zajade ti ta...
OC Bjelasnica i Igman
- petunija
- mirota
#453 Re: OC Bjelasnica i Igman
bgm i Dubrovcana, npr Frano Lasic
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#454 Re: OC Bjelasnica i Igman
Mislim da stede vodu jer je problem sa akomulijom vode u gornjem jezeru. Ili mozda cak i generalno je taj problem s vodom. Jucer sam gledao nije bio vode ni pola jezera. Kako se meni cini.gold'n'brown wrote: ↑16/12/2024 10:48 Ja sam juce skijao na kolijevci sa djecom, obzirom na visoku temperaturu i nije bilo toliko lose, u donjem dijelu je naravno pura, ali je bilo dovoljno snijega. Kako je vrijeme odmicalo, naravno bilo je sve losije. Nisam isao na 6sjed, samo K1. Nadam se X-u uskoro, uredjenje im zaista ide presporo. Makar jedna staza sa X bi znacila, a ne vidim sta je problem da se osnijeze i otvore 5, 5a i donji dio 1 sa X. Znacajno bi se rasteritila kolijevka i staza bi duze drzala. Sada nam nazalost slijedi novo otopljenje, a u petak bi trebao biti snijeg i ja se nadam da ce se intenzivirati ovo uredjenje.
Prskaju vec par dana za nocno 1. vjerujem da bi uskoro mogli. Evo gledam najavljuju se za Bjelasnicu neke i ozbiljnije padavine ove sedmice tako da se nadam da bi mozda mogla biti otvorena jos koja staza ako ovo 2 dana jugovine ne napravi veliku stetu.
- mirota
-
kuli1961
#456 Re: OC Bjelasnica i Igman
CO ,iliti ugljen monoksid...
- tramvajtrojka
#457 Re: OC Bjelasnica i Igman
Uvijek je ovaj period godine najgori po pitanju staza, eno i na Jahorini 30x gori uzas nego na Bjelašnici, da je takvo stanje na Bjelašnici ne bi covjek mogao zivjeti od komentaraF&N wrote: ↑16/12/2024 14:34Mislim da stede vodu jer je problem sa akomulijom vode u gornjem jezeru. Ili mozda cak i generalno je taj problem s vodom. Jucer sam gledao nije bio vode ni pola jezera. Kako se meni cini.gold'n'brown wrote: ↑16/12/2024 10:48 Ja sam juce skijao na kolijevci sa djecom, obzirom na visoku temperaturu i nije bilo toliko lose, u donjem dijelu je naravno pura, ali je bilo dovoljno snijega. Kako je vrijeme odmicalo, naravno bilo je sve losije. Nisam isao na 6sjed, samo K1. Nadam se X-u uskoro, uredjenje im zaista ide presporo. Makar jedna staza sa X bi znacila, a ne vidim sta je problem da se osnijeze i otvore 5, 5a i donji dio 1 sa X. Znacajno bi se rasteritila kolijevka i staza bi duze drzala. Sada nam nazalost slijedi novo otopljenje, a u petak bi trebao biti snijeg i ja se nadam da ce se intenzivirati ovo uredjenje.
Prskaju vec par dana za nocno 1. vjerujem da bi uskoro mogli. Evo gledam najavljuju se za Bjelasnicu neke i ozbiljnije padavine ove sedmice tako da se nadam da bi mozda mogla biti otvorena jos koja staza ako ovo 2 dana jugovine ne napravi veliku stetu.
-
kazo
#458 Re: OC Bjelasnica i Igman
Evo neko moje iskustvo za prvo skijanje
Dva dana bio sa instruktorom. Danas uzmem jedan cas samo da me isprati. Super sve islo, paralelno rotirao u zavojima. S njim sam pao 2-3 puta. Ode instruktor, ja popijem kafu i u 3 sata krenem na K1.
Prvo sto sam padao svako malo, skije mi spadale vise puta, ni jedan paralelni zavoj nisam uradio nego sam morao one pocetnicke tehnike koristiti.
Tjesim se da se staza drasticno pokvarila u tom periodu pa se nisam snasao
Dva dana bio sa instruktorom. Danas uzmem jedan cas samo da me isprati. Super sve islo, paralelno rotirao u zavojima. S njim sam pao 2-3 puta. Ode instruktor, ja popijem kafu i u 3 sata krenem na K1.
Prvo sto sam padao svako malo, skije mi spadale vise puta, ni jedan paralelni zavoj nisam uradio nego sam morao one pocetnicke tehnike koristiti.
Tjesim se da se staza drasticno pokvarila u tom periodu pa se nisam snasao
-
kuli1961
#459 Re: OC Bjelasnica i Igman
Važno je samo da voliš planinu, zimu, snijeg, skijanje. Sve ostalo će doći samo po sebi. Skijanje je vještina ponavljanja naučenih tehnika.
Dugo skijam, ali sam apsolutni rekreativac, i tek prije godinu -dvije, slučajno vidjeh neke tehnike savladavanja zavoja (tijelo lagano naprijed, savijanje bočnih trbušnih mišića i pomicanje nogu/stopala prema zavoju, tako da trup i daje ostane paralelno sa stazom a zavoj savladan) koje su mi otvorile oči...
Dugo skijam, ali sam apsolutni rekreativac, i tek prije godinu -dvije, slučajno vidjeh neke tehnike savladavanja zavoja (tijelo lagano naprijed, savijanje bočnih trbušnih mišića i pomicanje nogu/stopala prema zavoju, tako da trup i daje ostane paralelno sa stazom a zavoj savladan) koje su mi otvorile oči...
-
F&N
#460 Re: OC Bjelasnica i Igman
Prvokazo wrote: ↑18/12/2024 22:27 Evo neko moje iskustvo za prvo skijanje![]()
Tjesim se da se staza drasticno pokvarila u tom periodu pa se nisam snasao![]()
Drugo znam ljude koji skijaju 10 godina pa u gornjem dijelu kolijevke imaju problema...
Ja sam bio u utorak gore. Dan iz snova 50 ljudi max na stazi.
Staza bila fenomenalna. Jos kako nije bilo guzve, iako je taj dan bilo jako toplo i suncano, donji dio kod kolijevke i onaj sami kraj kod Benetona je bio solidan.
Gornji dio od toplopte malo popustio ali tek toliko da ne bude led vec mekana podloga.
Zaista odlican dan.
Cekamo sad ove padavine, hvala Bogu ovo snijega je izdrzalo ovo par dana toplote, i ako bude po najavama nadam se otvaranju i ostalih staza posebno 1, Tehnicki, i 2- Stinji dol...
- tramvajtrojka
#461 Re: OC Bjelasnica i Igman
Kotlovi se spremaju isto takoF&N wrote: ↑19/12/2024 10:20Prvokazo wrote: ↑18/12/2024 22:27 Evo neko moje iskustvo za prvo skijanje![]()
za sve koji prvi put stanu na skije/bord...
Drugo znam ljude koji skijaju 10 godina pa u gornjem dijelu kolijevke imaju problema...
Staza bila fenomenalna. Jos kako nije bilo guzve, iako je taj dan bilo jako toplo i suncano, donji dio kod kolijevke i onaj sami kraj kod Benetona je bio solidan.
Gornji dio od toplopte malo popustio ali tek toliko da ne bude led vec mekana podloga.
Zaista odlican dan.
Cekamo sad ove padavine, hvala Bogu ovo snijega je izdrzalo ovo par dana toplote, i ako bude po najavama nadam se otvaranju i ostalih staza posebno 1, Tehnicki, i 2- Stinji dol...
![]()
-
Sid the sloth
#462 Re: OC Bjelasnica i Igman
Da li na nocnom na Bjelasnici rade i korpe (veliki lift) ili samo sidro?
- tramvajtrojka
#463 Re: OC Bjelasnica i Igman
samo sidro, a kad se otvori vise staza raditi ce i četverosjed na nocnomSid the sloth wrote: ↑19/12/2024 23:25 Da li na nocnom na Bjelasnici rade i korpe (veliki lift) ili samo sidro?
Al kolijevka je uvijek bila i ostala Tito
-
F&N
#464 Re: OC Bjelasnica i Igman
Da vidio sam story.tramvajtrojka wrote: ↑19/12/2024 22:25Kotlovi se spremaju isto takoF&N wrote: ↑19/12/2024 10:20Prvokazo wrote: ↑18/12/2024 22:27 Evo neko moje iskustvo za prvo skijanje![]()
za sve koji prvi put stanu na skije/bord...
Zaista odlican dan.
![]()
![]()
Na kotlove nisam nikad isao. Prvo jer vise nije radio nego je radio drugo onaj tanjir stari je imao trzaj jednom probao dok se jos islo trosjedom pa na heliodrom pa kotlovi.
Kad me trznuo reko ode kuk (na bordu je malo teze to nego na skijama).
Nadam se da ce ovaj novi biti ugladjeniji pa konacno s vrha da se pustim.
-
Sid the sloth
#465 Re: OC Bjelasnica i Igman
Vidio sam da su za ovu sezonu najavili nocno i sa cetverosjeda ali ne radi jos uvijek zbog nedostatka snijega ili?tramvajtrojka wrote: ↑19/12/2024 23:57samo sidro, a kad se otvori vise staza raditi ce i četverosjed na nocnomSid the sloth wrote: ↑19/12/2024 23:25 Da li na nocnom na Bjelasnici rade i korpe (veliki lift) ili samo sidro?
Al kolijevka je uvijek bila i ostala Titouz cvrku i dvicu najdraza staza na Bjelašnici
Ne mogu ja sa snowboardom na sidro, propustim 3 dok se uspijem fino nakaciti pa samo ljudima bezveze pravim guzvu
- zigubigule
#466 Re: OC Bjelasnica i Igman
Da opet probam. Koliko love u normalnoj sezoni mogu da uzmu izdavaci apartmana na Bjelasnici?
- tramvajtrojka
#467 Re: OC Bjelasnica i Igman
pa zavisi sta iznajmljujes ako je neko preseravanje od apartmana racunaj od 100-250KM po danuzigubigule wrote: ↑20/12/2024 20:22 Da opet probam. Koliko love u normalnoj sezoni mogu da uzmu izdavaci apartmana na Bjelasnici?
- zigubigule
#468 Re: OC Bjelasnica i Igman
Gledam neki dan agent za nekretnine supljira kako je povrat na ulaganja na Bjelasnici cak 10% godisnje i predstavlja to kao easy money.tramvajtrojka wrote: ↑21/12/2024 01:01pa zavisi sta iznajmljujes ako je neko preseravanje od apartmana racunaj od 100-250KM po danuzigubigule wrote: ↑20/12/2024 20:22 Da opet probam. Koliko love u normalnoj sezoni mogu da uzmu izdavaci apartmana na Bjelasnici?, a ako je neki pocetni sedamdesetak kermi
I normalno, zivce mi izvadio frajer jer mislim da laze. Sezona nije duga plus apartmana ima ko govana.
-
Naslovnica
#469 Re: OC Bjelasnica i Igman
Možda je mislio na štand sa priglavkama ili rentanje sanki.

-
Karikaturist
#471 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ne znam zasto fmzbih ne izda kakvo upozorenje vec sada, izvjesno je da ce biti jakih padavina i snijega sirom drzave.
-
zigson
#472 Re: OC Bjelasnica i Igman
Petak otislo se ranije s posla, sad vikend jbg, pa u ponedjeljak dok se kafica popije, koja kifla pojedeKarikaturist wrote: ↑21/12/2024 17:33 Ne znam zasto fmzbih ne izda kakvo upozorenje vec sada, izvjesno je da ce biti jakih padavina i snijega sirom drzave.
- insaneinthebrain
#473 Re: OC Bjelasnica i Igman
eno zale se skijasi da staze nisu uredjene. da se ne isplati skijati i da vracaju godisnje svi koji su kupili
-
BadBoy
#474 Re: OC Bjelasnica i Igman
Večeras prvi minus za ZOI od mene. Ja ne znam koji razlog može biti što nisu pustili BX lift za noćno. Kolijevka nesnosna gužva još nestade struje u po frke
- Ateista
#475 Re: OC Bjelasnica i Igman
Isplati se ko ima viska kesa da investira, ko dize kredit tesko se moze isplatiti, pogotovo sa kamatnim stopsma kod nas. Mi smo racunali i ne ide nikako, treba bas imati dobro srece da bude dobra popunjenost i da bude dobra sezona,plus da neko iznajmi i ljeti, pa da pokrije ratu i ostale troskove - rezije i ciscenje.zigubigule wrote: ↑21/12/2024 07:45Gledam neki dan agent za nekretnine supljira kako je povrat na ulaganja na Bjelasnici cak 10% godisnje i predstavlja to kao easy money.tramvajtrojka wrote: ↑21/12/2024 01:01pa zavisi sta iznajmljujes ako je neko preseravanje od apartmana racunaj od 100-250KM po danuzigubigule wrote: ↑20/12/2024 20:22 Da opet probam. Koliko love u normalnoj sezoni mogu da uzmu izdavaci apartmana na Bjelasnici?, a ako je neki pocetni sedamdesetak kermi
I normalno, zivce mi izvadio frajer jer mislim da laze. Sezona nije duga plus apartmana ima ko govana.