Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

laik1981

#53401 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

Melbourne_Australia wrote: 03/12/2024 19:37
laik1981 wrote: 03/12/2024 18:55 Ma bmw ne treba stavljati u istu recenicu sa porseom. Bmw je statusni simbol papcima i kockastim glavama, kako kod nas, tako i u svijetu :D
A ko vozi napucana japanska auta po svijetu???
Ma nemam pojma. Sto se mene tice prije ovaj dole nego i jedan bmw.
https://www.topgear.com/car-reviews/toyota/land-cruiser

Kad bih se mogao kako protegnuti :lol:
Melbourne_Australia

#53402 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Melbourne_Australia »

laik1981 wrote: 03/12/2024 19:41
Melbourne_Australia wrote: 03/12/2024 19:37
laik1981 wrote: 03/12/2024 18:55 Ma bmw ne treba stavljati u istu recenicu sa porseom. Bmw je statusni simbol papcima i kockastim glavama, kako kod nas, tako i u svijetu :D
A ko vozi napucana japanska auta po svijetu???
Ma nemam pojma. Sto se mene tice prije ovaj dole nego i jedan bmw.
https://www.topgear.com/car-reviews/toyota/land-cruiser

Kad bih se mogao kako protegnuti :lol:
Top auto ..Ali za drugo auto da imas..Doduse ne znam gdje zivis ali za Sarajevo i grad nije..Ali motor njegov je top
laik1981

#53403 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

Ma ubio se za Sarajeva. Za ove ulice sto je mibral pretvorio u off road poligone :mrgreen: Dobro upija rupe i mozes se ventrati i preko ovih zubatih ivicnjaka :mrgreen: A nepoderiv. Samo bih ga kakvom raptor bojom presao :mrgreen:
preludezalude

#53404 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Ja sam cuo da bogatasi u svijetu poludise za Mercedesom b klasom a poneki se protegne i do c klase.
laik1981

#53405 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

Ma za bogatase i rols ide u nekoj custom made varijanti.
nagibSA

#53406 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nagibSA »

Spoiler
Show
Image
Ima li gdje u SA kupiti ovih alata za ventile od gume?
kabal1337

#53407 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

ima simimpex, intercars, proficentar
noviclan

#53408 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by noviclan »

nagibSA wrote: 04/12/2024 10:04
Spoiler
Show
Image
Ima li gdje u SA kupiti ovih alata za ventile od gume?
Ovo je dovra rabota za ucestalo bezobrazno parkiranje
nagibSA

#53409 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nagibSA »

Mei treba za popravljanje vanjskog navoja ventila, jer koristim externe senzore. Nije lose da se nadje i ako treba zamjeniti ulozak. Multifunkcionalam alat, uglavnom.
benki2

#53410 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by benki2 »

Ako moze pomoc, na display mi izbacuje gresku "Tyre pressure monitor inoperative", vidim da je za gume, vozilo je mercedes. Ne znam sada je li mi otisao senzor ili osigurac, ko bi mi mogao ovo pogledati u sarajevu?
kabal1337

#53411 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

nagibSA wrote: 05/12/2024 00:19 Mei treba za popravljanje vanjskog navoja ventila, jer koristim externe senzore. Nije lose da se nadje i ako treba zamjeniti ulozak. Multifunkcionalam alat, uglavnom.
zamijeni ventil

Ako bas hoces taj specificno alat imas bgs imas autokinetic/ top alati/ tate xa alate/ detools kako se vec vise zovu i bgs tehnic iz jablanice
dr_Evil

#53412 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dr_Evil »

benki2 wrote: 05/12/2024 12:17 Ako moze pomoc, na display mi izbacuje gresku "Tyre pressure monitor inoperative", vidim da je za gume, vozilo je mercedes. Ne znam sada je li mi otisao senzor ili osigurac, ko bi mi mogao ovo pogledati u sarajevu?
Pa druze osigurac mozes sam sebi pogledati, nije neka nauka. Otvoris kutiju i curnes malo, isti je princip ko na sijalici sa wolframovom zicom.

Tesko da je osigurac, vjerovatno je senzor, ili ako si promijenio tockove mozda samo treba spojit. Vjerujem da svaki malo bolje vulkanizer moze provjeriti senzore.
statixx

#53413 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by statixx »

benki2 wrote: 05/12/2024 12:17 Ako moze pomoc, na display mi izbacuje gresku "Tyre pressure monitor inoperative", vidim da je za gume, vozilo je mercedes. Ne znam sada je li mi otisao senzor ili osigurac, ko bi mi mogao ovo pogledati u sarajevu?
Meni je tako na Peugeotu, nije dovoljno napuhati gume, moraš resetovati u sistemu. To ti je lako evo pr.

https://www.youtube.com/shorts/uivtGMxAA6U
preludezalude

#53414 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

statixx wrote: 05/12/2024 13:49
Meni je tako na Peugeotu, nije dovoljno napuhati gume, moraš resetovati u sistemu. To ti je lako evo pr.

Nije tako kod mercedesa. Ako je radilo ok i sad tako pise onda je vjerovatno kvar. Na dopumpavanje, ispumpavanje, zamjenu guma moze samo upalit lampicu za gume i pokazati koja guma je u pitanju ili ispisati poruku da se provjere gume....ovisno koji model je u pitanju.
kabal1337

#53415 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

preludezalude wrote: 05/12/2024 19:25

Nije tako kod mercedesa. Ako je radilo ok i sad tako pise onda je vjerovatno kvar. Na dopumpavanje, ispumpavanje, zamjenu guma moze samo upalit lampicu za gume i pokazati koja guma je u pitanju ili ispisati poruku da se provjere gume....ovisno koji model je u pitanju.
mora se resetovat ako je runflat sistem ( bez senzora). A ako su senzori u felgama to je ovo o cemu covjek pita
preludezalude

#53416 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

kabal1337 wrote: 05/12/2024 21:03

mora se resetovat ako je runflat sistem ( bez senzora). A ako su senzori u felgama to je ovo o cemu covjek pita
Kod mene je na cls-u bez senzora u tockovima i ne mora se nista resetovat kod zamjene guma. Ako pritisak popusti upali se obavjestenje da se provjere gume. Dopumpam ih i obavjest se ugasi. Nema potrebe za resetovanjem. Na drugom mercedesu imam senzore u tockovima i potpuno isto radi samo ato mi ispise koja je guma u pitanju. Nakon dopumpavanja na pravu mjeru se sama lampica i obavjest ugasi. Opet nema potrebe za rwsetovanjem.
Altsa

#53417 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Altsa »

Od auta do auta je razlicito. Kod Skode nakon podesavanja pritiska moras spasiti podatke o pritisku jer se senzori ne nalaze u felgama. Kod Hjundaija su senzori u felgama i ne moras nista spasavati.
kabal1337

#53418 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

preludezalude wrote: 05/12/2024 22:33
kabal1337 wrote: 05/12/2024 21:03

Kod mene je na cls-u bez senzora u tockovima i ne mora se nista resetovat kod zamjene guma. Ako pritisak popusti upali se obavjestenje da se provjere gume. Dopumpam ih i obavjest se ugasi. Nema potrebe za resetovanjem. Na drugom mercedesu imam senzore u tockovima i potpuno isto radi samo ato mi ispise koja je guma u pitanju. Nakon dopumpavanja na pravu mjeru se sama lampica i obavjest ugasi. Opet nema potrebe za rwsetovanjem.
ako je razlika u pritisku koji si imao, i npr na novim tockovima +-0.5 bara.
ili razlika u velicini tockova
logicno da auto ne zna kada mu skines tockove.
Last edited by kabal1337 on 05/12/2024 23:26, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#53419 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

TPMS radi na dva načina, ili senzorom pritiska unutar felge (na ventilu) ili uspoređujući brzine vrtnje točkova preko ESP-a odnosno preko ABS senzora.

U svakom slučaju, nakon zamjene guma ili dodavanja zraka u postojeće sa manometrom kojem vjerujete svakako treba resetovati TPMS kako bi mu ta vrijednost u tom trenutku bila polazna tačka.
preludezalude

#53420 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Ako je pritisak bio npr 2,5 bar prije 3 mjeseca i resetovan sistem tada onda on prati taj pritisak kao polaznu tacku. Ako sad mijenjas gume i nove gume napumpas na pritisak 2,5 bar nema potrebe da resetujes sistem jer je pritisak guma ok. Pukne guma, akines, zakrpis, postavis, napumpas na 2,5...nema potrebe resetovat sistem jer je vec nastiman na prati 2,5 bara. Jedini slucaj kada treba ponovo resetovat je kada mijenjas pritisak u gumama iz nekog razloga na novu vrijednost, da bi ta nova vrijednost bila polazna tacka.
Sistem bez senzora u tockovima nema potrebe resetovat svaki put. Dovoljno je jednom resetovat kad su sve gume napumpane jednako. On ne vidi pritisak vec okretanje tockova. Kad bi sve 4 gume ispuhao i vozio na felgama sistem nebi reagovao jer bi vidio da se tockovi vrte jednako. Kad guma popusti, taj tocak se vrti brze od drugog tocka i sistem to prepozna kao ispuhanu gumu i upali obavjest. Dopumpas na pravu i obavjest se ugasi.
Tako je kod Mercedesa...makar kod ova dva sta ja imam.
U svakom slucaju...kad god resetujes sistem prati te vrijednosti. Ja resetovao sistem bez senzora ali kad su bile nejednako napumpane...i sistem prati te vrijednosti iako su neispravne... dopumpam gume jednako sve na pravu vrijednost i sistem okine gresku i upali obavjest da se provjere gume.
kravamuzara

#53421 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

preludezalude wrote: 06/12/2024 01:11 Ako je pritisak bio npr 2,5 bar prije 3 mjeseca i resetovan sistem tada onda on prati taj pritisak kao polaznu tacku. Ako sad mijenjas gume i nove gume napumpas na pritisak 2,5 bar nema potrebe da resetujes sistem jer je pritisak guma ok. Pukne guma, akines, zakrpis, postavis, napumpas na 2,5...nema potrebe resetovat sistem jer je vec nastiman na prati 2,5 bara. Jedini slucaj kada treba ponovo resetovat je kada mijenjas pritisak u gumama iz nekog razloga na novu vrijednost, da bi ta nova vrijednost bila polazna tacka.
Sistem bez senzora u tockovima nema potrebe resetovat svaki put. Dovoljno je jednom resetovat kad su sve gume napumpane jednako. On ne vidi pritisak vec okretanje tockova. Kad bi sve 4 gume ispuhao i vozio na felgama sistem nebi reagovao jer bi vidio da se tockovi vrte jednako. Kad guma popusti, taj tocak se vrti brze od drugog tocka i sistem to prepozna kao ispuhanu gumu i upali obavjest. Dopumpas na pravu i obavjest se ugasi.
U svakom slucaju...kad god resetujes sistem prati te vrijednosti. Ja resetovao sistem bez senzora ali kad su bile nejednako napumpane...i sistem prati te vrijednosti iako su neispravne... dopumpam gume jednako sve na pravu vrijednost i sistem okine gresku i upali obavjest da se provjere gume.
Zavisi od skule, na mnogima sa pasivnim sistemom treba pritisnuti dugme reset.
Cak i prelaz sa ljetnih na zimske i obrnuto istih pritisaka i nominalno iste dimenzije moze trigerovati lampicu jer ipak postoji mala razlika u obimu.
benki2

#53422 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by benki2 »

Ne mogu rucno ponistiti, to je tacno, a prije ovoga sam redovno mjenjao zimske ljetne i nije se ovo desavalo. Vjerovatno da je senzor, ima li kakav dobar elektricar da mi to pogleda? Ili se moze nekako resetovati bez majstora?
artur morgan

#53423 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

Ako je ovaj pasivni sistem nadzora, podesi pritisak odgovarajuci u gumama i vozi 15 do 20 min. Sam se treba resetovati u voznji. Mejutim ja mislim da nije do pritiska vec do samog sistema nadzora prema ovoj poruci " inoperative". Medjutim, probaj ovo dok ne odvezes auto majstoru.
preludezalude

#53424 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

benki2 wrote: 06/12/2024 09:14

Ne mogu rucno ponistiti, to je tacno, a prije ovoga sam redovno mjenjao zimske ljetne i nije se ovo desavalo. Vjerovatno da je senzor, ima li kakav dobar elektricar da mi to pogleda? Ili se moze nekako resetovati bez majstora?
Sta si radio pa je pocelo ovu poruku izbacivati? Mijenjao gume? Mijenjao akumulator? Otkopcavao akumulator zbog nekih popravki? Resetovao board comp na fabricke postavke? Koje je tacno auto u pitanju i godiste?
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#53425 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

kravamuzara wrote: 06/12/2024 01:34
preludezalude wrote: 06/12/2024 01:11 Ako je pritisak bio npr 2,5 bar prije 3 mjeseca i resetovan sistem tada onda on prati taj pritisak kao polaznu tacku. Ako sad mijenjas gume i nove gume napumpas na pritisak 2,5 bar nema potrebe da resetujes sistem jer je pritisak guma ok. Pukne guma, akines, zakrpis, postavis, napumpas na 2,5...nema potrebe resetovat sistem jer je vec nastiman na prati 2,5 bara. Jedini slucaj kada treba ponovo resetovat je kada mijenjas pritisak u gumama iz nekog razloga na novu vrijednost, da bi ta nova vrijednost bila polazna tacka.
Zavisi od skule, na mnogima sa pasivnim sistemom treba pritisnuti dugme reset.
Cak i prelaz sa ljetnih na zimske i obrnuto istih pritisaka i nominalno iste dimenzije moze trigerovati lampicu jer ipak postoji mala razlika u obimu.
Samo sve kod mene na osnovu temperature vanjske...
Post Reply