Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
-
Messier
#401 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Da bi poredio generacije , trebas biti u istom vremenu trinaestogodisnjaka u 1962, 1982, 2002 , 2022.
Sa istim, postojanim stajalistem promatraca.
Za to ti treba vremenska masina.
Mislim da ce se mnoge dvojbe rijesiti kad budemo mogli putovati kroz vrijeme
Sa istim, postojanim stajalistem promatraca.
Za to ti treba vremenska masina.
Mislim da ce se mnoge dvojbe rijesiti kad budemo mogli putovati kroz vrijeme
-
Hakiz
- dr_Evil
#403 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Sta tacno oni znaju sa 5 godina? Da drndaju po ekranu na touch jer mame nemaju vremena za njih, niti jedno ne zna da procita to sta ce da pritisne, nego samo put do youtuba. Daj im dzojstik pogube se, a ne da sloze lego. Cast izuzecima roditeljima koja su vrijeme pred ekranom svela na minimum i igraju sa djecom Ne ljuti se covjece.billy organ wrote: ↑01/01/2025 13:25
I sta sad sto ne znaju? Glupi su jelde zato sto ne znaju da okrenu telefon? Glupost koja je stvar proslosti i pripada muzeju, ali eto vazno je suknuti ga mladjima kako oni ne znaju da koriste kolutas telefon ili da premotaju vhs kasetu. Zato ta djeca znaju sa 5 godina vise nego i ja ti kad smo bili te startosti. Sta smo mi radili sa 5 godina, cuclali palac i jeli kinderladu.
E hajde reci mi sta znaju? Sa 5 godina sam morao da sjedim i dodajem alat starom dok popravlja po kuci, vidi cuda kad je doslo vrijeme da sam to radim nije mi bio problem, odnekud je izaslo. Sutao sam loptu i dolazio kuci razbijenih koljena.
Danasnje generacije su totalni promasaj, ali mozda bolje optuziti generaciju njihovi roditelja koja ih je ocito previse stitila u odrastanju.
- Ozimician
#404 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Za sve failove neke generacije ne treba kriviti njih, vec one koji su tu generaciju odgojili.
Takodje za svaku novu generaciju prethodna govori da ne valja...
Takodje za svaku novu generaciju prethodna govori da ne valja...
- dr_Evil
#405 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Ma reci sta god hoces, ali ovi "Z", znaci Ze rekao bi Isak
Covjece.. da se ne ponavljam pisao sam 100 puta.
- Ozimician
#406 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
-
Hakiz
#407 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
I svaka nova kaže da je prošla zastarjela, ne zna živjeti u svijetu koji se promijenio.
Ne možeš ti objasniti šta znači pismo ili razglednica onome koji nikada pismo nije napisao ili dobio, da nije stvar samo u pismu kao predmetu samom. Zna on intelektualno, zdravim razumom, šta je pismo kao oblik komunikacije, ali ne zna šta je iskustvo tog oblika. Ne samo u primanju i slanju lista papira na kojem su slova. Ne zna dijete danas kako je to sjesti i preslušati cijeli album nekog muzičara. Ne zna klinac kako je to kada nemaš mobitel, pa moraš isplanirati dan, čuješ se sa rajom ujutro, dogovoriš se za večeras, a onda se moraš držati dogovora. Nema ti jaran mobitel da ga bilo kada nazoveš ili pošalješ poruku i otkažeš.
Ne znaju djeca danas kako je kada se nečemu moraš posvetiti umjesto da u 5 sekundi odlučiš da prihvatiš ili ne. Bohemian rhapsody ili druge kompleksne pjesme danas ne bi prošle zbog toga što klinci ne bi imali strpljenja da ih otslušaju do kraja i čuju sve šta je u njima.
I, na kraju, ne zna klinac od 15 da je njegov stari nekada takođe imao 15, bio na mjestu klinca, štaviše svjedočio pojavama novih tehnologija ili metoda, bio fasciniran sa njima, a onda nakon što je mogao uporediti život sa novom tehnologijom i prije nje da je to oduševljenje spalo.
Mislim da je malo generacija koje su to doživjele tako intenzivno kao što je generacija X, koja je bila u tinejdžerskim godinama kada su kompjuteri ušli u kuće, u dvadesetim kada su došli internet i mobiteli, koji su bili dovoljno stari da su ljubavi i raju zvali telefonom sa brojčanikom, a onda mobitelom. Pa mogu porediti.
I donesu "starci" odluku zasnovanu na oba iskustva, odluku da neće društvene mreže, ne žele društvo bez novčanica, bespapirne dokumente itd znaju kako je i sa tim i bez toga.
A onda ih neki nadobudni klinac (Zapravo ne više klinac, ali neko ko telefon sa brojčanikom ni u muzeju nije vidio a kamoli da zna kako je koristiti ga) proglasi tehnološki nepismenim
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#408 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Iako sam zaista veliki fan Gen Z, mora se biti posten i reci da su im Milenijalci na svojim ledjima donijeli mogucnost da budu ovakvi kakvi jesu.
Jednostavno poklopilo im se mnogo toga.
I ja bih bio isti da se prije 15 godina nije trazila stela da radis za dzabe da bi odradio pripravnicki.
- Ozimician
#409 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Poklopilo im se mnogo toga, kao i boomerima. Pitanje je koliko ce toga odrzati, ja nisam optimista._BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2025 11:59Iako sam zaista veliki fan Gen Z, mora se biti posten i reci da su im Milenijalci na svojim ledjima donijeli mogucnost da budu ovakvi kakvi jesu.
Jednostavno poklopilo im se mnogo toga.
I ja bih bio isti da se prije 15 godina nije trazila stela da radis za dzabe da bi odradio pripravnicki.
Ono sto je meni u njihovom ponasanju problematicno jeste sto misle da je to sve bogom dato i da je to neki minimum i nesto sto zasluzuju da tako bude.
Uglavnom ispostavit ce se da je onaj plakat vrlo istinit - dobra vremena stvaraju slabe ljude, slabi ljudi losa vremena, losa vremena jake ljude, jaki ljudi dobra vremena...
Da su to ciklusi kroz koje ljudska civilizacija prolazi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#410 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Tako nekako.Ozimician wrote: ↑02/01/2025 12:05
Poklopilo im se mnogo toga, kao i boomerima. Pitanje je koliko ce toga odrzati, ja nisam optimista.
Ono sto je meni u njihovom ponasanju problematicno jeste sto misle da je to sve bogom dato i da je to neki minimum i nesto sto zasluzuju da tako bude.
Uglavnom ispostavit ce se da je onaj plakat vrlo istinit - dobra vremena stvaraju slabe ljude, slabi ljudi losa vremena, losa vremena jake ljude, jaki ljudi dobra vremena...
Njihov bolikurcizam i nesklonost kompromisu ce im na kraju doci glave.
Panta rei.
Ciklusi su neizbjezni.
- Ozimician
#411 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Iskreno sam primjetio da je u BIH gore stanje po tom pitanju nego ovdje u DE, iako i ovdje ima svega._BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2025 12:08Tako nekako.Ozimician wrote: ↑02/01/2025 12:05
Poklopilo im se mnogo toga, kao i boomerima. Pitanje je koliko ce toga odrzati, ja nisam optimista.
Panta rei.
Ciklusi su neizbjezni.
Razlog tome je mislim sto u BiH roditelji vise "tetose" djecu nego ovdje. U DE su roditelji hladniji dosta i nekako realnije uspjevaju sagledati stvari.
Naravno ne svi, ali prosjek vise naginje u tom pravcu. I onda ovdje se krene sa 16 god. zaradjivati, samostalan zivot, pa ih vrlo brzo opali realnost, dok kod nas kmece do 30 haman.
- dr_Evil
#412 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Mislim da ti moram reci da i na mrskom zapadu nije nista bolje. Te generacije roditelja sta su djecu spremale za zivot, i djeca koja su jedva cekala da se osamostale su proslost. Danas klinjo sa 19 vozi Teslu, i u ruci zadnji Iphone. Ne zanima ga kako ulje promijeniti, a bogami niti kako skinuti update mapu na crno (to je bio vakat)Ozimician wrote: ↑02/01/2025 12:16Iskreno sam primjetio da je u BIH gore stanje po tom pitanju nego ovdje u DE, iako i ovdje ima svega._BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2025 12:08Tako nekako.Ozimician wrote: ↑02/01/2025 12:05
Panta rei.
Ciklusi su neizbjezni.
Razlog tome je mislim sto u BiH roditelji vise "tetose" djecu nego ovdje. U DE su roditelji hladniji dosta i nekako realnije uspjevaju sagledati stvari.
Naravno ne svi, ali prosjek vise naginje u tom pravcu. I onda ovdje se krene sa 16 god. zaradjivati, samostalan zivot, pa ih vrlo brzo opali realnost, dok kod nas kmece do 30 haman.
- Ozimician
#413 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Ovo je moja opservacija iz DE, slazem se da je i ovdje takvih sve vise, ali mislim da je situacija i dalje puno bolja po tom pitanju nego u BIH.dr_Evil wrote: ↑02/01/2025 12:36Mislim da ti moram reci da i na mrskom zapadu nije nista bolje. Te generacije roditelja sta su djecu spremale za zivot, i djeca koja su jedva cekala da se osamostale su proslost. Danas klinjo sa 19 vozi Teslu, i u ruci zadnji Iphone. Ne zanima ga kako ulje promijeniti, a bogami niti kako skinuti update mapu na crno (to je bio vakat)Ozimician wrote: ↑02/01/2025 12:16Iskreno sam primjetio da je u BIH gore stanje po tom pitanju nego ovdje u DE, iako i ovdje ima svega._BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2025 12:08
Tako nekako.
Panta rei.
Ciklusi su neizbjezni.
U BIH ne voze Tesle, ali cim se dobije vozacka, dobije se i neki autic. Nedavno sam saznao da je u BIH sad normalno ici s autom na fakultet i da se sad studenti najvise zale sto im je tesko naci parking. xD
U moje vrijeme je to bila misaona imenica, na cijelom faxu bila 2-3 lika s autom i o tome cijeli fax pricao.
- dr_Evil
#414 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Do'ro mislio sam na mrsku skandinaviju i Tesle. Sto se tice Bosne mora se kupit VW grupacija da se ne bi morao pravdati pred amidzomOzimician wrote: ↑02/01/2025 12:44
Ovo je moja opservacija iz DE, slazem se da je i ovdje takvih sve vise, ali mislim da je situacija i dalje puno bolja po tom pitanju nego u BIH.
U BIH ne voze Tesle, ali cim se dobije vozacka, dobije se i neki autic. Nedavno sam saznao da je u BIH sad normalno ici s autom na fakultet i da se sad studenti najvise zale sto im je tesko naci parking. xD
U moje vrijeme je to bila misaona imenica, na cijelom faxu bila 2-3 lika s autom i o tome cijeli fax pricao.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#415 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Samo BMW i VWdr_Evil wrote: ↑02/01/2025 12:57Do'ro mislio sam na mrsku skandinaviju i Tesle. Sto se tice Bosne mora se kupit VW grupacija da se ne bi morao pravdati pred amidzomOzimician wrote: ↑02/01/2025 12:44
Ovo je moja opservacija iz DE, slazem se da je i ovdje takvih sve vise, ali mislim da je situacija i dalje puno bolja po tom pitanju nego u BIH.
U moje vrijeme je to bila misaona imenica, na cijelom faxu bila 2-3 lika s autom i o tome cijeli fax pricao.![]()
- mayab
- billy organ
#417 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Uvijek su starije generacije kenjale po mladjima a to i ti upravo radis.dr_Evil wrote: ↑02/01/2025 11:01Sta tacno oni znaju sa 5 godina? Da drndaju po ekranu na touch jer mame nemaju vremena za njih, niti jedno ne zna da procita to sta ce da pritisne, nego samo put do youtuba. Daj im dzojstik pogube se, a ne da sloze lego. Cast izuzecima roditeljima koja su vrijeme pred ekranom svela na minimum i igraju sa djecom Ne ljuti se covjece.billy organ wrote: ↑01/01/2025 13:25
I sta sad sto ne znaju? Glupi su jelde zato sto ne znaju da okrenu telefon? Glupost koja je stvar proslosti i pripada muzeju, ali eto vazno je suknuti ga mladjima kako oni ne znaju da koriste kolutas telefon ili da premotaju vhs kasetu. Zato ta djeca znaju sa 5 godina vise nego i ja ti kad smo bili te startosti. Sta smo mi radili sa 5 godina, cuclali palac i jeli kinderladu.
E hajde reci mi sta znaju? Sa 5 godina sam morao da sjedim i dodajem alat starom dok popravlja po kuci, vidi cuda kad je doslo vrijeme da sam to radim nije mi bio problem, odnekud je izaslo. Sutao sam loptu i dolazio kuci razbijenih koljena.
Danasnje generacije su totalni promasaj, ali mozda bolje optuziti generaciju njihovi roditelja koja ih je ocito previse stitila u odrastanju.
- billy organ
#418 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
I mojoj generaciji (rodjen 80tih) su stariji kenjali da smo previse razmazeni i da smo previse dobili da nas igrice unistavaju, preglupa muzika, itd.Hendrix wrote: ↑01/01/2025 23:09Fol je sto ne znaju nista vise nego mi. Da, razumiju se u upravljanje touch screen tabletima i saranje kroz menije, skrolanje TikToka ali to sve moze i majmun nauciti bez problema. Kad vidim ponosne roditelje kako se hvale kako dijete zna naci video na YT. Jao jebote, nevjerovatan poduhvat. Skrolanje kroz menije.billy organ wrote: ↑01/01/2025 13:25
Svaki problem i svaki zadatak se da pronaci na google u 5 sekundi. Mozak se vise ne koristi ima ChatGPT. Djeca su zatrpana idiotskim influencerskim sranjima koja samo zaglupljuju.
Ironija je da nikad vise znanja nije bilo dostupno a da se manje koristi.
Momci samo ste ostarili i pretvarate su u onaj meme "Old man yelling at cloud".
-
Hakiz
#419 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Gastarbajterizam od kraja 1950-ih do novog milenija je uzrok. Naši djedovi (nekima od nas i očevi, toliko smo stariEcci wrote: ↑02/01/2025 14:17Samo BMW i VWdr_Evil wrote: ↑02/01/2025 12:57Do'ro mislio sam na mrsku skandinaviju i Tesle. Sto se tice Bosne mora se kupit VW grupacija da se ne bi morao pravdati pred amidzomOzimician wrote: ↑02/01/2025 12:44
U moje vrijeme je to bila misaona imenica, na cijelom faxu bila 2-3 lika s autom i o tome cijeli fax pricao.![]()
Ovisnost Bosne o Njemackoj me i dan danas fascinira.
Nešta kao kod nas Gorenje.
Normalna ljudska reakcija.
-
kuli1961
#420 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Profulao si temu. Uopšte nije riječ o znanju korištenja aparata, već u "boliq..rac" razmišljanju, nesposobnosti korištenja misaonog procesa na temu- šta znači brojka unutar svake rupe brojčanika, čemu služi onaj metalni graničnik do koga ide brojčanik, te da li se i šta se dobije ako stavi prst u npr. broj 4 i okrene brojčanik do graničnika.billy organ wrote: ↑01/01/2025 13:25
I nije glupost, nimalo, iako već pripada tehnološkoj arhivi, muzeju. Prakljača, petrolejka, preslica, tkački stan... jesu li i to gluposti?
Ta današnja nezainteresovanost djece, pa i mladih generacija u traženju odgovora na pitanja- kako/zašto nešto radi/funkcioniše- se vrlo lako može pripisati njihovim roditeljima, koji su okusili mrvice konzumentskog društva, kome je osnovni moto-daj mi sad rezultat, nista drugo me ne zanima.
Okrenimo se malo oko sebe-na svakom ćošku je mladi par sa djetetom u kolicima, sjednu u kafić na kafu, kolač. itd..a da ih dijete ne pegla, da se njime ne moraju baviti, daju mu telefon sa igricom i eto, mirno je, tatino i mamino zlato...
Dijete se vaspitava, razvijaju mu se motoričke funkcije i sve ostalo- od dana rodjenja, svaki dan.
- sinuhe
#421 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Tehnološki napredak je uvijek lijepa prilika koju treba iskoristiti. Telefona sa brojčanikom nije ni bilo na selu u Bosni i u Africi dok današnje tehnologije nude priključak sa svijetom. Informacijsko doba je demokratično i pametan može biti samo pametniji ali glup neće biti gluplji.
-
Vjecita_zavrzlama
#422 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Evo ja u Svedskoj ali Bogami vidim da roditelji itekako ulazu u djecu, cak i vise nego nasi.Mozda mogucnosti vece ne znam.Evo moj kolega je dobio znacajnu sumu za prvi stan od roditelja, vozacku i prvo auto da ne spominjem.Drugi prijatelj isto Svedjanin ima citav stan- dao tata, i njegova sestra isto ima… vidjam uglavnom da pomazu djeci znacajno i nije bas da jedva cekaju 18 da ih izbaceOzimician wrote: ↑02/01/2025 12:44Ovo je moja opservacija iz DE, slazem se da je i ovdje takvih sve vise, ali mislim da je situacija i dalje puno bolja po tom pitanju nego u BIH.dr_Evil wrote: ↑02/01/2025 12:36Mislim da ti moram reci da i na mrskom zapadu nije nista bolje. Te generacije roditelja sta su djecu spremale za zivot, i djeca koja su jedva cekala da se osamostale su proslost. Danas klinjo sa 19 vozi Teslu, i u ruci zadnji Iphone. Ne zanima ga kako ulje promijeniti, a bogami niti kako skinuti update mapu na crno (to je bio vakat)Ozimician wrote: ↑02/01/2025 12:16
Iskreno sam primjetio da je u BIH gore stanje po tom pitanju nego ovdje u DE, iako i ovdje ima svega.
Moji to meni nisu mogli priustit, jesu doduse skolovanje i vozacku i za mene dosta
Ali mislim da svedjani sami vole samostalnost, ne vole da su ovisni bar na papiru da imaju svoja primanja, i onda roditelji da ih poguraju kad treba.Sto je ako mene pitas za pohvalu, ako prema ikome nemam postovanja to su nasi konji koji sa 20 godina traze od mame 100 maraka da izadju na kafu
- Ozimician
#423 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
U tome i lezi razlika o kojoj govorim.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑03/01/2025 08:49 Ali mislim da svedjani sami vole samostalnost, ne vole da su ovisni bar na papiru da imaju svoja primanja, i onda roditelji da ih poguraju kad treba.Sto je ako mene pitas za pohvalu, ako prema ikome nemam postovanja to su nasi konji koji sa 20 godina traze od mame 100 maraka da izadju na kafu![]()
Druga krajnost/mit koja se provlaci u nasoj javnosti je da "na Zapadu mladi cim napune 18 god. sele od roditelja i idu da zive samostalno".
- dr_Evil
#424 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
To stoji naravno. Samo da me ne handre na poslu halalio bih ja njima. Sta znas, evo treci svjetski je aktuelan, dobit ce priliku da budu veci od najvece generacije.billy organ wrote: ↑02/01/2025 18:10Uvijek su starije generacije kenjale po mladjima a to i ti upravo radis.dr_Evil wrote: ↑02/01/2025 11:01Sta tacno oni znaju sa 5 godina? Da drndaju po ekranu na touch jer mame nemaju vremena za njih, niti jedno ne zna da procita to sta ce da pritisne, nego samo put do youtuba. Daj im dzojstik pogube se, a ne da sloze lego. Cast izuzecima roditeljima koja su vrijeme pred ekranom svela na minimum i igraju sa djecom Ne ljuti se covjece.billy organ wrote: ↑01/01/2025 13:25
- dr_Evil
#425 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti
Da pametan moze biti samo pametniji, ali prosjecan postaje gluplji. Zbog lako dostupne informacije nestaje znanje.sinuhe wrote: ↑03/01/2025 06:41 Tehnološki napredak je uvijek lijepa prilika koju treba iskoristiti. Telefona sa brojčanikom nije ni bilo na selu u Bosni i u Africi dok današnje tehnologije nude priključak sa svijetom. Informacijsko doba je demokratično i pametan može biti samo pametniji ali glup neće biti gluplji.