Nisam bio. Idem nekom logikom, jbg. Vrh Bjelašnice, koji je na 2000 mnv, mjeri 53 cm pokrivača. Babin do koji je na oko 1300 mnv sigurno ima znatno manje, možda oko 20 cm. Temp na visini od 1300 mnv je, trenutno, u pozitivi, što opet nije povoljna ni za vještački snijeg a ni za neko skijanje.Naslovnica wrote: ↑08/12/2024 11:40Mislim da to baš i nije tačno.Ludzak wrote: ↑08/12/2024 10:04Nedovoljno snijega, a nije ni hladno toliko.Naslovnica wrote: ↑08/12/2024 08:30 Gledam danima live kamere na planinama, na Jahorini odavno ljudi skijaju, Bjelašnica i dalje nula poena?
Šta se konkretno čeka, u čemu je problem?
Jel' nema dovoljno snijega?
Snijega ima, minusi su tu, a milioni su uloženi u vještačko osnježivanje.
Upali web kamere ili odi na Bjelu.
OC Bjelasnica i Igman
- Ludzak
#426 Re: OC Bjelasnica i Igman
- Porodice Foht
#427 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ma nije ovo bolan bogato trziste kao austrijsko gdje ti nude po 300 km pisti a blizu centra mozes naci dobar apartman za 3-5 soba za manje para od Nomada. Pretjeruju jer i ponuda apartmana u Babinom dolu preko neke moje raje je jeftinija koliko znam u onim zgradama.Naslovnica wrote: ↑08/12/2024 12:09nie skupo rodjo vego ti nejmaš para yanjegaPorodice Foht wrote: ↑08/12/2024 11:44 A joj ovaj "Nomad" hotel u Babinom dolu na Bjelasnici je fakat zara skup. Sta je ono?![]()
popunitje elitom
fukara more i u neum
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#428 Re: OC Bjelasnica i Igman
Sutra krece nova sezona. Nazalost sutra ne mogu ali prekosutra sam gore
Neka nam je sretna nova sezona i puno snijeznih noci i suncanih dana

Neka nam je sretna nova sezona i puno snijeznih noci i suncanih dana
-
vanjki
-
F&N
#430 Re: OC Bjelasnica i Igman
-
BadBoy
#431 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nisam tu ovaj vikend i baš mi je krivo. Gledam naredne sedmice temperature opet odoše u plus. Neće se valjda istopiti sve što su radili
-
F&N
-
breuer
#433 Re: OC Bjelasnica i Igman
ko još očekuje išta od zimskog turizma na visini ispod 2500 m. je očit primjer velikog optimiste...
možda i bude koja sezona tu i tamo da se baci koji dan, al sve u svemu, odumiranje...
izdržo je snijeg i gore...
možda i bude koja sezona tu i tamo da se baci koji dan, al sve u svemu, odumiranje...
izdržo je snijeg i gore...
-
F&N
-
BadBoy
#435 Re: OC Bjelasnica i Igman
Zadnjih 10 godina sve top sezone bile. Posljednja zelena zima bila 2013/14 kad je u cijeloj Evropi bilo tako.
Biće još dobro .
- petunija
#436 Re: OC Bjelasnica i Igman
Jel bio ko juče, kakv je snijeg? Staze?
-
black_noke
#437 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nekada je bio popust za panoramsku voznju za bh gradjane, je li i dalje to stoji ili je cijena 20 KM?
- Ateista
#438 Re: OC Bjelasnica i Igman
Bas su losi uslovi bili juce za skijanje, vec na pocetku je staza bila jako losa, puno grudvi leda, nakon pola dana je bila skoro neupotrebljiva, hangovi i kamenje na stazi. Pri tome su imali neki problem sa sestosjedom, bio sam prije 9 u redu i i nisu nikako mogli kako treba da ga pokrenu, stalno se gasio. Otvorili su za skijase tek oko nekih 9:15 a voznja do gore je trajala sigurno 10-15 minuta jer je svaki cas stajao. Tako je bilo i iduce voznje, stalno stajanje, cesto je isao nekom manjom brzinom, valjda su imali problem sa nekim senzorom koji je stalno gasio, oni radnici se penju po stubovima i nesto. Tek nekad mozda iza 13 sati su to rijesili i normalno se islo do gore.
Htio sam pitati onog radnika hoce li sad produziti oko pola sata skijanje jer smo izgubili sigurno i vise od toga zbog tehnickih problema, ali i da jesu staza me toliko slomila da sam jedva izdrzao i do pola 4 i sad me sve zivo boli.
Inace, ako se dobro sjecam, prosle godine je radno vrijeme bilo od 8:30, sad su pomjerili na 9.
Pored sestosjeda i K1, pustili su i Heliodrom ali samo lift, staza pored nije bila uredjena iako je bilo dovoljno snijega i moglo se skijati tuda, prosao sam par puta da probam, mogli su to bez problema urediti. Kotlovi naravno standardno ne rade, iako su najavljivali da su popravljeni, ne vidim ni njih zasto nisu mogli pustiti.
Sve u svemu, los pocetak i razocarenje, covjek bi ocekivao nakon toliko pompeznih najava da ce biti bolje nego ranije, ja za sad ne vidim nikakav poseban napredak u odnosu na proslu sezonu, cak u nekim i blagi nazadak, ali eto hajde neka je bar pocelo, nadam se da ce bar vrijeme bolje posluziti ove godine.
Htio sam pitati onog radnika hoce li sad produziti oko pola sata skijanje jer smo izgubili sigurno i vise od toga zbog tehnickih problema, ali i da jesu staza me toliko slomila da sam jedva izdrzao i do pola 4 i sad me sve zivo boli.
Inace, ako se dobro sjecam, prosle godine je radno vrijeme bilo od 8:30, sad su pomjerili na 9.
Pored sestosjeda i K1, pustili su i Heliodrom ali samo lift, staza pored nije bila uredjena iako je bilo dovoljno snijega i moglo se skijati tuda, prosao sam par puta da probam, mogli su to bez problema urediti. Kotlovi naravno standardno ne rade, iako su najavljivali da su popravljeni, ne vidim ni njih zasto nisu mogli pustiti.
Sve u svemu, los pocetak i razocarenje, covjek bi ocekivao nakon toliko pompeznih najava da ce biti bolje nego ranije, ja za sad ne vidim nikakav poseban napredak u odnosu na proslu sezonu, cak u nekim i blagi nazadak, ali eto hajde neka je bar pocelo, nadam se da ce bar vrijeme bolje posluziti ove godine.
-
F&N
#439 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ne znam ja sam isto bio tu na stazi od 10 do 9... ne znam ni kolko je bilo mozda 09:20 kad je krenulo... i onda doslovno sam brojao u jednom momentu kasnije svako 2 korpe stane... sta je problem ne znam... lose jucer skroz...Ateista wrote: ↑16/12/2024 08:59 Bas su losi uslovi bili juce za skijanje, vec na pocetku je staza bila jako losa, puno grudvi leda, nakon pola dana je bila skoro neupotrebljiva, hangovi i kamenje na stazi. Pri tome su imali neki problem sa sestosjedom, bio sam prije 9 u redu i i nisu nikako mogli kako treba da ga pokrenu, stalno se gasio. Otvorili su za skijase tek oko nekih 9:15 a voznja do gore je trajala sigurno 10-15 minuta jer je svaki cas stajao. Tako je bilo i iduce voznje, stalno stajanje, cesto je isao nekom manjom brzinom, valjda su imali problem sa nekim senzorom koji je stalno gasio, oni radnici se penju po stubovima i nesto. Tek nekad mozda iza 13 sati su to rijesili i normalno se islo do gore.
Htio sam pitati onog radnika hoce li sad produziti oko pola sata skijanje jer smo izgubili sigurno i vise od toga zbog tehnickih problema, ali i da jesu staza me toliko slomila da sam jedva izdrzao i do pola 4 i sad me sve zivo boli.![]()
danas dosao na posao da zavrsim sta imam... ako uspijem sutra sam gore...
Btw jucer sam se spustio kroz tehnicki do restorana... apsolutno mi je nejasno sto drze onaj dio zatvoren... Kolijevka ok do 11 sati...
Sinoc su topovi radili cijelu noc, i jutros su dok sam gledao radili treba jos jedna staza da se otvori da se rastereti kolijevka
I ne znam sta je vise s onom gornjom akumulacijom bukvalno je do pola prazna... kako ono napuniti i drzati punom da se moze osnijeziti vise staza... onako laicki gledajuci s ono vode nema sanse da se izgura sezona...
- petunija
#440 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ovo sam vidjela na webcam i zato sam odlučila ići na Jah mada sam se cijelo vrijeme spremala za Bje. Hvala za ovaj opis, mislila sam da je bolje, ali koliko je snijega i dobro je. I ja se nadam padavinama pa da se konačno uživa kako treba
- zigubigule
#441 Re: OC Bjelasnica i Igman
Koliko love se moze uzeti po sezoni od izdavanja manjeg apartmana? Ima li neko neki info ili poznanika koji radi izdavanje i kolika generalno bude potraznja?
- Ateista
#442 Re: OC Bjelasnica i Igman
Znaci cekali smo skupa tu u redu na otvaranje sestosjeda.F&N wrote: ↑16/12/2024 09:19Ne znam ja sam isto bio tu na stazi od 10 do 9... ne znam ni kolko je bilo mozda 09:20 kad je krenulo... i onda doslovno sam brojao u jednom momentu kasnije svako 2 korpe stane... sta je problem ne znam... lose jucer skroz...Ateista wrote: ↑16/12/2024 08:59 Bas su losi uslovi bili juce za skijanje, vec na pocetku je staza bila jako losa, puno grudvi leda, nakon pola dana je bila skoro neupotrebljiva, hangovi i kamenje na stazi. Pri tome su imali neki problem sa sestosjedom, bio sam prije 9 u redu i i nisu nikako mogli kako treba da ga pokrenu, stalno se gasio. Otvorili su za skijase tek oko nekih 9:15 a voznja do gore je trajala sigurno 10-15 minuta jer je svaki cas stajao. Tako je bilo i iduce voznje, stalno stajanje, cesto je isao nekom manjom brzinom, valjda su imali problem sa nekim senzorom koji je stalno gasio, oni radnici se penju po stubovima i nesto. Tek nekad mozda iza 13 sati su to rijesili i normalno se islo do gore.
Htio sam pitati onog radnika hoce li sad produziti oko pola sata skijanje jer smo izgubili sigurno i vise od toga zbog tehnickih problema, ali i da jesu staza me toliko slomila da sam jedva izdrzao i do pola 4 i sad me sve zivo boli.![]()
danas dosao na posao da zavrsim sta imam... ako uspijem sutra sam gore...
Btw jucer sam se spustio kroz tehnicki do restorana... apsolutno mi je nejasno sto drze onaj dio zatvoren... Kolijevka ok do 11 sati...
Sinoc su topovi radili cijelu noc, i jutros su dok sam gledao radili treba jos jedna staza da se otvori da se rastereti kolijevka
I ne znam sta je vise s onom gornjom akumulacijom bukvalno je do pola prazna... kako ono napuniti i drzati punom da se moze osnijeziti vise staza... onako laicki gledajuci s ono vode nema sanse da se izgura sezona...
Naslusao sam se prica raznih, ne znam jeli neko lupa ili su provjerene info, ali eto kazu valjda senzori prave problem.
Cuo sam isto price kako pretjerana gradnja pravi problem za akumulaciju, koliko je tacno ne znam, ali bas isto tako su bili komentari kako je jezero vec poluprazno, i definitivno bi to mogao biti problem, evo ima stvarno niskih temperatura dovoljno za topove, ali dzaba kad nema vode i ako ce je sad potrositi.
Tehnickim nisam prosao, prosle godine sam tako jednom krenuo kad nije bio otvoren i unistio skije na kamenje, pa ovaj put nisam htio rizikovati. Neko na zici mi je rekao za stazu pored heliodroma da nema kamenja pa sam probao i stvarno nije bilo, iako nije uredjena bila. Zao mi je sto nisam probao i tehnicki ako se moglo.
Ja necu moci prije iduce nedjelje, u subotu moram na neki put pa samo nedjelja slobodna.
- Ateista
#443 Re: OC Bjelasnica i Igman
Nema na cemu, bas je bilo lose, ali eto opet meni je drago da je pocelo.
Inace, vece prije smo otisli na nocno na Jahorinu, da iskoristimo dok su ovi popusti jer one pune cijene ni u ludilu ne zelim placati. Nisam skijao tamo godinama i mogu reci da su stvarno puno ulozili u vertikalni transport i doveli na jedan fin nivo, dosta staza je osvijetljeno i puno vise se moze skijati na nocnom nego na Bjelasnici, isto tako duze traje. Staza je bila dosta bolja ali je tesko porediti jer je bila noc i sigurno je bilo hladnije, isto tako je krace trajalo, vec pred kraj je bila znatno losija, pitanje je kakva bi bila nakon jos nekog vremena, ali opet stoji da je bila puno bolja na pocetku, nego sto je na Bjelasnici bila na pocetku.
- mirota
#444 Re: OC Bjelasnica i Igman
ima li ista za nas ne bas pocetnike apsolutne, ali pocetnike naa Bjelasnici da se moze skijati, kakva staza ???? ja na crvenu ne smijem pomoliti
- dr_Evil
- Ateista
#446 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ima donja kolijevka, ona je bas onako lagana staza, ubila se za pocetnike, samo je problem sto sad kad nije sve otvoreno, sve se zavrsava na toj stazi i ona vec nakon par sati postaje neupotrebljiva, previse skijasa prodje plus visoke temperature ucine svoje i dobije se kombinacija snijega i blata.
Kad puste ski liftove X, to je isto OK, staze su malo teze ali opet ne preteske, a ne uniste se toliko brzo.
- mirota
#447 Re: OC Bjelasnica i Igman
- mirota
#448 Re: OC Bjelasnica i Igman
e hvala na info, upisem tvoj post, tj snimim ga, da znam , kad krene sezona da malo promijenim Jah za BjeluAteista wrote: ↑16/12/2024 10:25Ima donja kolijevka, ona je bas onako lagana staza, ubila se za pocetnike, samo je problem sto sad kad nije sve otvoreno, sve se zavrsava na toj stazi i ona vec nakon par sati postaje neupotrebljiva, previse skijasa prodje plus visoke temperature ucine svoje i dobije se kombinacija snijega i blata.![]()
Kad puste ski liftove X, to je isto OK, staze su malo teze ali opet ne preteske, a ne uniste se toliko brzo.
-
gold'n'brown
#449 Re: OC Bjelasnica i Igman
Ja sam juce skijao na kolijevci sa djecom, obzirom na visoku temperaturu i nije bilo toliko lose, u donjem dijelu je naravno pura, ali je bilo dovoljno snijega. Kako je vrijeme odmicalo, naravno bilo je sve losije. Nisam isao na 6sjed, samo K1. Nadam se X-u uskoro, uredjenje im zaista ide presporo. Makar jedna staza sa X bi znacila, a ne vidim sta je problem da se osnijeze i otvore 5, 5a i donji dio 1 sa X. Znacajno bi se rasteritila kolijevka i staza bi duze drzala. Sada nam nazalost slijedi novo otopljenje, a u petak bi trebao biti snijeg i ja se nadam da ce se intenzivirati ovo uredjenje.
- dr_Evil
#450 Re: OC Bjelasnica i Igman
Uh, sta je to covjece