Zivotno osiguranje
Moderator: anex
- ZoomZoomKiwi
#576 Re: Zivotno osiguranje
Kod Uniqe je isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#577 Re: Zivotno osiguranje
Najveća prevara.
-
akcija007
#578 Re: Zivotno osiguranje
Ne moze biti isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje .
Godisnje nema doplatka svako placanje na rate ima doplatke koji se oduzimaju od ugovorene sume u pozadini mozda
Plaćanje premija se može ugovoriti: godišnje, polugodišnje (doplata od 2% na godišnju premiju), kvartalno (doplata od 4% na godišnju premiju) i mjesečno (doplata od 6% na godišnju premiju).
Godisnje nema doplatka svako placanje na rate ima doplatke koji se oduzimaju od ugovorene sume u pozadini mozda
Plaćanje premija se može ugovoriti: godišnje, polugodišnje (doplata od 2% na godišnju premiju), kvartalno (doplata od 4% na godišnju premiju) i mjesečno (doplata od 6% na godišnju premiju).
-
Ci-Nick
#579 Re: Zivotno osiguranje
Koji prevaranti.akcija007 wrote: ↑19/12/2024 00:55 Ne moze biti isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje .
Uzme ti 6% doplate na mjesečno plaćanje, to je znači kamata od 12% a prinos na premiju bude 2%.
Tako da npr. Ako plaćaš godišnju premiju 1200 maraka platit ćeš 12x106 maraka pa je to 1272.
Te 72 marke i ne idu u premiju.
Imao neka, kad sam potpisivao usmeno obećavali prinos od 100% na 15 godina a kasnije ispade manje od 30%. Prekinuo i nikad više.
- ZoomZoomKiwi
#580 Re: Zivotno osiguranje
Nema doplatka u Uniqi čovječe imam životno osiguranje već 5 godina znam šta pričam.akcija007 wrote: ↑19/12/2024 00:55 Ne moze biti isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje .
Znači identično je plaćao ti mjesečno ili godišnje ili kvartalno.
-
Ci-Nick
#581 Re: Zivotno osiguranje
Ja sam plaćao u Uniqi od 2006.do 2021. I plaćao godišnju premiju od 1200 maraka tako u dva dijela po 612 KM. Znači 600 premije i 12 maraka nadoplate.ZoomZoomKiwi wrote: ↑19/12/2024 06:58Nema doplatka u Uniqi čovječe imam životno osiguranje već 5 godina znam šta pričam.akcija007 wrote: ↑19/12/2024 00:55 Ne moze biti isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje .
Tako dobivaš pripisan prinos kao da si sve platio na početku godine.
Možda može i bez nadoplate ali onda obračunavaju prinos na uplaćeni iznos svaki mjesec.
- perfect_guy
#582 Re: Zivotno osiguranje
u istoj kući plaćam. I plaćam ovih 6%.ZoomZoomKiwi wrote: ↑19/12/2024 06:58Nema doplatka u Uniqi čovječe imam životno osiguranje već 5 godina znam šta pričam.akcija007 wrote: ↑19/12/2024 00:55 Ne moze biti isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje .
- sime_cipol
#583 Re: Zivotno osiguranje
Placas 100 KM mjesecno 20 godina. Na kraju dobiješ 25 000 KM. Tih 25 000 vrijedi kao 8000 prije 20 godina, pojela inflacija.
Jeftinije je dici kredit i kupiti zlata za 20 000 KM i placati ga 20 godina. Za 20 godina ce to zlato vrijediti barem 50 000 KM.
Zapratite me za jos savjeta.
Jeftinije je dici kredit i kupiti zlata za 20 000 KM i placati ga 20 godina. Za 20 godina ce to zlato vrijediti barem 50 000 KM.
- drndalo
#584 Re: Zivotno osiguranje
Posto si Ci-Nican, onda da ti odgovorim... "Obecavali" ne znaci nista konkretno. Mogli su ti obecati i 380%, i da te nadrndolje ako pristanes... U principu, potpisujes da si, i sta si procitao...Ci-Nick wrote: ↑19/12/2024 06:54Koji prevaranti.akcija007 wrote: ↑19/12/2024 00:55 Ne moze biti isto plaćao ti mjesečno, kvartalno ili godišnje .
Uzme ti 6% doplate na mjesečno plaćanje, to je znači kamata od 12% a prinos na premiju bude 2%.
Tako da npr. Ako plaćaš godišnju premiju 1200 maraka platit ćeš 12x106 maraka pa je to 1272.
Te 72 marke i ne idu u premiju.
Imao neka, kad sam potpisivao usmeno obećavali prinos od 100% na 15 godina a kasnije ispade manje od 30%. Prekinuo i nikad više.
Supacki jeste, ali je tako. Nije fer ni da zene sa malim grudima stavljaju uloske u grudnjake...
Vec sam pisao, jedan od razloga zasto sam ja prestao da se bavim time usput je bio i stav osiguravajuce kuce, koja je za agente druge kuce koja je prodavala njihove polise imala stav, kao i kuca za koju su radili "XY nije odgovoran za stvari koje agent izjavi osiguraniku", dakle obicno "pranje ruku"...
Pisao sam i da sam tada ja imao svojih xx osiguranika iz mog kruga ljudi, sa svima jos uvijek pricam jer sam im sve govorio kako bih ja volio da meni neko kaze. Neki se i nisu zbog toga osigurali kod mene, nego kod nekoga ko je obecavao 100%. A istu polisu su kupili kod nekoga drugog, koju nisu htjeli od mene. Obecavali su im i da sa ranijim raskidom ugovora ne gube nista od uplacenog, a kod mene su gubili u prve 2 godine (10% duzine trajanja) skoro sve uplaceno. Onda kada su raskidali u trecoj godini, napad, "svi ste vi isti, lopovi"... Rekoh im: "Ko slusa svakoga, ostade bez gaca, pa neka ti ovaj 100% vrati uplaceno!". Ja nisam za 100-200 KM po polisi bio spreman obraz usrati. Neki jesu, i zamisli, isla im je prodaja bolje nego meni... Nagrade, putovanja, status... Odavno prelaze na drugu stranu ulice sa vecinom svojih osiguranika.
Da, bas tako, sve je to kradja. Ako umres npr. u prvom mjesecu, zena/djeca ti dobiju odmah svih 24.000 KM koje si trebao uplatiti kroz 20 godina. Lopovluk. Ako pogines u saobracajki, dobiju 48.000 KM, jos veci lopovluk... Uaaaa sudija. Odakle? Iz dobre volje Osiguranja...?sime_cipol wrote: ↑19/12/2024 08:30 Placas 100 KM mjesecno 20 godina. Na kraju dobiješ 25 000 KM. Tih 25 000 vrijedi kao 8000 prije 20 godina, pojela inflacija.
Opet, kao sto sam pisao dosta puta, sustina ove ideje je sklanjanje para od sebe, tj. "prisilna" stednja. Uz osiguranje od prvog dana za familiju, za ne daj boze... Tek nakon toga dolazi i neki prinos, koji moze biti razlicit od godine do godine, a obicno je veci od stednje u banci. To sa zlatom fino izgleda, samo ima mane, koje ne kontas osim ako si probao hendlati zlato, i onda i tu dodjes do "obecavali" i ima li zlata (fizicki) uopste, gdje se nalazi, mozes li do njega, i da li ga mozes prodati brzo jednostavno i povoljno.
Ja sam nedavno naplatio svoju prvu 24 godine polisu, i oko 32% mi je bio prinos, na totalnu sumu koju sam uplatio. Kako sam tu sumu uplacivao 24 godine, onda nije bas poredjenje isto o mojoj uplati od 1000 KM 2000 god. i mojoj uplati od 1000 KM u 2023 god. Ili su moje uplate iste svih 24 god. ali je samo suma isplate manja za inflaciju...? Mada i tu postoji "osigurac" koji ravna zabiljezenu inflaciju po austrijskom zavodu za statistiku (u mom slucaju), pa kada se nakupi >5% inflacije, osig.kuca poveca moju Osiguranu sumu za taj %, pa naplatim vise od prvobitno obecanog, ali mi i iducu ratu poveca za isti %. To se u principu desavalo svake 2-3 godine, pa i na tome dobijes par hiljada vise od uplacenog. Elem, sad me "svrbe" pare, pa gledam da obnovim auto...
Mislim, ima jos opcija sta raditi sa polisom, ali je obicne musterije ne znaju.
- sime_cipol
#585 Re: Zivotno osiguranje
Bolje da si stan kupio prije 24 godine. Imao bi prinos 1000% ili 30x veci.
Na Dobrinji si 2000te mogao kupiti stan za 20k. Danas je 200k. Danas bi birao Mercedes koji ces, ovako daj Boze da bude za Yaris
Zaprati me za jos savjeta, slobodno.
Na Dobrinji si 2000te mogao kupiti stan za 20k. Danas je 200k. Danas bi birao Mercedes koji ces, ovako daj Boze da bude za Yaris
Zaprati me za jos savjeta, slobodno.
- drndalo
#586 Re: Zivotno osiguranje
Pa nije ti bas savjet za pracenje...
Da sam mogao kupiti za te pare stan prije 24 godine, kupio bih... Ali nisam, ni po cijenama, ni po kreditima mogao... Kupio sam ga 2004, kada se sakupilo para da se moze isplatiti cijeli stan.
Da se podsjetimo. 2000 god. uplacujem 1000 KM, 2001 god. jos 1000 KM... I tako dalje...
Neko bi mi dao stan 2000 god. za uplatu po 1000 KM/godisnje...? Da je bilo, uzeo bih 2 stana.
Zasto nisam uzeo kredit te 2000 god...? Jerbo tada stambeni kredit IKAKO, a u svakom slucaju za <18% godisnje kamate nisu mogli dobiti ni budzetske hadzije, a ne ja, sa prilicno dobrom platom kod stranaca, ali ugovorom godinu/za/godinu...
O kupovini stana u nadogradnjama preko "Borackog fonda", bolje da ne pisem... I sta se tu radilo...
Dakle, sustina kod osiguranja je da placas 1/24 ucesca (ili neki drugi razlomak) godisnje, a iz toga imas neki moguci benefit. Poredjenje sa cijelim stanom nije moguce ni sada, ni tada... Jer za stan treba suma 1/1... Dal moja ili bankarska. Banka mi ne da kredit=pare nemam...
I kod zivotnog osiguranja postoje programi (rijetki znaju za njih), gdje ako das 100% odmah da stoje kod njih, imas naravno i oko 2.5-3x vecu dobit na 24 godine, nego ako placas godinu po godinu.
Da se podsjetimo i stare jevrejske mudrosti, da se nikada sva jaja ne drze u jednoj korpi, da se ne razbiju sva ako nam ispadne korpa... Dakle, nije najbolje rjesenje ni sve pare skrhati u stanove. Bolje je razbiti te sume na 5-6 razlicitih investicija ukoliko je moguce.
Ali neka tebe prati kome se svidjas.
Da sam mogao kupiti za te pare stan prije 24 godine, kupio bih... Ali nisam, ni po cijenama, ni po kreditima mogao... Kupio sam ga 2004, kada se sakupilo para da se moze isplatiti cijeli stan.
Da se podsjetimo. 2000 god. uplacujem 1000 KM, 2001 god. jos 1000 KM... I tako dalje...
Neko bi mi dao stan 2000 god. za uplatu po 1000 KM/godisnje...? Da je bilo, uzeo bih 2 stana.
Zasto nisam uzeo kredit te 2000 god...? Jerbo tada stambeni kredit IKAKO, a u svakom slucaju za <18% godisnje kamate nisu mogli dobiti ni budzetske hadzije, a ne ja, sa prilicno dobrom platom kod stranaca, ali ugovorom godinu/za/godinu...
O kupovini stana u nadogradnjama preko "Borackog fonda", bolje da ne pisem... I sta se tu radilo...
Dakle, sustina kod osiguranja je da placas 1/24 ucesca (ili neki drugi razlomak) godisnje, a iz toga imas neki moguci benefit. Poredjenje sa cijelim stanom nije moguce ni sada, ni tada... Jer za stan treba suma 1/1... Dal moja ili bankarska. Banka mi ne da kredit=pare nemam...
I kod zivotnog osiguranja postoje programi (rijetki znaju za njih), gdje ako das 100% odmah da stoje kod njih, imas naravno i oko 2.5-3x vecu dobit na 24 godine, nego ako placas godinu po godinu.
Da se podsjetimo i stare jevrejske mudrosti, da se nikada sva jaja ne drze u jednoj korpi, da se ne razbiju sva ako nam ispadne korpa... Dakle, nije najbolje rjesenje ni sve pare skrhati u stanove. Bolje je razbiti te sume na 5-6 razlicitih investicija ukoliko je moguce.
Ali neka tebe prati kome se svidjas.
-
milojicabrzi
#587 Re: Zivotno osiguranje
E profesore, ti k'o da si đak a ne profesor, što bi rekli nadrealisti.ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/12/2024 23:37 Zavisi od osiguravajuće kuće. Otkup je svakako neisplativa opcija osim u slučaju da ti novac baš treba.
Uz ponudu za osiguranje života dobiješ i tabelu otkupnih vrijednosti za svaku navršenu godinu osiguranja.
Razlika je cca i do 30% u prvih 4 godine, od 5 do 8 godina je 20%.
Postoji opcija i kapitaliziranja ako ne možeš više da plaćaš premiju.
https://www.novaczasutra.hr/Article/pri ... tegoryId=2
Mani me tih bankarsko-finansijskih termina (otkup, kapitalizacija), ko od koga šta otkupljuje...
Pitam za objašnjenje normalnim jezikom na konkretnom primjeru, znam da niko ne može reći precizno u decimalu, ali barem ugrubo.
Plaćam 1200 KM godišnje, polisa na 25 godina, koliki otprilike iznos od uplaćenog dobijam ako prekinem u 10-oj, 15-oj ili 20-oj godini, a koliki ako bude uplaćivano punih 25 godina.
- drndalo
#588 Re: Zivotno osiguranje
Vec ti je rekao, u tabeli koji si dobio pise po godinama sta dobijes za raniji prekid uplata.
Pa npr. nadjes u 8 godini red, i imas 2 kolone, jedna je "otkupna vijednost" (raskid ugovora s tvoje strane, prestanak placanja rata, zahtjev za isplatom novca tebi), i tu pise npr. 4786 + do tada ostvareni prinos. U drugoj koloni pise "kapitalizirana vrijednost" ("zamrzavanje", ne placas naredne rate prema ugovoru, glavnica ostaje kod njih do isteka potpisanog roka, ta suma i dalje donosi neki prinos na glavnicu), i tu ti pise npr. 5489 + do tada ostvareni prinos). Ova druga kolona je uvijek sa vecom sumom, tj. manje si "kaznjen" jer ne podizes pare od njih, nego ih ostavljas.
U 12-oj godini, naravno, sume su vece nego u 8-oj.
Prve 2 godine (ili preciznije 10% duzine trajanja) obicno imas 0 (nula) povrata, jer se vecina tih para distribuira sto na prodaju, marketing, i najvaznije REOSIGURANJE. Jer svaka pametna kuca odmah reosigura svog osiguranika kod drugih kuca, i to na duzinu trajanja ugovora, i to odmah plati. Odatle ono sto je kod tih polisa uvijek nepromjenjivo=duzina trajanja polise. Ne mozes je produziti/skratiti. Mozes smanjiti sumu, povecati, placanje na razne nacine, kasko/ne-kasko, ali duzina ostaje ista.
Svaku iducu godinu koju zavrsis je manji % "kazne" za raniji prekid.
Koliki iznos po isteku dobijas? Tu ti je uvijek mjerilo Osigurana suma (za istu ratu i duzinu trajanja, muskarci-zene-mladji-stariji, nemaju istu osiguranu sumu). Dakle ti si osiguran na xx.xxx KM, i toliko bi neko tvoj dobio u slucaju ne daj boze, ili 2x ne-daj-boze za smrt u nesreci, kao i osnovica za dozivljenje. Na osiguranu sumu UVIJEK dolazi i "do tada ostvarena dobit". Obicno na kraju svake godine salju obavjestenje koliko dobiti za tu godinu ostvarujes, a to se sabira na kraju sa ostalim dobitima po godinama i osiguranom sumom.
Pa npr. nadjes u 8 godini red, i imas 2 kolone, jedna je "otkupna vijednost" (raskid ugovora s tvoje strane, prestanak placanja rata, zahtjev za isplatom novca tebi), i tu pise npr. 4786 + do tada ostvareni prinos. U drugoj koloni pise "kapitalizirana vrijednost" ("zamrzavanje", ne placas naredne rate prema ugovoru, glavnica ostaje kod njih do isteka potpisanog roka, ta suma i dalje donosi neki prinos na glavnicu), i tu ti pise npr. 5489 + do tada ostvareni prinos). Ova druga kolona je uvijek sa vecom sumom, tj. manje si "kaznjen" jer ne podizes pare od njih, nego ih ostavljas.
U 12-oj godini, naravno, sume su vece nego u 8-oj.
Prve 2 godine (ili preciznije 10% duzine trajanja) obicno imas 0 (nula) povrata, jer se vecina tih para distribuira sto na prodaju, marketing, i najvaznije REOSIGURANJE. Jer svaka pametna kuca odmah reosigura svog osiguranika kod drugih kuca, i to na duzinu trajanja ugovora, i to odmah plati. Odatle ono sto je kod tih polisa uvijek nepromjenjivo=duzina trajanja polise. Ne mozes je produziti/skratiti. Mozes smanjiti sumu, povecati, placanje na razne nacine, kasko/ne-kasko, ali duzina ostaje ista.
Svaku iducu godinu koju zavrsis je manji % "kazne" za raniji prekid.
Koliki iznos po isteku dobijas? Tu ti je uvijek mjerilo Osigurana suma (za istu ratu i duzinu trajanja, muskarci-zene-mladji-stariji, nemaju istu osiguranu sumu). Dakle ti si osiguran na xx.xxx KM, i toliko bi neko tvoj dobio u slucaju ne daj boze, ili 2x ne-daj-boze za smrt u nesreci, kao i osnovica za dozivljenje. Na osiguranu sumu UVIJEK dolazi i "do tada ostvarena dobit". Obicno na kraju svake godine salju obavjestenje koliko dobiti za tu godinu ostvarujes, a to se sabira na kraju sa ostalim dobitima po godinama i osiguranom sumom.
Last edited by drndalo on 19/12/2024 12:11, edited 1 time in total.
-
Ci-Nick
#589 Re: Zivotno osiguranje
Na desetoj nećeš dobiti ni ono što si uplatio, tih 12.000 maraka, na petnaestoj ćeš dobiti nešto više od uplaćenog iznosa, uplatit ćeš 18.000 a dobit možda 19.000. Na dvadesetoj nije velik gubitak u odnosu na plaćanje do kraja. Dobit ćeš uplaćeni iznos od 24.000 maraka plus 3 do 4 hiljade prinosa.milojicabrzi wrote: ↑19/12/2024 11:44E profesore, ti k'o da si đak a ne profesor, što bi rekli nadrealisti.ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/12/2024 23:37 Zavisi od osiguravajuće kuće. Otkup je svakako neisplativa opcija osim u slučaju da ti novac baš treba.
Uz ponudu za osiguranje života dobiješ i tabelu otkupnih vrijednosti za svaku navršenu godinu osiguranja.
Razlika je cca i do 30% u prvih 4 godine, od 5 do 8 godina je 20%.
Postoji opcija i kapitaliziranja ako ne možeš više da plaćaš premiju.
https://www.novaczasutra.hr/Article/pri ... tegoryId=2
Mani me tih bankarsko-finansijskih termina (otkup, kapitalizacija), ko od koga šta otkupljuje...![]()
Pitam za objašnjenje normalnim jezikom na konkretnom primjeru, znam da niko ne može reći precizno u decimalu, ali barem ugrubo.
Plaćam 1200 KM godišnje, polisa na 25 godina, koliki otprilike iznos od uplaćenog dobijam ako prekinem u 10-oj, 15-oj ili 20-oj godini, a koliki ako bude uplaćivano punih 25 godina.
Sve su ove brojke frljoka ali vjerovatno ne fulam mnogo.
- drndalo
#590 Re: Zivotno osiguranje
Tako nekako i bude, kod duzih polisa, negdje oko 1/2 trajanja si "na svojici", tj. naplatis onoliko koliko si uplata imao, gdje se "kazna" za raniji raskid otprilike pokrije ostvarenom dobiti do tada.
-
SPQR.SA
#591 Re: Zivotno osiguranje
Doslo je vrijeme da isplate osiguranje nakon 24 god.
U odnosu na uplaceni iznos preko 3k manje.
E sad pravdaju se da u uplaceni iznos ne ulazi, povecanje koje je dodano nakon 9 godina placanja, a odnosilo se na dodatak od povreda.
Takodjer ne uracunava se ni akcija za povecanje osigurane sume, na osnovi akcije (ne sjecam se godine)
I kao slag na tortu umanjenje od 2% za placanje police polugodisnje.
E sad pravdaju se da u uplaceni iznos ne ulazi, povecanje koje je dodano nakon 9 godina placanja, a odnosilo se na dodatak od povreda.
Takodjer ne uracunava se ni akcija za povecanje osigurane sume, na osnovi akcije (ne sjecam se godine)
-
akcija007
#592 Re: Zivotno osiguranje
Ja sam govorio da placate premije zivotnog jednom godisnje jer imaju doplate a jedan forumas je rekao da nije tacno da nisam u pravu , da Uniqa nista ne naplacuje i kada mjesecno placas . Ocito sam u pravu bio
Tebi su zaracunali to polugodisnje placanje i odbili na kraju
Tebi su zaracunali to polugodisnje placanje i odbili na kraju
-
akcija007
#594 Re: Zivotno osiguranje
A ove 3000 manje koliko si dobiti dobio za 24 godine mogu li ti oni pokriti gubitak ?
- drndalo
#595 Re: Zivotno osiguranje
Sveukupna suma, ili Osigurana suma + dobit...? Mislim da je sasvim OK da napises i ima osiguranja, tema je o tome. Imas iskustvo. Ako je lose, neka znaju ljudi, da ih zaobidju. Ne mogu ti oduzeti zbog pisanja nista sto te sljeduje.SPQR.SA wrote: ↑24/12/2024 21:38 Doslo je vrijeme da isplate osiguranje nakon 24 god.
Dodatak za povrede, invalidnost, itd. je kao "kasko" to nigdje ne ulazi u glavnicu. Kao sto sam pisao, "osigurana suma" je osnova za sva racunanja svega. Ako ti je povecana uplata, a osigurana suma nije narasla % isto, nesto nije u redu.
Akcija "povecanja osigurane sume" mora imati posljedicu povecanja osigurane sume, i nakon te akcije ta suma se ne smije smanjivati. Dakle, ako su je sa 20 kKM povecali na 22 kKM, sve nakon toga mora s e samo nastaviti na tih 22 kKM...
INACE DA PONOVIM SVIMA, ako vam nude nesto, niste obavezni uzeti. Ako vam namecu nesto razlicito od vase polise, nemate trosak raskida, ne mogu vas natjerati, ja vec godinama bacam u smece "specijalne ponude" gdje uplatim samo 600 EUR vise do kraja moje polise, da bih imao 601 EUR vecu osiguranu sumu.
Dodatak za uplatu? Ja znam da je kod mene bio, a kako mi je odgovaralo u neka doba da placam na 6 mjeseci umjesto 1 godisnje, umjesto da placam 2% doplate na 1200+ KM godisnje, smanjio sam 1 polisu na 1/2, a drugo zapoceo od nule na istu sumu, 6 mjeseci razmaknuto... Kao da placam 1/2 prvu polisu. Jos sam u ovoj drugoj dobio program 3x osiguranu sumum u slucaju smrti nesretnim slucajem, umjesto 2x...
KAO I U SVEMU NA SVIJETU, ako nesto zvuci previse dobro da bi bilo istina, OBICNO NIJE ISTINA !
- drndalo
#597 Re: Zivotno osiguranje
Napravi hajr-cesmu u selu od tih viska para, pa nece vise biti haram, nego ce biti halal.
- fusion_ba
#598 Re: Zivotno osiguranje
Neke osiguravajuće kuće su počele nuditi kombinaciju osiguranja/štednje i ulaganja u investicione fondove pa to promovišu kao moguću zaradu nakon isteka polise. Ne znam ima li neko iskustva s tim.
Npr
https://viennaosiguranje.ba/moj-kapital
Npr
- perfect_guy
#599 Re: Zivotno osiguranje
imam aktivno. Po definisanim iznosima u polisi, cca 85% je ulaganje u fond, cca 15% osiguranja za slučaj nezgode. Konkretno za 2023. kao prvu godinu, cca 30% uplaćenog iznosa je uloženo u fond, i to po cijeni udjela na 31.12. Ista je vjerovatno poenta kao u klasičnim životnim (što nemaš povrat ako prekineš u prve 2 ili 3 godine), što se u početku trajanja u stvari plaćaju reosiguranja. Znam da će se dalje tokom trajanja ugovora procentualno povećavati dio iznosa koji se usmjerava u fond, vidjeću tačno kako će izgledati kad se zaključi 2024.fusion_ba wrote: ↑25/12/2024 15:09 Neke osiguravajuće kuće su počele nuditi kombinaciju osiguranja/štednje i ulaganja u investicione fondove pa to promovišu kao moguću zaradu nakon isteka polise. Ne znam ima li neko iskustva s tim.
Npr
- fusion_ba
#600 Re: Zivotno osiguranje
To mi izgleda kao bolja opcija nego klasično životno osiguranje.