To je platna lista i trebalo bi je dobiti uvijek uz platu.ajdamo wrote: ↑01/01/2025 13:00Tačno, ali ono što bih ja uveo da radnici svaki mjesec dobiju specifikacije Obračuna njihovih primanja. U Njemačkoj i Austriji se već odavno to praktikuje.izvrsni direktor wrote: ↑01/01/2025 10:49Radnik zaradi bruto, i dio te njegove bruto zarade ide njemu za zdravstvenu zastitu, pentziono osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Radnikova plata nije i ne smije biti"opterecenje" za poslodavca, kako to oni vole nazvati.ajdamo wrote: ↑01/01/2025 10:08
Ko dovede doprinose i parafiskalne namete na rad na neke normalne procente dobija moj glas.
Sada je na svakih 1000 maraka koje radnik zaradi poslodavac dužan uplatiti 700 KM za zdravstvene i penzijske doprinose.
Zdravstvo nam je uprkos tome toliko loše i sporo da moramo ići privatniku ili umrijeti čekajući termin.
I da, tih 42% je ustvari u skladu sa prosjekom u vecini zemalja
Problem kod nas je sto je to fakticki fiksna lista,jer se uvijek obracunava na minimalac ili onaj dio koji je uplacen na racun a ne na stvarnu platu,koju jos dobijes u koverti. I eto odmah si zakinut tu,jer gazda u koverti da koliko mu se cefne,ne obracuna rad na praznik,na nedjelju,nocni rad,nego fiksno isplati dogovorenu platu a ti radio tri dana prekovremeno,koji ti nigdje nisu ni prilazani ni placeni. Fakticki to je nedokazivo i ne mozes se zaliti nikome.
Zato sam ja za povecanje minimalne plate,da ih se prisili da ti sto vise novca prikazu i uplate na racun a sto manje da te zakidaju kroz koverte.