Upravo. Svaka nagla promjena temperature dovodi do stvaranja cepa i on traje dok ne puhne vjetar. Sta se tada izbaci u vazduh, ostaje. Dugorocno, treba raditi na uklanjanju lozista i prebacivanje na strujno grijanje. Kratkorocno, uvesti zakon o zabrani saobracaja cim cifre idu u crveno. Cak i zutom treba uvesti zabranu. Napraviti biciklistucke staze i benificije za koristenje bicikla do posla i nazad.BadBoy wrote: ↑20/12/2024 09:04I šta vam to govori? Da moramo biti ekstra pažljivi u tome šta izbacujemo u zrakapsidejzi wrote: ↑20/12/2024 08:59![]()
![]()
![]()
Upravo. Geografija je najveci problem. Bilo koje naseljeno mjesto u podnozju velikih planina ce uvijek imati isti problem. Hladne planine drze hladni zrak iznad grada. Topliji zrak u gradu bi da ode al ne moze jer ima taj cep odozgo. Dok vjetar ne puhne ne moze doci do cirkulacije zraka i grad bukvalno taj period udise jedan te isti zrak. Zrak u kojem automobili izbacuju svoje gasove, u kojem lozista izbacuju svoje gasove. Ti gasovi ne idu nigdje.
Danas idu jer nema cep iznad grada. Danas sve sto se lozi ode na planine. Ali cim se okolnosti opet sklope i napravi se cep... valja cekati vjetar. Doduse, moze se napraviti regulacija lozista i zabraniti saobracaj kad je najgore, dok ne procepi.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- apsidejzi
#5976 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- VladaFBiH
#5977 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
uz dužno poštovanje 1984. godine je proglašena pobjeda nad zagađenjem u Sarajevu (nisi mogao ložiti šta si htio između ostalog, uveden plin, trolejbusi, sve toplane prebaćene na plin) a danas želimo da imamo zrak kao tada 40. godina poslijeDaysleepeR wrote: ↑20/12/2024 09:40Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.Haris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:38Da se pravi neka politika od zagadjenja, nesta bi se konkretno uradilo.DaysleepeR wrote: ↑20/12/2024 09:24 Dakle Sarajevo nema trajni problem zagađenja, već kratkotrajni.
Stvar je samo u tome što to pogađa sve i što je politika našla način da od toga pravi temu.
Ovo treba da bude vrhunska politika. Jedna od prvih stvari cime bi se trebali politicari u Sarajevu baviti.
Ali, mi sve svedemo na fotelje.
Brani nase, pa dok se boje ne rastope.
Neka nas sjedi u fotelji, pa neka i ima zagadjenja (koje je cjelogodisnje)
Meni je vise poenta da mi ne znamo ni sta imamo.
Znam neke stvari oko akademika relativno nedavno. Iz Amerike su ljudi dosli da im smanji zagadjenje zraka jednog ogromnog potrosaca. Znaci, prakticno lik to zavrsio, nista samo teorija.
U Bosni nikoga to ne zanima.
Nije ga imala ni vlast prije rata, a nema ga ni ova vlast, bez obzira ko je u vlasti.
Tema samo služi da opozicija (ko god to bio u tom momentu) prikuplja poene.
Što se tiče trenutnog stanja ono se doslovno može značajno poboljšati u roku 5 do 10 godina uz minimalna ulaganja tipa 20-30 miliona godišnje. Dovoljno je da izradiš socijalnu kartu kantona, svima subvencioniraš postavljanje klima i TP a socijalno ugoroženim daš pored besplatne kline i subvenciju za struju koju troši ta ista klima a s druge strane zabraniš ulazak bilo kakvog čumura i drveta za loženje u kanton uz drastične kazne i kontrole (dovoljno je imati kontrole na ulazima u Sa kojih nema puno). S ovim doslovno rješavaš 50%+ izvora zagađenja u Sa.
- Tvrtko II Kotromanić
#5978 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
proglasena pobjeda isto kao da ja sad proglasim da je Zeljo prvak Evrope, a nije (jos)VladaFBiH wrote: ↑20/12/2024 09:46uz dužno poštovanje 1984. godine je proglašena pobjeda nad zagađenjem u Sarajevu (nisi mogao ložiti šta si htio između ostalog, uveden plin, trolejbusi, sve toplane prebaćene na plin) a danas želimo da imamo zrak kao tada 40. godina poslijeDaysleepeR wrote: ↑20/12/2024 09:40Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.Haris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:38
Da se pravi neka politika od zagadjenja, nesta bi se konkretno uradilo.
Ovo treba da bude vrhunska politika. Jedna od prvih stvari cime bi se trebali politicari u Sarajevu baviti.
Znam neke stvari oko akademika relativno nedavno. Iz Amerike su ljudi dosli da im smanji zagadjenje zraka jednog ogromnog potrosaca. Znaci, prakticno lik to zavrsio, nista samo teorija.
Nije ga imala ni vlast prije rata, a nema ga ni ova vlast, bez obzira ko je u vlasti.
Tema samo služi da opozicija (ko god to bio u tom momentu) prikuplja poene.a da ne spominjem da si tada imao i industriju koje više nema (dovoljno je reći da si imao željezaru Ilijaš).
Što se tiče trenutnog stanja ono se doslovno može značajno poboljšati u roku 5 do 10 godina uz minimalna ulaganja tipa 20-30 miliona godišnje. Dovoljno je da izradiš socijalnu kartu kantona, svima subvencioniraš postavljanje klima i TP a socijalno ugoroženim daš pored besplatne kline i subvenciju za struju koju troši ta ista klima a s druge strane zabraniš ulazak bilo kakvog čumura i drveta za loženje u kanton uz drastične kazne i kontrole (dovoljno je imati kontrole na ulazima u Sa kojih nema puno). S ovim doslovno rješavaš 50%+ izvora zagađenja u Sa.
ima par knjiga a vise clanaka u vezi zagadjenja u Sarajevu i naporima da se isto smanji
pa sam citao da su tamo krajem 70tih u vremenu kada se krenulo sa plinifikacijom, poceo proces i da toplane i veca lozista (firmi i institucija) predju na ekoloskija goriva
isto tako bila je zabrana lozenja npr uglja iz Miljevine (koji je ocijenjen kao previse stetan) ali je bio najjeftiniji i guess what ljudi su ga na crno kupovali i lozili
ima dosta primjera i prica
isti je narod, da ne kazem ista stoka tada i danas
- DaysleepeR
#5979 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Obzirom da imam popriličan broj godina, vrlo dobro se sjećam smoga, zagađenja i magle u Sarajevu prije rata.VladaFBiH wrote: ↑20/12/2024 09:46uz dužno poštovanje 1984. godine je proglašena pobjeda nad zagađenjem u Sarajevu (nisi mogao ložiti šta si htio između ostalog, uveden plin, trolejbusi, sve toplane prebaćene na plin) a danas želimo da imamo zrak kao tada 40. godina poslijeDaysleepeR wrote: ↑20/12/2024 09:40Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.Haris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:38
Tema samo služi da opozicija (ko god to bio u tom momentu) prikuplja poene.a da ne spominjem da si tada imao i industriju koje više nema (dovoljno je reći da si imao željezaru Ilijaš).
-
Naslovnica
#5980 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
E čuj zabrana saobraćaja i pedalanje?apsidejzi wrote: ↑20/12/2024 09:45Upravo. Svaka nagla promjena temperature dovodi do stvaranja cepa i on traje dok ne puhne vjetar. Sta se tada izbaci u vazduh, ostaje. Dugorocno, treba raditi na uklanjanju lozista i prebacivanje na strujno grijanje. Kratkorocno, uvesti zakon o zabrani saobracaja cim cifre idu u crveno. Cak i zutom treba uvesti zabranu. Napraviti biciklistucke staze i benificije za koristenje bicikla do posla i nazad.BadBoy wrote: ↑20/12/2024 09:04I šta vam to govori? Da moramo biti ekstra pažljivi u tome šta izbacujemo u zrakapsidejzi wrote: ↑20/12/2024 08:59
![]()
![]()
![]()
Upravo. Geografija je najveci problem. Bilo koje naseljeno mjesto u podnozju velikih planina ce uvijek imati isti problem. Hladne planine drze hladni zrak iznad grada. Topliji zrak u gradu bi da ode al ne moze jer ima taj cep odozgo. Dok vjetar ne puhne ne moze doci do cirkulacije zraka i grad bukvalno taj period udise jedan te isti zrak. Zrak u kojem automobili izbacuju svoje gasove, u kojem lozista izbacuju svoje gasove. Ti gasovi ne idu nigdje.
Danas idu jer nema cep iznad grada. Danas sve sto se lozi ode na planine. Ali cim se okolnosti opet sklope i napravi se cep... valja cekati vjetar. Doduse, moze se napraviti regulacija lozista i zabraniti saobracaj kad je najgore, dok ne procepi.
- Haris.ba
#5981 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
E zamisli sad da su komunisti rekli nema rjesenja za zagadjenje, cekamo da zapuse vjetar.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/12/2024 09:50 isto tako bila je zabrana lozenja npr uglja iz Miljevine (koji je ocijenjen kao previse stetan) ali je bio najjeftiniji i guess what ljudi su ga na crno kupovali i lozili
Ljudi zasukali rukave, napravili plan i program i sprovodili ga. Nista nije idealno. Ali, se radilo.
Nije se u nebo gledalo.
Ja jos cekam da na temi o vodosnadbjevanju se napise da su redukcije normala, da je rjesenje samo kisa.
- VladaFBiH
#5982 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa uradiš ovo što sam napisao i daš neki prelazni period a nakon toga inspekcije (dovoljno je kupiti dronove za detektovanje izvora zagađenja) i ožeži sa kaznamaTvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/12/2024 09:50proglasena pobjeda isto kao da ja sad proglasim da je Zeljo prvak Evrope, a nije (jos)VladaFBiH wrote: ↑20/12/2024 09:46uz dužno poštovanje 1984. godine je proglašena pobjeda nad zagađenjem u Sarajevu (nisi mogao ložiti šta si htio između ostalog, uveden plin, trolejbusi, sve toplane prebaćene na plin) a danas želimo da imamo zrak kao tada 40. godina poslijeDaysleepeR wrote: ↑20/12/2024 09:40
Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.
Što se tiče trenutnog stanja ono se doslovno može značajno poboljšati u roku 5 do 10 godina uz minimalna ulaganja tipa 20-30 miliona godišnje. Dovoljno je da izradiš socijalnu kartu kantona, svima subvencioniraš postavljanje klima i TP a socijalno ugoroženim daš pored besplatne kline i subvenciju za struju koju troši ta ista klima a s druge strane zabraniš ulazak bilo kakvog čumura i drveta za loženje u kanton uz drastične kazne i kontrole (dovoljno je imati kontrole na ulazima u Sa kojih nema puno). S ovim doslovno rješavaš 50%+ izvora zagađenja u Sa.![]()
ima par knjiga a vise clanaka u vezi zagadjenja u Sarajevu i naporima da se isto smanji
pa sam citao da su tamo krajem 70tih u vremenu kada se krenulo sa plinifikacijom, poceo proces i da toplane i veca lozista (firmi i institucija) predju na ekoloskija goriva
isto tako bila je zabrana lozenja npr uglja iz Miljevine (koji je ocijenjen kao previse stetan) ali je bio najjeftiniji i guess what ljudi su ga na crno kupovali i lozili
isti je narod, da ne kazem ista stoka tada i danas![]()
- Laplace
#5983 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da budemo pošteni, tad si bila koji dan mlađa.petunija wrote: ↑19/12/2024 15:03Nije tačno da je bio gori, ono juče npr. se nije moglo disati, doslovno mi je mučninu izazvalo.Naslovnica wrote: ↑19/12/2024 14:33 A ja od kada sam se rodio u Sarajevu u ovo doba godine imamo zagađenje, smogove, magluštine i sve ostalo i sve to bez famoznih Towera, Otoka, ventilacionih koridora i svega ostaloga.
Samo što nije bilo aplikacija, mjerenja zagađenja na klik mobitela, ventilacionih koridora i sličnog, smog bio isti i još gori,
Po onom nekadašnjem sam normalno hodala, nije bio otrovan kao ovaj sad. I drugačije je boje
- Tvrtko II Kotromanić
#5984 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa radi se i sada jbg moramo bit isrkeniHaris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:52E zamisli sad da su komunisti rekli nema rjesenja za zagadjenje, cekamo da zapuse vjetar.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/12/2024 09:50 isto tako bila je zabrana lozenja npr uglja iz Miljevine (koji je ocijenjen kao previse stetan) ali je bio najjeftiniji i guess what ljudi su ga na crno kupovali i lozili
Ljudi zasukali rukave, napravili plan i program i sprovodili ga. Nista nije idealno. Ali, se radilo.
Nije se u nebo gledalo.
Ja jos cekam da na temi o vodosnadbjevanju se napise da su redukcije normala, da je rjesenje samo kisa.
barem ja to vidim kroz ove pokusaje jaacanja javnog prevoza
mali koraci
plus ima tih programa subvencioniranja prelaska na plin ili struju
naravno moze i treba puno toga jos
ali jbg, drugi je sistem danas, neke stvari su (puno) skuplje za uraditi a opet kazem, ljudi su isti, gledat ce prvenstveno vlastiti interes i dzep
- Laplace
#5985 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Malo (za naše pojmove) SF-a: opremiti dronove senzorima za PM čestice i pomoću njih mjeriti zagađenje iz dimnjaka kuća sa individualnim ložištima.Chmoljo wrote: ↑19/12/2024 15:10jasno. nije se ulagalo u JGS samo zbog zagađenja, nego najprije da grad ne ostane potpuno bez istog, jer osim što bi taj procenat u zagađenju porastao, prestrašne bi bile ekonomske posljedice toga.Naslovnica wrote: ↑19/12/2024 14:59
Rečeno je da saobraćaj učestvuje meščini 20% u ukupnom zagađenju.
Znači, da ukineš KOMPLETAN saobraćaj u Kantonu Sarajevo - smanjio bi zagađenje 20% max.
Za sinoćnji index zagađenja preko 500 to je mizerno, zrak i dalje havarija, OPASAN.
svakako da su rak rana individualna ložišta.
a tu je potrebno stisnuti muda i napraviti plan. pričati o tome kako je ovo trebalo biti riješeno je botovanje. međutim, ono što jeste trebalo, napraviti plan ili hodogram aktivnosti, koji bi ukjučivale:
subvencije za utopljavanje kuća,
subvencije za uvođenje plina (tog je i bilo mislim, ali sve onako ad hoc i ništa strateški),
subvencije za prelazak na grijanje na struju,
obezbjeđivanje energetskih potreba.
napraviti neki realan presjek i naravno, kao uvijek kod velikih projekata, očekivati kašnjenja, ali bar znati kada bi se moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela, ili sunce iznad sarajeva.
nakon što se obezbjedi navedeno, onda krenuti u oštro sankcionisanje individualnih ložišta u pogledu ćumura. dokazati da neko loži plastiku, ili nešto drugo kancerogeno je jako teško, ne može baš inspekcija upadati po kućama i prebirati po pepelu da vidi šta ložiš.
no da pravo kažem, da sam vlast, ja se ne bih brinuo. nijedna nije skinuta zbog toga, niti je ijedna postavljena zbog toga. izbori su nakon ljeta i u prvim danima jeseni. tada nema zagađenja i to je neka davna prošlost.
frka oko vjetrokoridora nije istinska briga zbog zagađenosti zraka, nego zbog sitnog šićara pojedinaca i uvjerenosti da grad treba ostati konzerviran u '80 jer je dobro bilo (navodno) dok je tako izgledao. svaka nova zgrada je za bogatune koji će maltretirani poštene sarajlije.
- Pauza
#5986 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kao i sve drugo što se reguliše, to je najmanji problem. Bitna je implementacija i sprovođenje regulative zabrane korištenja uglja u privatnim ložištima. FIno, zabraniš zakonom na nivou Kantona, što je potpuno opravdana zabrana zbog stanja zdravlja građana, i fino ojačaš zasebnu inspekciju, i uvežeš sa policijom. Ha ja. VOlja je kljucna.tramvajtrojka wrote: ↑19/12/2024 15:01A to ces promijeniti kako u gradu u kojem ima 100000+ ložišta na cvrsta smecaPauza wrote: ↑19/12/2024 14:56 E Trojkaši neka vam je na čast ova situacija sa zagađenjem zraka. Niste dorasli zadatku i to je činjenica. Ništa, doslovno, ne činite da ovo promjenite, a znali ste glasove sakupljati dok niste bili u poziciji, sa pričom kako ćete riještiti problem zagađenja. NIsta od toga.
Ćumur/ugalj se i dalje lozi, za početak.
- apsidejzi
#5987 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
VladaFBiH wrote: ↑20/12/2024 09:46uz dužno poštovanje 1984. godine je proglašena pobjeda nad zagađenjem u Sarajevu (nisi mogao ložiti šta si htio između ostalog, uveden plin, trolejbusi, sve toplane prebaćene na plin) a danas želimo da imamo zrak kao tada 40. godina poslijeDaysleepeR wrote: ↑20/12/2024 09:40Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.Haris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:38
I jos samo napravi zakon da cim cifre predju neki nivo, vazi zabrana saobracaja za sva motorna vozila osim vozila u sluzbi (policija, vatrogasci, hitna i sl) i rijesio si i drugu polovinu. Ako je mogao proci zakon za neradnu nedjelju i zabranu pusenja u zatvorenim objektima mora i ovo moci proci. Subvencioniraj i kupovinu bicikala. Sta je Sarajevo 10 kilometara s kraja na kraj. Gdje god krenes sa bajkom treba ti 20 -30 minuta
-
Trappist
#5988 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
"Posljedice zagađenja zraka po zdravlje stanovnika BiH su porazni, kazao je za “Avaz” ekspert u oblasti interventne kardiologije, dijagnostike i tretmana koronarne bolesti srca Elmir Jahić, profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli i direktor Medicinskog instituta „Bayer“.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, između osam i devet miliona ljudi u svijetu godišnje umre od posljedica zagađenog zraka.
- Među njima je čak gotovo 600.000 djece do pet godina. BiH je, nažalost, na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, a druga u svijetu, iza Sjeverne Koreje – kaže prof. dr. Jahić."
prije tri godine da si zamijenio rijeci "posljedice zagadjenog zraka" sa "covid", sve bi se zatvorilo (skole pogotovo), uveo bi se policijski sat, maske bi bile obavezne. Danas kad neko kaze koliko ljudi umire od zagadjenog zraka niko nista, totalno nebitna vijest...
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, između osam i devet miliona ljudi u svijetu godišnje umre od posljedica zagađenog zraka.
- Među njima je čak gotovo 600.000 djece do pet godina. BiH je, nažalost, na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, a druga u svijetu, iza Sjeverne Koreje – kaže prof. dr. Jahić."
prije tri godine da si zamijenio rijeci "posljedice zagadjenog zraka" sa "covid", sve bi se zatvorilo (skole pogotovo), uveo bi se policijski sat, maske bi bile obavezne. Danas kad neko kaze koliko ljudi umire od zagadjenog zraka niko nista, totalno nebitna vijest...
- petunija
#5989 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
UpravoTrappist wrote: ↑20/12/2024 11:02 prije tri godine da si zamijenio rijeci "posljedice zagadjenog zraka" sa "covid", sve bi se zatvorilo (skole pogotovo), uveo bi se policijski sat, maske bi bile obavezne. Danas kad neko kaze koliko ljudi umire od zagadjenog zraka niko nista, totalno nebitna vijest...
Ne znam za ostale, ali meni je ovo gore od korone
-
1Dante1
#5990 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja ne glumim moralistu. Meni je ovo sasvim ok. Posao do 16h,idem kuci, kraj komšije koji loži otpaddno ulje u svojoj mehanicarskoj radnji kojem inspekcija ništa ne može godinama. Danas ću malo suoljirati sa prijateljima o stanju u politici, zagađenosti, Jablanici, gužvama. Upalit ćemo Senada, opsovati koju i razici se oko 11.
Naredne sedmice će snijeg pa ćemo supljirati kako ništa nije očišćeno. Onda ćemo o dijaspori i eto tema.
Naredne sedmice će snijeg pa ćemo supljirati kako ništa nije očišćeno. Onda ćemo o dijaspori i eto tema.
-
1Dante1
#5991 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nije tačno da se radi. Inače već sam pisao o tim subvencijama. Ljudi koji imaju plinsko grijanje dobiju subvenciju u vidu drva. Ko je ovdje lud?Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/12/2024 09:56pa radi se i sada jbg moramo bit isrkeniHaris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:52E zamisli sad da su komunisti rekli nema rjesenja za zagadjenje, cekamo da zapuse vjetar.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/12/2024 09:50 isto tako bila je zabrana lozenja npr uglja iz Miljevine (koji je ocijenjen kao previse stetan) ali je bio najjeftiniji i guess what ljudi su ga na crno kupovali i lozili
Nije se u nebo gledalo.
mali koraci
ali jbg, drugi je sistem danas, neke stvari su (puno) skuplje za uraditi a opet kazem, ljudi su isti, gledat ce prvenstveno vlastiti interes i dzep
-
talijan97
#5992 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Podnijeti inicijativu da simbol grada bude nesto u ovom stilu 

-
Naslovnica
#5993 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam ša se čeka sa vakcinama protiv zagađenja?Trappist wrote: ↑20/12/2024 11:02 "Posljedice zagađenja zraka po zdravlje stanovnika BiH su porazni, kazao je za “Avaz” ekspert u oblasti interventne kardiologije, dijagnostike i tretmana koronarne bolesti srca Elmir Jahić, profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli i direktor Medicinskog instituta „Bayer“.
- Peacean
#5994 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
https://avaz.ba/vijesti/bih/946206/dr-e ... enja-zrakaBiH prva u Evropi po broju umrlih od zagađenja zraka. BiH je na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, a druga u svijetu, iza Sjeverne Koreje.
- Tvrtko II Kotromanić
#5995 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vjeruejm da ima svega1Dante1 wrote: ↑20/12/2024 11:34Nije tačno da se radi. Inače već sam pisao o tim subvencijama. Ljudi koji imaju plinsko grijanje dobiju subvenciju u vidu drva. Ko je ovdje lud?Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/12/2024 09:56pa radi se i sada jbg moramo bit isrkeniHaris.ba wrote: ↑20/12/2024 09:52
E zamisli sad da su komunisti rekli nema rjesenja za zagadjenje, cekamo da zapuse vjetar.
Nije se u nebo gledalo.
mali koraci
ja sam cuo da je bilo slucajeva gdje ljudi ne mogu dobiti subvenciju jer nemaju ciste papire za kucu sto je opet drugi (i mnogo veci) problem
ma sve je ovo sistem spojenih posuda
ima posla...
-
Trappist
#5996 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ma jasta, hajmo se zajebavati, sta drugo ocekivati od prosjecnog stanovnika ove divne nam drzaveNaslovnica wrote: ↑20/12/2024 11:52Ne znam ša se čeka sa vakcinama protiv zagađenja?Trappist wrote: ↑20/12/2024 11:02 "Posljedice zagađenja zraka po zdravlje stanovnika BiH su porazni, kazao je za “Avaz” ekspert u oblasti interventne kardiologije, dijagnostike i tretmana koronarne bolesti srca Elmir Jahić, profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli i direktor Medicinskog instituta „Bayer“.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5997 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Maloprije vjetar duhaci na energoinvestu ali donosi smrad nekog lozenja...nekvalitetne daske iverica ili ona kora
-
Naslovnica
#5998 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
jasam ispod prosijeka rodjoTrappist wrote: ↑20/12/2024 13:27ma jasta, hajmo se zajebavati, sta drugo ocekivati od prosjecnog stanovnika ove divne nam drzaveNaslovnica wrote: ↑20/12/2024 11:52Ne znam ša se čeka sa vakcinama protiv zagađenja?Trappist wrote: ↑20/12/2024 11:02 "Posljedice zagađenja zraka po zdravlje stanovnika BiH su porazni, kazao je za “Avaz” ekspert u oblasti interventne kardiologije, dijagnostike i tretmana koronarne bolesti srca Elmir Jahić, profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli i direktor Medicinskog instituta „Bayer“.
-
Trappist
#5999 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Naslovnica wrote: ↑20/12/2024 13:52jasam ispod prosijeka rodjo
- Peacean