Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
SmokingMan

#5251 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Zamolio bih te da to više ne radiš.
banjaluka078

#5252 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Povećavaju budžet za plasiranje laži, pardon, propagandu.

SmokingMan

#5253 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Siguran sam da će hasbara zauzeti posebno mjesto u istoriji, kao najblamantnija propaganda u vremenu jednog genocida. :thumbup:
SmokingMan

#5254 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

jeza u ledja

#5255 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

toska wrote: 31/12/2024 02:12 Glavni cilj akcije Hamasa bio je uzeti što više taoca i tražiti razmjenu za palestinske zatvorenike.
S tim sto to nijedan Hamasov glasnogovornik, te cak ni njihov nakdnadni izvjestaj o napadu ne navodi kao razlog za napad. Nadali su se izmedju ostalog pokrenuti sveopsti napad ostalih igraca. Potrazi sam, imas puno izvora, izmedju ostalog i izjave o zrtvovanju vlastitog naroda.
Ovo je odgovor na pocetak i kraj tvog posta.

Sve ostalo je manje vise receno.
jeza u ledja

#5256 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

SmokingMan wrote: 31/12/2024 02:34 Zamolio bih te da to više ne radiš.
Ne dolazi ovdje svako da cita i pise postove od 3 rijeci.

Nekad je forum bio mjesto za rasprave, danas su mjesto za postavljanje linkova i vijesti, te prosto-prosirenih komentara koji ponavljaju jedno te isto iz dana u dan. Svaka uopste potreba za raspravom se predstavlja kao nevidjeno licemjerje i opravdavanje svega najgoreg.

Twitter kultura prenosenja dnevnih vijesti, komentara od dvije rijeci i cancelovanja. Zatvoris se fino u svoj bubble i hajmo.
Last edited by jeza u ledja on 31/12/2024 16:37, edited 1 time in total.
banjaluka078

#5257 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Dobro poređenje sa filmom Zone of Inetrest.
dnt

#5258 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dnt »

SmokingMan wrote: 31/12/2024 11:13
Ovde se cesto provlaci pitanje I rasprava o 7 oktobru kao nekom relevantnom okidacu I razlogu izraelske reakcije prema Palestincima kao eto "sta se imas bost s rogatim." "Znas da ce te satrat pa sta ond cackas, mora da je mosadov igrac."

U sustini to sve prebacuje krivicu na sve strane osim gdje krivica pripada, a to je Izrael, I krvozedna, genocidna politika zionizma. I neka mi neko kaze da je ovo samo moje misljenje. Dobro, hajd', imamo svi pravo na misljenje, ali kad ti ovaj covjek kaze, Norman Finkelstein, da je to cinjenica a ne misljenje, znaj da je to cvrsta cinjenica i da se nema prostora tu nadodavati nista.

Ljudi, pisamo uz vjetar I dajemo prostor supremistickim krvolocima dok vrse sistematski genocid planiran kasnog 19. vijeka. Daj da se makar pomaknemo samo malo I kazemo da je genocid poceo mnogo prije 7. Ocktobra 23ce I da je ovaj ishod bio neizbjezan I bez tog dana. Makar toliko mozemo ako ih niko ne moze da zaustavi I potuce kako su nijemci potuceni bili za genocid. Kao obicni smrtnici, makar toliko mi moramo da dadnemo.

Ulozite malo vremena I slusajte ovog covjeka. Nije on sam.
jeza u ledja

#5259 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dnt wrote: 31/12/2024 17:43
Ovde se cesto provlaci pitanje I rasprava o 7 oktobru kao nekom relevantnom okidacu I razlogu izraelske reakcije prema Palestincima kao eto "sta se imas bost s rogatim." "Znas da ce te satrat pa sta ond cackas, mora da je mosadov igrac."

U sustini to sve prebacuje krivicu na sve strane osim gdje krivica pripada, a to je Izrael, I krvozedna, genocidna politika zionizma. I neka mi neko kaze da je ovo samo moje misljenje. Dobro, hajd', imamo svi pravo na misljenje, ali kad ti ovaj covjek kaze, Norman Finkelstein, da je to cinjenica a ne misljenje, znaj da je to cvrsta cinjenica i da se nema prostora tu nadodavati nista.

Ljudi, pisamo uz vjetar I dajemo prostor supremistickim krvolocima dok vrse sistematski genocid planiran kasnog 19. vijeka. Daj da se makar pomaknemo samo malo I kazemo da je genocid poceo mnogo prije 7. Ocktobra 23ce I da je ovaj ishod bio neizbjezan I bez tog dana. Makar toliko mozemo ako ih niko ne moze da zaustavi I potuce kako su nijemci potuceni bili za genocid. Kao obicni smrtnici, makar toliko mi moramo da dadnemo.

Da li bi se desilo ovo sve u zadnjih 14 mjeseci da nije bilo 7. oktobra? Da ili ne?
Da li su vodje Hamasa znali da time ugrozavaju svoje stanovnistvo? Da ili ne?
Da li je 7. oktobar bio zlocin? Da ili ne?
Da li je imao ikakvu stratesku vrijednost? Da ili ne?
Ja jos nisam cuo jasne odgovore na ovo.
Pa sam ti Finkelstein kaze da je Izrael iskoristio priliku da "povadi korov".

Smislenije je pitanje zasto to uopste spominjati, zar je to bitno u odnosu na srazmjeru ovoga sto se desava? Ja smatram da je bitno, jer nije na ovom kraj i ne radi se samo o Palestini i Hamasu. Zato sam upravo na drugoj temi zapoceo o tome, ne ovdje.
Ovdje smo o tome tabirili prije godinu dana ad nauseam. Nema smisla vise niti potrebe.

Krivac za zlocin je onaj ko ga pocini.

Do sada je vec svima jasno da se ovo sto Izrael radi u Gazi moze jedino opisati kao genocid. Nije Hamas niti neko treci kriv sto Izrael cini genocid. (Uz pomoc Amerike).

PS: Znamo svi kako je genocid tesko dokazati, pa ne zelim olako razbacivati se tim terminom. Shvatam zasto je bitno, ali meni licno je nebitno jel genocid, etnicko ciscenje, ili samo ratni zlocin. Isti je ishod. Ali to je na sudovima da dokazuju.
SmokingMan

#5260 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Sjajno je to opisano terminom decimation.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5261 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Lafo ubili nekog odgovornog za 7 10
Pa zar ih vec nisu sve pobili bila je vijest

Joj likova
Smeagol

#5262 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Smeagol »

Sve sto izrael radi hamasu i palestini, radio bi i hamas izraelu da moze. Ko je u stanju biti objektivan, zna da je tako. To im stoji i kao cilj ideologije. Radili su grozote i fatahu u kratkom sukobu onomad.
saimidin

#5263 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by saimidin »

Istu priču ti je imao zločinac sa pala :thumbup:
skupljac_zeljeza

#5264 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Smeagol wrote: 01/01/2025 08:21 Sve sto izrael radi hamasu i palestini, radio bi i hamas izraelu da moze. Ko je u stanju biti objektivan, zna da je tako. To im stoji i kao cilj ideologije. Radili su grozote i fatahu u kratkom sukobu onomad.
Ko je ušao i ulazi i dalje u tuđe kuće i avlije, otima zemlju i maslinjake? Ko čije?
Naselje Neve Erez osnovano je 1999. na na pustom brežuljku i od samog osnutka je u pravnom sporu. Svega osam mjeseci nakon osnivanja, sud je odlučio da su kuće izgrađene bespravno, te da se nalaze na privatnim palestinskim posjedima.

Vlasti su naredile iseljavanje naselja. Ipak, samo godinu dana kasnije, nakon što su vlasti zaboravile na taj slučaj, naseljenici su se vratili. Jedna od osnivačica naselja, Tahilla Cohen, ovog perioda sjeća se kao 16-mjesečnog „progona“.

Usprkos činjenici da je ovo naselje nelegalno i prema izraelskim i prema međunarodnim zakonima, Neve Erez se nakon „progona“ nastavlja širiti, premda postupno.

https://balkans.aljazeera.net/teme/2015 ... dnoj-obali
jeza u ledja

#5265 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Jok eto zivjeli bi s njima u zdravlju i veselju na otetoj zemlji.
Smeagol

#5266 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Smeagol »

Pa ulazi i otima izrael, kazem, jer im se moze, jer su jaci.
Da hamas moze ili kad mogne, uzimat ce sve sto ide.
Izazvali su palestinci ratove vec u jordanu i libanonu.
Povukao se izrael onomad iz pojasa gaze pa su zaratili međusobno, bacali ljude sa zgrada itd.
skupljac_zeljeza

#5267 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Jedno je vraćati svoje kuće i avlije, a drugo je otimati tuđe kuće i avlije. Bar mi u Bosni smo osjetili 'etničko čiščenje' koje je dokazano u Hagu.
jeza u ledja

#5268 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Govorim o cijeloj zemlji Izrael/Palestini.
Oni je smatraju otetom, a Izraelce uljezima.

Nije tesko zamisliti sta bi se desilo.
No trenutno nisam siguran koliko je to bitno.
dnt

#5269 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dnt »

jeza u ledja wrote: 31/12/2024 21:11

Da li bi se desilo ovo sve u zadnjih 14 mjeseci da nije bilo 7. oktobra? Da ili ne?

Smislenije je pitanje zasto to uopste spominjati, zar je to bitno u odnosu na srazmjeru ovoga sto se desava? Ja smatram da je bitno, jer nije na ovom kraj i ne radi se samo o Palestini i Hamasu. Zato sam upravo na drugoj temi zapoceo o tome, ne ovdje.
Ovdje smo o tome tabirili prije godinu dana ad nauseam. Nema smisla vise niti potrebe.

Do sada je vec svima jasno da se ovo sto Izrael radi u Gazi moze jedino opisati kao genocid. Nije Hamas niti neko treci kriv sto Izrael cini genocid. (Uz pomoc Amerike).

PS: Znamo svi kako je genocid tesko dokazati, pa ne zelim olako razbacivati se tim terminom. Shvatam zasto je bitno, ali meni licno je nebitno jel genocid, etnicko ciscenje, ili samo ratni zlocin. Isti je ishod. Ali to je na sudovima da dokazuju.
1. Da
2. Da
3. Da
4. Da
Cilj je zacrtan kasnog 19. stoljeca; nestanak Palestinaca I oduzimanje njihove zemlje. Pitanja oko 7. su irelevantna.
dnt

#5270 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dnt »

Smeagol wrote: 01/01/2025 08:21 Sve sto izrael radi hamasu i palestini, radio bi i hamas izraelu da moze. Ko je u stanju biti objektivan, zna da je tako. To im stoji i kao cilj ideologije. Radili su grozote i fatahu u kratkom sukobu onomad.
Pises sci-fi. Cinjenica je da je Izrael taj koji ne moze da postoji u mirovnom stanju normalne drzave. Izrael je drzava aparthejda koja je nastala na teroru I ubijanju domicilnog stanovnostva od strane ilegalnih doseljenika, vecinski Evropljana. Govoriti kako bi bilo I sta bi bilo da Palestinci ili hamas mogu ili ne mogu je naprdjivanje I besmislica.
jeza u ledja

#5271 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dnt wrote: 01/01/2025 16:14
jeza u ledja wrote: 31/12/2024 21:11

1. Da
2. Da
3. Da
4. Da
Cilj je zacrtan kasnog 19. stoljeca; nestanak Palestinaca I oduzimanje njihove zemlje. Pitanja oko 7. su irelevantna.
Mozda me nisi shvatio - pitam te da li bi se ovo sve desilo u zadnjih 14 mjeseci, u tom periodu, ne u nekom buducem sbb kbb nego sad, da nije bilo napada 7.10, da nije bilo pobijenih Izraelaca, talaca koje su eto kao oslobadjali i to?

Jedno su zelje, drugo su pozdravi. Mozda si propustio period od 19.-og vijeka do danas, ali Palestina je davno oteta, ostali su samo djelici. Iz Gaze su se povukli prije 15 godina, porusili svoja naselja, povkli svoje setlere koji su vristali i kukali. Da bi se sad ponovo vratili, jer sve je to kao dio velikog plana? (mozda jedino ako je Hamas bio tih planova kao njihov igrac)
jeza u ledja

#5272 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dnt wrote: 01/01/2025 16:22
Pises sci-fi. Cinjenica je da je Izrael taj koji ne moze da postoji u mirovnom stanju normalne drzave. Izrael je drzava aparthejda koja je nastala na teroru I ubijanju domicilnog stanovnostva od strane ilegalnih doseljenika, vecinski Evropljana. Govoriti kako bi bilo I sta bi bilo da Palestinci ili hamas mogu ili ne mogu je naprdjivanje I besmislica.
Bruka je takvih zemalja po svijetu koji zive u mirovnom stanju. Nema vise ko da se buni.
Budino realni, Izrael nije u mirovnom stanju jer im zinula guzica i jer se porazeni ne mogu pomiriti sa tim da su porazeni, jer zive u uvjerenju da imaju ili ce dobiti podrsku koju nemaju. To je njihovo pravo naravno. Ja bih prije rekao da se njima dobro manipulise, najmanje u njihovu korist. To je najveca tuga tog regiona.
banjaluka078

#5273 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Ako neko nije gledao ili čuo priču o "operaciji pejdžeri". Deset godina rada bez žurbe, pomno planirane, s nevjerovatnim detaljima, s podacima iznutra. Voditeljka kaže da im je moto "wage war trough deception and trickery".

Mosadovac u videu kaže: "We create a pretend World, we are a global production company, we write a screenplay, we're the directors, we're the producers, we're the main actors, the World is our stage."

I neko zaista vjeruje da nisu imali pojma da će se desiti 7. oktobar?! Neko zaista vjeruje da ne bi žrtvovali svojih 1000 i nešto da dobiju ono što su dobili - "razlog" da ubiju Gazu i svakog u njoj?

Da sam iole ozbilja teoretičarka zavjere, rekla bih možda čak i da su i taj oktobarski napad sami "pogurali".

Btw. kažu u videu da su pažljivo izrađivali pejdžer-bombe tako da ubiju hezbolahovca, ali ne i neko dijete pored njega. Jer smo se svi uvjerili koliko je Izraelu stalo do dječjih života.

jeza u ledja

#5274 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Tako su i nama govorili za Markale.

Gledao sam taj video, preseravanje i hvalisanje.
banjaluka078

#5275 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

jeza u ledja wrote: 01/01/2025 17:27 Tako su i nama govorili za Markale.

Gledao sam taj video, preseravanje i hvalisanje.
Realno, tako svako kaže za svakoga. Ukrajinci sami sebe, Rusi sami sebe, Srbi sami sebe, mi sami sebe. Valjda je počiniocima tako lakše.

Nije da nisu znali da im se nešto sprema.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67958260

https://www.nytimes.com/2023/11/30/worl ... gence.html

https://www.timesofisrael.com/the-sword ... -7-report/
Post Reply