Jahorina!
Moderator: anex
-
Karikaturist
#1201 Re: Jahorina!
Meni je beton Jahorina a ne idem u taj nocni zivot. Jednastavno mi je legla planina u svakom smislu.
Last edited by Karikaturist on 22/10/2024 10:55, edited 1 time in total.
- petunija
- Mea_parvitas
#1203 Re: Jahorina!
Mozda u skijaske staze broje i one za nordijsko skijanje/hodanje 
-
kuli1961
#1204 Re: Jahorina!
Aha, iz Banjaluke sam.petunija wrote: ↑22/10/2024 10:49Koliko sam shvatila ti su negdje sa sjevera BiH?
Probaj It ili Au, nije ti daleko, a svi hvale ta skijališta. Ako si pasionirani skijaš kao jauživaćeš i u uređenosti staza a i njihovoj dužini.
Što se Jahorine tiče, tamo je noćni život dobar zimi, pa sad ko šta voli...
A što se tiče Au ili Italije, imam ta iskustva negdje počev od 2006. (Neukirchen- Bramberg), pa preko Nassfelda, Zell am See/Kaprun, Schladming, St Michael/Flachau, Gerlos, Obertauern, pa Kronplatz, Corvara, San Vigilio...nešto od toga i po nekoliko puta...poznajem dobro dužine, kvalitet/uredjenost staza, naravno i cijiene(vrijedi svaku datu paru!). Sve su to udaljenosti do 600 tinjak km maksimalno, sa 80-tak % autoputa, pa nije zamorno.
U zadnjih nekoliko godina sam u tri navrata pokušavao da prodjem Jahorinom, u nekim produženim vikendima. Nije išlo. ili nema struje ili udari mećava, ili sunce naglo ugrije i razvali staze. ili iz nekog trećeg razloga žica ne radi. Uvijek mi je razmišljanje bilo da prvo idem na planinu u mojoj domovini, ali eto ne ide. Posmatrano u nekoj srazmjeri i kvlaiteti ponude, Au i It su jeftinije nego Jahorina.
Sada već odustajem, prvo zbog gradjevinskog urbicida, pa potom cijene smještaja u hotelima, dužine (guzve) staza, cijene ski pasa...Čini mi se da se Jahorina pretvara u priču sa Kopaonika- "šeta odelo belo".. a i taj užas sam vidio... Za Bjelašnicu imam samo posredne info- ono što naletim na mrežama, neki članak, ili forumsku priču, i zaista se svodi na veliku gužvu.
-
kuli1961
#1205 Re: Jahorina!
Za ovu sezonu sam ugovorio Nassfeld, hotelski smještaj, 7 PP supruga i ja- 1240 EUR, ski pass 10% niža cijiena u hotelu.
Hotel ima besplatni ski bus koji vozi od hotela do polazne stanice gondole, udaljenost nekih 1,5-2 km...
- petunija
#1206 Re: Jahorina!
@kuli
aha, pa ti si onda veteran
drži se ti i dalje starih navika, furaj u Au ili već gdje ideš, na Jahorini uvijek neki belaj, teško se desi da sve žice rade (najstašnije mi kad čujem onu - ne isplati se pa je isključe) ili staze propale ili gužva pa čekaš pola sata da bi se spuštao pola minute i tako...
Osim toga, Jahorina je za početnike, tebi bi bilo dosadno tamo skijati. Staze su prekratke za neku veću uživanciju
Meni je bila zanimljiva dok sam učila i dok je bila normalna atmosfera tamo sad je baš kako kažeš wanna be Kopaonik...
aha, pa ti si onda veteran
Osim toga, Jahorina je za početnike, tebi bi bilo dosadno tamo skijati. Staze su prekratke za neku veću uživanciju
Meni je bila zanimljiva dok sam učila i dok je bila normalna atmosfera tamo sad je baš kako kažeš wanna be Kopaonik...
-
kuli1961
#1207 Re: Jahorina!
Sutra putujem na Jahorinu, poslovno. Spremio sam pola kile sedativa, da mi ne dodje zlo kad vidim novoizgradjene mastodonte...
- petunija
#1208 Re: Jahorina!
Ja išla ljetos, bio neki fitness kamp, došla, okrenula se i
Subota, divan dan, a kamioni rade punom parom,
-
Naslovnica
#1209 Re: Jahorina!
-
kuli1961
#1210 Re: Jahorina!
Na Jahorini sam.
Ljudi moji, šta je ovo?
Kakav je ovo gradjevinsko užas? Prokletinje proklete, šta uradiše od planine...
Loše mi je, baš!
Ljudi moji, šta je ovo?
Kakav je ovo gradjevinsko užas? Prokletinje proklete, šta uradiše od planine...
Loše mi je, baš!
- petunija
#1211 Re: Jahorina!
A ja sve čekam da se vratiš i podijeliš utiske
Šalu na stranu, žao mi je što si se razočarao, meni je isto bilo prestrašno ali ne zbog onolikih hotelčina već zbog uništavanja staza, one Poljice im nikad neću oprostiti. Zamisli koji debil moraš biti pa poravnavati staze
Šalu na stranu, žao mi je što si se razočarao, meni je isto bilo prestrašno ali ne zbog onolikih hotelčina već zbog uništavanja staza, one Poljice im nikad neću oprostiti. Zamisli koji debil moraš biti pa poravnavati staze
- Ateista
#1212 Re: Jahorina!
Morali valjda poravnati da svi oni influenseri i slicni koji se slikaju po stazama u skupoj opremi i glume da skijaju, slucajno ne bi povrijedili svoje njezne i krhke nogice.petunija wrote: ↑24/10/2024 08:28 A ja sve čekam da se vratiš i podijeliš utiske![]()
Šalu na stranu, žao mi je što si se razočarao, meni je isto bilo prestrašno ali ne zbog onolikih hotelčina već zbog uništavanja staza, one Poljice im nikad neću oprostiti. Zamisli koji debil moraš biti pa poravnavati staze![]()
-
splinter
#1213 Re: Jahorina!
Cvijan Goljanin se okreće u grobu.
- mirota
#1214 Re: Jahorina!
postovanje, je li ko skijao na Jahorini ove godine, kakvo je stanje na stazama , pojedinacna karta koja je cijena ski passa i hvala
-
Vertig0
#1215 Re: Jahorina!
Zvanicno tek danas otvorenje, ali kako sam upratio na drustvenim mrezama vec par dana rade neki liftovi. Ja planiram u subotu otici iako najavljuju lose vrijeme, a najvise me zanima stanje na stazama ima li dovoljno snijega i ima li kamenja posto sam u dilemi da li da ponesem nove skije? Ako neko ima info nek podijeli 
- petunija
#1216 Re: Jahorina!
Info iz druge ruke
kažu mokar snijeg.
Na tvom mjestu ne bih nosila nove skije.
Što se cijena tiče, trebalo bi nazvati i pitati jer zvanične cijene ne bi trebale važiti obzirom da rade samo Poljice
Na tvom mjestu ne bih nosila nove skije.
Što se cijena tiče, trebalo bi nazvati i pitati jer zvanične cijene ne bi trebale važiti obzirom da rade samo Poljice
- mirota
#1217 Re: Jahorina!
bio danas, onako, moze se skijati, ski pass upola cijene jos 4 dana rekose...
- addem
#1218 Re: Jahorina!
Apsoulutna istina sve sto si napisao. Jahorina je preskupa za ono sta nudi. Kako objasniti da je jeftinije popiti kafu na skijalistu u Austiji nego na Jahorini? Plus laganje o duzini staza, sto svako ko je skijao na jahorini zna da nema veze sa istinom.kuli1961 wrote: ↑22/10/2024 12:09Aha, iz Banjaluke sam.petunija wrote: ↑22/10/2024 10:49Koliko sam shvatila ti su negdje sa sjevera BiH?
Probaj It ili Au, nije ti daleko, a svi hvale ta skijališta. Ako si pasionirani skijaš kao jauživaćeš i u uređenosti staza a i njihovoj dužini.
Što se Jahorine tiče, tamo je noćni život dobar zimi, pa sad ko šta voli...
A što se tiče Au ili Italije, imam ta iskustva negdje počev od 2006. (Neukirchen- Bramberg), pa preko Nassfelda, Zell am See/Kaprun, Schladming, St Michael/Flachau, Gerlos, Obertauern, pa Kronplatz, Corvara, San Vigilio...nešto od toga i po nekoliko puta...poznajem dobro dužine, kvalitet/uredjenost staza, naravno i cijiene(vrijedi svaku datu paru!). Sve su to udaljenosti do 600 tinjak km maksimalno, sa 80-tak % autoputa, pa nije zamorno.
U zadnjih nekoliko godina sam u tri navrata pokušavao da prodjem Jahorinom, u nekim produženim vikendima. Nije išlo. ili nema struje ili udari mećava, ili sunce naglo ugrije i razvali staze. ili iz nekog trećeg razloga žica ne radi. Uvijek mi je razmišljanje bilo da prvo idem na planinu u mojoj domovini, ali eto ne ide. Posmatrano u nekoj srazmjeri i kvlaiteti ponude, Au i It su jeftinije nego Jahorina.
Sada već odustajem, prvo zbog gradjevinskog urbicida, pa potom cijene smještaja u hotelima, dužine (guzve) staza, cijene ski pasa...Čini mi se da se Jahorina pretvara u priču sa Kopaonika- "šeta odelo belo".. a i taj užas sam vidio... Za Bjelašnicu imam samo posredne info- ono što naletim na mrežama, neki članak, ili forumsku priču, i zaista se svodi na veliku gužvu.
-
kuli1961
#1219 Re: Jahorina!
Kako sam i pisao, u oktobru sam poslovno boravio na Jahorini- pravničko savjetovanje. Dakle, ni pred-pred-pred sezona,ni S od sezone...sreo neke kolege iz Konjica i Mostara, dobro se znamo, a nismo se vidjeli čitavu vječnost. Pošto se skup održavao u Termagu, odemo na brzinsko piće (kao djeca, poblegli "sa časa"- šalim se, matori smo mi, više smo zaboravili struke, nego što će mladje generacije pravnika ikada pročitati, naučiti). Sjednemo u kamin salu- naravno nema vatre, iako su bili uslovi da se založi..konobar donese naručeno piće-čaša tikveške tamjanike od 1 dcl- 10,50 KM a espreso (korektan, ali nista spec.)-3,50 KM.
Nije mi problem, potrošiću, odvojio sam, ali preskupo je, makar to bio i Termag.
Sa druge strane, kafana Rajska vrata, nas 6-toro, 2 porcije teleće koljenice(nismo mogli pojesti!), nekoliko salata, piće- svasta- od kafa, mineralnih voda, rakija, vina (istina. ne butelja, nego na čašu, takav bio ćeif)- ceh je bio oko 170 KM, koliko se sjecam. Ne analiziram u detaaje, ali čini mi se korektnim.
Kad odem na zimovanje u januaru, bilježiću cijene, jer mjesto gdje idem je "jako", pa da uporedimo. Ako ništa drugo, sav "repromaterijal" za iće i piće u toj ski areni, do restorana i restorančića može doći samo gondolom, pa onda "razvoz" motornim sankama. A na Jahorini autom, kombijem, biraj.
Nije mi problem, potrošiću, odvojio sam, ali preskupo je, makar to bio i Termag.
Sa druge strane, kafana Rajska vrata, nas 6-toro, 2 porcije teleće koljenice(nismo mogli pojesti!), nekoliko salata, piće- svasta- od kafa, mineralnih voda, rakija, vina (istina. ne butelja, nego na čašu, takav bio ćeif)- ceh je bio oko 170 KM, koliko se sjecam. Ne analiziram u detaaje, ali čini mi se korektnim.
Kad odem na zimovanje u januaru, bilježiću cijene, jer mjesto gdje idem je "jako", pa da uporedimo. Ako ništa drugo, sav "repromaterijal" za iće i piće u toj ski areni, do restorana i restorančića može doći samo gondolom, pa onda "razvoz" motornim sankama. A na Jahorini autom, kombijem, biraj.
-
kobe_meh
#1220 Re: Jahorina!
Bio danas, a ima baš dosta kamenja na stazama. I na nekoliko mjesta je staza kao "blatnjava".
- mirota
#1221 Re: Jahorina!
juce bio od 9-13, prva 2 sata solidno, sem magle pri vrhu, poslije neka kisa i snijeg, uzas
-
survie
#1222 Re: Jahorina!
Definitivno @kuli1961 , @petunija ..., Jahorina je postala ubleha, od duzine staza, kvalitete istih, samog puta do Jahorine, cijenama na planini (smjestaja, hrane, pica, ski lifta...) usluge. Oni digli neke kredite koje trebaju vracati brzo i sada to valjda sve preko ledza skijasa. Onaj tko nije otisao na skijalista po Aut, Ita, i CH pa na staze koje su dugacke preko 100 km min., samo njima mogu maglu prodavati.
- mirota
#1223 Re: Jahorina!
za mene kao pocetnika nije Italija ni Austrija, niti mi se putuje tamo, skocim iz SAR za pola sata i ja zadovoljan, dok je ski lift upola cijene, ne jedem, popijem kafu i cao
- petunija
#1224 Re: Jahorina!
Danas sam "progutala gorku pilulu"
i otišla čisto da stanem na skije
Put do Jahorine je očišćen i solidno sređen, parking odron i 15 KM svejedno ostaje li se 15 min ili 15 sati
a i ski karte peskupe za ono što nude.
Poljice su danas bile podnošljive ali kakvo je vrijeme još je i dobro, dok je Ogorjelica puna kamenja i tradicionalno loše urađena. Takođe već sad ima gužve, redovi su za žičare ali to je mnogo manji problem od gužvi na stazama.
Ono što mi je posebno ponižavajuće je što traže ime i prezime da bi vam prodali kartu, to nisam vidjela ni na jednom skijalištu da se radi, ali eto, kepec uveo svoje običaje i iako je strani državljanin on nama kroji svoje zakone, ovo nikako ne mogu svariti.
U svakom slučaju, pošto je blizu Sa i pogodna je za početnike, ili ovo ili ići van
@mirota bilo gdje da odeš vani ima dosta staza prilagođenih početnicima, mnogo bolje urađenih, tako da nemoj misliti da nije za tebe. Jeste, za svakoga ima po nešto, ja sam jedne godine vodila svoju unuku u Fra, imala je nepune 4 god
Put do Jahorine je očišćen i solidno sređen, parking odron i 15 KM svejedno ostaje li se 15 min ili 15 sati
Poljice su danas bile podnošljive ali kakvo je vrijeme još je i dobro, dok je Ogorjelica puna kamenja i tradicionalno loše urađena. Takođe već sad ima gužve, redovi su za žičare ali to je mnogo manji problem od gužvi na stazama.
Ono što mi je posebno ponižavajuće je što traže ime i prezime da bi vam prodali kartu, to nisam vidjela ni na jednom skijalištu da se radi, ali eto, kepec uveo svoje običaje i iako je strani državljanin on nama kroji svoje zakone, ovo nikako ne mogu svariti.
U svakom slučaju, pošto je blizu Sa i pogodna je za početnike, ili ovo ili ići van
@mirota bilo gdje da odeš vani ima dosta staza prilagođenih početnicima, mnogo bolje urađenih, tako da nemoj misliti da nije za tebe. Jeste, za svakoga ima po nešto, ja sam jedne godine vodila svoju unuku u Fra, imala je nepune 4 god
-
kuli1961
#1225 Re: Jahorina!
Nikada nisam dobacio do "naprednog" skijaša, jednostavno volim planinu, zimu, snijeg. Redovno pravim grešku, jer direktno sa posla stajem na skije, bez ikakve prethodne pripreme. Stazu savladavam kako mi "fizika"dozvoljava, tj. koliko imam snage, ako treba zastanem, odnorim.
Ako sebe smatras početnikom, vjeruj mi da su se staze u npr, Kronplacu ili Corvari ubile za tebe. Kronplac- staza Miara- dugačka je brat bratu 3,5 km, sirokaaaaaa, a vrlo blaga. Često sam je koristio da uvježbam tehniku.
E, sad, kako si iz SA, tebi je Jahorina/Bjelašnica (ne znam da li na nju ides, kazu da je mnogo zahtjevnija nego J.) na oko pola sata, meni je daleko 250 KM.
Jahorinu sam definitivno prekrižio u svom skijaškom kalendaru zbog urbicida, paklenih cijena, (kažu) čestih gužvi na žici i lažne kilometraže staza.