Taj je najpametniji portir svih elektroprivreda u njegovoj pustinji
Sve on zivo zna, ne pokusavajte diskutovat s njim, pobice vas snagom svojih "argumenata"
xon_sa wrote:hahaha joj ove lisice
Taj je najpametniji portir svih elektroprivreda u njegovoj pustinji
Sve on zivo zna, ne pokusavajte diskutovat s njim, pobice vas snagom svojih "argumenata"![]()
![]()
nemoj jarane,ako nisi ucestvovao u bosanskom ratu nemoj ni u slovenskom.Nele wrote:ti slovenci su najveca govna![]()
![]()
ja se vracam kuci i na granici slovenije me pregladava samo zato sto sam bosnjo (prije 4-5 godina) i kaze on meni
slovenac- znate li da vam istice viza za 2 dana (ko ja glup to neznam)
ja- znam zato idem kuci
slovenac- ja vas nemogu pustiti u sloveniju neznam hocete li izaci iz slovenije za 2 dana
ja- pa bolan izacu ti za 10 minuta kolima, da trcim treba ce mi 15 min
natezo se sa njim 30-40 minuta i opet me jedva pusti, koja su to govna![]()
![]()
dođe mi da odem u hrvatsku kupim 2 tenka i da osvojim sloveniju za pola sata![]()
![]()
samo nemam da naspem sta u tenkice
![]()
Jansa je rekao golu istinu,najogoljeniju istinu a to sto mi ne zelimo to priznati to je nasa vjekovna slabost,po principu,haj..baaaa!! jebo t njegaka sta on zna.ma tebi je draga i trodijelna Bosna.nokturno wrote:Naravno da je ova izjava Janse po ukusu Beograda, sto nije ni cudno, jer Slovenci su od svih bivsih republika najblizi Srbiji. Jansa, ili bilo ko drugi, nema pravo da dovodi u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine zbog njenih unutrasnjih problema. Jansi treba dati do znanja da je nama draza i nefunkcionalna dvodijelna BiH izvan Evrope, nego funkcionalni rezervat u Evropi.DaysleepeR wrote:
Izdvojio sam samo jedan pasus kako bi ti lakše skontao šta Janša govori.
Ne da Dayton ne funkcionira i da ovako nemože nego da država faktički ne postoji.
Kao da je izjava nekog iz Beograda.
Ali šta vrijedi, kad Slovenci imaju takve kao ti da im slijepo vjeruju...
Sto se ose tice, on Slovencima sigurno ne vjeruje slijepo kad je Hrvatska u pitanju. Reakcija mu je ovakva jer on nema veze sa Bosnom.
Prvo smanjiti broj slova u abecedi tj izbaciti đ i dž i ć i č i uvesti jedno da budu ta slova, a da se mogu pisati kao đ ili dž i ć ili č ili dj ili ch i sl.sehohari wrote: ↑14/12/2024 18:52 @swanfilter
Reakcija na tvoj komentar sa teme o Siriji, gdje si pisao o Sloveniji.
Da li, kao neko ko u toj državi već živi dosta vremena, smatraš da oni mogu da budu uzor Bosni i Hercegovini u pogledu ekonomije, društva i društvenih odnosa?
Ljudi, kada gledaju na stanje kod nas, često vole reći da se trebamo ugledati na Njemačku, neku skandinavsku zemlju i slične primjere relativno uspsješnih zemalja. No, oni imaju veoma specifične društvene karakteristike, drugačiju istoriju, drugačije probleme koje treba savladati.
Imajući to u vidu, ja nekako mislim da bi zato više trebali da gledamo na njih. Iako su zemlje naravno kulturno donekle drugačije, krase nas i neke dodatne zajedničke osobine kao što to da smo i jedni i drugi južnoslavenski narodi, da smo izašli iz socijalizma, da dijelimo isto poluostrvo, i da imamo istoriju koju smo većinom proveli kao dio neke veće imperije.
Pa, zapadno ili istocno, Slo prva bi nam morala biti primjer i uzor. Zanimljivo, i narodu ovdje su nakon Juge obecavali Svicarsku.sehohari wrote: ↑14/12/2024 18:52 @swanfilter
Da li, kao neko ko u toj državi već živi dosta vremena, smatraš da oni mogu da budu uzor Bosni i Hercegovini u pogledu ekonomije, društva i društvenih odnosa?
Ljudi, kada gledaju na stanje kod nas, često vole reći da se trebamo ugledati na Njemačku, neku skandinavsku zemlju i slične primjere relativno uspsješnih zemalja. No, oni imaju veoma specifične društvene karakteristike, drugačiju istoriju, drugačije probleme koje treba savladati.
Imajući to u vidu, ja nekako mislim da bi zato više trebali da gledamo na njih. Iako su zemlje naravno kulturno donekle drugačije, krase nas i neke dodatne zajedničke osobine kao što to da smo i jedni i drugi južnoslavenski narodi, da smo izašli iz socijalizma, da dijelimo isto poluostrvo, i da imamo istoriju koju smo većinom proveli kao dio neke veće imperije.
.Sanjarko wrote: ↑14/12/2024 18:54Prvo smanjiti broj slova u abecedi tj izbaciti đ i dž i ć i č i uvesti jedno da budu ta slova, a da se mogu pisati kao đ ili dž i ć ili č ili dj ili ch i sl.sehohari wrote: ↑14/12/2024 18:52 @swanfilter
Imajući to u vidu, ja nekako mislim da bi zato više trebali da gledamo na njih. Iako su zemlje naravno kulturno donekle drugačije, krase nas i neke dodatne zajedničke osobine kao što to da smo i jedni i drugi južnoslavenski narodi, da smo izašli iz socijalizma, da dijelimo isto poluostrvo, i da imamo istoriju koju smo većinom proveli kao dio neke veće imperije.![]()
Češka?swanfilter wrote: ↑14/12/2024 21:33Pa, zapadno ili istocno, Slo prva bi nam morala biti primjer i uzor. Zanimljivo, i narodu ovdje su nakon Juge obecavali Svicarsku.sehohari wrote: ↑14/12/2024 18:52 @swanfilter
Ima se mana ovdje. Prva globalna kriza je razotkrila mnogo toga. A ja sam Slovenijom prvi put bio razocaran tokom Covid ere. Mnogo toga me podsjetilo na BiH. Drzava je i ovdje na racun naroda spasavala tajkune i njihove poslove, dok su oni punili dzepove.
Ja sam dosao 2004. I kako vrijeme odmice, sve sam uvjereniji da je drzavi kao sto je Slovenija, clanstvo u EU samo nanijelo stetu. Sve do clanstva drzava se vodila disciplinom. A Slovenci drzali do sebe i svoje drzave. I nije bilo tolerancije.
Siguran sam, nikada sebi ne bi dozvolili Ljubljanu koja sve vise i vise podsjeca na centar za azilante. A da ne govorim o egzekucijama svako toliko u sred bijela dana. Sve u vezi ona dva klana iz CG. Takve stvari su ovdje do unazad 10 godina bile nezamislive. Prije 10 dana jedan takav slucaj ubistva.
Ipak, pravna drzava jos uvijek djeluje u imenu ljudstva, kako sudski dokumenti navode na uzglavlju. Covjek se moze uzdati u pravdu.
Kada je u pitanju socijalna politika, misljenja sam da je drzava i previse merhametli. A premalo kontrolise. Jer je primjera zloupotrebe ogromno. Jer se bavim i prevođenjem, mene sramota naseg naroda. A u pitanju su oni, koji zive u BiH i Slo nema mehanizme naplate.
Pa sam tako prevodio slucaj umrlog iz Tuzle, a ciju penziju je porodica dvije godine nakon smrti i dalje uredno podizala. I takvih slucajeva brdo.
I jos u vezi onih staza za skijanje. Ovdje se bas radi sistemski vec u skolama. Raspusti se koriste da bi se djeca usmjeravala od malih nogu. Organizovano se ide u dvije grupe i po dvije sedmice za svaku grupu, cini mi se. Vecinu toga pokrije drzava, nesto malo roditelji. I rezultati su vidljivi u vecini sportova.
Od komsiluka, samo Aus mi je iznad Slo. Sta svakodnevno citam i sta sam vidio u Ita, Mađarskoj, Ceskoj ili Slovackoj, i njima bi Slo trebala biti uzor.
Daaaaaleko ispredsehohari wrote: ↑14/12/2024 22:51Češka?swanfilter wrote: ↑14/12/2024 21:33Pa, zapadno ili istocno, Slo prva bi nam morala biti primjer i uzor. Zanimljivo, i narodu ovdje su nakon Juge obecavali Svicarsku.sehohari wrote: ↑14/12/2024 18:52 @swanfilter
Ima se mana ovdje. Prva globalna kriza je razotkrila mnogo toga. A ja sam Slovenijom prvi put bio razocaran tokom Covid ere. Mnogo toga me podsjetilo na BiH. Drzava je i ovdje na racun naroda spasavala tajkune i njihove poslove, dok su oni punili dzepove.
Ja sam dosao 2004. I kako vrijeme odmice, sve sam uvjereniji da je drzavi kao sto je Slovenija, clanstvo u EU samo nanijelo stetu. Sve do clanstva drzava se vodila disciplinom. A Slovenci drzali do sebe i svoje drzave. I nije bilo tolerancije.
Siguran sam, nikada sebi ne bi dozvolili Ljubljanu koja sve vise i vise podsjeca na centar za azilante. A da ne govorim o egzekucijama svako toliko u sred bijela dana. Sve u vezi ona dva klana iz CG. Takve stvari su ovdje do unazad 10 godina bile nezamislive. Prije 10 dana jedan takav slucaj ubistva.
Ipak, pravna drzava jos uvijek djeluje u imenu ljudstva, kako sudski dokumenti navode na uzglavlju. Covjek se moze uzdati u pravdu.
Kada je u pitanju socijalna politika, misljenja sam da je drzava i previse merhametli. A premalo kontrolise. Jer je primjera zloupotrebe ogromno. Jer se bavim i prevođenjem, mene sramota naseg naroda. A u pitanju su oni, koji zive u BiH i Slo nema mehanizme naplate.
Pa sam tako prevodio slucaj umrlog iz Tuzle, a ciju penziju je porodica dvije godine nakon smrti i dalje uredno podizala. I takvih slucajeva brdo.
I jos u vezi onih staza za skijanje. Ovdje se bas radi sistemski vec u skolama. Raspusti se koriste da bi se djeca usmjeravala od malih nogu. Organizovano se ide u dvije grupe i po dvije sedmice za svaku grupu, cini mi se. Vecinu toga pokrije drzava, nesto malo roditelji. I rezultati su vidljivi u vecini sportova.
Od komsiluka, samo Aus mi je iznad Slo. Sta svakodnevno citam i sta sam vidio u Ita, Mađarskoj, Ceskoj ili Slovackoj, i njima bi Slo trebala biti uzor.
Ja sam mislio da su oni i napredniji od Slovenije.
Ko? Slovenija ili Češka? Možeš li elaborirati?mali_balon wrote: ↑14/12/2024 22:54Daaaaaleko ispredsehohari wrote: ↑14/12/2024 22:51Češka?swanfilter wrote: ↑14/12/2024 21:33
Pa, zapadno ili istocno, Slo prva bi nam morala biti primjer i uzor. Zanimljivo, i narodu ovdje su nakon Juge obecavali Svicarsku.
Ja sam mislio da su oni i napredniji od Slovenije.
Mozes li elaborirati? Prema statistici, i plate i minimalna primanja su u SLO dosta veca npr.mali_balon wrote: ↑14/12/2024 23:15 Ceska je svjetlosnim godinama ispred slovenije sto se ekonomije tice
Kakav ba elaborat sta je ovo neka panel diskusija gdje ja kao svoju tvrdnju treba tebi da dokazem.....hu iz ju BA....spusti se mlao ovo je forum gdje se naprdzuje......sehohari wrote: ↑14/12/2024 23:36Mozes li elaborirati? Prema statistici, i plate i minimalna primanja su u SLO dosta veca npr.mali_balon wrote: ↑14/12/2024 23:15 Ceska je svjetlosnim godinama ispred slovenije sto se ekonomije tice
Ma dobro ba, šta si se upeglao... samo pitam da napišeš još koju riječ...mali_balon wrote: ↑15/12/2024 11:29Kakav ba elaborat sta je ovo neka panel diskusija gdje ja kao svoju tvrdnju treba tebi da dokazem.....hu iz ju BA....spusti se mlao ovo je forum gdje se naprdzuje......sehohari wrote: ↑14/12/2024 23:36Mozes li elaborirati? Prema statistici, i plate i minimalna primanja su u SLO dosta veca npr.mali_balon wrote: ↑14/12/2024 23:15 Ceska je svjetlosnim godinama ispred slovenije sto se ekonomije tice
Na temu....ja vidim, cujem i osjetim.....cesto sam u obje zemlje imam prijatelje u obje zemlje nema velike razlike in u platama ni u cijenama osim, kako sam vec rekao ekonomija ceske je jaca slovenske.....i jedni i drugi su cugeri da to poprima oblike pandemije....doduse kod ceha nema toliko nostalgije za bivsom drzavom ko kod janeza.......eto a ti trazi statistike i ostale nebuloze
Jeftinija piva od kafe.....jel treba sta boljesehohari wrote: ↑15/12/2024 12:01Ma dobro ba, šta si se upeglao... samo pitam da napišeš još koju riječ...mali_balon wrote: ↑15/12/2024 11:29Kakav ba elaborat sta je ovo neka panel diskusija gdje ja kao svoju tvrdnju treba tebi da dokazem.....hu iz ju BA....spusti se mlao ovo je forum gdje se naprdzuje......
Na temu....ja vidim, cujem i osjetim.....cesto sam u obje zemlje imam prijatelje u obje zemlje nema velike razlike in u platama ni u cijenama osim, kako sam vec rekao ekonomija ceske je jaca slovenske.....i jedni i drugi su cugeri da to poprima oblike pandemije....doduse kod ceha nema toliko nostalgije za bivsom drzavom ko kod janeza.......eto a ti trazi statistike i ostale nebuloze
No, hvala ti ipak na informacijama, uvijek me je interesovala ta Češka, nisam još nikad imao priliku da odem tamo![]()
Za razliku od Slovenaca, Cesi su oduvijek uveliko isli raditi u Aus i Njemacku. Dok Slovenci tek zadnjih godina idu poslom u Aus. I u pitanju su dnevni migranti iz Prekmurja. Uz granicu, a plate prilicno vece. Ja nisam upoznao Slovenca, a da zbog posla ide u Italiju. Mada se Kras i Primorje nikada nisu mogli pohvaliti izobiljem.Sanjarko wrote: ↑15/12/2024 18:28 Jake su obje drzave, rahmetli stari bio u obje. Nikad nije Rusima halalio sta su Cesima radili. Ali kako znam jaca je Ceska, blize je Njemackoj i dosta firmi radi za DE i iz DE je se preselilo u Cesku. Ali ni Slovenija nije losa, kako znam.
Ispred su nas pravo. Obje se drzave i demografski drze. Oko 10 i 2 miliona stanovnika.
Pojedini htjeli ugurati i Komunizam. Naravno, Janez Jansa. A bez KPJ danas bi Talijana masline i grozđe ubirali.
Mogu i 80 000 potpisa imati, opet ce referendumom vecina podrzati zakon.Truba wrote: ↑18/09/2025 13:12 kao sto vidimo medju slovencima ima i dodikovaca
ahttps://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/ljubljana-c ... tva/127902
Crkva podržava novi referendum protiv potpomognutoga samoubojstva
Referendum o Zakonu o potpomognutome samoubojstvu koji je usvojen u srpnju bit će održan ako se do 5. listopada prikupi najmanje 40 000 potpisa