"Teorija svega"

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
teodati

#726 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 27/08/2024 08:35
teodati wrote: 09/06/2024 13:54
1. Mojsijeva 1,26 Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
1. Mojsijeva 1,27 I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.
1. Mojsijeva 1,28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zvjerinja što se miče po zemlji. :thumbup:
I, tako, postasmo "gospodari" svega toga, a zapravo nicega. Jedino sto radimo uspjesno na ovoj planeti jeste da se mnozimo, i pri tome sjebasmo sve sto mozemo, ukljucujuci i planetu, tako da cemo na kraju pomnoziti sami sebe s nulom.
Mi ljudi jesmo Gospodari na Zemlji, druga je stvar što sve radimo, ali smo ISTE SPOSOBNOSTI stvaranja kao i Bića koja su nas napravila, za razliku recimo od majmuna, koji nije za to sposoban, samo kažem. 8-)
Dozer

#727 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

teodati wrote: 02/09/2024 12:23
1. Mojsijeva 1,26 Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
1. Mojsijeva 1,27 I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.
1. Mojsijeva 1,28 I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zvjerinja što se miče po zemlji. :thumbup:
I, tako, postasmo "gospodari" svega toga, a zapravo nicega. Jedino sto radimo uspjesno na ovoj planeti jeste da se mnozimo, i pri tome sjebasmo sve sto mozemo, ukljucujuci i planetu, tako da cemo na kraju pomnoziti sami sebe s nulom.
Mi ljudi jesmo Gospodari na Zemlji, druga je stvar što sve radimo, ali smo ISTE SPOSOBNOSTI stvaranja kao i Bića koja su nas napravila, za razliku recimo od majmuna, koji nije za to sposoban, samo kažem. 8-)
Teo, ne lupetaj, ziv bio...
Cega smo mi to gospodari na Zemlji? To je samo nas, ljudski, privid koji smo sami sebi stvorili. Mi zapravo ne gospodarimo nicim. Ni prirodom, ni zivotinjama, ni biljkama. Bukvalno nicim. Mi sve to samo iskoristavamo, ubijamo i unistavamo po vlastitoj volji.

Skontaj samo koliko smo mi mizerni kao vrsta kad nas 1 virus moze potamaniti k'o zeceve. I cega smo onda mi to gospodari?

Nismo nicega, moj Teo, nego smo samo nemilice nafurani.
apsidejzi

#728 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

Dozer wrote: 02/09/2024 12:27
Cega smo mi to gospodari na Zemlji? To je samo nas, ljudski, privid koji smo sami sebi stvorili. Mi zapravo ne gospodarimo nicim. Ni prirodom, ni zivotinjama, ni biljkama. Bukvalno nicim. Mi sve to samo iskoristavamo, ubijamo i unistavamo po vlastitoj volji.

Skontaj samo koliko smo mi mizerni kao vrsta kad nas 1 virus moze potamaniti k'o zeceve. I cega smo onda mi to gospodari?

Klasicna greska svih vjernika ikada: Antropocentrizam ili li narcisizam na nivou vrste. Zbog nas je bog stvorio svemir. Zbog nas je sve sto vidis i sve sto postoji. Zemlja je u centru suncevog sistema i zemlja je u centru svemira. Imas zemlju i kupolu iznad nje. Sto bi u Kur'anu reci: "On je Taj koji je sve što je na Zemlji za vas stvorio...".

Zato je vjrenicima kroz historiju veoma tesko pala spoznaja da zivimo na nekom kamenu koji je treca planeta od sunca i da se nalazimo u nekom cosku galaksije koja se nalazali na cosku klastera galaksija. Da smo proizvod evolucije i da nismo posebno stvoreni za neki veci cilj. Nasa ljudska oholost i egoizam nedopustaju da se osjecamo inferiornim. A nekako nam se cini da izjednacavanje sa ostalim zivim svijetom cini nas manje bitnim. Nekako nam se ne svidja ideja da sa majmunima djelimo prvog zajednickog pretka. Prije 7-8 miliona godina. Nekako nam je draza ideja da smo posebni i specijalni. Da nas je neko pametan i mudar stvorio za neku svrhu. Ne znamo zasto ni kako al to nije ni bitno. Bitno je da imamo svrhu.

Jer ako ne vjerujes u fikciju koju promovisu religije, onda nemas svrhe. Onda si samo jedan u nizu pokusaja evolucije da produzi zivot u takvom obliku. Da si prolazan. Da si tu igrom slucaja i da kad te nestane kao da te nikada nije ni bilo. A zaista jeste tako. Neki dan sam gledao zanimljivu emisiju gdje analiziraju kolika je vjerovatnoca da ce neka mutacija koju ti imas uspjeti da se primi i postane dominantna u iducim generacijama. Ti si produkt dva roditelja i tu je sansa 50:50 od oba roditelja. Isto vazi i za tvoje dijete. Vec dijete tvog djeteta ima 4 osobe iz tvoje generacije tako da tu spadas na 25% sanse. U iducoj generaciji je jos manja sansa. I tako su oni izracunali da nakon 6 generacija vjerovatnoca je 99% da taj potomak nece imati ni jedan tvoj gen. Dakle, za 6 - 10 generacija cemo najvjerovatnije svi mi biti izbrisani. Ti ljudi koji tada budu zivjeli imace nase gene, ali to ce toliko biti difuzno da neces moci prepoznati "genetski potpis" nikog od nas danas. Znas kako danas urade DNA analizu i mogu skontati ko ti je brat ili sestra. Eh da uzmu genetski materijal od tvog pra-pra-pra-pra djeda ne bi ga mogli povezati sa tobom bas kao sto nece moci ni sa pra-pra-pra-pra unukom.

Ovo je istovremeno i strasno i velicanstveno a meni licno i oslobadjajuce. Ja sta god da uradim, bice zaboravljeno i izmjenjeno. Pogledaj zgrade i kuce oko sebe i vidjeces da prije 100 godina taj prostor gdje zivis nije tako izgledao. Nista u tvom gradu nije izgledalo tako prije samo 1oo godina. Mozda poneka kuca da je ostala. A to je samo 4 generacije. Isto ce biti i za 100 godina.

I to je vjernicima veoma tesko prihvatiti. Zato ocajno zele vjerovati da nece nestati i biti zaboravljeni i spremni su pristati da vjeruju u najgoreg despota i mazohistu samo da ne nestanu.
teodati

#729 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Pogledaj malo vani što smo sve napravili a što NIJE prije postojalo na Zemlji, pa će ti biti jasnije o čemu pričam, e da! :)
Dozer

#730 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

teodati wrote: 11/09/2024 11:19

Pogledaj malo vani što smo sve napravili a što NIJE prije postojalo na Zemlji, pa će ti biti jasnije o čemu pričam, e da! :)
Teo,... materijalizam nije neko dostignuce, pa ma koliko ti, ili ljudi, mislio da jeste.

Cisto poredjenja radi - da li znas da mravi, sve vrste koje prave mravinjake, prave ih tako da je temperatura u njima uvijek 22-23 stepena, osim.u "odajama" matice gdje je toplije, i da je taj sistem bukvalno prirodno ventiliran, kao klimatizovan, tokom cijele godine i bez obzira na vanjsku temperaturu?
Cak je isto i kod africkih termita, koji prave termitnjake visoke i po 5m, i to na vanjskim temp. od 50+°.

Znas li da su mravi najteza pojedinacna vrsta na.planeti?
Znas li da bukvalno idu u ratove na isti nacin kao i mi, i iz istih razloga kao i mi? Posalju izvidjace koji nadju drugi mravinjak, vrate se, a onda ide vojska. Cilj - pobiti sve i prisvojiti njihove resurse. Sta mislis, da li mi radimo isto sto i mravi, ili oni kopiraju nas? :mrgreen:

Instinkt, ili inteligencija? Meni lici na inteligenciju.

Znam da znas da su mravi stariji od nas neku sicu od par desetina miliona godina, i da nisu ni izbliza sposobni i "bitni" kao mi, ali, eto...mi ipak jos uvijek ne znamo napraviti kucu kao oni, da je klimatizovana bez tehnicke podrske. A, i te klime smo izmislili tek prije nekih 50-ak godina, dok ovakvi kakvi smo postojimo cca. 250K godina. Reklo bi se da bas i nismo nesto pametni, a...? Pogotovo znajuci da sve sto vidimo postoji tek nekih 5000 godina, a ovo moderno jedva 150....

Pusti ba, Teo. Mane gabo, dzaba sva upiranja i "dokazivanja". Mi mozda i jesmo necija kreacija, geneticki inzinjering neke naprednije vrste, ali nije to ni izbliza religijski bog, niti smo mi nesto super-posebni.
Drinski

#731 Re: "Teorija svega"

Post by Drinski »

To s mravima, ili pčelama, ili jeguljama koje iz meksičkog zaliva dodju u ohridsko jezero, itd., nije posljedica inteligencije, vec nagona, instikta.
teodati

#732 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 12/09/2024 16:34
teodati wrote: 11/09/2024 11:19

Teo,... materijalizam nije neko dostignuce, pa ma koliko ti, ili ljudi, mislio da jeste.

Cisto poredjenja radi - da li znas da mravi, sve vrste koje prave mravinjake, prave ih tako da je temperatura u njima uvijek 22-23 stepena, osim.u "odajama" matice gdje je toplije, i da je taj sistem bukvalno prirodno ventiliran, kao klimatizovan, tokom cijele godine i bez obzira na vanjsku temperaturu?
Cak je isto i kod africkih termita, koji prave termitnjake visoke i po 5m, i to na vanjskim temp. od 50+°.

Znas li da su mravi najteza pojedinacna vrsta na.planeti?
Znas li da bukvalno idu u ratove na isti nacin kao i mi, i iz istih razloga kao i mi? Posalju izvidjace koji nadju drugi mravinjak, vrate se, a onda ide vojska. Cilj - pobiti sve i prisvojiti njihove resurse. Sta mislis, da li mi radimo isto sto i mravi, ili oni kopiraju nas? :mrgreen:

Instinkt, ili inteligencija? Meni lici na inteligenciju.

Znam da znas da su mravi stariji od nas neku sicu od par desetina miliona godina, i da nisu ni izbliza sposobni i "bitni" kao mi, ali, eto...mi ipak jos uvijek ne znamo napraviti kucu kao oni, da je klimatizovana bez tehnicke podrske. A, i te klime smo izmislili tek prije nekih 50-ak godina, dok ovakvi kakvi smo postojimo cca. 250K godina. Reklo bi se da bas i nismo nesto pametni, a...? Pogotovo znajuci da sve sto vidimo postoji tek nekih 5000 godina, a ovo moderno jedva 150....

Pusti ba, Teo. Mane gabo, dzaba sva upiranja i "dokazivanja". Mi mozda i jesmo necija kreacija, geneticki inzinjering neke naprednije vrste, ali nije to ni izbliza religijski bog, niti smo mi nesto super-posebni.
Mravi, kao i sva druga bića na Zemlji rade ono za što su programirani, nema tu napretka, dok je čovjek sasvim druga priča.
Dozer

#733 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

Aha...znaci, svi i sve je programirano, osim nas? Samo smo mi sposobni uciti, samo mi imamo svijest?
Ozbiljno? :mrgreen:

Hoces gomilu primjera iz zivotinjskog svijeta koji neumoljivo pobijaju ovu tvoju nebulozu?

Ili, da probamo na drugi nacin - zasto je nasa primarna biofizicka konstrukcija ista kao i kod vecine zivotinja?
Nocty

#734 Re: "Teorija svega"

Post by Nocty »

pa nije trebalo tako da bude nego da ide organskim tokom
ali manjak psiholdeika je uzrok za prekid veze izmedju covjeka i prirode
poput nekadasnjih gradjevina ili kamenih kugli po bosni koji su sprovodili tu organsku energiju
Svijet je re programiran tokom toljeca i tok s izgubio i zemlja se pocela isisavati previse nego sto je potrebno za ugodan zivot
bezicnu energiju itd...

zato je svijet rasut ko srbi
rashani
teodati

#735 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 15/09/2024 14:38 Aha...znaci, svi i sve je programirano, osim nas? Samo smo mi sposobni uciti, samo mi imamo svijest?

Hoces gomilu primjera iz zivotinjskog svijeta koji neumoljivo pobijaju ovu tvoju nebulozu?

Ili, da probamo na drugi nacin - zasto je nasa primarna biofizicka konstrukcija ista kao i kod vecine zivotinja?
Ajde, daj jedan primjer da se vidi da i životinje imaju svijest, ajde baš sam znatiželjan, pa še kak! :roll:
Dozer

#736 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

teodati wrote: 27/10/2024 12:35
Dozer wrote: 15/09/2024 14:38 Aha...znaci, svi i sve je programirano, osim nas? Samo smo mi sposobni uciti, samo mi imamo svijest?

Ajde, daj jedan primjer da se vidi da i životinje imaju svijest, ajde baš sam znatiželjan, pa še kak! :roll:
Ozbiljno...?
Orke. Poznato je da imaju inteligenciju i sposobnost ucenja, kako grupnog, tako i individualnog.
Delfini. Ista stvar kao i orke.
Mravi. Ova vrsta cak ide u organizovane ratove, s kompletnom logistikom, isto kao i mi. Odgledaj dokumentarac "Mravi" (Ants), sjebaces se.
Svi primati (majmuni).
Itd.

Sad ti meni odgovori na moje pitanje.
teodati

#737 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Dozer wrote: 28/10/2024 11:23
teodati wrote: 27/10/2024 12:35

Ozbiljno...?
Orke. Poznato je da imaju inteligenciju i sposobnost ucenja, kako grupnog, tako i individualnog.
Delfini. Ista stvar kao i orke.
Mravi. Ova vrsta cak ide u organizovane ratove, s kompletnom logistikom, isto kao i mi. Odgledaj dokumentarac "Mravi" (Ants), sjebaces se.
Svi primati (majmuni).
Itd.

Sad ti meni odgovori na moje pitanje.
Stvoritelj je za sva materijalna bića napravio isti plan razvoja, DNK, na Zemlji, drugdje u svemiru je možda drugačiji plan, zato su sva živa bića biološki ili jednaka ili slična, pa i mi ljudi, ništa što ne bi mogli shvatiti, dapače.

Delfini, jel, orke, mravi, majmuni, svi oni izgledaju kao iteligentna bića, ali JESU LI ZBILJA INTELIGENTNA, ili su ROBOTI Vanzemaljske inteligencije, koji imaju određeni RASPON rada, ali ne mogu dalje napredovati, jer su roboti, a ne svjesna bića kao mi ljudi.

Zanimljivo da osobito u Bibliji Stvoritelj izričito TVRDI da su JEDINO ljudi bića kao i ONI sami, dakle svjesna, nisu to tvrdili ni za delfine ili majmune, a niti za bilo koju životinju, s razlogom, dakako.

Postanak 1,26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!

Sve jasno, ali kako kome, e da! :)
teodati

#738 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Zanimljivo je da isto kao i nauka, tako nijedna religija danas na Zemlji, NE ZNA pravu ISTINU o postanku svih nas, zato i nema jedinstva niti među religijama a niti među naučnim teorijama, svatko priča svoje dogme i BAJKE o postanku, samo kažem kako stvari stoje.

E pa, ako ćemo htjeti zbilja znati istinu o postanku svega, MORATI ćemo to pitati nekoga tko to ZBILJA zna, a nije da nema takvih bića, dapače, ima ih na MIRIJADE i u našem svemiru a i izvan svemira.

Tako da se već sada zna, e da! :thumbup:
dr_Evil

#739 Re: "Teorija svega"

Post by dr_Evil »

teodati wrote: 28/10/2024 18:31 Zanimljivo je da isto kao i nauka, tako nijedna religija danas na Zemlji, NE ZNA pravu ISTINU o postanku svih nas, zato i nema jedinstva niti među religijama a niti među naučnim teorijama, svatko priča svoje dogme i BAJKE o postanku, samo kažem kako stvari stoje.

E pa, ako ćemo htjeti zbilja znati istinu o postanku svega, MORATI ćemo to pitati nekoga tko to ZBILJA zna, a nije da nema takvih bića, dapače, ima ih na MIRIJADE i u našem svemiru a i izvan svemira.

Tako da se već sada zna, e da! :thumbup:
Narod ZNA, a mozda i Semir Osmanagic :D
Dozer

#740 Re: "Teorija svega"

Post by Dozer »

:lol: :lol:

I Teo, dapace :mrgreen:
teodati

#741 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

Niti postoje vječna bića, a niti se ikada dogodio Big Bang, to su KRIVI smjerovi ka istini, ozbiljno.

Kada kažem da MIRIJADA živih Inteligentnih bića ZNA kako je sve nastalo, tu se misli na NEBROJENO MNOGO živih bića, ne beskonačno, ali za naše pojmove to je ENORMNO veliki broj, daleko veći nego što postoji sveukupno čestica u cijelom svemiru, samo kažem.

No, ipak postoji i PRVI čovjek koji to također zna, e da! :thumbup:
ljubicasti limun

#742 Re: "Teorija svega"

Post by ljubicasti limun »

Da ne citam svih 30 stranica, kako su nastala ta Prva bica?

Kako je nastalo to Gdje gdje su oni nastali?
apsidejzi

#743 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

ljubicasti limun wrote: 03/11/2024 17:42 Da ne citam svih 30 stranica, kako su nastala ta Prva bica?

Cekaj dok objavi knjigu koju pise. Tad ce svima postati sve jasno. Do tada mu moras vjerovati na rijec.
teodati

#744 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

ljubicasti limun wrote: 03/11/2024 17:42 Da ne citam svih 30 stranica, kako su nastala ta Prva bica?

Prva bića su nastala u središtu našega prostor-vremena, i to u isto vrijeme kada je i naše prostor-vrijeme nastalo, a naše prostor-vrijeme je nastalo kada je došlo vrijeme da nastane, a to je bilo moguće samo jedanput, u točno određeno vrijeme, dakako sve to u skladu sa ostalim nastancima drugih prostor-vremena, ovdje ne iznosim detalje o tome, već u samoj teoriji.

Ono bitno je da zbilja POSTOJE u našoj dimenziji bića STARIJA od našega svemira i svega materijalnoga.

Pa si malo zamislimo KOLIKO su naprednija od nas ljudi, e da!
teodati

#745 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 17/11/2024 23:24

Cekaj dok objavi knjigu koju pise. Tad ce svima postati sve jasno. Do tada mu moras vjerovati na rijec.
Prvo ide predavanje pa onda knjiga, jasno je zašto, ili još nije?
apsidejzi

#746 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

teodati wrote: 15/12/2024 17:52

Zna li se sta kad da ocekujemo predavanje? 2025 ili 2030?
teodati

#747 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 15/12/2024 18:11
Pa, nadam se da će to biti 2025 godine, seveda. Međutim, da bi itko barem malo razumio moju "teoriju svega", mora biti na čisto sa nekim metafizičkim pitanjima, bez kojih nema smisla uopće čitati teoriju jer se ništa neće razumjeti.

Recimo. Svatko mora sam sebi odgovoriti na ovo jednostavno pitanje, a zavisno od odgovora, neki će moći poslije svoga odgovora na to pitanje, ili početi čitati i polako pokušati shvaćati moju teoriju, ili uopće ne početi ako su krivo odgovorili, zavisno od toga koliko je tko Umno razvijen.

Evo toga pitanja, početno uvodno pitanje u moju teoriju koja je zbilja prava "teorija svega":

"Postoji li NIŠTA?"

Pitanje izgleda jednostavno, ali to uopće nije tako, dapače, e da! :)
apsidejzi

#748 Re: "Teorija svega"

Post by apsidejzi »

Doce i proce 2025 kao i svaka druga. Budemo vidjeli.
belfy

#749 Re: "Teorija svega"

Post by belfy »

teodati wrote: 19/12/2024 19:26

Pa, nadam se da će to biti 2025 godine, seveda. Međutim, da bi itko barem malo razumio moju "teoriju svega", mora biti na čisto sa nekim metafizičkim pitanjima, bez kojih nema smisla uopće čitati teoriju jer se ništa neće razumjeti.

Recimo. Svatko mora sam sebi odgovoriti na ovo jednostavno pitanje, a zavisno od odgovora, neki će moći poslije svoga odgovora na to pitanje, ili početi čitati i polako pokušati shvaćati moju teoriju, ili uopće ne početi ako su krivo odgovorili, zavisno od toga koliko je tko Umno razvijen.

Evo toga pitanja, početno uvodno pitanje u moju teoriju koja je zbilja prava "teorija svega":

"Postoji li NIŠTA?"

i samo to zelis da saznas? pa, i nije bas najteze pitanje. jel u tvojoj knjizi najteze?
teodati

#750 Re: "Teorija svega"

Post by teodati »

belfy wrote: 21/12/2024 22:22
teodati wrote: 19/12/2024 19:26

"Postoji li NIŠTA?"

i samo to zelis da saznas? pa, i nije bas najteze pitanje. jel u tvojoj knjizi najteze?
To je najlakše, početno pitanje, pa da vidim zna li netko ovdje toćan odgovor na to.
Post Reply