INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#21451 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

desni wrote: 23/12/2024 01:23
Spoiler
Show
akcija007 wrote: 22/12/2024 12:57 Neradna nedjelja: Sarajevo potpuno pusto, grad kao iz zombi apokalipse

https://avaz.ba/vijesti/bih/946544/nera ... apokalipse
Zahvalnicu na adresu ministru našem glavitom :thumbup:
Sve kasirke sa kojim sam pričao su rekle da im je sad puno gore :(
Sem naravno gorljivih katolkinja sa Par Sela i Dubrava koje sad mogu rahat na misu :thumbup:
Jedna iz Miričine mi pričala da bi voljela neradni petak da može obaviti neke poslove, kaže i da joj muž ispriča šta je hodža vazio na hutbi :(
I svima koji su glasali za ovaj retardirani zakon o neradnoj neđelji svetoj :izet:
Nije Bošnjo za države, od SDA pa do svih ostalih sranaka i naših gazdurina :(
Kakva idiotarija od teksta potpuno u skladu sa "zlatnim vremenima" "Dnevnog avaza" s kulminacijom tekstova i kolumna s pitanjima šta Ejup Ganić mora imati u frižideru ?

Zombiji ne postoje , samim tim se nikakvi zombiji ne mogu nigdje vidjeti , čak ni zombiji u holivudskim studijima ne postoje , njih glume ljudi , obično i te ulice su samo kulise jer je teško snimati van studija u urbanim zonama.

Da bi se iz Sarajeva došlo na Trebević , Bjelašnicu i Jahorinu , mora se proći kroz Istočno Sarajevo , zimi se ide na planine pogotovo u situacijama kad se ne može besciljno smucati po SCC i BCC , tako da gužve kroz IS nisu ni u ludilu samo zbog trgovina koji tamo rade do 14:00 ?!

Otvorite vrata kafeza novinaru Dnevnog Avaza , tvorcima kovanice "ugledni sarajevski biznismen(i)" u koje se ubrajao i "utemeljitelj osnivač Dnevnog avaza" uz pomoć kompletne logistike SDA , a koji se zapravo godinama "borio za naklonost vlastitih urednika Dnevnog Avaza".

Očigledno čak decenija ćutnje ne liječi lobotomiju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21452 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

teskeredzic_22 wrote: 23/12/2024 07:17
Spoiler
Show
akcija007 wrote: 22/12/2024 12:57 Neradna nedjelja: Sarajevo potpuno pusto, grad kao iz zombi apokalipse

Sem naravno gorljivih katolkinja sa Par Sela i Dubrava koje sad mogu rahat na misu :thumbup:
Jedna iz Miričine mi pričala da bi voljela neradni petak da može obaviti neke poslove, kaže i da joj muž ispriča šta je hodža vazio na hutbi :(
I svima koji su glasali za ovaj retardirani zakon o neradnoj neđelji svetoj :izet:
Kakva idiotarija od teksta potpuno u skladu sa "zlatnim vremenima" "Dnevnog avaza" s kulminacijom tekstova i kolumna s pitanjima šta Ejup Ganić mora imati u frižideru ?

Zombiji ne postoje , samim tim se nikakvi zombiji ne mogu nigdje vidjeti , čak ni zombiji u holivudskim studijima ne postoje , njih glume ljudi , obično i te ulice su samo kulise jer je teško snimati van studija u urbanim zonama.

Da bi se iz Sarajeva došlo na Trebević , Bjelašnicu i Jahorinu , mora se proći kroz Istočno Sarajevo , zimi se ide na planine pogotovo u situacijama kad se ne može besciljno smucati po SCC i BCC , tako da gužve kroz IS nisu ni u ludilu samo zbog trgovina koji tamo rade do 14:00 ?!

Otvorite vrata kafeza novinaru Dnevnog Avaza , tvorcima kovanice "ugledni sarajevski biznismen(i)" u koje se ubrajao i "utemeljitelj osnivač Dnevnog avaza" uz pomoć kompletne logistike SDA , a koji se zapravo godinama "borio za naklonost vlastitih urednika Dnevnog Avaza".

Koje gazenje :bih: :izet:
ElRe

#21453 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Dilibus wrote: 23/12/2024 07:06 Sarajevo je svakako grad zombija i bez neradne nedelje. Maglustina ko iz horora, i omladina iskrivljena od spida je puno gori prizor od porodica koje bauljaju po SCC-u nedeljom i vucaraju djecu od radnje do radnje.
U petak/subota veče oko 01:00 na potezu Aquarius Vils - Stup 10ak automobila. Nigdje nikoga.
ElRe

#21454 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

18mn97 wrote: 22/12/2024 16:19 Izgleda ljudi izlaze u grad da puse. Otherwise no.
Samo se u FBiH pravi priča oko zabrane pušenja. Turke, Albance, Crnogorce, Srbe, Bugare...su ustrojili da ne puše, ili puše u posebnim torovima, samo se oko toga diskutuje kod nas. A poprilično smo kao narod profilisaniji i tolerantniji od ovih gore nabrojanih.

A i bolje je da narod jede kod kuće

desni

#21455 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by desni »

teskeredzic_22 wrote: 23/12/2024 07:17
Spoiler
Show

Ja sam protiv svih zabrana. Ne znam ni je li u skladu sa ustavom ova zabrana. Sutra će neko zabraniti prodaju alkohola, ženama da hodaju otkrivene ili pokrivene.
Ali eto nek naša stranka progura ono naše što nekad bijaše.
A Danijel i ostali avazovci su druga tema
1Dante1

#21456 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Dvoličnost je podržati neradnu nedjelju da se provede vrijeme s porodicom jer nisu svi prodavači uključeni. Ovo je diskriminacija

Zašto je bitnija radnica u tržnom centru od radnice na benzinskoj?

Kako je moguće da takav zakon prodje?
Hakiz

#21457 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

1Dante1 wrote: 23/12/2024 11:25 Dvoličnost je podržati neradnu nedjelju da se provede vrijeme s porodicom jer nisu svi prodavači uključeni. Ovo je diskriminacija

Ovako.
Dilibus

#21458 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

1Dante1 wrote: 23/12/2024 11:25 Dvoličnost je podržati neradnu nedjelju da se provede vrijeme s porodicom jer nisu svi prodavači uključeni. Ovo je diskriminacija

Tako da su neke pametnije drzave i sistemi vec regulisali ovaj zakon.
Samo se ovdje ljudi prave pametni. Ko ako meni ne moze biti dobro nek nije nikome onda.
Ako ja necu odmarat nedelju, nek niko ne odmara. Kako kontate da benziske ne rade, kada prilikom tranzita kroz zemlju moras ljudima omoguciti dostupnost goriva. Koji mozak moras biti da ovakva pitanja postavljas.
Hakiz

#21459 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Dilibus wrote: 23/12/2024 11:35

Samo se ovdje ljudi prave pametni. Ko ako meni ne moze biti dobro nek nije nikome onda.
Ako ja necu odmarat nedelju, nek niko ne odmara. Kako kontate da benziske ne rade, kada prilikom tranzita kroz zemlju moras ljudima omoguciti dostupnost goriva. Koji mozak moras biti da ovakva pitanja postavljas.
Ne moraju raditi ugostitelji, neka i njima bude zakonom naređena neradna nedjelja. Da budu s porodicama.
1Dante1

#21460 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Nemoj ba da nas porediš sa drugim zemljama jer se nismo sreli ni u prolazu. Prije svega ovaj zakon nije donijela država već entitet.

Druge, ozbiljne države su napravile sistem. Pa tako imaš X sedmica u godini u kojoj možeš raditi i slične primjere.

Ovo je obično diskrimitarno sranje od zakona.

Moj mozak kaže da se donijelo da se pogoduje nečemu. Benzinska može biti samousluzna, ne znam kako to ne kontas?
Drug Saban

#21461 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Drug Saban »

Namjera nije losa, provedba zakona je skandalozno losa.

Odnosno kako je zakon napisan i srocen, vidi se da ga je radio nekompetentan tim ljudi ili jedan covjek.

Glupo je cijeli entitet zatvoriti na jedan dan, treba sacekati da doticni glupan prizna sam sebi da se zajebo pa da modifikuju zakon.
Trappist

#21462 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

pa logicno, isto tako i kladionice, zna se da najbolje utakmice nedjeljom budu, gdje ces zatvoriti kladionice nedjeljom, moras ljudima omoguciti dostupnost da izgube koju marku. Jer radnice u kladionicama nemaju porodice :thumbup:
giannibelif

#21463 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by giannibelif »

Problem primanja i radnih sati/dana radnicima firmi koje prometuju naftom i naftnim derivatima se može riješiti većim tako što će dobiti veće satnice, plaće jer rade u prostoru gdje se manipulira opasnim materijama, jer je posao jako odgovoran, jer je visokoakumulativna djelatnost, dosta poslovnica radi 00-24, prometuju akciznom robom. Naravno da firmama proisteklim iz ratnog i poratnog šverc sistema i burazersko-stranačke ekonomije nije u interesu da se popravi stanje u ovom sektoru jer im ovo odgovara već više od četvrt vijeka i još će podebljati salda otpuštanjima viška ljudi koji će nakon puštanja u praksu novom sistema samostalnog točenja goriva.
Dilibus

#21464 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

1Dante1 wrote: 23/12/2024 11:40 Nemoj ba da nas porediš sa drugim zemljama jer se nismo sreli ni u prolazu. Prije svega ovaj zakon nije donijela država već entitet.

Druge, ozbiljne države su napravile sistem. Pa tako imaš X sedmica u godini u kojoj možeš raditi i slične primjere.

Moj mozak kaže da se donijelo da se pogoduje nečemu. Benzinska može biti samousluzna, ne znam kako to ne kontas?
Zakon nije savrsen, ali je iskorak naprijed u oblasti zakona o radu. Kao sto i sam rece da nas ne poredim sa drugim zemljama. Treba prihvatiti realnost.
Fascinanto mi je kako prolaze akcize, kako prolaze zakoni koji pogoduju politicarima. Ali cim taknes narodu dangubljenje nedeljom po prodavnicama i cigare u ugostiteljskim objektima odma jaukanje, koda si ih u oko barnuo. Nadam se da ce zgubidani iz SCC-a sad djecu bar na Trebevic izvesti da udahnu svjezeg vazduha, umjesto mrcvarenja po trznim centrima.
Dilibus

#21465 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

Trappist wrote: 23/12/2024 11:48

pa logicno, isto tako i kladionice, zna se da najbolje utakmice nedjeljom budu, gdje ces zatvoriti kladionice nedjeljom, moras ljudima omoguciti dostupnost da izgube koju marku. Jer radnice u kladionicama nemaju porodice :thumbup:
Gdje sam ja rekao da kladionice ne treba zatvoriti. Ovo ovdje nije narod nego rulja. Tacno takav narativ vlada. Ne mozes ljudima objasniti da ne moze sve i odma, ono ili sve ili nista. Zar nije bolje ako se moze napraviti korak mali naprijed da se napravi, da se napravi. Nego zahtjevati krupne korake ili nista.
shape of despair

#21466 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by shape of despair »

Nemoze ispasti dobar zakon o nedelji kad se drugi zakoni o radu ne provode. Pa one iz Amka se zale,sad imamo nedelju fiksno a i prije smo imale svakako jedan dan slobodno samo je bilo klizno.
Gdje jenzakon o 40 satnoj sedmici,pa prva moja sestra guli po 56 sati. Jaranica radi svake subote neplaćeno.
Ko radi nedeljom dupla dnevnica i ćao.
Ovako petak i subotu radnici padnu od posla za taj jedan dan
dvajt

#21467 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dvajt »

Logicno bi bilo uvesti 40osatnu radnu sedmicu, svaki prekovremeni sat da se plaća x2.
Dilibus

#21468 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

shape of despair wrote: 23/12/2024 11:56 Nemoze ispasti dobar zakon o nedelji kad se drugi zakoni o radu ne provode. Pa one iz Amka se zale,sad imamo nedelju fiksno a i prije smo imale svakako jedan dan slobodno samo je bilo klizno.
Gdje jenzakon o 40 satnoj sedmici,pa prva moja sestra guli po 56 sati. Jaranica radi svake subote neplaćeno.
Hocel bit bolje i ti zadovoljniji ako se ukine zakon o neradnoj nedelji i tvoja sestra i dalje bude gulila po 56 sati sedmicno?
1Dante1

#21469 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Dilibus wrote: 23/12/2024 11:52
1Dante1 wrote: 23/12/2024 11:40 Nemoj ba da nas porediš sa drugim zemljama jer se nismo sreli ni u prolazu. Prije svega ovaj zakon nije donijela država već entitet.

Zakon nije savrsen, ali je iskorak naprijed u oblasti zakona o radu. Kao sto i sam rece da nas ne poredim sa drugim zemljama. Treba prihvatiti realnost.
Fascinanto mi je kako prolaze akcize, kako prolaze zakoni koji pogoduju politicarima. Ali cim taknes narodu dangubljenje nedeljom po prodavnicama i cigare u ugostiteljskim objektima odma jaukanje, koda si ih u oko barnuo. Nadam se da ce zgubidani iz SCC-a sad djecu bar na Trebevic izvesti da udahnu svjezeg vazduha, umjesto mrcvarenja po trznim centrima.
Radnici su i do sada imali jedan dan odmora. Ovako si fiksirao da to bude nedjelja. Apsolutno ništa nije postignuto, osim da si zabranio rad trgovcima, dok ostali vidovi trgovine rade.

Hajmo i pekare zatvoriti, neka domaćice ne zaborave praviti pite i hljebove.

Ja kazem da je dvoličnost podržavati zakon koji se odnosio samo na dio trgovačke djelatnosti a uz to ostale grane nisu obuhvaćene.

Zašto je mama iz markets bitnija od mame iz trgovine, pekare, ili kafića?
Drug Saban

#21470 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Drug Saban »

shape of despair wrote: 23/12/2024 11:56 Nemoze ispasti dobar zakon o nedelji kad se drugi zakoni o radu ne provode. Pa one iz Amka se zale,sad imamo nedelju fiksno a i prije smo imale svakako jedan dan slobodno samo je bilo klizno.
Sve receno.
Tu je bio nuzan potpuno drugaciji zakon, ali vladajuci "socijalisti" su ocigledno balansirali pa da se ne zamjere velikim gazdama, dali su radnicima slobodan dan koji vec imaju samo nije fiksno nedelja. A nisu natjerali velike gazde da rade nekoliko nedelja godisnje, uz vece dnevnice za radnike koji zele raditi.

Pretpostavljam da ce zakon na preradu onda kad velike gazde svedu racune pa shvate da previse gube neradnom nedeljom. Ili ako ne gube, zakon ostaje.

Radnike niko nista ne pita, a vec sam dosta njih cuo da padaju sa nogu subotom jer imaju duplo vise posla.
shape of despair

#21471 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by shape of despair »

Dilibus wrote: 23/12/2024 11:57
Hocel bit bolje i ti zadovoljniji ako se ukine zakon o neradnoj nedelji i tvoja sestra i dalje bude gulila po 56 sati sedmicno?
Neće mi biti bolje, sestra i dalje guli 56 sati samo promjenjeno radi nedelje kojom eto kao ne radi. Mi se poredimo sa zapadom, a bliže smo africi.
Sestra se odra od posla, nemožeš u wc, nemožeš napustiti radnju, kamere snimaju prostor pa je nazovu što je sjela, uvijek mora nešto raduckati. Ovo je banalan primjer skoro svakog poslodavca robovlasnika. Ova jaranica sa neplaćenom subotom, itd. itd.
I sad se uvela neradna nedelja ( u Njemačkoj je neradna) i kao vao to je super dobro, sve smo jebene probleme radnika rješili. A inspekcija dođe i samo pokupi lovu i napiše pozitivan inspekcijski nalaz, pa znam sa inspekcijom se susrećem, to je zadnji šljam.
Eno kažu da i za pušenje, samo jedna firma radi ventiliran prostor, i ako je ona radila inspekcija odma odobrava, istina ili ne, neznam.
Dilibus

#21472 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

shape of despair wrote: 23/12/2024 12:14
Neće mi biti bolje, sestra i dalje guli 56 sati samo promjenjeno radi nedelje kojom eto kao ne radi. Mi se poredimo sa zapadom, a bliže smo africi.
Sestra se odra od posla, nemožeš u wc, nemožeš napustiti radnju, kamere snimaju prostor pa je nazovu što je sjela, uvijek mora nešto raduckati. Ovo je banalan primjer skoro svakog poslodavca robovlasnika. Ova jaranica sa neplaćenom subotom, itd. itd.
I sad se uvela neradna nedelja ( u Njemačkoj je neradna) i kao vao to je super dobro, sve smo jebene probleme radnika rješili. A inspekcija dođe i samo pokupi lovu i napiše pozitivan inspekcijski nalaz, pa znam sa inspekcijom se susrećem, to je zadnji šljam.
Eno kažu da i za pušenje, samo jedna firma radi ventiliran prostor, i ako je ona radila inspekcija odma odobrava, istina ili ne, neznam.
Ja sam za to da se slijedece izbore vrati SDA i da se nista ne dira. Nek ide kao i do sad. Kakva zabrana pusenja kakve neradne nedelje. Utabano kao i do sad, red kuknjave na sve zivo, red kompleksa nize vrijednosti, red mi smo najpametniji narod, red ta ce Svabo. I da se Fadil opet vrati za premjera i nikakvi novi zakoni, jedino moze ako ce biti nesta oko zaposljavanjima u drzavnim institucijama ili nesta oko tendera. Mislim da je ovom gradu najpotrebiji novi trgovacki centar a ne tamo neki neuredjeni zakoni.
Dilibus

#21473 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

Dilibus wrote: 23/12/2024 12:45
shape of despair wrote: 23/12/2024 12:14

Ja sam za to da se slijedece izbore vrati SDA i da se nista ne dira. Nek ide kao i do sad. Kakva zabrana pusenja kakve neradne nedelje. Utabano kao i do sad, red kuknjave na sve zivo, red kompleksa nize vrijednosti, red mi smo najpametniji narod, red ta ce Svabo. I da se Fadil opet vrati za premjera i nikakvi novi zakoni, jedino moze ako ce biti nesta oko zaposljavanjima u drzavnim institucijama ili nesta oko tendera. Mislim da je ovom gradu i ovoj drzavi najpotrebiji novi trgovacki centri a ne tamo neki neuredjeni zakoni.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21474 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Svaku promjenu ljudi na noz docekaju
I zaborave za 3 dana
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#21475 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

desni wrote: 23/12/2024 11:17
Ja sam protiv svih zabrana. Ne znam ni je li u skladu sa ustavom ova zabrana. Sutra će neko zabraniti prodaju alkohola, ženama da hodaju otkrivene ili pokrivene.
Ali eto nek naša stranka progura ono naše što nekad bijaše.
A Danijel i ostali avazovci su druga tema
Ja sam da se ljudi nakon 30 godina rada od jutra do sutra bez prijava za "tri stoje" pa "za četiri stoje" pa za "pet stoja" konačno odmore uz kakve-takve plate i uslove rada.

Kapitalistička krv ima silan profit čak i u našoj ekonomiji , čuvajmo svoju državu i ljude.

Ako će zabrana nedeljom omogućiti da većina uposlenika u trgovini ima dostojanstveniji život dostojan čovjeka - bravo zabrani ?

Religijske gluposti se negdje pretvore u religijske države a negdje ne - žao mi je sjebanih država ako im to smeta ali kod nas nije tako bar zasada.
Šta radi inspekcija ?
Dilibus wrote: 23/12/2024 11:52
Pola Jablanice nestane - šuti dobro je , moja avlija je suha , kakvi prostesti , klinci , palci...

Ali kad mu guzica nije suha jer ne može da palaca češući muda po tržnom centru - ugrožavaš njegova prava druškane , otkud tom tamo pravo da ima slobodnu nedelju KAD SAM I JA SLOBODAN i onda se šatro brine za one koji nemaju posla.

Kao u redu je to ALI ZA SVE a ovamo se satra urnišući po slobodnom danu ljudi.

Zato Samir Suljević ima 3500 maraka mjesečno kao doprecjedavajući OV Novo Sarajevo , za jednu sjednicu mjesečno koju uglavnom nikada neće voditi ili će predsjedavajućeg zamijeniti onih 5 minuta dok ne završi s cigarom ispred zgrade općine jer unutra više ne može.

To je zapravo legitimno. Snašao se.

Ko je nas kleo , nije nas štedio.
Last edited by teskeredzic_22 on 23/12/2024 13:58, edited 1 time in total.
Post Reply