Da se vratimo malo na ovo, kazes "najveća temperatura koja se stvara prilikom sagorijevanja".Seawolf wrote: ↑06/12/2024 13:34Sve si ti to dobro skontao, samo si smetnuo sa uma glavni faktor koji utječe na količinu NOx nastalih u procesu sagorijevanja.sime_cipol wrote: ↑06/12/2024 12:24Ako malo trosi i siromašna smjesa, onda je NOx visok? Ako AdBlue tretira NOx, a ovdje govore da ga CX-60 malo trosi, onda nesto ne stima ili ja nisam dobro skontao![]()
A to je najveća temperatura koja se stvara prilikom sagorijevanja. Jer toplota je ta koja utječe na spajanje molekula kisika i molekula dušika iz zraka, u molekule NOx-a u izduvnim gasovima.
A najveća temperatura koja se stvara prilikom sagorijevanja, zavisi od termodinamičkog opterećenja motora, odnosno od srednjeg efektivnog pritiska koji se razvija u ciklusu rada motora.
Taj srednji efektivni pritisak pri najvećem opterećenju motora je direktno proporcionalan najvećem obrtnom momentu motora, a obrnuto proporcionalan radnoj zapremini motora.
I lahko se izračuna, ako znamo te dvije vrijednosti.
Pa je za Mazdin 3.3 dizel šestak, koji razvija najveći obrtni moment od 550 Nm iz radne zapremine od 3.283 cm³, lahko izračunati da je srednji efektivni pritisak pri najvećem opterećenju, jednak 21,05 bar.
Ako ovu vrijednost uporedimo sa vrijednošću srednjeg efektivnog pritiska koju pri najvećem opterećenju razvija motor jednog od konkurenata (nećemo ga imenovati), koji razvija najveći obrtni moment od 750 Nm iz radne zapremine od 2.989 cm³, izračunavamo da motor tog konkurenta radi sa srednjim efektivnim pritiskom pri najvećem opterećenju, od čak 31,53 bar.
E, zbog toga, Mazdinom 3.3 D šestaku ne treba puno AdBlue-a.
Nije li srednji efektivni pritisak ipak malo prejednostavna mjera za to ?
Jer imamo pred-ubrizgavanja, post-ubrizgavanja, ucestalost i trajanja regeneracija, razlicite stilove klipova, VVL...
Po mojoj racunici bi srednji efektivni pritisak jednog motora kojeg necemo imenovati sa nominalno maksimalnih 300Nm i 1968 kubika iznosio 19,15 bara, a taj neimenovani trosi sigurno duplo vise adblue-a i dvaput cesce regenerise dpf od ovog gore sa 21,05.
Cisto konstruktivno, ukazi mi ako gdje grijesim.