ne smeta ni meni nista od toga, ali ako se treba radi rodne nejednakosti u jeziku koristiti lovkinja, pilotkinja, avijatičarka, doktorica, med. sestra, vozačica, kako npr. nema nikada termina neoprezna vozačica, ili što li ove novinarke jutros ne spominju termin med. sestre, nego samo bolničari, ne bolničarke, nego bolničari. radi rodne ravnopravnosti.ako ni zbog čega drugog.vjeshalica wrote: ↑14/12/2024 21:37Diplomirana medicinska sestra ako je diplomirala, ili samo medicinska sestra. Bolnicar se vise i ne koristi bar ne u smislu zanimanja. U svim ustanovama je uglavnom tako.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 18:23a jbg nema više boraca kad su žene u pitanju nego samo borkinje, i lovkinje kada su u pitanju žene lovci, i tako slično. jutros ne čuh izraz med. sestre nego bolničari. kontam da su ove dvije djevojke. ili žene, ona koje će u 99 posto slučajeva koristiti izraz borkinja, lovkinja,avijatičarka, pilotkinja, i neka će i trebaju, ali kako zaboraviše na doktoricu, med. sestru, kada je u pitanju tema o kojoj su pričale,šta samo muškarci u bolnicama prave problem oko abortusa?Riddle wrote: ↑14/12/2024 17:43 Jarane moj, šta ti primjećuješ.![]()
To je previše cinično i mračno viđenje za moj ukus iako ga ne isključujem kao moguće. Previše sam zlobne retorike čuo da se tako nešto baš zanemari. Međutim, prije će biti da ta feminizacija jezika nije toliko pustila korjen kod velike većine u našem društvu i da se titule uglavnom izgovaraju u muškom rodu. Ja ću na primjer reći doktorica samo ako znam i vidim da je ta osoba žena dok ću generalno za njeno zvanje samo reći doktor.
I to nema veze sa nekim problemima jer nisu navikle da govore medicinska sestra, doktorica i slicno. Ti vidis problem gdje ga nema. Meni je npr.apsolutno svejedno kako ce se neko zvati, ako zeli i prezentira se u zenskom ili muskom rodu meni ne znaci nista.
Danasnji "feminizam"
-
kakavdanakneiskustvu
#34051 Re: Danasnji "feminizam"
- vjeshalica
#34052 Re: Danasnji "feminizam"
Treba njih pitati zasto upotrebljavaju te izraze. To ti je nesto na fazon, kao treba biti ravnopravan u svim poslovima, ali da joj treba za zivota ne bi radila neki "muski" posao....dobro, doduse novinarke su glupe,neupucene i ogranicene.
- vjeshalica
#34053 Re: Danasnji "feminizam"
Ima jos jedan detalj, bolničar je djelatnik u bolnici. Mada je to mozda i zastario izraz koji se nigdje ne koristi bar kao struka. Jer za to moras zavrsiti sš za zanimanje medicinska sestra/tehnicar. Cak i muskarci koji zavrse se zovu tako. Ne pise im medicinski brat/tehnicar. Sestrinstvo je siri pojam od tih rodnih sranja.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 21:48
ne smeta ni meni nista od toga, ali ako se treba radi rodne nejednakosti u jeziku koristiti lovkinja, pilotkinja, avijatičarka, doktorica, med. sestra, vozačica, kako npr. nema nikada termina neoprezna vozačica, ili što li ove novinarke jutros ne spominju termin med. sestre, nego samo bolničari, ne bolničarke, nego bolničari. radi rodne ravnopravnosti.ako ni zbog čega drugog.
Last edited by vjeshalica on 14/12/2024 21:59, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#34054 Re: Danasnji "feminizam"
nemoj tako, to je protiv osnaživanja ženavjeshalica wrote: ↑14/12/2024 21:54 Treba njih pitati zasto upotrebljavaju te izraze. To ti je nesto na fazon, kao treba biti ravnopravan u svim poslovima, ali da joj treba za zivota ne bi radila neki "muski" posao....dobro, doduse novinarke su glupe,neupucene i ogranicene.
- vjeshalica
#34055 Re: Danasnji "feminizam"
Moguce. Da postoji diskriminacija i predrasude postoje to je istina. Ali te sto se jadaju dominantno nikada nisu ni trazile posla u tzv muskim profesijama. Ono seruckam kako su zene neravnopravne ali se nalaze u zenskoj profesiji.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 21:59nemoj tako, to je protiv osnaživanja ženavjeshalica wrote: ↑14/12/2024 21:54 Treba njih pitati zasto upotrebljavaju te izraze. To ti je nesto na fazon, kao treba biti ravnopravan u svim poslovima, ali da joj treba za zivota ne bi radila neki "muski" posao....dobro, doduse novinarke su glupe,neupucene i ogranicene.
Ili kao placeni clanci konferencija o uspjesnim zenama, uglavnom menadzerice i poduzetnice, neko osnazivanje. Nemam nista protiv ali se ne slazem. Niko se ne bavi prosjecnom radnicom u trgovini koja izgine na paletama, ili nekoj zeni u industriji na tezim poslovima, poslovima vozaca itd....lijepo je da sljasti ali i to su zene zar ne? Sto su manje vrijedne? Naprotiv, vise su vrijedne.
-
kakavdanakneiskustvu
#34056 Re: Danasnji "feminizam"
vjeshalica wrote: ↑14/12/2024 22:03Moguce. Da postoji diskriminacija i predrasude postoje to je istina. Ali te sto se jadaju dominantno nikada nisu ni trazile posla u tzv muskim profesijama. Ono seruckam kako su zene neravnopravne ali se nalaze u zenskoj profesiji.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 21:59nemoj tako, to je protiv osnaživanja ženavjeshalica wrote: ↑14/12/2024 21:54 Treba njih pitati zasto upotrebljavaju te izraze. To ti je nesto na fazon, kao treba biti ravnopravan u svim poslovima, ali da joj treba za zivota ne bi radila neki "muski" posao....dobro, doduse novinarke su glupe,neupucene i ogranicene.![]()
Ili kao placeni clanci konferencija o uspjesnim zenama, uglavnom menadzerice i poduzetnice, neko osnazivanje. Nemam nista protiv ali se ne slazem. Niko se ne bavi prosjecnom radnicom u trgovini koja izgine na paletama, ili nekoj zeni u industriji na tezim poslovima, poslovima vozaca itd....lijepo je da sljasti ali i to su zene zar ne? Sto su manje vrijedne? Naprotiv, vise su vrijedne.
-
narcisaa
#34057 Re: Danasnji "feminizam"
Bolnicari je mnozina i za muski i za zenski i za srednji rodkakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 21:48ne smeta ni meni nista od toga, ali ako se treba radi rodne nejednakosti u jeziku koristiti lovkinja, pilotkinja, avijatičarka, doktorica, med. sestra, vozačica, kako npr. nema nikada termina neoprezna vozačica, ili što li ove novinarke jutros ne spominju termin med. sestre, nego samo bolničari, ne bolničarke, nego bolničari. radi rodne ravnopravnosti.ako ni zbog čega drugog.vjeshalica wrote: ↑14/12/2024 21:37Diplomirana medicinska sestra ako je diplomirala, ili samo medicinska sestra. Bolnicar se vise i ne koristi bar ne u smislu zanimanja. U svim ustanovama je uglavnom tako.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 18:23
a jbg nema više boraca kad su žene u pitanju nego samo borkinje, i lovkinje kada su u pitanju žene lovci, i tako slično. jutros ne čuh izraz med. sestre nego bolničari. kontam da su ove dvije djevojke. ili žene, ona koje će u 99 posto slučajeva koristiti izraz borkinja, lovkinja,avijatičarka, pilotkinja, i neka će i trebaju, ali kako zaboraviše na doktoricu, med. sestru, kada je u pitanju tema o kojoj su pričale,šta samo muškarci u bolnicama prave problem oko abortusa?
I to nema veze sa nekim problemima jer nisu navikle da govore medicinska sestra, doktorica i slicno. Ti vidis problem gdje ga nema. Meni je npr.apsolutno svejedno kako ce se neko zvati, ako zeli i prezentira se u zenskom ili muskom rodu meni ne znaci nista.
Ti si, izgleda, zagrizeni mizoginist
-
kakavdanakneiskustvu
#34058 Re: Danasnji "feminizam"
gdje nestadoše med. sestre, liječnice, nije valjda da kada se priča o nečemu negativnom u zdravstvu kao što je to bilo juče na N1, onda se koriste izrazi doktor,ljekar, bolničar, sve izrazi koji označavaju muškarce. simptomatično ili nešto drugo?narcisaa wrote: ↑15/12/2024 09:42Bolnicari je mnozina i za muski i za zenski i za srednji rodkakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/12/2024 21:48ne smeta ni meni nista od toga, ali ako se treba radi rodne nejednakosti u jeziku koristiti lovkinja, pilotkinja, avijatičarka, doktorica, med. sestra, vozačica, kako npr. nema nikada termina neoprezna vozačica, ili što li ove novinarke jutros ne spominju termin med. sestre, nego samo bolničari, ne bolničarke, nego bolničari. radi rodne ravnopravnosti.ako ni zbog čega drugog.vjeshalica wrote: ↑14/12/2024 21:37
Diplomirana medicinska sestra ako je diplomirala, ili samo medicinska sestra. Bolnicar se vise i ne koristi bar ne u smislu zanimanja. U svim ustanovama je uglavnom tako.
I to nema veze sa nekim problemima jer nisu navikle da govore medicinska sestra, doktorica i slicno. Ti vidis problem gdje ga nema. Meni je npr.apsolutno svejedno kako ce se neko zvati, ako zeli i prezentira se u zenskom ili muskom rodu meni ne znaci nista.![]()
.
Ti si, izgleda, zagrizeni mizoginist![]()
ma mrzim žene iz dna duše, u pravu si, samo zato što spominjem neke nelogične stvari
-
kakavdanakneiskustvu
#34059 Re: Danasnji "feminizam"
https://arsbih.gov.ba/category/novosti/
stranica državne agencije za ravnoravnost spolova, neko navivan bi povjerovao da će se i pisati o ravnopravnosti oba spola. jedan spol se na stranici spominje samo kada se 19.11. obilježava međunarpodni dan muškaraca. o tome da je na čelu agencije 20 i više godine jedna te ista osoba, logično jednog spola, on da ostaje upitnik iznad glave, je li se tu stvarno radi o borbi za ravnopravnost spolova ili o nečemu drugom, više se na stranici spominju LGBT osobe nego jedan od dva spola, pogodite koji?
stranica državne agencije za ravnoravnost spolova, neko navivan bi povjerovao da će se i pisati o ravnopravnosti oba spola. jedan spol se na stranici spominje samo kada se 19.11. obilježava međunarpodni dan muškaraca. o tome da je na čelu agencije 20 i više godine jedna te ista osoba, logično jednog spola, on da ostaje upitnik iznad glave, je li se tu stvarno radi o borbi za ravnopravnost spolova ili o nečemu drugom, više se na stranici spominju LGBT osobe nego jedan od dva spola, pogodite koji?
-
Hakiz
#34060 Re: Danasnji "feminizam"
Te agencije, uopšte borba za ravnopravnost spolova, se odlično ilustruje u filmovima. Da, filmovi su fikcija, ali "reklamiraju" trendove, šta se želi narodnim masama ugurati u glavu, inače slijedi cancel. Pa je tako iz filmova, za početak već decenijama, naročito kod protagonista, cigareta u ruci, ustima, pušenje, postalo strogo zabranjeno. Loši momci na ekranu puše (a čak ni oni), dobri ni slučajno.
Sada je došlo vrijeme na "ravnopravnost".
Pa tako u filmu "The way", onom u kojem Martin Šin hodočasti u Santiago, ima sljedeća scena: On i Debora Kara-Unger se spremaju, ona pokušava iz njega pričom izvući privatne stvari, on pakuje ruksak i ispada mu kutija u kojoj je pepeo njegovog sina. Ona govori da će kutiju podići, prilazi, on joj govori da ne dira kutiju. (Sve do treće trećine filma on čak izbjegava kontakt sa njom, trpi njeno prisustvo, pokušava se odvojiti.) Oboje se saginju, ona grabi kutiju prva i uzrokuje da on, već pruživši ruku prema kutiji, nju uhvati za ruku. Ona ga udara. On njoj ne uzvraća. Da, ona odmah počne da se izvinjava, ali:
Film kaže da kada ti žena, i pored izričite zabrane da ne dira tvoje privatne stvari, dira ih, ti pokušaš to spriječiti, ne koristeći nasilje, ona ima pravo da te udari, ti joj ne smiješ vratiti. Doduše, njena reakcija ima uzrok u njenoj nasilnoj prošlosti, to ćemo kasnije saznati, ali on nema veze sa tom prošlosti. Pa ne smije trpjeti posljedice te prošlosti.
To nije ravnopravnost. Da joj je vratio udarac, to bi bila ravnopravnost. Ja tebi isto kako ti meni.
Nekoliko scena poslije ona ga u čudu pita kako to da joj nije vratio udarac, on odgovara da ga je mama, kada je bio mali, batinama naučila da samo bijednici tuku žene. Opet poruka društvu da žene smiju tući muškarce nekažnjeno. Opravdano ovaj put, ili ne?
Kakvo" vaspitavanje" širokih narodnih masa tim filmom. I kakva zloupotreba ravnopravnosti.
Ima još filmova sa sličnim scenama, žena udara muškarca, on joj ne vraća, jer, iako možda i nije kriv i nikada nije udario ženu, u svakom slučaju nije udario tu ženu, mora mirno, čak bi se reklo i zahvalno, platiti cijenu za sve muškarce koji su neku ženu ikada tukli.
To je ilustracija kako agencije za ravnopravnost spolova ravnopravnost vide i zato se spomenuti spol u njihovim dokumentima ne pojavljuje. Plaća cijenu.
To ravnopravnost nije. Možda jeste rad u korist žena, njihovo promicanje, zaštita, osveta muškarcima za prošlost, šta god, ali nije ravnopravnost.
Trebalo bi te agencije preimenovati u nazive koji ih tačno opisuju
Sada je došlo vrijeme na "ravnopravnost".
Pa tako u filmu "The way", onom u kojem Martin Šin hodočasti u Santiago, ima sljedeća scena: On i Debora Kara-Unger se spremaju, ona pokušava iz njega pričom izvući privatne stvari, on pakuje ruksak i ispada mu kutija u kojoj je pepeo njegovog sina. Ona govori da će kutiju podići, prilazi, on joj govori da ne dira kutiju. (Sve do treće trećine filma on čak izbjegava kontakt sa njom, trpi njeno prisustvo, pokušava se odvojiti.) Oboje se saginju, ona grabi kutiju prva i uzrokuje da on, već pruživši ruku prema kutiji, nju uhvati za ruku. Ona ga udara. On njoj ne uzvraća. Da, ona odmah počne da se izvinjava, ali:
Film kaže da kada ti žena, i pored izričite zabrane da ne dira tvoje privatne stvari, dira ih, ti pokušaš to spriječiti, ne koristeći nasilje, ona ima pravo da te udari, ti joj ne smiješ vratiti. Doduše, njena reakcija ima uzrok u njenoj nasilnoj prošlosti, to ćemo kasnije saznati, ali on nema veze sa tom prošlosti. Pa ne smije trpjeti posljedice te prošlosti.
To nije ravnopravnost. Da joj je vratio udarac, to bi bila ravnopravnost. Ja tebi isto kako ti meni.
Nekoliko scena poslije ona ga u čudu pita kako to da joj nije vratio udarac, on odgovara da ga je mama, kada je bio mali, batinama naučila da samo bijednici tuku žene. Opet poruka društvu da žene smiju tući muškarce nekažnjeno. Opravdano ovaj put, ili ne?
Kakvo" vaspitavanje" širokih narodnih masa tim filmom. I kakva zloupotreba ravnopravnosti.
Ima još filmova sa sličnim scenama, žena udara muškarca, on joj ne vraća, jer, iako možda i nije kriv i nikada nije udario ženu, u svakom slučaju nije udario tu ženu, mora mirno, čak bi se reklo i zahvalno, platiti cijenu za sve muškarce koji su neku ženu ikada tukli.
To je ilustracija kako agencije za ravnopravnost spolova ravnopravnost vide i zato se spomenuti spol u njihovim dokumentima ne pojavljuje. Plaća cijenu.
To ravnopravnost nije. Možda jeste rad u korist žena, njihovo promicanje, zaštita, osveta muškarcima za prošlost, šta god, ali nije ravnopravnost.
Trebalo bi te agencije preimenovati u nazive koji ih tačno opisuju
- banjaluka078
#34062 Re: Danasnji "feminizam"
Bolničar nije isto što i medicinska sestra/medicinski tehničar. Ali naš narod naučio koristiti taj izraz za sve osim za ljekare.
- vjeshalica
#34063 Re: Danasnji "feminizam"
Ja msm da mi na nasim prostorima i nemamo skolu za bolnicara i da uglavnom tu budu neki 4 stepena medicinske srednje skolebanjaluka078 wrote: ↑15/12/2024 17:16 Bolničar nije isto što i medicinska sestra/medicinski tehničar. Ali naš narod naučio koristiti taj izraz za sve osim za ljekare.
-
kakavdanakneiskustvu
#34064 Re: Danasnji "feminizam"
u kontekstu onoga što je na N1 pričano prekjuče, nema liječnica,doktorica , med. sestara u govoru čini mi se novinarki koje su nesto istrazivale o abortusu, nego samo doktori i bolničari. shvatio bi da je to tako kod osoba koje nisu baš obrazovane, ali danas svako malo se čuje za izraze vojnikinja, borkinja, pa mi čudno da ove dvije žene, djevojke ne koriste izraz liječnica ili doktorica npr.
neko zloban bi pomislio da je to zato što se hoće reći da su za probleme koje žene koje hoće da izvrše abortus u bolnicama, im prob leme pravi bolničko osoblje muškog spola, jer nema doktorica, liječnica ne spominju ih
neko zloban bi pomislio da je to zato što se hoće reći da su za probleme koje žene koje hoće da izvrše abortus u bolnicama, im prob leme pravi bolničko osoblje muškog spola, jer nema doktorica, liječnica ne spominju ih
- banjaluka078
#34065 Re: Danasnji "feminizam"
To su oni kursevi za njegovatelje.vjeshalica wrote: ↑16/12/2024 00:20
Ja msm da mi na nasim prostorima i nemamo skolu za bolnicara i da uglavnom tu budu neki 4 stepena medicinske srednje skole
Pomoćno osoblje na odjelu.
https://pick.jobs/hr/poslovi/zdravstvo/ ... rka-146275
Last edited by banjaluka078 on 16/12/2024 07:06, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- vjeshalica
#34067 Re: Danasnji "feminizam"
Nema to kod nas.banjaluka078 wrote: ↑16/12/2024 06:39To su oni kursevi za njegovatelje.vjeshalica wrote: ↑16/12/2024 00:20
Ja msm da mi na nasim prostorima i nemamo skolu za bolnicara i da uglavnom tu budu neki 4 stepena medicinske srednje skole
Pomoćno osoblje na odjelu.
https://pick.jobs/hr/poslovi/zdravstvo/ ... rka-146275
- eluna
#34068 Re: Danasnji "feminizam"
kad sudija zaista želi da neko ostane u zatvoru .......
"Međutim, navodi se da Miloševićevo "selektivno tumačenje njegove uloge, površne refleksije i izraz kajanja, potkopavaju njegov kredibilitet u procesu rehabilitacije", kao i da ovi faktori dovode u pitanje iskrenost njegovog angažmana i sugeriraju da njegove izjave mogu biti neiskrene ili nepotpune.
"Imajući u vidu gore navedeno, nisam ubijeđena da je Milošević istinski prihvatio odgovornost za svoje zločine ili pokazao dovoljno znakova kritičkog promišljanja, istinskog žaljenja ili saosjećanja za žrtve", navodi se u odluci sutkinje Santana."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zlocina ... /241216109
znači, neka mi niko ne priča da sudija u BiH naprosto MORA da dodijeli najnižu kaznu ama baš u svakom slučaju ...... recimo istinu - ne žele!
"Međutim, navodi se da Miloševićevo "selektivno tumačenje njegove uloge, površne refleksije i izraz kajanja, potkopavaju njegov kredibilitet u procesu rehabilitacije", kao i da ovi faktori dovode u pitanje iskrenost njegovog angažmana i sugeriraju da njegove izjave mogu biti neiskrene ili nepotpune.
"Imajući u vidu gore navedeno, nisam ubijeđena da je Milošević istinski prihvatio odgovornost za svoje zločine ili pokazao dovoljno znakova kritičkog promišljanja, istinskog žaljenja ili saosjećanja za žrtve", navodi se u odluci sutkinje Santana."
znači, neka mi niko ne priča da sudija u BiH naprosto MORA da dodijeli najnižu kaznu ama baš u svakom slučaju ...... recimo istinu - ne žele!
-
kakavdanakneiskustvu
#34069 Re: Danasnji "feminizam"
slazem se, evo ja npr. nisam nikad čuo da je neko od roditelja kažnjen nekakvom krivičnom sankcijom zbog onemogućavanja kontakata djece i drugog roditelja, a nije da nema boga pitaj kolikio takvih slučajeva
-
Hakiz
#34070 Re: Danasnji "feminizam"
Gdje se nalazi taj sud? Na njega se primjenjuju zakoni BiH?eluna wrote: ↑17/12/2024 06:06 kad sudija zaista želi da neko ostane u zatvoru .......
Možda sam i pogriješio, ali čini mi se da u našem krivičnom zakonu postoji odredba obaveze izricanja povoljnije kazne. A ako i griješim, svejedno mi je, iskreno.
Ovo mi je gore: Juče nekakav sastanak o maloljetničkim brakovima, koji su najčešći kod Roma, kažu sudije koji su bili na tom sastanku da ne kažnjavaju Rome zbog tih brakova zato što su oni običajno pravo Roma. Pa neromi mogu u zatvor zbog trgovine ljudima (a to maloljetnički brak jeste), a Romi neće.
Gora stvar je neprimjenjivanje zakona nad nekima, nejednakost pred zakonom, nego male kazne.
-
kakavdanakneiskustvu
-
Hakiz
#34072 Re: Danasnji "feminizam"
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑22/12/2024 10:19 https://www.index.hr/magazin/clanak/bla ... 5upli5pNYw
šta ako je gospođa sve izumislila,slagala?
...
Blake je vrlo poslovna i praktična...
...Navodno je sukob nastao nakon što se u pisanje scenarija uključio glumičin suprug Ryan Reynolds. Ističe se da je Reynolds utjecao na donošenje kreativnih odluka s kojima se Baldoni nije slagao. Baldoni, osim što je imao glavnu ulogu u filmu, bio je i njegov redatelj, dok su Lively i Reynolds bili producenti. Mnogi nagađaju da je utjecaj poznatog glumačkog para bio značajan te da se Baldoni nije slagao s mnogim odlukama koje su donesene.
- vjeshalica
#34073 Re: Danasnji "feminizam"
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /241223141
Smanjena kazna za 15 godina!
Kakav sunovrat suda
Kakav sunovrat suda
-
kakavdanakneiskustvu
#34074 Re: Danasnji "feminizam"
Strašno,strašno
- Chloe
- Photo mod
#34075 Re: Danasnji "feminizam"
https://n1info.ba/vijesti/sarajevo-prot ... lma-kadic/vjeshalica wrote: ↑23/12/2024 17:58 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /241223141
Kakav sunovrat suda
U Sarajevu najavljen protest zbog smanjene kazne ubici: Glas za Almu i sve žrtve