Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dany97

#1 Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by Dany97 »

Imam zelju sam uzeti srediti i pokrpati ove packe ogrebotine i ovakva tackasta mjesta gdje je hrdja malko nacela,pa da'l bi mogo dobiti savjete procedure kako da uradim to,ovu duzu ogrebotinu nisam prskao vodom da provjerim dal je povrsinska ili dubinska ali ugl se osjeti kada se predje noktom ali mislim fa je povrsinska....
Svaki savjet uvjek dobrodosao.
citroen xm

#2 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by citroen xm »

Da eliminišeš koroziju i zaštitiš, možeš premazati konvertorom hrđe koji će prvo eliminisati koroziju, a zatim napraviti neki plastificiraninsloj. Zatim možeš uzeti onaj marker u sivoj boji i preći preko toga.

Šta god da sam uradiš, jbg primjetiće se. A šta god drugo da uradiš sem ovoga, primjetiće se još više.
korisnicki

#3 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by korisnicki »

Taj kovertor hrđe (ne rust) ja nigdje ne uspjevam naći. A cijena mu je koliko znam paprena.
kabal1337

#4 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by kabal1337 »

hrdja ti je kao rak, zmija koja krije noge. Obicno se to rasiri ispod farbe bez da vidis.

Sta god da uradis, bolje je nego nista da ne uradis.

Mozes konvektor hrdje, mozes sircetom. Po pravilu bi ti trebao epoxy prajmer na to, pa poslije touch up.

Konvektor hrdje imas u Zeki, presto a kosta ~ 13 KM. Kad ga naneses, sacekaj 24 sata i onda farbaj preko njega.
Image

Meni je sirce bolje ili kiselina jer ne moras cekati 24h.
citroen xm

#5 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by citroen xm »

Hrđa jeste kurva, jer ide iznutra. Ali ovo nije ona dubinska hrđa već površinska korozija koja se pojavila oštećenjem laka.

Mala bočica, kao što kolega reče, 10-ak KM. I nisam vidio da treba čekati 24h. Meni se to stvrdlo nakon 2 sata.
Dany97

#6 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by Dany97 »

citroen xm wrote: 23/12/2024 18:42 Da eliminišeš koroziju i zaštitiš, možeš premazati konvertorom hrđe koji će prvo eliminisati koroziju, a zatim napraviti neki plastificiraninsloj. Zatim možeš uzeti onaj marker u sivoj boji i preći preko toga.

Šta god da sam uradiš, jbg primjetiće se. A šta god drugo da uradiš sem ovoga, primjetiće se još više.
Podavno sam gledao neke videe po yt,zaboravio sam koje granulacije idu ali sta kada bi predao vodobrusnim 1000-1500,nanijeo malko boje i laka i presao onda mozda sa 2000-3000 ili opet sa 1500 pa 2000-3000 vodobrusnim,i na kraju ispolirao....

Usput da pitam sve ako se nadje,posto mi stiker kod suvozaca poderan gdje mi pise koji mi je kod boje auta kako onda da znam koju boju uzeti kada odem u radnju?
Imaju li lakeri ili majstori neki uredjaj da otkriju ili sta znam?
kabal1337

#7 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by kabal1337 »

imaju, a mozes naci i preko broja sasije
citroen xm

#8 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by citroen xm »

Dany97 wrote: 02/01/2025 17:00 Podavno sam gledao neke videe po yt,zaboravio sam koje granulacije idu ali sta kada bi predao vodobrusnim 1000-1500,nanijeo malko boje i laka i presao onda mozda sa 2000-3000 ili opet sa 1500 pa 2000-3000 vodobrusnim,i na kraju ispolirao....

Usput da pitam sve ako se nadje,posto mi stiker kod suvozaca poderan gdje mi pise koji mi je kod boje auta kako onda da znam koju boju uzeti kada odem u radnju?
Imaju li lakeri ili majstori neki uredjaj da otkriju ili sta znam?
Iskreno, nisam radio ništa na osjetljivim bojama poput metalik. I ne bih ja tu ništa puno brusio jer ćeš pocećati površinu koju treba da lakiraš i samim tim ćeš povećati fleke što će se svakako neminovno vidjeti. Kao što rekoh, ja bih samo to površinski tretirao konverterom i zatačkao pa malo polirao.
Last edited by citroen xm on 02/01/2025 22:39, edited 1 time in total.
kabal1337

#9 Re: Uklanjanje ogrebotina,blage hrdje?

Post by kabal1337 »

ne mozes smirglat metalik boju, vidjet ces bas ce lose izgledat pogotovo metalik sivu.
Skroz promijeni nijansu nakon smirglanja.
Jedino da popunis, pa preko lak koji mozes smirglat da poravnas povrsinu.

Smirgl papir moxes koristiti samo lagano da skines ostru ivicu, ali najbolje je da sto manje ulazis u ne osteceni dio farbe.

Ovaj 1k lak je poprilicno tanak tako ne pretjeruj sa smirglanjem jer ces proguliti vrlo brzo i lahko

Ovu prvu sliku.

Nabavi touchup i popuni tanko, mozes koristiti cackalicu.
Nemoj ravnat povrsinu, nakon toga nanesi lak. Najbolje bi ti bilo kada bi ti prodali 2k lak ( jer je gusci, pa da zamjesas sebi u casici par grama)
Kad se on osusi, njega mozes iznivelisat smirglom 2000, i ispolirat.

Ovo na drugoj slici, moras sasmirglat ( ali to smirglanje ne siri predaleko od ostecenog dijela), onda mozes ovaj pretvarac hrdje, srce nebitno, pa bi ti trebao primer jer je goli metal, pa touchup, pa lak.

Ako ne naneses lak preko touchupa - nakon par godina ce blago promijeniti nijasnu.
Post Reply