Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa zato sto ja ne pisem za nedelju, vec za 2. Januar...u Rs se uveliko radi...dok je u opet u Federaciji gotovo sve zatvoreno.
to zavisi od zakona o praznicima koji je u RS uredjen na entitetskom, a u FBiH na kantonalnom nivou.
danas kod nas ne radi nista, u RS radi, a u ponedjeljak 6.1. nece nista raditi u cijeloj RS, Zapadnohercegovackom kantonu, Kantonu 10, Posavskom kantonu, Hercegovačko neretvanskom (skoro sve opcine) i jos neke opcine u srednjoj Bosni, dok će sve biti otvoreno u npr Kantonu Sarajevo.
Pa zato sto ja ne pisem za nedelju, vec za 2. Januar...u Rs se uveliko radi...dok je u opet u Federaciji gotovo sve zatvoreno.
A ja sam se nadovezao na nedelju jer ce neke opstine i dalje raditi a neke nece i neke djelatnosti nece a neke hoce.
Opet na isto u RS-u radi u FBiH ne rade prodavnice
besmisleno totalno, da je na novou drzave pa hajde ali ovako nema nikakvog smisla.
Kako li bi tek kukali da ne mozete otici ni u RS u Sarajevu,ako ovoliko kukate kada mozete za 5 minuta otici u podmjeru.
Stvarno besmisleno i totalno nelogicno kukanje za neradnu nedjelju. Evo skoro 2 mjeseca proslo,vi i dalje trubite istu glupu pricu.
Zasto,koja korist od vase isprane price ?
Sta ce se promijeniti ?
Imas opciju da se prilagodis ili da gundjas vjecno ali opet ti se valja prilagoditi na kraju krajeva,ako ne zelis ici na svoju stetu.
U pravu si.
Zato prestanem kukati, a 2026. zaokružim Zahiragića, Bakira i Sebiju
Sam zakon o nedjelji nije tolika frka.
Ali, kada ga stavim u odnos sa zakonom o radu i zakonom o pušenju, kada pogledam odnos vlasti prema ta tri zakona, zaista ovu vlast treba kazniti 2026.
A ja sam se nadovezao na nedelju jer ce neke opstine i dalje raditi a neke nece i neke djelatnosti nece a neke hoce.
Opet na isto u RS-u radi u FBiH ne rade prodavnice
besmisleno totalno, da je na novou drzave pa hajde ali ovako nema nikakvog smisla.
Kako li bi tek kukali da ne mozete otici ni u RS u Sarajevu,ako ovoliko kukate kada mozete za 5 minuta otici u podmjeru.
Stvarno besmisleno i totalno nelogicno kukanje za neradnu nedjelju. Evo skoro 2 mjeseca proslo,vi i dalje trubite istu glupu pricu.
Sta ce se promijeniti ?
Imas opciju da se prilagodis ili da gundjas vjecno ali opet ti se valja prilagoditi na kraju krajeva,ako ne zelis ici na svoju stetu.
U pravu si.
Ali, kada ga stavim u odnos sa zakonom o radu i zakonom o pušenju, kada pogledam odnos vlasti prema ta tri zakona, zaista ovu vlast treba kazniti 2026.
Eto sretniji ces biti sa Sebijom i Bakirom, ode zivot 4 po 4 a oni su tu preko 30
Mozda bi najbolje bilo da se zaista i vrat , kad je bal nek je maskenbal
zippoo87 wrote: ↑02/01/2025 21:36
Sta ce se promijeniti ?
U pravu si.
Eto sretniji ces biti sa Sebijom i Bakirom, ode zivot 4 po 4 a oni su tu preko 30
Sa njima si znao na čemu si. Od ovih se nadaš, a ništa.
Sa njima si znao na čemu si. Od ovih se nadaš, a ništa.
Čizu nacrtam članskom kartom SDA
Bruji, bruji čaršija, "Jeko ta junačina?"
To sam ja, Bošnjačina, tvoja narkomančina
Vilice - Ramiz Salkić, linije - Zahiragić!
Babine su pare, oko mene puno minđi
Zove Bake Riđi, bacićemo điđi miđi (Opala)
drug_profi wrote: ↑02/01/2025 22:13
Nije uopšte pitanje radnickih prava koliko steta za ekonomiju.
Ali eto, hajmo vidjeti.
Ali hajde ti to objasni neinteligentnoj, empatičnoj, krezuboj rulji, koja na svaki pametan argument odgovori emocijama i vriskom. Pametan čovjek o ekonomiji, a glupani o kasirkama na izletu sa porodicom i osmjehu radosne dječice.
Ali eto, hajmo vidjeti.
Ali hajde ti to objasni neinteligentnoj, empatičnoj, krezuboj rulji, koja na svaki pametan argument odgovori emocijama i vriskom. Pametan čovjek o ekonomiji, a glupani o kasirkama na izletu sa porodicom i osmjehu radosne dječice.
"treba svima neradnu nedjelju da provedu sa svojim porodicama"
"sve gazde voze x6 i idu na maldive dok radnici rade za 500 KM"
"sta ces ti meni zabraniti pusenje u kaficu, to je meni cejf"
Nastavi niz najcescih izjava naseg genijalnog naroda
Ali eto, hajmo vidjeti.
"treba svima neradnu nedjelju da provedu sa svojim porodicama"
"sve gazde voze x6 i idu na maldive dok radnici rade za 500 KM"
"sta ces ti meni zabraniti pusenje u kaficu, to je meni cejf"
Nastavi niz najcescih izjava naseg genijalnog naroda
Treba i subota da bude neradna, da se ljudi odmore sa porodicom i dišu čist zrak na planini. I da se poveća minimalna plata na 2000.
Ja bih još dodala, da država svima daje novac, koji će da štampa bez pokrića i da se svi zaposle u ministarstvima i da im država daje za kladionice i šišu.
Vidite da nema pad aPDVa,nego ce cak i porasti. Jer je na benzinskim sve skuplje po pola marke-marku nego u BiMgu.
Kuka samo budzetska nejac,kojom se udarilo da ego,jer sada i neki drugi imaju slobodnu nedjelju a ne da ih ovi smaraju vikendom i da glume "visu kastu" . Normalnim ljudima ne znaci nista...odes u trgovinu danima koji rade i to je to.
Evo ja nemam pojma ni da ne rade a ne znam ni jesu li radili prije,recimo Bingo...jer i ne idem nedjeljom po tim centrima i ne landaram. Ako mi treba nesto da kupim,odem i kupim to...ne obidjem 6 teznih centara dnevno,trazeci cipele ili hlace.
zippoo87 wrote: ↑03/01/2025 13:49
Vidite da nema pad aPDVa,nego ce cak i porasti. Jer je na benzinskim sve skuplje po pola marke-marku nego u BiMgu.
Kuka samo budzetska nejac,kojom se udarilo da ego,jer sada i neki drugi imaju slobodnu nedjelju a ne da ih ovi smaraju vikendom i da glume "visu kastu" . Normalnim ljudima ne znaci nista...odes u trgovinu danima koji rade i to je to. Evo ja nemam pojma ni da ne rade a ne znam ni jesu li radili prije,recimo Bingo...jer i ne idem nedjeljom po tim centrima i ne landaram. Ako mi treba nesto da kupim,odem i kupim to...ne obidjem 6 teznih centara dnevno,trazeci cipele ili hlace.
e dobro je, ako ti ne ides u trzne centre to treba biti novo pravilo, evo svi cemo prestati ici zbog tebe
Kuka samo budzetska nejac,kojom se udarilo da ego,jer sada i neki drugi imaju slobodnu nedjelju a ne da ih ovi smaraju vikendom i da glume "visu kastu" . Normalnim ljudima ne znaci nista...odes u trgovinu danima koji rade i to je to. Evo ja nemam pojma ni da ne rade a ne znam ni jesu li radili prije,recimo Bingo...jer i ne idem nedjeljom po tim centrima i ne landaram. Ako mi treba nesto da kupim,odem i kupim to...ne obidjem 6 teznih centara dnevno,trazeci cipele ili hlace.
e dobro je, ako ti ne ides u trzne centre to treba biti novo pravilo, evo svi cemo prestati ici zbog tebe
Idem ja u TC ali idem u kupovinu roba koje mi trebaju,ne baziram drustveni zivot na hodanju po TC.
To je razlika izmedju tebe i mene.
Ja sam musterija a ti si smarac.
Idem ja u TC ali idem u kupovinu roba koje mi trebaju,ne baziram drustveni zivot na hodanju po TC.
hajd evo sutra subota, trebam nesto do trznog centra, pa de mi reci smijem li ? Ili je to protivno tvojim standardima.
Drugi je problem što sam ja birao subotu da odem kupiti nešto garderobe jer mi treba vlastita žena kao modni guru.
E sad u ovu ludaru subotom ne pada mi na pamet ići.
Radnicima u trgovini umjesto neradne nedjelje, kao i svim drugim, bi bilo puno bolje da je Zakon o radu, član 46, stav 1, izmijenjen tako da piše 48 umjesto 24, da su kazne za kršenje tog zakona teže i da inspekcije i druge institucije strogo provode taj zakon.
Ali jok, ne odgovara poslodavcima. A i nije tako zvučno marketinški. Nije dovoljno populistički.
Ovako valja braniti nakaradno i diskriminatorsko zakonsko rješenje.
tuitamo wrote: ↑03/01/2025 14:25
Uglavnom ima se šta pljuvati pa je dan ispunjen.
Znaš šta član 46, stav 1 kaže?
Ako ne znaš:
Sedmični odmor
Član 46
(1) Radnik ima pravo na sedmični odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi
na dan svog sedmičnog odmora, osigurava mu se jedan dan u periodu određenom prema dogovoru poslodavca i
radnika koji ne može biti duži od dvije sedmice.
Imati 48 sati (dva uzastopna dana) odmora umjesto 24 sata (samo nedjelja za trgovce) nije bolje za radnika, pa i trgovca?
Svako poboljsanje je opet poboljsanje,ma koliko bilo.
Doci ce se nekada i na to da u zakonu pise 48 sati ali ovdje kod nas je nemoguce napraviti veci iskorak,jer se uvijek neko buni na sve.
Ti mislis da bi poslodavci podrzali da su obavezna 2 neradna dana radnicima?
Isti ovi sto 4 dana kukaju na monimalnu platu??