Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
darius_maximus

#22901 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

Laplace wrote: 26/12/2024 09:21
neki wrote: 21/12/2024 18:54 Tu pada ona teorija da kamere služe samo da bi se punio budžet..jer da je to cilj postavljali bi kamere koje hvataju korištenje mobitela i neodržavanje razmaka.
Samo jedna takva bi namakla više para nego sve ove za brzinu zajedno
Jedna kamera kod naplatnih kućica u Podlugovima bi napunila budžet dovoljan za bruto mjesečne plate za sve zaposlenike manje policijske stanice.
E još bi samo falilo da uz sporu vožnju imamo i održavanje razmaka.
Nije nam dovoljan ovaj kolaps koji imamo svakodnevno, nego još treba umrtviti sve?
Cossack

#22902 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Da policija radi svoj posao Sarajevo bi i ličilo na grad dostojan življenja. Skoro na svakom autobuskom stajalištu imaš automobile. Ili se neko čeka ili je hadžija parkirao auto i otišao da pije kafu. A policija ignoriše. O taksi stajalištu na Malti sam već pisao. Odavno je postao parking za korisnike Argelinijevih usluga. I tu naravno nikada nema policije. Ljudi mahom parkiraju gdje ne bi smjeli i boli ih neka stvar jer znaju da nema kazni. Znam da hronično nema parkinga ali ne moga se vala ni bahato parkirati pred haustor.
Dobrinjac-u-Pragu

#22903 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

Kad je planirana rekonstrukcija cijelog bulevara mimara sinana?
Better Man

#22904 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Cossack wrote: 26/12/2024 16:32 Da policija radi svoj posao Sarajevo bi i ličilo na grad dostojan življenja. Skoro na svakom autobuskom stajalištu imaš automobile. Ili se neko čeka ili je hadžija parkirao auto i otišao da pije kafu. A policija ignoriše. O taksi stajalištu na Malti sam već pisao. Odavno je postao parking za korisnike Argelinijevih usluga. I tu naravno nikada nema policije. Ljudi mahom parkiraju gdje ne bi smjeli i boli ih neka stvar jer znaju da nema kazni. Znam da hronično nema parkinga ali ne moga se vala ni bahato parkirati pred haustor.
Parkiraju na sred ulice, parkoraju na trotoarimaninto bwzbpardona, a policija slabo kad reaguje.
BadBoy

#22905 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 26/12/2024 16:17
drug_profi wrote: 26/12/2024 08:51
Cossack wrote: 26/12/2024 08:37

Prilikom registracije auta ti se sve samo kaže :)
Kako ti se kaže kad je rok 2 godine za slanje naloga.
Dok s enalog ne posalje, nema ni evidencije u IDEEA
U mom slucaju su prosle tri godine i koji mjesec. Valjda je zastarilo. Info iz prve ruke je da ne mogu stici obraditi kamere sa auto puta. Nekakve nadrealne cifre pocinjenih preksaja na auto putu.
Možemo mi (zasluženo) pljuvati po policiji i njihovim neradu, ali podaci su frapantni.

Sa kakvim retardima mi dijelimo cestu i svaki dan maltene stavljamo glavu u torbu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22906 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

BadBoy wrote: 26/12/2024 23:15

Sa kakvim retardima mi dijelimo cestu i svaki dan maltene stavljamo glavu u torbu.
godinama ja pisem o tome.... :run:
mistek

#22907 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Better Man wrote: 26/12/2024 22:33
Cossack wrote: 26/12/2024 16:32 Da policija radi svoj posao Sarajevo bi i ličilo na grad dostojan življenja. Skoro na svakom autobuskom stajalištu imaš automobile. Ili se neko čeka ili je hadžija parkirao auto i otišao da pije kafu. A policija ignoriše. O taksi stajalištu na Malti sam već pisao. Odavno je postao parking za korisnike Argelinijevih usluga. I tu naravno nikada nema policije. Ljudi mahom parkiraju gdje ne bi smjeli i boli ih neka stvar jer znaju da nema kazni. Znam da hronično nema parkinga ali ne moga se vala ni bahato parkirati pred haustor.
Parkiraju na sred ulice, parkoraju na trotoarimaninto bwzbpardona, a policija slabo kad reaguje.
Zato što posluju ko da su banka koja plasira kredite. Imaju norme i bitno je da popune norme. To može malo varirati, ali ako ovaj mjesec imaju dovoljno kazni već 20. decembra, do kraja mjeseca će raditi samo što moraju i kad ih se zove.

Policija bi samo blagim zaoštravanjem nekih elementarnih stvari napravila bum, grad bi izgledao pismenije, saobraćajna kultura na većem nivou, a fino bi napunili budžet što dalje omogućava neke dobre stvari i unaprijeđenja.

I pri tome, nema potrebe čak da budu nešto spektakularno oštri i da tjeraju mak o konac. Dovoljno je da, vozeći se, samo pišu one koji su parkirani ili stoje na sred ulice (evo čak da ne kažem autobuska stajališta, ali naravno i to, pogotovo na udarnim mjestima kao što su Skenderija, Drvenija, Dom Armije, Socijalno i sl.), one koji su parkirani na trotoarima gdje pješaci (da ne kažem invalidi ili majke s kolicima) nemaju nikakvu mogućnost prolaska. Dovoljno je da na svakoj raskrsnici kažnjavaju samo one koji prođu na crveno tako da ometaju ulazak drugih u raskrsnicu (nema prolaska na glavnoj da to ne bude tako). Dovoljno je samo da pješacima pišu kazne tamo gdje je zaista opasno za sve da prelaze (tipa Jumbo, tipa bilo gdje glavna, tipa Kurta Shorcka). Ali, šta pričamo, ljudi nisu u stanju raščistiti stanje koje je godinama na izlazu s aerodroma s parkiranim autima koja čekaju, a ne šta drugo.
Laplace

#22908 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

darius_maximus wrote: 26/12/2024 16:29
neki wrote: 21/12/2024 18:54 Tu pada ona teorija da kamere služe samo da bi se punio budžet..jer da je to cilj postavljali bi kamere koje hvataju korištenje mobitela i neodržavanje razmaka.
Samo jedna takva bi namakla više para nego sve ove za brzinu zajedno
Jedna kamera kod naplatnih kućica u Podlugovima bi napunila budžet dovoljan za bruto mjesečne plate za sve zaposlenike manje policijske stanice.
Nije nam dovoljan ovaj kolaps koji imamo svakodnevno, nego još treba umrtviti sve?
Prvo, održavanje razmaka je obaveza i bitno je za sigurnost vožnje.

Drugo, ovdje nije riječ o održavanju razmaka nego o:
- izlijetanju ka naplatnim kućicama iz smjera Sarajeva, pri čemu se punom brzinom i bez usporavanja prolazi pored znaka obaveznog zaustavljanja - vozači koji imaju prvenstvo prolaza moraju kočiti i propuštato ovakve
- uključivanju sa parkinga kod Edeke (ili kako se već sad zove) preko pune linije
- oduzimanje prava prvenstva
- parkiranje na putu, pri čemu se pravenepotrebne gužve
- preticanja na raskrsnici i kroz raskrsnicu
- zalijetanje ka naplatnim pri uključivanju na autoput
- i još ponešto čega se u ovom trenutku ne mogu sjetiti

Lista namjernih prekršaja je duga.
darius_maximus

#22909 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

Laplace wrote: 27/12/2024 07:52

- izlijetanju ka naplatnim kućicama iz smjera Sarajeva, pri čemu se punom brzinom i bez usporavanja prolazi pored znaka obaveznog zaustavljanja - vozači koji imaju prvenstvo prolaza moraju kočiti i propuštato ovakve
- uključivanju sa parkinga kod Edeke (ili kako se već sad zove) preko pune linije

Nije još izmišljen AI koji može pohvatati prekršaje koje smo mi u stanju napraviti.
To nije za kamera, to je za policiju.
Realno, s obzirom na broj prekršaja, pola države bi trebalo prijavljivati prekršaje, a pola ih obrađivati.

Samo bih volio da malo popustimo s pričom o kamerama, jer ubi više.
Prosječan vozač sad ne smije haman preko 30 nigdje (što i dalje ne znači da ne pravi 100 prekršaja u minuti), tako da je baš tegoba postala voziti po Sarajevu. Još kad ovako padne kiša/snijeg, to je za harakirija.
Mislim da bi trebalo izučavati našu jedinstvenu kombinaciju nedostatka znanja, saobraćajne kulture i empatije generalno prema drugima oko sebe.
Laplace

#22910 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

darius_maximus wrote: 27/12/2024 09:39
Laplace wrote: 27/12/2024 07:52

Nije još izmišljen AI koji može pohvatati prekršaje koje smo mi u stanju napraviti.
To nije za kamera, to je za policiju.
Realno, s obzirom na broj prekršaja, pola države bi trebalo prijavljivati prekršaje, a pola ih obrađivati.

Samo bih volio da malo popustimo s pričom o kamerama, jer ubi više.
Prosječan vozač sad ne smije haman preko 30 nigdje (što i dalje ne znači da ne pravi 100 prekršaja u minuti), tako da je baš tegoba postala voziti po Sarajevu. Još kad ovako padne kiša/snijeg, to je za harakirija.
Mislim da bi trebalo izučavati našu jedinstvenu kombinaciju nedostatka znanja, saobraćajne kulture i empatije generalno prema drugima oko sebe.
Ne mora biti automatski sistem. Nadzorna kamera i ljudi koji prate događanja na njenom području. I neka se prate i kažnjavaju prekršaji koji izazivaju opasnost, kao ovo prolijetanje punom brzinom pored znaka obaveznog zaustavljanja i, slično tome, ulazak punom brzinom u kružni tok.
sahbazzz

#22911 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sahbazzz »

I to im se sve desava pred njihovim ocima. Primjer od jucer. Hocu u Importanne u garazu i vucemo se prema gradu mic po mic.
Dolazimo nekako do skretanja i oslobodi se taman prostora da skrenem na iskljucnu prema Importanne centru. Ispred mene Citroen se iskljuci i ja za njim, ali gle cuda on stade i upali sva cetiri zmigavca. Meni pola gepeka viri u traci za pravo. Vidim zena izlazi, hajde reko ide odmah nema veze.

Jest ali u mjesecu limburgu. Frajer lagano stao i ceka. Ja svirnem on nista, kao da ne postojim. 5 puta svirnem i on se pomakne jos jedan metar da samo mogu uci u traku :twisted: . Ja nastavljam da sviram on nista, bukvalno kao da me Bog nije dao. Traka do mene puna, ne mogu ga zaobici jer sam preblizu. Na kraju se nekako vratim u rikverc medju sve one ljude koji su i meni vjerovatno jebavali sve redom i obidjem frajera da mogu u garazu.

To se naravno sve desava ispred policijske stanice. Ja ne znam kako nisam izasao i odlezao frajera.
Logovan

#22912 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

A to naravno nije problem do manjka parking mjesta, već je problem u glavi. Svi gledaju svoju guzicu, daj da ja sebi udovoljim, daj da mi je dobro, a ostale ko jebe.
18mn97

#22913 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by 18mn97 »

Tacno. Ista situacija je sa pusenjem u zatvorenom, iako su jasno istaknuta zabrana pusenja. Ja ne razumijem kakvi su to mentalni sklopovi. Samo po dzepu udarati, i to drasticno.
insaneinthebrain

#22914 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by insaneinthebrain »

ovaj grad je skkupina retarda u automobilima kojima niko nista ne moze. policija ne postoji ovdje jedino kad njima nesto zatreba :roll:
drug_profi

#22915 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Kad bi policija barem SAMO rješavala ometanja saobraćaja, ne mora ništa drugo, to bi drastično popravilo stvari.
Znači parkiranja u traci, na autobuskim nišama, izlivnim trakama... blokiranja raskrsnica...
Sve stvari koje se mogu nadzornim kamerama i softverom rješiti.
azdralovic

#22916 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by azdralovic »

drug_profi wrote: 27/12/2024 11:34 Kad bi policija barem SAMO rješavala ometanja saobraćaja, ne mora ništa drugo, to bi drastično popravilo stvari.
Znači parkiranja u traci, na autobuskim nišama, izlivnim trakama... blokiranja raskrsnica...
recimo sistem nadzora koji je instaliran na autoputu biljezi brzinu, zaustavljanja, objekte na putu, voznju u rikverci ili pogresnim smjerom, sve automatski i obavjestava centar za nadzor
rece mi momak iz BStelecoma koji je to instalirao da ima mogucnost da se koristi i za evidenciju prekrsaja, ali da ta opcija nije trazena kod instalacije
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22917 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Pa bilo je testno i ukinuli

Zato su smislili bolju opciju, da se umrtvi saobracaj sa milion semafora, dozvoli svima sve

Neki dan kad kod tehnicke skole ugasise semafor, neatade guzve :D
drug_profi

#22918 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Pa evo kad bi se potvrdilo da je zakonski moguće sprovesti automatiku kod slanja naloga, tj. validirati sistem, šta mislite da li bi bio interes policije da to uradi?
Meni se čini da ne bi, jer iz vlastitog saznanja mislim da su pripadnici policijskih snaga, uniforisani ili u civilu, jedni od najčešćih i opetovanih prekršitelja svih mogućih propisa u saobraćaju.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22919 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

drug_profi wrote: 27/12/2024 13:06 Pa evo kad bi se potvrdilo da je zakonski moguće sprovesti automatiku kod slanja naloga, tj. validirati sistem, šta mislite da li bi bio interes policije da to uradi?
Meni se čini da ne bi, jer iz vlastitog saznanja mislim da su pripadnici policijskih snaga, uniforisani ili u civilu, jedni od najčešćih i opetovanih prekršitelja svih mogućih propisa u saobraćaju.
Takoje

I njihova najbliza nadobudna rodbina :lol:
DaysleepeR

#22920 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Ali policija nije zakonodavac, ne pitaju se oni ništa tu.
Haris.ba

#22921 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Sto ono cunjevi na ulazu na kruzni na 9.transferzali iz pravca autoputa? Imas 4 trake, a suzili na 2 ko da dodatne nisu ni napravili.
Cossack

#22922 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

drug_profi wrote: 27/12/2024 11:34 Kad bi policija barem SAMO rješavala ometanja saobraćaja, ne mora ništa drugo, to bi drastično popravilo stvari.
Upravo! Ovo je sve isključivo do policije.

Sinoć prolazim pored Mahale na Malti, tri auta parkirana ispred Mahale. Znači PARKIRANA. Jedno od njih je naravno od novopečenog SDP-ovog pulena Harisa Selmanovovića aka Harkija. Tako je skoro stalno. A našu policiju boli neka stvar!
last mohicans

#22923 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Cossack wrote: 27/12/2024 16:07
Upravo! Ovo je sve isključivo do policije.

Sinoć prolazim pored Mahale na Malti, tri auta parkirana ispred Mahale. Znači PARKIRANA. Jedno od njih je naravno od novopečenog SDP-ovog pulena Harisa Selmanovovića aka Harkija. Tako je skoro stalno. A našu policiju boli neka stvar!
Kad hoće, riješe, kako su kod SCC bili sveli na nulu. U zadnje vrijeme ih nema i opet seljoberi i završači poslova staju u izljevnu traku.
noviclan

#22924 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Haris.ba wrote: 27/12/2024 15:55 Sto ono cunjevi na ulazu na kruzni na 9.transferzali iz pravca autoputa? Imas 4 trake, a suzili na 2 ko da dodatne nisu ni napravili.
Zar nema znak i pjesaci na kolovozu
mayab

#22925 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

noviclan wrote: 28/12/2024 03:28
Haris.ba wrote: 27/12/2024 15:55 Sto ono cunjevi na ulazu na kruzni na 9.transferzali iz pravca autoputa? Imas 4 trake, a suzili na 2 ko da dodatne nisu ni napravili.
Zar nema znak i pjesaci na kolovozu
Zato što je bagra pustila u promet taj kružni tok, a nisu riješili "putanju" za pješake ,
i onda blokiraju drugu traku i naprave kofol prolaz za pješake,
dok to trajno ne riješe ,
meni je ono za zatvora za nadležnu odgovornu osobu!!!
Post Reply