INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#21151 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Hakiz wrote: 08/12/2024 22:58
banjaluka078 wrote: 08/12/2024 22:42 Čitam neke i fakant ne kontam čemu im služe frižideri ili plakari, imaju li kesicu makarona/riže ili sapun "na zalihama"? Povrće, meso, pile u zamrzivaču? Fakat, kako funkcioniše to neko obično spremanje ručka...svakog dana skontaš šta ti treba, pa to odeš kupiti?
Ja jednom mjesečno, obično poslije plate, idem u veliku kupovinu i onda samo navratim po voće/povrće ili jaja i mliječne proizvode kad mi treba. Da se sad desi neki lockdown, mislim da nekih 7 dana uopšte ne bismo morali ići u prodavnicu.
Oni koji nemaju platu ne mogu praviti zalihe. Ni sedmične, kamoli mjesečne. Oni ujutro skontsju šta im je taj dan jeftinihe za ručak.

A takvih je puno u ovoj državi.
Vala u svom komšiluku u Sarajevu ja ne znam nijednog takvog da nema mjesecna primanja pa makar to bila minimalna penzija 570 KM
U Sa treba se priznati ima posla ko hoce da radi i to sad da bira i da ne strahuje hoce lo ga "gazda" otpustiti jer odmah sutra moze naci drugi posao. I narod fino živi, 170000 je registrovanih auta u Sa. Ja sam jedan od rijetkih koji javnim prevozom ide na posao
I dalje se puše skupe cigarete, i dalje se svi solidno oblace... ima se hvala Bogu
Sanjarko

#21152 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

bumerangss wrote: 09/12/2024 07:13
banjaluka078 wrote: 08/12/2024 22:42 Čitam neke i fakant ne kontam čemu im služe frižideri ili plakari, imaju li kesicu makarona/riže ili sapun "na zalihama"? Povrće, meso, pile u zamrzivaču? Fakat, kako funkcioniše to neko obično spremanje ručka...svakog dana skontaš šta ti treba, pa to odeš kupiti?
Ja jednom mjesečno, obično poslije plate, idem u veliku kupovinu i onda samo navratim po voće/povrće ili jaja i mliječne proizvode kad mi treba. Da se sad desi neki lockdown, mislim da nekih 7 dana uopšte ne bismo morali ići u prodavnicu.
Oni koji nemaju platu ne mogu praviti zalihe. Ni sedmične, kamoli mjesečne. Oni ujutro skontsju šta im je taj dan jeftinihe za ručak.

Vala u svom komšiluku u Sarajevu ja ne znam nijednog takvog da nema mjesecna primanja pa makar to bila minimalna penzija 570 KM
U Sa treba se priznati ima posla ko hoce da radi i to sad da bira i da ne strahuje hoce lo ga "gazda" otpustiti jer odmah sutra moze naci drugi posao. I narod fino živi, 170000 je registrovanih auta u Sa. Ja sam jedan od rijetkih koji javnim prevozom ide na posao
I dalje se puše skupe cigarete, i dalje se svi solidno oblace... ima se hvala Bogu
Cure pare drugdje svi koji imaju mala primanja, na hranu tj potrebstine najvise, ima neko ekonomsko pravilo da sto manja primanja imaju ljudi to su im veci izdatci na hranu/potrebstine i sto sta drugo.

Ne znam kako se zove to pravilo, mozda nije pravilo ali jest nesto. Ekonomija siromasnih ili tako nekako se zove.

A penzije u SA svi vecinom imaju vece. Ili su ih zaradili da ih imaju vece, ili su zaradili u inostranstvu pa i od tamo primaju penzije. Uglavnom penzioneri mnogi u SA stoje bolje nego u drugim dijelovima nam domovine.

Jos ko ima djecu itd da salju dotacije uspijeva da prezivi ovu inflaciju koja istina nije hiperinflacija, ali nije ni obicna inflacija.

U manjim sredinama i manjim stambenim objektima se nema gdje stvarati zalihe bilo cega cak i ko ima neka primanja.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21153 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Privid blagostanja. Što veća sirotinja, veća je želja za pokazivanjem.

I ne žive svi u Sarajevu... :oops:
akcija007

#21154 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Para ima definitivno a ima i teskih socijalnig slucajeva.
Mi koji radimo za platu mjesecno smo u prosjeku .
Ja sam cesto na putu dobijam dnevnice koje Vracam nazad u potrosnju. Sada sam npr kupio da se pocastimo u Hrvatskoj Kras drazeji 250 grama 10,50 eur ( ne znam ima li ih kod nas)

Dosta ljudi radi online za strance pa platu dobiju u brutto na Pioneer karticu i ima cijeli brutto za potrosnju
Cracked

#21155 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Cracked »

Sanjarko wrote: 09/12/2024 07:23

Cure pare drugdje svi koji imaju mala primanja, na hranu tj potrebstine najvise, ima neko ekonomsko pravilo da sto manja primanja imaju ljudi to su im veci izdatci na hranu/potrebstine i sto sta drugo.

Ne znam kako se zove to pravilo, mozda nije pravilo ali jest nesto. Ekonomija siromasnih ili tako nekako se zove.

A penzije u SA svi vecinom imaju vece. Ili su ih zaradili da ih imaju vece, ili su zaradili u inostranstvu pa i od tamo primaju penzije. Uglavnom penzioneri mnogi u SA stoje bolje nego u drugim dijelovima nam domovine.

Jos ko ima djecu itd da salju dotacije uspijeva da prezivi ovu inflaciju koja istina nije hiperinflacija, ali nije ni obicna inflacija.

U manjim sredinama i manjim stambenim objektima se nema gdje stvarati zalihe bilo cega cak i ko ima neka primanja.
da, zato se kaze skupo je biti siromasan. Koliko ljudi kupuje mobitele i televizore na rate. A ne samo da ih to skuplje dodje nego vecinom uzimaju sa mjesta gdje im je cijena svakako skuplja. Na kraju plati tv ili mobitel po 400-600km skuplje. Svima ista prica (i ko ima i nema) lakse mi dati po 70km mjesecno nego odjednom 1500km. Nemam 1500km. Brate, stripi se pa te pare na stranu pa onda kupi negdje gdje jeftinije. KAd mi kaze nekom treba odmah a nema. Kome? sta ves masina se pokvarila ne moze se popraviti? Rerna? ma jok 99% slucajeva to je novi mobitel ili televizor a stari jos radi. Znaci strpi se pa kupi i proci ces jeftinije...a jok mora odmah. Pa odna tako 10 stvari otplacuje i kuka kako nema. Cim nesto otplati odmah novo na rate kupuje. I tako u krug

Neko rece ovdje se puse skupe cigare. Insteresantno ali u bogatim drzavama najveca fukara pusi gdje su cigare i po 20-30km.
Dilibus

#21157 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dilibus »

Trappist wrote: 08/12/2024 17:26
Domaci izdajnik wrote: 08/12/2024 16:11 Sve osim goriva, cigareta i žvaki ko kupuje na pumpi je levat :oops:
i kondoma :D
Kondome koriste levati
vjeshalica

#21158 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

nepass1 wrote: 08/12/2024 23:19
banjaluka078 wrote: 08/12/2024 23:02

Takvi definitivno ne idu kupiti 300g mesa nedjeljom na pumpu. Niti bilo šta drugo.
Jer košta više nego u prodavnici. I ne samo ljudi slabijeg stanja, nego uopšte.
Ma slabo ko ide na pumpe, danas sam bio 1h na ep stup, mozda najprometnija pumpa u bih i slabo ko sta kupuje. Jedna zena bila parkirala sa strane i izasla sa kesom. Ostalo je sipa gorivo i kupi zvake usput
Samo budale se snadbjevaju na pumpama. Za 6 dana u sedmici uvijek mogu naci vremena da kupe te cigare i zvake jer ugl na pumpi nema nista ozbiljno za kupiti
nepass1

#21159 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Niko ziv se ne snadbjeva na pumpi, nije snadbjevanje cips, kola i tecnost za brisace
fortaleza

#21160 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Al takav način ustvari je na kraju i najskuplji jer doslovno svakodnevno trošiš dio vremena za odlazak u trgovinu.

I to kažem ja koji kupuje na tjednoj, a ne mjesečnoj bazi i zaletim se u trgovinu kad vidim da imam tri glavna sastojka za ručak i fali još jedan, tako da sam u trgovini 1-2 tjedno sigurno.

Ma ekipa se samo žali zbog komoditeta i lokalne trgovine koja sad odjednom ne radi nedjeljom.
fortaleza

#21161 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Cracked wrote: 09/12/2024 08:38
Sanjarko wrote: 09/12/2024 07:23 Cure pare drugdje svi koji imaju mala primanja, na hranu tj potrebstine najvise, ima neko ekonomsko pravilo da sto manja primanja imaju ljudi to su im veci izdatci na hranu/potrebstine i sto sta drugo.

da, zato se kaze skupo je biti siromasan. Koliko ljudi kupuje mobitele i televizore na rate. A ne samo da ih to skuplje dodje nego vecinom uzimaju sa mjesta gdje im je cijena svakako skuplja. Na kraju plati tv ili mobitel po 400-600km skuplje. Svima ista prica (i ko ima i nema) lakse mi dati po 70km mjesecno nego odjednom 1500km. Nemam 1500km. Brate, stripi se pa te pare na stranu pa onda kupi negdje gdje jeftinije. KAd mi kaze nekom treba odmah a nema. Kome? sta ves masina se pokvarila ne moze se popraviti? Rerna? ma jok 99% slucajeva to je novi mobitel ili televizor a stari jos radi. Znaci strpi se pa kupi i proci ces jeftinije...a jok mora odmah. Pa odna tako 10 stvari otplacuje i kuka kako nema. Cim nesto otplati odmah novo na rate kupuje. I tako u krug

Neko rece ovdje se puse skupe cigare. Insteresantno ali u bogatim drzavama najveca fukara pusi gdje su cigare i po 20-30km.
Ne samo to, nego se i stara tehnika može napraviti da radi dosta bolje nego inače.

Na računulu se može nadograditi procesor, ram, disk.
Na mobitelu instalirati noviji custom rom.
Na staroj veš mašini promjeniti neki dio od 20 KM.
Koristiti stariji monitor slabije rezolucije.
Kupiti automobil koji manje troši shodno potrebama, i promjeniti mu gume, a ne BMW ćelavih guma.
Koristiti automobil racionalno.
Hranu na akciji i po hranjivim vrijednostima (obična ciabbata 1.2 eura, komad kruha :roll: ), to je 4-6 jaja domaćih.
Gasiti nepotrebna svjetla.
Ostavljati mjesečno sa strane za ljetovanje, a ne dizati kredit.

Mada vjerujem da većina ljudi i živi tako.
elk

#21162 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elk »

Mi nakon rata stalno imamo u kuci vrecu brasna, 5 litara ulja, secera, makarona, rize, krompira, luka, konzervi, dzemova....zamrzivac pun. kako se sve trosi, tako se nadopunjuje opet. 50 litara vode u podrumu se valjda podrazumjeva ...

Ovi domacini sto bas u nedjelju ostanu "bez svega" i nemaju sta da jedu nek zapale stan.
Hakiz

#21163 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 09/12/2024 00:14 Hakiz najjaci
Njemu nije isto 7 dana puta 10 KM i odjednom 70 KM za 7 dana :lol: :lol: :lol:

Mislim da se ovdje jedno 95% trola oko ove neradne nedjelje i da se bezveze pise.
Ko je domacin,on uvijek ima i zalihu hrane i zalihu potrepstina i zalihu mesa i svega ostalog i moze zivjeti normalno danima da ne ode u prodavnicu.
Ko je fukara,on nema nikada nista i nece nikada nista ni imati,jer zivi takvim zivotom.
I ovo nema veze sa primanjima ljudi,nego jednostavno,nisu neki sposobni da organizuju ni svoj licni zivot a kamoli zivot porodice.
Logika kod mnogih ne radi...milion puta sam se svojim ocima uvjerio u to i onda kada sami ne znaju,krive sve druge.
Evo sada je "neradna nedjelja" kriva za sve licne probleme mnogih :lol: :lol:
Neće potrošiti 10 KM dnevno svaki dan.
Naslovnica

#21164 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

elk wrote: 09/12/2024 09:39 Mi nakon rata stalno imamo u kuci vrecu brasna, 5 litara ulja, secera, makarona, rize, krompira, luka, konzervi, dzemova....zamrzivac pun. kako se sve trosi, tako se nadopunjuje opet. 50 litara vode u podrumu se valjda podrazumjeva ...

Ovi domacini sto bas u nedjelju ostanu "bez svega" i nemaju sta da jedu nek zapale stan.
Koji će ti Q vreća brašna i 5 litara ulja stalno, imaš pekaru, živiš u Džepima?
1Dante1

#21165 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

Gdje u stanu držite sve to? Ko u stanu ima zsmrzivac pored frižidera, kao u kućama?
vjeshalica

#21166 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Pola fridzider pola zamrzivac ili frizider i odvojena skrinja. Gdje je puno ljudi isplati se imati skrinju, u stanu tesko da znam da iko ima skrinju
Haris.ba

#21167 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 09/12/2024 10:44 Pola fridzider pola zamrzivac ili frizider i odvojena skrinja. Gdje je puno ljudi isplati se imati skrinju, u stanu tesko da znam da iko ima skrinju
Skrinja se isplati ako imas da koljes i kupujes. Ili ako se bavis kakvom poljoprivredom. Inace, ne znam.
Hakiz

#21168 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Da ako si mlad i zdrav.

Ne ako ti je više od 50 i bolestan si, invalid itd. Zaposliš se, radiš 20-30 godina, tokom života si prošao svašta, razbolio se, postao invalid, možda si bio bolestan ili invalid i prije posla, ali bio si mlad pa si mogao izdržati. Jednog dana ostaneš bez posla. Možda upravo zbog te bolesti ili invalidnosti, jer više nisi mlad pa ti bolest/invalidnost uz starost prave problem. Počnu problemi na poslu, dočekaju da napraviš doovljno grešaka da ti daju otkaz ili skontaju da bi neko drugi mogao bolje od tebe raditi i dobiješ otkaz kao tehnološki višak. Da ih ne možeš tužiti u slučaju tehnolokog viška ukinu tvoje radno mjesto, izmisle drugo koje u praksi obavlja poslove koje si ti radio, ali formalno nije to tvoje radno mjesto.

I sada si nezaposlena stara i bolesna/invalidna osoba. Treba ti još 10-15 godina do prava na penziju. Šta god teorija rekla, u praksi si neupošljiv, ja prvi, a i svi drugi, ne bismo takvu osobu zaposlili kada ima na tržištu mladih i zdravih. Firme nisu socijalne ustanove.

A ako ti je više od 50 i invalid si, primanja su ti puno manja nego ako si penzioner. Invalidnine i socijale pomoći su bijedne u odnosu na penzije, pogotovo plate. A do plate nećeš doći, niko neće zaposliti starog bolesnika ili invalida. Ma, ako ti je više od 50 a zdrav si ili ako mlad ali bolestan ili invalid si za malo većom invalidnosti, skoro sigurno nećeš dobiti posao. Tako da reći da posla ima za svakoga ko hoće raditi je netačno.

Da nije tako, ne bi postojale narodne kuhinje, svi bi imali dovoljno da sami sebi kupuju i kuhaju hranu.

Sada ti nekako skupiš 300, 400, možda čak i 500 KM mjesečno da preživljavaš. Imaš možda djecu koja mogu nešta odvojiti za tebe pa uz invalidnine, socijlna davaanja, subvencije itd možeš da platiš račune i da ti ostane 100 KM mjesečno za hranu, ijekove, odjeću, obuću itd. A ko kaže da imaš djecu? Pa ti neko da veš mašinu staru 20 godina, sebi kupio novu i tebi da pomogne, a njoj se pokvari dio koji košta ne 20 kao što neko reče, nego 100, 200 KM. I ako kažeš da je tu mašinu bolje baciti nego popravljati, onda svakako nemaš za novu, a nema neko da kupuje novu pa da tebi da staru. A kada se hraniš u kuhinji ili si u situaciji da to ne moraš, ali si blizu da pređeš tu granicu, i 20 KM za popravak je puno. To moraš odbiti od hrane i lijekova. Od računa za struju, vodu, grijanje itd koje moraš platiti, ako ne platiš na kraju možda ostaneš bez krova nad glavom. Pa je lakše odreći se i hrane nego ne platiti račun. Ovako si samo gladan, a onako si i gladan i na ulici. E, da, ne žive svi u stanovima od 100 kvadrata da ih prodaju pa kupe one od 40. Siromašni žive i u stanovima od 50 kvadrata koji su zbog neodržavanja uzrokovanog siromaštvom u takvom stanju da kada bi ih prodali ne bi imali dovoljno za stanove od 30 kvadrata. Pa i da nisu ni ti stanovi posebno dobri. A žive i u 30 kvadrata, pa nema kombinacije prodaje s kojom ne bi ostali na ulici.

Ionako se mašine kupuju kada postanu nepopravljive, ne zbog hira, pa je malo vjerovatno da neko ima staru mašnu koja radi da ti može pokloniti kada kupi sebi novu.

U ovakvim temama svi svoju situaciju projektuju na ostatak svijeta, ne pokušavaju vidjeti kako je drugima, a uz to stvore mišljenje bez uporišta ili ako ga imaju onda je stvoreno na osnovu toga kako je njima i onda ga brane odbacujući sve podatke koji bi to mišljenje moglo promijeniti.

Ili, kratko, sit gladnom ne vjeruje.

Zato je sva ova priča, u suštini, šuplja.
elk

#21169 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elk »

Pa kad su vam mali stanovi :D kod nas u dzepima :D zene prave domaci hljeb. Pitu i kolace. Cak i domacu tjesteninu. Iz nasih pekara samo bolest i kurcev kvalitet izlaze.

Kakva skrinja, pola pola frizider veliki. Ostalo u podrum. Ja imam malo veci :D Ulozis u ozbiljna vrata protiv klosara i prst u uho. I dalje ne kontam kako neko ostane bez hrane zbog jednog dana.
bumerangss

#21170 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

1Dante1 wrote: 09/12/2024 10:38 Gdje u stanu držite sve to? Ko u stanu ima zsmrzivac pored frižidera, kao u kućama?
Ja imam špajz (ostavu) 1x2m sa policama gdje može stati hrane u vrijednisti 7000KM
breuer

#21171 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by breuer »

ne znam zašto ljudima preko 50 godina odmah sugerišeš invalidnost...i ne znam vala ko bi danas prije dao posao mladom juncu koji odmah gleda kako se ogradit od posla i valjat sindikalnu priču, a nema ni pripravnički, pored radnika sa top iskustvom i radnim navikama stečenim u ranijem vremenu...

žena mi je rukovodilac jednog sektora nebitno, par ljudi, muku muči sa mladim radnicama, te neće radit, ne već je radila jutros, te mahala preko vibera...da te mozak zaboli na koje su sve varijante spremni...
bumerangss

#21172 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Haris.ba wrote: 09/12/2024 10:46
vjeshalica wrote: 09/12/2024 10:44 Pola fridzider pola zamrzivac ili frizider i odvojena skrinja. Gdje je puno ljudi isplati se imati skrinju, u stanu tesko da znam da iko ima skrinju
Skrinja se isplati ako imas da koljes i kupujes. Ili ako se bavis kakvom poljoprivredom. Inace, ne znam.
Po meni sama škrinja se ne isplati jer troši pofino struje, ali imam frižider 180cm i pola dole su 4 ladice zamrzivac a pola gore je frižider. Uvijek je pun i stalno imam zamrznuto faširano meso oko 5 x 200g
Fileta pilecih oko 2 kg, povrča za supu, quatro sladoled :mrgreen: ...
Obavezno 2 narezana hljeba koji kad izvadis iz zamrzivaca samo poredam kriške na tepsiju i na sobnoj temp za 30 minuta je kao tek kupljen
nepass1

#21173 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

elk wrote: 09/12/2024 11:21 Pa kad su vam mali stanovi :D kod nas u dzepima :D zene prave domaci hljeb. Pitu i kolace. Cak i domacu tjesteninu. Iz nasih pekara samo bolest i kurcev kvalitet izlaze.

Kakva skrinja, pola pola frizider veliki. Ostalo u podrum. Ja imam malo veci :D Ulozis u ozbiljna vrata protiv klosara i prst u uho. I dalje ne kontam kako neko ostane bez hrane zbog jednog dana.
Ne ostane nimo bez hrane ali prahne ti cips ili sta znam pivo i moras na benzinsku. Slabo ko ostane bez mlijeka, maslaca i sl. Bar tako mislim.
Crni cvijet

#21174 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Crni cvijet »

Hakiz wrote: 09/12/2024 10:50

Da ako si mlad i zdrav.

Ne ako ti je više od 50 i bolestan si, invalid itd. Zaposliš se, radiš 20-30 godina, tokom života si prošao svašta, razbolio se, postao invalid, možda si bio bolestan ili invalid i prije posla, ali bio si mlad pa si mogao izdržati. Jednog dana ostaneš bez posla. Možda upravo zbog te bolesti ili invalidnosti, jer više nisi mlad pa ti bolest/invalidnost uz starost prave problem. Počnu problemi na poslu, dočekaju da napraviš doovljno grešaka da ti daju otkaz ili skontaju da bi neko drugi mogao bolje od tebe raditi i dobiješ otkaz kao tehnološki višak. Da ih ne možeš tužiti u slučaju tehnolokog viška ukinu tvoje radno mjesto, izmisle drugo koje u praksi obavlja poslove koje si ti radio, ali formalno nije to tvoje radno mjesto.

I sada si nezaposlena stara i bolesna/invalidna osoba. Treba ti još 10-15 godina do prava na penziju. Šta god teorija rekla, u praksi si neupošljiv, ja prvi, a i svi drugi, ne bismo takvu osobu zaposlili kada ima na tržištu mladih i zdravih. Firme nisu socijalne ustanove.

A ako ti je više od 50 i invalid si, primanja su ti puno manja nego ako si penzioner. Invalidnine i socijale pomoći su bijedne u odnosu na penzije, pogotovo plate. A do plate nećeš doći, niko neće zaposliti starog bolesnika ili invalida. Ma, ako ti je više od 50 a zdrav si ili ako mlad ali bolestan ili invalid si za malo većom invalidnosti, skoro sigurno nećeš dobiti posao. Tako da reći da posla ima za svakoga ko hoće raditi je netačno.

Da nije tako, ne bi postojale narodne kuhinje, svi bi imali dovoljno da sami sebi kupuju i kuhaju hranu.

Sada ti nekako skupiš 300, 400, možda čak i 500 KM mjesečno da preživljavaš. Imaš možda djecu koja mogu nešta odvojiti za tebe pa uz invalidnine, socijlna davaanja, subvencije itd možeš da platiš račune i da ti ostane 100 KM mjesečno za hranu, ijekove, odjeću, obuću itd. A ko kaže da imaš djecu? Pa ti neko da veš mašinu staru 20 godina, sebi kupio novu i tebi da pomogne, a njoj se pokvari dio koji košta ne 20 kao što neko reče, nego 100, 200 KM. I ako kažeš da je tu mašinu bolje baciti nego popravljati, onda svakako nemaš za novu, a nema neko da kupuje novu pa da tebi da staru. A kada se hraniš u kuhinji ili si u situaciji da to ne moraš, ali si blizu da pređeš tu granicu, i 20 KM za popravak je puno. To moraš odbiti od hrane i lijekova. Od računa za struju, vodu, grijanje itd koje moraš platiti, ako ne platiš na kraju možda ostaneš bez krova nad glavom. Pa je lakše odreći se i hrane nego ne platiti račun. Ovako si samo gladan, a onako si i gladan i na ulici. E, da, ne žive svi u stanovima od 100 kvadrata da ih prodaju pa kupe one od 40. Siromašni žive i u stanovima od 50 kvadrata koji su zbog neodržavanja uzrokovanog siromaštvom u takvom stanju da kada bi ih prodali ne bi imali dovoljno za stanove od 30 kvadrata. Pa i da nisu ni ti stanovi posebno dobri. A žive i u 30 kvadrata, pa nema kombinacije prodaje s kojom ne bi ostali na ulici.

Ionako se mašine kupuju kada postanu nepopravljive, ne zbog hira, pa je malo vjerovatno da neko ima staru mašnu koja radi da ti može pokloniti kada kupi sebi novu.

U ovakvim temama svi svoju situaciju projektuju na ostatak svijeta, ne pokušavaju vidjeti kako je drugima, a uz to stvore mišljenje bez uporišta ili ako ga imaju onda je stvoreno na osnovu toga kako je njima i onda ga brane odbacujući sve podatke koji bi to mišljenje moglo promijeniti.

Ili, kratko, sit gladnom ne vjeruje.

Zato je sva ova priča, u suštini, šuplja.
Napisah dugi post gdje sam pokušala još više objasniti ove tvoje riječi. Nestade draft... Elem, ukratko, ko nije doživio ne može da vjeruje. To kažem kao neko ko je sad preko linije, a nekad i sam bio ispod, i ko zna gdje će da bude sutra ili za x godina.
Sanjarko

#21175 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

@Hakiz :kakoste:
Post Reply