Ukrajina

Peacean

#212176 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Gripeni su savremeniji avioni pa je potrebna dodatna obuka dok su ovi miraži jednostavniji pa piloti migova i suhoja mogu brže da ih savladaju.
Peacean

#212177 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Dijeli Joe šakom i kapom, šteta što nije ovako od početka

Ironmen

#212178 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

MOSKVA - Mihail Šacki, programer koji je učestvovao u modernizovanju krstarećih projektila za rusku vojsku, ubijen je u Moskvi.

Objavila je to ukrajinska javna televizija Suspilne pozivajući se na objavu ukrajinskog novinara Aleksandra Nevzorova.

Šacki je bio vođa softverskog odjela Mars Designa, firme kćerke državne kompanije Rosatom, koja se bavi eksperimentalnim dizajnom. Prema pisanju ukrajinske javne TV, Šacki je bio uključen u modernizovanje krstarećih projektila X-59 na nivo X-69, ali i razvoj novih bespilotnih letjelica, objavio je Nevzorov, dodajući da je "kriv za smrt hiljadu nedužnih Ukrajinaca".

Ovu su informaciju javnosti potvrdili izvori u specijalnim službama, javlja Suspilne, prenosi Index.

Društvenim mrežama proširila se i snimka mrtvog tijela Šackog na snijegu.

Nevzorov je objavio da je Šacki ubijen u operaciji GUR-a, ukrajinske vojne tajne službe na čijem čelu je Kirilo Buanov.

"Budanov ima dugu ruku. Čini se da niko od onih koji su krivi za genocid nad Ukrajincima neće umrijeti vlastitom smrću. Danas su snage GUR-a u Moskvi eliminisale posebno štetnog kriminalca - zamjenika glavnog dizajnera, vođe softverskog odjela Mars Designa Mihajla Šackog", napisao je Nevzorov.

Mars je za rusku vojsku razvijao automatske kontrolne i navigacijske sisteme za avione i svemirska vozila. Od decembra 2017. kompanija djeluje u sklopu državne korporacije Rosatom. Prije toga, Mars je bio u sklopu državne kompanije Roscosmos.
drug_profi

#212179 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

V-BAT dronovi koji su faktički testirani large scale na frontu pokazali se više nego uspješni. U teškom okruženju ostajali uglavnom neotkriveni, neometeni i kontrolisani.
Njihova glavna zadaća je otkrivanje ciljeva dublje u pozadini, za djelovanje Himarsa. Fokus na SEAD. I to nešto nagovještava.
Manje od tri metra dugačak dron VTOL, prevozi se na pickupu, polijeće i slijeće vertikalno sa bilo kakvog mjesta, opremljen senzorima i kamerama koje inače nose mnogo veći avioni, sposoban je mapirati cilj i bez GPS, te podatke proslijediti nazad.
Inače, ove izviđačke dronove dizajnira Shield AI kompanija, koju vodi inženjer došao iz Muskovog SpaceX, gdje je vodio razvoj sposobnosti slijetanja Falcon 9 bustera.

Više na linku:
https://www.twz.com/sponsored-content/v ... sted-skies
Peacean

#212180 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Opet masovni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, a da UA uzvrati istom mjerom odmah bi je osudili...
drndalo

#212181 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 12/12/2024 21:35 ma da im daju f35ice nema ko da ih leti.

eno doslo je i do nekog opkoljavanja grupe vojnika u smjeru kurahova. smjenjen zapovjednik te OG-e. vau.
Jel ti stvarno vjerujes u ama bas sve sto neko napise po internetima...?

Nakon 3 godine, jos niko od pilota nije skolovan...? Aha...

Eno i 3 Armijske grupe pred Odesom...
JMGuti

#212182 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

drndalo wrote: 13/12/2024 11:30
karanana wrote: 12/12/2024 21:35 ma da im daju f35ice nema ko da ih leti.

eno doslo je i do nekog opkoljavanja grupe vojnika u smjeru kurahova. smjenjen zapovjednik te OG-e. vau.
Jel ti stvarno vjerujes u ama bas sve sto neko napise po internetima...?

Nakon 3 godine, jos niko od pilota nije skolovan...? Aha...

Eno i 3 Armijske grupe pred Odesom...
To školovanje je startalo prije nešto više od godinu dana u Arizoni, a u oktobru ove godine samo 12 pilota je bilo obučeno za upravljanje F-16 avionima. Amerikanci su, ako se ne varam, obećali obučavanje do 20 pilota do kraja tekuće godine, a Ukrajinci zahtijevali više, što im je odbijeno. Naknadno su neki poslani u Rumuniju na obuku.

Dakle, ako govorimo o ukrajinskim pilotima koji su sposobni upravljati avionima američke izrade, njih zaista nema puno. Oleksy Mes, koji je bio među prvim obučenim pilotima za upravljanje F-16kama, poginuo je prije nekoliko mjeseci.
drug_profi

#212183 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Inače se samo u Americi vrši obuka. Aha.
Crvene_brigade

#212184 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinski Su-27 baca 4x GBU-39 SDB bombe na fašističke agresore...

drndalo

#212185 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 13/12/2024 11:58 Inače se samo u Americi vrši obuka. Aha.
Naravno da se ne vrsi. Naravno da ih nema puno, ali ih sigurno ima vise nego sto neki trebaju znati... Naravno da je i pocelo prije nego je zvanicno saopsteno, ali to isto ne bi bas svi trebali znati...

Ali ako je Karanani lakse, eto nema...
apsidejzi

#212186 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Vic Rattlehead wrote: 10/12/2024 19:05 jedan od razloga je i što smo od 15 vijeka uvijek bili sluge okupatora. nikad pameti nismo došli, a pameti nema kada je većina stanovništva neobrazovana. sve se svodi na nekakve selamete, sadake i da se ima za kafe i cigara.
Glavni problem svakog drustva, pa i naseg, je sto moras imati tri stabilne generacije da bi izgradio dovoljno bogastva. U nas bukvalno svaka generacija ratuje, onda se sve srusi, pametni pobjegnu a ovi glupi razgrabe mrvice i onda, posto su rodjeni siromasni, grabe i grabe jer nisu naucili da imaju. Tek treca generacija skonta da ne mora grabiti nego da moze graditi infrastrukture i dugorocnije planirati.

Ako se vratimo u rane 1730te kada nas je Turska po starom dobrom obicaju ostavila na cjedilu i nije htjela poslati pomoc protiv Austrougarske, mi smo se sami odbranili. Kako? Pa lokalni kapetani se organizovali i rastjerali AU armiju. Nije nam ni trebala pomoc osmanlija. Imali smo lokalne ugledne ljude koji su imali dovoljno kapitala da se moze organizovati kvalitetan otpor. Stotinu godina kasnije i dalje imamo kvalitetne kapetane ali sada imamo drugacije okruzenje u svijetu. Svijetom se siri ideja nacionalnih drzava koja je pocela sa Francuskom revolucijom i nase komsije su zagrizle za ideju. Zele da se odvoje od Turaka i grade svoju nacionalnu drzavu (Srbiju). Poneki nasi kapetani zele isto. Husein kapetan Gradascevic. medjutim, izdale ga tadasnji uhljebi. Nesto poput danasnje islamske zajednice... al da ne sirim temu. Ubise Huseina i tu se pocese kapetani razjedinjavati.

Nije trebalo mnogo da AU ponovo napadne jos oslabljenije tursko carstvo i ovaj put uzese Bosnu bez problema. Nije bilo kapetana da je odbrane kao prosli put. Bili razjedinjeni i u svadji jedni s drugima. Tada su oni najpametniji otisli za Tursku a ostala je bijeda koja nije imala para da plati put. Medjutim, ostali su opet neke ugledne porodice mada je zivot postao znatno tezi. Pravi udarac bosnjacima je dosao 1921-e sa Agrarnom reformom gdje im je uzet kapital. uzeta im je zemlja. Tada pocinje pravo siromastvo naseg naroda. Zato sto nismo imali svoj kapital nego smo uvijek morali raditi za drugoga.

Dolaskom Tita napravili smo fabrike i radili u fabrikama ali one nisu bile nase, nego drzavne. Opet je obicni bosnjak radio za drugoga. Doduse i obicni srbin/hrvat su uglavnom takodjer radili za drugoga. Konacno, u zadnjem ratu je unisten dobar dio imovine koja se skupila u tom periodu i vecina bosnjaka se nakon rata nasla u poziciji da nemaju kapital da sami pocnu neki biznis. Opet su morali raditi za drugoga. U medjuvremenu se nakotila generacija siromasnih bosnjaka koji su se docepali fabrika iz Jugoslavije i vecinu rasprodali zbog licnog interesa. Dobili su malu lokalnu korist ali su opet svoj narod ostavili u siromastvu.

Danas zivi druga generacija tih ratnih uhljeba i oni nisu toliko gladni ali su neizivljeni. Siledzije. ne rade na jacanju drzave nego navikli da dobiju sve na tanjiru. Takodjer osobina siromasnih ljudi samo sto oni nisu materijalno nego duhovno siromasni. Treba cekati jos nekih 25 godina da odraste treca generacija ratnih tajkuna gdje ce se vise i vise radjati ideja da imaju sve i da bi dobro bilo ostaviti nesto i drugima. Ako u medjuvremenu ne bude rat. Onda nam valja opet iznova.

Znam da je tema Ukrajina, ali Ukrajina prolazi kroz sve iste faze kao i BiH. VOde isti nas rat. I kod njih ce izrasti generacija ratnih tajkuna i generacija prodanih vojnika koji ce zivjeti od stare slave ali bez materijalnog bogastva.
karanana

#212187 Re: Ukrajina

Post by karanana »

drndalo wrote: 13/12/2024 14:03
Naravno da se ne vrsi. Naravno da ih nema puno, ali ih sigurno ima vise nego sto neki trebaju znati... Naravno da je i pocelo prije nego je zvanicno saopsteno, ali to isto ne bi bas svi trebali znati...

ja koliko sam znao i cuo, na obuci je bilo nekih 8 pilota, eto nek je i vise. dvojica najboljih su poginuli, to je sto mi javno znamo. ne znamo da li je jos neki poginuo. cudan problem za koji sam cuo sa obukom ovih pilota je da nisu znali ili su veoma slabo znali englesi jezik. meni laiku to ne bi trebalo da predstavlja problem jer jebi ga avion ili znas voziti ili ne znas, neke komande mozes nauciti gdje su i sta pise, nisu te bezveze sa ulice pokupili da ides na obuku....ali to kao problem sam cuo/procitao na vise mjesta i tviter naloga. jos jedna stvar je da ukrajina trazi pilote kontraktore, ne znam ima li kandidata, ali te neke stvari me tjeraju da kazem da ukrajina nema problem aviona nego pilota.
JovicSA

#212188 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

karanana wrote: 13/12/2024 15:19
drndalo wrote: 13/12/2024 14:03

ja koliko sam znao i cuo, na obuci je bilo nekih 8 pilota, eto nek je i vise. dvojica najboljih su poginuli, to je sto mi javno znamo. ne znamo da li je jos neki poginuo. cudan problem za koji sam cuo sa obukom ovih pilota je da nisu znali ili su veoma slabo znali englesi jezik. meni laiku to ne bi trebalo da predstavlja problem jer jebi ga avion ili znas voziti ili ne znas, neke komande mozes nauciti gdje su i sta pise, nisu te bezveze sa ulice pokupili da ides na obuku....ali to kao problem sam cuo/procitao na vise mjesta i tviter naloga. jos jedna stvar je da ukrajina trazi pilote kontraktore, ne znam ima li kandidata, ali te neke stvari me tjeraju da kazem da ukrajina nema problem aviona nego pilota.
Jedno je znati upravljati nekim avionom (poletjeti, održavati pravac i visinu, sletjeti) drugo je znati opsluživati takvu ratnu mašinu u realnim ratnim uslovima i imati koordinaciju sa ostalima na zemlji i u zraku. Da bi se to savladalo sigurno da je jezik tu bitan faktor jer što kažeš hajde naučiš prevode natpisa na dugmićima i za šta je koji ali kako prenijeti znanje čitavih strategija, pravila i svega ostalog što ide uz jedan F16. Bez dobrog znanja jezika nema šanse...osim ako im nisu na maternjem jeziku predavali.
Romanija

#212189 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

drug_profi wrote: 12/12/2024 21:30 Malo mi je nejasno što se uvode Miraži a Gripeni su ostavljeni da cekaju da se zavrsi uvođenje f16 platforme.
Lično mislim da je Gripen poželjnija platforma radi Meteor AA raketa.
Mislim da sa 2000-ma ide "no use limit" policy, dok sa Gripenima uvjek ispadne da je bar neki saraf americki i da ce lupiti neki veto na njihovo koristenje ili odrzavanje. Sto mislis da neke zaljevske zemlje rade mix i ne oslanjaju se 100% na USA opremu. Plus Francuzi su spremni raditi i svo odrzavanje i sve je na njima francusko. Tajvanci su ih nasli jako skupim za dorzavanje, ali kao platforma su daleko bolji od Gripena ponudjenih Ukr.
drug_profi

#212190 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja govorim samo radi Meteor AA raketa kojim bi Ukrajini omogucili da odbiju lansere kabova i fabova.
Meteor se za razliku od AMRAAM 120 moze lansirati iz niskog leta, tako da se pilot i avion drze ispod radarskog horizonta.
Romanija

#212191 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

karanana wrote: 13/12/2024 15:19 ja koliko sam znao i cuo, na obuci je bilo nekih 8 pilota, eto nek je i vise. dvojica najboljih su poginuli, to je sto mi javno znamo. ne znamo da li je jos neki poginuo. cudan problem za koji sam cuo sa obukom ovih pilota je da nisu znali ili su veoma slabo znali englesi jezik. meni laiku to ne bi trebalo da predstavlja problem jer jebi ga avion ili znas voziti ili ne znas, neke komande mozes nauciti gdje su i sta pise, nisu te bezveze sa ulice pokupili da ides na obuku....ali to kao problem sam cuo/procitao na vise mjesta i tviter naloga. jos jedna stvar je da ukrajina trazi pilote kontraktore, ne znam ima li kandidata, ali te neke stvari me tjeraju da kazem da ukrajina nema problem aviona nego pilota.
Opet ti dolazis sa infromacijama sa sovjetskih foruma! Specijalizovane agencije imaju skoro 0 podataka o koristenju, broju i F-16 i pilota a ti opalio cijelu mahalsku pricu ovdje.
Bossona

#212192 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Ukrajinski Leopardi deru pijana i drogirane okupatorske uljeze,....
Slava herojskim braniocima Ukrajine,....
Vic Rattlehead

#212193 Re: Ukrajina

Post by Vic Rattlehead »

pokrovsk pred padom, a sirski još nije smjenjen :roll:
drndalo

#212194 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Vikend ide, vikendu se nadam...
apsidejzi

#212195 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Vic Rattlehead wrote: 13/12/2024 22:59 pokrovsk pred padom, a sirski još nije smjenjen :roll:
Pokrovsk pada jos od Augusta.
biske

#212196 Re: Ukrajina

Post by biske »

apsidejzi wrote: 14/12/2024 08:14
Vic Rattlehead wrote: 13/12/2024 22:59 pokrovsk pred padom, a sirski još nije smjenjen :roll:
Pokrovsk pada jos od Augusta.
Od marta!
mishic

#212197 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Sudeći prema broju postova na ovoj temi interes za Ukrajinu kao i sve druge teme koje s vremenom zasite interesovanje, opada. Čini se da ponašanja Putina ali i Natanyahua postaju prihvatljiva. Jeli to ono da kada na nas red dođe više neće imati ko da se buni?!
Edin H.

#212198 Re: Ukrajina

Post by Edin H. »

mishic wrote: 14/12/2024 12:31 Sudeći prema broju postova na ovoj temi interes za Ukrajinu kao i sve druge teme koje s vremenom zasite interesovanje, opada. Čini se da ponašanja Putina ali i Natanyahua postaju prihvatljiva. Jeli to ono da kada na nas red dođe više neće imati ko da se buni?!
A šta možeš konkretno uraditi protiv velikih sila.

Da je Staljin odlučio pregazio bi nas 1948.
mishic

#212199 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Edin H. wrote: 14/12/2024 12:34 A šta možeš konkretno uraditi protiv velikih sila.

Da je Staljin odlučio pregazio bi nas 1948.
Pa baš odlučiti i ne možeš ali da i velike sile ponekad promijene svoj stav primjer je "čudo bosanskog otpora".
Peacean

#212200 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Post Reply