Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

medvjed23

#31301 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by medvjed23 »

Ostaje opšti dojam: dobro, loše, rasplakalo me, nasmijalo me, ostavilo me ravnodušnog... A detalji blijede. Osim ako govorimo o prvom dijelu Jokera, čija svaka scena mi je probila kroz lobanju i ugnijezdila se u mozgu - zauvijek.
zomri

#31302 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by zomri »

black wrote: 17/12/2024 10:23
Quentin Tarantino nedavno je gostovao u podcastu The Joe Rogan Experience, gdje je analizirao trenutni odnos između televizije i filma. Oscarom nagrađeni redatelj ustvrdio je kako čak ni serija koju voli gledati, poput Yellowstonea, nije na razini dobrog filma, piše Variety. Prema njegovom mišljenju, Yellowstone je samo sapunica koju će gledatelji vremenom zaboraviti.

"Svi govore o tome kako su televizijske serije u današnje vrijeme na visokoj razini. Moram reći, prilično su dobre. No, za mene su to i dalje samo serije", rekao je Tarantino. "I koja je razlika između televizijske serije i dobrog filma? Današnje serije imaju privid dobrog filma, koriste filmski jezik kako bi vas uvukle u priču."

"Kao primjer navest ću seriju Yellowstone. Nisam je gledao prve tri godine nakon premijere, ali onda sam pogledao prvu sezonu i pomislio: Wow, ovo je sjajno. Oduvijek sam bio fan Kevina Costnera i on je ovdje fantastičan", nastavio je.

"Serija me uvukla u priču i bila mi je zabavna. Prva sezona je poput velikog filma. Tip koji je piše je dobar scenarist. Ima upečatljive monologe i slične stvari. Na kraju sam pogledao tri sezone i čak sam gledao i prednastavak 1883. To je dobra vestern-serija."

Iako mu je serija zabavna, reditelj je izjavio: "Na kraju dana, to je samo sapunica. Upoznali su vas s hrpom likova, znate njihovu prošlost i odnose s ostalima."

No, poput svake sapunice, "nećete je se sjećati za pet godina: "Uhvatite se za detalje dok je gledate, ali nakon toga ne ostaje ništa. Razlika je u tome što ću se dobrog vesterna sjećati cijeli život", dodao je Tarantino. "Sjećat ću se priče, ove scene i one scene. Film će imati neki emocionalni vrhunac. Priča nije samo o međuljudskim odnosima."

Tarantino je objasnio da se ne sjeća negativaca iz druge ili treće sezone Yellowstonea, ali film Crvena rijeka pamtit će cijeli život.

Serija Yellowstone jedna je od najpopularnijih Paramountovih serija, koja se počela prikazivati 2018. godine. Posljednja epizoda Yellowstonea izašla je jučer, no to ne znači da se u skorije vrijeme opraštamo od svijeta obitelji Dutton.
klasični strawman, uzeo je kao primjer lošu seriju sa sapuničarskim elementima i opleo po njoj da bi poentirao. poslije je kao primjer dobre serije naveo, pogađate, dobru i hvaljenu seriju (bar sezonu o kojoj govori) ali to nije spriječilo portalske berače klikova da taj dio izostave.

druga stvar je da se serije za razliku od filmova rijetko pamte po dobrim scenama nego po dobrim likovima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31303 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

Ja se sjecam jednog filma ...uhvate lika u koloni s ledja zadnji bio u pustinji neki mars...gol iznad pasa i sabljom mu u stomak...tad sam s tatom na bjelasicu isao..bila zima

Kasnije sam gledao taj film nakon 20 god
I sjetio se te scene to je to...misterij rijesen
Odusevljen

15 godina poslije opet se ne sjecam filma
Nisam zapisao...negdje je na dvd od mojih 5000 divxa
Azijat garant...neke nindze

S druge strane gledao neki dokumentarac
Pale covjeka u kutiji od pruca
Paganizam

Najbolji mi film...ceko ga isto 20 godina

Wicker man
Tito_i_Partija

#31304 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Tito_i_Partija »

zomri wrote: 17/12/2024 16:49
klasični strawman, uzeo je kao primjer lošu seriju sa sapuničarskim elementima i opleo po njoj da bi poentirao. poslije je kao primjer dobre serije naveo, pogađate, dobru i hvaljenu seriju (bar sezonu o kojoj govori) ali to nije spriječilo portalske berače klikova da taj dio izostave.

druga stvar je da se serije za razliku od filmova rijetko pamte po dobrim scenama nego po dobrim likovima.
Tip je post'o žešći laprdaš koji je umislio da su njegove preferencije i mišljenja nešto najvažnije u svijetu filma. Skoro je izjavio da ga ne interesuje Villeneuve-ov Dune i da ga neće gledat', jer je već gled'o Lynchovu verziju. :roll:

K'o što reče jedan komentator na Redditu: "Quentin Tarantino always liked the smell of his own farts a bit too much." :lol:
Vic Rattlehead

#31305 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Vic Rattlehead »

karanana wrote: 13/12/2024 23:05 dobro je sto nemamo pojma o cemu govorite pa valjda nije spoiler ako se nekad odlucim pogledat
vidiš da spojlaju, seriju jednostavno moraš pogledati. ja prošli vikend završio treću sezonu i odlična mi je, jedna od najboljih koje sam gledao, ali mislim da su je trebali završiti u dvije, maksimalno tri sezone. ali eto uspjeh i pare su presudili da se razvuče. ali i takva je zaista odlična. ali valja sad čekati četvrtu sezonu, po najavama tek 2026-te. :roll:

vi ostali, nemojte ljudima spojlati :)

Image
Jack Be Nimble

#31306 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Jack Be Nimble »

Ako moze spojler za From, sta bi sa pricom zavrsetka 2 sezone? Mislim na bolnicu i zenu sto se budi. Neda mi se gledati, pa samo spojler molim. Hvala!
Vic Rattlehead

#31307 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Vic Rattlehead »

Jack Be Nimble wrote: 18/12/2024 13:57 Ako moze spojler za From, sta bi sa pricom zavrsetka 2 sezone? Mislim na bolnicu i zenu sto se budi. Neda mi se gledati, pa samo spojler molim. Hvala!
odgledaj sezonu 3, dođeš fino s posla, ručaš, djecu abuba, a ti žena se zavalite u krevet i odradite treću sezonu.
Truba

#31308 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

Ne znam koliko je zanimljjvo epizoda dnevno
Plavo-bijeli

#31309 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Plavo-bijeli »

Počeo i ja gledati From...
Na drugoj epizodi sam i za sada mi sve izgleda neuvjerljivo, čitava priča, gluma...mozda sam imao visoka ocekivanja napr nakon Losta i Leftoversa...valjda će poslije bolje biti?
Ok shvatam da je priča i tematika sama po sebi 'nemoguća', ali je barem cilj da se napravi sto vjerovatnijom?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#31310 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by pici »

ja lost nisam gledao... glupo mi do bola a ako je i from na istu foru, necu ni pokusavati... sve nesto zakukuljeno zamumuljeno a nema logike niscim, jebo to
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#31311 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by lmo »

...
Digla_da_kreci

#31312 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Plavo-bijeli wrote: 18/12/2024 17:19 Počeo i ja gledati From...
Na drugoj epizodi sam i za sada mi sve izgleda neuvjerljivo, čitava priča, gluma...mozda sam imao visoka ocekivanja napr nakon Losta i Leftoversa...valjda će poslije bolje biti?
Ok shvatam da je priča i tematika sama po sebi 'nemoguća', ali je barem cilj da se napravi sto vjerovatnijom?
I ja odgledah dvije epizode i istog sam misljenja. Kontam temu emisije i bice tu puno zavrzlama i misterija, ali mi je cjelokupna radnja i gluma mlaka i neuvjerljiva da nisam sigurna hocu li se dalje investirati u ovu seriju. Jesi li nastavio gledati i hoce li biti bolje?
dragonz

#31313 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dragonz »

Truba wrote: 17/12/2024 17:07 Ja se sjecam jednog filma ...uhvate lika u koloni s ledja zadnji bio u pustinji neki mars...gol iznad pasa i sabljom mu u stomak...tad sam s tatom na bjelasicu isao..bila zima

Odusevljen

Paganizam

Wicker man
Ja i dan danas.se sjećam Longolijera iako sam ga gledao prije više od 20 godina.
Drug Saban

#31314 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Drug Saban »

Lost je imao jak hype, From ni pola toga, ja nisam ocekivao puno pa sam zadovoljan ovime sto su pruzili. Nista spektakularno.

Pogledao prvu sezonu Shamelessa, dobra je serija. Izbjegavao sam je zbog Macya koji mi nije simpatican glumac, a lik je razvalio ulogu.

Ocekivano serija plese po granici klisea i vec vidjenih stvari u raznoraznim dramskim komedijama, za sada se drzi sa pozitivne strane granice.
Truba

#31315 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

dragonz wrote: 21/12/2024 21:55
Truba wrote: 17/12/2024 17:07 Ja se sjecam jednog filma ...uhvate lika u koloni s ledja zadnji bio u pustinji neki mars...gol iznad pasa i sabljom mu u stomak...tad sam s tatom na bjelasicu isao..bila zima

Odusevljen

Paganizam

Wicker man
Ja i dan danas.se sjećam Longolijera iako sam ga gledao prije više od 20 godina.
Ja sam to gledao na vhs i niceg se ne sjecam...sam neke drecave boje
karanana

#31317 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

Dobra je 1923
Digla_da_kreci

#31318 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Digla_da_kreci wrote: 21/12/2024 17:25 I ja odgledah dvije epizode i istog sam misljenja. Kontam temu emisije i bice tu puno zavrzlama i misterija, ali mi je cjelokupna radnja i gluma mlaka i neuvjerljiva da nisam sigurna hocu li se dalje investirati u ovu seriju. Jesi li nastavio gledati i hoce li biti bolje?
Da apdejtujem situaciju. Odgledah i trecu, razvuceno i nista se ne objasnjava, nista se ne desava i cekas kao u hororu da padne noc kad ce se pojavit ona strasna bica da nas prepadnu i nekog scepaju i to ti je to, kraj epizode. C'mon. Sorry guys, ne valja. :D
kakavdanakneiskustvu

#31319 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

karanana wrote: 22/12/2024 16:44 Dobra je 1923
:thumbup: dobra je i 1883
karanana

#31320 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

Digla_da_kreci wrote: 22/12/2024 18:00
Digla_da_kreci wrote: 21/12/2024 17:25 I ja odgledah dvije epizode i istog sam misljenja. Kontam temu emisije i bice tu puno zavrzlama i misterija, ali mi je cjelokupna radnja i gluma mlaka i neuvjerljiva da nisam sigurna hocu li se dalje investirati u ovu seriju. Jesi li nastavio gledati i hoce li biti bolje?
Da apdejtujem situaciju. Odgledah i trecu, razvuceno i nista se ne objasnjava, nista se ne desava i cekas kao u hororu da padne noc kad ce se pojavit ona strasna bica da nas prepadnu i nekog scepaju i to ti je to, kraj epizode. C'mon. Sorry guys, ne valja. :D
Posto sam primjetio da se ukusi slazu, hvala na apdejtu.
Truba

#31321 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

Dobra ova under the baner of heaven
Dobri oni mormoni neki ljudi
Ako se iskljuce ubojstva
Magarece_godine

#31322 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Magarece_godine »

Odgledah drugu sezonu squid game....fino pocelo, poslije nako ka katastrofi....
Kuvet

#31323 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Kuvet »

Magarece_godine wrote: 26/12/2024 22:28 Odgledah drugu sezonu squid game....fino pocelo, poslije nako ka katastrofi....
Mislio sam da su koncept igara promijenili, ali nista. Doduse, tek sam na trecoj epizodi.
Rob_Atl

#31324 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Rob_Atl »

Squid game ce pokazati da neke serije uopste ne trebaju sezone 2, 3,4 :skoljka: . Trebali su zavrsit sve sa sezonom 1 i tacka. Skroz dosadna sezona :skoljka:
Digla_da_kreci

#31325 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Nisam zadovoljna drugom sezonom, valjda sam imala prevelika ocekivanja. Nemojte dalje citati vi koji niste odgledali do kraja. Uglavnom, igre su standardno dobre i napete, ali izvan njih nismo saznali nista novo. Sezona zavrsava na cliffhangeru da nista nije razradjeno, i ne bilo tako kad su snimili samo sedam epizoda a trebalo je najmanje 8 jer je falila barem jos jedna da se odgovori na neka pitanja. U prvoj sezoni smo imali taj lijepi closure i nova otvorena pitanja za nastavak, dok ova sezona djeluje samo kao filler priprema za trecu.

Puno su razvodnili pricu nepotrebnim stvarima: Policajac je cijelu sezonu potpuno neiskoristen i nesposoban, starica sa svojim mutavim sinom stalno dobija prostor da nesto popuje i jadikuje, a jedini bitan trenutak je bio kad je sin ostavlja i ulazi u sobu bez nje, sve ostalo smor s njima. Onda ona vracara koja priziva bogove je dosadna za poludit. Bila je slicna u prvoj sezoni, ali ta je barem imala harizmu i radila spletke. Ljubicasti narkomancic se previse krevelji i preglumatava, hvala bogu da je roknut da ga vise ne gledam.

U prvoj sezoni izbor glumaca mi je bio daleko bolji i drzali su paznju. Kudos za najboljeg prijatelja koji je bio dio i prve sezone a i sada je bio izvrstan i uveliko nosio ovih sedam epizoda. Osvjezenje mi je i ona zenska(muska?) sto je bila u vojsci, pokazala se dobro u taktikama, sabranosti i rukovanju oruzjem i timom, voljela bih da joj daju vise prostora u buducnosti za razliku od dosadnih nalik ovima koje sam ranije spomenula.

Nejasno mi je kada se pojavio igrac 001 da glavni glumac poucen ranijim iskustvom nije skonto da bi to mogao biti neko sa vrha. Onda ona djevojka koju su regrutovali za vojnika - ocekivala sam vise od nje a ona se pokunjila pri prvoj prijetnji. Nadam se da ce u trecoj sezoni raditi protiv njih jer bi mogla biti glavna karika igracima ako budu spremali osvetu.
Kad sam vec kod toga, voljela bih i da se vise razradi prica medju vojnicima kako dospiju na te pozicije, i neke zesce razmirice medju njima pa da onda gledamo 2u1, ovamo bitke medju igracima i tamo neku napetost i spletke medju vojnicima. Takodjer da nam vise prikazu o trgovini organima i kladionicama bogatasa. Ja sam jedno vrijeme mislila da ce ovom glavnom glumcu ponuditi da postane vodja ili jedan od njih, ucijeniti ga nekako ili nesto i da cemo ga gledati u toj ulozi.
Elem, on se tri godine pripremao da zaustavi igre, a nije imao nikakav backup plan niti razradjenu strategiju za slucaj da nesto podje po zlu. Sve radi ho-ruk, kao da nam je nesto u rodu. Igre je nemoguce zaustaviti u monetarnom drustvu, mnogima tamo su posljednja nada za prezivljavanje, a lako bi se mogle preseliti i u drugi grad. Osim toga, nije racunao na to da da igre nece mozda biti iste ili da ce ih vodja promijeniti kad on pocne dijeliti upute kako iste prezivjeti.

Nista, valja sad cekati trecu i nadati se da ce zakucati epic, sa ovom su me samo nazivcirali. Ali kako to obicno biva sa nastavcima svega ikad, ode u ponor...
Last edited by Digla_da_kreci on 28/12/2024 15:11, edited 1 time in total.
Post Reply