Stambeni kredit
Moderator: anex
-
LikeLike
#351 Re: Stambeni kredit
Jutros bio u drugoj banci, bolje uslove dobio i ne traze mi suduznika za razliku od Uniona.
Ovo je klasican primjer kako banka zbog neznanja radnika gubi dva klijenta i dugorocni kredit.
Sad me zanima u vezi osiguranja nekretnine, da li se moze izbjeci? Cca 2000KM se odmah skida od kredita za osiguranje.
Vise me zanima da li drugi to placaju? Kad malo razmislim nije ni lose imati osiguranu nekretninu u tom periodu otplate kredita.
Ovo je klasican primjer kako banka zbog neznanja radnika gubi dva klijenta i dugorocni kredit.
Sad me zanima u vezi osiguranja nekretnine, da li se moze izbjeci? Cca 2000KM se odmah skida od kredita za osiguranje.
Vise me zanima da li drugi to placaju? Kad malo razmislim nije ni lose imati osiguranu nekretninu u tom periodu otplate kredita.
-
1Dante1
#352 Re: Stambeni kredit
Boli državnu banku kita za klijente. Bio ili ne, njima leže plata
Osiguranje sam platio 700KM na deset godina. Ne može se izbjeći niti se trrba izbjeći.
Mada dobro pročitati uslove. Recimo karikriam, ako pukne cijev u glavnoj vertikali ne pokriva, ako pukne u stanu pokriva etc
Osiguranje sam platio 700KM na deset godina. Ne može se izbjeći niti se trrba izbjeći.
Mada dobro pročitati uslove. Recimo karikriam, ako pukne cijev u glavnoj vertikali ne pokriva, ako pukne u stanu pokriva etc
-
_deCKarD
#353 Re: Stambeni kredit
Ako ti se ne žuri sačekaj do iza nove godine pa će biti opet ona linija stambenih kredita kod Union banke sufinansirana od strane Vlade FBiH gdje kamata bude 2,99, fiksna na čitav period otplate za prvo rješavanje stambenog pitanja
-
1Dante1
#354 Re: Stambeni kredit
Ako nemaš vezu, proces traje tri mjeseca
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
-
1Dante1
#356 Re: Stambeni kredit
Jasno, ali teško koji prodavač će te čekati tri mjeseca
-
LikeLike
#357 Re: Stambeni kredit
Svakako cemo iza nove predati za kredit, ali ne znam da li bi prosli jer ja vec imam stan kupljen prije braka. Doduse zena ce sama dici kredit i stan ili kuca ide na nju. Sad ne znam da li to spada u prvo rjesavanje stambenog pitanja.
Btw u raiffeisenu kamata 3,6 cini mi se.
- Distortion
#358 Re: Stambeni kredit
Banka osigurava hipoteku ako kupovins nekretnine bude pod hipotekom. Svake godine placas osiguranje stana i ovai iz osiguranja odnese policu u banku kao dokaz da je osigurana i tako citav period trajanja kredita. Govorim iz licnog iskustva, Union banka, i uslovi koji su dali prije skoro 10 godina su bili najpovoljniji.LikeLike wrote: ↑16/12/2024 10:45 Jutros bio u drugoj banci, bolje uslove dobio i ne traze mi suduznika za razliku od Uniona.
Union banka je tad dala fiksnu i bili su najpovoljniji i u dva navrata su ipak snizavali kamatnu stopu iako je ugovoremna fiksna.
Meni je Uniom banka skroz korektna, cak imaju odlocmr uslove na djeciju stednju, min 37 mjeseci orocenje.
-
LikeLike
#359 Re: Stambeni kredit
U nasem slucaju se osiguranje nekretnine placa odmah za cijeli period hipoteke tj. 20 godina. Nesto oko 105KM godisnje. Znaci 2000+KM bi odmah platio. Na prvu mi nije leglo, ali svakako bi placao osiguranje nekretnine tkd mi je sasvim ok to osiguranje.Distortion wrote: ↑17/12/2024 21:56Banka osigurava hipoteku ako kupovins nekretnine bude pod hipotekom. Svake godine placas osiguranje stana i ovai iz osiguranja odnese policu u banku kao dokaz da je osigurana i tako citav period trajanja kredita. Govorim iz licnog iskustva, Union banka, i uslovi koji su dali prije skoro 10 godina su bili najpovoljniji.LikeLike wrote: ↑16/12/2024 10:45 Jutros bio u drugoj banci, bolje uslove dobio i ne traze mi suduznika za razliku od Uniona.
Union banka je tad dala fiksnu i bili su najpovoljniji i u dva navrata su ipak snizavali kamatnu stopu iako je ugovoremna fiksna.
Meni je Uniom banka skroz korektna, cak imaju odlocmr uslove na djeciju stednju, min 37 mjeseci orocenje.
Ja sam presao iz druge banke u Union jer su jedini u tom trenutku imali prepaid karticu i iskreno nisam nesto zadovoljan. Jako su spori, sistem cesto ne radi, mobilno bankarstvo je dosta lose i sporo. Platim nesto karticom, nekad mi prikaze transakciju kroz 2 dana, nekad poslije 7-8 dana, itd…
U NLB je to sve islo dosta bolje, a i u Raiffeisenu kod supruge.
- nivla
#360 Re: Stambeni kredit
promijenio mobitel, union banci trebalo 2 mjeseca da aktiviraju kviko tj posalju nove kodove za aktivaciju aplikacije
sto se tice tog osiguranja stana to je u korist banke a ne onog ko je podigao kredit
sto se tice tog osiguranja stana to je u korist banke a ne onog ko je podigao kredit
-
Collector1946
#361 Re: Stambeni kredit
Osiguranje nekretnije je obavezno pri svakom stambenom kreditu, ne smije banka imati neosiguran kolateral. S tim da sve banke traze da se uplati po realizaciji kredita za cijeli period.LikeLike wrote: ↑17/12/2024 23:03U nasem slucaju se osiguranje nekretnine placa odmah za cijeli period hipoteke tj. 20 godina. Nesto oko 105KM godisnje. Znaci 2000+KM bi odmah platio. Na prvu mi nije leglo, ali svakako bi placao osiguranje nekretnine tkd mi je sasvim ok to osiguranje.Distortion wrote: ↑17/12/2024 21:56Banka osigurava hipoteku ako kupovins nekretnine bude pod hipotekom. Svake godine placas osiguranje stana i ovai iz osiguranja odnese policu u banku kao dokaz da je osigurana i tako citav period trajanja kredita. Govorim iz licnog iskustva, Union banka, i uslovi koji su dali prije skoro 10 godina su bili najpovoljniji.LikeLike wrote: ↑16/12/2024 10:45 Jutros bio u drugoj banci, bolje uslove dobio i ne traze mi suduznika za razliku od Uniona.
Ja sam presao iz druge banke u Union jer su jedini u tom trenutku imali prepaid karticu i iskreno nisam nesto zadovoljan. Jako su spori, sistem cesto ne radi, mobilno bankarstvo je dosta lose i sporo. Platim nesto karticom, nekad mi prikaze transakciju kroz 2 dana, nekad poslije 7-8 dana, itd…
Nije mi jasno kako imas odmah kalkulaciju za iznos osiguranja jer on zavisi od procjene nekretnine, ako je zavrsena nekretnina onda zavisi od gradjevinske vrijednosti nekretnine koju procjenitelj navede ili ima poseban iznos za koji navedu da je za potrebe osiguranja. Ako je nekretnina u izgradnji onda se uzima vrijednost po KPU. Imao sam ja slucaj gdje je za kredit 200k na 20 godina osiguranje bilo cca 700,00 KM.
Vezano za suduznistvo, ako si u braku, supruga ce ti morati doci kod notara da potpise, ako ti vec banka ne trazi suduznika, jer se navedeno vodi kao bracna stecevina.
-
citroen xm
#362 Re: Stambeni kredit
Meni prije 5 godina banka nije tražila osiguranje nekretnine, ali jeste ono životno koje platiš u cjelosti prilikom odobrenja kredita, za čitavo trajanje otplate.
-
LikeLike
#363 Re: Stambeni kredit
Iznos osiguranja su mi rekli otprilike, ako je trzisna vrijednost kuce 250-300 hiljada, gradjevinska vrijednost te kuce na toj lokaciji je po njihovom otprilike 150.000KM i iznos osiguranja je cca 105KM godisnje x 20 godina = 2000+KM.Collector1946 wrote: ↑18/12/2024 08:44Osiguranje nekretnije je obavezno pri svakom stambenom kreditu, ne smije banka imati neosiguran kolateral. S tim da sve banke traze da se uplati po realizaciji kredita za cijeli period.LikeLike wrote: ↑17/12/2024 23:03U nasem slucaju se osiguranje nekretnine placa odmah za cijeli period hipoteke tj. 20 godina. Nesto oko 105KM godisnje. Znaci 2000+KM bi odmah platio. Na prvu mi nije leglo, ali svakako bi placao osiguranje nekretnine tkd mi je sasvim ok to osiguranje.Distortion wrote: ↑17/12/2024 21:56
Banka osigurava hipoteku ako kupovins nekretnine bude pod hipotekom. Svake godine placas osiguranje stana i ovai iz osiguranja odnese policu u banku kao dokaz da je osigurana i tako citav period trajanja kredita. Govorim iz licnog iskustva, Union banka, i uslovi koji su dali prije skoro 10 godina su bili najpovoljniji.
Nije mi jasno kako imas odmah kalkulaciju za iznos osiguranja jer on zavisi od procjene nekretnine, ako je zavrsena nekretnina onda zavisi od gradjevinske vrijednosti nekretnine koju procjenitelj navede ili ima poseban iznos za koji navedu da je za potrebe osiguranja. Ako je nekretnina u izgradnji onda se uzima vrijednost po KPU. Imao sam ja slucaj gdje je za kredit 200k na 20 godina osiguranje bilo cca 700,00 KM.
Vezano za suduznistvo, ako si u braku, supruga ce ti morati doci kod notara da potpise, ako ti vec banka ne trazi suduznika, jer se navedeno vodi kao bracna stecevina.
Supruga dize kredit, a ne ja i ne traze joj suduznika. Ja kao obrtnik ne mogu dici nikakav kredit, bukvalno kao da sam nezaposlen
Naravno da je to bracna stecevina, ali ne znam o kakvom potpisivanju govoris? Sta da potpisuje kod notara?
-
Collector1946
#364 Re: Stambeni kredit
Ma ima kalkulator mogu ti napisati ujutro ako cemo tako otprilike.LikeLike wrote: ↑18/12/2024 14:33Iznos osiguranja su mi rekli otprilike, ako je trzisna vrijednost kuce 250-300 hiljada, gradjevinska vrijednost te kuce na toj lokaciji je po njihovom otprilike 150.000KM i iznos osiguranja je cca 105KM godisnje x 20 godina = 2000+KM.Collector1946 wrote: ↑18/12/2024 08:44Osiguranje nekretnije je obavezno pri svakom stambenom kreditu, ne smije banka imati neosiguran kolateral. S tim da sve banke traze da se uplati po realizaciji kredita za cijeli period.LikeLike wrote: ↑17/12/2024 23:03
U nasem slucaju se osiguranje nekretnine placa odmah za cijeli period hipoteke tj. 20 godina. Nesto oko 105KM godisnje. Znaci 2000+KM bi odmah platio. Na prvu mi nije leglo, ali svakako bi placao osiguranje nekretnine tkd mi je sasvim ok to osiguranje.
Supruga dize kredit, a ne ja i ne traze joj suduznika. Ja kao obrtnik ne mogu dici nikakav kredit, bukvalno kao da sam nezaposlen![]()
Naravno da je to bracna stecevina, ali ne znam o kakvom potpisivanju govoris? Sta da potpisuje kod notara?
Ako poslujes 2godine naravno da mozes u zavisnosti od SPR-a, odnosno finansijskih pokazatelja.
Imas kupoprodajni ugovor i imas ugovor o hipoteci.
-
Peryton_
#365 Re: Stambeni kredit
Evo frisko od jutros, Tz, RFB stambeni 220 000 na 17 godina, fiksna kamata 3.7,bez previse natezanja. Ima li smisla ici u druge banke osim Union Banke?
-
Collector1946
- kokuz_sa
#367 Re: Stambeni kredit
Hoce li biti sta od ovog zakona za povrat PDV na prvu nekretninu u novogradnji
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#368 Re: Stambeni kredit
Vidi koliko je u Ziraat.
Kod njih je kamata 2.99 na stambeni.
Rata bi bila 50 KM veca, ali dvije godine kraci period.
-
noviclan
-
cable_stayed_bridge
#370 Re: Stambeni kredit
Treba jos dom naroda da potvrdi, kad bi to moglo biti - iskreno ne znam. Sve do tada ne vrijedi. Mislim da je ideja da ukoliko u trenutku dobijanja upotrebne dozvole zakon bude na snazi, ima se mogucnost za povrat pdva. Sve do tada, racunanje na ovaj povrat je po meni nesigurno. Vjerovatno ima raje ovdje koja barata preciznijim informacijama, ovo je sto sam do sada cuo
-
vanjki
#371 Re: Stambeni kredit
Ak sam kupio u decembru ove godine nekretninu hocu li moci retroaktivno vratiti pdv?cable_stayed_bridge wrote: ↑18/12/2024 23:41Treba jos dom naroda da potvrdi, kad bi to moglo biti - iskreno ne znam. Sve do tada ne vrijedi. Mislim da je ideja da ukoliko u trenutku dobijanja upotrebne dozvole zakon bude na snazi, ima se mogucnost za povrat pdva. Sve do tada, racunanje na ovaj povrat je po meni nesigurno. Vjerovatno ima raje ovdje koja barata preciznijim informacijama, ovo je sto sam do sada cuo
-
ReymondReddington
#372 Re: Stambeni kredit
Treba sacekati tekst zakona i pravilnik. Ovo sad sto je izaslo je jos nejasno. Ako sam ja dobro shvatio kupac ce morati biti upisan u zk i onda ce predavati za povrat pdv.vanjki wrote: ↑19/12/2024 06:12Ak sam kupio u decembru ove godine nekretninu hocu li moci retroaktivno vratiti pdv?cable_stayed_bridge wrote: ↑18/12/2024 23:41Treba jos dom naroda da potvrdi, kad bi to moglo biti - iskreno ne znam. Sve do tada ne vrijedi. Mislim da je ideja da ukoliko u trenutku dobijanja upotrebne dozvole zakon bude na snazi, ima se mogucnost za povrat pdva. Sve do tada, racunanje na ovaj povrat je po meni nesigurno. Vjerovatno ima raje ovdje koja barata preciznijim informacijama, ovo je sto sam do sada cuo
Ali nije jasno da li postoji neki rok uopce. Da li ce neko ko je stan kupio prije 10 godina moci aplicirati.
-
Prodice
-
1Dante1
#374 Re: Stambeni kredit
Od dana stupanja na snagu samog zakonavanjki wrote: ↑19/12/2024 06:12Ak sam kupio u decembru ove godine nekretninu hocu li moci retroaktivno vratiti pdv?cable_stayed_bridge wrote: ↑18/12/2024 23:41Treba jos dom naroda da potvrdi, kad bi to moglo biti - iskreno ne znam. Sve do tada ne vrijedi. Mislim da je ideja da ukoliko u trenutku dobijanja upotrebne dozvole zakon bude na snazi, ima se mogucnost za povrat pdva. Sve do tada, racunanje na ovaj povrat je po meni nesigurno. Vjerovatno ima raje ovdje koja barata preciznijim informacijama, ovo je sto sam do sada cuo
-
cable_stayed_bridge
#375 Re: Stambeni kredit
Bio je intervju drzavnog ministra Amidzica na rtrs (inserte je objavio neki portal) gdje je definitivno da nece retroaktivna primjena biti moguca. Sada je samo pitanje za izgradjenu novogradnju kupljenu sada kao prvu nekretninu (decembar 2024), da li ce biti moguc povrat? Npr Za novogradnju u izgradnji kupljenu sada, a sam objekat dobije upotrebnu za godinu ili dvije (rok izgradnje + tehnicki prijem) pretpostavljam da ce vrijediti (za ocekivati da usvoje tada, ne znam sve oko tih procedura u samoj politici te kad bi stvarno moglo biti aktivno)ReymondReddington wrote: ↑19/12/2024 09:34Treba sacekati tekst zakona i pravilnik. Ovo sad sto je izaslo je jos nejasno. Ako sam ja dobro shvatio kupac ce morati biti upisan u zk i onda ce predavati za povrat pdv.vanjki wrote: ↑19/12/2024 06:12Ak sam kupio u decembru ove godine nekretninu hocu li moci retroaktivno vratiti pdv?cable_stayed_bridge wrote: ↑18/12/2024 23:41
Treba jos dom naroda da potvrdi, kad bi to moglo biti - iskreno ne znam. Sve do tada ne vrijedi. Mislim da je ideja da ukoliko u trenutku dobijanja upotrebne dozvole zakon bude na snazi, ima se mogucnost za povrat pdva. Sve do tada, racunanje na ovaj povrat je po meni nesigurno. Vjerovatno ima raje ovdje koja barata preciznijim informacijama, ovo je sto sam do sada cuo
Ali nije jasno da li postoji neki rok uopce. Da li ce neko ko je stan kupio prije 10 godina moci aplicirati.