Dok se ne jave još rovac, ermin...daj još koji podatak.
Kakva je izolacija prostorije, a i cijele kuće, čime se griju ostale prostorije, prizemlje ili sprat, šta znači "extra hladno"?
Aeri+ 18ka ima vanjsku od 33,5kg i to djeluje premalo.
Moderator: anex
Dok se ne jave još rovac, ermin...daj još koji podatak.
Oasis se izgleda i ne proizvodi u snazi 18, samo 9 i 12ke.edva wrote: ↑10/12/2024 09:53 Pozdrav ekipa,
Koju bi preporučili od ove 3 klime:
1. Mide Breezeless E 18ka
2. Midea Oasis
3. LG S18EQ
Prostor za sve klime svakako prevelik (opisao sam ga 2-3 stranice unazad) tako da ih neće gušit prostorija nego će vjerovatno i nedostajati. Breezeless nije previše skupa, Oasis kao što se ovdje preporučuje dobra cijena ako i dalje traje ova akcija, a LG ima na BHtelekomu pa se može lagano otplaćivati.
Izolacija iskreno ne znam ni sam nema ništa posebno, prizemlje kuće je u pitanju a gore je sprat na čijem plafonu je kamena vuna, otvori su pvc, na podu parket, 'extra hladno' znači da je hladno kad se uđe u kuću jer sad trenutno niko tu ne živi, ali ono, hladnije je u kući nego vani.
player_ wrote: ↑10/12/2024 01:36 @igix
Provjeri je li ova jos uvijek na ovoj akciji
https://olx.ba/artikal/64009139
Ermin je vec spominjao za ovu klimu a i citao sam na drugim forumima da je midea oasis plus aka vivax aeyi dobra klima pogotovo za ovu cijenu 1667 tesko da moze bolje...
Bude na ekupi takodje sf35veh cesto na akciji oko 1450 sad je li dovoljno jaka pitanje je...
Ne znam da li se to toliko osjeti tj. da li pravi prevelike razlike u temp. dok se pali gasi i da li je to toliki problem, jesu ljudi prijavljivali ili?? Ali ti misliš da bi Vivax 5kW aeri grijala to?Ermin ZM wrote: ↑10/12/2024 06:50 Za ovu cijenu ova Oasis je odlicna. 7.2 kwh max snaga. Dosta veca od onog vivaxa 18 ke. Ovo je Midein model namijenjen za skandinavske zemlje
Aeri18ku nikako u 25 kvadrata. Previsok prag donje modulacije, cim bi bilo malo toplije 77 puta bi se dnevno palila-gasila. Grijala bi ona al komfor 0 bodova.
Ti u mostaru i hoces da stavis 18ku aeri u 25 kvadrataIdemedosumom wrote: ↑11/12/2024 15:11 Meni je raja prije kupovine dosta pricala o donjoj modulaciji. Meni u praksi nesto visa modulacija na Takai 50 ne smeta, ni ne zapazam da se klima pali/gasi. Apsolutno ne osjetim pad temperature izmedju faza rada i odmora.
Ma to su max snage u posebnim uslovima i vjerovatno kratkotrajne, nominalna je prava i taj drugi oglas je napisao.Ali meni sad nije jasna jedna stvar kod ove klime: piše da je 3,5kw klima a onda kapacitet hlađenja je 4,8kw a grijanja 7kw??Pa kako je onda to klima od 3,5kw??
![]()
Nabavio termostat i stavio u sobu. Klima cijeli dan podešena na 26c a termostat pokaziva 19.Idemedosumom wrote: ↑07/12/2024 09:04Doživljaj toplote je subjektivan. Ne možeš temp. mjeriti odjećom koju nosiš. Imaš li sobni termostat?Elubrylla wrote: ↑06/12/2024 19:40 Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
Imam jednu ideju šta bi ovo moglo biti. Da li se možda radi o prostoru koji dugo nije bio zagrijavan? Ako jeste onda je sve hladno i zidovi i namještaj itd...klima onda ne može brzo to ugrijat jer iako ugrije zrak sve ostalo je još hladno pa nema efekta kao kad je sve ugrijano a za to treba više vremena, u biti treba klima grijati recimo 24h da se sve zagrije a poslije toga ćeš lako zagrijat brže kad ti treba kad si tu.Elubrylla wrote: ↑11/12/2024 22:40Nabavio termostat i stavio u sobu. Klima cijeli dan podešena na 26c a termostat pokaziva 19.Idemedosumom wrote: ↑07/12/2024 09:04Doživljaj toplote je subjektivan. Ne možeš temp. mjeriti odjećom koju nosiš. Imaš li sobni termostat?Elubrylla wrote: ↑06/12/2024 19:40 Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
Pa reče @Peugeot2008 da ni to nije dovoljna klima nego da trebam gledat nešto ozbiljnije. I ja sam mislio da bi trebala bit dovoljna manja, pogledaj moje postove prije.
Da, taj dio si u pravu. Radi se o prostoru koji uopce nije bio grijan. Ali evo postavljena je vec ima 7-8 dana, valjda bi ugrijala do sada. Ostavit cu konstantno 26c pa vidit hoce li bit promjene. Iz servisa dosli jednom i pretpostavili da je manjak plina u sistemu pa su dopunili i rekli da zovem ako ne bude promjene. Za sad ne vidim nikakav napredak..igix wrote: ↑11/12/2024 22:49Imam jednu ideju šta bi ovo moglo biti. Da li se možda radi o prostoru koji dugo nije bio zagrijavan? Ako jeste onda je sve hladno i zidovi i namještaj itd...klima onda ne može brzo to ugrijat jer iako ugrije zrak sve ostalo je još hladno pa nema efekta kao kad je sve ugrijano a za to treba više vremena, u biti treba klima grijati recimo 24h da se sve zagrije a poslije toga ćeš lako zagrijat brže kad ti treba kad si tu.Elubrylla wrote: ↑11/12/2024 22:40Nabavio termostat i stavio u sobu. Klima cijeli dan podešena na 26c a termostat pokaziva 19.Idemedosumom wrote: ↑07/12/2024 09:04
Doživljaj toplote je subjektivan. Ne možeš temp. mjeriti odjećom koju nosiš. Imaš li sobni termostat?
Vracaj tu klimu dok imas garanciju kakvo dosipanje plina i 19 stepeni da ne moze zagrijati.To svaka 12-ka treba da ugrije na temperaturu koju hoces.Nikad nemoj u hladan prostor povecavati temperaturu na 26-30 jer radi maksimalnom snagom i ide u defrost cesce.Postepeno povecavaj temperaturu i ne gasi klimu nikako.Elubrylla wrote: ↑11/12/2024 22:55Da, taj dio si u pravu. Radi se o prostoru koji uopce nije bio grijan. Ali evo postavljena je vec ima 7-8 dana, valjda bi ugrijala do sada. Ostavit cu konstantno 26c pa vidit hoce li bit promjene. Iz servisa dosli jednom i pretpostavili da je manjak plina u sistemu pa su dopunili i rekli da zovem ako ne bude promjene. Za sad ne vidim nikakav napredak..igix wrote: ↑11/12/2024 22:49Imam jednu ideju šta bi ovo moglo biti. Da li se možda radi o prostoru koji dugo nije bio zagrijavan? Ako jeste onda je sve hladno i zidovi i namještaj itd...klima onda ne može brzo to ugrijat jer iako ugrije zrak sve ostalo je još hladno pa nema efekta kao kad je sve ugrijano a za to treba više vremena, u biti treba klima grijati recimo 24h da se sve zagrije a poslije toga ćeš lako zagrijat brže kad ti treba kad si tu.
Hebo vlagu kad ti je dnevna temp 10+ jos uvijek u mostaru, mozes ugrijat sa on off klimomigix wrote: ↑11/12/2024 22:49Pa reče @Peugeot2008 da ni to nije dovoljna klima nego da trebam gledat nešto ozbiljnije. I ja sam mislio da bi trebala bit dovoljna manja, pogledaj moje postove prije.
Jesam u Mostaru ali ovo je kuća pored rijeke i dosta je vlage u zraku a rekoše ovdje da je vlaga za klimu gora nego minus.
Jesi li bio prisutan kad su dopunjavali.Elubrylla wrote: ↑11/12/2024 22:55Da, taj dio si u pravu. Radi se o prostoru koji uopce nije bio grijan. Ali evo postavljena je vec ima 7-8 dana, valjda bi ugrijala do sada. Ostavit cu konstantno 26c pa vidit hoce li bit promjene. Iz servisa dosli jednom i pretpostavili da je manjak plina u sistemu pa su dopunili i rekli da zovem ako ne bude promjene. Za sad ne vidim nikakav napredak..igix wrote: ↑11/12/2024 22:49Imam jednu ideju šta bi ovo moglo biti. Da li se možda radi o prostoru koji dugo nije bio zagrijavan? Ako jeste onda je sve hladno i zidovi i namještaj itd...klima onda ne može brzo to ugrijat jer iako ugrije zrak sve ostalo je još hladno pa nema efekta kao kad je sve ugrijano a za to treba više vremena, u biti treba klima grijati recimo 24h da se sve zagrije a poslije toga ćeš lako zagrijat brže kad ti treba kad si tu.