EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Hakiz

#5851 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

Laplace wrote: 12/12/2024 18:48
Spoiler
Show
B6Redhell wrote: 12/12/2024 18:46
Laplace wrote: 12/12/2024 14:14 Meni se čini da bi pola foruma voljelo da mobiteli i tableti nisu na baterije nego na benzin.
Slazem se profa. Nisu ni ovi elektricari lobisti mila
Majka.
Ali daleko najveci šakali lobisti su u naftnoj industriji

Izasla nova serija na
Paramountu i jedan odlomak govori o vjetrenjacama. Kako su one stetne. I sta sve treba za iednu. (Naravno ne spominju da najmanja napaja po 1000 kuca 20god najmanje. Vjetrom)
I sad ovi sto lobiraju gorivo zadovoljavaju se na ovom klipu :D

Svako vuče na svoju stranu i svi su uvjereni da su u pravu.
Vjerovatno i jesu. Pa je u pitanju ne izbor između dobra i zla, nego čije zlo. Fosilna goriva vjerovatno dolaze kraju, sada je borba čija alternativa će pobijediti, donijeti najveći profit. Neće nas trovati CO2, trovat će nas litijum. I, naravno, da razvijene države osiguraju da budući izvori trovanja ostanu što dalje od njih.

Ali, uvijek će nas nešta trovati.

Automobili imaju jedan emotivni, psihološki, problem. Nisu samo sredstvo prevoza od tačke A do tačke B. A moderni SUS automobili, a naročito EV, nemaju šarm, ne bude emociju kao nekadašnji. Ne dozvoljavaju da ih vlasnik sam u garaži sebi prilagođava. To je jedan od razloga (Pored cijene, dometa, punjenja itd) zbog čega ljudi što je moguće duže odgađaju prelazak na EV i zbog čega sređen Renault 4 ili Citroen CV koštaju više nego i sređen SUS Mercedes star 10 godina. Ne što su bolji, nisu. Nego što je ljubav slijepa i ne pita za cijenu.

Šta nekoga može emotivno privući nekom EV? Da se podvuče u garaži pod njega sa ključem u rukama i poigra se s čim, pa da zadovoljan i rezultatom i svojom vještinom voli svoj auto svjestan da ako ima bplji, nema takav, u kojeg je uložio trud, vrijeme, emocije. Nema toga više. Sterilno, hladno, kliničko stedstvo prevoza od A do B. To nam je budućnost. Bez emocija. Distopija.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#5852 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Problem u tome je sto ljudi koji kupuju te aute nove ne vole i ne zele da leze ispod auta da "sarafaju" i "prilagodjavaju". To je za nekog u Rumuniji ili Bosni, kad auto bude 15:ak godina staro i prodje kroz nekoliko ruku, sa postepeno padajucom kupovnom moci.
Hakiz

#5853 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

Zakalwe wrote: 18/12/2024 12:26 Problem u tome je sto ljudi koji kupuju te aute nove ne vole i ne zele da leze ispod auta da "sarafaju" i "prilagodjavaju". To je za nekog u Rumuniji ili Bosni, kad auto bude 15:ak godina staro i prodje kroz nekoliko ruku, sa postepeno padajucom kupovnom moci.
Problem je u tome da oni koji vole da šarafaju, kojima je to hobi, više neće moći.

Oni koji ne vole da šarafaju su i prije imali servise.

Ne ide se tome da ko želii može "starinski" auto, a ko želi električni i on može. Ide se tome da svi imaju električni. Oni koji žele auto a ne vole elekttični morat će trpjeti, neće imati izbor.

Inače se sve manje izbora pruža ljudima.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#5854 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

demokratija

od rijeci demo, sto znaci narod ☝️

Spoiler
Show
al u kurcu
kravamuzara

#5855 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Danasnji ekvivalent sarafanju bi bilo programiranje, zamjena celija i sl., ali ne moze kad sve enkriptuju do besvijesti i hinjski zakljucavaju citavu bateriju zbog jedne lose celije.
Hakiz

#5856 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Hakiz »

kravamuzara wrote: 18/12/2024 12:59 Danasnji ekvivalent sarafanju bi bilo programiranje, zamjena celija i sl., ali ne moze kad sve enkriptuju do besvijesti i hinjski zakljucavaju citavu bateriju zbog jedne lose celije.
Ne bi ni to bio problem da mogu otići u prodavnicu, kupiti novu bateriju, sam izvaditi staru i ugraditi novu. Kao nekada akumulator. Dobro, možda malo komplikovanije, ali da mogu u prodavnicama kupiti materijal, alat, sve šta mi treba da u svojoj garaži to uradim. Ali, ni to ne može. Kaže softver auta, neću ti upaliti auto jer si sam zamijenio. A servisni softver da kažeš softveru autu da ti upali ne možeš dobiti.

Sve ide tome da ljudi imaju sve manje izbora šta mogu kupiti, a kada kupe da imaju sve manje kontrole nad tim šta su kupili. Jesi mu vlasnik, ali ti moraš da se ponašaš onako kako proizvod (firma koja ga je pravila) hoće, neće se proizvod ponašati kako ti hoćeš.
dr_Evil

#5857 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by dr_Evil »

Zakalwe wrote: 18/12/2024 12:26 Problem u tome je sto ljudi koji kupuju te aute nove ne vole i ne zele da leze ispod auta da "sarafaju" i "prilagodjavaju". To je za nekog u Rumuniji ili Bosni, kad auto bude 15:ak godina staro i prodje kroz nekoliko ruku, sa postepeno padajucom kupovnom moci.
Iskreno, ali bas iskreno :D

Manje ljudi sarafa svoje auto u Bosni nego u mrskoj Skandinaviji.
problemnatravunu

#5858 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by problemnatravunu »

Ma sve ide na to da zapravo i ne posjeduješ auto, nego da samo plaćaš za njegovo korištenje , a onaj ko želi da ga posjeduje , nahebaće kad šta crkne ...pare će da ti uzmu i ovako i onako.
B6Redhell

#5860 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Ovo veze nema sa EV. I EV imaju 12v sistem isto kao i ICE koji napaja sve module i uredjaje u autu.
Baterija za pogon ele. Motora je komplet drugi sistem sa vecom voltazom.
I ovdje je problem sa 12v sistemom koji je i u ICE motorima.
Ovaj kadilak je svemirski brod za npr plasticno/spužvene kurtone od auta zvane mazde.. :wink:

Teslin kamionet je posebno cudo. Ja mislim da je jedini koji koristi 48v sistem sa POE napajanjem uredjaja i modula. I veoma pametno rjesenje sa 70-80% manje kablova po vozilu na sprem klasicni, kojih u modernim autima ima na kilometre.
kravamuzara

#5861 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

B6Redhell wrote: 19/12/2024 03:30 Ovo veze nema sa EV. I EV imaju 12v sistem isto kao i ICE koji napaja sve module i uredjaje u autu.
Ovaj kadilak je svemirski brod za npr plasticno/spužvene kurtone od auta zvane mazde.. :wink:

Teslin kamionet je posebno cudo. Ja mislim da je jedini koji koristi 48v sistem sa POE napajanjem uredjaja i modula. I veoma pametno rjesenje sa 70-80% manje kablova po vozilu na sprem klasicni, kojih u modernim autima ima na kilometre.
Zanimljiv neki svemirski brod, 40 puta na servisu u 2 godine.
Evolution_IV

#5862 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

kako da ne redhell, gm je uvijek bio olicenje kvalitete i zavrsne obrade :lol: :run:

a cadillac mi je drag, ne bi se zalio na jedan blackwing 6mt :thumbup:
ZoomZoomKiwi

#5864 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

kravamuzara wrote: 20/12/2024 02:28 Kiwi mini verzija https://www.facebook.com/share/r/1D9SRXUPa2/
O tome ti pričam :mrgreen:
fatality

#5869 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by fatality »

B6Redhell wrote: 19/12/2024 03:30 Ovo veze nema sa EV. I EV imaju 12v sistem isto kao i ICE koji napaja sve module i uredjaje u autu.

Zanimljivo da ti to sa kablovima vidis kao pozitivno, a svaka recenzija koju sam citao pise suprotno, da je to najveci inzinjerski promasaj i dokaz da tesla „ne zna“ sta treba za kvalitetan auto. Problem je sto u ovim oprobanim autima svi sustavi imaju x vodica, dok su u tesli sve manje vise premjestili na jedan. Onog tretnutka kada u tom kolu nesto prestane funkcionisati nista u autu vise ne radi.
B6Redhell

#5870 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

fatality wrote: 22/12/2024 08:55

Zanimljivo da ti to sa kablovima vidis kao pozitivno, a svaka recenzija koju sam citao pise suprotno, da je to najveci inzinjerski promasaj i dokaz da tesla „ne zna“ sta treba za kvalitetan auto. Problem je sto u ovim oprobanim autima svi sustavi imaju x vodica, dok su u tesli sve manje vise premjestili na jedan. Onog tretnutka kada u tom kolu nesto prestane funkcionisati nista u autu vise ne radi.
Ne znam detalje tog kamioneta. A i nisam cuo da ima problema sa tim sistemom.
POE funkcionise na slican nacin kao 12v sistem, samo sa 80% manje zica. I signal se salje po potrebi. Dok je voltaza vazda prisutna..
Kod 12v ECU salje voltazu kroz jedne zice, signal kroz druge i povratni signal kroz trece do svakog modula.
Kod POE sistema 48v dc dvije zice. I npr te dvije zice mogu napajati komplet zadnji kraj vozila. I preko njih se salje i signal i voltaza.
Dok u konvencionalnih ide snop od 30 najmanje a u komplikovanih i visoke klase auta 100 žica najmanje do zadnjeg dijela auta.
To su samo primjeri….
prednost 48v sistema je veca voltaza s tim i manji otpor i puno manji profil žice je potreban..
taj kamionet ima “steer by wire” sistem. Sa 48v nije potreban konvertor. Dok npr leksus ili infiniti koji imaju taj sistem moraju imati konvertor da bi funkcionisao..
Evolution_IV

#5871 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

ma tesla odlicna, samo oni sto pokusavaju da je potkopaju pisu lose o njoj..

Jedini ponavljam jedini EV koji se moze popravit i reparirat, a da te ne zakolje :thumbup:
B6Redhell

#5872 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Evolution_IV wrote: 22/12/2024 16:13 ma tesla odlicna, samo oni sto pokusavaju da je potkopaju pisu lose o njoj..

Jedini ponavljam jedini EV koji se moze popravit i reparirat, a da te ne zakolje :thumbup:
Ne bih bas rekao da ne zakolje. :D Znaju one zaklat dobro
Nego sve platforme koriste iste software i istu mehanizaciju. Pa su malo vise usavršili na sprem ostalih. Drugi prave sus pa hibride pa elek. I nije cudo kad imaju vise problema..
sarajevosa

#5873 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sarajevosa »

B6Redhell wrote: 12/12/2024 18:46
Laplace wrote: 12/12/2024 14:14 Meni se čini da bi pola foruma voljelo da mobiteli i tableti nisu na baterije nego na benzin.
Slazem se profa. Nisu ni ovi elektricari lobisti mila
Majka.
Ali daleko najveci šakali lobisti su u naftnoj industriji

Izasla nova serija na
Paramountu i jedan odlomak govori o vjetrenjacama. Kako su one stetne. I sta sve treba za iednu. (Naravno ne spominju da najmanja napaja po 1000 kuca 20god najmanje. Vjetrom)
I sad ovi sto lobiraju gorivo zadovoljavaju se na ovom klipu :D

Brat samo pametuje, važnije mu je bilo da on ispadne pametan da ubije zmiju ili da je ugrize nego da joj objasni kako da se odmakne od zmije :D

Nisam upoznat o štetnosti ali je nemoguće da je toliko štetno, da jeste ne bi ih onda ni pravili. Ovo je u rangu nekog bill gatesovog čipovanja.
sarajevosa

#5874 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sarajevosa »

Električna auta su budućnost, nije bitno šta će biti za mjesec, godinu, pet godina.
Statistika je predvidiva a što se više kupuje više će se biti i baterije jeftinije i ulagaće se u tehnologiju baterija pa će biti dodatno jeftinije.

Ne pita se više ni USA ni EU, kinezi su već masovno u proizvodnji električnih auta i ne misle stati.

Na starim proizvođačima je da se prilagode električnim autima ili da završe kao Nokia

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5875 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Trump se pita
Post Reply