Jebeš me
Dali si sada za BI-imena ili zapadna imena?
Sara je bliskoistocno ime. Jedna od zena Ibrahima a.s. je bila Sara.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/11/2024 17:21Sara je zapadnjacko ime, a mozd zato sto middle est ljudi na zapadu su diskriminisani a mi nismo stranci vec pravi evropljaniSatori wrote: ↑15/11/2024 14:39 Ne znam što vama smetaju "bliskoistočna imena" u BiH, kad je u UK u 100 najpopularnijih imena za dječake Muhammad na 2.mjestu, Mohammed na 27., Mohammad na 67.
Na 93. je Yusuf, 99. Musa, 101. Ibrahim.
https://www.standard.co.uk/news/uk/most ... 58433.html
Djevojčice u prvih 100: Merjem, Fatima i Sara.
I u USA: Muhammad na 16. https://www.babycenter.com/baby-names/m ... names-2024
Dakle, slijedimo i mi zapadne trendove, jel tako.
Ali to su trendovi
Moguce da je i njihovo ime ali zapadnjaci ga nose, svedjanke se najvise zovu Marija i Sara, bpsbjaci koji daju to ime sigurno ga daju jer je zapadnjacko, da su na dvije stolice tako recisime_cipol wrote: ↑15/11/2024 17:52Sara je bliskoistocno ime. Jedna od zena Ibrahima a.s. je bila Sara.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/11/2024 17:21Sara je zapadnjacko ime, a mozd zato sto middle est ljudi na zapadu su diskriminisani a mi nismo stranci vec pravi evropljaniSatori wrote: ↑15/11/2024 14:39 Ne znam što vama smetaju "bliskoistočna imena" u BiH, kad je u UK u 100 najpopularnijih imena za dječake Muhammad na 2.mjestu, Mohammed na 27., Mohammad na 67.
Na 93. je Yusuf, 99. Musa, 101. Ibrahim.
https://www.standard.co.uk/news/uk/most ... 58433.html
Djevojčice u prvih 100: Merjem, Fatima i Sara.
I u USA: Muhammad na 16. https://www.babycenter.com/baby-names/m ... names-2024
Dakle, slijedimo i mi zapadne trendove, jel tako.
Da ali Edin Osmannovic zvuci isto prirodnije od Ali Osmanovicsehohari wrote: ↑15/11/2024 17:53Ali to su trendovi
Kao što u evropi danas više nema Wolfganga ili Hansa puno, tako i u BiH imaš druga imena.
S tim da se slažem da su meni najslađa vremena iz tog nekog perioda. Ne volim kada se gubi tradicija naših "izvornih" imena. I ovi koji ovdje zagovaraju nekakvo odstranjivanje od toga sami u sebi znaju da je Edin puno prirodnije ime nego Ronny Dervišhalidović, Kevin Osmanović i tkd.
Samo nam je to jos falilo...sehohari wrote: ↑14/11/2024 18:12Koja je to zapadna verzija imena poput Dragana, Željka, Ljubomira?konami666 wrote: ↑14/11/2024 10:46Kao sto sam napisao, sva slavenska imena to jest stara bosanska imena prije turskih i iranskih imaju svoju zapadnu verziju. Također, kao sto sam napisao ali ti ne čitaš, Bosna je u Europi, zapadu barem geografski.
Kako su se zvali pradjedovi prije dolaska Turaka? Zašto su izgubili vlastiti identitet?
Od pre-osmanskog perioda ima već 500 godina. Ne možemo se praviti (iako sam uvjeren da to ovdje neki žele) da tog razdoblja u historiji Bosne nije postojao. Shodno, isto kao što su imali uticaj na našu kuhinju, arhitekturu, donekle mentalitet, tako se to oslikava i na imena.
Ali naša imena i jesu često negdje između, moderna imena sa bliskoistočnim "touchom".
Ti nikada nisi proveo neko vrijeme sa arapima ili se informisao o njima. Imena ovdje jesu veoma specifična, kod arapa imaš hejbet imena za koja ovdje ne bi ni znao je li u pitanju muško ili žensko, Wissal, Nawal, Shorouk, Laroussi...

Logicno upravo sam gore napisao, znaju dati imena tipa Mohamad Hassan i Mohamad Husein za dva sina,

Ova Isla je u stvari AjlaVjecita_zavrzlama wrote: ↑10/12/2024 09:54Logicno upravo sam gore napisao, znaju dati imena tipa Mohamad Hassan i Mohamad Husein za dva sina,
Mohammad
Noah
Oliver
A djevojke su sve engleska imena:
Olivia
Amelia
Isla
![]()
Imaju oni Ajlu (Aila ili Ayla) hebrejsko ime i irsko a i finskoLaertes wrote: ↑10/12/2024 12:18Ova Isla je u stvari AjlaVjecita_zavrzlama wrote: ↑10/12/2024 09:54Logicno upravo sam gore napisao, znaju dati imena tipa Mohamad Hassan i Mohamad Husein za dva sina,
Mohammad
Noah
Oliver
A djevojke su sve engleska imena:
Olivia
Amelia
Isla
![]()
![]()
Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Dobar komentar procitah ; znaci babi Muhamed previse staromodno hoce da se zove Denis a kcerka moze Safija , imenjakinja somalkama i arapkinjama da budekonami666 wrote: ↑24/12/2024 20:56Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Nadam se da će u Bosni se ljudi okrenuti sebi a ne religiji kao sto su Albanci ali Albanci su nacija i nacionalni identitet je evolucijski iznad religioznog i nacija je bitnija od religije tako da se to možda desi i u Bosni nekad, ako ćemo pogledati historijski druge nacije znaci za nekih par stotina godina.
Ta imena su danas već bosanska, porijeklo je sasvim druga stvar.konami666 wrote: ↑24/12/2024 20:56Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Nadam se da će u Bosni se ljudi okrenuti sebi a ne religiji kao sto su Albanci ali Albanci su nacija i nacionalni identitet je evolucijski iznad religioznog i nacija je bitnija od religije tako da se to možda desi i u Bosni nekad, ako ćemo pogledati historijski druge nacije znaci za nekih par stotina godina.
Joj pljuvacine, kao kod nas nema ciganluka u pogledu udaja,neskolovanja,nepismenosti itd...ono ja volim reci, vazda se ibretimo tamo onim u Afganistanu, a kad pogledamo nase fukaraluke gori smo od njih
To su pokupili od arapa valasehohari wrote: ↑25/12/2024 01:00Ta imena su danas već bosanska, porijeklo je sasvim druga stvar.konami666 wrote: ↑24/12/2024 20:56Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Leon, staro albansko ime![]()
A to za Albance, nadam se da ćeš sljediti primjer takve izgrađene nacije i prodati kćer sa 14 godina nekome.
A cuj to, a u Bosni sve fercera jelde? Ubici žene, na oci njene majke se smanjuje kazna 15 godina ali to raju ne tangira, skupilo se 6 ljudi. Sva sreća pa je Bosna napredna i nema naizvrat ljudi.sehohari wrote: ↑25/12/2024 01:00Ta imena su danas već bosanska, porijeklo je sasvim druga stvar.konami666 wrote: ↑24/12/2024 20:56Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Leon, staro albansko ime![]()
A to za Albance, nadam se da ćeš sljediti primjer takve izgrađene nacije i prodati kćer sa 14 godina nekome.
Mozda da se i ti okrenes sebi i matici Srbiji…konami666 wrote: ↑24/12/2024 20:56Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Misliš Hrvatskoj?ultima_palabra wrote: ↑25/12/2024 14:49Mozda da se i ti okrenes sebi i matici Srbiji…konami666 wrote: ↑24/12/2024 20:56Njemu roditelji dali ime bliskoistočno pa mu se nije svidjalo i promijenio ga da bi zvučalo vise europski (njegove rijeci) i onda dadne kćerki bliskoistočno ime. Ne kontam fakat ali haj, svakome njegovo.
Sto se pravis englez? Kada je jasno da je problem biti asociran sa arapima(mnogima) zasto je to taki da se raspravljati, ko je kriv itdsime_cipol wrote: ↑26/12/2024 09:39 Problem sa imenom Muhamed koje dolazi s Bliskog Istoka, ali nije problem sa imenom Josip koje isto dolazi sa Bliskog Istoka![]()