Republika Turska
- HarTar
#40151 Re: Republika Turska
Jaka eksplozija u tvornici oružja u Turskoj, 12 mrtvih.
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
- HarTar
#40152 Re: Republika Turska
Turski Bayraktar AKINCI UCAV uspješno je testirao supersoničnu raketu UAV-122 sa TV-tragačem.
Ovo označava prvi test sposobnosti ispaljivanja i ažuriranja projektila.
https://x.com/BaykarTech/status/1872243 ... TkQaA&s=19
Ovo označava prvi test sposobnosti ispaljivanja i ažuriranja projektila.
https://x.com/BaykarTech/status/1872243 ... TkQaA&s=19
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#40153 Re: Republika Turska
Glasovita crkva Aja Sofija (Sveta Mudrost) posvećena je na današnji dan 537.
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... fija/13559
Crkva Svete Mudrosti bila je najveća crkva na svijetu više od 1 000 godina, sve do izgradnje bazilike Sv. Petra u Rimu.
Crkva Svete Mudrosti bila je najveća crkva na svijetu više od 1 000 godina, sve do izgradnje bazilike Sv. Petra u Rimu.
-
Sefket007
#40154 Re: Republika Turska
Hvala osmanlijama sto nisu rušili i palili kao naše komšije i susjediTruba wrote: ↑27/12/2024 08:42 Glasovita crkva Aja Sofija (Sveta Mudrost) posvećena je na današnji dan 537.
- HarTar
#40155 Re: Republika Turska
Turska avio kompanija Baykar kupuje italijansku ikonu avijacije Piaggio Aerospace
Italijansko ministarstvo preduzeća odobrilo je prodaju 140 godina starog avio giganta Piaggio Aerospace kompaniji Baykar, najvećem svjetskom proizvođaču UCAV.
Baykar je nadmašio međunarodne rivale kako bi osigurao ovaj historijski dogovor.
Poznat po svojim P.180 Avanti mlaznicama i strateškom odbrambenom doprinosu, Piaggiovo naslijeđe će sada napredovati pod Baykarovom ambicioznom vizijom, šireći svoje proizvodne kapacitete i čuvajući svoje naslijeđe.
Baykar dominira u 60% globalnog izvoznog tržišta bespilotnih letjelica, isporučujući vrhunske dronove u 35 zemalja.
Ova akvizicija dodatno učvršćuje tursko vodstvo u globalnoj avio industriji.
https://www.aa.com.tr/en/europe/baykar- ... ce/3435857
Italijansko ministarstvo preduzeća odobrilo je prodaju 140 godina starog avio giganta Piaggio Aerospace kompaniji Baykar, najvećem svjetskom proizvođaču UCAV.
Baykar je nadmašio međunarodne rivale kako bi osigurao ovaj historijski dogovor.
Poznat po svojim P.180 Avanti mlaznicama i strateškom odbrambenom doprinosu, Piaggiovo naslijeđe će sada napredovati pod Baykarovom ambicioznom vizijom, šireći svoje proizvodne kapacitete i čuvajući svoje naslijeđe.
Baykar dominira u 60% globalnog izvoznog tržišta bespilotnih letjelica, isporučujući vrhunske dronove u 35 zemalja.
Ova akvizicija dodatno učvršćuje tursko vodstvo u globalnoj avio industriji.
-
Vjecita_zavrzlama
#40156 Re: Republika Turska
Zasto si ti hartar toliko Opsjednut Turskom? Mislim da bi se i sami Turci impresionirali koliko si opsjednut s njihovom zemljom, ili bi bili u fazonu ono wtf
- dr_Evil
#40157 Re: Republika Turska
Ni blizu vrha, niti po jednom parametru.HarTar wrote: ↑27/12/2024 12:41 Turska avio kompanija Baykar kupuje italijansku ikonu avijacije Piaggio Aerospace
Ova akvizicija dodatno učvršćuje tursko vodstvo u globalnoj avio industriji.![]()
- HarTar
#40158 Re: Republika Turska
Zašto su mnogi opsjednuti Iranom i Rusijom i tako žarko brane njihove zločine? Ima na stotine Telegram i Fb stranica koje to rade i kada im nešto napišeš što im nije po volji odmah prijetnje i psovke?! Ja sam driga dimenzija za njihVjecita_zavrzlama wrote: ↑27/12/2024 12:45 Zasto si ti hartar toliko Opsjednut Turskom? Mislim dabi se i sami Turci impresionirali koliko se opsjednut s njihovom zemljom, ili bi bili u fazonu ono wtf![]()
- HarTar
#40159 Re: Republika Turska
Duša moja kurdistanska. Nedostajao si midr_Evil wrote: ↑27/12/2024 12:48Ni blizu vrha, niti po jednom parametru.HarTar wrote: ↑27/12/2024 12:41 Turska avio kompanija Baykar kupuje italijansku ikonu avijacije Piaggio Aerospace
Ova akvizicija dodatno učvršćuje tursko vodstvo u globalnoj avio industriji.![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#40160 Re: Republika Turska
Ama ljudi ljudski ovo tvoje je pacenicko , idi u Tursku trazi drzavljanstvo izvadi im ovu temu kao prilog zasto zasluzujes smilovat ce se i dati ti, ako nista.HarTar wrote: ↑27/12/2024 12:48Zašto su mnogi opsjednuti Iranom i Rusijom i tako žarko brane njihove zločine? Ima na stotine Telegram i Fb stranica koje to rade i kada im nešto napišeš što im nije po volji odmah prijetnje i psovke?! Ja sam driga dimenzija za njihVjecita_zavrzlama wrote: ↑27/12/2024 12:45 Zasto si ti hartar toliko Opsjednut Turskom? Mislim dabi se i sami Turci impresionirali koliko se opsjednut s njihovom zemljom, ili bi bili u fazonu ono wtf![]()
![]()
I ti pacenici koji su opsjednuti truhlom Rusijom i jos truhlijim Iranom nisu bolji
- HarTar
#40161 Re: Republika Turska
Ok, hvala na savjetuVjecita_zavrzlama wrote: ↑27/12/2024 12:52Ama ljudi ljudski ovo tvoje je pacenicko , idi u Tursku trazi drzavljanstvo izvadi im ovu temu kao prilog zasto zasluzujes smilovat ce se i dati ti, ako nista.HarTar wrote: ↑27/12/2024 12:48Zašto su mnogi opsjednuti Iranom i Rusijom i tako žarko brane njihove zločine? Ima na stotine Telegram i Fb stranica koje to rade i kada im nešto napišeš što im nije po volji odmah prijetnje i psovke?! Ja sam driga dimenzija za njihVjecita_zavrzlama wrote: ↑27/12/2024 12:45 Zasto si ti hartar toliko Opsjednut Turskom? Mislim dabi se i sami Turci impresionirali koliko se opsjednut s njihovom zemljom, ili bi bili u fazonu ono wtf![]()
![]()
I ti pacenici koji su opsjednuti truhom Rusijom i jos truhlijim Iranom nisu bolji
- dr_Evil
#40162 Re: Republika Turska
Na ovom forumu sam komunjara(dobro to jesam), pa sam bio cetnik, rusofil, iranofil, bloo je govorila da sam krezubi SDA-ovac, ali evo da ne bi tebe ne bih nikad postao kurd
Svakog dana u svakom pogledu postajem sve bolji i bolji
- HarTar
#40163 Re: Republika Turska
Pa dobro, i PKK teroristi su komunjare
- ElRe
#40164 Re: Republika Turska
Italijanske firme su kupovali Kinezi, sada i Turci (Sisecam, Kigili, Pernigotti, Batkar...).
Prije njih, Francuzi, Njemci.
Prije njih, Francuzi, Njemci.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#40165 Re: Republika Turska
Zato što imaš nekonzistentne stavove.
Kurdi, u nekom političkom smislu, su najveći saveznici Izraela u tom dijelu BI.
- Point.
#40166 Re: Republika Turska
Ovo nije odgovor na postavljeno pitanje.HarTar wrote: ↑27/12/2024 12:48Zašto su mnogi opsjednuti Iranom i Rusijom i tako žarko brane njihove zločine? Ima na stotine Telegram i Fb stranica koje to rade i kada im nešto napišeš što im nije po volji odmah prijetnje i psovke?! Ja sam driga dimenzija za njihVjecita_zavrzlama wrote: ↑27/12/2024 12:45 Zasto si ti hartar toliko Opsjednut Turskom? Mislim dabi se i sami Turci impresionirali koliko se opsjednut s njihovom zemljom, ili bi bili u fazonu ono wtf![]()
![]()
- HarTar
#40167 Re: Republika Turska
Odgovorio sam hiljadu puta, mada je to moja lična stvar, ne preispitujem ni ja mulofile, rusofile i ove ciofile. Meni je drago da je bar jedna islamska država digla glavu iznad vode, a čim digne odmah stotine šakala krenu da je suzbiju. Toliko. Ne odgovaram više na glupa pitanja.Point. wrote: ↑28/12/2024 12:42Ovo nije odgovor na postavljeno pitanje.HarTar wrote: ↑27/12/2024 12:48Zašto su mnogi opsjednuti Iranom i Rusijom i tako žarko brane njihove zločine? Ima na stotine Telegram i Fb stranica koje to rade i kada im nešto napišeš što im nije po volji odmah prijetnje i psovke?! Ja sam driga dimenzija za njihVjecita_zavrzlama wrote: ↑27/12/2024 12:45 Zasto si ti hartar toliko Opsjednut Turskom? Mislim dabi se i sami Turci impresionirali koliko se opsjednut s njihovom zemljom, ili bi bili u fazonu ono wtf![]()
![]()
- Point.
#40168 Re: Republika Turska
Pitanje je sasvim legitimno i na mjestu. Sjećam se da si pisao da bi volio da se obnovi Osmansko Carstvo i da Bosna bude opet dio istog. Pa me zanima šta se sjećaš od perioda Osmanskog Carstva da ga opet želiš?HarTar wrote: ↑28/12/2024 12:47Odgovorio sam hiljadu puta, mada je to moja lična stvar, ne preispitujem ni ja mulofile, rusofile i ove ciofile. Meni je drago da je bar jedna islamska država digla glavu iznad vode, a čim digne odmah stotine šakala krenu da je suzbiju. Toliko. Ne odgovaram više na glupa pitanja.
Ps. Kad je to Turska postala islamska država
- HarTar
#40169 Re: Republika Turska
Nazire se kraj kurdske pobune u Turskoj?
TURSKA je danas najavila regionalni razvojni plan vrijedan 13.5 milijardi eura koji ima za cilj smanjiti ekonomski jaz između uglavnom kurdskog jugoistočnog dijela zemlje i ostatka Turske. Plan je najavljen u jeku situacije koja ukazuje na mogućnost završetka višedesetljetne pobune koju predvodi zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske.
Istočne i jugoistočne pokrajine Turske već dugo zaostaju za drugim regijama zemlje po većini ekonomskih pokazatelja, uključujući BDP po glavi stanovnika, dijelom zbog pobune.
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
TURSKA je danas najavila regionalni razvojni plan vrijedan 13.5 milijardi eura koji ima za cilj smanjiti ekonomski jaz između uglavnom kurdskog jugoistočnog dijela zemlje i ostatka Turske. Plan je najavljen u jeku situacije koja ukazuje na mogućnost završetka višedesetljetne pobune koju predvodi zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) na jugoistoku Turske.
Istočne i jugoistočne pokrajine Turske već dugo zaostaju za drugim regijama zemlje po većini ekonomskih pokazatelja, uključujući BDP po glavi stanovnika, dijelom zbog pobune.
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
- Point.
#40170 Re: Republika Turska
Bježi od pitanja, tako je najlakše
-
Vjecita_zavrzlama
#40171 Re: Republika Turska
Takvi kao on bi izdali Bosnu za turke, imamo mi i trecih izdajnikaPoint. wrote: ↑28/12/2024 17:59Pitanje je sasvim legitimno i na mjestu. Sjećam se da si pisao da bi volio da se obnovi Osmansko Carstvo i da Bosna bude opet dio istog. Pa me zanima šta se sjećaš od perioda Osmanskog Carstva da ga opet želiš?HarTar wrote: ↑28/12/2024 12:47Odgovorio sam hiljadu puta, mada je to moja lična stvar, ne preispitujem ni ja mulofile, rusofile i ove ciofile. Meni je drago da je bar jedna islamska država digla glavu iznad vode, a čim digne odmah stotine šakala krenu da je suzbiju. Toliko. Ne odgovaram više na glupa pitanja.
Ps. Kad je to Turska postala islamska država![]()
- HarTar
#40172 Re: Republika Turska
SAUDIJSKA ARABIJA ŽELI BESPILOTNI AVION KIZILELMU
Saudijska Arabija navodno pokazuje veliko interesovanje za prvi turski borbeni avion bez posade, Bayraktar KIZILELMA.
Usred sve većeg globalnog nadzora nad borbenim avionima s ljudskom posadom, Saudijska Arabija je poduzela pionirski korak planirajući da integriše turske bespilotne borbene avione nove generacije visoke tehnologije u svoju zračnu flotu.
Saudijci, koji žele da postanu jedna od prvih zemalja koja će naručiti KIZILELMA, imaju za cilj da dodaju stotine ovih najsavremenijih mlaznjaka u svoj inventar, opremajući svoje vazduhoplovstvo najsavremenijom tehnologijom.
Odluka Saudijske Arabije da nastavi sa KIZILELMA-om vođena je naprednim tehnološkim mogućnostima aviona i znatno kraćim rokom isporuke u poređenju sa mlaznjacima kao što su Eurofighter Typhoon i F-35.
Dok borbeni avioni s posadom često zahtijevaju rokove isporuke od šest godina ili više, KIZILELMA nudi mnogo brži rok isporuke od samo jedne do dvije godine, dodatno povećavajući njegovu privlačnost.
U julu, saudijski ministar odbrane Khalid bin Salman Al Saud i njegova delegacija posjetili su Nacionalni tehnološki centar Özdemir Bayraktar, gdje su izvršili detaljno ispitivanje KIZILELMA-e.
https://x.com/clashreport/status/187364 ... 3mEJg&s=19
Saudijska Arabija navodno pokazuje veliko interesovanje za prvi turski borbeni avion bez posade, Bayraktar KIZILELMA.
Usred sve većeg globalnog nadzora nad borbenim avionima s ljudskom posadom, Saudijska Arabija je poduzela pionirski korak planirajući da integriše turske bespilotne borbene avione nove generacije visoke tehnologije u svoju zračnu flotu.
Saudijci, koji žele da postanu jedna od prvih zemalja koja će naručiti KIZILELMA, imaju za cilj da dodaju stotine ovih najsavremenijih mlaznjaka u svoj inventar, opremajući svoje vazduhoplovstvo najsavremenijom tehnologijom.
Odluka Saudijske Arabije da nastavi sa KIZILELMA-om vođena je naprednim tehnološkim mogućnostima aviona i znatno kraćim rokom isporuke u poređenju sa mlaznjacima kao što su Eurofighter Typhoon i F-35.
Dok borbeni avioni s posadom često zahtijevaju rokove isporuke od šest godina ili više, KIZILELMA nudi mnogo brži rok isporuke od samo jedne do dvije godine, dodatno povećavajući njegovu privlačnost.
U julu, saudijski ministar odbrane Khalid bin Salman Al Saud i njegova delegacija posjetili su Nacionalni tehnološki centar Özdemir Bayraktar, gdje su izvršili detaljno ispitivanje KIZILELMA-e.
https://x.com/clashreport/status/187364 ... 3mEJg&s=19
-
Vjecita_zavrzlama
#40173 Re: Republika Turska
Turci nam dovedose u yunus emre nasrudina hodzu

-
broj dva
#40174 Re: Republika Turska
Naravno da jesu i zasto ne bi bili, ako gledaju vlastiti interes. Da im nece Iran ili Turska nesto pomoci ??sehohari wrote: ↑28/12/2024 12:32Zato što imaš nekonzistentne stavove.
Kurdi, u nekom političkom smislu, su najveći saveznici Izraela u tom dijelu BI.
- dr_Evil