Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dimu1927

#22651 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

ibizza wrote: 03/12/2024 14:33 Mene zanima, da li se moze desna traka od Energoinvesta/Stupa (i u suprotnom smjeru), pa sve do Marijin dvora, za vrijeme najvece spice i to u periodu od 07:00 do 08:30 i 15:30 do 17:30 pretvoriti u traku kojom ce ici samo bus? Ofarbati je u zutu kompeltno, i svaki dan u tom periodu staviti policiju na svakoj raskrsnici da prati/ili video nadzor. Mislim da bi to motivisalo raju da se prebaci iz auta na bus. Naravno, ovdje bi trebalo mnogo vise autobusa, ali mislim da toga ima dovoljno.
imas takvu zutu traku od S krivine prema carsiji i nazad pa tramvaju guslaju iza auta jer papci se poredaju na sine dok cekaju da skrenu za scc.

i na kontra strani isto preticu tom trakom pa se uvaljuju kod masinske

a slobodno posalji upit mupu koliko su kazni izdali za voznju zutom trakom ? ako znaju po kojem je clanu to kaznjivo uopste ubij me
noviclan

#22652 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

ibizza wrote: 03/12/2024 14:33 Mene zanima, da li se moze desna traka od Energoinvesta/Stupa (i u suprotnom smjeru), pa sve do Marijin dvora, za vrijeme najvece spice i to u periodu od 07:00 do 08:30 i 15:30 do 17:30 pretvoriti u traku kojom ce ici samo bus? Ofarbati je u zutu kompeltno, i svaki dan u tom periodu staviti policiju na svakoj raskrsnici da prati/ili video nadzor. Mislim da bi to motivisalo raju da se prebaci iz auta na bus. Naravno, ovdje bi trebalo mnogo vise autobusa, ali mislim da toga ima dovoljno.
:lol: :lol: mene zanima zasto strucnjaci ne produze izlivne trake, naravno gdje je to moguce, kao sto su to uradili kod ekonomske a mogli su mozda i duze uraditi
izbjeglica_iz_besmisla

#22653 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Na socijalnom su trebali to isto uraditi, vise auta nego na pofalicima a tu je prosirena izlivna traka lijevo.
problemnatravunu

#22654 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Image

imao sam priliku zateći se tu na označenoj raskrsnici kod bivšeg Energoinvesta negdje oko 16 do 16 i 30 sati, u špici, ja ljudi koji je to haos , po meni tu definitivno fali poveći kružni tok (baš kao na slici).
Gomila ljudi sa autima , koji rade na desnoj strani ceste , kad se ide u pravcu Ilidže (Telemach i ostali ) tu izlaze na cestu pa pošto je skretanje za povratak prema gradu zakrčeno , idu desno prema bivšem eneroinvestu i tu se samo okrenu da bi onda čekali na semaforu i skrenuli nazad ka centru .Haos totalni.
KT bi uveliko riješio stvari, šta ja znam , nisam nikakav stručnjak, ali laički mislim da je to najjednostavnije , najjeftinije i najlakše rješenje te raskrsnice
izbjeglica_iz_besmisla

#22655 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Kad se napravi raskrsnica kod Bulevara smanjit ce se i nroj auta koja rade taj manevar.
Thorgerson

#22656 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

problemnatravunu wrote: 04/12/2024 06:42 Image

imao sam priliku zateći se tu na označenoj raskrsnici kod bivšeg Energoinvesta negdje oko 16 do 16 i 30 sati, u špici, ja ljudi koji je to haos , po meni tu definitivno fali poveći kružni tok (baš kao na slici).
Gomila ljudi sa autima , koji rade na desnoj strani ceste , kad se ide u pravcu Ilidže (Telemach i ostali ) tu izlaze na cestu pa pošto je skretanje za povratak prema gradu zakrčeno , idu desno prema bivšem eneroinvestu i tu se samo okrenu da bi onda čekali na semaforu i skrenuli nazad ka centru .Haos totalni.
KT bi uveliko riješio stvari, šta ja znam , nisam nikakav stručnjak, ali laički mislim da je to najjednostavnije , najjeftinije i najlakše rješenje te raskrsnice
Mislim da mi moramo rjesavati raskrisnice vertikalnim razdvajanjem saobracaja. Ovi kruzni tokovi samo zamazuju oci i prave jos veci problem.

Kruzni ce rijesiti mozda djelimicno problem. Ali ce usporiti ionako spor saobracaj.

Mozemo li evo u 5 godina po jednu rasksnicu tako rjesavati? Evo u 10 godina. Do sad bi evo rjesili 3 raskrsnice od rata.

To su dugorocna rjesenja.

Mislim da nije SF iskopati podvoznjak, preko pustiti drugi pravac. Znam buca potok, podzemne vode, bla bla. Kad se uradi sve kako treba nema tu nikakvih podzemnih voda.

SCC je izgradjen tik do Miljacke u dubinu 30 metara. Jel ikada bilo problema? Nije.
drug_profi

#22657 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

problemnatravunu wrote: 04/12/2024 06:42 Gomila ljudi sa autima , koji rade na desnoj strani ceste , kad se ide u pravcu Ilidže (Telemach i ostali ) tu izlaze na cestu pa pošto je skretanje za povratak prema gradu zakrčeno , idu desno prema bivšem eneroinvestu i tu se samo okrenu da bi onda čekali na semaforu i skrenuli nazad ka centru .Haos totalni.
Ima način da se ode prema gradu i bez tog raskršća.
ibizza

#22658 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ibizza »

drug_profi wrote: 04/12/2024 09:39
problemnatravunu wrote: 04/12/2024 06:42 Gomila ljudi sa autima , koji rade na desnoj strani ceste , kad se ide u pravcu Ilidže (Telemach i ostali ) tu izlaze na cestu pa pošto je skretanje za povratak prema gradu zakrčeno , idu desno prema bivšem eneroinvestu i tu se samo okrenu da bi onda čekali na semaforu i skrenuli nazad ka centru .Haos totalni.
Ima način da se ode prema gradu i bez tog raskršća.
Ima način, ali je guzva na svakoj alternativi.
drug_profi

#22659 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ma ne bude bas takva. Prije ćeš stići alternativom.
Haris.ba

#22660 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Kad se zavrsi raskrsnica kod bulevara zamjeniti trajanje skretanja ulijevo na glavnoj cesti i prebaciti na tu raskrsnicu kod poslovne zone.

Tu je semafor nastiman na mali promet jer ga prije nije bilo ko sada.

Za pocetak tu treba konacno na glavnoj cesti napraviti posebno desno skretanje i u Tvornickoj napraviti 2x2 cestu citavom duzinom.

Ma ona poslovna zona je isto siroce. Ja mislim da i dan danas nisu prikopcani na gradsku kanalizaciju.
Dimu1927

#22661 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

Thorgerson wrote: 04/12/2024 09:16
SCC je izgradjen tik do Miljacke u dubinu 30 metara. Jel ikada bilo problema? Nije.
bilo je problema u pocetku ne znam kako su rijesili i jesu li do kraja, -5 je bila zatvorena jedno vrijeme itd...
Haris.ba wrote: 04/12/2024 09:49
jel ikad iko od ovih novinara postavio pitanje ministarstvu saobracaja direkciji za ceste itd, je li ikako moguce nastimati semafor drugacije, zadnjih 25 godina su isti intervali... pa onaj na malti lijevo prema hrasnom je cini mi se jos gori nego energoinvest, cim upali zeleno odmah pocne blinkati, 3-4 auta max mogu proci u jednom... i tako 25 godina, jel moguce fakat da je nemoguce produziti neke intervale za par sekundi

svi palamude o guvama sve strucnjaci a nista konkretno da predloze, najgore sto ne mozes doci do odgovornih ko pojedinac da im predlozis neko sitno rjesenje... pjesacki semafori su isto katastrofa na vecini raskrsnica jer pustaju pjesake u pogresnom trenutku kad auta nailaze a recimo ima interval prije ili poslije toga kad bi bilo adekvatnije da prelaze i sigurnije...
thekupus

#22662 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Dimu1927 wrote: 04/12/2024 11:27
bilo je problema u pocetku ne znam kako su rijesili i jesu li do kraja, -5 je bila zatvorena jedno vrijeme itd...
jel ikad iko od ovih novinara postavio pitanje ministarstvu saobracaja direkciji za ceste itd, je li ikako moguce nastimati semafor drugacije, zadnjih 25 godina su isti intervali... pa onaj na malti lijevo prema hrasnom je cini mi se jos gori nego energoinvest, cim upali zeleno odmah pocne blinkati, 3-4 auta max mogu proci u jednom... i tako 25 godina, jel moguce fakat da je nemoguce produziti neke intervale za par sekundi

svi palamude o guvama sve strucnjaci a nista konkretno da predloze, najgore sto ne mozes doci do odgovornih ko pojedinac da im predlozis neko sitno rjesenje... pjesacki semafori su isto katastrofa na vecini raskrsnica jer pustaju pjesake u pogresnom trenutku kad auta nailaze a recimo ima interval prije ili poslije toga kad bi bilo adekvatnije da prelaze i sigurnije...
pa upravo se radi na tome, na glanoj saobraćajnici i nizu sporednih se mijenjaju semafori, postavljaju se mikrotalasni radari i kamere za praćenje saobraćaja. Kad budu zamijenjeni svi, onda će iz centra koji će biti u skenderiji moći na daljinu mijenjati i prilagođavati zeleni val, a uz cijeli sistem dolazi i algoritam za optimizaciju saobraćaja koji automatski nalazi najbolje rješenje, zavisno od prioriteta koje odredi ministarstvo
drug_profi

#22663 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ali će kružni tok na Pofalićima i dalje biti usko grlo za tranzit sa istoka prema zapadu.
Haris.ba

#22664 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 04/12/2024 13:03 Ali će kružni tok na Pofalićima i dalje biti usko grlo za tranzit sa istoka prema zapadu.
Onaj kod Vlade FBiH?

Onaj kruzni je glupost samo takva.

Samo su trebali pare koje su potrosili na njega potrositi na prosirenje podvoznjaka ispod pruge na 4 trake.
BadBoy

#22665 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Dimu1927 wrote: 04/12/2024 11:27 pjesacki semafori su isto katastrofa na vecini raskrsnica jer pustaju pjesake u pogresnom trenutku kad auta nailaze a recimo ima interval prije ili poslije toga kad bi bilo adekvatnije da prelaze i sigurnije..
Najgori je onaj kod Alte. Ondje će prije ili kasnije doći do nesreće u kojoj će pješak izvući deblji kraj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22666 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

meni je nejasna gužva svaki dan popodne od kružnog na pofalićima do raskrsnice kod američke ambasade
Laplace

#22667 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 03/12/2024 10:38
kakaljin wrote: 03/12/2024 09:24 Sve je to planirano prije rata, sa mo treba to realizovati.

Cak postoji plan da se nastavi pravo pa kroz tunela na lukavicu da ide.
Ja sam za to da se to izbrise. Cuj tramvaj do Lukavice. Hahahahahaha.

Bolje usmjeriti tramvaj preko Sipa na Vogoscu pa dalje na Ilijas.
Podržavam ideju.
Laplace

#22668 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/12/2024 10:59 ma to je u ovakvoj situaciji maltene science fiction

a evo sve i da imas rijesenu rutu, obezbijedjene pare, haj znaj hoce li iz istocnog pristati

oni nisu trolejbusku liniju htjeli jer je iz federalnog dijela :-)
Tramvaj do Beograda bi podržali, do Sarajeva nikako.
Tvrtko II Kotromanić

#22669 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Laplace wrote: 04/12/2024 14:24
Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/12/2024 10:59 ma to je u ovakvoj situaciji maltene science fiction

a evo sve i da imas rijesenu rutu, obezbijedjene pare, haj znaj hoce li iz istocnog pristati

трамвај a ne tramvaj :thumbup:
Laplace

#22670 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/12/2024 14:31
Laplace wrote: 04/12/2024 14:24

трамвај a ne tramvaj :thumbup:
Korekcija uvažena.
Dimu1927

#22671 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

thekupus wrote: 04/12/2024 13:02
Dimu1927 wrote: 04/12/2024 11:27

pa upravo se radi na tome, na glanoj saobraćajnici i nizu sporednih se mijenjaju semafori, postavljaju se mikrotalasni radari i kamere za praćenje saobraćaja. Kad budu zamijenjeni svi, onda će iz centra koji će biti u skenderiji moći na daljinu mijenjati i prilagođavati zeleni val, a uz cijeli sistem dolazi i algoritam za optimizaciju saobraćaja koji automatski nalazi najbolje rješenje, zavisno od prioriteta koje odredi ministarstvo
znam druze, adaptivni sistem upravljanja, to je nesto skroz novo. ja kazem za ove semafore da se za 25 godina, mozda i vise, vozimo po istim intervalima, jel fakat nemoguce da se recimo produzi zeleno sa 3 na 6 sekundi ?

ustvari sjetio sam se koji su semafore promjenili, pjesacki na skenderiji kad prelazis iz valtera perica prema parku kod zgrade opcine centar, i pjesacki kod alipasina dzamije prema vrazovoj... tu se prije zeleno za pjesake drugacije palilo... znaci ipak je moguce, samo imamo bolikurce i nehljebe u vlasti
HelaS

#22672 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Thorgerson wrote: 04/12/2024 09:16 Kad se uradi sve kako treba nema tu nikakvih podzemnih voda. SCC je izgradjen tik do Miljacke u dubinu 30 metara. Jel ikada bilo problema? Nije.
Što znači da može i kopanje ispod Miljacke :D

Image
mistek

#22673 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Sa ovim kopanjem na sve strane, meni se čini da stanje ulica u gradu nikada nije bilo gore. Fakat ne znam kako će i kada ovo sanirati uopšte, pogotovo sada kada i nema para za standardno presvlačenje ulica. Skoro svaka ulica rađena u posljednjih 10 godina već je puna zakrpa, sa ozbiljnim kraterima i slično. Je li moguće da niko ne skonta da ne ide ovako i da ne pokuša barem skontati gdje je problem i da se stvari malo kvalitetnije rade? Nevažno evo je li Olimpijska, je li Obala, je li Skenderija itd.

Druga ultra iritantna stvar je saobraćajna signalizacija. I ona je u nikad gorem stanju. Znakovi iskrivljeni, izvaljeni, ili u najboljem slučaju pošarani. Na masu mjesta ne postoji signalizacija i ništa se ne radi da se to unaprijedi Ima li iko u nekakvom ministarstvu saobraćaja (ili čega već) ko uopšte nadzire ovakve stvari? Za razliku od prve stavke, ovdje je uglavnom stvar volje i rada, manje para. U krajnjoj liniji, ima li nekog ko radi optimizaciju, pa da ne moraju na istom mjestu biti znak za obavezno desno i zabranu lijevo, a da se negdje drugo ipak postavi?

Treća stvar je osvjetljenje saobraćajnica. Ne postoji u Evropi grad lošiji po ovom pitanju od Sarajeva. Mislim da je ovo moj 100-ti post na ovu temu, ali čudom se ne mogu načuditi da niko ni ne pokušava godišnje barem 2 ulice osvijetliti kako treba. Kad je kiša, kao prethodnih dana, plus noć, da ne kažem smog/magla, više ličimo na Pripjat, nego na normalan grad. Glavna ulcia još i nekako, sve okolo tanko.
laik1981

#22674 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by laik1981 »

Mibral raskopa i nestane sa terena. Ostane samo lik koji pomice onu ogradu i pusta lokalce da dodju do kuca. Neki dan krenuo u Kecinu kad zatvorena, a nigdje nikoga. Lik stoji i sklanja ogradu ako hoces da prodjes. Ono oko Cemaluse rade citavu vjecnost. Preko vikenda sklone one ograde, a onda ih vrate. Kolaps od carsije svakodnevni. Ne znam jesu li zavrsili budalastine u Cekalusi? Dosli, raskopali i otisli, a ulica blokirana.

Nije mi jasno kako mediji ne bruje o ovom Mibralu. Sve rade, a nemaju kapacitet ni za Trnova. Od juna traje njihovo sjebavanje grada. Bubaju rokove od 2-3 mjeseca za radove za koje realno, nekoj sposobnijoj firmi, treba 4-5 dana.

Devastiran je saobracaj u gradu, pogotovo centar i stari grad. Pruga se radi nekim nerealno sporim tempom. Tempira se vjerovatno za izbore 2026. Sramota.
drug_profi

#22675 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Nije bolja ni Dinalsa.
Sve od septembra razrovljeno, Meandar, Teheran...
Realno potez koji su raskopali i započeli odvijao se zadovoljavajućom brzinom do izbora.
Nakon toga jedan-dva ili nijedan radnik u toku dana.
I ko zna do kad će.
Post Reply