Sad ih fali, tako da vjerovatno nece biti viska. Na sipu zna biti jedan lik na tocenju.Naslovnica wrote: ↑28/12/2024 09:12Valjda su nesvjesni da će među tim radnicima biti minimalno 50% viška ako ovo samouslužno zaživi.nepass1 wrote: ↑28/12/2024 09:00Uzeo sam sebi da naspem, cestitaju mi radnici. Zove onaj napolju onog unutra kaze vidi ovo, sam covjek sipaNaslovnica wrote: ↑28/12/2024 08:25
Smijem se kladiti da neće smanjiti cijene goriva na konto toga što neće imati operatera za točenje.
Dapače, povećaće cijenu goriva u slučaju da operater bude prisutan.
Ono, ako sam točiš cijena kao i do sada, ako imaš lika da to uradi umjesto tebe ide cijena 10kpf gore po litru.
Praktično, postaćemo neplaćeni uposlenici naftne mafije.![]()
NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
laik1981
#36151 Re: NOVE CIJENE GORIVA
-
Naslovnica
#36152 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma i to što kažeš.laik1981 wrote: ↑28/12/2024 09:18Sad ih fali, tako da vjerovatno nece biti viska. Na sipu zna biti jedan lik na tocenju.Naslovnica wrote: ↑28/12/2024 09:12Valjda su nesvjesni da će među tim radnicima biti minimalno 50% viška ako ovo samouslužno zaživi.
Jbte, nema ko gorivo točiti.
Radićemo mi za naftnu mafiju za DŽ.
- Rockefeller
#36153 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ne vidim problem da sam sebi natocis gorivo
-
Naslovnica
#36154 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Već sam rekao, ne vidim ni ja problem, pod uslovom da gorivo bude jeftinije.
Naftaši će izbaciti manipulante koji su do sada točili gorivo, kupci će to raditi samostalno umjesto manipulanata, cijene goriva će ostati iste bez obzira imali naftaši uposlenike na točenju ili ne, što znači ekstra profit za njih.
Ipak, postoje i dodatni problemi.
Smrad goriva na rukama ako se ne koriste rukavice (a najčešće ih neće biti).
Stariji ljudi koji se baš ne snalaze.
Ako to nije relativno problematično, onda da spomenemo točenje LPG-a. Sada će neko reći "šta ima u tome problematično".
Na stranu kada dođe lola sa Drinom mehko pakvanje u ustima i prisloni štoljpi da tankuje.Naši propisi dozvoljivaju njihov rad, čak propisuju i potrebnu opremu, video nadzor i sl. i na njima samo kupci mogu da sipaju gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji, ipak, neko saglasje, a ono se odnosi na točenje tečnog naftnog gasa (TNG).
- Protivpožarni propisi svrstavaju benzinske stanice u kategoriju veoma opasnih postrojenja poput rafinerije i skladišta. Obaveza obuke, čak zaposlenih točioca je ista kao u ovim postrojenjima što nema nikakvog smisla. Jedino gde je obuka važna i gde vozači ne smeju sami da sipaju gorivo u svoje vozilo je zapravo sipanje TNG. TNG zbog svojih kriogenik karakteristika ima niz opasnosti koji mogu da nastanu i zbog toga je važno da uvek, bez izuzetaka, rade zaposleni na benzinskim stanicama koji su za to obučeni - navodi Tomislav.
Znači, do sada je postojala obavezna obuka za manimulanta tečnim gorivima ali sada to postaje nepotrebno, gorivo može točiti bilo ko?
Tragikomedija.
- Rockefeller
#36156 Re: NOVE CIJENE GORIVA
bice veselo kad trebe pocnu gorivo sipat 
- vjeshalica
#36157 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mogu samo da im bude bitno kad tenkuju iz cisterne mada to moze i vozac raditi jer je osposobljen za te poslove, voditi racuna o uzemljenju itd....samo LPG nije koliko vidim dozvoljeno samoposluzivanje i stoji naljepnica za to. Ostalo nije filozofija osim ako si kreten ili je pistolj nesipravanNaslovnica wrote: ↑28/12/2024 09:37Već sam rekao, ne vidim ni ja problem, pod uslovom da gorivo bude jeftinije.
Naftaši će izbaciti manipulante koji su do sada točili gorivo, kupci će to raditi samostalno umjesto manipulanata, cijene goriva će ostati iste bez obzira imali naftaši uposlenike na točenju ili ne, što znači ekstra profit za njih.
Ako to nije relativno problematično, onda da spomenemo točenje LPG-a. Sada će neko reći "šta ima u tome problematično".![]()
Na stranu kada dođe lola sa Drinom mehko pakvanje u ustima i prisloni štoljpi da tankuje.Naši propisi dozvoljivaju njihov rad, čak propisuju i potrebnu opremu, video nadzor i sl. i na njima samo kupci mogu da sipaju gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji, ipak, neko saglasje, a ono se odnosi na točenje tečnog naftnog gasa (TNG).
- Protivpožarni propisi svrstavaju benzinske stanice u kategoriju veoma opasnih postrojenja poput rafinerije i skladišta. Obaveza obuke, čak zaposlenih točioca je ista kao u ovim postrojenjima što nema nikakvog smisla. Jedino gde je obuka važna i gde vozači ne smeju sami da sipaju gorivo u svoje vozilo je zapravo sipanje TNG. TNG zbog svojih kriogenik karakteristika ima niz opasnosti koji mogu da nastanu i zbog toga je važno da uvek, bez izuzetaka, rade zaposleni na benzinskim stanicama koji su za to obučeni - navodi Tomislav.
Znači, do sada je postojala obavezna obuka za manimulanta tečnim gorivima ali sada to postaje nepotrebno, gorivo može točiti bilo ko?
Tragikomedija.
- insaneinthebrain
- kabal1337
#36159 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ep ina top imaju rukavice, samo nisam uspio da ih otvorim 
- aCme
#36160 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kad uzmu one kablove u ruke, a on sav od nafte pa poslije ne možeš ruke saprat
-
HelaS
#36161 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Naslovnica wrote: ↑28/12/2024 09:37Već sam rekao, ne vidim ni ja problem, pod uslovom da gorivo bude jeftinije.
Ako to nije relativno problematično, onda da spomenemo točenje LPG-a. Sada će neko reći "šta ima u tome problematično".![]()
Upravo takoSpoilerShowNa stranu kada dođe lola sa Drinom mehko pakvanje u ustima i prisloni štoljpi da tankuje.Naši propisi dozvoljivaju njihov rad, čak propisuju i potrebnu opremu, video nadzor i sl. i na njima samo kupci mogu da sipaju gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji, ipak, neko saglasje, a ono se odnosi na točenje tečnog naftnog gasa (TNG).
Tragikomedija.![]()
- pepeljara
#36162 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ne zaboravite potencijalne skimere na aparatima.....takod a pazite kad sipate. i placate...
I da, kod automatskih moras imati bar 2x vishe saldo od iznosa koji maximalno mozete nasuti u rezervoar
I da, kod automatskih moras imati bar 2x vishe saldo od iznosa koji maximalno mozete nasuti u rezervoar
- Rockefeller
#36163 Re: NOVE CIJENE GORIVA
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#36164 Re: NOVE CIJENE GORIVA
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vlad ... /250110191
Jeli nam se khifa snasla?
Svi koji su dobavljali od njih u BiH su u problemu jer zasto bi MOL prodavao njima kad imaju skoro pa absolutni monopol.
Eh sada je pitanje ko ce da preuzme NIS i nesto jos u regionu?
3.5MLRD eura prometa generišu
Jeli nam se khifa snasla?
Svi koji su dobavljali od njih u BiH su u problemu jer zasto bi MOL prodavao njima kad imaju skoro pa absolutni monopol.
Eh sada je pitanje ko ce da preuzme NIS i nesto jos u regionu?
3.5MLRD eura prometa generišu
- ElRe
#36166 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Znači li ovo da potencijalno ostajemo i bez plina? Mislim na BH Gas i Kanton Sarajevo.
- mk ultra
#36167 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ne
Srbija je 01.01. Tekuće godine otvorila u tajnosti spoj na gasovod prema bugarskoj i madzarskoj
Preko.kojeg dobija azerbejdzanski gas
O izbacivanju gasproma se prica evo 3 godine
Otprilike pocetak 2027 je neki rok da je 100% izolirano
Ovdje ti je poprilicno solidno objasnjeno
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... rzave.html
Ja ocekujem u toki ove godine da krene konekcija na LNG HR
-
noviclan
#36168 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma jebo plin znaxi li to da ostajemo bez gazproma, valja se sada prebaciti na zlatnu petrolovu karticu
- mk ultra
-
Mehemed
- Vozim: automobil
- mk ultra
- ElRe
#36172 Re: NOVE CIJENE GORIVA
https://ibb.co/pR51GfS
Petrol najjači
Sada kad je Pančevo isključeno, za BiH tržište izvori su Rijeka, Trst i Nestro?
Crna Hifa i Petrol su najskuplji, pa oni možda naftu uvoze iz Italije ili Austrije.
Petrol najjači
Crna Hifa i Petrol su najskuplji, pa oni možda naftu uvoze iz Italije ili Austrije.
- mk ultra
#36173 Re: NOVE CIJENE GORIVA
10kf skuplje gorivo i izolacija od Srbije vrijedi paraElRe wrote: ↑16/01/2025 06:04 https://ibb.co/pR51GfS
Petrol najjači![]()
- ElRe
#36174 Re: NOVE CIJENE GORIVA
GDrive bio odličan dizel 
- mk ultra