Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#151 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 13:14 Nismo mi bas poznati po tome da se busamo u prsa da smo najbolji, nego upravo suprotno, cemu uostalom svjedoci i ova tema.

Cim istaknes da smo u necemu dobri ili da nismo tolika katastrofa ili da smo u necemu bolji od zapadnjaka, obicno te neko (redovno iz dijaspore) poklopi nekom random gluposcu....ta cemo mi ba vidi nama se donacijama rekonstruise pruga npr... :mrgreen:
Eno sada Bato.

Ali kada smo vec kod toga, kada sam ja govrio da bi mozda mogli zvati strance(Kineze) upomoc zbog rekonstrukcije, ti si pisao kako to ne treba rijesiti ce nasi ljudi to. Na kraju Turci rijesavaju. I ne, nije to random glupost, to je BiH, to je BiH drustvo, intelektulani i organizacioni kapacitet i sposobnost tog drustva, nevazno zbog cega to Turci sada rade. BiH je poslala sliku u svijet sto se tice rekonstrukcije pruge isto kao za samit u Neumu. Izgovore i prebacivanje krivice na nekog drugog korste samo looseri.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#152 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Domaci izdajnik »

Truba wrote: 05/12/2024 09:09
Ozimician wrote: 05/12/2024 08:56 Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

Najjace mi je kad kazu, ovaj je talenat za jezike, a matematika mu ne ide.
Na kraju ispadne da ovom sto ide matematika bolje idu i jezici i sve ostalo, ali eto ovi drugi moraju naci da su "u necemu dobri".
ne znam evo ja sam redovito dero u šahu matematičare, a ti matematičari što ih znam iz srednje nisu bas socijalno bili inteligentni...

inace ja 2 broja ne znam sabrati :D

jedini dio matematike koji volim je vjerovatnoca i statistika :D
Jah. Nama je radni kolega jednom doveo svog školskog, ekonomistu po struci, koji je dobijao neke nagrade iz matematike, ono matiš rastura i računovodstvo...To je bilo sve tačno, ali kada je trebao da pokaže svoje znanje fulio je žestoko. Iako nije propuštao nijednu priliku da istakne svoje nagrade za matematiku, za svako rješenje je imao dva problema :-) Lik :roll: je bio tokalno asocijalan i nadobudan prema klijentima, kao on je genije, a svi ostali su glupi za njega... :-? Gdje god je otišao na sastanak ili prezentaciju ti su nas otpisali :o Nogirali ga dok nije više štete napravio...aj ti Gause vježbaj matiš, nisi ti za socijalnih interakcija :oops:
dr_Evil

#153 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Qler wrote: 05/12/2024 13:17

A ne smeta ti sto vlasnik Binga ili HIFE ima i vece pare, a radnici manje plate nego sto ce Lidl davati? To je OK. Nek nas jebe, samo nek je nas.
Naravno da mi smeta onaj kapitalisticki zeleni termit, stvaranje povlastene kaste od fukare je odlika ovog vremena. Namjerno su unistili drustvene prodajne lance da bi sebe namirili.
Qler wrote: 05/12/2024 13:17

Ili bi bilo OK da su poslali norvezanina nekog da bude direktor? To bi halalili?
Ne bi bilo OK. Lidl je korporacija koja mora biti drustveno odgovorna prije svega zbog svoje velicine. Nije smisao koga su poslali da bude direktor Bjørna ili Dragana, nego da menadzment ne sjedi u Bosni nego u Beogradu ili Oslu. Manje bi mi smetalo da sjedi u Oslu, zbog historije, ali bi mi ipak smetalo.
Qler wrote: 05/12/2024 13:17 Znas li ti da je npr. IT trziste Beograda (ne Srbije, nego Beograda) vece od IT trzista komplet BiH? Sta mislis sto kod nas nema vecih zastupnistva? Sto je tek sad Lidl dosao? Jer smo nebitni... Mi smo nivo statisticke greske u potrosnji na nivou Balkana, a pogotovo EU. Pa McDonalds nas je odjebao ko zadnju fukaru, zbog fukare iz Visokog, ali eto, covjek je godinama radio posteno i izlagao se opasnosti da ga otjeraju na robiju... nas je, pa da mu halalimo...

Sto ne mogu supe na viljusku...
Znam, i nase je da se borimo. Ako kazes da je uredu da se upravlja iz Srbije i nastavis trosit onda Lidl nema razlog da promijeni svoju odluku, a kad je ovoliko ulozio ili ce odluku promijeniti ili prodati. U svakom slucaju tebi ni iz dzepa ni u dzep kupovao u Lidlu ili Amki, Konzumu gdje god.

I dakle, trosi gdje god zelis, ali dina ti pusti mene da imam svoje misljenje i da trosim gdje hocu, onoliko koliko mogu, a to je nivo statisticke greske.

Da, to moje trosenje je supa na viljusku, mada nisi na to mislio.
Edin H.

#154 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Edin H. »

Haris.ba wrote: 05/12/2024 11:52
Ozimician wrote: 05/12/2024 11:45
Haris.ba wrote: 05/12/2024 11:43

Ima zanimljiv jutjub video o ekonomiji Slovenije. Da su u sustini jedina komunisticka zemlja koja je pametno (ucinkovito) alocirala kapital. Zasto, kako...e tu je fazon.

https://youtu.be/pzG6X7FiOFM?si=EpI6cm57oBfqH3me
Dobro, Slovenija je imala i svoje "kolonije"- ostale ex yu drzave, posebno BiH, bukvalno najvise ekonomskih afera ovdje su Slovenci napravili.
Ostale komunisticke zemlje nisu imale takav luksuz kao Slovenija. Tj. da mogu pljackati gradjane drugih zemalja.

Dovoljno samo da se sjetimo pljacke stedisa Ljubljanske banke i da im se sjetimo majke, kamoli ostalo poslije sto se desavalo.

Da su pametniji od nas - jesu, jer oni sebi to ne bi dozvolili to sto smo mi.
Vise stvari moze biti tacno istovremeno.

Sjecam se ja kada je jedan ministar (mislim poljoprivrede) poslije rata zamalo posao izgubio jer je malo zaustavio prodaju alpskog mlijeka. Nema ko se nije od ambasadora nadigao.

To ne znaci da ljudi nisu imali pametna ulaganja i u komunizmu.
Ja do dana današnjeg bojkotujem slovenačke proizvode zbog slučaja Ljubljanska banka.

Nikakva pametna ulaganja oni nisu imali nego im je sve bilo servirano u dirigovanoj ekonomiji zbog blizine Zapadu da razvijaju finalnu industriju.
Qler

#155 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Qler »

Vidis ja kontam, ako budem kupovao u Lidlu, gdje su nasi ljudi vise placeni, onda ce i Bingo poceti vise da placa svoje, a ako budem kupovao u Bingu (ili Amko, Hose, i ostali) a bojkotovao Lidl koji vise dobrinosi nasem drustvu, onda ce ovi skontati da mogu mozda i manje placati radnike...

Smetalo bi mozda da Bingo dovede nekoga iz vana, iako i za to ima svako pravo jer je privatna firma, ali ovako Lidl pogledao kartu, aha HR je UE, ne moze, Srb je veca, vec formirano trziste, imamo covjeka koji zna sta radi... ili opcija, daj lokalca pa nek se uci...

I naravno da svako ima svoje misljenje, i to je dobro, treba se diskutovati i raspravljati, sve u okvirima normale.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#156 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

Domaci izdajnik wrote: 05/12/2024 13:23
Truba wrote: 05/12/2024 09:09
Ozimician wrote: 05/12/2024 08:56 Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

Najjace mi je kad kazu, ovaj je talenat za jezike, a matematika mu ne ide.
Na kraju ispadne da ovom sto ide matematika bolje idu i jezici i sve ostalo, ali eto ovi drugi moraju naci da su "u necemu dobri".
ne znam evo ja sam redovito dero u šahu matematičare, a ti matematičari što ih znam iz srednje nisu bas socijalno bili inteligentni...

inace ja 2 broja ne znam sabrati :D

jedini dio matematike koji volim je vjerovatnoca i statistika :D
Jah. Nama je radni kolega jednom doveo svog školskog, ekonomistu po struci, koji je dobijao neke nagrade iz matematike, ono matiš rastura i računovodstvo...To je bilo sve tačno, ali kada je trebao da pokaže svoje znanje fulio je žestoko. Iako nije propuštao nijednu priliku da istakne svoje nagrade za matematiku, za svako rješenje je imao dva problema :-) Lik :roll: je bio tokalno asocijalan i nadobudan prema klijentima, kao on je genije, a svi ostali su glupi za njega... :-? Gdje god je otišao na sastanak ili prezentaciju ti su nas otpisali :o Nogirali ga dok nije više štete napravio...aj ti Gause vježbaj matiš, nisi ti za socijalnih interakcija :oops:
sve to znam... s druge strane cure koje su znale matematiku takodjer su se znale dobro obuc vodat frajere i napit i drogirat

ovaj ako nema milion na banci a nosa naocale i jaknu iz 1999 i hoda pjeske 12 km do posla i nazad stancuga od 100 kod tadasnje videoteke kvatro

mada danas je to sve drugacije u moje doba je bilo bas kao sto si opisao

sad matematicari imaju svoje firme vrte lovu
a to je baza za uspjeh u ostalome
rijetko ko je takav kosto si opisao
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#157 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 13:14 Nismo mi bas poznati po tome da se busamo u prsa da smo najbolji
sjećam se premijere filma farenhajt 9/11

zenska iz kino metalac kaže u kameru
ma ovo je za amere mi to sve znamo
:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#158 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 05/12/2024 13:20
_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 13:14 Nismo mi bas poznati po tome da se busamo u prsa da smo najbolji, nego upravo suprotno, cemu uostalom svjedoci i ova tema.

Cim istaknes da smo u necemu dobri ili da nismo tolika katastrofa ili da smo u necemu bolji od zapadnjaka, obicno te neko (redovno iz dijaspore) poklopi nekom random gluposcu....ta cemo mi ba vidi nama se donacijama rekonstruise pruga npr... :mrgreen:
Eno sada Bato.

Ali kada smo vec kod toga, kada sam ja govrio da bi mozda mogli zvati strance(Kineze) upomoc zbog rekonstrukcije, ti si pisao kako to ne treba rijesiti ce nasi ljudi to. Na kraju Turci rijesavaju. I ne, nije to random glupost, to je BiH, to je BiH drustvo, intelektulani i organizacioni kapacitet i sposobnost tog drustva, nevazno zbog cega to Turci sada rade. BiH je poslala sliku u svijet sto se tice rekonstrukcije pruge isto kao za samit u Neumu. Izgovore i prebacivanje krivice na nekog drugog korste samo looseri.
Upravo si potvrdio ono sto pisem i nadovezujes se opet na jedan random primjer koji je nidje veze. Ne brojis koliko je samita organizovano, nego samo onaj otkazani. :-)

Sto se tice Cengiza, ljudi su u BiH zaradili preko milijardu maraka i ovaj potez im je za svaku pohvalu, mada me iskustvo uci da nema nista dzaba, a narocito sa Turcima :D

Elem, nesto je drugo tu u pitanju a to je sto ti zelis vjerovat da mi nemamo para ni znanja da rekonstruisemo prugu, a sustina je kao i sa samitom u Neumu da nam Zakon o javnim nabavkama ne valja qurtzu i da ga treba mijenjati.
elcaliente

#159 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 13:31
elcaliente wrote: 05/12/2024 13:20

Eno sada Bato.

Upravo si potvrdio ono sto pisem i nadovezujes se opet na jedan random primjer koji je nidje veze. Ne brojis koliko je samita organizovano, nego samo onaj otkazani. :-)

Sto se tice Cengiza, ljudi su u BiH zaradili preko milijardu maraka i ovaj potez im je za svaku pohvalu, mada me iskustvo uci da nema nista dzaba, a narocito sa Turcima :D

Elem, nesto je drugo tu u pitanju a to je sto ti zelis vjerovat da mi nemamo para ni znanja da rekonstruisemo prugu, a sustina je kao i sa samitom u Neumu da nam Zakon o javnim nabavkama ne valja qurtzu i da ga treba mijenjati.
Ma koga boli quratz sto nevalja neki zakon ili procedura?
Sta mislis ti koju bolju sliku saljemo na turskoj tv da se emituje milionima turaka kako cengiz radi dobrovljno bosancima 70 metara pruge jer nisu u stanju da naprave odgovarajucu proceduru javne nabavke ili da cengiz radi dobrovoljno prugu jer BH nema novaca?
To je sve slika jednog drustva, drustvo pravi organizaciju onakvu kakva zadovoljava njegove intelektualne potrebe.
Ne pojedinac, nego drustvo u cjelini.
Pa valjda je normalno da te stvari trebaju bezprijekrono funkcionirati i to svaka od njih i da se ne bi smjelo nikada omaniti.
I nije istina da su ovo u BH izolirani slucajevi, svako malo nesto ne funcionise.
Al vazda se nadje neki izgovor, narod zadovoljan sa tim i idemo dalje.
Jednostavno drustvo tako funcinose, jer nema znanja.
Seyfo

#160 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Seyfo »

Ja sam primijetio da u ruralnom dijelu BiH (a pod tim mislim i sve sredine gdje prevladava manje obrazovan svijet,znači i favele oko Sarajeva) generalno narod za sebe misli da sve zna,da je pametan,najpametniji, da sve svjetske probleme zna riješiti i da svjetski lideri prave grešku što njih ne pitaju. Hajd što ti pametnjakovići ne znaju svoj život dovesti u red,odgojiti djecu, steći imetak,postići bilo šta,to nema veze niti pokazuje da oni nisu najpametniji. Zaista rijedak fenomen.

S druge strane,što je narod više obrazovan, manje prevladava stav da su najpametniji .
Last edited by Seyfo on 05/12/2024 13:56, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#161 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 05/12/2024 13:42
Sta mislis ti koju bolju sliku saljemo na turskoj tv da se emituje milionima turaka kako cengiz radi dobrovljno bosancima 70 metara pruge jer nisu u stanju da naprave odgovarajucu proceduru javne nabavke ili da cengiz radi dobrovoljno prugu jer BH nema novaca?
To je sve slika jednog drustva, drustvo pravi organizaciju onakvu kakva zadovoljava njegove intelektualne potrebe.
Pa valjda je normalno da te stvari trebaju bezprijekrono funkcinirati i to svaka od njih i da se ne bi smjelo nikada omaniti.
I nije istina da su ovo u BH izolirani slucajevi, svako malo nesto ne funcionise.
Jednostavno drustvo tako funkcionise.
Sta me briga sta misle Turci i kakvu sliku njima saljem.

Sistem se izgradjuje decenijama i mi imamo jos puno posla na tom putu, ali cinjenica da postoji kriticka svijest koja negira tvoju rasisticku teoriju da trenutni sistem zadovoljava intelektualne potrebe ovdasnjeg drustva.

To sto si ti otisao negdje gdje su neki drugi ljudi izborili bitke koje mi sada borimo i sto je neko vec izgradio ono sto mi tek izgradjujemo pa si dosao na gotovo ti ne daje za pravo da se na ovaj nacin odnosis prema svojim sunarodnjacima.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#162 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Domaci izdajnik »

Kod nas ne valja ništa u državi. Jbt pa mojom ulicom metla nije tri godine prošla, svinjac samo takav, a drveće orezano i posječeno i duže...zvali, zahtjevali, pisali molbe - niko ništa :oops:

Tek kada je drvo otreslo pored garaže jednog guzonje, onda je izašla lafo komunalna da napavi zapis i naredi da se to obavi... :-)

A redovno se plaćaju te usluge, ako ne platiš opomena pred tužbu :roll:

I onda se čudimo što je sanacija nekoliko kilometara pruge SF.... :run:
Haris.ba

#163 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

Edin H. wrote: 05/12/2024 13:28
Ja do dana današnjeg bojkotujem slovenačke proizvode zbog slučaja Ljubljanska banka.

Nikakva pametna ulaganja oni nisu imali nego im je sve bilo servirano u dirigovanoj ekonomiji zbog blizine Zapadu da razvijaju finalnu industriju.
Jest. "Neko" dosao i sve im servirao

Dok smo mi pravili fabriku armature u Stocu (jos plus nema pruge) umjesto pored zeljezare, ljudi birali rentabilne investicije.
elcaliente

#164 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 13:47
elcaliente wrote: 05/12/2024 13:42
Pa valjda je normalno da te stvari trebaju bezprijekrono funkcinirati i to svaka od njih i da se ne bi smjelo nikada omaniti.
Jednostavno drustvo tako funkcionise.
Sta me briga sta misle Turci i kakvu sliku njima saljem.

Sistem se izgradjuje decenijama i mi imamo jos puno posla na tom putu, ali cinjenica da postoji kriticka svijest koja negira tvoju rasisticku teoriju da trenutni sistem zadovoljava intelektualne potrebe ovdasnjeg drustva.

To sto si ti otisao negdje gdje su neki drugi ljudi izborili bitke koje mi sada borimo i sto je neko vec izgradio ono sto mi tek izgradjujemo pa si dosao na gotovo ti ne daje za pravo da se na ovaj nacin odnosis prema svojim sunarodnjacima.
To sto trebaju decenije da bi se napravila funkcionirajuca procedura oko javne nabavke samo po sebi je potvrda koliki je kapacitet drustva.
Opet kazem vecine drustva a ne pojedinca.

I to sto je nas briga kakvu sliku saljemo u svijet i to je problem BH drustva.
Zato druga drustva i ekonomije napreduju a mi kopamo ugalj .
Last edited by elcaliente on 05/12/2024 13:56, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#165 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 05/12/2024 13:52 To sto trebaju decenije da bi se napravila funcionirajuca procedura oko javne nabavke samo po sebi je potvrda koliki je kapacitet drustva.
Govorim opcenito o sistemu, ne o jednom zakonu.

Sistem se izgradjuje, to nije ni brz ni lagan proces.
dr_Evil

#166 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 05/12/2024 13:51

Dok smo mi pravili fabriku armature u Stocu (jos plus nema pruge) umjesto pored zeljezare, ljudi birali rentabilne investicije.
A ti mislis da je to bilo neko baci hrpu projekata na stol i de izaberite sebi? Pa znas koliki je rat Dzema imao da dovede jedan ALuminij u Mostar, cak se gledalo i odakle su pare, a odakle tehnologija.

Dakle, ne nije im neko dosao i sve servirao, ali daleko od toga da se krajnja proizvodnja nije namjerno gurala u sloveniju, kao sto se namjenska i prljava namjerno gurala u Bosnu. Za taj sistem i drzavu te velicine to je imalo smisla.

Sve republike, pa i Slovenija su imale promasaje, najvise zbog one da svako selo mora imati dom kulture, a svako malo mjesto fabriku da se narod ne bi selio. Tako i Stolac je zapalo nekih stvari malo cudnih, ali armatura je bila odlicna roba. Ne znam ko je ono pricao da su pokusali nekad progurati ponovo izvoz u Rusiju koja je kupovala toga na tone, i covjek im otvorio halu gdje su bile pune police neiskoristene robe, jer kao bila ugovorena prodaja izmedju drzava iako im to nije trebalo. Ali, ljudi su radili!
Hakiz

#167 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 05/12/2024 13:51

To je pravi SDA (i HDZ itd) zločin.

Umjesto da sada imamo infrastrukturu, ceste, pruge, vozove koji voze i teret 100, ali i putnike 200 km/h mi imamo Aria, SCC itd.
elcaliente

#168 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 13:54
elcaliente wrote: 05/12/2024 13:52 To sto trebaju decenije da bi se napravila funcionirajuca procedura oko javne nabavke samo po sebi je potvrda koliki je kapacitet drustva.

30 godina je proslo.
To je 1975 godina poslije drugog svjetskog. Njemacak dozivljava drugo privredno cudo, prvo bilo 1965 godine.
Zene podigle ekonomiju.
dr_Evil

#169 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

elcaliente wrote: 05/12/2024 13:59

30 godina je proslo.
To je 1975 godina poslije drugog svjetskog. Njemacak dozivljava drugo privredno cudo, prvo bilo 1965 godine.
Zene podigle ekonomiju.
Sve je to istina sta zboris, ali zaboravljas vise stvari.

Prva, khm:

1. Rat u BiH nije zavrsen, samo je nastavljen drugim sredstvima, jos su svi ratni ciljevi aktuelni i ne biraju se sredstva(osim ratnih) da se dodje do cilja.
2. U zemlji vlada ratna psihoza i niko nije u stanju da zaokruzi nekoga ko nije u skladu sa ratnim ciljevima
3. BiH je protektorat, a ne republika.
4. BiH je okupirana, u njoj se nalaze strani vojnici, u njoj se nalazi visoki predstavnik koji ima bozanske moci i iznad je civilinih i vojnih vlasti
5. BiH se namjerno razgradjuje od nacionalistickih strukutra koje nas salju u feudalno doba na sve 3 strane
6. BiH treba da bude predmet ismijavanja, kao i njezini stanovnic.
7. Za sve ostalo pogledaj memorandum

Da, isprike su sve ovo, jel tako? Onda mi objasni kako izvrsiti drzavni udar u BiH pa da ovo promijenimo, evo obecavam ja cu biti u prvom safu!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#170 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by _BataZiv_0809 »

Plus je Njemacka i prije WWII bila bogatija i uredjenija, a nakon istog je usla u Marsalov plan, a DDR joj nije sjedila u institucijama i imala pravo na veto na svaku odluku.

Povrsna komparacija reklo bi se :mrgreen:
elcaliente

#171 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

dr_Evil wrote: 05/12/2024 14:05

30 godina je proslo.
Zene podigle ekonomiju.

Prva, khm:

1. Rat u BiH nije zavrsen, samo je nastavljen drugim sredstvima, jos su svi ratni ciljevi aktuelni i ne biraju se sredstva(osim ratnih) da se dodje do cilja.
2. U zemlji vlada ratna psihoza i niko nije u stanju da zaokruzi nekoga ko nije u skladu sa ratnim ciljevima
4. BiH je okupirana, u njoj se nalaze strani vojnici, u njoj se nalazi visoki predstavnik koji ima bozanske moci i iznad je civilinih i vojnih vlasti
5. BiH se namjerno razgradjuje od nacionalistickih strukutra koje nas salju u feudalno doba na sve 3 strane

Da, isprike su sve ovo, jel tako? Onda mi objasni kako izvrsiti drzavni udar u BiH pa da ovo promijenimo, evo obecavam ja cu biti u prvom safu!
Sve sto si napisao je potvrda onog sto sam ja napisao.
Takvo je stanje drustva, nema kapaciteta niti zelje za promjenom.

Onaj ko nezna ili ne zeli rijesiti problem on uvjek traziti i nabrajati isprike.
I onda ide ono djecije, nismo mi krivi oni nam nedaju.
tramvajtrojka

#172 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 05/12/2024 13:03
elcaliente wrote: 05/12/2024 13:00 A pogledajte koja slucajnost, novog direktora Lidla Srbije i BiH poznajem. Njegov pokojni brat odrastao samnom i bio mi radni kolega.
Dragan zavrsio fakultet u Minhenu ekonomija i sada postao glavni mendazer Lidla za Srbiju i BiH.
Porijeklom su Bosanci.
Nek je Dragan ziv i zdrav, ali moja noga u taj Lidl nece uci. Ocajna odluka, mada sa Lidl strane zasigurna opravdana. Doduse, nece se od mene najesti, ali eto :)
Jeste trebaju zaposliti nekoga ko nema pojma o tom poslu da im vodi sve operacije a ne kao internacionalna korporacija povuci likove koji vec znaju posao jer su necija osjecanja satro uvrijedjena :lol: :lol: :lol:
Tvrtko II Kotromanić

#173 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Tvrtko II Kotromanić »

elcaliente wrote: 05/12/2024 14:11
dr_Evil wrote: 05/12/2024 14:05

30 godina je proslo.
Zene podigle ekonomiju.

Prva, khm:

Onaj ko nezna ili ne zeli rijesiti problem on uvjek traziti i nabrajati isprike.
pa nije djecije, fakat imas cinjenicu 2/3 efektivne vlasti u drzavi ne daju ovoj drzavi da krene naprijed
iz razloga i motiva koji su isti kao u ratu

mislim to je nesto nezaobilazno kada se govori o uzrocima trenutnog stanja u drzavi ali i nekom buducem stanju

sta eto predlazes
kako da se Gordijev cvor rijesi?
dr_Evil

#174 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

elcaliente wrote: 05/12/2024 14:11

Nije sporno, ja prvi uvijek naglasim da kantoni sa bosnjackom vecinom trebaju biti primjer kako radi uredjen sistem, po policiji, tuzilastvu, obrazovanju i zdravstvu - sto nisu, a nisu iz primjera gdje sam naveo begovat koji zeli da nas vrati u feudalizam.

Ali evo, najlakse je odmahnuti rukom, pitam te, kako da izvrsimo drzavni udar da ovo promijenimo jer drugacije ne moze? Ili cemo ono djecije, narod je glup, pokvaren, i vlast je samo reflekcija tog istog naroda!

Kako da narod nesto promijeni u drzavi gdje je sistem od vrha do dna napravljen da bi se odrzavao status kolonije bez puca i drzavnog udara, i daj mi primjer gdje se to desilo. Francuska revolucija je inace nasla svoj put bacanje cvijeca pod vlastelu, a titova revolucija jedenjem hurmasica sa svabama(svaka slicnost sa MM pokretom je slucajna)
elcaliente

#175 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2024 14:09 Plus je Njemacka i prije WWII bila bogatija i uredjenija, a nakon istog je usla u Marsalov plan, a DDR joj nije sjedila u institucijama i imala pravo na veto na svaku odluku.

Povrsna komparacija reklo bi se :mrgreen:
BH je dobila isto novaca kao i Njemacka. Njemacka je bila u pepelu bez ikakvih struktura. Valjalo im je se od pocetka napraviti i zamjeniti naciste.
Uredi federaciju ako nemozes DDR.

Ali sve su to Bosanci I Hercegovci i Mico i Bake i Dragan oni su slika BH drustava i kapaciteta.

Zasto EU uprono trazi jednu osobu za pregovre, jer smo za njih mi svi Bosanci I Hercegovci, nema izvalkuse ja hocu al onaj mi neda.
Post Reply