Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Ozimician

#2876 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

... a sto se neradne nedjelje tice, odgovara itekako velikim trznim lancima, kao sto odgovara i ovo podizanje bruto minimalne plate, jer time guse sitnu konkurenciju.

Neradna nedjelja - DA, ali uz izuzetak da trgovacki obrti do 5 zaposlenih imaju pravo da rade nedjelju. :thumbup:

A ovo sa povlastenim opcinama je tek cirkus nad cirkusima.
1Dante1

#2877 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

Nemoj tako. Kako da domaćice provedu vrijeme sa djecom?

Pardon, domaćice iz trgovina, ove u pekarama i benCinskim ko sisa, neka daju otkaz. Pajel?
Zakalwe
Grijem se na: struju

#2878 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Zakalwe »

Primjer Svedske: mozes potpisati ugovor za 1 EUR po satu. Ali se to u praksi ne desava buduci da je nadoknada za nezaposlene visa od toga tako da niko nece potpisati takav ugovor. Ali nadoknada pada sto si duze nezaposlen tako da ces prije ili kasnije biti prinudjen da prihvatis nize placen posao ili zivjeti od socijale.

Isto sa vikend radom. Jesi li potpisao za to? Radi... ali radni zakon kaze da te poslodavac ne moze natjerati da radis vise od xx sati bez odmora od xx sati.

Ja licno imam neplacen prekovremeni rad. Ali zato imam malo vecu platu. To mi je prihvatljivo, i u praksi se vrlo rijetko desilo.

TLDR "minimalac" i "neradni dani" su po meni populisticke mjere za kompenzaciju lose rijesenih radnih odnosa.
Last edited by Zakalwe on 01/01/2025 14:06, edited 1 time in total.
Edin H.

#2879 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Ozimician wrote: 01/01/2025 13:54 ... a sto se neradne nedjelje tice, odgovara itekako velikim trznim lancima, kao sto odgovara i ovo podizanje bruto minimalne plate, jer time guse sitnu konkurenciju.

Neradna nedjelja - DA, ali uz izuzetak da trgovacki obrti do 5 zaposlenih imaju pravo da rade nedjelju. :thumbup:

A ovo sa povlastenim opcinama je tek cirkus nad cirkusima.
Jako je bitno omogućiti manjim trgovinama da rade :thumbup:
macchiato

#2880 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by macchiato »

Dokle god nije na nivou čitave države, ovaj zakon nema smisla.

Već je sve rečeno, povećaj dnevnice nedjeljama, izbori se da se poštuje zakon od 40 sati sedmično, odluči koliko nedjelja godišnje može raditi određeni objekat kao npr. u Hrvatskoj... i to je nešto što bi imalo smisla i što bi išlo u korist radnicima. Zatvoriti čitave gradove nedjeljom je besmisleno, a još je besmislenije kad skontaš da se drugom entitetu puni kasica.
18mn97

#2881 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 18mn97 »

Glup zakon.
zippoo87

#2882 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

macchiato wrote: 01/01/2025 14:07 Dokle god nije na nivou čitave države, ovaj zakon nema smisla.

Već je sve rečeno, povećaj dnevnice nedjeljama, izbori se da se poštuje zakon od 40 sati sedmično, odluči koliko nedjelja godišnje može raditi određeni objekat kao npr. u Hrvatskoj... i to je nešto što bi imalo smisla i što bi išlo u korist radnicima. Zatvoriti čitave gradove nedjeljom je besmisleno, a još je besmislenije kad skontaš da se drugom entitetu puni kasica.
Samo dobit marketa moze ostati vlasniku u "drugom entitetu" a PDV ide na jedinstveni racun pa se kasnije dijeli na FBiH,RS i Brcko Distrikt,u dogovorenim i malo primjenjivim iznosima.
Ne izmisljajte i ne spinujte bezveze
Hakiz

#2883 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 01/01/2025 14:50
macchiato wrote: 01/01/2025 14:07 Dokle god nije na nivou čitave države, ovaj zakon nema smisla.

Samo dobit marketa moze ostati vlasniku u "drugom entitetu" a PDV ide na jedinstveni racun pa se kasnije dijeli na FBiH,RS i Brcko Distrikt,u dogovorenim i malo primjenjivim iznosima.
Ne izmisljajte i ne spinujte bezveze
Da za ove "državne" poreze.

Postoje li porezi (drugi nameti) lokalnih zajednica kojima se puni lokalna kasica?

I koji je posredni efekat slijevanja novca iz jedne u drugu lokalnu zajednicu? Možda budu bolje plate u onim lokalnim zajednicama u koje se novac slijeva? Koje time postaju atraktivnije, pa radnici iz zajednica koje ne rade nedjelju počnu u njih prelaziti na rad i time uzrokuju nedostatak radne snage u "svojim" zajednicama?
drug_profi

#2884 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

STR su trebali izuzeti iz zakona, uz obavezu da nedeljom moze raditi samo vlasnik ili clan uze porodice.
To bi imalo jako pozitivan efekat.
zippoo87

#2885 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakize,ti opet u futuru. Nova godina,stari ti 😂😂
Btw. Koliko j znam,ne postoje lokalni porezi,nismo u turistickim mjestima u Hrvatskoj...kod njih postoji i to,da od svakog pica ili hrane ide 2-3% lokalnoj zajednici gdje je restoran prijavljen
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2886 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Zakalwe wrote: 01/01/2025 13:47 Treba neka kriticna masa ljudi da bi se to sve zakotrljalo. Buduci da je Bosna naseljena starijim niskoobrazovanim stanovnistvom, fragmentirana i zatrovana feudalizmom, nacionalizmom i religijom....mrka kapa. Jedino da to neko uzme u benevolentni protektorat "sa cvrstom rukom" ili da nOOrod zaista pocne da gladuje da bi to doslo iz guzice u glavu.
Odakle se javljas?
saimidin

#2887 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by saimidin »

drug_profi wrote: 01/01/2025 15:19 STR su trebali izuzeti iz zakona, uz obavezu da nedeljom moze raditi samo vlasnik ili clan uze porodice.
To bi imalo jako pozitivan efekat.

Jest ali to onda ne bi odgovaralo lancima, a kao i svugdje korporativni lobiji su jači od ljudi, isto je i za ovaj minimalac od 1000, to će super doći velikim trgovcima

Sa druge strane predviđam proširenje i trgovina i ponude na benzinskim
Ironmen

#2888 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ironmen »

Zakalwe wrote: 01/01/2025 13:06 Bosna je (zahvaljujuci komunizmu) preskocila neke drustvene djecije bolesti koje su razvijenija drustva vec prebolili. A Bosnjo nece da se vakcinise. Tako da ce to sad morati da preboluje.

- Surovi izvorni kapitalizam sa iskoristavanjem radne snage, pa
- Akumulaciju kapitala, pa
- Drustvena previranja zbog nepravdi, pa
- Normalizaciju radnih odnosa...akbd.

Sve ono kroz sto je prosla velika Britanija, Francuska itd. proje stotinu i vise godina.
Ovo sa neradnom nedeljom i minimalcem u tako siromasnoj i korumpiranoj drzavi po meni nije optimalno. Ne mozes kociti uzbrdo. Treba stimulisati privredu i (sa poreznim sredstvima) srediti neku naknadu za nezaposlene. Ali tesko skupiti para i tolikoj korupciji.
Bravo lijepo si to ukratko srocio, ali kako stimulisati privredu kada imas ovaj podatak.
Prema dostupnim podacima, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u maju 2024. godine bilo zaposleno ukupno 548.795 osoba. Procjene Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine sugeriraju da približno 50% zaposlenih radi u javnom sektoru, što bi iznosilo oko 274.000 osoba.
bumerangss

#2889 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by bumerangss »

Forumerrer wrote: 01/01/2025 11:34 Glupa odluka, trebalo je ostaviti mogucnost rada ali obavezati poslodavce na vece dnevnice u nedjelju.

Prenocio jednom u Mostaru i planirao ostati i citavu nedjelju. Pocela kisa, nemas gdje otici, mrtav grad. Pokupio se u 10 za Sarajevo.

Jos veci idiotluk ovo sto rade u Sarajevu. Zabranis rad u glavnom gradu, a 5 km dalje ostavis mogucnost rada. Ima li iko mozga???

I zasto samo trgovine, sta je sa pekarama, pumpama, kaficima i ostalima kojima nije zabranjen rad, tamo rade ljudi nize vrijednosti?
Sto sad neko ne pokrene pred ustavnim, vrhovnim ili kojim vec sudom kao za ugrožavanje nacinalnog interesa to pitanje je li trgovac u pekari ili benziskoj manje vrijedan od trgovca u tržnom centru pa jednom zabranjen rad a drugom nije? :-)
bumerangss

#2890 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by bumerangss »

intro wrote: 01/01/2025 12:11
semsasuljakovic wrote: 01/01/2025 11:47 Usljed neradne nedjelje, uhvatili se kurčiti pa ne rade ni 2. januar. To je u mom kraju nezapamćeno. Ni pekare jebte.
Uglavnom, ovih 1000 minimalne plate je prava protuteža za neradnu nedjelju. Jer eto gazde su dobile neradnu nedjelju, ali nisu mogli ni u najluđim snovima sanjati da će sada radnika plaćati puno više a radno vrijeme kraće.
Pa jesu li gazde dobile neradnu nedjelju ili radnici? Jedni kažu poslodavci lobirali, drugi kažu radnici tražili, pa jel moguće da i jednima i drugima odgovara? Ako odgovara, onda o čemu se dalje diskutuje?
Ne odgovara kupcima :mrgreen:
Hakiz

#2891 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 01/01/2025 15:19 Hakize,ti opet u futuru. Nova godina,stari ti 😂😂
Btw. Koliko j znam,ne postoje lokalni porezi,nismo u turistickim mjestima u Hrvatskoj...kod njih postoji i to,da od svakog pica ili hrane ide 2-3% lokalnoj zajednici gdje je restoran prijavljen
A, ti ne donosiš odluke misleći na to kako će ti izgledati futur kada ih doneseš? OK :thumbup:
belfy

#2892 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by belfy »

Ozimician wrote: 01/01/2025 13:51
Ironmen wrote: 01/01/2025 12:13
Zakalwe wrote: 01/01/2025 11:47 FYI: Svedska (prilicno bogata zemlja) nema ni minimalac ni neradne dane.
Njemacka najjaca ekonomija Evrope ima minimalac koji raste svake godine kao i nerednu nedjelju :kiss:
Raste minimalna brutto satnica za 3,3% godišnje.

Njemacka nema minimalac.
zato ima minimalnu satnicu, sto je sasvim dovoljno, kao i tacno odredjene dodatke za nocni i prekovremeni i rad, kao i na vikend i praznike. no, ima i neradnu nedelju jako dobro definisanu...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2893 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

Ironmen wrote: 01/01/2025 20:35
Zakalwe wrote: 01/01/2025 13:06 Bosna je (zahvaljujuci komunizmu) preskocila neke drustvene djecije bolesti koje su razvijenija drustva vec prebolili. A Bosnjo nece da se vakcinise. Tako da ce to sad morati da preboluje.

- Surovi izvorni kapitalizam sa iskoristavanjem radne snage, pa
- Akumulaciju kapitala, pa
- Drustvena previranja zbog nepravdi, pa
- Normalizaciju radnih odnosa...akbd.

Sve ono kroz sto je prosla velika Britanija, Francuska itd. proje stotinu i vise godina.
Ovo sa neradnom nedeljom i minimalcem u tako siromasnoj i korumpiranoj drzavi po meni nije optimalno. Ne mozes kociti uzbrdo. Treba stimulisati privredu i (sa poreznim sredstvima) srediti neku naknadu za nezaposlene. Ali tesko skupiti para i tolikoj korupciji.
Bravo lijepo si to ukratko srocio, ali kako stimulisati privredu kada imas ovaj podatak.
Prema dostupnim podacima, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je u maju 2024. godine bilo zaposleno ukupno 548.795 osoba. Procjene Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine sugeriraju da približno 50% zaposlenih radi u javnom sektoru, što bi iznosilo oko 274.000 osoba.
pitanje koliko je to tačno. mnogo ima nezaposlenih po evidenciji, a u stvari itekako zaposlenih u crnoj i sivoj ekonomiji.

malo mi je iskreno počela ići i na živce priča o čarobnjacima koji primaju 600 maraka u četveročlanoj porodici i prežive sa sve plaćenim računima. prežive jer ostala primanja nisu evidentirana i to se onako "usput" zaradi. malo rigipsa, malo moleraja, pločica koja i to je to. onaj ko je u stvarno zajebanoj poziciji penzioner. on ne može sebi privrijediti mimo državne evidencije.

no, svakako da ne treba gušiti privredu. treba naći modus da se nagrade privatnici koji poštuju obaveze prema državi, odnosno da im se olakša. i ako se pokaže da je zaista ova odluka pogubna po veliki broj takvih, da se to malo prilagodi. ne treba biti rigidan, već reagovati na vrijeme i pratiti šta se dešava.

ono što mislim da mnogima promiče jeste da je ovaj akt sa vremenom trajanja, i to tokom ove nove 2025. godine. to ostavlja prostor da se druga, ukoliko bude potrebe, prilagodi rezultatima na terenu.
Chmoljo

#2894 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 02/01/2025 01:06
Ironmen wrote: 01/01/2025 12:13

Njemacka najjaca ekonomija Evrope ima minimalac koji raste svake godine kao i nerednu nedjelju :kiss:

Njemacka nema minimalac.
zato ima minimalnu satnicu, sto je sasvim dovoljno, kao i tacno odredjene dodatke za nocni i prekovremeni i rad, kao i na vikend i praznike. no, ima i neradnu nedelju jako dobro definisanu...
ili što bi se reklo, nije određeno, nego odredivo.

jel @_BataZiv_0809?
Cracked

#2895 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cracked »

Meni samo ovdje zanima sta to ljudi imaju kupovati nedjeljom a da ne mogu dan ili dva ranije kupiti. Uz to pekare i pumpe rade ali nekako svi se ovdje brinu kako ce ljudi otici u drugi entitet. Ako nisu u stanju kupiti da jedan jbni dan ne mozes bez kupovine onda ne znam. Onda smo stvarno tamo gdje i trebamo biti...na dnu
belfy

#2896 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 01:39

Njemacka nema minimalac.

jel @_BataZiv_0809?
interesantno da njega pozivas da odgovori na ovo nakon onoga gdje si ga sam prozvao prije. no, Bato nije bas rad da odgovara tamo gdje se ja javljam... tako da - sretna vam Nova i da svi odgovaramo na sve unatoc svemu... :mrgreen: iliti, ono sto kruzi:

"nacestitam vam se svima Nove godine!" :mrgreen:
Last edited by belfy on 02/01/2025 02:59, edited 1 time in total.
Chmoljo

#2897 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 02/01/2025 02:13

jel @_BataZiv_0809?
interesantno da njega pozivas da odgovori na ovo nakon onoga gdje si ga sam prozvao prije. no, Bato nije bas rad da odgovara tamo gdje se ja javljam... tako da - sretna vam Nova i da svi odgovaramo na sve unatoc svemu... :mrgreen: iliti, ono sto kruzi:

ne kontam na šta misliš.

a ovo što sam ga "prozvao" sada je referenca na studiranje, konkretno koliko se sjećam da se to pojavljuje u obligacijama, kada se neka činjenica može smatrati određenom i kad je odrediva, odnosno kada se može utvrditi posredno, kao što si ti u ovom slučaju za mjesečni minimalac.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2898 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by japin_mutapi »

neradna nedelja je cool
ekstra se osjecam nedeljom kad ne radim ...
lagano :gunjastajl: opusteno, kafica

nikakav problem sa neradnom nedeljom nemam
belfy

#2899 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 02/01/2025 03:13
belfy wrote: 02/01/2025 02:13

jel @_BataZiv_0809?

ne kontam na šta misliš.

a ovo što sam ga "prozvao" sada je referenca na studiranje, konkretno koliko se sjećam da se to pojavljuje u obligacijama, kada se neka činjenica može smatrati određenom i kad je odrediva, odnosno kada se može utvrditi posredno, kao što si ti u ovom slučaju za mjesečni minimalac.
vjeruj da je i meni tesko da sada objasnim sta sam mislio, jer - ne znam... reci cu ti sutra dok ponovo procitam sta sam napisao, pa onda ako se i sjetim sta sam mislio reci... :pijani:

edit: e, ja! Sretna Nova svima i sve najbolje u 2025.!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2900 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Njemacka nema minimalac.

jel @_BataZiv_0809?
Apsolutno saglasan, kolega :thumbup:
Locked