Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
logsa

#2126 Re: Željeznice - all about

Post by logsa »

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 11:21
ZoomZoomKiwi wrote: 10/12/2024 11:12 ASEA 441 je predobra lokomotiva, pogotovo nakon ove zadnje modernizacije. Bolja od pola DB voznog parka definitivno.

Vučni kapacitet, kočni kapacitet, efikasnost, Vmax, sve joj je top-of-the-line.

Mislim da je nekoliko tih naših 441 iznajmljeno Turskoj čak.
Bilo je iznajmljeno 12 ali vraćene su u međuvremenu sve u BiH kako je ŽFBH polako počeo da staje na noge.

Image

Evo jedna ljepotica nedavno izašla sa modernizacije iz Centralne radionice.

Image

Sve lokomotive serije 441 mogu dostići brzinu od 120 do 160 km/h u zavisnosti od serije i podserije međutim mi nemamo pruge koje to mogu izdržati. A većina njih su modernizovane i uložen je ozbiljan novac u njih.

Čak i Švedska u lokomotivskom parku i dalje posjeduje nekoliko sličnih i koristi ih.

Ali haj ti to objasni glupku.
Da li to znaci da bi se kompletna pruga trebala zamjeniti da bi voz mogao postici gore navedene brzine?

Koliko sam primjetio voz Mostar - Sarajevo najsporije ide na dionici Konjic - Hadzici dok recimo od Dreznice do Mostara najbrze.
ZoomZoomKiwi

#2127 Re: Željeznice - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Od Zenice prema Žepču može bez problema i 140, mislim da tu voze 120 km/h (na mjestima gdje nema prelaza u nivou).
ShnjaZZZ

#2128 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

logsa wrote: 10/12/2024 11:36 Da li to znaci da bi se kompletna pruga trebala zamjeniti da bi voz mogao postici gore navedene brzine?

Koliko sam primjetio voz Mostar - Sarajevo najsporije ide na dionici Konjic - Hadzici dok recimo od Dreznice do Mostara najbrze.
Nažalost, da. Pruge su baš u neredu, zapuštene i neodržavane kao i sva signalizacija. Danas rade samo glavni signali a i oni su polako na izdisaju.

Samo dole oko Čapljine se može postići vmax 100 km/h. Ostala ograničenja za putnički su 70 ili 80 km/h, a za teretni su na 50 km/h.

Ali investirat u prugu je ozbiljan projekt iza kojeg bi trebala stati država, a od tog nema ništa nažalost.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2129 Re: Željeznice - all about

Post by izvrsni direktor »

Ne smetaju modeli koliko smeta sto su dovedeni u ovo stanje:
Image

Image

Image

Federalni gras
ShnjaZZZ

#2130 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Za to stanje nema opravdanja, jednostavno zapostavljeni smo od strane Vlade FBiH i sve je nekako na silu u zadnje vrijeme. Vidjet ćemo šta može novi direktor i nova Vlada ali nisam optimističan.

Kruže neke priče da su Kinezi zainteresirani da kupe Operatora i od ŽFBH i od ŽRS, a za Operatora na ŽFBH su zainteresovani i Mađari. Priča o privatizaciji je stvarna i nikad ozbiljnija. Vidjet ćemo šta vrijeme nosi.
Rockefeller

#2131 Re: Željeznice - all about

Post by Rockefeller »

izvrsni direktor wrote: 10/12/2024 11:42 Ne smetaju modeli koliko smeta sto su dovedeni u ovo stanje:
Image

Image

Image

Federalni gras
Ovo je zalosno. Bijeda, jbt-e pravi komunizam.
izvrsni direktor

#2132 Re: Željeznice - all about

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 11:49 Za to stanje nema opravdanja, jednostavno zapostavljeni smo od strane Vlade FBiH i sve je nekako na silu u zadnje vrijeme. Vidjet ćemo šta može novi direktor i nova Vlada ali nisam optimističan.
Tako je, ovi iz vlade nece da dostave krpe, vapove i razredjivace.
Tako i onima iz grasa drugi krivi sto su prljavi tramvaji
ShnjaZZZ

#2133 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

izvrsni direktor wrote: 10/12/2024 11:55
ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 11:49 Za to stanje nema opravdanja, jednostavno zapostavljeni smo od strane Vlade FBiH i sve je nekako na silu u zadnje vrijeme. Vidjet ćemo šta može novi direktor i nova Vlada ali nisam optimističan.
Vjerovao ili ne, neće. Ja sebi kupujem sredstva za čišćenje kancelarije i krečenje. Od svojih para sam zamijenio neispravnu bravu na vratima. Zajednički fond imamo da kupujemo sredstva za čišćenje WC-a u stanici. Sa kolegama sam sakupljao pare da kupimo dvije nove stolice. Ne moraš mi vjerovati ništa od navedenog ali ovo je sumorna istina. I naravno, sve prethodno sam tražio prvo u Direkciji kojoj pripadam ali dobio sam uvijek negativan odgovor uz opasku da ni oni nemaju.

Ppp Zenica koje tolike novce zaradi čitavoj ŽFBH ima samo jednu čistačicu. Jednu!
Sanjarko

#2134 Re: Željeznice - all about

Post by Sanjarko »

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 12:02
Vjerovao ili ne, neće. Ja sebi kupujem sredstva za čišćenje kancelarije i krečenje. Od svojih para sam zamijenio neispravnu bravu na vratima. Zajednički fond imamo da kupujemo sredstva za čišćenje WC-a u stanici. Sa kolegama sam sakupljao pare da kupimo dvije nove stolice. Ne moraš mi vjerovati ništa od navedenog ali ovo je sumorna istina. I naravno, sve prethodno sam tražio prvo u Direkciji kojoj pripadam ali dobio sam uvijek negativan odgovor uz opasku da ni oni nemaju.

Ppp Zenica koje tolike novce zaradi čitavoj ŽFBH ima samo jednu čistačicu. Jednu!
Ja znam da vam je dosta kadra otišlo u penziju, sad ne znam da li ste nadoknadili te radnike.

Znam da vam nedostaje kadra.
izvrsni direktor

#2135 Re: Željeznice - all about

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 12:02

To je do direktora a ne vlade.
Dobar vam direktor kad tako nesto dopusti, od blata ga treba pravit
ShnjaZZZ

#2136 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Evo došao je novi sad, siguran sam da će sve procvjetati.
logsa

#2137 Re: Željeznice - all about

Post by logsa »

Kruže neke priče da su Kinezi zainteresirani da kupe Operatora i od ŽFBH i od ŽRS, a za Operatora na ŽFBH su zainteresovani i Mađari. Priča o privatizaciji je stvarna i nikad ozbiljnija. Vidjet ćemo šta vrijeme nosi.
Jos jedno pitanje :)

Sta konkrento znaci kad se privatizuje operater?
Da li to znaci da ce oni upravljati putnickim i teretnim saobracajem?
Da li to znaci da ce doci do renoviranja stanica i pruga ili samo preuzimanje posla od zeljeznica?

Nedavno sam bio u Italiji i kod njih su zeljeznice na stvarno viskom nivou steta sto kod nas drzava nije vise novca ulozila u modernizaciju zeljeznica.
ShnjaZZZ

#2138 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

logsa wrote: 10/12/2024 14:15 Jos jedno pitanje :)

1. Sta konkrento znaci kad se privatizuje operater?
2. Da li to znaci da ce oni upravljati putnickim i teretnim saobracajem?
3. Da li to znaci da ce doci do renoviranja stanica i pruga ili 4. samo preuzimanje posla od zeljeznica?

Nedavno sam bio u Italiji i kod njih su zeljeznice na stvarno viskom nivou steta sto kod nas drzava nije vise novca ulozila u modernizaciju zeljeznica.
1. Željeznica je ustvari podijeljena na dvije firme između sebe koje zajedno čine jedno preduzeće. To su Infrastruktura i Operater. Privatizacija Operatera znači upravo to, prelaz sa državnog vlasništva u privatno.

2. Da, oni će voditi glavnu riječ onda s tim što je moguće da ako ne budu zainteresovani za putnički saobraćaj da ga ostave državi.

3. Ne, to spada pod infrastrukturu koja će ostati u vlasništvu i nadležnosti države. Tu su pruga, stanice, podstanice itd.

4. U biti da. Oni samo preuzimaju dio kolača za sebe. I to onaj najsočniji dio. Naravno, moraš platit Infrastrukturi njihove usluge ali Operater je taj dio koji zarađuje ogroman novac.

ÖBB je bio zainteresovan da nakon Hrvatske dođe i u BiH ali odbilo ih je katastrofalno stanje infrastrukture pa su odustali. Zato i jesu jedino zainteresovani Kinezi i Mađari.
Haris.ba

#2139 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

Mislim da se do sada pokazalo sta je pozitivno, a sta nije oko podjele infrastrukture i operatora.

Treba podjeliti. Ali, da se ne unisti operator. Ako to uradimo (a vjerovatno hocemo), i ovakve zeljeznice cemo se sjecati sa sjetom.

Samo treba prepisati. Npr.od Italije a ne Njemacke kako i sta.
DonieBrasco

#2140 Re: Željeznice - all about

Post by DonieBrasco »

Ovaj privatni operator je predpostaljam ista prica kao za plin ?
kakaljin

#2141 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Haris.ba wrote: 10/12/2024 15:16 Mislim da se do sada pokazalo sta je pozitivno, a sta nije oko podjele infrastrukture i operatora.

Treba podjeliti. Ali, da se ne unisti operator. Ako to uradimo (a vjerovatno hocemo), i ovakve zeljeznice cemo se sjecati sa sjetom.

Samo treba prepisati. Npr.od Italije a ne Njemacke kako i sta.
Od rata na ovamo se nije ulagalo u zeljeznicu kako treba od strane drzave, tako da tesko da ce operator opstati pored ostalih privatnih, jer na zalost nije toliko konkurentan.
DebelinJoe

#2142 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

Nu đavla...ŽFBiH imale mostove za vanredne situacije. Znači, mogli su taj most dovući u Jablanici odmah, voz je mogao proći skoro odmah nakon tragedije.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-su ... /241209062

Ovdje itekako ima posla za tužilaštvo.
ShnjaZZZ

#2143 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Članak su napisali čitajući forum i naša naklapanja :lol:
kakaljin

#2144 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 18:10 Članak su napisali čitajući forum i naša naklapanja :lol:
Ma zeljeznice imaju mostova u rezervi da mjenjaju ih i postavljaju kao gume na autu.

:D :D :D :D :D :D
ShnjaZZZ

#2145 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

kakaljin wrote: 10/12/2024 18:49
ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 18:10 Članak su napisali čitajući forum i naša naklapanja :lol:
Ma zeljeznice imaju mostova u rezervi da mjenjaju ih i postavljaju kao gume na autu.

:D :D :D :D :D :D
Previše gledaju filmove. Mada slažem se, ovo je moglo dosad biti riješeno ali trebao je razlog da se otjera Džafić.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2146 Re: Željeznice - all about

Post by _BataZiv_0809 »

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 15:10 ÖBB je bio zainteresovan da nakon Hrvatske dođe i u BiH ali odbilo ih je katastrofalno stanje infrastrukture pa su odustali. Zato i jesu jedino zainteresovani Kinezi i Mađari.
Znaci i da su dosle austrijske zeljeznice opet bi bilo na drzavi da sredjuje stanice i infrastrukturu?
ShnjaZZZ

#2147 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

_BataZiv_0809 wrote: 10/12/2024 19:01
ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 15:10 ÖBB je bio zainteresovan da nakon Hrvatske dođe i u BiH ali odbilo ih je katastrofalno stanje infrastrukture pa su odustali. Zato i jesu jedino zainteresovani Kinezi i Mađari.
Znaci i da su dosle austrijske zeljeznice opet bi bilo na drzavi da sredjuje stanice i infrastrukturu?
Yes ali bih ja profitirao jer bih umjesto 1300 maraka imao 1500 eura :D
DebelinJoe

#2148 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

PREMIJER BEZ PORTFELJA
Nikšiću, stidi se: Nazovi Novalića i pitaj šta je pritisak, možda ti bude jasno zašto ti se Lasić i Pravdić ne odazivaju!
Da Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH ne rukovodi Vladom FBiH na način kako bi to trebao da čini premijer jasno je već odavno, a djeluje da je on premijer samo kadrovima SDP-a (ako je i njima), dok ostali članovi Vlade odgovaraju NIP-u i HDZ-u.
Kristalna čistoća nesposobnosti Vlade FBiH ogleda se u posljednjim dešavanjima kada je Jablanicu i dijelove Hercegovine pogodila razorna poplava, koja je odnijela i 70 metara pruge, te zamrznula ekonomiju u Federaciji FBiH.
To što je Nikšić priznao da i on snosi odgovornost zbog činjenice da se dva mjeseca ništa ne dešava po pitanju obnove ne abolira ga, jer priznanje odgovornosti bez ikakvih konsekvenci ne znači građanima ništa. Posebno ne privrednicima i kompanijama, koje trpe ogromne štetu, kao ni samom JP Željeznice FBiH.
Koliko se Nikšićeva riječ i zapovijed sluša najbolje oslikavaju dešavanja na sjednici Vlade FBiH na kojoj je obavljena rasprava o sanaciji pruge 19. novembra 2024. godine.
Na tu sjednicu pozvani su i direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, kao i direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić, te direktor Autocesta Denis Lasić.
Ipak, na ovoj sjednici pojavio se samo Džafić, koji je na istoj sjednici i smijenjen, dok se Pravdić i Lasić nisu ni pojavili, pa čak ni poslali zamjene!? O tome Vlada FBiH nije saopćila niti riječi. Treba li istaći da su i Pravdić i Lasić kadrovi HDZ-a, te je u Vladi FBiH sasvim normalna pojava da ne slušaju zahtjeve premijera Nikšića.
No, koliko je Federalna vlada zalutala u procedurama vidimo i iz zaduženja koje su dali Federalnoj upravi civilne zaštite da hitno za Vladu FBiH pripremi inicijativu za izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama!?
I baš na ovom primjeru vidimo jasnu razliku između ranije Vlade FBiH, na čijem je čelu bio Fadil Novalić, osuđen u vrlo kompromitiranom procesu za kojeg je i Ustavni sud BiH konačno donio odluku. Ta Vlada FBiH 2020. suočila se s mnogo težim vanrednim stanjem od onoga što gledamo trenutno u Jablanici.
Tada je cijeli svijet pogođen pandemijom koronavirusa našao se pred izazovima raznih vrsta slomova, od velikih ljudskih gubitaka do kraha ekonomije.
Ta Vlada je tada znala korake. Tada je Vlada 16. marta 2020. uputila Inicijativu prema PSBiH, Vijeću ministara i Agenciji za javne nabavke BiH za hitne izmjene Zakona o javnim nabavkama.
Tražila se izmjena člana 10 Zakona „kako bi se osiguralo izuzeće od primjene ovog zakona kod nabavke medicinske opreme, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava kao i druge zaštitne opreme za potrebe suzbijanja širenja koronavirusa“.
Tadašnji direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin tada je Vladi FBiH kazao da nema potrebe za izmjenama Zakona o javnim nabavkama, jer i postojeći zakonski okvir dozvoljava hitne nabavke putem pregovaračkog postupka.
Da je ipak bilo potrebe skupo će saznati nešto kasnije Novalić i to svojom slobodom, kao i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.
Sada Nikšić nema hrabrosti ni da učini valjan korak, jer ne treba FUCZ, već Vlada da se obrati Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentu Bosne i Hercegovine koji su nadležni jer je Zakon o javnim nabavkama u ingerencijama Bosne i Hercegovine, u nadležnosti BiH.
Ali, Nikšić ide sasvim suprotnim smjerom kretanja, kojim teško da može doći do željenog cilja. Jer i sjednica Parlamenta FBiH došla je sa zakašnjenjem, vanredno zasjedaju dva mjeseca nakon poplava, a obnova stoji u mjestu. Zima se neumoljivo brzo bliži, a nezadovoljstvo građana raste.
Sakrivanje iza procedura neće pomoći Vladi FBiH, a niti građanima. Možda je ipak umjesto Enisu Džafiću dopremijer Vojin Mijatović upućenu opasku 'nemojte se ovdje skrivati iza zakona', trebao uputiti drugu Nikšiću.
„Nažalost, živimo u takvom sistemu gdje je toliko pritisaka i priča o sistemskim ograničenjima, prijavama da ljudi i na odgovornim mjestima bježe od bilo kakve inicijative i odgovornosti. Iako smo dobili saglasnost Evropske banke, došlo je do nedoumica ovih preduzeća da li se izlazi iz nadležnosti, hoće li neko odgovarati i izgubili smo mjesec dana navlačeći se oko tih administrativnih prepreka“, reći će danas Nikšić.
A, o pritiscima je mogao saznati sve od Novalića, da ga je pitao, ali nije, on je bio jedan od onih koji je tada 2020. stvarao pritisak.
A dodala bih, sudbina svih nas je u rukama neobrazovanih kukavica i polusvijeta. Nikšić reče da su malo postiđeni, ali i ponosni. Da vam preciznije kažemo - trebate biti mnogo postiđeni, a ponosni nemate na šta biti. Zahvalite se Čengizu i Turskoj, i usput im se izvinite za ranije priče da Turska u BiH malo ulaže, dok milijarde investira u Srbiju!
@all @followers
#Bosna #BiH #Fadil #Jablanica #NerminNikšić #politika #izdvojeno
Piše: Amina Čorbo-Zećo
Izvor. nap.ba
MAha

#2149 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

Vidjeti koji model najbolje funkcionira.
Umjesto upumpavanja para u drzavnog operatera koji sa druge strane ne ulaze u infrastrukturu (ili vise nego nedovoljno) nego ne znam gdje, i pored toga sto je monopolista drzava ga gura non stop. Pare umjesto rupe bez dna neka drzava ulaze u odrzavanje i unaprjedjenje iste. A operater nek se efikasno bavi svojim poslom, al neka ima i konkurenciju. Cist racun duga ljubav. Ovako se silne pare dadose a taj isti operater, drzavni, najveci duznik u drzavi, inponavljam iskljucivvi monopolista, i onda se se hvale nekom dobiti, koja u stvari potice od prihoda koja ima drzava prebacuje non stop. Plate uprave 3x vece od ministarskih, a kad sta zariba kuku lele drzavo, daj uradi nesto, a sve ka9 neki menadzeri.l sa basnoslovnim primanjima. Da smo jasni, takva je situacija u svim drzavnim preduzecima, samo su nijanse u pitanju. I onda jos kad se dobije sindrom driektora, preduzece je moja prcija, imamo sta imamo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2150 Re: Željeznice - all about

Post by _BataZiv_0809 »

ShnjaZZZ wrote: 10/12/2024 19:15
_BataZiv_0809 wrote: 10/12/2024 19:01
Yes ali bih ja profitirao jer bih umjesto 1300 maraka imao 1500 eura :D
A ako uzmu Kinezi ili Madjari hoce li biti dobro
Post Reply