I kod mene ide često u defrost, ali ne baš toliko često kao tvoja.. Mislim da je do položaja vanjske jedinice. Ako je vanjska na mjestu gdje ima mnogo vlage, onda će ići više u defrost..
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Haris033
-
dgL_
#21677 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ide i kod mene... Medjutim ja sam sam malo zajebo jednu od ove dvije... Cistio snijeg sa nje i sav snijeg je otisao nazad i zaljepio se za isparivac i zaledio... Nema sanse da se taj led skine... Rezultat ti je klima grije upola gore nego prije... Muči se... Međutim uzeo sam fen otopio taj led skinuo, očistio i tjt... Danas vec bolje radi..
- insaneinthebrain
#21678 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
primjetio sam danas da mi se stvara led na odvodu. maloprije je bila u defrostu i tece voda ovdje na sastavu lijevka i cijevi. ne znam jel se zaledila voda u cijevi pa ovdje na sastavu pusta. trebam li nesto raditi ili ostaviti da ona odradjuje svoje

-
dgL_
#21679 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Svaka to radi jer je led u cijevi. To je normalno...insaneinthebrain wrote: ↑29/12/2024 16:33 primjetio sam danas da mi se stvara led na odvodu. maloprije je bila u defrostu i tece voda ovdje na sastavu lijevka i cijevi. ne znam jel se zaledila voda u cijevi pa ovdje na sastavu pusta. trebam li nesto raditi ili ostaviti da ona odradjuje svoje
![]()
- insaneinthebrain
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#21681 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
-
SuperHans
#21682 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Istu stvar uradio sa fenom i bolje je odmahdgL_ wrote: ↑29/12/2024 14:52Ide i kod mene... Medjutim ja sam sam malo zajebo jednu od ove dvije... Cistio snijeg sa nje i sav snijeg je otisao nazad i zaljepio se za isparivac i zaledio... Nema sanse da se taj led skine... Rezultat ti je klima grije upola gore nego prije... Muči se... Međutim uzeo sam fen otopio taj led skinuo, očistio i tjt... Danas vec bolje radi..
- saiks
#21683 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Samo prebacis na hladjenje da se vanjska zagrijedgL_ wrote: ↑29/12/2024 14:52Ide i kod mene... Medjutim ja sam sam malo zajebo jednu od ove dvije... Cistio snijeg sa nje i sav snijeg je otisao nazad i zaljepio se za isparivac i zaledio... Nema sanse da se taj led skine... Rezultat ti je klima grije upola gore nego prije... Muči se... Međutim uzeo sam fen otopio taj led skinuo, očistio i tjt... Danas vec bolje radi..
-
NediM17
#21684 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koliko vidim patnja je to velika.
Moze to po 'ercegovini, po Bosni tanko.
A hare nas ubjedjiv'o kako je to vrh.
Jos ostaje da nas pocne ubjedjivati da je 1.5 hdi najbolji motor.
Moze to po 'ercegovini, po Bosni tanko.
A hare nas ubjedjiv'o kako je to vrh.
Jos ostaje da nas pocne ubjedjivati da je 1.5 hdi najbolji motor.
-
skodilak
#21685 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Riješio sam problem stvaranja ledenica na vanjskoj jedinici. Zaledila se lula od odvoda, pa je klima često išla u defrost, pa se tu u tacni stalno zadržavala voda, koja se iznova i iznova zaleđivala pa su sa strane formirale ledenice. Skinuo sam dodatni čep ispod. Nakon što je odradila duži defrost, dobro je iskapalo. Evo sada skoro cijeli dan na -5 i 88% vlage radi savršeno, 2 do 3 puta išla u defrost. Grije 25m2, sobu u kući, stara stolarija iz 1981 god. iznad plafon bez izolacije, a u pitanju je klima, vjerovali ili ne HISENSE EXPERT SMART 12K plaćena 700KM. Trenutno je 22.12 min i temperatura u ovoj katastrofa izoliranoj sobi je 22C, a ista temperatura je na daljinskom I feel. Za 700km bome odrađuje posao, a to je najvažnije. Pozdrav.
-
dgL_
#21686 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja sam u potkošulji cijeli dan. U kući 23/24 C... Tako da nisi upravu... Nego jednostavno pratim rad istih pa osjetim da se muče u smislu da ne rade fluidno ko kad je -9 C a bez magle... Ako me razumijes
- skupljac_zeljeza
#21687 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Logično da im je lakše raditi u Hercegovini nego u Bosni jer su to drugačije toplotne zone koje dobiješ na naljepnici s podacima o energetskoj učinkovitosti. EU Hercegovinu boji u plavo, a može komotno u zeleno, a često u reali ako poredimo sa Grčkom i Italijom i pratimo temperature bude i u narandžastoj što se odražava na SCOP. Prošle dvije zime su bile dosta blaže nego što je to ove godine i sada tek dolazi do izražaja nordijski model koji to odrađuje sasvim normalno i bez posebnog naprezanja. Sada dolazi do izražaja isto i ono što se pisalo da je bolje dvije unutarnje makar i slabije nego jedna, a jača. Kod mene od ukupno 4 rade uvijek 3 i još nisam imao potrebe da rade sve 4 i nema problema ni sa defrostima i da ugrijem ovaj prostor od preko 100m2. Da li radile dvije na smjenu ili bez naprezanja ili jedna u kontinuitetu ne utiče nešto radikalno na potrošnju. Nema ni jedan stan samo jedan radijator nego ih je naredano najmanje 4-5. Ovih zadnjih deset dana sam shvatio koliko su u prednosti oni što imaju stanove u odnosu na kuće. Imao sam goste za praznike u donjem spratu i grijalo se i odmah je meni bio gore drugačiji ugođaj i sve je radilo dosta drugačije i na trenutnih -4°noću. Po meni je vrlo pogrešno zakačiti klimu tamo gdje je estetski najljepše i onda očekivati da radi kao i ona gdje se malo namučilo oko uvjetno idealne pozicije u određenom prostoru. Ja sam svoje kačio uz pomoć skela, a ne na balkon gdje je majstoru bilo nagodno. To sam sve radio kada sam odlučio da mi primarno grijanje budu klime, a grijanje je bitan faktor u kulturi stanovanja.
-
NediM17
#21688 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Drago mi je zbog vas da ste zadovoljni.
Imam i klime ali se ipak grijem na plin, podno grijanje.
Što reče kolega iznad, kultura stanovanja.
Imam i klime ali se ipak grijem na plin, podno grijanje.
Što reče kolega iznad, kultura stanovanja.
-
Mustang1
#21689 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jel moze sigurno ovo? Koliko vremenasaiks wrote: ↑29/12/2024 21:35Samo prebacis na hladjenje da se vanjska zagrijedgL_ wrote: ↑29/12/2024 14:52Ide i kod mene... Medjutim ja sam sam malo zajebo jednu od ove dvije... Cistio snijeg sa nje i sav snijeg je otisao nazad i zaljepio se za isparivac i zaledio... Nema sanse da se taj led skine... Rezultat ti je klima grije upola gore nego prije... Muči se... Međutim uzeo sam fen otopio taj led skinuo, očistio i tjt... Danas vec bolje radi..
- drug_profi
#21690 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sasvim sigurno. Kad hladiš unutrašnji prostor, zagrijavaš vanjski, tj. izmjenjivač na vanjskoj postaje ugrijan.
- skupljac_zeljeza
#21691 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Isprobao sam sve vrste grijanja od naftarice, TA peći, na ćumur, drva, gradska toplana, grijalica, plin pa evo do klima. Grijao sam se nekoliko zima plinom preko Vaillant bojlera i ne samo grijao nego imao toplu vodu u kupatilu kuhiji itd. i tada sam imao dosta dobra primanja i nije me zanimao račun, a moj sat je stalno zvektao. Od predprošle godine kada se pojavi kriza oko energenata, nema ćumura i peleta, prijete zavrtanjem plina ili podivljaše cijene čak i drvima i onda se zapitaš da li treba imati hibridno grijanje. Nije to samo problem grijanja nego recimo i vode i u majoj mahali ljudi kopaju bunareve i nema vode iz gradskog prebaci na bunar ili obrnuto. Svako rješava na osnovu svog iskustva jer definitivni klime nisu najidealnije grijanje, ali u trenutnoj situaciji su vrlo dobra opcija. Tebi je leglo podno na plin, a ne bi svakome ili iz zdravstvenih razloga ili nemogućnosti priključka na plin i sl.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#21692 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Meni jednom da dodje racun od ~300KM koliko vama plinasima dolazi ja bih ozbiljno razmislio o kamp prikolici negdje na moru i selidbi
Ne kazem da uopste imam mogucnost plina (jer mimo Sarajeva ne znam da puno gradova uopste ima?), ali i da imam sumLJam da bih bio zainteresovan
Ne kazem da uopste imam mogucnost plina (jer mimo Sarajeva ne znam da puno gradova uopste ima?), ali i da imam sumLJam da bih bio zainteresovan
-
toska
#21693 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mostar +14skupljac_zeljeza wrote: ↑30/12/2024 00:22Logično da im je lakše raditi u Hercegovini nego u Bosni jer su to drugačije toplotne zone koje dobiješ na naljepnici s podacima o energetskoj učinkovitosti. EU Hercegovinu boji u plavo, a može komotno u zeleno, a često u reali ako poredimo sa Grčkom i Italijom i pratimo temperature bude i u narandžastoj što se odražava na SCOP.
A imamo dvojicu iz Mostara kojima nesto ne ide
-
NediM17
#21694 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jos nikad veci od 100 KM.gentoo wrote: ↑30/12/2024 09:56 Meni jednom da dodje racun od ~300KM koliko vama plinasima dolazi ja bih ozbiljno razmislio o kamp prikolici negdje na moru i selidbi![]()
Grijanje i sanitarna voda.
Stan 78 m2, jugoistocno orijentisan, termo fasada, pvc Trocal, troslojna stakla punjema argonom.
Btw, Dubrovnik 16 stupnjeva.
-
kuchibaba
#21695 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Evo da se javim kao treći. U Mostaru grijanje na klima uređaje dođe skoro pa idealno, ako gledamo odnos uloženo dobijeno. Ovdje je uvijek veći problem bilo hlađenje nego grijanje, pa su i zato klime dobra opcija.Mostar +14
A imamo dvojicu iz Mostara kojima nesto ne idepa čekamo da se jave.
Imam daikin sensiru ft35 koja grije/hladi 30 kvadrata u prizemlju i fujitsu asyg 18 45 kvadrata na spratu (zvijer klima). 24 sata uključene i zajedno troše 13-15 kw dnevno. Sensira veći dio dana na 24 a fujitsu na 25 (po noći na 23).
- skupljac_zeljeza
#21696 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Gdje god sam hodao uđem u neku zgradu pa u stan i da li je to Beograd, Sarajevo, Skopje....Evropa takođe svuda u zgradama imaju na zidovima radijatori. U Splitu u jednoj novoj zgradi ulazim u stan i čudno mi da nema radijatora na zidovima. Nismo za uspoređivanje nikako.
-
skoronikako
#21697 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koliko leda je previse leda? Primjetio sam da je ove zime klima stalno okovana ledom, s tim da je naravno ostrija zima nego zadnje tri. Ocistio sam prije par dana vanjsku jedinicu od leda, danas opet ovakva situacija. Klima grije normalno. Nisam ni primjetio neku vecu potrosnju.

Nakon defrosta:

Fujitsu ASYG12LLC. Grije oko 15ak kvadrata. Stiropor izolacija, plasticna stolarija.

Nakon defrosta:

Fujitsu ASYG12LLC. Grije oko 15ak kvadrata. Stiropor izolacija, plasticna stolarija.
-
last mohicans
#21698 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
I meni lula i cijev već 3-4 puta ledi, počne izbacivati pored lule i kapa mi po balkonu. Sranje,pa zar nema rješenja, jbt inverter i pizde materine. Stara gorenje nikad nije zaledila.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#21699 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Za sta bi rjesenje ? Za agregatna stanja ?
-
last mohicans