Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#201 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 15:27 I pazite nasih zena tog doba u Americi,ovo je bosnjacka tradicija a ne gheto koje vidjamo u Becu danas

Image

Bosanski hor koji je vodila Ulfeta Saric

Image
Pa da.
Bošnjaci su oduvijek bili nasljednici aristokracije.

Zato se i ne trebamo pokoriti nikome u kulturi, imenima i sličnom i glumiti Albance :mrgreen:
DaysleepeR

#202 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by DaysleepeR »

SDA je ruralizirala bošnjačku kulturu koja je uvijek bila urbana i profinjena.
PreWiBa

#203 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

So What! wrote: 19/12/2024 15:02 U kakvom su stanju muslimani širom svijeta, govori i činjenica da vjerovatno najorganizovanija zajednica muslimana u SAD-u i Kanadi su Bošnjaci.

Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi broji 50 džemata koji obuhvataju područje SAD-a i Kanade. Gotovo da nijedan većinski muslimanski narod u SAD-u nema ovakvu organizaciju i broj džemata kao što su to Bošnjaci. Čak se i počeci islamskih organizacija u SAD-u vezuje za Bošnjake iz Chicaga.

Npr. da u prijestolnici Mormona, Salt Lake Cityu, postoji zajednica Bošnjaka, kojima se često u džamiji obrate i neki od lokalnih (većinski mormonskih) političara zvuči kao neka zajebancija, ali u suštini Bošnjaci su među konzervativnim Mormonima uspješno uspostavili zajednicu koja funkcioniše preko 30 godina.

Image

Image

Bošnjaci u Iowi su u blizini Des Moinesa nedavno završili novi Islamski Centar:

Image

Ovako izgleda zgrada centralnog džemata u Chicagu:

Image

A ovako izgleda islamski centar Bošnjaka u Arizoni:

Image

Osim toga, izgleda da su pokupili američke običaje i lagano ih inkorporiraju i u svoju praksu, pa tako ni manje ni više organizuju i kampove:

Image
Zato što općenito ne postoji neka zajednica muslimana sa tako striktnom organizacijom kao u Bošnjaka. Jedino možda Turska, gdje je to organizacija na nivou države i gdje su svi imami ujedno i državni službenici.
Iako je naša organizacija proitekla iz AU perioda, mislim da je ta tradicija jakih religioznih institucija nešto što je došlo od Turaka.

Primjera radi, ne postoji "islamska zajednica Libana", ili nešto slično.

Međutim, isto tako, treba isteći, iako su Bošnjaci po brojnosti dosta manji, oni čine grupu muslimana sa najdužom istorijom u SAD-u.
Drugi muslimani su veoma nov fenomen.

Čak i prvi arapi koji su dolazili u Americi su bili katolici i pravoslavci, muslimani su počeli dolaziti tek dosta, dosta kasnije. Većinu arapa tamo čine kršćani do dan-danas.
PreWiBa

#204 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

DaysleepeR wrote: 19/12/2024 15:59 SDA je ruralizirala bošnjačku kulturu koja je uvijek bila urbana i profinjena.
Nije SDA ruralizirala, makar ne u tolikoj mjeri da se može smatrati jedinom odgovornom, pa lijeva strana promoviše da se odustane od bošnjačkog identiteta uopće npr.
Sanjarko

#205 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Sanjarko »

Nismo prelivode kako se misli i kako komsije i susjedi pricaju, jer da jesmo presli bi davno pri udarima na druge vjere, a nema ko nije udarao po nama, oduvijek i uvijek smo imali specificne vjere i uvjerenja.

Teska tema.
DaysleepeR

#206 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by DaysleepeR »

sehohari wrote: 19/12/2024 16:06
DaysleepeR wrote: 19/12/2024 15:59 SDA je ruralizirala bošnjačku kulturu koja je uvijek bila urbana i profinjena.
Nije SDA ruralizirala, makar ne u tolikoj mjeri da se može smatrati jedinom odgovornom, pa lijeva strana promoviše da se odustane od bošnjačkog identiteta uopće npr.
Super bi bilo kad bi definisali bošnjački identitet. I to je SDA zapustila, opšti javašluk.
Ozimician

#207 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Ozimician »

Mislim da je rezultat jednostavno sto su se bosanska urbana i ruralna kultura u modernom dobu sudarile, tj. dosle u medjusobni kontakt i izmijesale.
To je moguce zbog visokog nivoa mobilnosti i komunikacije danas, koji ranije nije bio slucaj.

I ranije se svirala izvorna muzika i snimali nosaci zvuka s istom, dok je paralelno teklo i zlatno doba sarajevske pop-rock scene.

Svakako nova vlast ima priliku da ojaca bosnjacki identitet.
dr_Evil

#208 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

Lijeva strana je uradila sve potrebno da dodje do povrata bosnjackog identiteta, dok su se neki odrekli istog radi "nekih njiva i agrara" just saying :)

Price o stvaranju zajednicke BH nacije nije nesto sta treba odbaciti, niti jednostrano prihvatiti. Bez krovne BH nacije u modernom svijetu tesko da mozemo krenuti naprijed. Polahko, to treba ostavit da se kuha jedno stoljece-dva, i nikad ne gasiti ideju.
Vjecita_zavrzlama

#209 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 19/12/2024 16:12
Lijeva strana je uradila sve potrebno da dodje do povrata bosnjackog identiteta, dok su se neki odrekli istog radi "nekih njiva i agrara" just saying :)

Price o stvaranju zajednicke BH nacije nije nesto sta treba odbaciti, niti jednostrano prihvatiti. Bez krovne BH nacije u modernom svijetu tesko da mozemo krenuti naprijed. Polahko, to treba ostavit da se kuha jedno stoljece-dva, i nikad ne gasiti ideju.
A mi cemo da gledamo from the other side😎

Mozda i nas nasi preci gledaju i govore joj jesmo se zajebalj :D
Vjecita_zavrzlama

#210 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Ozimician wrote: 19/12/2024 16:11 Mislim da je rezultat jednostavno sto su se bosanska urbana i ruralna kultura u modernom dobu sudarile, tj. dosle u medjusobni kontakt i izmijesale.
To je moguce zbog visokog nivoa mobilnosti i komunikacije danas, koji ranije nije bio slucaj.

I ranije se svirala izvorna muzika i snimali nosaci zvuka s istom, dok je paralelno teklo i zlatno doba sarajevske pop-rock scene.

Slazem se

U bosni je selo bas zapusteno, tek od skora se skoluju redovno itd, bit ce bolje
dr_Evil

#211 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 16:16

Ne znam na koga ti mislis, ali oni sta su se odrekli identita radi "nekih njiva" su bili begovi. Dede od SDA ekipe.
PreWiBa

#212 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 19/12/2024 16:11 Mislim da je rezultat jednostavno sto su se bosanska urbana i ruralna kultura u modernom dobu sudarile, tj. dosle u medjusobni kontakt i izmijesale.

Ne znam šta bih rekao.

Mislim, kada ovaj gore šalje slike ili kada općenito govorimo o aristokraciji u BiH (to jest o o Bošnjacima, bh. Srbi i Hrvati zbog OC nemaju baš neku tradicionalnu aristokraciju u tom smislu, makar se meni tako čini, ispravite me molim vas ako nisam u pravu), ti ljudi su većinom u ruralnim područjima uvijek bili ili ovim para-urbanim manjim mjestima.

Poprilično je lako zaključiti šta je identitet Bošnjaka, sevdalinka, ta neka arhitektura sa osmanskim uticajima, kuća na četiri vode, kahva 24/7, BI i islamski background u dosta pitanja.

Kao neko ko potiče iz jedne takve porodice sa jedne strane, dosta stvari koje se ovdje kritiziraju (uzmite pozdrav selam npr. ili merhaba) kao nešto čudno ili strano upravo oblikjuje te ljude.
Ili ovo fetiširanje na neka strana imena, pa ti ljudi bi sebi prije odsjekli jednu ruku nego djetetu dati ime Leon npr.
So What!

#213 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

sehohari wrote: 19/12/2024 16:03Zato što općenito ne postoji neka zajednica muslimana sa tako striktnom organizacijom kao u Bošnjaka. Jedino možda Turska, gdje je to organizacija na nivou države i gdje su svi imami ujedno i državni službenici.
Iako je naša organizacija proitekla iz AU perioda, mislim da je ta tradicija jakih religioznih institucija nešto što je došlo od Turaka.

Međutim, isto tako, treba isteći, iako su Bošnjaci po brojnosti dosta manji, oni čine grupu muslimana sa najdužom istorijom u SAD-u.

Čak i prvi arapi koji su dolazili u Americi su bili katolici i pravoslavci, muslimani su počeli dolaziti tek dosta, dosta kasnije. Većinu arapa tamo čine kršćani do dan-danas.
IZBIH je osnovala Austorugarska monarhija da bi razdvojila Bošnjake od islamskih autoriteta u tadašnjem Osmanskom carstvu.

Austorugari su uglavnom donosili bolje odluke po nas, nego mi sami po sebe, a evo i vrijeme je pokazalo zašto.

Ja upravo mislim da je Austrougarska monarhija sa IZBiH skrojila organizacija po evropskom modelu, zato to i izgleda superiornije nad ostalim muslimanskim zajednicama.

Kod nas srećom, IZBIH je samostalna organizacija i apsolutno nema potrebe da se i u jednom trenutku vezuje za državu, jer također moramo i očuvati sekularizam koji imamo.

Što se tiče turskog Diyaneta, njih izvlači upravo masovnost koju imaju i sama činjenica da je Turska napravila zaokret kao jedna sekularna zemlja i evropski-orijentisana zemlja, tako su i oni morali da prate taj trend.

Što se tiče ostalih muslimana, u Dearbornu, savezna država Michigan, mjestu u kojem je Henry Ford započeo svoju čuvenu kompaniju se nalazi najveća zajednica Arapa u SAD-u. To su pretežno muslimani, koji su tu došli u raznim valovima od početka 20. stoljeća, a tu se nalazi i najveća džamija u SAD-u.

Hamtramck u Michiganu je prvi većinski muslimanski grad u SAD-u, također naseljen muslimanima u raznim valovima doseljavanja tokom proteklih 100 godina.

Bošnjaci su u SAD-u, postali brojni tek od rata naovamo i tada se i dešava taj bum u razvoju kulturne i religijske infrastrukture, koja za poprilično malobrojnu zajednicu u poređenju sa ostalima, čini veoma impresivnim i tačno se osjeti ta kulturološka razlika.
dr_Evil

#214 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 19/12/2024 16:21
pa ti ljudi bi sebi prije odsjekli jednu ruku nego djetetu dati ime Leon npr.
Ova ti je za kitaba :)
DaysleepeR

#215 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by DaysleepeR »

Ne treba gledati sve ni vjerski, tema koju niko nije ni načeo je da su 9 pobjednika Zvezda Granda u 17 sezona bili bošnjaci.

I to je dio bošnjačke kulture, narodna muzika, šljkice, kafana, muzika, alkohol, speed, pištolj, palija, tuča.
PreWiBa

#216 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vidi druže, ja ne govorim o časnim ljudima poput Bjedića i co.
Govorimo o post-Dayton periodu.

Džemo se borio i na kraju glavom platio što je došlo do makar-kakve tavke obnove tog identiteta, a onda dođe neki NS, SDP-ovac i kaže ja sam X.

Naravno da si u pravu za bh. naciju, to ja nikad nisam ni rekao. Ali u takom procesu ne treba ni zaboravljati ko si ili šta si. Prije svega da onda nikoga ne vodiš ni u šta, samo ispadaš još veće spadalo.
Vjecita_zavrzlama

#217 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

dr_Evil wrote: 19/12/2024 16:20

Ne znam na koga ti mislis, ali oni sta su se odrekli identita radi "nekih njiva" su bili begovi. Dede od SDA ekipe.
Logicno i dan zanas nam sjebaju sve

Realno begovi nama nista nisu dali, vjecito zivjeli kao elita gdje cim su turci otisli masa njih u strahu da ne izgube privilegije pobjegli za Tursku.Realno ostavili bosnjake gotovo totalno bez akademije…i kad se neko kao ponosi begovskim porijeklom.Cime ? Sto je crpio svoju zemlju za okupatore? Cast izuzetcima tipa Husein beg Gradascevic
So What!

#218 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

Ovaj spot je snimao Ademir Kenović, a sniman je oko Nahoreva i Pionirske Doline jer su Kalesijski zvuci snimali za Diskoton.

Ruralna kultura je bila samo underground, jer je ruralni bosanski čovjek donedavno bio nepismen pa se nije ni mogao izražavati.

Susret urbanog i ruralnog čovjeka do rata nije bio tako čest i imali smo gotova dva paralelna svijeta, ali većina stanovništva BiH 1992. godine je bilo ruralno, a vjerovatno je i danas.

So What!

#219 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by So What! »

Nedavno sam na Izvornoj TV gledao snimak koride koji se održao na stadionu Koševo.

Iz zajebancije prebacim na Izvorna TV, kad tamo ni manje ni više korida održane 89. godine na našem najvećem stadionu.

Bio sam uvjeren da je snimak online, ali ću se potruditi da ga nabavim, za sada sam uspio pronaći fotografiju s tog događaja.

Možete li zamisliti u današnji vakat takav događaj?

Image
PreWiBa

#220 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

So What! wrote: 19/12/2024 16:24
sehohari wrote: 19/12/2024 16:03Zato što općenito ne postoji neka zajednica muslimana sa tako striktnom organizacijom kao u Bošnjaka. Jedino možda Turska, gdje je to organizacija na nivou države i gdje su svi imami ujedno i državni službenici.

IZBIH je osnovala Austorugarska monarhija da bi razdvojila Bošnjake od islamskih autoriteta u tadašnjem Osmanskom carstvu.

Austorugari su uglavnom donosili bolje odluke po nas, nego mi sami po sebe, a evo i vrijeme je pokazalo zašto.

Ja upravo mislim da je Austrougarska monarhija sa IZBiH skrojila organizacija po evropskom modelu, zato to i izgleda superiornije nad ostalim muslimanskim zajednicama.

Kod nas srećom, IZBIH je samostalna organizacija i apsolutno nema potrebe da se i u jednom trenutku vezuje za državu, jer također moramo i očuvati sekularizam koji imamo.

Što se tiče turskog Diyaneta, njih izvlači upravo masovnost koju imaju i sama činjenica da je Turska napravila zaokret kao jedna sekularna zemlja i evropski-orijentisana zemlja, tako su i oni morali da prate taj trend.

Što se tiče ostalih muslimana, u Dearbornu, savezna država Michigan, mjestu u kojem je Henry Ford započeo svoju čuvenu kompaniju se nalazi najveća zajednica Arapa u SAD-u. To su pretežno muslimani, koji su tu došli u raznim valovima od početka 20. stoljeća, a tu se nalazi i najveća džamija u SAD-u.

Hamtramck u Michiganu je prvi većinski muslimanski grad u SAD-u, također naseljen muslimanima u raznim valovima doseljavanja tokom proteklih 100 godina.

Bošnjaci su u SAD-u, postali brojni tek od rata naovamo i tada se i dešava taj bum u razvoju kulturne i religijske infrastrukture, koja za poprilično malobrojnu zajednicu u poređenju sa ostalima, čini veoma impresivnim i tačno se osjeti ta kulturološka razlika.
Jeste, ali trebalo je nešto i biti sa strane da se taj uticaj ne shvati kao strani.

Tursku definitivno nije izvukla samo brojnost, ljudi imaju puno, puno jaču organizaciju od nas, iako smo mi zasigurno na drugom mjestu.
Ti nisi nikad bio u nekoj drugoj zemlji pa da možeš da usporediš.

Turske džamije su jako striktno organizovane, imam koji radi u njoj je plaćen od njihove organizacije, ima pravo na penziju, beneficirani radni staž i tkd.
Bolje da ne govorim kako to izgleda kod nas u dijaspori.

I arapi su ovdje isto brojni gdje sam, ali oni to već nemaju.

Mislim da tom pitanju pristupaš sa određenom dozom osjećaja superiornosti.
PreWiBa

#221 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 16:27

Realno begovi nama nista nisu dali, vjecito zivjeli kao elita gdje cim su turci otisli masa njih u strahu da ne izgube privilegije pobjegli za Tursku.Realno ostavili bosnjake gotovo totalno bez akademije…i kad se neko kao ponosi begovskim porijeklom.Cime ? Sto je crpio svoju zemlju za okupatore? Cast izuzetcima tipa Husein beg Gradascevic
:lol:

Tebi je jasno da je većina elite Bošnjaka za vrijeme SFRJ potekla iz begovskih porodica?
MehmedPasaMoric

#222 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by MehmedPasaMoric »

So What! wrote: 19/12/2024 16:33 Nedavno sam na Izvornoj TV gledao snimak koride koji se održao na stadionu Koševo.

Iz zajebancije prebacim na Izvorna TV, kad tamo ni manje ni više korida održane 89. godine na našem najvećem stadionu.

Bio sam uvjeren da je snimak online, ali ću se potruditi da ga nabavim, za sada sam uspio pronaći fotografiju s tog događaja.

Možete li zamisliti u današnji vakat takav događaj?

Image
Korida je vise dio identiteta Bosnjaka nego sto je hidzab

I said what I said
Vjecita_zavrzlama

#223 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

sehohari wrote: 19/12/2024 16:37

Tebi je jasno da je većina elite Bošnjaka za vrijeme SFRJ potekla iz begovskih porodica?
Da jasno mi je ?
PreWiBa

#224 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 16:40

Da jasno mi je ?
Vjecita_zavrzlama

#225 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite

sehohari wrote: 19/12/2024 16:40
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/12/2024 16:40

Da jasno mi je ?
vecina elite je smece i doveli su nas gdje su nas doveli
Izetbegovići prvi

Cast izuzetcima
I said what i said
Locked