Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tutku wrote: ↑01/01/2025 23:24
Vozila ograniciti na motore sa manjim emisijama (neko upita zasto eur5 i 6 a ne lpg i struja - pa jednostavno jer danas odokativno u Gradu ima 20/30% vozila eur5 i eur6, a lpg i elektricnih vjerujem ispod 2%).
Sto si se svezao ekoloske norme vozila? Mislis da neko auto sa normom 5 ne zagadjuje okolis ako je neispravno, ima losu smjesu trosi ulje itd i uklonjen filter?
Zasto da se daju subvencije energetski losim objektima? Lakse je papcima nakockat kucu na 3,4 sprata, krasti sumu i grijati gole zidove nego da je napravio prizemlje sa vecom kvadraturom i stavio izolaciju za ugodan zivot. I kad kaze ne moze da ugrije plinom, normalno da ne mozes zagrijati gole zidove bez izolacije.
Vozila ograniciti na motore sa manjim emisijama (neko upita zasto eur5 i 6 a ne lpg i struja - pa jednostavno jer danas odokativno u Gradu ima 20/30% vozila eur5 i eur6, a lpg i elektricnih vjerujem ispod 2%).
Sto si se svezao ekoloske norme vozila? Mislis da neko auto sa normom 5 ne zagadjuje okolis ako je neispravno, ima losu smjesu trosi ulje itd i uklonjen filter?
Zasto da se daju subvencije energetski losim objektima? Lakse je papcima nakockat kucu na 3,4 sprata, krasti sumu i grijati gole zidove nego da je napravio prizemlje sa vecom kvadraturom i stavio izolaciju za ugodan zivot. I kad kaze ne moze da ugrije plinom, normalno da ne mozes zagrijati gole zidove bez izolacije.
Za utvrdjivanje tehnicke ispravnosti vozila su koliko ja znam nadlezni tehnicki servisi prilikom registracije. A policija moze poslati na vanredni tehnicki ako sumnja u ispravnost vozila i isto isljuciti iz saobracaja.
To sto ni jedni ni drugi ne radi svoj posao je odgovornost Blentona Katice i Glupsona Uk-a.
Ako se ne daju subvencije, onda bager na proljece i rusi sve sto nema dozvolu! Ono pola brka bi otpalo cijenjenom premijeru
Vanredni tehnicki pregled za takve, pogotovo ko iskljucje dpf i ostale filtere s auta. Sve se to moze, samo ako vlast hoce. Dosada je pokazala da nece i da je od svih nabrojanih mjera lakse uputiti kisnu dovu i tu prica zavrsava.
Za utvrdjivanje tehnicke ispravnosti vozila su koliko ja znam nadlezni tehnicki servisi prilikom registracije. A policija moze poslati na vanredni tehnicki ako sumnja u ispravnost vozila i isto isljuciti iz saobracaja.
To sto ni jedni ni drugi ne radi svoj posao je odgovornost Blentona Katice i Glupsona Uk-a.
Ako se ne daju subvencije, onda bager na proljece i rusi sve sto nema dozvolu! Ono pola brka bi otpalo cijenjenom premijeru
Test ispusnih plinova nije eliminatoran na tehnickom... naljepnica koju zalijepe na staklo ne znaci nista, to je podatak iz kataloga za dato vozilo a to sto izmjere i koliko znaju samo oni. U Sarajevu je broj vozila sigurno najveci faktor zagadjenja, to je stvar koja se prva mora promijeniti generalno da se manje vozi u gradu jer ovo nije normalno.
tuitamo wrote: ↑02/01/2025 18:35
Sad mi sumnjiva ova stranica iqair.
Vedro i čisto a Sa zakucalo prvo na listi.
A do sad ti nije bilo sumnjivo da kompanija koja proizvodi prečistače zraka daje i podatke o njegovu kvalitetu?
Pa naumpalo mi je i to. Ali oni samo preuzimaju podatke sa mjernih stanica. Doduše samo 3 u Sa su poznate a ostalih 9 anonimno. Šta znam. Podatke gledam na 2 sajta.
tuitamo wrote: ↑02/01/2025 18:35
Sad mi sumnjiva ova stranica iqair.
Vedro i čisto a Sa zakucalo prvo na listi.
A do sad ti nije bilo sumnjivo da kompanija koja proizvodi prečistače zraka daje i podatke o njegovu kvalitetu?
Pa naumpalo mi je i to. Ali oni samo preuzimaju podatke sa mjernih stanica. Doduše samo 3 u Sa su poznate a ostalih 9 anonimno. Šta znam. Podatke gledam na 2 sajta.
Ne znam odakle uzimaju podatke ali mi nema logike da na tri, četiri sajta budu tri, četiri različita podatka - dakle neko ne daje tačne podatke. Također, na tom sajtu često lokacije poput nenaseljenih planinskih predjela budu zagađene, a to sam čak i po Bavarskoj viđao što je samo po sebi tragikomično (ovdje u gradu zrak čist, kamoli na nekom brdu).
Daleko od toga da zagađenja nema, ono je očigledno ali bih sve ove podatke, mjerenja i top liste uzeo s dozom rezerve.