Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zakalwe wrote: ↑31/12/2024 10:14
Evo malo moje statistike:
Ove godine, kupio sam 14400kWh. To sam platio 10880 SEK sto je 950 EUR. ZnOOci 6.5 EUR centi po kWh. To mi je kucna potrosnja, grijanje i oko 20000km voznje (punim kod kuce 99% vremena). Na to mi dodje jos fiksna taksa "elektroprivrede" (oko 400 EUR godisnje) i drzavni harac/porez po kWh (oko 6 centi po kWh).
Sve u svemu, struja me kostala oko EUR 12 centi/kWh ukljucujuci poreze. Ako auto trosi 20kWh/100km "gorivo" me dodje 2,4 EUR/100km.
Dizlo model "bosnjo" (10 godina star vauvau) koji trosi 7l/100km bi me kostao oko 11 EUR/100km (plus fiksni porez koji je otprilike 400 EUR/godisnje veci nego za EV).
P.S. Naravno, treba uracunati i cijenu kapitala. EV je skuplji u nabavi nego dizlo ali jeftiniji u eksploataciji. Ako nemas pOOra, dzabe sve. Dizlo it is.
P.P.S. Da, porezi i dadzbine su me vise kostali nego struja.
Eto sam si sebi odgovorio. U jakim drzavama gdje ima poticaja i koje to mogu provoditi raste prodaja EV. Ostalo tac, cak i u ostalim EU drzavama mimo skandinavije.
Statistike koje se objavljuju su napucane radi Kine.
- "socijalna" cijena struje. Infrastruktura je struhla i nema se para da se popravi. Ne mozes dici cijenu struje da se nOOrod ne pobuni.
- Skucenost. Mnogo ljudi zive u zgradama koje su izgradjene prije masovnog automobilizma. Parkinga fali, takodje i infrastruktura za punjace
- Siromastvo. EV ima visoku inicijalnu cijenu sto bosanac ne moze priustiti, sve i da je bolje.
- Konzervativizam. "ma to je srOOnje, mikseri na tockovima. Moj je bOObo znao Stojadina popravit' ispred kuce".
Zakalwe wrote: ↑31/12/2024 10:26
Bosanski problemi za priihvatanje EV:
- "socijalna" cijena struje. Infrastruktura je struhla i nema se para da se popravi. Ne mozes dici cijenu struje da se nOOrod ne pobuni.
- Skucenost. Mnogo ljudi zive u zgradama koje su izgradjene prije masovnog automobilizma. Parkinga fali, takodje i infrastruktura za punjace
- Siromastvo. EV ima visoku inicijalnu cijenu sto bosanac ne moze priustiti, sve i da je bolje.
- Konzervativizam. "ma to je srOOnje, mikseri na tockovima. Moj je bOObo znao Stojadina popravit' ispred kuce".
Ali polako. Ekonomija je najbolji motivator.
Ne znam za ostale ali meni u dusi zatreperi kad vidim kako su nasi ljudi uspjeli na mrskom zapadu. Jarane vozi frajer elektricno auto
Ne znam za ostale ali meni u dusi zatreperi kad vidim kako su nasi ljudi uspjeli na mrskom zapadu. Jarane vozi frajer elektricno auto
Ostaje nama jadnim bosnjama samo da zavidimo
Ah, Non sequitur.
Ha, sta rece.
E jesi zajeban, naso si jadne bosnje da zajebajes s tim stranim izrazima
Polako..bice i nemu uskoro 11 eur potrosnja na 100 km. Nece vjecno struja biti jeftina. Hebo te kad vidis ovakvu prepotentnost,..ono nesta s visoka te gleda,..a 3 mjeseca sunca ne vidi.
holowey wrote: ↑31/12/2024 12:35
nikad to kod nas nece zazivjeti, kakve su sanse za punjace na trotoarima i zelenim povrsinama?
U Bosni 50% stanovništva živi na selu što znači da imaju sopstvene kuće.
Mi u stvari imamo jako dobre predispozicije za EV.
Kako, bolan, kada parkiram na trotoar da "samo 5 minuta skoknem u banku" a nemam na trotoaru punjač, kako da koristim EV? Da odem na parking, koji je 10 merara daleko od banke i košta 2 marke, a "samo ću 5 minuta"? Nema teorije.
Zakalwe wrote: ↑31/12/2024 10:14
Evo malo moje statistike:
Ove godine, kupio sam 14400kWh. To sam platio 10880 SEK sto je 950 EUR. ZnOOci 6.5 EUR centi po kWh. To mi je kucna potrosnja, grijanje i oko 20000km voznje (punim kod kuce 99% vremena). Na to mi dodje jos fiksna taksa "elektroprivrede" (oko 400 EUR godisnje) i drzavni harac/porez po kWh (oko 6 centi po kWh).
Sve u svemu, struja me kostala oko EUR 12 centi/kWh ukljucujuci poreze. Ako auto trosi 20kWh/100km "gorivo" me dodje 2,4 EUR/100km.
Dizlo model "bosnjo" (10 godina star vauvau) koji trosi 7l/100km bi me kostao oko 11 EUR/100km (plus fiksni porez koji je otprilike 400 EUR/godisnje veci nego za EV).
P.S. Naravno, treba uracunati i cijenu kapitala. EV je skuplji u nabavi nego dizlo ali jeftiniji u eksploataciji. Ako nemas pOOra, dzabe sve. Dizlo it is.
P.P.S. Da, porezi i dadzbine su me vise kostali nego struja.
E vidis dobri nas dijasporac, koliko god se ti zajebavao na nas racun... ja a i vecina nas koji zivimo i BiH nema pojma niti nas zanimaju svi ti troskovi koje si ti naveo. "ebe nam se i za euro cent i kWh, nam a je bitno samo da meso nije preslano i da je dovoljno suho i da grijaci su ispravni u dizelu pred zgradom !
Klasičan primjer kada seljo skine kaljače i pravo u EV….
holowey wrote: ↑31/12/2024 12:35
nikad to kod nas nece zazivjeti, kakve su sanse za punjace na trotoarima i zelenim povrsinama?
U Bosni 50% stanovništva živi na selu što znači da imaju sopstvene kuće.
Mi u stvari imamo jako dobre predispozicije za EV.
Kako, bolan, kada parkiram na trotoar da "samo 5 minuta skoknem u banku" a nemam na trotoaru punjač, kako da koristim EV? Da odem na parking, koji je 10 merara daleko od banke i košta 2 marke, a "samo ću 5 minuta"? Nema teorije.
Nece tebi neko naredjivati gdje ti da punis svoje auto.