E još bi samo falilo da uz sporu vožnju imamo i održavanje razmaka.
Nije nam dovoljan ovaj kolaps koji imamo svakodnevno, nego još treba umrtviti sve?
Parkiraju na sred ulice, parkoraju na trotoarimaninto bwzbpardona, a policija slabo kad reaguje.Cossack wrote: ↑26/12/2024 16:32 Da policija radi svoj posao Sarajevo bi i ličilo na grad dostojan življenja. Skoro na svakom autobuskom stajalištu imaš automobile. Ili se neko čeka ili je hadžija parkirao auto i otišao da pije kafu. A policija ignoriše. O taksi stajalištu na Malti sam već pisao. Odavno je postao parking za korisnike Argelinijevih usluga. I tu naravno nikada nema policije. Ljudi mahom parkiraju gdje ne bi smjeli i boli ih neka stvar jer znaju da nema kazni. Znam da hronično nema parkinga ali ne moga se vala ni bahato parkirati pred haustor.
Možemo mi (zasluženo) pljuvati po policiji i njihovim neradu, ali podaci su frapantni.laik1981 wrote: ↑26/12/2024 16:17U mom slucaju su prosle tri godine i koji mjesec. Valjda je zastarilo. Info iz prve ruke je da ne mogu stici obraditi kamere sa auto puta. Nekakve nadrealne cifre pocinjenih preksaja na auto putu.drug_profi wrote: ↑26/12/2024 08:51Kako ti se kaže kad je rok 2 godine za slanje naloga.
Dok s enalog ne posalje, nema ni evidencije u IDEEA
Zato što posluju ko da su banka koja plasira kredite. Imaju norme i bitno je da popune norme. To može malo varirati, ali ako ovaj mjesec imaju dovoljno kazni već 20. decembra, do kraja mjeseca će raditi samo što moraju i kad ih se zove.Better Man wrote: ↑26/12/2024 22:33Parkiraju na sred ulice, parkoraju na trotoarimaninto bwzbpardona, a policija slabo kad reaguje.Cossack wrote: ↑26/12/2024 16:32 Da policija radi svoj posao Sarajevo bi i ličilo na grad dostojan življenja. Skoro na svakom autobuskom stajalištu imaš automobile. Ili se neko čeka ili je hadžija parkirao auto i otišao da pije kafu. A policija ignoriše. O taksi stajalištu na Malti sam već pisao. Odavno je postao parking za korisnike Argelinijevih usluga. I tu naravno nikada nema policije. Ljudi mahom parkiraju gdje ne bi smjeli i boli ih neka stvar jer znaju da nema kazni. Znam da hronično nema parkinga ali ne moga se vala ni bahato parkirati pred haustor.
Prvo, održavanje razmaka je obaveza i bitno je za sigurnost vožnje.darius_maximus wrote: ↑26/12/2024 16:29E još bi samo falilo da uz sporu vožnju imamo i održavanje razmaka.
Nije nam dovoljan ovaj kolaps koji imamo svakodnevno, nego još treba umrtviti sve?
Nije još izmišljen AI koji može pohvatati prekršaje koje smo mi u stanju napraviti.Laplace wrote: ↑27/12/2024 07:52Prvo, održavanje razmaka je obaveza i bitno je za sigurnost vožnje.darius_maximus wrote: ↑26/12/2024 16:29E još bi samo falilo da uz sporu vožnju imamo i održavanje razmaka.
Drugo, ovdje nije riječ o održavanju razmaka nego o:
- izlijetanju ka naplatnim kućicama iz smjera Sarajeva, pri čemu se punom brzinom i bez usporavanja prolazi pored znaka obaveznog zaustavljanja - vozači koji imaju prvenstvo prolaza moraju kočiti i propuštato ovakve
- uključivanju sa parkinga kod Edeke (ili kako se već sad zove) preko pune linije
- oduzimanje prava prvenstva
- parkiranje na putu, pri čemu se pravenepotrebne gužve
- preticanja na raskrsnici i kroz raskrsnicu
- zalijetanje ka naplatnim pri uključivanju na autoput
- i još ponešto čega se u ovom trenutku ne mogu sjetiti
Lista namjernih prekršaja je duga.
Ne mora biti automatski sistem. Nadzorna kamera i ljudi koji prate događanja na njenom području. I neka se prate i kažnjavaju prekršaji koji izazivaju opasnost, kao ovo prolijetanje punom brzinom pored znaka obaveznog zaustavljanja i, slično tome, ulazak punom brzinom u kružni tok.darius_maximus wrote: ↑27/12/2024 09:39Nije još izmišljen AI koji može pohvatati prekršaje koje smo mi u stanju napraviti.Laplace wrote: ↑27/12/2024 07:52Prvo, održavanje razmaka je obaveza i bitno je za sigurnost vožnje.darius_maximus wrote: ↑26/12/2024 16:29
Drugo, ovdje nije riječ o održavanju razmaka nego o:
- izlijetanju ka naplatnim kućicama iz smjera Sarajeva, pri čemu se punom brzinom i bez usporavanja prolazi pored znaka obaveznog zaustavljanja - vozači koji imaju prvenstvo prolaza moraju kočiti i propuštato ovakve
- uključivanju sa parkinga kod Edeke (ili kako se već sad zove) preko pune linije
- oduzimanje prava prvenstva
- parkiranje na putu, pri čemu se pravenepotrebne gužve
- preticanja na raskrsnici i kroz raskrsnicu
- zalijetanje ka naplatnim pri uključivanju na autoput
- i još ponešto čega se u ovom trenutku ne mogu sjetiti
Lista namjernih prekršaja je duga.
To nije za kamera, to je za policiju.
Realno, s obzirom na broj prekršaja, pola države bi trebalo prijavljivati prekršaje, a pola ih obrađivati.
Samo bih volio da malo popustimo s pričom o kamerama, jer ubi više.
Prosječan vozač sad ne smije haman preko 30 nigdje (što i dalje ne znači da ne pravi 100 prekršaja u minuti), tako da je baš tegoba postala voziti po Sarajevu. Još kad ovako padne kiša/snijeg, to je za harakirija.
Mislim da bi trebalo izučavati našu jedinstvenu kombinaciju nedostatka znanja, saobraćajne kulture i empatije generalno prema drugima oko sebe.
I to im se sve desava pred njihovim ocima. Primjer od jucer. Hocu u Importanne u garazu i vucemo se prema gradu mic po mic.Cossack wrote: ↑26/12/2024 16:32 Da policija radi svoj posao Sarajevo bi i ličilo na grad dostojan življenja. Skoro na svakom autobuskom stajalištu imaš automobile. Ili se neko čeka ili je hadžija parkirao auto i otišao da pije kafu. A policija ignoriše. O taksi stajalištu na Malti sam već pisao. Odavno je postao parking za korisnike Argelinijevih usluga. I tu naravno nikada nema policije. Ljudi mahom parkiraju gdje ne bi smjeli i boli ih neka stvar jer znaju da nema kazni. Znam da hronično nema parkinga ali ne moga se vala ni bahato parkirati pred haustor.
recimo sistem nadzora koji je instaliran na autoputu biljezi brzinu, zaustavljanja, objekte na putu, voznju u rikverci ili pogresnim smjerom, sve automatski i obavjestava centar za nadzordrug_profi wrote: ↑27/12/2024 11:34 Kad bi policija barem SAMO rješavala ometanja saobraćaja, ne mora ništa drugo, to bi drastično popravilo stvari.
Znači parkiranja u traci, na autobuskim nišama, izlivnim trakama... blokiranja raskrsnica...
Sve stvari koje se mogu nadzornim kamerama i softverom rješiti.
Takojedrug_profi wrote: ↑27/12/2024 13:06 Pa evo kad bi se potvrdilo da je zakonski moguće sprovesti automatiku kod slanja naloga, tj. validirati sistem, šta mislite da li bi bio interes policije da to uradi?
Meni se čini da ne bi, jer iz vlastitog saznanja mislim da su pripadnici policijskih snaga, uniforisani ili u civilu, jedni od najčešćih i opetovanih prekršitelja svih mogućih propisa u saobraćaju.
Upravo! Ovo je sve isključivo do policije.drug_profi wrote: ↑27/12/2024 11:34 Kad bi policija barem SAMO rješavala ometanja saobraćaja, ne mora ništa drugo, to bi drastično popravilo stvari.
Znači parkiranja u traci, na autobuskim nišama, izlivnim trakama... blokiranja raskrsnica...
Kad hoće, riješe, kako su kod SCC bili sveli na nulu. U zadnje vrijeme ih nema i opet seljoberi i završači poslova staju u izljevnu traku.Cossack wrote: ↑27/12/2024 16:07Upravo! Ovo je sve isključivo do policije.drug_profi wrote: ↑27/12/2024 11:34 Kad bi policija barem SAMO rješavala ometanja saobraćaja, ne mora ništa drugo, to bi drastično popravilo stvari.
Sinoć prolazim pored Mahale na Malti, tri auta parkirana ispred Mahale. Znači PARKIRANA. Jedno od njih je naravno od novopečenog SDP-ovog pulena Harisa Selmanovovića aka Harkija. Tako je skoro stalno. A našu policiju boli neka stvar!
Zato što je bagra pustila u promet taj kružni tok, a nisu riješili "putanju" za pješake ,