Ako ima takvih, sta reci osim da su sami krivi sto su idioti.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Ken_M
#87102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chmoljo
-
BadBoy
#87104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prvom kojem uđu i uzmu ajfon ili galaxy telefon, sony televiziju ili tako neku drugu "luksuznu" stvar (a naš narod voli da se na tim stvarima kurči) da bi namirili dug za upravitlja, naplata će se povećati na preko 90%.
- Chmoljo
#87105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma evo, hajde da bacimo na papir.
naknada za održavanje po kvadratu je 0,25 ako nema lifta i hidroflex postrojenja, a ako ima onda je 0,36.
no hajmo se koncentrisati na ove niže zgrade, jer neboderi obično ne kubure sa novcem zbog velike stambene površine.
dakle zgrada, 8 stanova, po 60 kvadrata.
0,25*60=15, 15*8=120
od toga otprilike 12 do 15% posto ide upravitelju, nek je 12% to je 14,4 i isto toliko PEVu to je isto toliko. dakle ostaje nam 91,20 KM.
od toga treba platiti čišćenje, koje sigurno nije ispod 40-50 KM mjesečno za taj haustor. nek je 30. ostaje nam 61,20 KM.
zgrada mora je obavezna raditi deratizaciju dva puta godišnje. ona je otprilike 30ak maraka.
dakle, zgrada godišnje skupi 674,4 marke pod uslovom da šarafa ne treba zamijeniti, da krov ne prokisne, da nijedna cijev ne pukne, da se ne naručuje woma, da se ne plaćaju toplane da budu on call (bar je tako bilo jedno vrijeme), da naravno, fasada ne trehne.
to se u praksi naprosto ne dešava.
naknada za održavanje po kvadratu je 0,25 ako nema lifta i hidroflex postrojenja, a ako ima onda je 0,36.
no hajmo se koncentrisati na ove niže zgrade, jer neboderi obično ne kubure sa novcem zbog velike stambene površine.
0,25*60=15, 15*8=120
od toga otprilike 12 do 15% posto ide upravitelju, nek je 12% to je 14,4 i isto toliko PEVu to je isto toliko. dakle ostaje nam 91,20 KM.
od toga treba platiti čišćenje, koje sigurno nije ispod 40-50 KM mjesečno za taj haustor. nek je 30. ostaje nam 61,20 KM.
zgrada mora je obavezna raditi deratizaciju dva puta godišnje. ona je otprilike 30ak maraka.
dakle, zgrada godišnje skupi 674,4 marke pod uslovom da šarafa ne treba zamijeniti, da krov ne prokisne, da nijedna cijev ne pukne, da se ne naručuje woma, da se ne plaćaju toplane da budu on call (bar je tako bilo jedno vrijeme), da naravno, fasada ne trehne.
- Ken_M
#87106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Postoje svugdje, ali kod nas vode državu i predstavljaju dominantnu većinu.
Kod nas je lopovluk pozitivna osobina . Kod nas je žrtva "glupa, idiot", a lopov "pametan kontraverzni biznismen koji se snašao".
Čišćenje se plaća odvojeno barem kod mene i nema nikakve veze sa upraviteljem.
- Chmoljo
#87107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ode ti nadugo i naširoko. ako neko na ovaj način "vara" četiri ili pet porodica minimum, onda tim porodicama treba oduzeti poslovnu sposobnost.
sve to spada u održavanje zajedničkih dijelova prostorije i upravo si potvrdio da plaćate više od zakonskog minimuma.Čišćenje se plaća odvojeno barem kod mene i nema nikakve veze sa upraviteljem.
-
amunike
#87108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Podloga je dobra, jer je ljepilo ostalo na zidu. Pored nedostatka tipli, ovdje je problem i lijepljenje, pored ovih ''tacki' potrebno je svaku tablu stiropora i na rubovima okružiti ljepilom. Poželjan bi bio bi alu pocetni profil na dnu. Uglavnom, javašluk na kvadrat. Jak vjetar se zavukao i potrgao sveJohn Cleese wrote: ↑07/12/2024 21:03Ma jasta je - te zgrade, ako se ne varam, nisu u originalnoj izvedbi imale termicku izolaciju.muha_sa wrote: ↑07/12/2024 19:31 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /241207077
Mislim da je na ovoj zgradi uradjena fasada, stiropor se zaljepio (sfušerena do bola-sad se pokazalo) i sad odljepio![]()
Vjerojatno nisu propisno pripremili podlogu, a ocito je da nisu izabrali odgovarajuce tiple (a mozda su bile neophodne i ozbiljnije pricvrsnice, bar mjestimicno) za ovu fasadu - po fotkama sudeci, to je ulazilo samo dva centa u podlogu i bilo ih je i premalo, tek da je priheftaju![]()
- drug_profi
#87109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod mene kad bi utjerali dugove mogli bi total novi lift ugraditi. Znaci bukvalno sve staro ukloniti i sve novo staviti.
Para bi bilo da međedi placaju.
Para bi bilo da međedi placaju.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#87110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
također, neki dan mi čovjek reče da par komšija ima po par milja duga
eh, dakle, ovako relativno nizak račun i ono nabije par milja
eh, dakle, ovako relativno nizak račun i ono nabije par milja
-
shandrprcSA
#87111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mislim da je prije dvije godine na istoj zgradi pao ovako dio fasadeamunike wrote: ↑08/12/2024 01:20Podloga je dobra, jer je ljepilo ostalo na zidu. Pored nedostatka tipli, ovdje je problem i lijepljenje, pored ovih ''tacki' potrebno je svaku tablu stiropora i na rubovima okružiti ljepilom. Poželjan bi bio bi alu pocetni profil na dnu. Uglavnom, javašluk na kvadrat. Jak vjetar se zavukao i potrgao sveJohn Cleese wrote: ↑07/12/2024 21:03Ma jasta je - te zgrade, ako se ne varam, nisu u originalnoj izvedbi imale termicku izolaciju.muha_sa wrote: ↑07/12/2024 19:31 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /241207077
Mislim da je na ovoj zgradi uradjena fasada, stiropor se zaljepio (sfušerena do bola-sad se pokazalo) i sad odljepio![]()
Vjerojatno nisu propisno pripremili podlogu, a ocito je da nisu izabrali odgovarajuce tiple (a mozda su bile neophodne i ozbiljnije pricvrsnice, bar mjestimicno) za ovu fasadu - po fotkama sudeci, to je ulazilo samo dva centa u podlogu i bilo ih je i premalo, tek da je priheftaju![]()
- Ken_M
#87112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne treba ići daleko da zaključimo ono što svi znamo, a to je da dobar procenat stanovništva jednostavno ne plaća ono što mu ne mogu isključiti.Chmoljo wrote: ↑08/12/2024 00:45ode ti nadugo i naširoko. ako neko na ovaj način "vara" četiri ili pet porodica minimum, onda tim porodicama treba oduzeti poslovnu sposobnost.
sve to spada u održavanje zajedničkih dijelova prostorije i upravo si potvrdio da plaćate više od zakonskog minimuma.Čišćenje se plaća odvojeno barem kod mene i nema nikakve veze sa upraviteljem.
Prvo treba riješiti prinudnu naplatu, a kad dovedemo procenat naplate do 90%+, može se pričati o tome da li je cijena niska ili nije.
- Chmoljo
#87113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa nije higsov bozon, da se cekaju rezultati. Tacno se zna koliko se treba naplatiti i koliko para treba za oderedjene stvari u odrzavanju.Ken_M wrote: ↑08/12/2024 08:52
Ne treba ići daleko da zaključimo ono što svi znamo, a to je da dobar procenat stanovništva jednostavno ne plaća ono što mu ne mogu isključiti.
Prvo treba riješiti prinudnu naplatu, a kad dovedemo procenat naplate do 90%+, može se pričati o tome da li je cijena niska ili nije.
Ima cjenovnik upravitelja, ima plan odrzavanja zgrade za tekucu godinu. Zaista nema potrebe za mistifikacijom upraviteljstva kao sto se cesto radi.
Na kraju krajeva, sam si tvrdio da imate dovoljno para, a jednu od bitnijih stavki placate dodatno.
- Ken_M
#87114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dakle, ako 50% ljudi ne plaća rješenje je povećati cijenu da onih drugih 50% plaća i za ove?Chmoljo wrote: ↑08/12/2024 08:56Pa nije higsov bozon, da se cekaju rezultati. Tacno se zna koliko se treba naplatiti i koliko para treba za oderedjene stvari u odrzavanju.Ken_M wrote: ↑08/12/2024 08:52
Ne treba ići daleko da zaključimo ono što svi znamo, a to je da dobar procenat stanovništva jednostavno ne plaća ono što mu ne mogu isključiti.
Ima cjenovnik upravitelja, ima plan odrzavanja zgrade za tekucu godinu. Zaista nema potrebe za mistifikacijom upraviteljstva kao sto se cesto radi.
Na kraju krajeva, sam si tvrdio da imate dovoljno para, a jednu od bitnijih stavki placate dodatno.
Što se čišćenja tiče, uvijek se kod nas radilo odvojeno, nikad upravitelj nije imao veze s tim.
-
BadBoy
#87115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pri tome si još zaboravio dimnjačarske usluge (obavezan pregled ne znam koliko puta godišnje) i osiguranje.Chmoljo wrote: ↑07/12/2024 21:48 ma evo, hajde da bacimo na papir.
0,25*60=15, 15*8=120
Naknada je mizerija.
- Chmoljo
#87116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Idemo u debeli off. To naravno sto si iskonstruisao nije receno. Nema potrebe da izmisljas da je receno nesto sto nije da bi ispao u pravu. Plan odrzavanja se pravi uzimajuci u obzir 100% naplatu, a ciscenje mimo upravitelja je izuzetak a ne pravilo.
No opet, ne znam po koji put, ciscenje spada u zajednicko odrzavanje zgrade i to sto ne placate upravitelju je samo dokaz da se moze sve mimo upravitelja. I krov i krecenje i ulazna vrata. I to ne da se vanredno placa, nego od rezerve.
-
BadBoy
#87117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Halo ljudi mogu dvije stvari biti tačne u isto vrijeme. Tačno je i
1. Da je narod stoka najveće klase i ne plaća održavanje po trenutnim cijenama (samo uzimati stoci telefone i naplaćivati se pa kad ne budu mogli skrolat Instagram ima da ih boli),
Tačno je i da:
2. Trenunto propisane naknade su preniske. I u mom hustoru sam došao do istog zaključka; da se naplata podigne na 100% (što je i teoretski nemoguće jer ima praznih stanova za koje se ne zna gdje su nasljednici), na računu ulaza bi godišnje ostajalo cca 200 KM nakon što se izmire sve zakonske obaveze. Šta se u današnje vrijeme može uraditi za 200 KM godišnje? U kojem svijetu ovaj narod živi?
1. Da je narod stoka najveće klase i ne plaća održavanje po trenutnim cijenama (samo uzimati stoci telefone i naplaćivati se pa kad ne budu mogli skrolat Instagram ima da ih boli),
Tačno je i da:
2. Trenunto propisane naknade su preniske. I u mom hustoru sam došao do istog zaključka; da se naplata podigne na 100% (što je i teoretski nemoguće jer ima praznih stanova za koje se ne zna gdje su nasljednici), na računu ulaza bi godišnje ostajalo cca 200 KM nakon što se izmire sve zakonske obaveze. Šta se u današnje vrijeme može uraditi za 200 KM godišnje? U kojem svijetu ovaj narod živi?
- Ken_M
#87118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Napisao si da računi trebaju biti veći, a ne uzimaš u obzir i namjerno zaobilaziš činjenicu da kod nas stoka često ne plaća održavanje.
Ima i još jedan problem u povećavanju cijena bilo koje usluge koja nije egzistencionalna, a to je da postoji mogućnost da onaj ko je do sad redovno plaćao više neće redovno plaćati.
Last edited by Ken_M on 08/12/2024 10:39, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#87119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pise ono sto sam napisao, a ne ono sto ti mislis da je napisano.
- Ken_M
- Haris.ba
#87121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svako ko ne placa je tuzen i placa sa kamatama dug. To sto je sporo je druga tema. Imam u zgradi delegata koji su u dugu. Neki i po 5000. Ide im na platu i gotovo. Naplatice se.
Iz mog iskustva, koje ne mora nista znaciti, vecina raje placa. Uvijek imas odredjeni broj ljudi koji ne placaju. Nema tu sredine.
Ovo sto se placa u zgradama sa malo stanova je nedovoljno da podmiri sve troskove. Zato uglavnom neboderi i vece zgrade nemaju problema sa likvidnosti.
Posto se nikada nece desiti da stanari sami sebi povecaju racun - treba to napraviti da bude automatski. Zgrada koja je u minusu, ili ima nuznu popravku - automatski ide povecanje racuna da pokrije troskove.
Drugoga rjesenja za nas mentalitet nema.
Pisao sam mislim na temi o odrzavanju zgrada, koja je zamrla ko i najava nove vlasti da pise novi zakon (koji je umro negdje na putu ministarstvo i skupstina).
Bio u Becu, i ohladio se. Nova zgrada za nas pojam (20ak godina stara) ima 70 milja eura na racunu. Mjesecno za stan 80ak kvadrata racun je 250 eura(s time da je tu mislim i smece). Vidim planiraju krecenje garaze. Ja je ne bih krecio da se ja pitam. Malo samo na mjestima popraviti zid gdje je auto zagrebalo retrovizorom.
Iz mog iskustva, koje ne mora nista znaciti, vecina raje placa. Uvijek imas odredjeni broj ljudi koji ne placaju. Nema tu sredine.
Ovo sto se placa u zgradama sa malo stanova je nedovoljno da podmiri sve troskove. Zato uglavnom neboderi i vece zgrade nemaju problema sa likvidnosti.
Posto se nikada nece desiti da stanari sami sebi povecaju racun - treba to napraviti da bude automatski. Zgrada koja je u minusu, ili ima nuznu popravku - automatski ide povecanje racuna da pokrije troskove.
Pisao sam mislim na temi o odrzavanju zgrada, koja je zamrla ko i najava nove vlasti da pise novi zakon (koji je umro negdje na putu ministarstvo i skupstina).
Bio u Becu, i ohladio se. Nova zgrada za nas pojam (20ak godina stara) ima 70 milja eura na racunu. Mjesecno za stan 80ak kvadrata racun je 250 eura(s time da je tu mislim i smece). Vidim planiraju krecenje garaze. Ja je ne bih krecio da se ja pitam. Malo samo na mjestima popraviti zid gdje je auto zagrebalo retrovizorom.
- pepeljara
#87122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
povecat stanarima, ali ne i smanjiti 30% placanja PVE i upraviteljuHaris.ba wrote: ↑08/12/2024 10:40 Svako ko ne placa je tuzen i placa sa kamatama dug. To sto je sporo je druga tema. Imam u zgradi delegata koji su u dugu. Neki i po 5000. Ide im na platu i gotovo. Naplatice se.
Ovaj harac nema nigdje
- Haris.ba
- pepeljara
#87124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma buraz, sta god da uradis oni svoj kajmak redovno uzimaju. Naplatu od neplatisa placaju od skupljenih novaca placaju najskupljeg advokata 
Al da se nesto moze moze. Ako je dobar pve onda i ide dosta smooth oko rjesavanja svih problema.
Al da se nesto moze moze. Ako je dobar pve onda i ide dosta smooth oko rjesavanja svih problema.
-
Dino79
#87125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /241208083
Nisu oni sanirali nego su unistili dokaze. Treba prijaviti tuzilastvu da se otkrije koja je firma ovo radila i ko je bio nadzor. Ko je potpisao ovako nestrucno postavljenu fasadu koja izaziva opasnost po zivot građana.
Koliko su jos ovakvih fasada uradili i gdje se nalaze ?
Treba odmah staviti upozorenja !
Izvrsiti sanaciju ako je moguca !
Kasno je kad padne nekome na glavu a to moze biti bilo ko .
Stedili na materijalu da im ostane vise para posla .
Ko imalo nesto zna o gradjevinarstvu vidi jasno da ljepilo nije pravilno naneseno na tablu. Podloga nije pripljemena i ociscena. Nije tiplovano . Nema profila. ....
Ovakve fasade su opasne po zivot . Jeste stiropol ali tesko je to zbog ljepila.
Nista niko ne preduzima po tom pitanju a zna se da ovo nine jedina fasada.
Cak nisu sanirali ni nju kompletnu nego samo dio koji je otpao.
Nisu oni sanirali nego su unistili dokaze. Treba prijaviti tuzilastvu da se otkrije koja je firma ovo radila i ko je bio nadzor. Ko je potpisao ovako nestrucno postavljenu fasadu koja izaziva opasnost po zivot građana.
Koliko su jos ovakvih fasada uradili i gdje se nalaze ?
Treba odmah staviti upozorenja !
Izvrsiti sanaciju ako je moguca !
Kasno je kad padne nekome na glavu a to moze biti bilo ko .
Stedili na materijalu da im ostane vise para posla .
Ko imalo nesto zna o gradjevinarstvu vidi jasno da ljepilo nije pravilno naneseno na tablu. Podloga nije pripljemena i ociscena. Nije tiplovano . Nema profila. ....
Ovakve fasade su opasne po zivot . Jeste stiropol ali tesko je to zbog ljepila.
Nista niko ne preduzima po tom pitanju a zna se da ovo nine jedina fasada.
Cak nisu sanirali ni nju kompletnu nego samo dio koji je otpao.