Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13226 Re: Šta trenutno čitate?

Post by plain vanilla »

mufa1 wrote: 04/12/2024 12:13
Ma apsolutno podržavam ljude koji čitaju ono sto im trenutno leži i što ih opušta pa makar to bile i "knjige za plažu" kod kojih i ne primijetiš ako preskočiš 50 stranica. Mene užasno nerviraju te kao must have knjige, moraš to i to pročitati.. Da je ne znam kakva knjiga, ako mene ta tematika ne interesuje, ma džabe ti sve.. Zadnja takva must have knjiga koju sam prekinuo na pola je 1984 od Orwell-a.. jednostavno me ne interesuje i neću da gubim vrijeme...
Pa upravo tako, mozda ti sad ne prija 1984, ali mozda bi ti prijala u nekom drugom periodu zivota. Meni je bila bas dobra, narocito jer sam ja iz vremena prije ovih suvremenih tehnologija, pa je meni Veliki brat napisan u davna vremena fascinantan.
Ja sam i prije znala citati smece :skoljka: ali i pametne stvari, joj sta sam jutara docekaka budna. Ali nije tad bilo na raspolaganju ovoliko knjiga, moralo se ici u biblioteku. I onda ja citam knjigu skoro do jutra, ali kad ostane nekih 20 stranica bude mi zao, necu imati sta sutra citati, pa to kao ostavim za sutra :D
Laertes

#13227 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Laertes »

plain vanilla wrote: 04/12/2024 12:34
mufa1 wrote: 04/12/2024 12:13
Ma apsolutno podržavam ljude koji čitaju ono sto im trenutno leži i što ih opušta pa makar to bile i "knjige za plažu" kod kojih i ne primijetiš ako preskočiš 50 stranica. Mene užasno nerviraju te kao must have knjige, moraš to i to pročitati.. Da je ne znam kakva knjiga, ako mene ta tematika ne interesuje, ma džabe ti sve.. Zadnja takva must have knjiga koju sam prekinuo na pola je 1984 od Orwell-a.. jednostavno me ne interesuje i neću da gubim vrijeme...
Pa upravo tako, mozda ti sad ne prija 1984, ali mozda bi ti prijala u nekom drugom periodu zivota. Meni je bila bas dobra, narocito jer sam ja iz vremena prije ovih suvremenih tehnologija, pa je meni Veliki brat napisan u davna vremena fascinantan.
Ja sam i prije znala citati smece :skoljka: ali i pametne stvari, joj sta sam jutara docekaka budna. Ali nije tad bilo na raspolaganju ovoliko knjiga, moralo se ici u biblioteku. I onda ja citam knjigu skoro do jutra, ali kad ostane nekih 20 stranica bude mi zao, necu imati sta sutra citati, pa to kao ostavim za sutra :D
Jel' i ti na Hametovoj kupuješ? :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13228 Re: Šta trenutno čitate?

Post by plain vanilla »

Laertes wrote: 04/12/2024 12:48
Jel' i ti na Hametovoj kupuješ? :lol:
ne kupujem nigdje
nasla na fejsu 3 grupe i tamo ima u pdf ili onom drugom formatu, skinem i citam. i ne fali mi listanje knjiga, sasvim mi je ok s tableta, moze cak i s moba :mrgreen: mozda se pocastim citacem, ali kontam da je bolje uzeti robot usisivac da on radi dok ja citam s tableta :D
janje_

#13229 Re: Šta trenutno čitate?

Post by janje_ »

zabavna knjiga koja se brzo cita. svi salkovicevi glavni likovi ko da su na kokainu, sve brzo brzo brzo,idemoooo.. ;)

Image
yoda82

#13230 Re: Šta trenutno čitate?

Post by yoda82 »

plain vanilla wrote: 04/12/2024 07:43 Jao, vi svi pametne knjige citate, samo ja smece :D
Trenutno nisam u raspolozenju da mogu ikakvu tegobu citati...tako da trazim samo lagano stivo, ljubavne i malo perverzne :oops: mescini da sam procitala 30tak knjiga u vrlo,vrlo kratkom roku :D
I ja čitam samo lagana štiva. Kakav zanimljiv SF i mozak na pašu. Ponekad se podkrade kakav mali ozbiljniji distropijski roman, ali i to rijetko. Isto mi je i sa filmovima. Ja na to sve gledam kao na razonodu i odmor. Da hoću da se umaram dok čitam, čitao bi naše portale i pratio političku scenu kod nas i u svijetu.
A, takođe i ja čitam na mobitelu. Iako nije isti ugođaj, meni je dosta lakše. Ja najviše čitam kad sam u nekom redu ili u prevozu na posao ili sa posla. Telefon je uvijek kod mene, tako da ga samo "isučem" i ne primjetim gužvu :D
shmizlica

#13231 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

yoda82 wrote: 05/12/2024 11:35
plain vanilla wrote: 04/12/2024 07:43 Jao, vi svi pametne knjige citate, samo ja smece :D
Trenutno nisam u raspolozenju da mogu ikakvu tegobu citati...tako da trazim samo lagano stivo, ljubavne i malo perverzne :oops: mescini da sam procitala 30tak knjiga u vrlo,vrlo kratkom roku :D
I ja čitam samo lagana štiva. Kakav zanimljiv SF i mozak na pašu. Ponekad se podkrade kakav mali ozbiljniji distropijski roman, ali i to rijetko. Isto mi je i sa filmovima. Ja na to sve gledam kao na razonodu i odmor. Da hoću da se umaram dok čitam, čitao bi naše portale i pratio političku scenu kod nas i u svijetu.
A, takođe i ja čitam na mobitelu. Iako nije isti ugođaj, meni je dosta lakše. Ja najviše čitam kad sam u nekom redu ili u prevozu na posao ili sa posla. Telefon je uvijek kod mene, tako da ga samo "isučem" i ne primjetim gužvu :D
ako volite light krimi preporuka za richarda osmana....ja prije par godina kupila kindle na olx za 100 KM, najpametnija investicija :D a čitam i na mobu kad kindle nije pri ruci
Praetorious

#13232 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Večeras dovršio čitanje Kate Quinn - Dijamantno oko, knjiga o ruskoj snajperistikinji Mili Pavličenko, koja je u II Svj. ratu imala zvaničnih 309 pogodaka / ubijenih Nijemaca. Knjiga nije loša, pratimo dvije paralelne linije: jednu na frontu i drugu kad je Pavličenkova poslana na misiju mira u SAD da pribavi pomoć Saveznika. Sama materija je zasnovana na stvarnim likovima i događajima, osim, naravno, određenih sloboda i izmišljenih dijelova, naročito u vezi zavjere ubistva Predsjednika.
Radnja nije brza, nema velike akcije ni pretjeranih dešavanja, ali nudi odmor od "teških" tema na određeno vrijeme, mada daleko da bih knjigu svrstao u laganu tematiku. Knjiga ni ne cilja na akcioni dio, mada ga ima. Opisi kretanja u akcije, ratnih zbivanja - sve je to tu, ali i ona druga strana medalje, kako se sve to odražava na ličnost i na ljudski život. Nešto drugačija tematika od uobičajenih Nordijskih ili US krimića, pink-literature i sličnih stvari, pa ide preporuka ko želi knjigu sa istorijskog područja.

Uobičajeni e-formati su na raspolaganju (kljik na sljiku :D)

Image
dragma
Vozim: Pješe

#13233 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dragma »

Chloe wrote: 02/12/2024 13:25 "1984" - George Orwell
Odlična 10+ :thumbup: :kiss:
cvrcak i mrav

#13234 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cvrcak i mrav »

Ovih dana procitala, nesto lakse sto mi je pravo leglo; Misterija pasijansa- Jostein Gaarder i Setac Knjiga - Carsten Henn
eagle29

#13235 Re: Šta trenutno čitate?

Post by eagle29 »

Poceo je sajam knjiga u Skenderiji
perfect_guy

#13236 Re: Šta trenutno čitate?

Post by perfect_guy »

eagle29 wrote: 13/12/2024 13:03 Poceo je sajam knjiga u Skenderiji
standardno u dvorani?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13237 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Ma to je onaj zimski salon
Chloe
Photo mod

#13238 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chloe »

Image

Jel ko ovu čitao? :oops:
Praetorious

#13239 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

@Chloe Nisam čitao tu, ali imam jednu drugu sa mačorom:

Maxim Leo & Jochen Gutsch - Frankie
Životna filozofija jednog mačka

Image

"Smisao života? Mislim da to nije za mene. Prvo ga moraš naći, a onda moraš paziti da ga ne izgubiš." - Frankie

Richard Gold izgubio je smisao života i stoga odlučio - danas je dan kada će si oduzeti život. Pripremio je uže, već mu je oko vrata, kadli se na prozoru pojavi mršavi mačak i znatiželjno se zagleda u njega - što Golda posve omete u naumu. Kada se mačak "nenametljivo" useli kod Golda jer, naposljetku, tu je veliki televizor, udoban krevet i hrana koja se poslužuje na vrijeme, začne se neobično prijateljstvo između dvaju autsajdera, od kojih barem jedan čvrsto vjeruje u sretan završetak života.

Čovjek koji želi umrijeti i mačak koji traži dom junaci su ove dirljive i istodobno urnebesne priče o čudesnom prijateljstvu, potrebi za ljubavi i povratku u život.

To je onaj zvanični opis. Inače, knjiga je pisana iz ugla mačora Frankia, koji sve opisuje iz svoga mačjeg aspekta. I govori, naravno, kakav je to mačak koji ne govori. Što je najljepše, to nikoga ne izbezumljuje, al' hajd' sad... Čudna knjiga, ponekad osjećajna, pomalo depresivna. Ko nema šta drugo raditi u životu, a ne gadi mu se čitanje, možda da oproba ovu knjigu.
Chloe
Photo mod

#13240 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chloe »

@Praetorious :thumbup: neko mi je spominjao tog Mačka, ako naleti budem čitala :-D
Praetorious

#13241 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

@Chloe Ako mogu digitalna izdanja, evo ih:

PDF | Jezik: Hrvatski | 132 stranice

Code: Select all

https://siriusfiles.com/do.php?filename=2da8f69f66551.zip
EPUB & AZW3

https://siriusfiles.com/do.php?filename=b3d4376f71b51.zip
Capajebo

#13242 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Capajebo »

Image
mufa1

#13243 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mufa1 »

Generalno dobra knjiga Leopolda aka Muhammeda, sa par stvarno amaterskih fula, ko npr kad je u vozu ujutru vidio "tuznog" čovjeka i kao skonto to je to, zapad je otišao u k... idem ja nazad svojoj braći arapima.. :run:
Chloe
Photo mod

#13244 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chloe »

Praetorious wrote: 18/12/2024 17:06 @Chloe Ako mogu digitalna izdanja, evo ih:

PDF | Jezik: Hrvatski | 132 stranice

https://siriusfiles.com/do.php?filename=2da8f69f66551.zip
EPUB & AZW3

https://siriusfiles.com/do.php?filename=b3d4376f71b51.zip
Izbjegavam, ali se zna desiti da nekoj ne odolim. Hvaalaaa .... :thumbup:
HowForWhom

#13245 Re: Šta trenutno čitate?

Post by HowForWhom »

Kad ste vec kod macki, da li je neko citao "Uhvati macku"?

Misljenje neko, nesto?
Praetorious

#13246 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Image

Alex Ahndoril - Pronaći ću ključ

Novi serijal na svjetskoj sceni krimi-romana Privatnoj detektivki Juliji Stark nenajavljeno na vrata dolazi vlasnik jedne od najuspješnijih švedskih obiteljskih tvrtki i pokazuje joj šokantnu fotografiju na svom mobitelu. Želi da mu Julia pomogne saznati je li počinio ubojstvo. Dan prije imali su skupštinu tvrtke i bogatu večeru na svom imanju, a ujutro je na mobitelu ugledao fotografiju čovjeka s vrećom na glavi kako leži u lokvi krvi. On ne zna tko je snimio fotografiju, niti zna tko je čovjek na njoj, ali prije negoli slučaj prijavi policiji, želi saznati je li on ubojica, jer se ničega ne sjeća zbog prevelike količine alkohola. Julia Stark u pomoć poziva bivšega supruga, policajca Sidneyja Mendelsona, i njih dvoje odlaze na raskošno imanje usred šume, te s osebujnim članovima obitelji pokušavaju razriješiti misterij fotografije i trupla kojeg nema.

Neloš krimić koji će održati pažnju tokom čitanja. Ko voli krimiće, ko voli sjevernjačke autore i njihov pristup materiji, onda neka oproba i ovu knjigu :)
Digitalne verzije raspložive na knjiškom forumu.
Praetorious

#13247 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Ovo sam zadnje pročitao. Fina knjiga, fantastika. I to sa vampirima uh i uh! Merak :D Ili nije, zavisi od ukusa.
Knjiga je OK, mada donosi neke mučne scene i događaje. Nije vampirska tematika tipa "Intervju sa vampirom" koja je med i mlijeko, vampiri su divni i krasni i seXXXy i želim da me gricnu itsl. Ovdje ne grickaju već grizu i ubijaju i sravnjuju sve sa zemljom. Intrige, previranja, klanovi, ljudi su na dnu sistema i služe za hranu. Ko voli nek' izvoli (biti čovjek, mislim).
Knjiga postoji u digitalnim izdanjima.

Image

Carissa Broadbent - Noćorod 1 - Zmija i Noćna Krila

Prva knjiga u serijalu Krune Nyaxije te prva knjiga iz duologije Noćorodi savršena je kombinacija Igara gladi i vampirskog svijeta, epska fantastika koja će vam slomiti srce i ubrzati puls.

Za ljude i vampire pravila preživljavanja su jednostavna: ne vjeruj nikome, nikome ne popuštaj i uvijek – uvijek – čuvaj srce. Posvojena ljudska kći vampirskog kralja Noćoroda, Oraya je pažljivo osmislila svoje postojanje u svijetu koji je na svakom koraku nastoji doći glave. Njezina jedina šansa da ostatak života ne proživi kao lovina je osvajanje Kejarija; legendarnog turnira koji organizira sama božica smrti, Nyaxia.
sikstinajn

#13248 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13249 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

Image

iako mi je otprije poznata i jasna osnovna premisa knjige, dobro je to sve u detalje vidjeti i saznati za neke nove. tek počeo, vjerovatno obavezno štivo za svakoga ko ima i prolazan interes za historiju. daje fine početne postavke za dalje istraživanje.
Digla_da_kreci

#13250 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Sretna Nova godina, knjiski moljci. :zvijezda:

Sta ste i koliko procitali u prosloj godini? Ja ne brojim koliko citam, nekako mi to stvara pritisak. Bitno mi je da mi je prisutan kontinuitet, a neke citam sporije, dok druge brze.
Skontala sam da iz tog razloga ne mogu slusati audio, jer ja imam obicaj kad mi se neki dio svidi, da zastanem nad njim i razmisljam, ili da jednu stranicu citam pola sata, ako ne i vise. Pocesto i guglam stvari/lokacije/whatever koje se spomenu, pa se na tome znam dugo zadrzati i sve to nesto zamisljam i povezujem...
E, skontala sam i da je cover knjige sa satom na novoj murakamijevoj sto citam kao i na coveru najdrazeg mi benda. Ima tu nesto, sad cu i tome kontat.

Uglavnom, slusate li audio i kako ste se ispraksirali? :D
Post Reply