Pa i kod nas je. Al cim malo ostari, eto te u prvom safu redovan.
Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identitet?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#126 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
-
Vjecita_zavrzlama
#127 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
A hajde ti nama iznesi statistiku za to sto tvrdis? Dzamijesu pune za dzumu a nekada su bile jos punije klanjalo se na ulici u gotovo svakoj dzamiji.Niko nije rekao da vjera umrla ali tvrdim da nema ekspanzije koja je bila nakon rata pa do 2016-2016.So What! wrote: ↑19/12/2024 11:46 Ljudi koji misle da islam u BiH nije u ekspanziji, jednostavno žive u nekakvom drugačijem mjehuru, okruženi istim ljudima, bez previše dodira sa novim generacijama.
Mislim da obrazovni sistem u BiH nikada više nije pogodovao vjernicima nego sada, a to je upravo iz razloga jer se rađa neki novi vjerski pokret.
Džamije širom BiH, petkom su odlično popunjene, a još ako uzmemo u obzir da na džumu idu samo muškarci, može se izvući da je prosjek mnogo jači.
Recimo ovi javni mesdžidi, u shopping centrima, ali i poslovnim zgradama gdje su smještene razne kompanije su redovno puni, obično jer džamije nisu otvorene cijeli dan.
Broj medresa, zatim broj upisanih u isti, pa broj nekakvih religijskih omladinskih asocijacija je u porastu, zajedno za vrtićima za djecu, čiji je plan i program islamski orijentisan.
Kao što rekoh, ko misli da nove generacije u BiH su sve manje religiozne, taj se dobro zajebao i na vrlo malom uzorku bazira mišljenje.
A mišljenje može da bazira, upravo iz razloga što mi uživamo u jednoj ljepoti od slobode, gdje imaš apsolutno pravo se okružiti onim ko ti odgovara, slušati i gledati šta ti odgovara, obilježavati šta želiš, svoj život podesiti onako kako ti želiš, a biti religiozan ili ne, opet ostaje na odraslom pojedincu.
Ovi što pišu da pravi muslimani žive samo na Bliskom Istoku su ljudi koji su promašili cijelu priču jer jedna od glavnih karatkeristika Islama je da je namijenjen cijelom čovječanstvu. U praksi za mene, Islam je Judaizam 2.0, neki updatei na postojeća učenja poslata Jevrejima, plus nije samo za Jevreje, već za sve narode svijeta.
Po svojoj definiciji, religija je životna filozofija, sigurno će uticati na kulturolški aspekt nekog naroda, ali ne može u potpunosti iskorijeniti nečiji mentalitet.
Evo poredi statistiku upisa u medrese 2023 i 2005
- Tvrtko II Kotromanić
#128 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
ja sam govorio o identitetuDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 11:43Veća je opasnost kada se dobrovoljno nečega odričeš jer te je neko "uputio" da to kako si odrastao ne valja, i kao dobronamjerno te savjetuje nego kad ti neko nešto represijom zabranjuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 11:29jesu li se trebali tako odprijet i 1950. kada se imperativnim aktom zabranilo nesto sto je oznacavalo odredjeni dio identiteta u vidu nosnje?DaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 11:21 Bošnjački kulturni identitet i naslijeđe se pokušava već 30 godina obezvrijediti i izmijeniti kroz uticaj raznoraznih politički finansiranih sekti koji taj isti identitet i naslijeđe proglašavaju novotarijama i neznanjem, neispravnim islamom, itd.
Samo pogledajte žene muslimanke na ulici i na koliko raznih načina su pokrivene.
Iza svakog drugačijeg "stila" stoji uvezena sekta koja mijenja naš identitet.
Hoću reći, sami bošnjaci vjernici bi trebali da se odupru tom mijenjanju identiteta i spriječe odricanje istog.![]()
salim se naravno, ali cinjenica jeste da je identitet Bosnjaka, izmedju ostalog, velikim dijelom baziran na islamskom kulturnom naslijedju koje je opet puno posebnih i jedinstvenih kulturoloskih znacajki prvenstveno bosnjackih ili juznoslavenskih. Prakticiranje vjere opet, narocito danas, nakon nekoliko decenija sekularizacije koje smo prosli kao drustvo, ne vjerujem da puno utice na sam identitet Bosnjaka. Bosnjak, kao i svaki drugi uostalom, moze biti vjernik ili ateista ili sta vec, sto ne znaci da i dalje ne nosi to kulturno-religijsko naslijedje, a do pojedinca je koliko i na kakav nacin zeli prakticirati religiju.
po meni, posljednji rat, uzasna stradanja i "izdaja" onih koje smo smatrali bracom kao i cinjenica da su jednako klani i vjernici i nevjernici jer "turcin je turcin" je sasvim dovoljno ojacao i uspostavio poseban etno-nacionalni identitet koji vjerujem vise ne moze doci u pitanje kao sto je bio slucaj krajem 19. i pocetkom i u toku 20. vijeka
Ovi bošnjaci što sad odu u selefizam i ostlo sektaštvo nikad se vratiti neće u bošnjački način prakticiranja, od klanjanja pa nadalje.
nacin prakticiranja vjere je druga tema i ne bih iskreno o tome, prvenstveno jer je to svaciji licni izbor, a s druge strane u vise navrata sam se susreo sa poprilicnim nivoom nepoznavanja i nerazumijevanja islamskih propisa, pa i samog gledanja islama i islamskih praksi kroz jedan vizir pun stereotipa koji opet poticu iz neznanja
samo eto da napisem da ne postoji neki bosnjacki, senegalski ili brunejski nacin klanjanja
zaustavit cu se na tome
- DaysleepeR
#129 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Imućniji (da ne kažem oni bliži strankama SDA i NiP, a samim tim i vlasti) biraju tradicionalni domaći islam jer ima daje više slobode za džipove, vile, provode i putovanja, dok istovremeno gube siromašniji dio vjernika koje odnose ove sekte potpomognute predavanjima raznoraznih samozvanih profesora/doktora.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 11:45Vec se sad desava polarizacija, dvije skupine.Niko o tome ne pricaDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 11:43Veća je opasnost kada se dobrovoljno nečega odričeš jer te je neko "uputio" da to kako si odrastao ne valja, i kao dobronamjerno te savjetuje nego kad ti neko nešto represijom zabranjuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 11:29
jesu li se trebali tako odprijet i 1950. kada se imperativnim aktom zabranilo nesto sto je oznacavalo odredjeni dio identiteta u vidu nosnje?![]()
salim se naravno, ali cinjenica jeste da je identitet Bosnjaka, izmedju ostalog, velikim dijelom baziran na islamskom kulturnom naslijedju koje je opet puno posebnih i jedinstvenih kulturoloskih znacajki prvenstveno bosnjackih ili juznoslavenskih. Prakticiranje vjere opet, narocito danas, nakon nekoliko decenija sekularizacije koje smo prosli kao drustvo, ne vjerujem da puno utice na sam identitet Bosnjaka. Bosnjak, kao i svaki drugi uostalom, moze biti vjernik ili ateista ili sta vec, sto ne znaci da i dalje ne nosi to kulturno-religijsko naslijedje, a do pojedinca je koliko i na kakav nacin zeli prakticirati religiju.
po meni, posljednji rat, uzasna stradanja i "izdaja" onih koje smo smatrali bracom kao i cinjenica da su jednako klani i vjernici i nevjernici jer "turcin je turcin" je sasvim dovoljno ojacao i uspostavio poseban etno-nacionalni identitet koji vjerujem vise ne moze doci u pitanje kao sto je bio slucaj krajem 19. i pocetkom i u toku 20. vijeka
Ovi bošnjaci što sad odu u selefizam i ostlo sektaštvo nikad se vratiti neće u bošnjački način prakticiranja, od klanjanja pa nadalje.
I ne odavno nisu samo selefije,.. njima se pridruzise i drugi tipa neke ihvanije itd.Sve to zeli jedan put a onda ostali drugi put
Ovo moze izrasti u vece podjele
Neće skontati elita kad ostane bez naroda...
- So What!
#130 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Zvanična statistika IZBiH je da u 100 sarajevskih džemata, petkom klanja 45 hiljada vjernika.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 11:54A hajde ti nama iznesi statistiku za to sto tvrdis? Dzamijesu pune za dzumu a nekada su bile jos punije klanjalo se na ulici u gotovo svakoj dzamiji.Niko nije rekao da vjera umrla ali tvrdim da nema ekspanzije koja je bila nakon rata pa do 2016-2016.So What! wrote: ↑19/12/2024 11:46 Ljudi koji misle da islam u BiH nije u ekspanziji, jednostavno žive u nekakvom drugačijem mjehuru, okruženi istim ljudima, bez previše dodira sa novim generacijama.
Mislim da obrazovni sistem u BiH nikada više nije pogodovao vjernicima nego sada, a to je upravo iz razloga jer se rađa neki novi vjerski pokret.
Džamije širom BiH, petkom su odlično popunjene, a još ako uzmemo u obzir da na džumu idu samo muškarci, može se izvući da je prosjek mnogo jači.
Recimo ovi javni mesdžidi, u shopping centrima, ali i poslovnim zgradama gdje su smještene razne kompanije su redovno puni, obično jer džamije nisu otvorene cijeli dan.
Broj medresa, zatim broj upisanih u isti, pa broj nekakvih religijskih omladinskih asocijacija je u porastu, zajedno za vrtićima za djecu, čiji je plan i program islamski orijentisan.
Kao što rekoh, ko misli da nove generacije u BiH su sve manje religiozne, taj se dobro zajebao i na vrlo malom uzorku bazira mišljenje.
A mišljenje može da bazira, upravo iz razloga što mi uživamo u jednoj ljepoti od slobode, gdje imaš apsolutno pravo se okružiti onim ko ti odgovara, slušati i gledati šta ti odgovara, obilježavati šta želiš, svoj život podesiti onako kako ti želiš, a biti religiozan ili ne, opet ostaje na odraslom pojedincu.
Ovi što pišu da pravi muslimani žive samo na Bliskom Istoku su ljudi koji su promašili cijelu priču jer jedna od glavnih karatkeristika Islama je da je namijenjen cijelom čovječanstvu. U praksi za mene, Islam je Judaizam 2.0, neki updatei na postojeća učenja poslata Jevrejima, plus nije samo za Jevreje, već za sve narode svijeta.
Po svojoj definiciji, religija je životna filozofija, sigurno će uticati na kulturolški aspekt nekog naroda, ali ne može u potpunosti iskorijeniti nečiji mentalitet.
Evo poredi statistiku upisa u medrese 2023 i 2005
To o čemu ti pričaš, ljudi i dan danas klanjaju na ulici, probaj proći pored Magribije za vrijeme džume.
S tim što sam ja protiv te prakse, obavljanja molitve na ulici i toga je istina manje nego što je bilo, upravo iz razloga što je skoro svako sarajevsko naselje dobilo džamiju.
Što se tiče medresa i one se i dalje otvaraju, ove godine smo ispratili prvu generaciju Banjalučke medrese. Ukupan broj medresa u BiH je sada 7, dakle Cazin, Banja Luka, Tuzla, Travnik, Visoko, Sarajevo, Mostar, dok u sklopu IZBIH djeluju još i novopoazarska i zagrebačka medresa (islamska gimanzija).
Izvući ću neke statistike, trenutno fakat nemam, ali s obzirom na broj rođene djece i povećan broj medresa, ja fakat mislim da trend ne opada.
- Rockefeller
#131 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
e cuj odrec.. pa ne bi dao svoju vjeru nema sanse. hvala turcima sto dodjose i odose.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#132 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Bez veze pitanje, kao pitati da li treba Srbi ili Hrvati da se odvoje od hriščanskog identiteta. Ako se neko identifikuje kroz religiju, to može značiti da dotična osoba smatra religiju ključnim dijelom svog identiteta. S druge strane, ako neko smatra da je besmisleno poistovetiti sebe s religijskim učenjem, to implicira da ta osoba vidi identitet kao nešto što nadilazi religiju. Takav stav može proizaći iz kritičkog promišljanja, skepticizma prema institucijama religije, ili jednostavno drugačijeg shvatanja smisla i vrijednosti. U ovom kontekstu, pitanja o religiji ili njenoj ulozi u identitetu postaju irelevantna jer ta osoba ne vidi religiju kao suštinski ili legitiman osnov za definisanje sebe. Pojednostavljeno: ako smatraš da je besmisleno poistovjetiti sebe sa religijskim učenjem, onda si već otišao - i ovo pitanje nema smisla.
- skupljac_zeljeza
#133 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Nisi pročitao sa fokusom. To te vodi u stereotipe koji te vode u loop. Spominješ da su Bošnjaci 'mimosvijet' u muslimanskom svijetu što nije tačno. Svi muslimani svijeta se ne spore oko 6 imanskih šarta i 5 islamskih što ih sve čini muslimanima, ali ostali neki pogledi mogu da se razlikuju od podneblja do podneblja gdje često i lokalna tradicija se miješa sa vjerom pa neko misli da je i to vjera. Muslimani u Kabulu, Kairu, Teheranu, Sigapuru, Sarajevu, Medini.... nemaju sve isto uniformisano. Svako čuva svoje posebnosti. Kada opet postanu jedno? Kada se poredaju u ove krugove rame do rame i više postaje nebitno kako ko jede kod kuće rižu, kakvu košulju nosi ili kako obilježava Bajram.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 10:52
Ne znam sta ai htio reci? da cak i vjernici su reformatori kod nas ali ja pricam o prosjecnom covjeku.
To da je manje je rekao efendija glavni mog gradica u Bosni, ali ok mozda je razlog raseljavanje..bit ce da jeste

Tu je i vjeronauka kao izborno obavezni predmet koju predaje blizu 1000 nastavnika vjeronauke hiljadama učenika evo u kontinuitetu 3 decenije.
- DaysleepeR
#134 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Sama tvrdnja da ne postoje razlike u klanjanju između muslimana koji prakticiraju tradicionalni islam u BiH i muslimana koji pripadaju sektama koje su se pojavile u BiH nakon rata je zakopavanje glave u pijesak.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 11:57ja sam govorio o identitetuDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 11:43Veća je opasnost kada se dobrovoljno nečega odričeš jer te je neko "uputio" da to kako si odrastao ne valja, i kao dobronamjerno te savjetuje nego kad ti neko nešto represijom zabranjuje.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 11:29
jesu li se trebali tako odprijet i 1950. kada se imperativnim aktom zabranilo nesto sto je oznacavalo odredjeni dio identiteta u vidu nosnje?![]()
nacin prakticiranja vjere je druga tema i ne bih iskreno o tome, prvenstveno jer je to svaciji licni izbor, a s druge strane u vise navrata sam se susreo sa poprilicnim nivoom nepoznavanja i nerazumijevanja islamskih propisa, pa i samog gledanja islama i islamskih praksi kroz jedan vizir pun stereotipa koji opet poticu iz neznanja
samo eto da napisem da ne postoji neki bosnjacki, senegalski ili brunejski nacin klanjanja
zaustavit cu se na tome![]()
Kao što je i pretpostavka da neko ko nije vjernik nema pojma o čemu priča kada je vjera u pitanju.
- MehmedPasaMoric
#135 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Islamski identitet podrazumijeva zivot u skladu sa Islamom I praksom Muhamedovom. Dakle covjek koji ima 3-4 zene, drzi ih pod kljucem, provodi pola dana u dzamiji a ostatak dana radi neki posao i nada se Allahovoj milosti. U 21 stoljecu ne mozes imati normalan zivot ako radis 3 sata dnevno, jer za razliku od Muhameda tom modernom muslimanu treba malo vise resursa od jedne kamile i jedne vrece brasna. Znaci sam nacin zivota u nebliskoistocnoj zemlji te tjera da nemas islamski identitet, ne moras cak ni piti alkohol ili jesti svinjetinu, dovoljno je da radis normalnu radnu sedmicu od 40 sati da bi vec zaostajao za stilom zivota islamskog identiteta... Pa onda pored toga idi na hadz, kolji kurban, placaj zekate, posti, pazi sta jedes, kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc, ne dizi kredit jer kamata je haram, ne ostaj sam u prostoriji sa zenom koja ti nije rod itd., previse je to tereta i obaveze za modernog covjekabroj dva wrote: ↑19/12/2024 08:03A sta je onda "islamski identitet" ako je bliskoistočno porijeklo neophodan uslov za sticanje istog ? I kako da ja ili ti nekome ko nije blagoslovljen rođenjem blizu pustinje uskratimo identitet?? Jer mi znamo najbolje ili sta ?MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 02:17 Jedini nosioci islamskog identiteta i vrijednosti su ljudi na Bliskom istoku i mozda ponegdje u Africi, a ovo sve drugo Turci, Albanci, Ceceni, Malezijci, Indonezani, bijeli konvertiti i ostali klinci i palci, a ponajmanje Bosnjaci, to je sve talasika. Islam je stroga vjera krojena po mjeri semitskog covjeka, nije moderna (modernizovana?) i fleksibilna kao druge abrahamske sekte i ne prilici ljudima koji nisu sa tog podneblja. Ne moze noga broj 45 u cipelu 38 ali nikako
Krscanstvo nema taj problem, idi jednom sedmicno u crkvu, postuj bliznjeg svog, ne ubij ne ukradi itd i ti si vec krscanin na istom levelu na kojem je bio i Isus i imas zagarantovano mjesto u raju. Zato je krscanstvo mnogo blize zapadnom covjeku nego islam
- skupljac_zeljeza
#136 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:18 ... kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc...
-
Vjecita_zavrzlama
#137 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Opada broj mekteblija , isto po statistici IZskupljac_zeljeza wrote: ↑19/12/2024 12:11Nisi pročitao sa fokusom. To te vodi u stereotipe koji te vode u loop. Spominješ da su Bošnjaci 'mimosvijet' u muslimanskom svijetu što nije tačno. Svi muslimani svijeta se ne spore oko 6 imanskih šarta i 5 islamskih što ih sve čini muslimanima, ali ostali neki pogledi mogu da se razlikuju od podneblja do podneblja gdje često i lokalna tradicija se miješa sa vjerom pa neko misli da je i to vjera. Muslimani u Kabulu, Kairu, Teheranu, Sigapuru, Sarajevu, Medini.... nemaju sve isto uniformisano. Svako čuva svoje posebnosti. Kada opet postanu jedno? Kada se poredaju u ove krugove rame do rame i više postaje nebitno kako ko jede kod kuće rižu, kakvu košulju nosi ili kako obilježava Bajram.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 10:52
Ne znam sta ai htio reci? da cak i vjernici su reformatori kod nas ali ja pricam o prosjecnom covjeku.
To da je manje je rekao efendija glavni mog gradica u Bosni, ali ok mozda je razlog raseljavanje..bit ce da jeste
Tu je i vjeronauka kao izborno obavezni predmet koju predaje blizu 1000 nastavnika vjeronauke hiljadama učenika evo u kontinuitetu 3 decenije.
Cekam za to za medrese,ako nadjes
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 19/12/2024 12:30, edited 1 time in total.
- MehmedPasaMoric
#138 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunostiskupljac_zeljeza wrote: ↑19/12/2024 12:22MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:18 ... kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc...Moj Moriću, u kojem si ti paralelnom univerzumu?
![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#139 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Albanci odbacuju lagano,Bosnjaci su krenuli prekidose ih SrbiMehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:29Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunostiskupljac_zeljeza wrote: ↑19/12/2024 12:22MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:18 ... kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc...Moj Moriću, u kojem si ti paralelnom univerzumu?
![]()
Islam treba modernizirati skroz kad vec i onako ne slijedimo 99%.
Evo i reis se rukuje sa zenama prvi on ne slijedi sve
- dr_Evil
#140 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Hajde kljucajte temu, @anex
- skupljac_zeljeza
#141 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Poslije rata odjeljenja u školama bila sa 36 učenika po 5 odjeljenja, a sada ih imaš sa 16 u učionici sa tri odjeljenja. Gase se potpuno neke škole. Imam prosvjetara u kući.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 12:29
Opada broj mekteblija , isto po statistici IZ
Ako imaš tu statistiku podijeli je sa nama. Znam da djeca idu i dalje u mektebe. Mnogi imami rade sa smart tablama. Nije to više isto kao kada smo mi išli kao djeca. Njihov rad kontrolišu nadzornici i savjetnici.

- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#142 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Jao, pa da tako ideš, ne bi imao ni 10% muslimana.MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:29Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunostiskupljac_zeljeza wrote: ↑19/12/2024 12:22MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:18 ... kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc...Moj Moriću, u kojem si ti paralelnom univerzumu?
![]()
Pa arapi su samo 20% svih muslimana, a i od toga odbij onda ove modernije po Libanu npr.
Jeli i ti onda ideš na poslovnu večeru gdje 9 naruče svinjetinu a ti lagano salatu ako kantina nema ništa pileće?
Interesantno.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
- Tvrtko II Kotromanić
#144 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
ne postoje nacionalne razlike u klanjanjuDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 12:14Sama tvrdnja da ne postoje razlike u klanjanju između muslimana koji prakticiraju tradicionalni islam u BiH i muslimana koji pripadaju sektama koje su se pojavile u BiH nakon rata je zakopavanje glave u pijesak.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 11:57ja sam govorio o identitetuDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 11:43
Veća je opasnost kada se dobrovoljno nečega odričeš jer te je neko "uputio" da to kako si odrastao ne valja, i kao dobronamjerno te savjetuje nego kad ti neko nešto represijom zabranjuje.
Kao što je i pretpostavka da neko ko nije vjernik nema pojma o čemu priča kada je vjera u pitanju.
postoje razliciti mezhebi i odredjene prakse u namazu, sto opet nema veze sa etnijama ili nacijama
niti bih upotrebljavao rijec sekta kada je rijec o muslimanima u BiH, jer unutar jednog safa u dzamiji ces naci i onog sto ga nazivas vehabijom ili selefijom, zatim sufiju, random lika repera, rokera, doktora, bravara, sportistu itd itd
svi u jednom safu klanjaju, neko drzi ruke ovako ili onako, siri noge vise ili manje, na sjedenju drzi kaziprst duze ili krace ali to su ugl kozmeticke stvari
nisam nigdje napisao da neko ko nije vjernik nema pojma o vjeri, vec da sam se dosta puta susreo sa nerazumjevanjem, stereotipima pa i neznanju
ukljucujuci i ovaj forum te smatram da je besmisleno dalje pisati o vjerskim praksama bas zbog toga
EDIT: ako vec moramo upotrijebiti rijec sekta, mozda jedino da ga upotrijebim za Ahmedije, koji imaju neki svoj dzemat ovdje (veci im je u Beogradu i to u Starom Gradu gore
-
Sefket007
#145 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu islamskog i bliskoistočnog uticaja/nasljeđa na svoj identite
Kad su Frenkie i Cunami krenuli redovno u dzamiju mislim da dovoljno govori o nekim stvarima.

- So What!
#146 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Logično da opada, kada je broj rođenih prepolovljen, isto kao što opada broj upisanih u osnovne škole.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 12:29Opada broj mekteblija , isto po statistici IZ
Službeno, u školskoj godini 2023/2024, sedam medresa u BiH je pohađalo više 2800 učenika.
Neka statistika za Behram Begovu medresu u Tuzli:
- 2014/14 - 507 učenika (Izvor)
- 2015/16 - 506 učenika (Izvor)
- 2019/20 - 511 učenika (Izvor)
- 2020/21 - 509 učenika (Izvor)
- 2023/22 - 523 učenika (Izvor)
Iz priloženog se da zaključiti da ova škola radi u punom kapacitetu, već deset godina.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#147 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Kakva si ti dilajla hebote..MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:29Sta ti mislis kao da je normalno npr izaci na poslovnu veceru gdje 10 ljudi pije vino a samo ti vodu i da ce svih 10 njih smatrati da je to normalno? Uostalom po islamu ne bi uopste ni trebao biti na toj veceri bez obzira na pice jer zbog nje propustas namaz, jer ne mozes sa sigurnoscu reci da je hrana haram, jer ces biti u prostoriji sa nevjernicima, nepokrivenim zenama itd. To je pravi islam i ja nemam nikakav problem sa njim kao takvim, ali to nije za nas. Sto se i vidi iz toga da 99.9% muslimana u Bosni, Turskoj, Albaniji, Maleziji itd ne zivi u skladu sa tim i takvim islamom. Pa kad vec ne zivimo u skladu sa njim zasto ga ne odbaciti u potpunostiskupljac_zeljeza wrote: ↑19/12/2024 12:22MehmedPasaMoric wrote: ↑19/12/2024 12:18 ... kad izadjes sa drustvom pij kiselu vodu umjesto alkohola ko kakav kloc...Moj Moriću, u kojem si ti paralelnom univerzumu?
![]()
- DaysleepeR
#148 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Molim te prestani sa cpt. Obviuos postovima i da mi pišeš kao da sam debil.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 12:50ne postoje nacionalne razlike u klanjanjuDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 12:14Sama tvrdnja da ne postoje razlike u klanjanju između muslimana koji prakticiraju tradicionalni islam u BiH i muslimana koji pripadaju sektama koje su se pojavile u BiH nakon rata je zakopavanje glave u pijesak.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 11:57
ja sam govorio o identitetu
postoje razliciti mezhebi i odredjene prakse u namazu, sto opet nema veze sa etnijama ili nacijama
niti bih upotrebljavao rijec sekta kada je rijec o muslimanima u BiH, jer unutar jednog safa u dzamiji ces naci i onog sto ga nazivas vehabijom ili selefijom, zatim sufiju, random lika repera, rokera, doktora, bravara, sportistu itd itd
svi u jednom safu klanjaju, neko drzi ruke ovako ili onako, siri noge vise ili manje, na sjedenju drzi kaziprst duze ili krace ali to su ugl kozmeticke stvari![]()
nisam nigdje napisao da neko ko nije vjernik nema pojma o vjeri, vec da sam se dosta puta susreo sa nerazumjevanjem, stereotipima pa i neznanju
ukljucujuci i ovaj forum te smatram da je besmisleno dalje pisati o vjerskim praksama bas zbog toga
EDIT: ako vec moramo upotrijebiti rijec sekta, mozda jedino da ga upotrijebim za Ahmedije, koji imaju neki svoj dzemat ovdje (veci im je u Beogradu i to u Starom Gradu gore) s tim da mainstream muslimani Ahmedije uopce ne smatraju muslimanima
Ako nešto izgleda kao sekta, i ponaša se kao sekta, onda je sekta.
Obzirom da se način klanjanja prenosio svijetom imitacijom, sasvim je logično da postoje razlike u klanjanju upravo po nacionalnim i etničkim principima, obzirom koliko su udaljeni od Meke.
Svakako je pola postova ovdje fula teme, jer kulturni identitet bošnjaka samo u maloj mjeri ima veze sa religijom.
-
Sefket007
#149 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
Ima jos jedna stvar za mektebe... jednostavno roditelji djecu upisuju na druge aktivnosti, sport, muzika, jezivi, umjetnost itd...So What! wrote: ↑19/12/2024 12:54Logično da opada, kada je broj rođenih prepolovljen, isto kao što opada broj upisanih u osnovne škole.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑19/12/2024 12:29Opada broj mekteblija , isto po statistici IZ
Službeno, u školskoj godini 2023/2024, sedam medresa u BiH je pohađalo više 2800 učenika.
Neka statistika za Behram Begovu medresu u Tuzli:
- 2014/14 - 507 učenika (Izvor)
- 2015/16 - 506 učenika (Izvor)
- 2019/20 - 511 učenika (Izvor)
- 2020/21 - 509 učenika (Izvor)
- 2023/22 - 523 učenika (Izvor)
Iz priloženog se da zaključiti da ova škola radi u punom kapacitetu, već deset godina.
Evo na primjeru mojih blizih prijatelja jednostavno nemaju vremena za mekteb i kazu ima u skoli, a vikende koriste za zajedicko vrijeme ili putovanje.
Nije sada vrijeme kao prije sto je bili navike porodica se dosta promjenila.
- Tvrtko II Kotromanić
#150 Re: Kontroverzna tema: Da li Bošnjaci trebaju da se odreknu svog islamskog kulturnog naslijeđa/identiteta?
halali drug, ne mislim da si debilDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 12:58Molim te prestani sa cpt. Obviuos postovima i da mi pišeš kao da sam debil.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑19/12/2024 12:50ne postoje nacionalne razlike u klanjanjuDaysleepeR wrote: ↑19/12/2024 12:14
Sama tvrdnja da ne postoje razlike u klanjanju između muslimana koji prakticiraju tradicionalni islam u BiH i muslimana koji pripadaju sektama koje su se pojavile u BiH nakon rata je zakopavanje glave u pijesak.
svi u jednom safu klanjaju, neko drzi ruke ovako ili onako, siri noge vise ili manje, na sjedenju drzi kaziprst duze ili krace ali to su ugl kozmeticke stvari![]()
EDIT: ako vec moramo upotrijebiti rijec sekta, mozda jedino da ga upotrijebim za Ahmedije, koji imaju neki svoj dzemat ovdje (veci im je u Beogradu i to u Starom Gradu gore) s tim da mainstream muslimani Ahmedije uopce ne smatraju muslimanima
Ako nešto izgleda kao sekta, i ponaša se kao sekta, onda je sekta.
Obzirom da se način klanjanja prenosio svijetom imitacijom, sasvim je logično da postoje razlike u klanjanju upravo po nacionalnim i etničkim principima, obzirom koliko su udaljeni od Meke.
Svakako je pola postova ovdje fula teme, jer kulturni identitet bošnjaka samo u maloj mjeri ima veze sa religijom.
ali se ugl ne slazemo pa hajmo onu nasu sto bi Kesic rekao
let's agree to disagree