bumerangss wrote: ↑09/12/2024 07:13
Hakiz wrote: ↑08/12/2024 22:58
banjaluka078 wrote: ↑08/12/2024 22:42
Čitam neke i fakant ne kontam čemu im služe frižideri ili plakari, imaju li kesicu makarona/riže ili sapun "na zalihama"? Povrće, meso, pile u zamrzivaču? Fakat, kako funkcioniše to neko obično spremanje ručka...svakog dana skontaš šta ti treba, pa to odeš kupiti?
Ja jednom mjesečno, obično poslije plate, idem u veliku kupovinu i onda samo navratim po voće/povrće ili jaja i mliječne proizvode kad mi treba. Da se sad desi neki lockdown, mislim da nekih 7 dana uopšte ne bismo morali ići u prodavnicu.
Oni koji nemaju platu ne mogu praviti zalihe. Ni sedmične, kamoli mjesečne. Oni ujutro skontsju šta im je taj dan jeftinihe za ručak.
A takvih je puno u ovoj državi.
Vala u svom komšiluku u Sarajevu ja ne znam nijednog takvog da nema mjesecna primanja pa makar to bila minimalna penzija 570 KM
U Sa treba se priznati ima posla ko hoce da radi i to sad da bira i da ne strahuje hoce lo ga "gazda" otpustiti jer odmah sutra moze naci drugi posao. I narod fino živi, 170000 je registrovanih auta u Sa. Ja sam jedan od rijetkih koji javnim prevozom ide na posao
I dalje se puše skupe cigarete, i dalje se svi solidno oblace... ima se hvala Bogu
Da ako si mlad i zdrav.
Ne ako ti je više od 50 i bolestan si, invalid itd. Zaposliš se, radiš 20-30 godina, tokom života si prošao svašta, razbolio se, postao invalid, možda si bio bolestan ili invalid i prije posla, ali bio si mlad pa si mogao izdržati. Jednog dana ostaneš bez posla. Možda upravo zbog te bolesti ili invalidnosti, jer više nisi mlad pa ti bolest/invalidnost uz starost prave problem. Počnu problemi na poslu, dočekaju da napraviš doovljno grešaka da ti daju otkaz ili skontaju da bi neko drugi mogao bolje od tebe raditi i dobiješ otkaz kao tehnološki višak. Da ih ne možeš tužiti u slučaju tehnolokog viška ukinu tvoje radno mjesto, izmisle drugo koje u praksi obavlja poslove koje si ti radio, ali formalno nije to tvoje radno mjesto.
I sada si nezaposlena stara i bolesna/invalidna osoba. Treba ti još 10-15 godina do prava na penziju. Šta god teorija rekla, u praksi si neupošljiv, ja prvi, a i svi drugi, ne bismo takvu osobu zaposlili kada ima na tržištu mladih i zdravih. Firme nisu socijalne ustanove.
A ako ti je više od 50 i invalid si, primanja su ti puno manja nego ako si penzioner. Invalidnine i socijale pomoći su bijedne u odnosu na penzije, pogotovo plate. A do plate nećeš doći, niko neće zaposliti starog bolesnika ili invalida. Ma, ako ti je više od 50 a zdrav si ili ako mlad ali bolestan ili invalid si za malo većom invalidnosti, skoro sigurno nećeš dobiti posao. Tako da reći da posla ima za svakoga ko hoće raditi je netačno.
Da nije tako, ne bi postojale narodne kuhinje, svi bi imali dovoljno da sami sebi kupuju i kuhaju hranu.
Sada ti nekako skupiš 300, 400, možda čak i 500 KM mjesečno da preživljavaš. Imaš možda djecu koja mogu nešta odvojiti za tebe pa uz invalidnine, socijlna davaanja, subvencije itd možeš da platiš račune i da ti ostane 100 KM mjesečno za hranu, ijekove, odjeću, obuću itd. A ko kaže da imaš djecu? Pa ti neko da veš mašinu staru 20 godina, sebi kupio novu i tebi da pomogne, a njoj se pokvari dio koji košta ne 20 kao što neko reče, nego 100, 200 KM. I ako kažeš da je tu mašinu bolje baciti nego popravljati, onda svakako nemaš za novu, a nema neko da kupuje novu pa da tebi da staru. A kada se hraniš u kuhinji ili si u situaciji da to ne moraš, ali si blizu da pređeš tu granicu, i 20 KM za popravak je puno. To moraš odbiti od hrane i lijekova. Od računa za struju, vodu, grijanje itd koje moraš platiti, ako ne platiš na kraju možda ostaneš bez krova nad glavom. Pa je lakše odreći se i hrane nego ne platiti račun. Ovako si samo gladan, a onako si i gladan i na ulici. E, da, ne žive svi u stanovima od 100 kvadrata da ih prodaju pa kupe one od 40. Siromašni žive i u stanovima od 50 kvadrata koji su zbog neodržavanja uzrokovanog siromaštvom u takvom stanju da kada bi ih prodali ne bi imali dovoljno za stanove od 30 kvadrata. Pa i da nisu ni ti stanovi posebno dobri. A žive i u 30 kvadrata, pa nema kombinacije prodaje s kojom ne bi ostali na ulici.
Ionako se mašine kupuju kada postanu nepopravljive, ne zbog hira, pa je malo vjerovatno da neko ima staru mašnu koja radi da ti može pokloniti kada kupi sebi novu.
U ovakvim temama svi svoju situaciju projektuju na ostatak svijeta, ne pokušavaju vidjeti kako je drugima, a uz to stvore mišljenje bez uporišta ili ako ga imaju onda je stvoreno na osnovu toga kako je njima i onda ga brane odbacujući sve podatke koji bi to mišljenje moglo promijeniti.
Ili, kratko, sit gladnom ne vjeruje.
Zato je sva ova priča, u suštini, šuplja.