To svakako, tada i stvarni pritisak varira, ugrubo 0.1 bar po 10 stepeni razlike.Evolution_IV wrote: ↑06/12/2024 11:54Samo sve kod mene na osnovu temperature vanjske...kravamuzara wrote: ↑06/12/2024 01:34Zavisi od skule, na mnogima sa pasivnim sistemom treba pritisnuti dugme reset.preludezalude wrote: ↑06/12/2024 01:11 Ako je pritisak bio npr 2,5 bar prije 3 mjeseca i resetovan sistem tada onda on prati taj pritisak kao polaznu tacku. Ako sad mijenjas gume i nove gume napumpas na pritisak 2,5 bar nema potrebe da resetujes sistem jer je pritisak guma ok. Pukne guma, akines, zakrpis, postavis, napumpas na 2,5...nema potrebe resetovat sistem jer je vec nastiman na prati 2,5 bara. Jedini slucaj kada treba ponovo resetovat je kada mijenjas pritisak u gumama iz nekog razloga na novu vrijednost, da bi ta nova vrijednost bila polazna tacka.
Sistem bez senzora u tockovima nema potrebe resetovat svaki put. Dovoljno je jednom resetovat kad su sve gume napumpane jednako. On ne vidi pritisak vec okretanje tockova. Kad bi sve 4 gume ispuhao i vozio na felgama sistem nebi reagovao jer bi vidio da se tockovi vrte jednako. Kad guma popusti, taj tocak se vrti brze od drugog tocka i sistem to prepozna kao ispuhanu gumu i upali obavjest. Dopumpas na pravu i obavjest se ugasi.
Tako je kod Mercedesa...makar kod ova dva sta ja imam.
U svakom slucaju...kad god resetujes sistem prati te vrijednosti. Ja resetovao sistem bez senzora ali kad su bile nejednako napumpane...i sistem prati te vrijednosti iako su neispravne... dopumpam gume jednako sve na pravu vrijednost i sistem okine gresku i upali obavjest da se provjere gume.
Cak i prelaz sa ljetnih na zimske i obrnuto istih pritisaka i nominalno iste dimenzije moze trigerovati lampicu jer ipak postoji mala razlika u obimu.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kravamuzara
#53426 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Optimist
#53427 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod tebe je sve nesto specijalno, posebno i drugacije.Evolution_IV wrote: ↑06/12/2024 11:54Samo sve kod mene na osnovu temperature vanjske...kravamuzara wrote: ↑06/12/2024 01:34Zavisi od skule, na mnogima sa pasivnim sistemom treba pritisnuti dugme reset.preludezalude wrote: ↑06/12/2024 01:11 Ako je pritisak bio npr 2,5 bar prije 3 mjeseca i resetovan sistem tada onda on prati taj pritisak kao polaznu tacku. Ako sad mijenjas gume i nove gume napumpas na pritisak 2,5 bar nema potrebe da resetujes sistem jer je pritisak guma ok. Pukne guma, akines, zakrpis, postavis, napumpas na 2,5...nema potrebe resetovat sistem jer je vec nastiman na prati 2,5 bara. Jedini slucaj kada treba ponovo resetovat je kada mijenjas pritisak u gumama iz nekog razloga na novu vrijednost, da bi ta nova vrijednost bila polazna tacka.
Sistem bez senzora u tockovima nema potrebe resetovat svaki put. Dovoljno je jednom resetovat kad su sve gume napumpane jednako. On ne vidi pritisak vec okretanje tockova. Kad bi sve 4 gume ispuhao i vozio na felgama sistem nebi reagovao jer bi vidio da se tockovi vrte jednako. Kad guma popusti, taj tocak se vrti brze od drugog tocka i sistem to prepozna kao ispuhanu gumu i upali obavjest. Dopumpas na pravu i obavjest se ugasi.
Tako je kod Mercedesa...makar kod ova dva sta ja imam.
U svakom slucaju...kad god resetujes sistem prati te vrijednosti. Ja resetovao sistem bez senzora ali kad su bile nejednako napumpane...i sistem prati te vrijednosti iako su neispravne... dopumpam gume jednako sve na pravu vrijednost i sistem okine gresku i upali obavjest da se provjere gume.
Cak i prelaz sa ljetnih na zimske i obrnuto istih pritisaka i nominalno iste dimenzije moze trigerovati lampicu jer ipak postoji mala razlika u obimu.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#53428 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma govno obicno baOptimist wrote: ↑06/12/2024 13:14Kod tebe je sve nesto specijalno, posebno i drugacije.Evolution_IV wrote: ↑06/12/2024 11:54Samo sve kod mene na osnovu temperature vanjske...kravamuzara wrote: ↑06/12/2024 01:34
Zavisi od skule, na mnogima sa pasivnim sistemom treba pritisnuti dugme reset.
Cak i prelaz sa ljetnih na zimske i obrnuto istih pritisaka i nominalno iste dimenzije moze trigerovati lampicu jer ipak postoji mala razlika u obimu.![]()
-
benki2
#53429 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala ti na pomoci. B klasa 2017 godpreludezalude wrote: ↑06/12/2024 11:30Sta si radio pa je pocelo ovu poruku izbacivati? Mijenjao gume? Mijenjao akumulator? Otkopcavao akumulator zbog nekih popravki? Resetovao board comp na fabricke postavke? Koje je tacno auto u pitanju i godiste?benki2 wrote: ↑06/12/2024 09:14Ne mogu rucno ponistiti, to je tacno, a prije ovoga sam redovno mjenjao zimske ljetne i nije se ovo desavalo. Vjerovatno da je senzor, ima li kakav dobar elektricar da mi to pogleda? Ili se moze nekako resetovati bez majstora?preludezalude wrote: ↑05/12/2024 19:25
Nije tako kod mercedesa. Ako je radilo ok i sad tako pise onda je vjerovatno kvar. Na dopumpavanje, ispumpavanje, zamjenu guma moze samo upalit lampicu za gume i pokazati koja guma je u pitanju ili ispisati poruku da se provjere gume....ovisno koji model je u pitanju.
Bilo mi je samo upozorenje za pritisak u gumama, ona zuta lampica, i vozio sam hajde reko necu nista, svakako sam morao mjenjati ljetne gume. Kad sam mjenjao gume, u jednoj gumi mi nadju ekser, i veli onaj da mi se zbog toga pali lampica (a jest mi jedna guma povremeno ispuhivala).
Helem kako sam stavio zimske gume, pored zute lampice, sada mi na display stoji i ta greska i ne gasi se nikako.
-
Sejdo_iz_Vlasenice
#53430 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fali ti ekserbenki2 wrote: ↑06/12/2024 09:14
Hvala ti na pomoci. B klasa 2017 god
Bilo mi je samo upozorenje za pritisak u gumama, ona zuta lampica, i vozio sam hajde reko necu nista, svakako sam morao mjenjati ljetne gume. Kad sam mjenjao gume, u jednoj gumi mi nadju ekser, i veli onaj da mi se zbog toga pali lampica (a jest mi jedna guma povremeno ispuhivala).
Helem kako sam stavio zimske gume, pored zute lampice, sada mi na display stoji i ta greska i ne gasi se nikako.
-
noviclan
#53431 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sejdo_iz_Vlasenice wrote: ↑06/12/2024 14:18Fali ti ekserbenki2 wrote: ↑06/12/2024 09:14
Hvala ti na pomoci. B klasa 2017 god
Helem kako sam stavio zimske gume, pored zute lampice, sada mi na display stoji i ta greska i ne gasi se nikako.![]()
-
artur morgan
#53432 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda ce nekom biti od koristi.
Audi A4 b8.5 fl model, problem sa zagrijavanjem rashladne tecnosti, ne moze postici radnu temperaturu od 90C. Pogotovo zimi problem bas bude izrazen.
Rjesen problem.
Svaki ovaj model i sa automatskim i sa manuelnim mjenjacem ima dva termostata. Glavni termostat u motoru i pomocni manji plasticni za hladjenje mjenjaca u crijevu. Samo pozicija u motornom prostoru gdje se nalazi drugi pomocni mali plasticni za hladjenje mjenjaca nije ista kod automatika u odnosu na manuelca. Kod manuelca ga je teze pronaci ali ga to auto sigurno ima. Dok druga auta iz VW grupacije, VW, Skoda, kod manuelca izgleda da nemaju pomocni termostat.
Simptomi slabog glavnog termostata u motoru koji je ostao u otvorenom polozaju su da motor posebno zimi gotovo nikad ne moze postici radnu temperaturu niti je moze odrzavati. U prosjeku je temperatura oko 70C do 75C.
Simptomi pomocnog termostata od mjenjaca su da ce postici radnu temperaturu ali na vecim obrtajima 2500+ obrtaja i da ce na nizim obrtajima odmah padati temperatura.
Plus, ima u crijevu meni se cini jedan ventil koji moze praviti slican problem kao i pomocni termostat, ali on nije kod mene mijenjan i nije pravio problem.
Glavni termostat se nalazi u motoru, pomocni u crijevu iza motora blizu mjenjaca, na razlicitim pozicijama kod automatika i manuelnog mjenjaca.
Zamijenjena oba termostata, preporuka je ugraditi originalni OE, tako sam i uradio i sad je sve uredu sa radnom temperaturom, brzo se zagrije i drzi konstantno na 90C. Potrosnja goriva je osjetno manja, regeneraciju dpf-a vise nece biti toliko cesta.
Pisem ovo jer puno ovih vozila ima isti problem, gotovo svaki, a ovlasteni servisi tvrde da tako mora kod ovoga modela, i to ne samo kod nas nego isto to rade i vani. To mi je bas cudno jer nije neki slozen kvar za rjesiti zamijeniti termostate iako ima rada od nekih 4 sata. Vecinom su mijenjali samo glavni termostat pa se problem ne bi rjesio, pa mozda zbog toga, pa je najsigurnije zamijeniti oba ili krenuti od jeftinijeg manjeg pomocnog.
Dobro grijanje u auto moze zbuniti mehanicare. Rezultat dobrog grijanja je elektricni grijac kabine a ne toplota iz rashladne tecnosti.
Ako kome bude od koristi da zna kako rjesiti problem koji se treba rjesiti jer nije dobro da rashladna tecnost a time i motorno ulje ne budu na radnoj temperaturi.
Audi A4 b8.5 fl model, problem sa zagrijavanjem rashladne tecnosti, ne moze postici radnu temperaturu od 90C. Pogotovo zimi problem bas bude izrazen.
Rjesen problem.
Svaki ovaj model i sa automatskim i sa manuelnim mjenjacem ima dva termostata. Glavni termostat u motoru i pomocni manji plasticni za hladjenje mjenjaca u crijevu. Samo pozicija u motornom prostoru gdje se nalazi drugi pomocni mali plasticni za hladjenje mjenjaca nije ista kod automatika u odnosu na manuelca. Kod manuelca ga je teze pronaci ali ga to auto sigurno ima. Dok druga auta iz VW grupacije, VW, Skoda, kod manuelca izgleda da nemaju pomocni termostat.
Simptomi slabog glavnog termostata u motoru koji je ostao u otvorenom polozaju su da motor posebno zimi gotovo nikad ne moze postici radnu temperaturu niti je moze odrzavati. U prosjeku je temperatura oko 70C do 75C.
Simptomi pomocnog termostata od mjenjaca su da ce postici radnu temperaturu ali na vecim obrtajima 2500+ obrtaja i da ce na nizim obrtajima odmah padati temperatura.
Plus, ima u crijevu meni se cini jedan ventil koji moze praviti slican problem kao i pomocni termostat, ali on nije kod mene mijenjan i nije pravio problem.
Glavni termostat se nalazi u motoru, pomocni u crijevu iza motora blizu mjenjaca, na razlicitim pozicijama kod automatika i manuelnog mjenjaca.
Zamijenjena oba termostata, preporuka je ugraditi originalni OE, tako sam i uradio i sad je sve uredu sa radnom temperaturom, brzo se zagrije i drzi konstantno na 90C. Potrosnja goriva je osjetno manja, regeneraciju dpf-a vise nece biti toliko cesta.
Pisem ovo jer puno ovih vozila ima isti problem, gotovo svaki, a ovlasteni servisi tvrde da tako mora kod ovoga modela, i to ne samo kod nas nego isto to rade i vani. To mi je bas cudno jer nije neki slozen kvar za rjesiti zamijeniti termostate iako ima rada od nekih 4 sata. Vecinom su mijenjali samo glavni termostat pa se problem ne bi rjesio, pa mozda zbog toga, pa je najsigurnije zamijeniti oba ili krenuti od jeftinijeg manjeg pomocnog.
Dobro grijanje u auto moze zbuniti mehanicare. Rezultat dobrog grijanja je elektricni grijac kabine a ne toplota iz rashladne tecnosti.
Ako kome bude od koristi da zna kako rjesiti problem koji se treba rjesiti jer nije dobro da rashladna tecnost a time i motorno ulje ne budu na radnoj temperaturi.
-
preludezalude
#53433 Re: Pitamo Mehanicare ?
Onako na prvu...rekao bih da je vulkanizer prilikom domontaze/montaze guma ostetio senzor.benki2 wrote: ↑06/12/2024 13:59Hvala ti na pomoci. B klasa 2017 godpreludezalude wrote: ↑06/12/2024 11:30Sta si radio pa je pocelo ovu poruku izbacivati? Mijenjao gume? Mijenjao akumulator? Otkopcavao akumulator zbog nekih popravki? Resetovao board comp na fabricke postavke? Koje je tacno auto u pitanju i godiste?
- hopi
#53434 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala na savjetu, iako ne vozim dotična kola.
Nešto mi nije jasno, reče da fabrički termostat ne radi kako treba tj da im je to mana svima i onda da ga treba zamijeniti originalnim tj fabričkim?
Nešto mi nije jasno, reče da fabrički termostat ne radi kako treba tj da im je to mana svima i onda da ga treba zamijeniti originalnim tj fabričkim?
-
Qwerty1234
#53435 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mana je da ne traje koliko bi trebo. Na nekom auto ga ne mjenjas 300k, ovde moras nakon 150k…dajem primjer.
A cesti se desi i da oem dijelovi budu “popravljenj” naknadno …
-
artur morgan
#53436 Re: Pitamo Mehanicare ?
Preporucuje se fabricki zbog toga sto mehanicari misle da je sigurniji, da nece doci do pregrijavanja jer se to sa fabrickim nije desavalo.
Ostalo je napisao @Qwerty1234
- kravamuzara
#53437 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kao sto kolega kaze problem su i majstori, cak i lokalci, moras ih nagovarati i tjerati bas za tu temperaturu rashladne, znam ljude koji mjesecima voze tako da temperatura nije presla 70 ili stalno pada na oko 70 i ako nekad prebaci preko.
-
nlt
#53438 Re: Pitamo Mehanicare ?
Negdje u Srebreniku ima firma koja se bavi ravnanjem šasije za teretna vozila. Pričali su mi kolege da su tamo slali kamione nakon prevrtanja, ali izgubili su kontakt. Ima li neko neke info?
- Evolution_IV
-
kuli1961
#53440 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam znao da VW pod haubu ugradjuje ARAN motore....aaa, što štekće...
- kravamuzara
#53441 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kaze qwerty savrseno miran, nema nikakvih vibracija 
- hopi
#53442 Re: Pitamo Mehanicare ?
I šta ovaj klip treba da predstavlja?
Gluposti.
Gluposti.
- Evolution_IV
#53443 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije im jasno valjda kako servo sam mota desno-lijevo 
-
Al'din
#53444 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozilo na dizalici, pregled ovjesa, neko vinta toĆkove
-
Qwerty1234
#53445 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stekece on, ko i svaki dizel, hladan pogotovo. Ali to je zvuk motora.
U kabini, sem zvuka motora ponavljam, nema vibracija. Ne znam koliko auto razjebano mora biti da u kabini dok vozis ili stojis u leru osjetis vibracije pod guzicom, na volanu ili rucici mjenjaca…
Sad kad otvoris haubu, i stavis pored benzinca za usporedbu, i npr stavis ruku na poklopac odozgo ili neki novcic nesto…ima tu vibracija logicno, ali u kabini da normalan covjek ih osjeti, ne bi smjelo.
Stojim iza toga
- B6Redhell
#53446 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma normala. Pusti murazu. Odnosno muzaru bombaša..
- kravamuzara
#53447 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da se muzara nije navozao svih mogucih cadji mozda bi vam i povjerovao 
- Evolution_IV
#53448 Re: Pitamo Mehanicare ?
vrh motori i auti 
- canvra888
#53449 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zato ih i dalje i lično voziš i posjeduješ je l' dekravamuzara wrote: ↑08/12/2024 12:07 Da se muzara nije navozao svih mogucih cadji mozda bi vam i povjerovao![]()
Benzinca hvali, čađu vozi. Potajni zaljubljenik
-
player_
#53450 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam isti problem kod manuelca a3 8p 2.0 tdi 2010 i vjerovatno po svim simptomima da je krivac taj manji termostat koji se nalazi u crijevima ili cak u nekim autima i dva ta manja termostata u crijevima...artur morgan wrote: ↑06/12/2024 20:13 Mozda ce nekom biti od koristi.
Rjesen problem.
Intetesuje me je li kod tebe manuelac ako jeste jesi li mjenjao samo termostat ili si morao citav onaj snop crijeva kupiti sa termostatima...
Evo nasao sam sifru katalosku za manji termostat 1K0121113A i bas me zanima ima li ga kod nas na stanju ili da li se bar moze poruciti...