Sirija vol. 3
-
Dugarry
#2851 Re: Sirija vol. 3
Stvarno je tesko reci sta se taccno desava.
Meni je od pocetka izgledalo da je Iran od pocetka prihvatio ovakav rasplet.
To sto nisu slali svoje siitske milicije, koje su i odradile posao za Asada ranije, je vise nego cudno.
I njihova trenutna reakcija mi ukazuje na to da su oni prihvatili ovakav scenario.
Ocekujem da ce veza za Hezbollah i dalje biti moguca, samo sto ce sada Turska imati vise uticaja na Libanon i Hezbollah nece moci raditi sta zeli, bez dozvole Turske o kojoj ce ovisiti.
Rusi mozda i ostanu u Siriji, jer te baze Turci mogu koristiti u pregovorima sa Amerima, vezano za YPG.
Mislim da iza ovog svega ne stoji Amerika, nego lokalni akteri.
To sto nisu slali svoje siitske milicije, koje su i odradile posao za Asada ranije, je vise nego cudno.
I njihova trenutna reakcija mi ukazuje na to da su oni prihvatili ovakav scenario.
Ocekujem da ce veza za Hezbollah i dalje biti moguca, samo sto ce sada Turska imati vise uticaja na Libanon i Hezbollah nece moci raditi sta zeli, bez dozvole Turske o kojoj ce ovisiti.
Rusi mozda i ostanu u Siriji, jer te baze Turci mogu koristiti u pregovorima sa Amerima, vezano za YPG.
-
swanfilter
#2852 Re: Sirija vol. 3
Citam danas kako se Assad sasvim udaljio od iranske jednacine i prigrlio Ruse u svakom pogledu. Valjda se iz tog razloga uputio u Moskvu i ne Teheran.
Sada je jasno zasto sitski element prstom nije makeo. Bukvalno se ispisao po Hezbolahu najvise. A isti su platili i vise nego visoku cijenu u Siriji.
I bas bih ga volio upitati, zasto su mu Rusi, iscrpljeni u Ukr, bili oslonac. A znala svaka budala da ne mogu 30% ovaj put.
Vojska mu godinama krvavo sluzila. Razlicite frakcije unutar iste. I umjesto da nakon svega i toliko godina ucvrstis svoju vlast, jer je vecina naroda bila uz tebe, ti sebi ovo dozvolis.
Il se drogiras opasno. Il su sihre u pitanju. Glup ovako ne mozes biti. A nakon prvog ratnog iskustva ...
Sada je jasno zasto sitski element prstom nije makeo. Bukvalno se ispisao po Hezbolahu najvise. A isti su platili i vise nego visoku cijenu u Siriji.
I bas bih ga volio upitati, zasto su mu Rusi, iscrpljeni u Ukr, bili oslonac. A znala svaka budala da ne mogu 30% ovaj put.
Vojska mu godinama krvavo sluzila. Razlicite frakcije unutar iste. I umjesto da nakon svega i toliko godina ucvrstis svoju vlast, jer je vecina naroda bila uz tebe, ti sebi ovo dozvolis.
Il se drogiras opasno. Il su sihre u pitanju. Glup ovako ne mozes biti. A nakon prvog ratnog iskustva ...
- DaysleepeR
#2853 Re: Sirija vol. 3
Bukvalno nicega ovoga sa videa vise nema, sve je laz i krinka.
Poruka prvenstveno ljudima koji misle da je Rusija globalna velesila, kako brzo sve moze nestati.
Poruka prvenstveno ljudima koji misle da je Rusija globalna velesila, kako brzo sve moze nestati.
-
swanfilter
#2854 Re: Sirija vol. 3
Pa danas se pisalo kako je odje...ao Iran, sitski element i njihovu pomoc. I sasvim se okrenuo Rusima.Dugarry wrote: ↑08/12/2024 22:29 Stvarno je tesko reci sta se taccno desava.
- donnie_darko
#2855 Re: Sirija vol. 3
Bezveze se raspravljaš sa ljudima koji, ponavljam, od drveta ne vide šumu.skrbavi-admin wrote: ↑08/12/2024 21:57nisam ljubitelj ni jednih ni drugih ni trevcih al da ti kaem vako otvoreno, pojedi nesto prvo tviks, mars, kinder pa postavi pitanje..... vako si ga udrobio ko poparu a pojma neas sta si htio da pitas.....zilog wrote: ↑08/12/2024 21:51 Samo da priupitam ove ljubitelje jednog negatora genocida, sto je pobjegao kod drugog negatora genocida, da objasne, jos jednom, kako je to Izrael naoruzao i obucio sirijsku opoziciju, ogranak Al-Kaide, ISIL-a, LGBTQ+ specijalce, ili vanzemaljce... (izaberite), da za desetak dana zbrisu iskusnu SAA vojsku?
Onda zamislite, da vam je neko, prije mjesec dana rekao, da sam IDF, sa silom Merkava, F-35, F-15, F-16, dronovima i pticijim mlijekom od naoruzanja i tehnike, to moze uraditi sa Sirijum i Rusima? Koliko dana bi ste se smijali?
Bil' rekli, IDF ne moze pobjediti Hezbolah, a da pobjedi SAA?
Asad jeste zločinac, i da je bogdo sišao sa vlasti još 2011, i da je bogdo narod sirije demokratski izabrao svoje lidere, i da su bogdo ti lideri od Sirije danas napravili najjaču demokratiju na bliskom istoku - Zemlju koja bi bila jaka, moćna, spremna da zaprijeti cionistima, zaštiti palestince itd itd.
Ovako, kako se sve odigralo.. pod punim sponzorstvom mossada - Sirija je ruševina kao i prije, sa još manje vojne moći i spremnosti, sa još manje saveznika koji su spremni da se odupru cionistima. Ne žalim za asadomi njegovim režimom, žalim zbog situacije u kojoj se Izrael našao.
Cionistima su ruke odriješene, od Sirije će da rade šta žele.
-
swanfilter
#2856 Re: Sirija vol. 3
Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Lik kod Amera ima cijenu kao i Bin Laden. Znaci, terorista ....
-
Dugarry
#2857 Re: Sirija vol. 3
Asad odbio pomoc?swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:38Pa danas se pisalo kako je odje...ao Iran, sitski element i njihovu pomoc. I sasvim se okrenuo Rusima.Dugarry wrote: ↑08/12/2024 22:29 Stvarno je tesko reci sta se taccno desava.
Mislim da bi prihvatio pomoc i od crnog djavola, da su mu mogli pomoci.
Zasto bi odbio pomoc i prihvatio da napusti svoju zemlju?
-
Dugarry
#2858 Re: Sirija vol. 3
Razumijem strah, jer je ovo nova situacija i sve su opcije otvorene, pa i ova tvoja.donnie_darko wrote: ↑08/12/2024 22:46Bezveze se raspravljaš sa ljudima koji, ponavljam, od drveta ne vide šumu.skrbavi-admin wrote: ↑08/12/2024 21:57nisam ljubitelj ni jednih ni drugih ni trevcih al da ti kaem vako otvoreno, pojedi nesto prvo tviks, mars, kinder pa postavi pitanje..... vako si ga udrobio ko poparu a pojma neas sta si htio da pitas.....zilog wrote: ↑08/12/2024 21:51 Samo da priupitam ove ljubitelje jednog negatora genocida, sto je pobjegao kod drugog negatora genocida, da objasne, jos jednom, kako je to Izrael naoruzao i obucio sirijsku opoziciju, ogranak Al-Kaide, ISIL-a, LGBTQ+ specijalce, ili vanzemaljce... (izaberite), da za desetak dana zbrisu iskusnu SAA vojsku?
Onda zamislite, da vam je neko, prije mjesec dana rekao, da sam IDF, sa silom Merkava, F-35, F-15, F-16, dronovima i pticijim mlijekom od naoruzanja i tehnike, to moze uraditi sa Sirijum i Rusima? Koliko dana bi ste se smijali?
Bil' rekli, IDF ne moze pobjediti Hezbolah, a da pobjedi SAA?
Asad jeste zločinac, i da je bogdo sišao sa vlasti još 2011, i da je bogdo narod sirije demokratski izabrao svoje lidere, i da su bogdo ti lideri od Sirije danas napravili najjaču demokratiju na bliskom istoku - Zemlju koja bi bila jaka, moćna, spremna da zaprijeti cionistima, zaštiti palestince itd itd.
Ovako, kako se sve odigralo.. pod punim sponzorstvom mossada - Sirija je ruševina kao i prije, sa još manje vojne moći i spremnosti, sa još manje saveznika koji su spremni da se odupru cionistima. Ne žalim za asadomi njegovim režimom, žalim zbog situacije u kojoj se Izrael našao.
Cionistima su ruke odriješene, od Sirije će da rade šta žele.
Ja sa druge strane nisam pesimista. Mislim da je Sirija i sa Asadom bila slaba, da slabije skoro i ne moze biti, tako da tesko da moze gore.
- apsidejzi
#2859 Re: Sirija vol. 3
Bice zanimljivo pratiti jer ameri u ovo izgleda nisu umjesani. Ne znam koliko ce im se svidjeti da se stvari rjesavaju bez njih. Mada opet, ja iskreno mislim da se ni vehabije nisu nadale da ce uzeti sve. Oni su jurisali na Alepo i to im je bio primarni cilj. Kasnije im se omaklo.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
-
swanfilter
#2860 Re: Sirija vol. 3
Danas cijeli clanak o tome kako se udaljio od Irana i sasvim okrenuo Rusima. I kada su mu nudili pomoc, ovi iz Iraka prije svega, odbijao kao da se nista ne desava.Dugarry wrote: ↑08/12/2024 22:47Asad odbio pomoc?swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:38Pa danas se pisalo kako je odje...ao Iran, sitski element i njihovu pomoc. I sasvim se okrenuo Rusima.Dugarry wrote: ↑08/12/2024 22:29 Stvarno je tesko reci sta se taccno desava.
Mislim da bi prihvatio pomoc i od crnog djavola, da su mu mogli pomoci.
Zasto bi odbio pomoc i prihvatio da napusti svoju zemlju?
Isti ti govore o curenju info iz SAA prema Mossadu. I da su tada uvidjeli kako ovom nema spasa. I da vise nema nikakvog smisla nesto pokusavati jer se ovaj pogubio totalno.
Nije Iran bezze ovo dana bio bez komentara.
A sta se je u Damasku desavalo zadnje vrijeme, mozda saznamo nekada.
-
Maliodmene
#2861 Re: Sirija vol. 3
Jolani uziva na CNNu, ne brinite vi za Amerikance, nisu oni budaleapsidejzi wrote: ↑08/12/2024 22:51Bice zanimljivo pratiti jer ameri u ovo izgleda nisu umjesani. Ne znam koliko ce im se svidjeti da se stvari rjesavaju bez njih. Mada opet, ja iskreno mislim da se ni vehabije nisu nadale da ce uzeti sve. Oni su jurisali na Alepo i to im je bio primarni cilj. Kasnije im se omaklo.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
- apsidejzi
#2862 Re: Sirija vol. 3
U medjuvremenu pocinje divljanje i kradja.
- donnie_darko
#2863 Re: Sirija vol. 3
Strah i pesimizam je itekako opravdan.
1. HTS je al-qaeda. Teroristi koje "iz nekog razloga" zapadni mediji odjednom prozvaše pobunjenicima!
2. Izrael je već uletio u Sirijski teritorij i najavili su da se ne miču s tog teritorija. HTS-u ne vidim da je krivo i da žele uraditi nešto povodom toga, čak naprotiv govore kako su prema svim komšijama nastrojeni prijateljski pa čak i prema Izraelu.
3. Izrael evo u 24h uništi sve što je ostalo od vojnog potencijala Sirije. U 24h su unazadili svoje do jučer neprijatelje bar 10-20 godine.
4. Jedini koji su pružaju kakav takav otpor Izraelu - Hezbollah je odsječen od Irana i za par godina ako ne i mjeseci Izraelu je pored Sirije i cijeli Liban na pladnju.
I 5.... Libija sa Gadafijem je bila slaba, sada je već 'mnogo jaka'...
- HarTar
#2864 Re: Sirija vol. 3
Čuj, Bog, Sirija i Bashar? Nigdje naroda u jednačini, i onda se neki čude brzom raspadu sistemaDaysleepeR wrote: ↑08/12/2024 22:38 Bukvalno nicega ovoga sa videa vise nema, sve je laz i krinka.
-
swanfilter
#2865 Re: Sirija vol. 3
Cijeli svijet kako je Sirija docekala slobodu, a sta u slucaju da ovaj sutra naslijedi Assada?apsidejzi wrote: ↑08/12/2024 22:51Bice zanimljivo pratiti jer ameri u ovo izgleda nisu umjesani. Ne znam koliko ce im se svidjeti da se stvari rjesavaju bez njih. Mada opet, ja iskreno mislim da se ni vehabije nisu nadale da ce uzeti sve. Oni su jurisali na Alepo i to im je bio primarni cilj. Kasnije im se omaklo.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Nesto sumnjam da se vidi na mjestu ministra odbrane ili generala buduce SAA.
- Man of steel
#2866 Re: Sirija vol. 3
Al Golani.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Sad je pitanje da li je nadimak dobio po golanskoj visoravni ili po elitnoj izraelskoj jedinici Golani, sve je moguće i ništa me čudilo ne bi.
Rođen u Saudiji, donedavni pripadnik al kaide i čini se idući vladar u siriji jer su ga mediji na zapadu već tako krunisali.
-
swanfilter
#2868 Re: Sirija vol. 3
Pa, dobro. Principi ku...ca ne vrijede ovih dana. Al, hoce li to sutra tek tako objaviti kako nagrada za njegovu glavu vise ne vrijedi i da doticni moze opusteno?Maliodmene wrote: ↑08/12/2024 23:01Jolani uziva na CNNu, ne brinite vi za Amerikance, nisu oni budaleapsidejzi wrote: ↑08/12/2024 22:51Bice zanimljivo pratiti jer ameri u ovo izgleda nisu umjesani. Ne znam koliko ce im se svidjeti da se stvari rjesavaju bez njih. Mada opet, ja iskreno mislim da se ni vehabije nisu nadale da ce uzeti sve. Oni su jurisali na Alepo i to im je bio primarni cilj. Kasnije im se omaklo.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Lik kod Amera ima cijenu kao i Bin Laden. Znaci, terorista ....![]()
Onda se sutra Putin moze vaditi na sudu i da ga uhapse.
- HarTar
#2869 Re: Sirija vol. 3
Evo ga, "uskrsnuo" u Putlerlandu
-
swanfilter
#2870 Re: Sirija vol. 3
Pa, inace kada se drzava spominje, misli se na narod. Oduvijek bilo. Inace bi bilo, poslije Assada-potop.HarTar wrote: ↑08/12/2024 23:07Čuj, Bog, Sirija i Bashar? Nigdje naroda u jednačini, i onda se neki čude brzom raspadu sistemaDaysleepeR wrote: ↑08/12/2024 22:38 Bukvalno nicega ovoga sa videa vise nema, sve je laz i krinka.
![]()
Vidjecemo.
-
swanfilter
#2871 Re: Sirija vol. 3
Zar nije sa Golana rodom? Tako su pisali.Man of steel wrote: ↑08/12/2024 23:09Al Golani.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Sad je pitanje da li je nadimak dobio po golanskoj visoravni ili po elitnoj izraelskoj jedinici Golani, sve je moguće i ništa me čudilo ne bi.
Rođen u Saudiji, donedavni pripadnik al kaide i čini se idući vladar u siriji jer su ga mediji na zapadu već tako krunisali.
Znaci, lik je cak Saudijac? Kukulele ..
- donnie_darko
#2872 Re: Sirija vol. 3
Eto koliko prosjecni Bosanac i Hercegovac zna informacije koje je rako proguglati.Man of steel wrote: ↑08/12/2024 23:09Al Golani.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Al Golani - jer mu je otac sa Golanske visoravni, otac kojeg su cionisti protjerali sa iste.
Rodjen u Rijadu, da. Član Al-Qaede. Zatvorenik u američkim zatvorima za teroriste. Oslobođen od strane nove Iračke vlasti koju su pomogli Amerikanci, zanimljivo TAČNO 2011.
Tada stupa u ISIL! Bori se za islamsku drzavu.
Osniva svoj ogranak Isila. Onda se bori protiv Isila sa svojim ogrankom, zatim postaje ovo što je danas. Hajde sada recite mi ko je to on?
Obični sirijac, sa protesta iz 2011. Sirijac koji je protestovao i samo želio demokratsku Siriju?
Ili pak terorista, kojega amerikanci oslobodiše baš tokom arapskog proljeća? Hmm
-
talijan97
-
swanfilter
#2874 Re: Sirija vol. 3
donnie_darko wrote: ↑08/12/2024 23:26Eto koliko prosjecni Bosanac i Hercegovac zna informacije koje je rako proguglati.Man of steel wrote: ↑08/12/2024 23:09Al Golani.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?
Al Golani - jer mu je otac sa Golanske visoravni, otac kojeg su cionisti protjerali sa iste.
Rodjen u Rijadu, da. Član Al-Qaede. Zatvorenik u američkim zatvorima za teroriste. Oslobođen od strane nove Iračke vlasti koju su pomogli Amerikanci, zanimljivo TAČNO 2011.
Osniva svoj ogranak Isila. Onda se bori protiv Isila sa svojim ogrankom, zatim postaje ovo što je danas. Hajde sada recite mi ko je to on?
Obični sirijac, sa protesta iz 2011. Sirijac koji je protestovao i samo želio demokratsku Siriju?
Ili pak terorista, kojega amerikanci oslobodiše baš tokom arapskog proljeća? Hmm
Hm. Jel mu onda babovina iduci cilj? Trebalo bi da je tako. Ipak su Assadi izdali rodnu grudu ....
- alijagoro
#2875 Re: Sirija vol. 3
Puka slucajnostdonnie_darko wrote: ↑08/12/2024 23:26Eto koliko prosjecni Bosanac i Hercegovac zna informacije koje je rako proguglati.Man of steel wrote: ↑08/12/2024 23:09Al Golani.swanfilter wrote: ↑08/12/2024 22:47 Nego, kakva ce uloga ovog Generala sa Golana biti u novoj Siriji?