ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#4051 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Zasto je jablanicko jezero onako prazno?
Bilo je neki dan na crna hronika neko objavio video i ja imam MojaTV i na onim live kamerama ima kamera u Ostroscu i stvarno jezero je skoro prazno

Je li to zbog povecane potrosnje struje?
Ima li negdje da se moze vidjeti trenutna potrosnja koja je sigurno sad na -8 u Sarajevu, -9 Tuzla cak i u Mostaru i Grudama je -6°C

I moja klima je trenutno na 28°C :D da bi u uspjela u svim prostorijama održati ugodnih 24°C
muha_sa

#4052 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by muha_sa »

Do sad nisam al od sad obavezno ocitavat cu brojilo :-)
Dodje mi racun skoro 90 maraka :-) hanuma mi veli-nije moguce, nema šanse :-) ja budala platim a ona komšinicu zamoli da uslika racun i pošalje svojoj jaranici koja radi u elektrodistribuciji.

Nakon par dana dodje mi racun za isti mjesec na kojem je cifra haman 30 maraka manja :lol:
Sljedeci racun ce mi doc za taj iznos umanjen. Hvala u mene mi hanumi što je pametnija od mene :lol:
Ci-Nick

#4053 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

bumerangss wrote: 24/11/2024 07:48 Zasto je jablanicko jezero onako prazno?
Bilo je neki dan na crna hronika neko objavio video i ja imam MojaTV i na onim live kamerama ima kamera u Ostroscu i stvarno jezero je skoro prazno

Je li to zbog povecane potrosnje struje?
Ima li negdje da se moze vidjeti trenutna potrosnja koja je sigurno sad na -8 u Sarajevu, -9 Tuzla cak i u Mostaru i Grudama je -6°C

I moja klima je trenutno na 28°C :D da bi u uspjela u svim prostorijama održati ugodnih 24°C
Skupo uvoziti struju a kiše ove godine znatno manje nego ranijih godina.
Naravno akumulacija se od jeseni ne drži puna kao ljeti jer ako dođu jače padavine a akumulacija puna onda dođe do preljevanja i odoše kwh i lova preko brane umjesto preko turbina.
Sad je akumulacija na cca 20 metara ispod maksimuma a bilo bi idealno da je desetak metara ispod maksimuma.
drug_profi

#4054 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Ne znam jel se sad dotok sta popravio?
Ci-Nick

#4055 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

drug_profi wrote: 24/11/2024 09:44 Ne znam jel se sad dotok sta popravio?
Da, ali nedovoljno da dopuni akumulaciju.
Možda podigne nivo za 2 metra ali ne više.
tramvajtrojka

#4056 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by tramvajtrojka »

evo ekolozi protiv još jedne hidroelektrane kazu ugrozena stanista mrava i vrabaca :oops: :oops:

Ovim ekolozima treba uskratiti pristup jeftinoj el. energiji pa neka pod sjajem svijeca razglabaju o ekologiji
SuperHans

#4057 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by SuperHans »

Samo pravi nek se ekolozi napuse hasimage
nauticamid

#4059 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

Sta kazu, zadnji minus bio 300 i nesto miliona, a sad samo 20 :lol: :oops:
belfy

#4060 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

napokon se i elektroprivreda trgnula pa idu u ozbiljnija ulaganja. nadajmo se da ce tih 2,1 milijarde proci kako treba. ako se nakon toga znacajno povecaju prihodi i doprinosi onda bi trebalo da ozbiljno razmisle od jednom duplom nuklearnom bloku. vjerovatno ih je strah i pomisliti na to, ali valjda se nadje neko dovoljno hrabar da, barem, zapocne tu pricu. mora biti diverzifikacije. ako se trebaju gasiti kotlovi na ugalj, treba ih se konzervirati i sakupljati sirovine za iste (da budu promptno dostupni, a sa maksimalnim kolicinama uglja koje mogu skladistiti), a istodobro graditi nove KTG na plin u tim istim elektranama. iako bih ja prije izgradnje takvih gasnih KTG dao prioritet duplom nuklearnom bloku, pa onda KTG gdje god moze i treba.

evo, osvnut cu se, opet lokalno, samo na Zenicu. sada su prosli Kovanici, a nadati se da ce proci i Janjici. ako nakon toga se uspije ponovo u pricu vratiti Vranduk i KTG, te iste realizovati - cijeli grad i okolina vise nikada ne bi imali ikakvih pitanja ni sa strujom, niti sa grijanjem. sada moram da dodam i nesto nevezano, ako se i Plava voda zavrsi, onda se nema problema ni sa pitkom vodom i grad i okolica su tada dugotrajno rjeseni po ovim pitanjima... a tamo gdje su ista rijesena ce dovesti lakse sve druge stvari...

znam da ovdje sada samo pricam uprazno, ali se nadam da je neko sa vizijom napretka napokon pokrenuo pricu o ulaganjima. ekologe u startu treba zanemariti. oni treba da se brinu nakon izgradnje da ekoloske norme budu u granicama i insistiraju na tome. jer, ne pricamo ovdje o mHE koje su, zaista, jedno zlo, nego o projektima od drzavne vaznosti. jer isti se (smijesno) zale da ce biti vise smeca. docim ce smeca biti isto, samo sada ce se vise cistiti gdje god nikne nova HE. isto vazi i za uredjivanje korita rijeka, kao i samu kontrolu vodostaja... ne znam da li je iko ekolozima objasnjavao pozitivne strane toga i da li ih poznaju...

a, kada sam vec kod te teme (evo, samo za ekologe) da provjere zasto su kinezi napravili najvecu HE na svijetu koja je cak globalno uticala na planetu i koliko zivota se gubilo prije u poplavama (bez da pominjemo materijalne gubitke), a koji su spaseni, pa jos i proizvode toliko zelene elektricne energije.
Last edited by belfy on 15/12/2024 14:15, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4061 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

Plan i realizacija nije isto

Plan za 2024 bila je 1.2MLRD ulaganja u SE i VE, pa nisu nijednu ni zapoceli jer nemaju para

Rudnici.propali predani Lageru iz posusja koji ih sada guli za ugalj :mrgreen:

Tako i Pavgord i ostali

Iskreno radije bih kupovao od madzara struju nego struju od jako loseg uglja ove dvojce

Strateski su propali, a tako i ERS. TE Gacko nema uglja nikako
Ljudstva nemaju ni jedni ni drugi jer su godinama zaposljavali po preporukama

Tako da, kako kazu, nek je redom. Bez zalbe kad propadne jer su napravili tako.

https://direkt-portal.com/tesko-stanje- ... k-i-gacko/

Ovo ti je otprilike sudbina i kaknja
Tuzla manje vise, u nju i ulazu pare
belfy

#4062 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by belfy »

upravo zato rekoh da im je ovaj otklon od uglja dobar, ali te kotlove treba sacuvati i fino konzervirati, ali ulagati u sve ostalo. ako zaista pocnu sa guranjem HE, SE i VE i sa tim postignu veci dohodak i dobit, onda se to mora na drzavnom nivou pogurati za jedan dupli NE blok. jer sa vise HE cemo dobiti i vise jezera gdje se isti moze napraviti. do njih je gdje bi odabrali lokaciju...

posto tvrde da imaju prihode i dobit kakve kazu, onda nakon ove prve investicije bi trebali imati vece. pogotovo ako dignu cijenu struje (sto su rekli da hoce). a onda nakon izgradnje duple NE bi mogli poceti i smanjivati cijene struje (ili ih drzati na istom nivou), a ulagati u plinske KTG tamo gdje je moguce i potrebno... ovo je, naravno, dugorocan plan koji bi, u najboljem slucaju, trajao 10 godina (mada poznajuci nas nek bude i 15), ali nako kojeg dolazis u period debele stabilizacije... a i izvoznika struje na duzi period, kao i jeftinijoj lokalnoj gdje bi se nasli i neki investitori...

mislim, mogu ja to i u ciframa prenijeti. meni izgleda sasvim ostvarivo...
drug_profi

#4063 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Jesi li uzeo u obzir posto je kWh iz NE?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4064 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

Finansiraju po skupim cijenama preferirane dobavljace i izvlace novce

I to nije samo sa ugljem

Nema u tome nafake, ode to niz vodu ;-)
bumerangss

#4065 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Citam na nekom portali za nizak vodostaj Jablanickog i stvarno sablasne slike iz sela mislim Ribići da se zove
Kažu sad neki novi ugovor HE ili EPBiH ne znam sa kim da vise nema obaveze o minimalnoj visini jezera za pojedine mjesece pa sad u sred ljeta u jeku turisticke sezone jablanicko moze biti nisko kao sad :-)
I do sad je ugovor bio na 5 a sad na 15 godina
Ci-Nick

#4066 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

bumerangss wrote: 15/12/2024 16:32 Citam na nekom portali za nizak vodostaj Jablanickog i stvarno sablasne slike iz sela mislim Ribići da se zove
Kažu sad neki novi ugovor HE ili EPBiH ne znam sa kim da vise nema obaveze o minimalnoj visini jezera za pojedine mjesece pa sad u sred ljeta u jeku turisticke sezone jablanicko moze biti nisko kao sad :-)
I do sad je ugovor bio na 5 a sad na 15 godina
Ne, dosad su imali ograničenje cijelu godinu, koliko se sjećam ljeti minimalno 90% a zimi 70% akumulacije.
E sad od 01.10. Nemaju više tu obavezu od 70% akumulacije ali ta ljetna koja važi od 01.04. Ili 01.05. ostaje.
Ne razumijem ljude, svi bi struju ako je moguće po 1 fening ali bi da otežaju proizvodnju na sve moguće načine.
Da se ljudi pitaju Elektroprivreda bi morala drźati punu akumulaciju i nije nikog briga što bi struju koju prodaje domaćinstvima po 40 eura plaćala i po 10 puta većoj cijeni.
Onda bi u slučaju jače kiše došlo do prelijevanja akumulacije i plavljenja nizvodno, pa bi i za to bili krivi.
zippoo87

#4067 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Ti samo trubis o cijeni i kako je niska i trla baba lan.
Imas li sta reci sto su unistili nesto sto je dojucer bilo nemoguce unistiti a to su najvaznija grana u drzavi...proizvodnja i distribucija struje ?

Cijena struje ima nikakvu ulogu u pogresnim investicijama,u kriminalnim radnjama uprave EP i rudnika.
Ti nikada ni rijec o propalim investicijama...o gubitku 300 mil kM za blok 7,o 30 miliona KM ili eura kazne za HE Vranduk i tako to.
Ti samo svoje trubis,boli tebe K sto je moguce da nam se drzava ugasi,jer necemo imati struje nikako.
Ci-Nick

#4068 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

zippoo87 wrote: 15/12/2024 21:10 Ti samo trubis o cijeni i kako je niska i trla baba lan.
Imas li sta reci sto su unistili nesto sto je dojucer bilo nemoguce unistiti a to su najvaznija grana u drzavi...proizvodnja i distribucija struje ?

Cijena struje ima nikakvu ulogu u pogresnim investicijama,u kriminalnim radnjama uprave EP i rudnika.
Ti nikada ni rijec o propalim investicijama...o gubitku 300 mil kM za blok 7,o 30 miliona KM ili eura kazne za HE Vranduk i tako to.
Ti samo svoje trubis,boli tebe K sto je moguce da nam se drzava ugasi,jer necemo imati struje nikako.
Ko je uništio?
Ja nisam ništa uništio.
Rudnici su uništavani 30 godina.
A za njihovo uništavanje je kriva SDA, rudari koji su na sve moguće načine izbjegavali rad i narod koji je podržavao jadne rudare koji u prosjeku provedu pola radnog vijeka na izmišljenim bolovanjima.
Krivaca ima na sve strane.
Ko je kriv što se kroz javne nabavke svake godine ukrade 2 do 3 milijarde a nikad niko nije odgovarao.
Kriv je narod.
Jer 80% stanovnika BiH kad ima priliku prevariti ili ukrasti nekažnjeno, učinit će to. Nismo Japanci a ni Njemci nego Balkanci.
Da smo drugačiji izišli bi na ulice i tražili da se usvoji antikorupcijski zakon i da se love sve varalice i pljačkaši narodne imovine.
kuli1961

#4069 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kuli1961 »

Ne znam stanje elektroprivrede u FBiH ali evo par "crtica" iz života elektroprivrede u Republici Srpskoj:
u januaru 2023 godine digoše cijenu struje, uvedoše dnevnu i noćnu tarifu bez zimske i ljetne cijene, uvedoše tarifne grupe i to 0-500 kWh potrošnje- niža cijena, 500-1000 kWh srednja cijena i preko 1000 kWh- još viša cijena, a uvedoše i zasebnu naknadu za mrežu- "mrežarina", koja se obračunava prema potrošnji - kažu- to je zahtjev EU- ok.
Konkretno, cijena 1 kWh u najnižoj grupi (do 500kWh potrošnje) je 0,0544 KM/kWh, a cijena mrežarine se sastoji od dvije "varijable"- prenosna mrežarina-0,0144 i distributivna-0,0365- sve pomnoženo sa utrošenim kWh. Na to se dodaje obračunska snaga, naknada za obnovljive izvore, pa tek onda PDV.Moj račun za npr. avgust- potrošio sam 366 kWh- najniža tarifna grupa, iznos struje je 19,91 KM, prenosma mrežarina 6,16, a distributivna 22,92+ OS+OIEE+*PDV= ukupan iznos računa je bio 60,52 KM.
Od narednog januara opet slijedi povećanje cijene, za neki, još nepoznat procenat.
Sa druge strane, zbog lopovluka i neznanja, EP RS se u arbitrazi morala pogoditi sa EP Slovenije da joj na ime duga godisnje plaća 10 miliona EUR+1/3 godišnje proizvodnje i tako neki broj godina. EPRS se do "juce" hvalila kako izvozi struju ,a sad govore da ce morati uvoziti. TE Gacko, Ugljevik... nema se tu šta reći.
A još u septembru/oktobru, vlast je izričito tvrdila da povećanja cijene struje nece biti, i naravno ovca zvana biračko tijelo je tu priču popušila.
zippoo87

#4070 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Ci-Nick wrote: 15/12/2024 21:55
zippoo87 wrote: 15/12/2024 21:10 Ti samo trubis o cijeni i kako je niska i trla baba lan.

Ko je uništio?
Ja nisam ništa uništio.
Rudnici su uništavani 30 godina.
A za njihovo uništavanje je kriva SDA, rudari koji su na sve moguće načine izbjegavali rad i narod koji je podržavao jadne rudare koji u prosjeku provedu pola radnog vijeka na izmišljenim bolovanjima.
Krivaca ima na sve strane.
Ko je kriv što se kroz javne nabavke svake godine ukrade 2 do 3 milijarde a nikad niko nije odgovarao.
Kriv je narod.
Jer 80% stanovnika BiH kad ima priliku prevariti ili ukrasti nekažnjeno, učinit će to. Nismo Japanci a ni Njemci nego Balkanci.
Da smo drugačiji izišli bi na ulice i tražili da se usvoji antikorupcijski zakon i da se love sve varalice i pljačkaši narodne imovine.
Nemoj mi se kriti iza naroda,jer narod smo svi...i ti i ja i direktor EP i predsjednik stranke i svi. Najlakse je tako,krivi smo svi a nismo krivi svi.
Evo ja sam domacin,ja bi svako preduzece koje je u K sredio i uveo red,rad i disciplinu u prvih par mjeseci a radom i disciplinom dolaze i rezultati.
Neradom i javaslukom,dolazi kriminal i minusi.
Ali ja znam da kada bi ti mogao mene birati i glasati za mene,da uvedem red,rad i disciplinu,da ti ne bi glasao za mene,jer ljepse je kada je javasluk i kada se "nista ne mora" .
A to onda dovodi do ovih "rezultata" koje sada imamo...ne moze se decenije samo krasti i izvlaciti novac,zaposljavati vlastiti dupelisci i ocekivati napredak. Niko na svijetu tako nije napredovao,necemo ni mi biti prvi.
Narod ovdje nece protestovati,jer svaki "vodja" koji bi poveo to,bi se prodao prvi za 100 KM a ovi iza njega bi bili kolateralna steta.
Ovdje ako hoces protestvovati,mora pasti par mrtvih glava glavesina,da se situacija shvati ozbiljno...sve ostalo je trla baba lan.
Tek kada se govna prepadnu,onda ce poceti raditi i popustati...nisu daleko bili protesti iz 2014. godine ,prvi i jedini put nakon rata da sse politicka govna prepala ali i to su uspjeli iskontrolisati,ubacivajuci krimose u masu i pravljenjem sranja. A nikome od glavesina opet nije dlaka sa glave pala.
A na strah niko nije imun.
elcaliente

#4071 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by elcaliente »

drug_profi wrote: 15/12/2024 14:25 Jesi li uzeo u obzir posto je kWh iz NE?
Nije ni uzeo u obzir da Bosni niko ne bi prodao tehniku da izgradi NE, osim sto BiH svakako nema ljudi koji mogu upravljati NE.
nauticamid

#4072 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

kuli1961 wrote: 15/12/2024 21:56 Ne znam stanje elektroprivrede u FBiH ali evo par "crtica" iz života elektroprivrede u Republici Srpskoj:
u januaru 2023 godine digoše cijenu struje, uvedoše dnevnu i noćnu tarifu bez zimske i ljetne cijene, uvedoše tarifne grupe i to 0-500 kWh potrošnje- niža cijena, 500-1000 kWh srednja cijena i preko 1000 kWh- još viša cijena, a uvedoše i zasebnu naknadu za mrežu- "mrežarina", koja se obračunava prema potrošnji - kažu- to je zahtjev EU- ok.
Konkretno, cijena 1 kWh u najnižoj grupi (do 500kWh potrošnje) je 0,0544 KM/kWh, a cijena mrežarine se sastoji od dvije "varijable"- prenosna mrežarina-0,0144 i distributivna-0,0365- sve pomnoženo sa utrošenim kWh. Na to se dodaje obračunska snaga, naknada za obnovljive izvore, pa tek onda PDV.Moj račun za npr. avgust- potrošio sam 366 kWh- najniža tarifna grupa, iznos struje je 19,91 KM, prenosma mrežarina 6,16, a distributivna 22,92+ OS+OIEE+*PDV= ukupan iznos računa je bio 60,52 KM.
Od narednog januara opet slijedi povećanje cijene, za neki, još nepoznat procenat.
Sa druge strane, zbog lopovluka i neznanja, EP RS se u arbitrazi morala pogoditi sa EP Slovenije da joj na ime duga godisnje plaća 10 miliona EUR+1/3 godišnje proizvodnje i tako neki broj godina. EPRS se do "juce" hvalila kako izvozi struju ,a sad govore da ce morati uvoziti. TE Gacko, Ugljevik... nema se tu šta reći.
A još u septembru/oktobru, vlast je izričito tvrdila da povećanja cijene struje nece biti, i naravno ovca zvana biračko tijelo je tu priču popušila.
Znaci cijena kwh im je slicna nasoj. Malo niza, ali ako slijedi poskupljenje, bice to tu negdje, ali za ove do 500kwh. Vjerovatno ko trosi preko 500kwh placa dosta vise nego potrosac u EPBIH.
kuli1961

#4073 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kuli1961 »

nauticamid wrote: 15/12/2024 22:51
kuli1961 wrote: 15/12/2024 21:56 Ne znam stanje elektroprivrede u FBiH ali evo par "crtica" iz života elektroprivrede u Republici Srpskoj:
Znaci cijena kwh im je slicna nasoj. Malo niza, ali ako slijedi poskupljenje, bice to tu negdje, ali za ove do 500kwh. Vjerovatno ko trosi preko 500kwh placa dosta vise nego potrosac u EPBIH.
Za drugu grupu 500-1000 struja je 0,0914, a za trecu- preko 1000 kWh- cijena je 0,2013 KM . cijene su od januara 23-će, a slijedi novo poskupljenje od januara 25.-te....Neće me začuditi ako i mrežarina ne poskupi. ionako je, grubo gledano, oko 60 % skuplja od jedinične cijene struje (energije).
Prvobitno su htjeli promijenti i farifne grupe tako da prvu (najjeftinju) čini 0-350 kWh... izgleda da su od toga odustali. Znaćemo već naredne sedmice.
Mimo svega ovoga, meni nikako nije jasno- zašto uporedjuju cijenu struje u BiH sa npr CG, Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom? Ako je to parametar, onda prvi parametar bi trebalo da bude prosječna/minimalna plata ili penzija, nije li tako?
JohnnyBlaze

#4074 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by JohnnyBlaze »

ma u RSu deru guzove...na vikendici gdje potrošim mjesečno 0 kilovata struje platim 15 maraka...
Hakiz

#4075 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

JohnnyBlaze wrote: 15/12/2024 23:57 ma u RSu deru guzove...na vikendici gdje potrošim mjesečno 0 kilovata struje platim 15 maraka...
U FBiH 16,50. Ako poštuješ zakon pa platiš RTV pretplatu. Ako ne, onda čini mi se 9,50. Mjerno mjesto, ovo, ono, i RTV, to su fiksni troškovi i kada ne trošiš ništa.
Post Reply