Chmoljo wrote: ↑02/01/2025 14:32
JoseMujica wrote: ↑02/01/2025 14:17da će biti lančano...hoće 100%.....samo bi komunalije, barem u Sarajevu, svakako letile...budžet opuhan, javna preduzeća jedva preživljavaju, stalno se novi uhljebljavaju, a svi traže više love....i naravno jedina politika koju vlast je ima da taj trošak svali nama na leđa
šta znači opuhan budžet? budžet je tu da se potroši, a ne da se gura u dušek.
sramota je govoriti o tome kako je budžet "nekad prije" bio stabilan, a raspadala nam se tramvajska mreža. bukvalno je bila pred gašenjem. al pošto se nije desilo gašenje, nekako ljudi misle da se nije trebalo ništa ni raditi po tom pitanju. da ne govorimo o tome da su se neke konkretne rupe začepile u tom prejadnom GRASu, ali bez kojeg i takvog ojađenog, ovaj će grad postati paralizovan.
no, ono što zamjeram ovoj vladi, a za šta jeste trebala hrabrost, jeste i povećanje cijene nekih komunalnih usluga. nerealno je da bude ista cijena odvoza smeća već nekoliko decenija. na stranu sva sranja koja su se dešavala, od zapošljavanja, prosipanja para, pa do posljednjeg sa NiPovim direktorom, ali cijena odvoza smeća je preniska uz vrlo upitan način obračunavanja cijene.
bolan pogrešno si shvatio šta sam napisao
nije problem potrošiti...poenta i planiranja budžeta je da znaš kako ćeš ga potrošiti i planiraš ga shodno provođenju zacrtanih politika...problem je da će onaj dio budžeta koji se troši na administraciju/plate porasti zahvaljujući porastu minimalca.
Možda griješim, ali mi djeluje da će uhljebi ovdje najviše profitirati jer je većina njihovih primanja (plata, topli, regres) vezana za prosječnu platu i njen rast....na to mislim kad kažem da će se balon napuhati
evo za primjer, samo državni nivo, koji ima cca 20-23k zaposlenih, od kojih je nekih tek cca 2-3k sa VSS-om (sve cifre sada lupam napamet..slobodno koriguj)...to znači da, samo na državnom nivou, imaš barem 15-20k uposlenih čija se plata mora prilagoditi ovom minimalcu...i sasvim logično, kao što je neko iznad pisao o razlici plate između radnika i poslovođe u Konzumu i Mercatoru, da će i ovi sa VSS tražiti veće plate, jer će SSS-ovac doći na isti nivo VSS-ovca
a priča o GRAS-u je druga tema...nisu tu nikakve rupe začepljene, osim što je Saša Grbić uvaljen u Nadzorni odbor i sada poslove dobijaju tašna firme iz Laktaša....sve što je kupljeno knjiženo je na drugu firmu...GRAS je klinac ko što je i bio i ono što ja vidim da će se desiti je prodaja Remize (tramvajske...ona minibuska je već tušnuta) i ide lagano red zgrada od RTV doma do bazena na Otoci.
znaš koliko Nerku, Vojina, Štetu i tu ekipu libo tuki za GRAS-om...ko i za tobom i za mnom