OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#751 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 31/12/2024 11:52 Automobil daje slobodu i fleksibilnost.
Kome je BUS OK, zašto da ne, a ko više voli automobilom i može si priuštiti parking i sve što ide uz to, isto OK.
Zašto ljudima uskraćivati slobodu korištenja automobila za odlazak na skijanje i nazivati ih kojekakvim imenima?
Automobil odavno nije nikakav luksuz, isto kao i TV, frižider, kompjuter itd.
:thumbup:
Upravo to, danas je posjedovanje automobila sasvim normalna stvar i logicno je da ce svako ko ide na planinu radije izabrati da ide autom nego busom, nije to nikakvo preseravanje nego je tako puno lakse i prakticnije.
Naslovnica

#752 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 31/12/2024 12:00
Kome je BUS OK, zašto da ne, a ko više voli automobilom i može si priuštiti parking i sve što ide uz to, isto OK.
Zašto ljudima uskraćivati slobodu korištenja automobila za odlazak na skijanje i nazivati ih kojekakvim imenima?
Upravo to, danas je posjedovanje automobila sasvim normalna stvar i logicno je da ce svako ko ide na planinu radije izabrati da ide autom nego busom, nije to nikakvo preseravanje nego je tako puno lakse i prakticnije.
Ama ocijeniš šta ti je bolje, praktičnije, jeftinije i odlučiš.
Nije ni auto za svakoga.
Elem, postoji li realno jedan razlog da sa porodicom idem busom na more (a mogu) a posjedujem auto?!
Zašto bih se odlučio na takvo nešto?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#753 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by konektovan »

Ateista wrote: 31/12/2024 11:46
BadBoy wrote: 31/12/2024 11:06
bitanga_sa_otesa wrote: 30/12/2024 22:01

imalo se i love i auta,ali nas 10 recimo ide radnim danima kad je raspust,bas starci nisu mogli bjezat s posla da nas vozaju ...svi imali clanske ssk ili zeljo ,ja imao godisnju vrijedila za sve ski liftove...mislim da je i cijena prevoza bila smijesna...
Ma pusti ih ba, pokondirene tikve sve. Nema ovo veze sa cijenom ili bilo čim nego novim mentalitetom novopečene "gospode". Gdje će ono na skijanje bez auta. Gdje će bez auta igdje.
Pretpostavljam da ti kao primjer drugima koristis autobus kad ides na skijanje? :D
I to elektricni,... :lol:
Ateista

#754 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 31/12/2024 12:06
Ateista wrote: 31/12/2024 12:00
Ama ocijeniš šta ti je bolje, praktičnije, jeftinije i odlučiš.
Nije ni auto za svakoga.
Elem, postoji li realno jedan razlog da sa porodicom idem busom na more (a mogu) a posjedujem auto?!
Zašto bih se odlučio na takvo nešto?
Naravno, neko ce gledati da ustedi svaku marku pa ce izabrati jeftiniju varijantu, (sto ne znaci ni da je autobus obavezno jeftiniji, zavisi od toga koliko osoba ide, uglavnom vec za vise od tri osobe je isplativije finansijski autom), neko ce izabrati skuplju varijantu zbog brzine, fleksibilnosti i slicno, isto se odnosi sto kazes i na odlazak na more, na planinu, bilo gdje.
Nije nikakva sramota ici busom bilo gdje, isao sam nekad, ali sto kazes ako imam auto ne vidim ni jedan razlog za bus.
BadBoy

#755 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/12/2024 22:01

imalo se i love i auta,ali nas 10 recimo ide radnim danima kad je raspust,bas starci nisu mogli bjezat s posla da nas vozaju ...svi imali clanske ssk ili zeljo ,ja imao godisnju vrijedila za sve ski liftove...mislim da je i cijena prevoza bila smijesna...
Ma pusti ih ba, pokondirene tikve sve. Nema ovo veze sa cijenom ili bilo čim nego novim mentalitetom novopečene "gospode". Gdje će ono na skijanje bez auta. Gdje će bez auta igdje.
Pretpostavljam da ti kao primjer drugima koristis autobus kad ides na skijanje? :D
Još bolje ja sam obijesni vlasnik apartmana :D
Ateista

#756 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 31/12/2024 13:24

Boli te, moze ti se :D
BadBoy

#757 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 31/12/2024 13:26
Zato kenjam okolo :D

Sad svu zajebanciju na stranu, normalno da auto nudi veći komfor i sve, ali zar i ti ne misliš da ljudi malo pretjeruju i previše koriste auta i kada ne moraju? Evo ja prvi pet dana u sedmici idem pješke ili javnim prevozom, pa se gužvama jbg, nije ništa strašno. Isto tako i otići na skijanje busem, ne treba biti nešto ispod časti, nego normalna pojava. Moj post je na to bio usmjeren
Ateista

#758 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 31/12/2024 13:32

Sad svu zajebanciju na stranu, normalno da auto nudi veći komfor i sve, ali zar i ti ne misliš da ljudi malo pretjeruju i previše koriste auta i kada ne moraju? Evo ja prvi pet dana u sedmici idem pješke ili javnim prevozom, pa se gužvama jbg, nije ništa strašno. Isto tako i otići na skijanje busem, ne treba biti nešto ispod časti, nego normalna pojava. Moj post je na to bio usmjeren
Ma naravno, slazem se da ljudi pretjeruju generalno i koriste auto i kad treba i kad ne treba, ne mislim ni ja da je ispod casti ici javnim prevozom, pa ni busom na skijanje. Ja samo smatram da je odlazak na skijanje puno prakticniji autom ko ima auto, a kad se uzmu u obzir dostupnost auta danas, vjerovatno svaka odrasla osoba koja skija ima i auto, jednostavno ne vidim ni jedan opravdan razlog da se ide busom, u tome je stvar.

Recimo voznja po gradu cesto jeste preseravanje, zavisno gdje se ide tu se definitivno pretjeruje. Svjestan sam da tu nekad i japretjerujem. Nekad ako nije daleko praktikujem da idem pjeske i ne aplim auto bas za svaku sitnicu, ljeti i bicikl koristim, ali sam svjestan isto tako da bih mogao vise koristiti javni prevoz na posao. Danas recimo sam razmisljao da idem tramvajem nakon jucerasnjeg kolapsa, prvo htio biciklom ali odustao zbog smoga, realno bi mi pametnije bilo tramvajem nego autom, ali eto ipak dodjoh autom i sad cu se patiti nazad, znao sam i da necu ici na teren danas nigdje da mi nece trebati, tu priznajem da sam ko ovisnik, ne sto me sramota ici tramvajem vec jednostavno ne mogu da se natjeram pored auta da idem javnim prevozom. :D

Odlazak na skijanje uopste ne vidim tako, mislim da bi odlazak busom bio znacajno komplikovaniji sa svom opremom i tu razumijem svakog ko se odluci za auto umjesto busa.
BadBoy

#759 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 31/12/2024 13:54
BadBoy wrote: 31/12/2024 13:32

Ma naravno, slazem se da ljudi pretjeruju generalno i koriste auto i kad treba i kad ne treba, ne mislim ni ja da je ispod casti ici javnim prevozom, pa ni busom na skijanje. Ja samo smatram da je odlazak na skijanje puno prakticniji autom ko ima auto, a kad se uzmu u obzir dostupnost auta danas, vjerovatno svaka odrasla osoba koja skija ima i auto, jednostavno ne vidim ni jedan opravdan razlog da se ide busom, u tome je stvar.

Recimo voznja po gradu cesto jeste preseravanje, zavisno gdje se ide tu se definitivno pretjeruje. Svjestan sam da tu nekad i japretjerujem. Nekad ako nije daleko praktikujem da idem pjeske i ne aplim auto bas za svaku sitnicu, ljeti i bicikl koristim, ali sam svjestan isto tako da bih mogao vise koristiti javni prevoz na posao. Danas recimo sam razmisljao da idem tramvajem nakon jucerasnjeg kolapsa, prvo htio biciklom ali odustao zbog smoga, realno bi mi pametnije bilo tramvajem nego autom, ali eto ipak dodjoh autom i sad cu se patiti nazad, znao sam i da necu ici na teren danas nigdje da mi nece trebati, tu priznajem da sam ko ovisnik, ne sto me sramota ici tramvajem vec jednostavno ne mogu da se natjeram pored auta da idem javnim prevozom. :D

Odlazak na skijanje uopste ne vidim tako, mislim da bi odlazak busom bio znacajno komplikovaniji sa svom opremom i tu razumijem svakog ko se odluci za auto umjesto busa.
Ma ja, u biti isto razmišljamo. U suštini mene nervira taj stav "oj gdje ćeš busom na skijanje", nisi ti napisao neko gore iznad jeste. Može se jarane, išlo se i ništa nikome ime falilo. Da je praktičnije, udobnije i bolje privatnim autom - svakako.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#760 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by bitanga_sa_otesa »

gold'n'brown wrote: 30/12/2024 23:04

Ja se sjecam nekada mozda 2001 - 2002 sam jednom isao tim busom, unutra neki likovi slusali Vudu popaja i pusili gandzu :D
nisam to bio ja majkemi :D
kobe_meh

#761 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Kakvo je stanje danas na stazama na Bjelašnici, je li ima dodatnog kamenja, hoće li se moći sutra fino skijati?
kobe_meh

#762 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Bio sam danas na Bjelašnici; kamenja na stazama kao u kamenolomu. I dosta zemlje ima na određenim dijelovima, posebno na stazi 4. Puše jak južni vjetar, odnio je dosta snijega sa staze, posebno na tehničkom putu. Na gornjem dijelu Kolijevke su ledene ploče. Zbog jakog vjetra šestosjed tokom vožnje staje 2-3 puta. Snijeg najavljen za sutra je kao naručen.
gold'n'brown

#763 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

kobe_meh wrote: 02/01/2025 14:34 Bio sam danas na Bjelašnici; kamenja na stazama kao u kamenolomu. I dosta zemlje ima na određenim dijelovima, posebno na stazi 4. Puše jak južni vjetar, odnio je dosta snijega sa staze, posebno na tehničkom putu. Na gornjem dijelu Kolijevke su ledene ploče. Zbog jakog vjetra šestosjed tokom vožnje staje 2-3 puta. Snijeg najavljen za sutra je kao naručen.
Za ocekivati je ovo danas, nazalost tehnicki nema topova vec ovisi samo o prirodnom snijegu. Danima je vec bilo poprilicno toplo i topovi nisu mogli raditi. Staze su obzirom na uslove dobro izdrzale, ide snijeg i zahladjenje preko vikenda, a onda opet vise temperature. Nadam se da ce iskoristit da maksimalno nagruhaju vjestackog preko vikenda.
zigubigule

#764 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by zigubigule »

Kako kamenjar na skoro 2m snijega od nedavno?
akcija007

#765 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by akcija007 »

Ogromne guzve na planinama Danas su rezultat i neradne nedelje jer ljudi nisu imali mogucnosti u shopping centre plus zrak zagadhen svi slobodni i domaci i turisti i svi su gore
Sid the sloth

#766 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Sid the sloth »

Vidio sam da su pisali da je otvoren i cetverosjed za nocno, moze li mi neko samo reci odakle polazi cetverosjed, je li se opet mora sidrom do mjesta odakle polazi lift ili?
Naslovnica

#767 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

akcija007 wrote: 02/01/2025 20:21 Ogromne guzve na planinama Danas su rezultat i neradne nedelje jer ljudi nisu imali mogucnosti u shopping centre plus zrak zagadhen svi slobodni i domaci i turisti i svi su gore
Nisam ja
:lol:
Haris.ba

#768 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

Malo za uporediti, bio danas na Brusu. Parking ti naplate odmah cim parkiras (3KM citav dan) ali nema na sred ceste parkirat da smetas ostalima. Ipak reda ima.

Cist besplatni javni wc.

Imas iznajmiti djeci sanke.

Nema puno, ali imas i sadrvane za sjesti.

Ne treba puno da ti bude ok.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#769 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by bitanga_sa_otesa »

akcija007 wrote: 02/01/2025 20:21 Ogromne guzve na planinama Danas su rezultat i neradne nedelje jer ljudi nisu imali mogucnosti u shopping centre plus zrak zagadhen svi slobodni i domaci i turisti i svi su gore
zar nije danas cetvrtak :?
starii

#770 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by starii »

izgubio sat 1.5 dok sam dosao na bjelasnicu i 3 sata dok sam se vratio...
gold'n'brown

#771 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Haris.ba wrote: 02/01/2025 20:29 Malo za uporediti, bio danas na Brusu. Parking ti naplate odmah cim parkiras (3KM citav dan) ali nema na sred ceste parkirat da smetas ostalima. Ipak reda ima.

Cist besplatni javni wc.

Mislim da je neuporediv broj ljudi koji je danas bio na Bjelasnici i Brusu. Vjerovatno je vecina koja je dosla i bila spremna da plati parking, ali jednostavno svi su bili puni. Bjelasnica je skijaliste i zaista mi nisu jasni ljudi koji tamo dodju da setaju, sankaju se itd. Brate ljepse ce ti sto puta biti na Trebevicu, Baricama, Tarcinu, Velikom polju ili bilo gdje drugo. Ako vec hoces na Bjelasnicu, ljepse ce ti biti da odes na Javorov do ili tamo negdje da skrenes prema Dejcicima. Licno nemam nista protiv tih ljudi, pravo im je da dodju, ali ako si neskijas jednostavno ima puno boljih mjesta. Definitivno treba ici u pravcu izgradnje neke podzemne garaze na mjestu parkinga, jer jednostavno onaj broj auta koji je danas bio ni u kojoj varijanti Babin do ne moze da opsluzi.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#772 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

gold'n'brown wrote: 02/01/2025 23:42
Haris.ba wrote: 02/01/2025 20:29 Malo za uporediti, bio danas na Brusu. Parking ti naplate odmah cim parkiras (3KM citav dan) ali nema na sred ceste parkirat da smetas ostalima. Ipak reda ima.

Cist besplatni javni wc.

Mislim da je neuporediv broj ljudi koji je danas bio na Bjelasnici i Brusu. Vjerovatno je vecina koja je dosla i bila spremna da plati parking, ali jednostavno svi su bili puni. Bjelasnica je skijaliste i zaista mi nisu jasni ljudi koji tamo dodju da setaju, sankaju se itd. Brate ljepse ce ti sto puta biti na Trebevicu, Baricama, Tarcinu, Velikom polju ili bilo gdje drugo. Ako vec hoces na Bjelasnicu, ljepse ce ti biti da odes na Javorov do ili tamo negdje da skrenes prema Dejcicima. Licno nemam nista protiv tih ljudi, pravo im je da dodju, ali ako si neskijas jednostavno ima puno boljih mjesta. Definitivno treba ici u pravcu izgradnje neke podzemne garaze na mjestu parkinga, jer jednostavno onaj broj auta koji je danas bio ni u kojoj varijanti Babin do ne moze da opsluzi.
Ja se ne sjecam zadnjih 10 godina da je bilo vece guzve sa autima a isto vrijeme manje ljudi na skijalistu.

80% guzve su stvorili turisti, setaci, itd... Upravu si 100% zadnja planina za setanje je Bjelasnica tj. Babin dol.
Ali i Igman je bio haos isto tako. Medjutim problem sa Igmanom je sto nema nikakvog mjesta da udjes popijes kafu, caj, da pojedes nesto osim Montija, pa vjerujem da iz tog razloga dosta ljudi ide na Bjelasnicu. Znam ih dosta koji setaju na igmanu i onda idu na Bjelasnicu da jedu.

Podzemna garaza bi sigurno bila pun pogodak. Ali koliko je isplativo to ne znam jer ipak je to ogromna invesitcija a broj dana u godini kada je pun trenutni parking je max 30 ako i toliko.

Samo evo sad da se krene nesta raditi po pitanju infrastrukture, pravljenja npr jos jedne ceste, novog parkinga, digla bi se i kuka i motika da se to obustavi. Betoniranje planine, unistavanje prirode, investiranje bogatima da imaju oni gdje itd... A onda kad malo zamagli u Sarajevu, pola grada na tu Istu Bjelasnicu sve sa autima, i onda ide psovanje grada, drzave, policije zasto nema ovo ili ono, kako je neuredjeno itd...

.
gold'n'brown

#773 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

F&N wrote: 03/01/2025 08:52
gold'n'brown wrote: 02/01/2025 23:42

Cist besplatni javni wc.

Ja se ne sjecam zadnjih 10 godina da je bilo vece guzve sa autima a isto vrijeme manje ljudi na skijalistu.

80% guzve su stvorili turisti, setaci, itd... Upravu si 100% zadnja planina za setanje je Bjelasnica tj. Babin dol.
Ali i Igman je bio haos isto tako. Medjutim problem sa Igmanom je sto nema nikakvog mjesta da udjes popijes kafu, caj, da pojedes nesto osim Montija, pa vjerujem da iz tog razloga dosta ljudi ide na Bjelasnicu. Znam ih dosta koji setaju na igmanu i onda idu na Bjelasnicu da jedu.

Podzemna garaza bi sigurno bila pun pogodak. Ali koliko je isplativo to ne znam jer ipak je to ogromna invesitcija a broj dana u godini kada je pun trenutni parking je max 30 ako i toliko.

Samo evo sad da se krene nesta raditi po pitanju infrastrukture, pravljenja npr jos jedne ceste, novog parkinga, digla bi se i kuka i motika da se to obustavi. Betoniranje planine, unistavanje prirode, investiranje bogatima da imaju oni gdje itd... A onda kad malo zamagli u Sarajevu, pola grada na tu Istu Bjelasnicu sve sa autima, i onda ide psovanje grada, drzave, policije zasto nema ovo ili ono, kako je neuredjeno itd...

.
Sve sto si napisao je tacno. Vidjet cemo na sta ce ovo izaci sa ovim ministrom Bosnjakom i sta je on potpisao sto je bilo toliko pogresno i nezakonito. Ne znam, ali pretpostavljam da ce se na duzi period razvoj Bjelasnice blokirati.
Sto se tice ugostiteljskih objekata, mislim da u onoj guzvi opet 80% ljudi nije moglo nigdje uci ni caj da popije.
Haris.ba

#774 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Haris.ba »

gold'n'brown wrote: 02/01/2025 23:42 Mislim da je neuporediv broj ljudi koji je danas bio na Bjelasnici i Brusu.
Sve si ti u pravu.

Mada je i na Brusu bio kolaps.

Poenta je da prvenstveno Igmanu fali i organizacije i parkinga i javnih kupatila...

Da treba razmisljati i Barice da se aktiviraju. Znam da nesta ko popravljaju cestu. Na sta ce izaci vidjecemo.

Na Bjelasnici policija stane na cestu i ne pusta automobile sve dok se ne napusti parking. To za pocetak.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#775 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by JoseMujica »

Haris.ba wrote: 03/01/2025 09:47
gold'n'brown wrote: 02/01/2025 23:42 Mislim da je neuporediv broj ljudi koji je danas bio na Bjelasnici i Brusu.
Sve si ti u pravu.

Mada je i na Brusu bio kolaps.

Poenta je da prvenstveno Igmanu fali i organizacije i parkinga i javnih kupatila...

Da treba razmisljati i Barice da se aktiviraju. Znam da nesta ko popravljaju cestu. Na sta ce izaci vidjecemo.

Na Bjelasnici policija stane na cestu i ne pusta automobile sve dok se ne napusti parking. To za pocetak.
radila se cesta prema Baricama...sa snijegom je to stalo i sve stoji raskopano...ima jedno 1-2km puta koji je baš gadan za proći normalnim autom
Post Reply