Neradna nedjelja - DA, ali uz izuzetak da trgovacki obrti do 5 zaposlenih imaju pravo da rade nedjelju.
A ovo sa povlastenim opcinama je tek cirkus nad cirkusima.
Moderator: anex
Jako je bitno omogućiti manjim trgovinama da radeOzimician wrote: ↑01/01/2025 13:54 ... a sto se neradne nedjelje tice, odgovara itekako velikim trznim lancima, kao sto odgovara i ovo podizanje bruto minimalne plate, jer time guse sitnu konkurenciju.
Neradna nedjelja - DA, ali uz izuzetak da trgovacki obrti do 5 zaposlenih imaju pravo da rade nedjelju.![]()
A ovo sa povlastenim opcinama je tek cirkus nad cirkusima.
Samo dobit marketa moze ostati vlasniku u "drugom entitetu" a PDV ide na jedinstveni racun pa se kasnije dijeli na FBiH,RS i Brcko Distrikt,u dogovorenim i malo primjenjivim iznosima.macchiato wrote: ↑01/01/2025 14:07 Dokle god nije na nivou čitave države, ovaj zakon nema smisla.
Već je sve rečeno, povećaj dnevnice nedjeljama, izbori se da se poštuje zakon od 40 sati sedmično, odluči koliko nedjelja godišnje može raditi određeni objekat kao npr. u Hrvatskoj... i to je nešto što bi imalo smisla i što bi išlo u korist radnicima. Zatvoriti čitave gradove nedjeljom je besmisleno, a još je besmislenije kad skontaš da se drugom entitetu puni kasica.
Da za ove "državne" poreze.zippoo87 wrote: ↑01/01/2025 14:50Samo dobit marketa moze ostati vlasniku u "drugom entitetu" a PDV ide na jedinstveni racun pa se kasnije dijeli na FBiH,RS i Brcko Distrikt,u dogovorenim i malo primjenjivim iznosima.macchiato wrote: ↑01/01/2025 14:07 Dokle god nije na nivou čitave države, ovaj zakon nema smisla.
Već je sve rečeno, povećaj dnevnice nedjeljama, izbori se da se poštuje zakon od 40 sati sedmično, odluči koliko nedjelja godišnje može raditi određeni objekat kao npr. u Hrvatskoj... i to je nešto što bi imalo smisla i što bi išlo u korist radnicima. Zatvoriti čitave gradove nedjeljom je besmisleno, a još je besmislenije kad skontaš da se drugom entitetu puni kasica.
Ne izmisljajte i ne spinujte bezveze
Odakle se javljas?Zakalwe wrote: ↑01/01/2025 13:47 Treba neka kriticna masa ljudi da bi se to sve zakotrljalo. Buduci da je Bosna naseljena starijim niskoobrazovanim stanovnistvom, fragmentirana i zatrovana feudalizmom, nacionalizmom i religijom....mrka kapa. Jedino da to neko uzme u benevolentni protektorat "sa cvrstom rukom" ili da nOOrod zaista pocne da gladuje da bi to doslo iz guzice u glavu.
drug_profi wrote: ↑01/01/2025 15:19 STR su trebali izuzeti iz zakona, uz obavezu da nedeljom moze raditi samo vlasnik ili clan uze porodice.
To bi imalo jako pozitivan efekat.
Bravo lijepo si to ukratko srocio, ali kako stimulisati privredu kada imas ovaj podatak.Zakalwe wrote: ↑01/01/2025 13:06 Bosna je (zahvaljujuci komunizmu) preskocila neke drustvene djecije bolesti koje su razvijenija drustva vec prebolili. A Bosnjo nece da se vakcinise. Tako da ce to sad morati da preboluje.
- Surovi izvorni kapitalizam sa iskoristavanjem radne snage, pa
- Akumulaciju kapitala, pa
- Drustvena previranja zbog nepravdi, pa
- Normalizaciju radnih odnosa...akbd.
Sve ono kroz sto je prosla velika Britanija, Francuska itd. proje stotinu i vise godina.
Ovo sa neradnom nedeljom i minimalcem u tako siromasnoj i korumpiranoj drzavi po meni nije optimalno. Ne mozes kociti uzbrdo. Treba stimulisati privredu i (sa poreznim sredstvima) srediti neku naknadu za nezaposlene. Ali tesko skupiti para i tolikoj korupciji.
Prema dostupnim podacima, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u maju 2024. godine bilo zaposleno ukupno 548.795 osoba. Procjene Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine sugeriraju da približno 50% zaposlenih radi u javnom sektoru, što bi iznosilo oko 274.000 osoba.
Sto sad neko ne pokrene pred ustavnim, vrhovnim ili kojim vec sudom kao za ugrožavanje nacinalnog interesa to pitanje je li trgovac u pekari ili benziskoj manje vrijedan od trgovca u tržnom centru pa jednom zabranjen rad a drugom nije?Forumerrer wrote: ↑01/01/2025 11:34 Glupa odluka, trebalo je ostaviti mogucnost rada ali obavezati poslodavce na vece dnevnice u nedjelju.
Prenocio jednom u Mostaru i planirao ostati i citavu nedjelju. Pocela kisa, nemas gdje otici, mrtav grad. Pokupio se u 10 za Sarajevo.
Jos veci idiotluk ovo sto rade u Sarajevu. Zabranis rad u glavnom gradu, a 5 km dalje ostavis mogucnost rada. Ima li iko mozga???
I zasto samo trgovine, sta je sa pekarama, pumpama, kaficima i ostalima kojima nije zabranjen rad, tamo rade ljudi nize vrijednosti?
Ne odgovara kupcimaintro wrote: ↑01/01/2025 12:11Pa jesu li gazde dobile neradnu nedjelju ili radnici? Jedni kažu poslodavci lobirali, drugi kažu radnici tražili, pa jel moguće da i jednima i drugima odgovara? Ako odgovara, onda o čemu se dalje diskutuje?semsasuljakovic wrote: ↑01/01/2025 11:47 Usljed neradne nedjelje, uhvatili se kurčiti pa ne rade ni 2. januar. To je u mom kraju nezapamćeno. Ni pekare jebte.
Uglavnom, ovih 1000 minimalne plate je prava protuteža za neradnu nedjelju. Jer eto gazde su dobile neradnu nedjelju, ali nisu mogli ni u najluđim snovima sanjati da će sada radnika plaćati puno više a radno vrijeme kraće.
A, ti ne donosiš odluke misleći na to kako će ti izgledati futur kada ih doneseš? OK
zato ima minimalnu satnicu, sto je sasvim dovoljno, kao i tacno odredjene dodatke za nocni i prekovremeni i rad, kao i na vikend i praznike. no, ima i neradnu nedelju jako dobro definisanu...
pitanje koliko je to tačno. mnogo ima nezaposlenih po evidenciji, a u stvari itekako zaposlenih u crnoj i sivoj ekonomiji.Ironmen wrote: ↑01/01/2025 20:35Bravo lijepo si to ukratko srocio, ali kako stimulisati privredu kada imas ovaj podatak.Zakalwe wrote: ↑01/01/2025 13:06 Bosna je (zahvaljujuci komunizmu) preskocila neke drustvene djecije bolesti koje su razvijenija drustva vec prebolili. A Bosnjo nece da se vakcinise. Tako da ce to sad morati da preboluje.
- Surovi izvorni kapitalizam sa iskoristavanjem radne snage, pa
- Akumulaciju kapitala, pa
- Drustvena previranja zbog nepravdi, pa
- Normalizaciju radnih odnosa...akbd.
Sve ono kroz sto je prosla velika Britanija, Francuska itd. proje stotinu i vise godina.
Ovo sa neradnom nedeljom i minimalcem u tako siromasnoj i korumpiranoj drzavi po meni nije optimalno. Ne mozes kociti uzbrdo. Treba stimulisati privredu i (sa poreznim sredstvima) srediti neku naknadu za nezaposlene. Ali tesko skupiti para i tolikoj korupciji.Prema dostupnim podacima, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u maju 2024. godine bilo zaposleno ukupno 548.795 osoba. Procjene Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine sugeriraju da približno 50% zaposlenih radi u javnom sektoru, što bi iznosilo oko 274.000 osoba.
interesantno da njega pozivas da odgovori na ovo nakon onoga gdje si ga sam prozvao prije. no, Bato nije bas rad da odgovara tamo gdje se ja javljam... tako da - sretna vam Nova i da svi odgovaramo na sve unatoc svemu...Chmoljo wrote: ↑02/01/2025 01:39ili što bi se reklo, nije određeno, nego odredivo.
jel @_BataZiv_0809?
ne kontam na šta misliš.belfy wrote: ↑02/01/2025 02:13interesantno da njega pozivas da odgovori na ovo nakon onoga gdje si ga sam prozvao prije. no, Bato nije bas rad da odgovara tamo gdje se ja javljam... tako da - sretna vam Nova i da svi odgovaramo na sve unatoc svemu...iliti, ono sto kruzi:
"nacestitam vam se svima Nove godine!"![]()
vjeruj da je i meni tesko da sada objasnim sta sam mislio, jer - ne znam... reci cu ti sutra dok ponovo procitam sta sam napisao, pa onda ako se i sjetim sta sam mislio reci...Chmoljo wrote: ↑02/01/2025 03:13ne kontam na šta misliš.belfy wrote: ↑02/01/2025 02:13interesantno da njega pozivas da odgovori na ovo nakon onoga gdje si ga sam prozvao prije. no, Bato nije bas rad da odgovara tamo gdje se ja javljam... tako da - sretna vam Nova i da svi odgovaramo na sve unatoc svemu...iliti, ono sto kruzi:
"nacestitam vam se svima Nove godine!"![]()
a ovo što sam ga "prozvao" sada je referenca na studiranje, konkretno koliko se sjećam da se to pojavljuje u obligacijama, kada se neka činjenica može smatrati određenom i kad je odrediva, odnosno kada se može utvrditi posredno, kao što si ti u ovom slučaju za mjesečni minimalac.
Apsolutno saglasan, kolegaChmoljo wrote: ↑02/01/2025 01:39ili što bi se reklo, nije određeno, nego odredivo.
jel @_BataZiv_0809?