INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ElRe

#21651 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

konektovan wrote: 02/01/2025 12:37 Od sutra ide povecanje cijena,..gotovo svih artikala lagano u konzumu...imam dojavu. :mrgreen:
Minimalac kao opravdanje..
Tamo su bile najniže plate kasirkama, cca 700 KM. Iskreno osim Konzuma, ne znam više firmi koje su radnike držale na plati ispod 1000 KM, što firmi kroz posao, što poznanika u Sarajevu. Valjda se i radnicima koji su sada imali plate reda 1500-2000 KM poveća plata. Trebalo je to urediti proporcionalno povećanju minimalca, uz smanjenje davanja državi. Ali prekomplikovano je to za dio SDP kadra.
vjeshalica

#21652 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

nepass1 wrote: 02/01/2025 13:01
Hakiz wrote: 02/01/2025 11:39
plucna mahramica wrote: 02/01/2025 11:05
U drugom dijelu napisao da bi volio daje svima veca plata, u prvom da nije fer sto ce sada biti samo 300KM razlike. I nije fer, ne znaci nuzno da neko zeli da drugi imaju manje.
Da, da je svima veća plata, ali da je razlika tolika da se društvena podjela na nižu klasu čistačice i višu klasu kojoj on pripada jasno i jako vidi.

Ako čistačica ima 750 a on 1.500 to mu je OK. Isto mu je OK da čistačica ima 2.000 a on 4.000.

Nije mu OK da čistačica ima 1.000 a on 1.300 ili ona 3.500 a on 4.000.

U tom slučaju se ne vidi da je on duplo veći, bolji, važniji, iznad, superiorniji itd od nje. Sramota ga, mogu ih pomiješati.
Naravno da nije ok? Ni te i ne bi bilo ok? Isto kao sto nije ok da brico ima kao dr jer ce svak htjeti biti brico. Manje skole i posla a vise para. Svakako odavno titule gube vrijednost pa i gazda kafica ima bolji rejting vece privilegije nego ljekar
Zato ljekar mahne dvije plate minimum pored svoje....siroktiljica
Ironmen

#21653 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Spoiler
Show
_BataZiv_0809 wrote: 02/01/2025 10:45
Ironmen wrote: 02/01/2025 10:28 Sirotinja nije ni primila prvu minimalnu platu cijene u apotekama luduju Bronhostop djeciji sirup za kasalj sa 13,5 km na 18,5 km... . :bih:

Image
2020 :?

Moja greska izvinjavam se na netacnim iformacijama podlegao sam propagandi.
Last edited by Ironmen on 02/01/2025 19:15, edited 1 time in total.
nepass1

#21654 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Hakiz wrote: 02/01/2025 13:28

Da, da je svima veća plata, ali da je razlika tolika da se društvena podjela na nižu klasu čistačice i višu klasu kojoj on pripada jasno i jako vidi.

Ako čistačica ima 750 a on 1.500 to mu je OK. Isto mu je OK da čistačica ima 2.000 a on 4.000.

U tom slučaju se ne vidi da je on duplo veći, bolji, važniji, iznad, superiorniji itd od nje. Sramota ga, mogu ih pomiješati.
Naravno da nije ok? Ni te i ne bi bilo ok? Isto kao sto nije ok da brico ima kao dr jer ce svak htjeti biti brico. Manje skole i posla a vise para. Svakako odavno titule gube vrijednost pa i gazda kafica ima bolji rejting vece privilegije nego ljekar
Meni bi bilo bitno da sebi mogu priuštiti šta želim. Ne bi mi smetalo da to isto sebi mogu priuštiti i drugi. Mjera moje veličine nije to da neko ima manje, da je neko ispod mene. Nimalo mi ne imponuje da mogu reći vidi šta ja mogu a ti ne možeš, veći sam od tebe zbog toga.

Drugo, valjda neko želi biti inžinjer, ljekar i slično zbog ljubavi prema tom radu, ne kao dokaz da je iznad drugih? Pa troškove i trud da se obrazuje u tim oblastima podnosi zbog ljubavi prema njima, ne samo kao investiciju u društveni status? Ako je tako, onda si zadovoljan ako imaš koliko ti treba, ne interesuje te koliko drugi imaju.

Ali, razumijem i sljedeće: Cijenjen sam ljekar, na pauzi za ručak sjednem u svoj Ferrari od 200.000 eura, odem u restoran sa 2 Michelin zvjezdice. A onda kroz prozor vidim da čistačica iz moje bolnice izlazi iz svog Masseratija od 200.000 eura i ulazi u isti restoran na ručak. Pa, iako i dalje mogu sebi priuštiti raj ručak, osjećam bijes zbog toga što ga i ona može priuštiti. Odjednom mi poštovanje koje dobijam zbog izvrsnosti u poslu ništa ne znači jer nije iskazano i razlikom u tome šta ona i ja materijalno možemo sebi priuštiti. Novac mi je jedina mjera vrijednosti, ništa drugo.

Nema veze šta mogu, bitno je da drugi mogu manje. Ako drugi mogu isto, bez obzira na to što mogu sve, nesretan sam. Tada nema niko ispod mene.

Takvi smo, takva vrsta, takav sistem vrijednosti.

Nismo jedini, i druge životinje imaju društvenu hijerarhiju.
Ma neda mi se raspravljati i presipati iz supljeg u prazno. Procitah ovo ferari maserati, nmg majke mi
Ugl ovo sto ti pises je fino na papiru, ko komunizam, ali u realnosti nije to tako
zippoo87

#21655 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 02/01/2025 12:37 Od sutra ide povecanje cijena,..gotovo svih artikala lagano u konzumu...imam dojavu. :mrgreen:
Povecanu platu ce radnici dobiti tek oko 10.2. ali zato lihvari ne spavaju i ne cekaju,cim neko napise tekst na klixu,odmah oni sutradan dizu cijenu.
Mmci im svima ebem.
Zato hitno treba Hasicevic zavrsiti ovaj zakon o kontroli cijena,da se ovoj kradji i pljacki stane u kraj,kod svih trgovaca
Naslovnica

#21656 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Sva sreća pa imamo zaključivanje cijena! :thumbup:
:gunjastajl:
laik1981

#21657 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

To je neminovnost. Cijene se povecavaju konstantno, al sad ce ici dosta drasticnije jer im je vlada dala argument i opravdanje ovakvim dizanjem minimalca.

Jedini cilj ovog povecanja minimalca je obezbjedjivanje budzeta i budzetlija. Nista vise i nista manje. Iskljucivo su zbog toga ovo izglasali.

Zbog istog razloga su izglasali i akcize na gorivo. Zbog istog razloga postoje svi nameti.

Valja nahraniti tolike uhljebe.
Dino79

#21658 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dino79 »

ElRe wrote: 02/01/2025 14:03
Tamo su bile najniže plate kasirkama, cca 700 KM. Iskreno osim Konzuma, ne znam više firmi koje su radnike držale na plati ispod 1000 KM, što firmi kroz posao, što poznanika u Sarajevu. Valjda se i radnicima koji su sada imali plate reda 1500-2000 KM poveća plata. Trebalo je to urediti proporcionalno povećanju minimalca, uz smanjenje davanja državi. Ali prekomplikovano je to za dio SDP kadra.
Kako moze kod Djurica marketu kasirka imati 1700 ( plata plus topli obrok) i biti najeftiniji market u Sarajevu ili Isticnom sarajevu ?
Naslovnica

#21659 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Dino79 wrote: 02/01/2025 14:47
ElRe wrote: 02/01/2025 14:03
Kako moze kod Djurica marketu kasirka imati 1700 ( plata plus topli obrok) i biti najeftiniji market u Sarajevu ili Isticnom sarajevu ?
Rade pametno, ne otvaraju granap na svakom ćošku, idu sa relativno manjom maržom ali na količinu, drugačiji asortiman itd.
Kod mene u B-fazi 3 Konzuma (2 Konzuma i 1 Mercator) u krugu od 100m max.
Pa kako to može biti ekonomski isplativo?
Asortiman isti kao i kada su otvorili prije 25 ili već koliko godina.
Narod se zasitio Konzumovih proizvoda i marki (koje guraju), želi nešto novo, drugačije.
Hakiz

#21660 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

nepass1 wrote: 02/01/2025 14:33
Hakiz wrote: 02/01/2025 13:28
Meni bi bilo bitno da sebi mogu priuštiti šta želim. Ne bi mi smetalo da to isto sebi mogu priuštiti i drugi. Mjera moje veličine nije to da neko ima manje, da je neko ispod mene. Nimalo mi ne imponuje da mogu reći vidi šta ja mogu a ti ne možeš, veći sam od tebe zbog toga.

Drugo, valjda neko želi biti inžinjer, ljekar i slično zbog ljubavi prema tom radu, ne kao dokaz da je iznad drugih? Pa troškove i trud da se obrazuje u tim oblastima podnosi zbog ljubavi prema njima, ne samo kao investiciju u društveni status? Ako je tako, onda si zadovoljan ako imaš koliko ti treba, ne interesuje te koliko drugi imaju.

Ali, razumijem i sljedeće: Cijenjen sam ljekar, na pauzi za ručak sjednem u svoj Ferrari od 200.000 eura, odem u restoran sa 2 Michelin zvjezdice. A onda kroz prozor vidim da čistačica iz moje bolnice izlazi iz svog Masseratija od 200.000 eura i ulazi u isti restoran na ručak. Pa, iako i dalje mogu sebi priuštiti raj ručak, osjećam bijes zbog toga što ga i ona može priuštiti. Odjednom mi poštovanje koje dobijam zbog izvrsnosti u poslu ništa ne znači jer nije iskazano i razlikom u tome šta ona i ja materijalno možemo sebi priuštiti. Novac mi je jedina mjera vrijednosti, ništa drugo.

Nema veze šta mogu, bitno je da drugi mogu manje. Ako drugi mogu isto, bez obzira na to što mogu sve, nesretan sam. Tada nema niko ispod mene.

Takvi smo, takva vrsta, takav sistem vrijednosti.

Nismo jedini, i druge životinje imaju društvenu hijerarhiju.
Ma neda mi se raspravljati i presipati iz supljeg u prazno. Procitah ovo ferari maserati, nmg majke mi
Ugl ovo sto ti pises je fino na papiru, ko komunizam, ali u realnosti nije to tako
Naravno da nije. Zato i živimo u svijetu u kakvom živimo.

Moja poenta je bila da su ljudi egoisti i da žele da isključivo materijalnim, visinom plate, odvoje se od onih koje smatraju nižom vrstom, "neljudima". Čim ti je posao jednostavniji i plata manja, manje si ljudsko biće, Nisi uopšte ljudsko biće. Tako diskusije na forumu tipa "Neću da čistačica ima skoro kao ja" pokazuju.

Niko ko je visokoobrazovan i stručan ne bi pristao da ima platu kao čistačica, i to ne da mu je niska kao njena, nego da je njena visoka kao njegova, a da mu se vrijednost i razlika od čistačice prizna "samo" odlikovanjem, uvrštavanjem u istorijske knjige itd. Ako mu plata nije veća od plate čistačice, ni jedan drugi oblik priznanja ne prihvata.

Ljudi ne mogu sebi dokazati, pa onda drugima pokazati, svoju vrijednost ako nemaju nekoga ko je ispod njih. Permanentno ljudsko stanje je stanje poređenja.

Ferrari i Maserati su, kako se čini u ovom slučaju, bila drva od kojih nisi vidio šumu.
dječak sa šibicama

#21661 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Nece biti novih poskupljenja, to lazu ovi sdfa botovi i ovi sto im nedostaje neradna nedelja.

Idu cijene dole, Nerkina vlada je vlada ekonomskih eksperata.
plucna mahramica

#21662 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by plucna mahramica »

Men'se cini hakiz da si fulio podforum, ovo nije knjizevnost, ni sci-fi, zivimo u kapitalizmu i ovo je ekonomija, i opet ne mislim da svi ljudi zele da se razlikuju 'imanjem' (uvijek ce biti takvih) nego se govori o vremenu provedenom na usavrsavanju i odgovornosti koju ima cistacica i neko drugo puno zahtjevnije radno mjesto. Da su svima jednake plate, svi bi onda radili manje zahtjevne poslove, ne bi imali zelju za napredak, a ta neka utopija ne bi mogla opstati. Nije ni da sam neki pobornik kapitalizma jer nam se srozava kvalitet, samo se racuna kvanitet, ali to je drustvrno uredjenje u kojem zivimo i nikakvog smisla nema naprdjivati sta bi bilo kad bi bilo jer za naseg vijeka se nece promijeniti.
Hakiz

#21663 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

plucna mahramica wrote: 02/01/2025 17:20 Men'se cini hakiz da si fulio podforum, ovo nije knjizevnost, ni sci-fi, zivimo u kapitalizmu i ovo je ekonomija, i opet ne mislim da svi ljudi zele da se razlikuju 'imanjem' (uvijek ce biti takvih) nego se govori o vremenu provedenom na usavrsavanju i odgovornosti koju ima cistacica i neko drugo puno zahtjevnije radno mjesto. Da su svima jednake plate, svi bi onda radili manje zahtjevne poslove, ne bi imali zelju za napredak, a ta neka utopija ne bi mogla opstati. Nije ni da sam neki pobornik kapitalizma jer nam se srozava kvalitet, samo se racuna kvanitet, ali to je drustvrno uredjenje u kojem zivimo i nikakvog smisla nema naprdjivati sta bi bilo kad bi bilo jer za naseg vijeka se nece promijeniti.
Ti se usavršavaš zbog sebe ili zbog toga da možeš reći da ti plata mora biti veća nego onome koji se nije usavršavao? Radiš posao za koji to usavršavanje treba iz istog razloga ili zbog toga što imaš želju i potrebu da radiš takav posao, usrećuje te rad komplikovanog posla umjesto jednostavnog bez obzira na visinu zarade? Ne možeš gledati samo sebe i ne porediti se sa drugima, biti zadovoljan sa onim šta imaš i šta si postigao, pa makar to značilo da onaj koji je proveo manje vremena u usavršavanju i ima jednostavniji posao zarađuje skoro kao ti?

Samo u poređenju je smisao, ne u zadovoljstvu samim sobom?

Trebalo bi to značiti da Linus Tornvalds naprosto mora imati problem ako neki klinac zarađuje na igrici za mobitel više od njega iako je puno komplikovanije napraviti novi OS, kernel, nego korištenjem raznih alata "slaganjem kockica" i bez znanja "pravog" programiranja, pravog znanja kako softverom kontrolisati hardver, napraviti igricu?
Last edited by Hakiz on 02/01/2025 17:40, edited 1 time in total.
Grb1

#21664 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Grb1 »

Hakiz wrote: 02/01/2025 17:27
plucna mahramica wrote: 02/01/2025 17:20 Men'se cini hakiz da si fulio podforum, ovo nije knjizevnost, ni sci-fi, zivimo u kapitalizmu i ovo je ekonomija, i opet ne mislim da svi ljudi zele da se razlikuju 'imanjem' (uvijek ce biti takvih) nego se govori o vremenu provedenom na usavrsavanju i odgovornosti koju ima cistacica i neko drugo puno zahtjevnije radno mjesto. Da su svima jednake plate, svi bi onda radili manje zahtjevne poslove, ne bi imali zelju za napredak, a ta neka utopija ne bi mogla opstati. Nije ni da sam neki pobornik kapitalizma jer nam se srozava kvalitet, samo se racuna kvanitet, ali to je drustvrno uredjenje u kojem zivimo i nikakvog smisla nema naprdjivati sta bi bilo kad bi bilo jer za naseg vijeka se nece promijeniti.
Ti se usavršavaš zbog sebe ili zbog toga da možeš reći da ti plata mora biti veća nego onome koji se nije usavršavao? Radiš posao za koji to usavršavanje treba iz istog razloga ili zbog toga što imaš želju i potrebu da radi takav posao, usrećuje te rad komplikovanog posla umjesto

jednostavnog? Ne možeš gledati samo sebe i ne porediti se sa drugima, biti zadovoljan sa onim šta imaš i šta si postigao, pa makar to značilo da onaj koji je proveo manje vremena u usavršavanju i ima jednostavniji posao zarađuje skoro kao ti?

Legendo, doktor ima vecu odgovornost, inzinjer koji projektuje ima vecu odgovornost, samim tim i zasluzuju vecu platu, dugo godini zanatlije su bili podcjenjeni i drago mi je da su porasle cijene kod njih al moras shvatit da nije samo stvar posla jel tesko il nije, ko bi studirao 6godina medicinu plus 3, 4 ili 5 godina specijalizaciju ako im nisu vece plate, a potrebni su nam doktori, jel tako ?
bumerangss

#21665 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

noviclan wrote: 01/01/2025 19:39
Spoiler
Show
bumerangss wrote: 01/01/2025 19:17
izvrsni direktor wrote: 31/12/2024 20:14
Pa ako ti pristanes sa svojim znanjem, nivoom odgovornostiui produktivnoscu imas istu platu kao cistaci, onda ce biti tako. Do tebe je je li zelis tako ili ne.
Ti valjda treba da trazis vise a ne da trazis drugima manje
Ja ne tražim drugima manje i ne mogu lično tražiti više za sebe jer radim u državnoj tj kantonalnoj zdravstvenoj ustanovi gdje čistaćica NK ima 750 KM a ja sa SSS kao zdravstveni radnik sa ogromnom produktivnoscu i odgovornosti jer ja lično apliciram lijek u venu pacijentu!

I sad ce cistacica skociti na 1000 a ja cu ostati na 1300 KM. Je li to ok? Objektivno reci

Ja bih volio da čistaćica ima 2000 KM platu sa NK spremom i odgovornosti da "mahne" patos i istrese kante za smeće ali da onda med sestra ima 4000 KM platu sa SSS IV stepen i obaveznih 6 mjeseci pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita u kantonalnom ministarstvu zdravstva da bi joj komora med sestara-tehničara mogla izdati licencu za samostalan rad koju mora obnavljati svakih 6 godina uz uslov da ima dovoljan broj bodova sa raznih edukacija u zemlji i inostranstvu!!!
Je li objektivno da ti sa 1300 aona sa 750 placa hljeb 1,70, ulje placa 3,40, puter placa 6,85 etc.
Po tvojoj onda i mi sa sss i vss i doktori nauka i predsjednik države svi trebamo imati istu platu jer placamo svi isto hljeb, ulje, puter... ???

Cek da kažem sinu da ne upisuje srednju škole, dovoljno mu je osnovna :-)

:run:
bumerangss

#21666 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Isner wrote: 01/01/2025 22:58 U pekari, dok te ne upoznaju, svaki put dobijes racun.. Kad se upoznaš s njima i kad si na Ti, nikad vise neces dobiti racun..
A ako zatražiš račun, naredni put stavice ti najmanji ili najžilaviji komad pite ili ce naci neki nacin da te handri.. Tako da, nemožeš se ti puno s njima nadmudrivati....

Sjedio prije tri veceri u jednom lokalu, nas nekoliko, ceh oko 80 KM... Donese cura onaj konobarski blok, tablić crte ko je šta popio i na kraju podvuceno koliko da se plati :lol:
Trebao si je pitati gdje je fiskalni racun?
Nisam dužan platiti bez fiskalnog!

I naravno bez bakšiša i po mogucnosti plati sa karticom :mrgreen:
Hakiz

#21667 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Grb1 wrote: 02/01/2025 17:33
Ti se usavršavaš zbog sebe ili zbog toga da možeš reći da ti plata mora biti veća nego onome koji se nije usavršavao? Radiš posao za koji to usavršavanje treba iz istog razloga ili zbog toga što imaš želju i potrebu da radi takav posao, usrećuje te rad komplikovanog posla umjesto

jednostavnog? Ne možeš gledati samo sebe i ne porediti se sa drugima, biti zadovoljan sa onim šta imaš i šta si postigao, pa makar to značilo da onaj koji je proveo manje vremena u usavršavanju i ima jednostavniji posao zarađuje skoro kao ti?

Legendo, doktor ima vecu odgovornost, inzinjer koji projektuje ima vecu odgovornost, samim tim i zasluzuju vecu platu, dugo godini zanatlije su bili podcjenjeni i drago mi je da su porasle cijene kod njih al moras shvatit da nije samo stvar posla jel tesko il nije, ko bi studirao 6godina medicinu plus 3, 4 ili 5 godina specijalizaciju ako im nisu vece plate, a potrebni su nam doktori, jel tako ?
Legendo, vrtimo se u krug.

Niko ne spori veću odgovornost. Sporim da se ta odgovornost mora i može nagraditi isključivo novcem. Znam da je novac, naročito kapitalizmu, jedina vrijednost, samo to kritikujem. Nemam pravo na mišljenje?
bumerangss

#21668 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

vjeshalica wrote: 02/01/2025 08:55
bumerangss wrote: 01/01/2025 20:53 Ne bih da budem diplomirana sestra pa da imam više nego bih da budem čistačica pa da imam 300 KM manje jer kako kažu "bolje kriška u hladu nego dvije na suncu"

Ali ne mogu jer sam prekvalifikovan tj bezveze završih 4 godine srednje škole :-)
Prekvalifikovan si za trenutno mjesto gdje se nalazis ali je tvoj problem sto se tu zadrzavas. Bilo je ljudi sa VSS koji su se privremeno (na neki period) zaposlili na mjesta SSS ili NSS dok nisu se snasli za svoje,ali nisu druge omalovazavali i pljuvali.

Ne mislis valjda da ce ti neko za npr. mjesto na kojem se nalazis i za koje je predvidjena sistematizacijom SSS dati platu VSS samo zato sto je ti imas? Svi bi bili cistacica, sa platom doktora nauka, jer je jednostavnije upirati nize slozene poslove od vise slozenih. Tako tvoj svijetić ne funkcionise,zapravo.🫠
Ne omalovažavam nego je u zdravstv takp da su dvije plate čistačice jedna plata med sestre a 4 plate čistačice ili dvije plate med sestre su jedna plata doktora specijaliste.
Sad se plata čistačice penjesa 50 na 75% plate sestre a sa 25 na 35% plate specijaliste. Misliš da ce prvi doktori ostati nijemi na to? Nece sigurno

Prvi portir koji sa 3 srednje ima trenutno 1050 KM plate ce se pobuniti jer ce čistačica sa 4 osnovne imati 1000KM :-)

Niđe veze :run:
drag_gost

#21669 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by drag_gost »

Ti se usavršavaš zbog sebe ili zbog toga da možeš reći da ti plata mora biti veća nego onome koji se nije usavršavao? Radiš posao za koji to usavršavanje treba iz istog razloga ili zbog toga što imaš želju i potrebu da radiš takav posao, usrećuje te rad komplikovanog posla umjesto jednostavnog bez obzira na visinu zarade? Ne možeš gledati samo sebe i ne porediti se sa drugima, biti zadovoljan sa onim šta imaš i šta si postigao, pa makar to značilo da onaj koji je proveo manje vremena u usavršavanju i ima jednostavniji posao zarađuje skoro kao ti?

Trebalo bi to značiti da Linus Tornvalds naprosto mora imati problem ako neki klinac zarađuje na igrici za mobitel više od njega iako je puno komplikovanije napraviti novi OS, kernel, nego korištenjem raznih alata "slaganjem kockica" i bez znanja "pravog" programiranja, pravog znanja kako softverom kontrolisati hardver, napraviti igricu?
Mali offtopic, izvinjavam se. Linus je open-source-ovao svoj kernel jer jednostavno nije zelio profit. Da nije, ne bi bio to sto je danas - simbol za open-source unix sistem. :) Svakako se kasnije obogatio. Taj "klinac" u ogromnoj vecini iskljucivo ganja profit. Ali, da, slazem se sa poentom.
bumerangss

#21670 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

plucna mahramica wrote: 02/01/2025 10:38
izvrsni direktor wrote: 02/01/2025 10:35

Ja ne tražim drugima manje i ne mogu lično tražiti više za sebe jer radim u državnoj tj kantonalnoj zdravstvenoj ustanovi gdje čistaćica NK ima 750 KM a ja sa SSS kao zdravstveni radnik sa ogromnom produktivnoscu i odgovornosti jer ja lično apliciram lijek u venu pacijentu!

I sad ce cistacica skociti na 1000 a ja cu ostati na 1300 KM. Je li to ok? Objektivno reci

Ja bih volio da čistaćica ima 2000 KM platu sa NK spremom i odgovornosti da "mahne" patos i istrese kante za smeće ali da onda med sestra ima 4000 KM platu sa SSS IV stepen i obaveznih 6 mjeseci pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita u kantonalnom ministarstvu zdravstva da bi joj komora med sestara-tehničara mogla izdati licencu za samostalan rad koju mora obnavljati svakih 6 godina uz uslov da ima dovoljan broj bodova sa raznih edukacija u zemlji i inostranstvu!!!
Znaci, ti ne zelis da imas vise, vec zelis da drugi imaju manje.
Bukvalno lik napisao da bi zelio da ima vise...
Plucna hvala na razumjevanju :kiss:
Nekima ocito treba crtati sta je pisac htio reci :-)
bumerangss

#21671 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

nepass1 wrote: 02/01/2025 10:40
vjeshalica wrote: 01/01/2025 19:49

Budi diplomirana medicinska sestra pa imaj vise!
Bil rekao isto da cistacica u zdravstvenoj ustanovi ima 750 pa samo da istrese kantu i mahne podove? Zna se kako je bitna cistoca i da ne smije greske biti oko poganluka. Cige posao i profit izgradili od sakupljanja smeca a ti bi kao obicno obezvrjedjivao tudji rad. Cistoca bi trebala biti regulisana preko agencija i firmi specijalizovanih pa bi vidio kad ti ispostave racun. Ne znam sto to ciscenje toliko obezvrijedjujete?
Inace bi ja zabranila ove sestrice iz Kiseljaka i Sirokog da se igdje zaposle.
Pa u tim firmama ti cistacice imaju po 400KM mjesecno.satnica im 2KM i mnozi se sa jedinicom. Imaju 2h po poslovnici da sve zavrse, nemaju regrese kao u ju. Bruka bi se ustedila da dz kcus i oban imaju vanjske cistacice i security
Ali judzks kcus obs i druge javne ustanive nemaju te vanjske cistačice nego svoje sa platama 750 800 KM i sad ce morati imati 1000 KM
Opet kažem nek imaju ali se i plate drugih uposlenika moraju srazmjerno povecati
Hakiz

#21672 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

drag_gost wrote: 02/01/2025 17:54

Mali offtopic, izvinjavam se. Linus je open-source-ovao svoj kernel jer jednostavno nije zelio profit. Da nije, ne bi bio to sto je danas - simbol za open-source unix sistem. :) Svakako se kasnije obogatio. Taj "klinac" u ogromnoj vecini iskljucivo ganja profit. Ali, da, slazem se sa poentom.
I to je ono šta ga od onog klinca koji je ostao anoniman razlikuje, šta mu je nagrada. Ponos učinjenim i mjesto u istoriji. Ne novac :wink:

Malo ja i karikiram, ali samo da bih pojačao poruku :lol:

Doduše, sa druge strane imamo i ovo šta ruši sve šta sam napisao:

Image

:mrgreen:
bumerangss

#21673 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

plucna mahramica wrote: 02/01/2025 11:05
Hakiz wrote: 02/01/2025 10:47

Ne, napisao je da mu smeta što će čistačica imati skoro kao on.
U drugom dijelu napisao da bi volio daje svima veca plata, u prvom da nije fer sto ce sada biti samo 300KM razlike. I nije fer, ne znaci nuzno da neko zeli da drugi imaju manje.

:lol: nemogu nas pomjesati jer nosimo radne uniforme razicite boje (čistačice žutu, sestre plavu a dr bijelu)

Sta hocu da kažem da ti nacrtam: da sam se bezveze školovao 8 godina više od čistačice tj završio 12 gidina ṣ̌kole (8+4) dok je njoj 4 osnovne dovoljno da sad ima platu 1000 a ja 1300
O odgovornosti ne bih ni da upoređujem jer je ogromna, ona mahne patose i istrese kante za smeće i presjedi u sobi za odmor 80% radnog vremena jer nema sta drugo da radi po opisu poslova koji je potisala a med sestra-tehničar komunicira sa 50 70 pacijenata dnevno, balansira situaciju između doktora i pacijenata, aplicira tj daje injekcije infuzije, previja rane... i skoro na sedmičnom nivou "popije" prijavu od nekog nandrdanog pacijenta samo zato sto mu se nije osmjehnula kad mu je rekla "dobro jutro, izvolite" i naravno mora pisati izjavu nadređenom šefu...
Kad je neka čistačica u zdravstvu napadnuta od pacijenta i kad je pisala izjavu i kad je došla u konflikt sa radnim kolegama? Nikad!
Pardon, jeste bio konflikt kad je doktorica zamolila da joj obriše njen ormar za garderobu i ona nije htjela jer je odbrusila doktorici da je njen posao da obriše ormare okolo a da unutar ormara briṣ̌e svako svoj :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#21674 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Velkoski »

poderi diplomu i budi čistačica, presjedi 80% vremena za milju, easy peasy
bumerangss

#21675 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

vjeshalica wrote: 02/01/2025 14:27

Zato ljekar mahne dvije plate minimum pored svoje....siroktiljica
Pa sto mu dajete da mahne te dvije plate
Svi kukaju na korupciju u zdravstu a kad dođu do operacionog stola onda sami guraju kovertu u đep hirurgu i necekajuci da im zatraži :-)
Post Reply