Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElRe

#3601 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ElRe »

giannibelif wrote: 08/12/2024 19:45 Sjećam se Paam Auta na Grbavici
Oni su radili i Mazde.
SSangYong je danas KG Mobility.
Frutek

#3602 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Frutek »

Citroen C4 by Loeb. Godina 2006/2007, bio jedan u Tuzli isti ovakav, baš lijep autić, originalan u ta doba. Motor je bio talašika, 1.6 benzin, mislim s obzirom da nosi ime Rally šampiona, ali je auto bas izgledalo cool. Niti njega, niti uopšte C4-ki iz tog doba da vidim na ulicama...veoma, veoma rijetko...

Image
hopi

#3603 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by hopi »

Da lijepa kola, interesantna zadnja šajbna.
Rijetki su bili, ali ovih običnih C4 te generacije se vidi tu i tamo koji primjerak.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3604 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

Frutek wrote: 11/12/2024 22:31 Citroen C4 by Loeb. Godina 2006/2007, bio jedan u Tuzli isti ovakav, baš lijep autić, originalan u ta doba. Motor je bio talašika, 1.6 benzin, mislim s obzirom da nosi ime Rally šampiona, ali je auto bas izgledalo cool. Niti njega, niti uopšte C4-ki iz tog doba da vidim na ulicama...veoma, veoma rijetko...

Image
Mislin da ti ne vidis dobro. :mrgreen:
inflames

#3605 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by inflames »

Ove C4 i dan danas kad vidim relativno dobro se drže, a 307 te generacije 1 od 10 liči na nešto, izblijedili, sa sjebanim farovima i panelima koji ne liče ni na šta. "Didn't age well" dok je npr. generacija 106, 306, 406 i dalje fina, bar dizajn nije loše ostario vjerovatno jer je dosta klasičniji/konvencionalniji.

Edit: Sad gledam i vidim da je 307 3 godine stariji. Mada ne mijenja mnogo stvar.
giannibelif

#3606 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by giannibelif »

307 prva generacija je baš problematičan auto. I to problematični su bili svi od base verzije do Roland Garosa, struja, pumpa goriva, dpf standardno, crkavanje nekih sitnih gluposti tipa radija, board ekrana, retrovizora, motorića stakala.Facelift 2005. je ispravio dosta stvari. Prvi 2.0 HDI je baš loš bio.
ZoomZoomKiwi

#3607 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

I ovaj C4 ima tih elektro mušica koliko ti bog hoće. Plus onaj šuplji zvuk zatvaranja vrata, gori nego kod Dacije iz njenih najgorih godina.

Al’ je zato 1.6 HDI u njemu neuništiv, i troši k’o upaljač.
konektovan

#3608 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

ZoomZoomKiwi wrote: 11/12/2024 23:42 I ovaj C4 ima tih elektro mušica koliko ti bog hoće. Plus onaj šuplji zvuk zatvaranja vrata, gori nego kod Dacije iz njenih najgorih godina.

Al’ je zato 1.6 HDI u njemu neuništiv, i troši k’o upaljač.
Kojih elektromusica ima C4.?? Mozes li mi reci posto ja vozim jednog 15 godina, i nista mu nijje crklo od struje, izuzev zamjene sijalica...?!
hopi

#3609 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by hopi »

307 sve te prve su imale problema sa farovima. Od maglenja, ulaska vode, požuti, crkava sijalica svako malo.
Mada koliko znam motori ko motori su bili ok, dizeli pogotovo, prateći elementii baš ne. Dpf zajebavao svakog živog. Ne znam je li tada bilo opcije ukidanja dpfa, tj barem kako imamo danas.
Za C4 ja nisam čuo da su bile neke posebne mahane po pitanju elektronike, mada ja nisam relevantan po tom pitanju.
ZoomZoomKiwi

#3610 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Citroen C4 1.6 HDI 2007., prešao trenutno 245000 km, kolegica ga kupila još 2011. sa 110k km i od tad ga vozi i redovno i uredno održava.

Problemi s kojima se susreće (neki već deset godina se konstantno ponavljaju, neki zadnjih nekoliko godina od kako je prešla iznad 200k km)

senzor pedale gasa (promijenjen 2 puta)
senzor pedale kočnice (2 kom)
konektori airbagova u sjedištima (očišćeno dva puta do sad)
kontakti na tipkama navigacije
kontrole na volanu ne rade ili rade sporadično
bukvalno sve i jedna tipka u kabini prekida ponekad
gepek nekad radi nekad ne, zadnji brisač također

da se vratimo na tipke, frekvenciju na radiju ne možeš naštimati jer potenciometar ili ne radi ili luduje i sam mijenja
ne pamti nijedan preset za radio niti bilo koju drugu postavku, nakon svakog gašenja sve se obriše
ekran od navigacije svako peto paljenje uopće ne radi

džekovi od sijalica u farovima se stopili, čak i oni od žmigavaca koji se uopće ne griju od sijalice (zamijenjeni originalnim - ukupno 5 kom)

centralna nije htjela da radi jedno vrijeme pa se magično popravila

automatsko spuštanje i dizanje prozora ne radi (vjerovatno zbog senzora prignječenja)

najmanje jednom mjesečno pregori jedna od sijalica (kratko svjetlo ili zadnja pozicija) koju god da staviš (zadnji put osram long life)

kontrole tempomata ne rade, ponekad prorade pa onda prestanu

tu i tamo se sporadično na tabli pojavi STOP, i još par lampica

Ljeti kad radi klima motor nikad ne dostiže radnu temperaturu i tako je oduvijek

Spojiš ga na dijagnostiku, uvijek je neki senzor ili neki kabel u prekidu ili pogrešan signal ili neko sranje.

Auto se bukvalno ponaša kao da je sastavljen pod vodom negdje, i to morskom.

Da odmah budem jasan, drug koji sad vozi E39 je još 2013. isto imao C4 1.6 HDI sa malo slabijom opremom od ovog i stariji godinu dana, imao je skoro pa sve ove gore nabrojane probleme.

Drugi prijatelj koji je pobjegao za De prije par godina, ovdje vozao isto C4, milijardu problemčića pa čak mu par puta nije htio upaliti, jedva ga se riješio.

Znam ja vrlo dobro šta je PSA elektronika iz tog perioda, pa ljudi BSI mijenjaju na njima češće od disk pločica jebote.

Gola kurčina, žao mi je.

Ali je zato 1.6 HDI, kod svih ovih C4 koje ja znam, bez i jedne jedine greške i mane :thumbup:
inflames

#3611 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by inflames »

Meni je najjači onaj bag kad se auto ne ugasi iako si ključ okrenuo nego moraš pusitit kočnicu i tek onda se ugasi. Valjda zbog kontakta na svjetlima. :lol:

Evo našao sam i video
https://youtube.com/shorts/Z952NY3ms44
Last edited by inflames on 12/12/2024 00:21, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#3612 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma katastrofalan mu je i BSI i lemovi i svi kabeli i žice kao i spojevi i konektori. Tanak presjek, kruta izolacija, nekvalitetni materijali na konektorima.

Auto šmelcuje gore nego talijanska iz devedesetih.
ZoomZoomKiwi

#3613 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Pored motora realno treba pohvaliti i limariju. Ja još nisam ugledao nijednog C4 sa bilo kakvim tragom hrđe, za razliku od Golfova, Tourana i Passata iz tih godina koji su truhlovina mrtva.
kravamuzara

#3614 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by kravamuzara »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/12/2024 00:14 Citroen C4 1.6 HDI 2007., prešao trenutno 245000 km, kolegica ga kupila još 2011. sa 110k km i od tad ga vozi i redovno i uredno održava.

Problemi s kojima se susreće (neki već deset godina se konstantno ponavljaju, neki zadnjih nekoliko godina od kako je prešla iznad 200k km)

da se vratimo na tipke, frekvenciju na radiju ne možeš naštimati jer potenciometar ili ne radi ili luduje i sam mijenja
ne pamti nijedan preset za radio niti bilo koju drugu postavku, nakon svakog gašenja sve se obriše

džekovi od sijalica u farovima se stopili, čak i oni od žmigavaca koji se uopće ne griju od sijalice (zamijenjeni originalnim - ukupno 5 kom)

automatsko spuštanje i dizanje prozora ne radi (vjerovatno zbog senzora prignječenja)

najmanje jednom mjesečno pregori jedna od sijalica (kratko svjetlo ili zadnja pozicija) koju god da staviš (zadnji put osram long life)

Ljeti kad radi klima motor nikad ne dostiže radnu temperaturu i tako je oduvijek

Spojiš ga na dijagnostiku, uvijek je neki senzor ili neki kabel u prekidu ili pogrešan signal ili neko sranje.

Da odmah budem jasan, drug koji sad vozi E39 je još 2013. isto imao C4 1.6 HDI sa malo slabijom opremom od ovog i stariji godinu dana, imao je skoro pa sve ove gore nabrojane probleme.

Drugi prijatelj koji je pobjegao za De prije par godina, ovdje vozao isto C4, milijardu problemčića pa čak mu par puta nije htio upaliti, jedva ga se riješio.

Znam ja vrlo dobro šta je PSA elektronika iz tog perioda, pa ljudi BSI mijenjaju na njima češće od disk pločica jebote.

Gola kurčina, žao mi je.

Ali je zato 1.6 HDI, kod svih ovih C4 koje ja znam, bez i jedne jedine greške i mane :thumbup:
Meni bi bilo draze da nesto na motoru crkne :lol:
Takve gluposti krv popiju.
ElRe

#3615 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ElRe »

giannibelif wrote: 11/12/2024 23:29 Prvi 2.0 HDI je baš loš bio.
2.0 HDI sa 66 KW, neuništiv. Bez FAPa, fiksni zamajac.
2.0 HDI sa 81 KW i FAPom, plivajućim, druge dizne...imao je dosta problema.
Sa BSI su imali problema i C4 B7 i 308 T7, i 407.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3616 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Domaci izdajnik »

Ja sam imao Pug 307 1.6 benzin i što se tiče mehanike grešaka skoro nikakvih nije bilo. Motor pouzdan, samo jednom očistio klapnu gasa i malo balavio jedan dihtung crijeva antifriza i to je to. Elektronika je bila ludnica :-) svako malo neko lažno upozorenje na tabli, sijalica se namijenjao svaki drugi dan neka crkne, mijenjao senzore ABS-a, imao problema sa letvom volana, a gepek kad god je hladno neće da se zaključa :? To sa gepekom niko nije mogao riješiti - kad je hladno neće da se zaključa i zatvori, a onda neće ni vrata...Elektronika je goli qratz na tim PSA serijama.

Od mehanike su jedino stabilizatori redovno rikavali, ali to je na našim cestama normalno za većinu vozila...
citroen xm

#3617 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by citroen xm »

Daleko su ta auta od najkvalitetnijih, ali ja godinama na 307 iz 2006. nemam niti jedan jedini elektronski bag, a i uopšteno auto sluša odlično. Mana mu je bučno zadnje vješanje i kada je najispravnije(što kod mene jeste) i taj zvuk zatvaranja vrata koji se uz malo volje i nešto sitno markica može riješiti. Auto koje ima sada već 18 godina nema traga hrđe, nema problema sa mehanikom i bar mene do sada nisu snašli neki el. problemi, a nije u cvijetu mladosti.

Ne znam, možda će sutra da se raspadne totalno i da završi na otpadu, ali za ovo sada je sasvim ok za onaj novac po kome se ta auta mogu kupiti.

U porodici ima C4 iz 2007. 1.6 HDI 80 kw i nema apsolutno nikakvih problema koje je kolega iznio. Ima taj zvuk vrata, mada blaži nego na 307 i zezao ga je gepek(pukla žica na prevoju, u onom bužiru). Ali auto kupljeno od prvog vlasnika sa pravih 100k km i trenutno na satu oko 270k KM, na njemu originalna turbina, plivajući i FAP. Nevjerovatno.
ElRe

#3618 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ElRe »

PSA je tada imao dobar kvalitet laka i odličnu antikorozivnu zaštitu.

PS za PSA vozila u Južnoj Americi Tavares je ukinuo cinčanje krova :)
konektovan

#3619 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/12/2024 00:14 Citroen C4 1.6 HDI 2007., prešao trenutno 245000 km, kolegica ga kupila još 2011. sa 110k km i od tad ga vozi i redovno i uredno održava.

Gola kurčina, žao mi je.

Sad kome da ja vjerujem, sebi koji vozim 15 godina ili tebi, tj..od druga drugu..kolegici?! :lol: Mislim ko je reprezentativniji uzorak??
Najveci kvar od "struje" je prekid zice na gepeku...a i to se desilo na oko 300kk ....
ZoomZoomKiwi

#3620 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa jebiga jedino da ti napišem tablice od sva tri citrojena i brojeve šasije.

Ja kažem šta je bilo u mojoj neposrednoj okolini, i to od cjeloživotnih poznanika/prijatelja i kolegice koja je u mojoj firmi od početka.

I fino sam napisao, elektro mušice su mu najgora i najveća mana, motor i limarija su :thumbup:
BiBi911

#3621 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by BiBi911 »

konektovan wrote: 12/12/2024 12:21

Gola kurčina, žao mi je.

Sad kome da ja vjerujem, sebi koji vozim 15 godina ili tebi, tj..od druga drugu..kolegici?! :lol: Mislim ko je reprezentativniji uzorak??
Najveci kvar od "struje" je prekid zice na gepeku...a i to se desilo na oko 300kk ....
Dvije i neke ja i drug uzmemo iste sive Alfe 156 ja svoju drndo ko lud on upoznao sve i jednog mehanicara/elektricara u Bosni.
ZoomZoomKiwi

#3622 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

BiBi911 wrote: 12/12/2024 12:23 Dvije i neke ja i drug uzmemo iste sive Alfe 156 ja svoju drndo ko lud on upoznao sve i jednog mehanicara/elektricara u Bosni.
I to je istina.

Pa znam najmanje trojicu koji se kunu u Prince benzince i kažu da nemaju greške nikakve, vozaju ih ljudi evo duže od 10 godina.

Jebiga, treba nekad imat' i sreće u životu :mrgreen:
konektovan

#3623 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/12/2024 12:22 Pa jebiga jedino da ti napišem tablice od sva tri citrojena i brojeve šasije.

Ja kažem šta je bilo u mojoj neposrednoj okolini, i to od cjeloživotnih poznanika/prijatelja i kolegice koja je u mojoj firmi od početka.

I fino sam napisao, elektro mušice su mu najgora i najveća mana, motor i limarija su :thumbup:
Pa evo ja ti kazem da ja to nisam iskusio, eto i kolega citroen na svom 307, koji dijele poprilican broj istih dijelova.
ZoomZoomKiwi

#3624 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Prihvatam to u potpunosti.

Ali eto, ja zbog ovih tuđih iskustava nikad ne bih kupio PSA auto iz perioda 2002-2014., doduše ne bih ni ove iza 2018. iz drugih razloga.
BiBi911

#3625 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by BiBi911 »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/12/2024 12:25
BiBi911 wrote: 12/12/2024 12:23 Dvije i neke ja i drug uzmemo iste sive Alfe 156 ja svoju drndo ko lud on upoznao sve i jednog mehanicara/elektricara u Bosni.
I to je istina.

Pa znam najmanje trojicu koji se kunu u Prince benzince i kažu da nemaju greške nikakve, vozaju ih ljudi evo duže od 10 godina.

Jebiga, treba nekad imat' i sreće u životu :mrgreen:
E jbga onda sam ja svoju srecu potrosio na Alfu 156
Post Reply