Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Moderator: anex
- times12
#1 Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Dobro veče, jedno pitanje. Nešto guglam večeras i vidim da je predratni Radio Sarajevo bio po organizaciji preslikani Radio Beograd. Apsolutno isti nazivi - Prvi, Drugi, Treći program, čak i 202. Posebno mi je zanimljiv Treći program koji je koliko vidim bio za publiku istančanog ukusa. Isto kao i beogradski blizanac. Oba radija su izdavala kvalitetne časopise. Ono što me konkretno zanima jeste da li nekadašnji Treći program ima svog naslednika pošto se beogradski održao. I koji je radio uopšte naslednik Radio Sarajeva? Radio Rep.Srpske mi je jasan, to je nova organizacija. Ne snalazim se sa BHRT i Federalnim Radiom i TV. Vidim da postoji Radio Sarajevo, ali mi se čini da je to privatna firma koja nema veze sa predratnim radiom. Da li postoji neki državni radio koji u imenu ima Sarajevo? Pozdrav iz Beograda i sve najbolje u 2023.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#2 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Današnji Radio Sarajevo nema veze s prijeratnim Radio Sarajevom iako pušta odličnu muzikutimes12 wrote: ↑05/01/2023 20:24 Dobro veče, jedno pitanje. Nešto guglam večeras i vidim da je predratni Radio Sarajevo bio po organizaciji preslikani Radio Beograd. Apsolutno isti nazivi - Prvi, Drugi, Treći program, čak i 202. Posebno mi je zanimljiv Treći program koji je koliko vidim bio za publiku istančanog ukusa. Isto kao i beogradski blizanac. Oba radija su izdavala kvalitetne časopise. Ono što me konkretno zanima jeste da li nekadašnji Treći program ima svog naslednika pošto se beogradski održao. I koji je radio uopšte naslednik Radio Sarajeva? Radio Rep.Srpske mi je jasan, to je nova organizacija. Ne snalazim se sa BHRT i Federalnim Radiom i TV. Vidim da postoji Radio Sarajevo, ali mi se čini da je to privatna firma koja nema veze sa predratnim radiom. Da li postoji neki državni radio koji u imenu ima Sarajevo? Pozdrav iz Beograda i sve najbolje u 2023.
Radio Sarajevo je postao Radio Bosne i Hercegovine s nezavisnošću a mislim da njegove frekvencije koristi Federalni radio.
BH Radio 1 je nastao prije 20 godina fuzijom Radija Fern sa još nekim radiom ali se ne mogu sjetiti kojim , BH Radio (i televizija) su pravni sljednici RTVSA iako ne koriste iste frekvencije.
RTRS je osnovao Ilija Guzina početkom rata na Palama , prvobitni naziv je bio "srpska radio i televizija - SRT".
Radio M je prvi privatni radio kod nas , pokojni Zoran Modli je radio džinglove.
Dvojka i trojka kao i omladinski program Radio Sarajeva zvanično ne postoje (ne znam da li je bilo nekih fuzija) a 202 je neslavno propala prije 10 godina.
Nadrelisti su emisije počeli na Radiju Sarajevo kao Primusovci.
U prostorijama nekadašnjeg Radio Sarajeva se danas nalazi Centralna izborna komisija BIH.
Eto
- helpdesk1
#3 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Radio Sarajevo je prije rata bilo na srednjim talasima 612 kHz i predajnik je bio u Donjim Moštramateskeredzic_22 wrote: ↑05/01/2023 23:36
Radio Sarajevo je postao Radio Bosne i Hercegovine s nezavisnošću a mislim da njegove frekvencije koristi Federalni radio.
- fusion_ba
#4 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Radio RS je nasljednik Radija Banja Luka koji je osnovan 1967.
Televizija je druga stvar, nastala devedesetih.
BH Radio 1 je nasljednik starog Radija Sarajevo (nema veze sa današnjim istoimenim)
Televizija je druga stvar, nastala devedesetih.
BH Radio 1 je nasljednik starog Radija Sarajevo (nema veze sa današnjim istoimenim)
- times12
#5 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Hvala na iscrpnim odgovorima. Do pojave interneta radio mi je bio omiljeni medij. Mislim da sam znao napamet sve frekvencije u beogradskom etru.
I kod nas su nažalost ukinute neke meni omiljene radio stanice; Radio Politika, Beograd 101, YU radio (od pre neku godinu i njegova matična kuća Međunarodni Radio Srbija tj. Radio Jugoslavija što je ravno veleizdaji). Od televizija ne mogu da prežalim Treći kanal, TV Politiku i Art TV. Nije bila loša ni Karićeva BK TV, TV Avala i još neke na kojima si imao šta da gledaš. Čuveni Studio B, i radio i tv, su preuzeli ljudi bliski vladajućoj partiji i više ne liči ni na šta. Kvalitet i dalje drže Radio Beograd 2 i 3, kao i neki tematski kanali državne televizije RTS. Novosađani, tj. RTV standardno dobri sa sajtom na koji kače emisije koje se mogu odloženo gledati i slušati.

Pozdrav svima !
I kod nas su nažalost ukinute neke meni omiljene radio stanice; Radio Politika, Beograd 101, YU radio (od pre neku godinu i njegova matična kuća Međunarodni Radio Srbija tj. Radio Jugoslavija što je ravno veleizdaji). Od televizija ne mogu da prežalim Treći kanal, TV Politiku i Art TV. Nije bila loša ni Karićeva BK TV, TV Avala i još neke na kojima si imao šta da gledaš. Čuveni Studio B, i radio i tv, su preuzeli ljudi bliski vladajućoj partiji i više ne liči ni na šta. Kvalitet i dalje drže Radio Beograd 2 i 3, kao i neki tematski kanali državne televizije RTS. Novosađani, tj. RTV standardno dobri sa sajtom na koji kače emisije koje se mogu odloženo gledati i slušati.

Pozdrav svima !
- times12
#6 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
E ovo mi se sviđa, tematski radio.
https://iradio.bhrt.ba
Dostupan i besplatan van BiH, za razliku od rtsplaneta.rs koji se valjda plaća van Srbije.
Dostupan i besplatan van BiH, za razliku od rtsplaneta.rs koji se valjda plaća van Srbije.
- genius 723
#7 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Da treci kanal lovio sam ga anlogno okolica Doboja jako dobar kanal filma i muzike bilo nema veze sa ovim danas sto se emituje.mislim i tv palmatimes12 wrote: ↑06/01/2023 20:33 Hvala na iscrpnim odgovorima. Do pojave interneta radio mi je bio omiljeni medij. Mislim da sam znao napamet sve frekvencije u beogradskom etru.
Pozdrav svima !
- trambusek88
#8 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Mislim da su s početkom rata ugašeni 2. i 3. program.
R 202 je ugašen mislim 2000tih.
R 202 je ugašen mislim 2000tih.
- times12
#9 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Nađoh neke koji se hvale da su naslednici čuvenog "Sto-keca".
https://www.facebook.com/radio101.rs?ref=hl
http://www.radio101.rs/
Ovaj džingl me vraća u bolju prošlost
https://www.youtube.com/watch?v=Q4-1g1Qlf3w
https://www.facebook.com/radio101.rs?ref=hl
Na prvo slušanje, nisu loši.pozdrav svima......MUZICKI RADIO 101 (1987-2006) je ponovo sa Vama....
prepoznatljivi dzinglovi i spice, muzicko sarenilo i Vase pesme....opet smo zahedno..
Muzički Radio 101 postojao je 19 godina (1987-2006.g.) i svojom originalnošću i
specifičnim muzičkim programom izborio vodeće mesto po slušanosti, a isto tako
i osvojio srca mnogih ljubitelja kvalitetne muzike.
Sada, posle 7 godina, imate priliku da preko vašeg novog Radija 101 ponovo slušate vaš stari Sto-Kec.
Današnji Radio 101 zadržao je sve karakteristike dobrog starog Sto-Keca,
uključujući poznate rubrike: Hit dana, Mini Koncert, Rock&Roll trenutak,itd...
Muzički izbor prilagodjen je ukusima različitih generacija i emituju se najpoznatiji
svetski hitovi proteklih 50 godina.
UŽIVAJTE U VAŠEM STAROM-NOVOM STO-KECU!!!
http://www.radio101.rs/
Ovaj džingl me vraća u bolju prošlost
https://www.youtube.com/watch?v=Q4-1g1Qlf3w
- herdarko
#10 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
teskeredzic_22 wrote: ↑05/01/2023 23:36
Dvojka i trojka kao i omladinski program Radio Sarajeva zvanično ne postoje (ne znam da li je bilo nekih fuzija) a 202 je neslavno propala prije 10 godina.
Super, našao sam informaciju koju sam tražio.
Raspitivao sam se na jednom drugom potforumu ovdje, da li se kod vas može trenutno slušati neki radio sa klasičnom muzikom na FM-u, ali nisam dobio odgovor. Nekada je 3. program puštao klasičnu muziku (barem u HR i SLO je bilo tako). Na mojoj lokaciji mogu da na različitim platformama slušam programe sa klasičnom muzikom iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Na internetnom radiju nisam našao ništa od klasične muzike iz BiH. Ručno sam pretražio cijelu listu. Pri vrsti programa "classical" mi prijemnik pronađe samo Radio Mix. Ne puštaju naziv pjesme i izvođača, ali slušajući ga, konstatiram da ovaj radio nema veze sa klasičnom muzikom. Javila se neka ženska u eter i pita: Jel može Lepi moj, lepi moj, kako živiš sa njom od Slađe. Ma može naravno. I krene p(j)esma. Pa onda jel može Vino, žene i kafane, to su moje slatke rane. Ovdje mi samo još fali da čujem Majka Muju šišala na struju i Kao divlji pas bez lanca, kao vino bez pijanca, bez tebe sam jaaaaa …
Svaka ti dalatimes12 wrote: ↑06/01/2023 21:36 E ovo mi se sviđa, tematski radio.
Također i Sevdah radio ne radi (error).
Jazz, Naš radio i Evergreen radio rade, dok na Dance radio nemam zvuka.
Kakva je trenutna situacija kod vas?
- herdarko
#11 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Uh, kakvi ste mi vi to kolege forumaši. Jako teško je bilo kliknuti na https://iradio.bhrt.ba i provjeriti stanje na tom ART-u. Ali niti tko ovdje voli klasičnu muziku, niti tko želi pomoći.
Ne, na poslu mi još uvijek te stanice sa linka ne rade. Navodno ide to kroz nekakv javni port, koji je zatvoren na ruteru iz sigurnosnih razloga. Pitao sam dežurnog majstora zašto? "Pa jednostavno rečeno, ostaviš li vrata otvorena, netko može brzo da uđe. Probaj slušati neki drugi radio, npr. VAL 202".
Ali doma je sada sve OK. Radi to, ali ne znam zašto na ART-u sliku violine odmah pokrije neki lik iz crtanog filma. Pa ne radi se o dječjem radiju. Muzika je original klasična.
Može se čuti ... "Dobro došli poštovani slušaoci, ovo je ART RADIO". "Ovo je ART RADIO, vaša najbolja lokacija". "Svijet umjetničke muzike". "Cijeli svijet je vaša publika".
Šteta što nema podataka o izvođaču i nazivu kompozicije, opere ili arije ...
Ne, na poslu mi još uvijek te stanice sa linka ne rade. Navodno ide to kroz nekakv javni port, koji je zatvoren na ruteru iz sigurnosnih razloga. Pitao sam dežurnog majstora zašto? "Pa jednostavno rečeno, ostaviš li vrata otvorena, netko može brzo da uđe. Probaj slušati neki drugi radio, npr. VAL 202".
Ali doma je sada sve OK. Radi to, ali ne znam zašto na ART-u sliku violine odmah pokrije neki lik iz crtanog filma. Pa ne radi se o dječjem radiju. Muzika je original klasična.
Može se čuti ... "Dobro došli poštovani slušaoci, ovo je ART RADIO". "Ovo je ART RADIO, vaša najbolja lokacija". "Svijet umjetničke muzike". "Cijeli svijet je vaša publika".
Šteta što nema podataka o izvođaču i nazivu kompozicije, opere ili arije ...
- times12
- times12
#13 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Instaliraj RadioSure https://www.radiosure.fr/download.html
Ukucaj classical u pretrazi i valjda ćeš naći nešto što ti odgovara.
- herdarko
#14 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Kao što sam već napisao, kod kuće sve te programe uredno primam. Problem je na poslu, dakle na drugom PC-u i u drugim okolnostima. Očito su zbog prirode posla u pozadini neke zaporke, filteri itd., kao što sam već pisao. Ali za sada se još ne spuštam u to. Neki imamo probleme i sa e-poštom, jer neka normalna dolazi pod onu nepoželjnu. Ne znamo koliko će to trajati i da li je to možda samo trenutna situacija. Tako da nema veze. Svi ti tematski radiji naravno rade.
Ali reci ti meni, da li se i tebi na ART radiju kod slušanja odmah pojavi neki lik iz crtanih filmova ili imaš violinu, kao što se može vidjeti u mojim prijašnjim postovima? Kod svih ostalih programa ne dolazi do promjene sličice.
Ne trebam to. Imam internetni radio. Među 30.000 stanica ima klasične muzike koliko mi srce želi.times12 wrote: ↑30/11/2024 22:20Instaliraj RadioSure https://www.radiosure.fr/download.html
Ukucaj classical u pretrazi i valjda ćeš naći nešto što ti odgovara.
Ali stalno nešto istražujem, pa sam tako i ovdje tražio to što sam tražio.
Pročitaj ovo klasicna-muzika-t75609.html?start=2200, pa me pitaj ako ti šta nije jasno.
Nisam ovdje dobio odgovor. Nemaju ovi ljudi blage veze, da li u BiH postoji FM radio, koji pušta klasičnu muziku, jer ga niti ne slušaju. Da ne govorim o DAB+, koji je za njih špansko selo. Ali sve ima svoj čar. Tako si u toj temi nekoliko članova "nabacuje" razne uvertire, valcere (da se rasplešu), simfonije (za lijepi vikend), prigodne kratke fuge, a ne manjka i kakav prelijepi nokturno. To je za njih slušanje klasične muzike. Fenomenalno. Hvala lijepa na takvom slušanju.
- Altsa
#15 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
BH Radio 1 je nasljednik Radija Bosne i Hercegovine kao jedinog drzavnog radija koje je egzistiralo u ratu uz naravno privatne koji su u tom periodu postojali. Kakav Radio Sarajevo i nasljedivanje. Druga je stvar od cega je nastao radio Bosne i Hercegovine. Preskocio si jednu stepenicu.
-
Ajdinn4
#16 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Naravno da je BH radio nasljednik radio sarajeva iz 1945. vremenom je imao druga imena ali je osnovan kao radio sarajevo.Altsa wrote: ↑02/12/2024 09:18BH Radio 1 je nasljednik Radija Bosne i Hercegovine kao jedinog drzavnog radija koje je egzistiralo u ratu uz naravno privatne koji su u tom periodu postojali. Kakav Radio Sarajevo i nasljedivanje. Druga je stvar od cega je nastao radio Bosne i Hercegovine. Preskocio si jednu stepenicu.
kao što je BHT naslijedio sve od TV Sarajevo
- herdarko
#17 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Ništa od odgovora. Kao da pišem zidu. Nema sudjelovanja, nema ferpleja, nema ništa. Izgleda, da je kod vas sve OK, ali dajte bar to nekome stavite do znanja. Ja baš ne vjerujem, da je tu sve OK. Treba isprobati više aparatura na različitim mjestima. Ali evo idemo dalje …
Isprobao sam i jedan drugi mobitel. Najprije sam ga morao dati punit, jer ga nisam koristio neko vrijeme. I odmah na početku stižu upozorenja. Piše, da možda pokušavaju napadači da ukradu moje podatke npr. gesla, poruke ili podatke od kreditnih kartica.
Nakon nekog vremena idem naprijed. I dođem opet na situaciju, koju imam na poslu. Obavijest na ekranu: Error ... Ma strašan je ovaj iradio.bhrt.ba.
Kasnije sam opet pokušao i nakon nekog vremena sam čačkanjem dobio neku novu sličicu preko one od violine. Piše Lemonade. Ali nema zvuka. A lijepo se vidi, kako je https crven i precrtan.
Ovim igrarijama nikad kraja … Ali zanimljivo, na službenom mobitelu sve ok i kod žene također.
Isprobao sam i jedan drugi mobitel. Najprije sam ga morao dati punit, jer ga nisam koristio neko vrijeme. I odmah na početku stižu upozorenja. Piše, da možda pokušavaju napadači da ukradu moje podatke npr. gesla, poruke ili podatke od kreditnih kartica.
Nakon nekog vremena idem naprijed. I dođem opet na situaciju, koju imam na poslu. Obavijest na ekranu: Error ... Ma strašan je ovaj iradio.bhrt.ba.
Kasnije sam opet pokušao i nakon nekog vremena sam čačkanjem dobio neku novu sličicu preko one od violine. Piše Lemonade. Ali nema zvuka. A lijepo se vidi, kako je https crven i precrtan.
Ovim igrarijama nikad kraja … Ali zanimljivo, na službenom mobitelu sve ok i kod žene također.
- times12
- times12
#19 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Za Srbiju sam siguran da Treći program Radio Beograda pušta klasiku. Da li ima još stanica, ne znam. Ranije je postojala Stereorama, valjda je vikendom puštana umesto Beograda 202. Detalje ne znam. Inače, Beograd 2 i Treći program dele frekvenciju.
Treći je od 20.00 do 05.00 ujutro. Ovde imaš više o programu. Interesantno da postoje dva sajta, ne znam zašto oba održavaju.
https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-3.html
http://www.radiobeograd.rs/index.php?op ... Itemid=294
Nije čist radio sa klasikom, već ima i kniževnosti i filozofije.
Uživo
https://www.rts.rs/radio/live.html
===
Postojao je i Koncert Studija B, ali je ugašen. Ne znam kada.
https://www.uns.org.rs/sr/desk/Feljton/ ... -siri.html
KLASIKA NA STUDIJU B
Novi, hrabar potez Studija B povučen je 17. jula 1978, kada je počeo da radi Koncert Studija B – nov program jedinstven po žanru i sadržaju: šest časova ozbiljne muzike. Time je Studio B dobio i svoj Treći program namenjen isključivo ljubiteljima koncertne muzike za koju se smatralo da pripada uskom krugu muzičkih „sladokusaca“ i koncertnim dvoranama u koje dolazi odabrana publika.
- herdarko
#20 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Hvala
Pitaao sam za BiH. Malo sam nešto istraživao, jer na inetrnetnom radiju nisam ništa našao.times12 wrote: ↑08/12/2024 15:36Za Srbiju sam siguran da Treći program Radio Beograda pušta klasiku. Da li ima još stanica, ne znam. Ranije je postojala Stereorama, valjda je vikendom puštana umesto Beograda 202. Detalje ne znam. Inače, Beograd 2 i Treći program dele frekvenciju.
Treći je od 20.00 do 05.00 ujutro …
Nije čist radio sa klasikom, već ima i kniževnosti i filozofije.
Da, to oko RB2 i RB3 mi je poznato. Nešto klasične muzike je u terminu od 20.00 do 5.00.
https://www.rts.rs/lat/radio/radio-beog ... dcast.html
Kod nas Radio ARS emitira 24/7. Oznaka vrste programa (PTY) je Light Classical. Doduše ne emitira se baš 100% vremena klasična muzika, ali pretežno svakako da. Ima npr. i malo jaaza i malo muzičkih portreta …
… a emitiraju se i razne literarne matineje.
Na internetnom radiju za Srbiju vidim, da još nekoliko stanica pušta klasičnu muziku

-
nermin_t
- herdarko
#22 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Stvarne (istinite) činjenice ne možeš tretirati kao uvredljive. Ne želim da bilo kome ovdje stvaram probleme, ako ima "probavne smetnje". Ako ne možeš probavit moje komentare, onda bolje da to ne pratiš. Pa nisam te pitao za neke perverzne stvari kao npr. "U koje su djevojke u Bosni najljepše oči"? Ja se ne zahebavam sa ovim stvarima o kojima pišem. Gledao si moj post na ekranu i trebao si samo da klikneš na https://iradio.bhrt.ba i onda na ART RADIO, pa bi mi lijepo odgovorio odnosno napisao šta vidiš. Ali ne. Pa nisam ti ja kriv što si se sam javio.
Ovdje treba razlikovati dvije stvari.
Pi3da je u našem žargonu karakterna osobina čovjeka, koji u ovom primjeru, usprkos pozivu, nije učinio to što druga strana očekuje od njega. Ta riječ se često čuje u vašim filmovima. Kod nas se umiljato kaže pi3dek. Upotrebljava se još i riječ pi3dun. To je dio naše kulture izražavanja. Ima jedna fantastična pjesma našeg poznatog benda Mi2 u prijevodu "Kad sam bio još mali pi3dun". Svi smo nekada bili djeca, kada nismo još bili tako pametni kao danas, kada smo razbijali prozore loptom (ili kamenjem) i krali susjedove trašnje. Nadam se, da ćeš se naći u njoj.
Za razliku od pi3de, pitška je spolni organ i nema smisla tu praviti bilo kakvu usporedbu. Ali problem nastane, kada čovjeku otkriju da ima sifilis na plućima, jer je pitška u duši. Tako je to kod nas pa si ti misli. Nimalo jednostavno.
Ali da skratim, ovdje sam barem bez tvoje pomoći saznao kako stojite sa klasičnom muzikom u BiH. Nadam se, da će i tebi nešto od ovoga jednom koristiti. Više si možeš pročitati ovdje dab-dab-digital-radio-u-bih-t157975.html?start=50. Predlažem ti, da se uključiš u raspravu, ako ti uopće nakon svega ovoga bude stalo do nje.
@times12, hvala na suradnji u ovoj temi i javi se još kada.
- herdarko
#23 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Da malo napravim konkurenciju drugoj temi sa klasičnom muzikom ... Evo večeras sam malo slušao ART RADIO https://iradio.bhrt.ba/art/. Nešto sam izdvojio.
Haydn - Symphony No. 94 in G Major "Surprise” - Leonard Bernstein, Vienna Philharmonic
Ali prvenstveno me zanima, kakav imaju repertoar, pa da taj program mogu usporediti sa drugima. Problem je što se na ekranu ne ispisuje naziv autora i skladbe, ali snalazim se sa mikrofonom. Klasična muzika nije baš za slušanje na PC-u. Možda sa slušalicama? Ma ide nekako. Ipak je ovo samo za istraživačke namjene.
Umjetnička muzika je hit! Takav im je slogan.
Haydn - Symphony No. 94 in G Major "Surprise” - Leonard Bernstein, Vienna Philharmonic
Ali prvenstveno me zanima, kakav imaju repertoar, pa da taj program mogu usporediti sa drugima. Problem je što se na ekranu ne ispisuje naziv autora i skladbe, ali snalazim se sa mikrofonom. Klasična muzika nije baš za slušanje na PC-u. Možda sa slušalicama? Ma ide nekako. Ipak je ovo samo za istraživačke namjene.
Umjetnička muzika je hit! Takav im je slogan.
- herdarko
#24 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
@petunija
Evo jedna divna uvertura za tebe sa ART Radija. Rekla si da voliš studijske snimke.
Pa evo, ...
Evo jedna divna uvertura za tebe sa ART Radija. Rekla si da voliš studijske snimke.
Pa evo, ...
- herdarko
#25 Re: Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?
Nema više "crtaća" kod slušanja klasične muzike. Brzo je došlo do promjene. Kod kuće na PC-u se je počela prikazivati nova sličica prilikom slušanja ART-a.
Adam Friedland je američki stand-up komičar. Nikad čuo.
Neki dan sam na poslu opet primijetio novu sličicu na mobitelu, a i kod kuće na PC-u isto.
The Norwegian quartet Moon Relay has been working for almost 15 years in the Oslo underground institution, keeping its stubborn, loud and adventurous identity. Its sixth album Iddy Umpty keeps its aggressive aesthetics, but it is also surprisingly relentless and surprisingly beautiful.
The title of the album, Iddy Umpty, refers to a card game that quickly teaches you Morse code. But the phrase, obviously, resembles Humpty Dumpty, the nursery rhyme character that falls and can’t be put back together, even by all the king’s horses and all the king’s men. This captures the spirit of the album perfectly: a subversive association game. Moon Relay marvels at taking everything apart: Language, song titles, genre, everything that is encoded in a music release, has fallen and smashed to pieces that re-create beautiful, angular and addictive art, and with this quartet the songs are named by Morse-code-like titles, and the bands keep the surreal cover design of Espen Friberg.
https://salt-peanuts.eu/record/moon-relay-2/
To je neka sasvim druga muzika. Nema vokala, ali dobro zvuči.
Što li se sve može novoga saznati onako usput …
Adam Friedland je američki stand-up komičar. Nikad čuo.
Neki dan sam na poslu opet primijetio novu sličicu na mobitelu, a i kod kuće na PC-u isto.
The Norwegian quartet Moon Relay has been working for almost 15 years in the Oslo underground institution, keeping its stubborn, loud and adventurous identity. Its sixth album Iddy Umpty keeps its aggressive aesthetics, but it is also surprisingly relentless and surprisingly beautiful.
The title of the album, Iddy Umpty, refers to a card game that quickly teaches you Morse code. But the phrase, obviously, resembles Humpty Dumpty, the nursery rhyme character that falls and can’t be put back together, even by all the king’s horses and all the king’s men. This captures the spirit of the album perfectly: a subversive association game. Moon Relay marvels at taking everything apart: Language, song titles, genre, everything that is encoded in a music release, has fallen and smashed to pieces that re-create beautiful, angular and addictive art, and with this quartet the songs are named by Morse-code-like titles, and the bands keep the surreal cover design of Espen Friberg.
https://salt-peanuts.eu/record/moon-relay-2/
To je neka sasvim druga muzika. Nema vokala, ali dobro zvuči.
Što li se sve može novoga saznati onako usput …