Jedes ih u Njemackoj i bez Bozica... Mozda ne bas rebra ali svinjetinu svakako da.dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 10:02I kad sve to uradis, obavezno da napravis svinjska rebra za veceru, da bi susjedi vidili da si bas ti moderan ono pravo, a ne ko one komsije sa prvog sta sunete djecu!skupljac_zeljeza wrote: ↑03/12/2024 09:59Tačno tako. Za one koji kite savjet Zagrebačke nadbiskupije...
Nekada smo na drvce ili samo na granu koja je visjela sa stropa vješali jabuke i orahe umotane u neki ukrasni papir ili smo sami izrađivali božićne ukrase od šarenoga papira. Nekada smo drvca ukrašavali šarenim šećernim bombonima. Božićno se drvce zapravo ukrašavalo onim što su ljudi imali kod kuće ili što su sami izradili. Mnogi su sami izrađivali i jaslice. A onda je došlo vrijeme »kuglica i lampica« (neki će opravdano reći i komercijalizacije božićnih ukrasa), pa smo svoja božićna drvca počeli ukrašavati njima, a na vrh bismo stavljali zvijezdu. I svim tim ukrasima nastojali smo pripisati simboličko značenje i oni su nas trebali podsjećati na Isusovo rođenje u Betlehemu.
U tom kontekstu sjajan duhovni poticaj za kićenje bora dao je 2021. Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije »Obredom kićenja bora«. On se može slaviti kako u župnim zajednicama tako i u obiteljima, jer je božićno drvce za nas znak vjere u ispunjenost Božjih obećanja. »Kraj bora molimo za sve vjernike, osobito za obitelji, roditelje i djecu, za bake i djedove, za sve bolesne i nemoćne; molimo za ljude koji trpe i koji su daleko od topline doma. U svima njima prepoznajemo sliku Krista. Njega prepoznajemo u Djetetu koje ulazi u naše živote, da bismo mu se poklonili okićeni malenošću, strpljivošću i velikodušnošću. Neka taj duh odražava nakit na boru«, piše na službenoj internetskoj stranici Zagrebačke nadbiskupije. U tom duhu razmislite i o tome hoćete li na bor ili ispod njega staviti lik orašara ili ne ćete, a u svakom slučaju neka nikomu od nas vjernika ne bude »zamjena« za Isusa koji se rodio kako bi nas spasio od grijeha.
https://www.glas-koncila.hr/od-bozicnih ... o-rodenje/
Jelka-kitite il ne?
Moderator: anex
- MehmedPasaMoric
#326 Re: Jelka-kitite il ne?
-
John Cleese
- dr_Evil
#328 Re: Jelka-kitite il ne?
Prije bih skocio sa krsta na Humu. A u Njemackoj volim samo jeftinih cokolada kupit, e sad ako mecu kakvu stek-dozu u njih, onda halali, tad si upravu.MehmedPasaMoric wrote: ↑03/12/2024 11:34
Jedes ih u Njemackoj i bez Bozica... Mozda ne bas rebra ali svinjetinu svakako da.
- skupljac_zeljeza
#329 Re: Jelka-kitite il ne?
A niko ne pita i ne priča kada 'raskititi jelku'? A vrlo je bitno.
Vjernici doista raskićuju božićne ukrase u različite dane, rekli bismo ponajprije iz »praktičnih« razloga. No kako božićno vrijeme traje do nedjelje Krštenja Gospodnjega (druga nedjelja po Božiću, a prva po Bogojavljenju), neobična je (a u nekih i neprimjerena) ta potreba za »uklanjanjem« božićnih ukrasa iz naših domova prije te nedjelje, na što neke vjernike potiču i neka njihova – osobna ili pak »skupna« – razmišljanja i navade. Neki se vjernici trude, na svaki način, zadržati božićne ukrase sve dok na blagoslov obitelji ne dođe svećenik iz njihove župe, što je pohvalno, jer ponekad u toplim domovima (nekada se sobe u kojima je bio bor nisu grijale) doista nije jednostavno sačuvati bor a da iglice i ukrasi ne padnu na pod. Zato možemo reći da nećete pogriješiti ako bor i božićne ukrase ne zadržite dulje od nedjelje Krštenja Gospodinova...
https://www.glas-koncila.hr/sveta-tri-k ... navjestaj/
- MehmedPasaMoric
#330 Re: Jelka-kitite il ne?
Jedes jedes... A sto je jos gore jedu je i mnogi domaci antijelkasi pogotovo otkako je puter poskupio, razgrabise mastdr_Evil wrote: ↑03/12/2024 11:38Prije bih skocio sa krsta na Humu. A u Njemackoj volim samo jeftinih cokolada kupit, e sad ako mecu kakvu stek-dozu u njih, onda halali, tad si upravu.MehmedPasaMoric wrote: ↑03/12/2024 11:34
Jedes ih u Njemackoj i bez Bozica... Mozda ne bas rebra ali svinjetinu svakako da.
- dr_Evil
#331 Re: Jelka-kitite il ne?
Interesantno stvarno.. svako kroji po vlastitoj mjeri, rekli bi euroskeptici.MehmedPasaMoric wrote: ↑03/12/2024 11:45
Jedes jedes... A sto je jos gore jedu je i mnogi domaci antijelkasi pogotovo otkako je puter poskupio, razgrabise mastAli nema veze
Valjda je na ovom forumu opste poznato da sam ja kjafir prve klase, tako da takvo sto mi ne bi bio problem priznati da je zaista jedem stek dozu.
- Laplace
#332 Re: Jelka-kitite il ne?
A ja opet kažem: šta se nekog tangira da li neko ko sebe smatra Muslimanom kiti jelku i slavi Novu Godinu ili ne?
Jer, niko nikoga ne nagovara da kiti jelku ili slavi NG, dok je postalo popularno nabijati krivicu i izbacivati iz vjere svakoga ko kiti jelku i slavi NG.
I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?
Last edited by Laplace on 03/12/2024 12:07, edited 1 time in total.
- Laplace
#333 Re: Jelka-kitite il ne?
Ali, najlakše je sebe prikazati kao velikog vjernika tako što na sav glas galamiš (ili kačiš na bilbord) kako nešto "nije naša vjera i nije naša tradicija".plain vanilla wrote: ↑03/12/2024 10:26 nije ni kicenje fejsa i instagrama po islamu, pa evo nas tu gdje jesmo
jbt, zamarate se glupostima, a velike stvari prolaze pod normalno i sta fali
Taman posla da se čine dobra djela (dobro, mnogi ih i čine, ali onda nemaju vremena za ulaženje u tuđe živote).
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#334 Re: Jelka-kitite il ne?
profesore, musliman se pise malim slovom, kao i katolik, pravoslavac, a bgm i ateistaLaplace wrote: ↑03/12/2024 11:54A ja opetz kažem: šta se nekog tangira da li neko ko sebe smatra Muslimanom kiti jelku i slavi Novu Godinu ili ne?
Jer, niko nikoga ne nagovara da kiti jelku ili slavi NG, dok je postalo popularno nabijati krivicu i izbacivati iz vjere svakoga ko kiti jelku i slavi NG.
I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?
- Laplace
#335 Re: Jelka-kitite il ne?
Tačno.pezzar wrote: ↑03/12/2024 10:51 Jelka može imati vjerske konotacije samo ako ih ti napraviš, ako joj se moliš ili slično.
Ovako su to samo ukrasi u sumornom periodu godine, kad je svjetlo u kući upaljeno od 16:30, a zora je u 06:00.
Kitim, i kuću ću da okitim. Nek vele komšije da sam vlah. Meni brate lijepo proći kroz neko naselje gdje se komšije takmiče ko će ljepše ukrasiti.
Nemam neku tradiciju kićenja jelki, ali tačno ću početi uinat raznoraznim čudacima koji mi se petljaju u privatni život. Ne daju ti ni u tvoja četiri zida da radiš šta ti je volja.
- dr_Evil
#336 Re: Jelka-kitite il ne?
Nas profa je matematicar, on se bavi istinom, a pravopis je lazan, sva nauka koja nije bazirana na matematici je lazna.plain vanilla wrote: ↑03/12/2024 11:58profesore, musliman se pise malim slovom, kao i katolik, pravoslavac, a bgm i ateistaLaplace wrote: ↑03/12/2024 11:54A ja opetz kažem: šta se nekog tangira da li neko ko sebe smatra Muslimanom kiti jelku i slavi Novu Godinu ili ne?
I zašto se na svaku kritiku postupanja Muslimana reaguje agresivno i dijele raznorazni epiteti?![]()
Sto bi rekao moj profa iz matematike "nije vazno koje je slovo", doduse rekao i da moras uciti samo dok ne cujes vodu iz vodokotlica :S
-
Karikaturist
#337 Re: Jelka-kitite il ne?
Znaci nisam nigdje dozivio da se ljudi bave trivijalnijim stvarima nego u Bosni. Propadamo kao drustvo i drzava zbog x faktora a teme kao sto su kicenje jelke, dizanje ruku prilikom obreda, Severina/Karleusa itd su nam udarne teme.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#338 Re: Jelka-kitite il ne?
100%John Cleese wrote: ↑03/12/2024 11:37A zamisli samo kakav bi pičvajz mačija ekipa napravila od tog neidentificiranog stojećeg objekta...![]()
![]()
morala bi tu biti i jedna polica da se malo zalegne kad se sve očerupa
- Laplace
#339 Re: Jelka-kitite il ne?
Tačno. I ne kači to na bilborde.dr_Evil wrote: ↑03/12/2024 11:19Ne znam cemu uvlacenje vjerskih propisa u ove diskusije, ne moram biti vjernik(niti sam) da znam da okitit jelcicu nije bas u tradiciji moje familije, a da jeste u tradiciji onog sta mi je pobio pola familije, i sad ja treba da kitim jelcicu pa mozda sljedeci put eto nece.pezzar wrote: ↑03/12/2024 11:00 Ne znam, teško je razgovarati sa vjernicima o nedostacima vjerskih propisa. Tipa šta kolju za kurban muslimani Arktika? A obaveza je. Ili kako bogati ljudi mogu da priušte sebi da poste kraće, odsele taj mjesec u zemlju gdje je dan najkraći?Ili kako očekuju da žene idu kod žena ginekologa kad se ove ne mogu obrazovati za taj posao? Ili kako biti ministrica obrazovanja a po sastancima hodati s raznoraznim muškarcima, a bez mahrema?
Jednostavno, neke stvari ne idu.
Hajde evo da iskljucim faktor asimilacije, neko ima potrebu da usvaja tudje konuzmerske obicaje, jer realno u tradiciji svog naroda i nema te neke megalomanske obicaje, a tu je i naravno TV, Sam u kuci, te takve te stvari. Ali barem onda zadrzi to za sebe, ne vjesaj po fejsu da ti se susjedi smiju.
Wait...
-
Drug Saban
#340 Re: Jelka-kitite il ne?
Ako cemo po tradiciji, ljudi bi trebali hodati omotani dekama i krpama, sa pustenim bradama i sa pijeskom u guzici.
Koliko je ta "tradicija" tragikomicna, mnoge sekte u hriscanstvu i islamu zagovaraju nekakvu tradiciju, ali uredno nose moderna odijela, moderne satove, racunare, laptope, mobitele, pametne telefone, voze luksuzne automobile i uzivaju u modernom sporetu, televizoru, kupatilu i grijanoj kuci.
Sto ne zivis u pecini, tradicionalisto.
Koliko je ta "tradicija" tragikomicna, mnoge sekte u hriscanstvu i islamu zagovaraju nekakvu tradiciju, ali uredno nose moderna odijela, moderne satove, racunare, laptope, mobitele, pametne telefone, voze luksuzne automobile i uzivaju u modernom sporetu, televizoru, kupatilu i grijanoj kuci.
Sto ne zivis u pecini, tradicionalisto.
- pezzar
#341 Re: Jelka-kitite il ne?
I da dodam, tradicija nije (a sve i da jeste) uklesana u kamen. Promjenjiva je, kao i kod nas konstitutivnost (dobro, možda malo teže). Neke tradicije izumru, neke se modernizuju. Personificirati jelku sa četništvom je po meni veliki nonsens, jednako kao i tvrditi da "izvodi iz vjere".
Očigledno je jel'te da nema veze ni sa katoličanstvom, koje potiče otprilike iz istog mjesta kao i islam, a svi znamo da je tamo rodila borovina, ne mo'š hodat od šišarika.
Očigledno je jel'te da nema veze ni sa katoličanstvom, koje potiče otprilike iz istog mjesta kao i islam, a svi znamo da je tamo rodila borovina, ne mo'š hodat od šišarika.
- Tvrtko II Kotromanić
#342 Re: Jelka-kitite il ne?
nigdje u Kur'anu ne pise da trebamo kao Amiši živjeti
-
John Cleese
#343 Re: Jelka-kitite il ne?
To se odnosi na bor - jelka je, naime, neodvojiva od komunisticke "tradicije"skupljac_zeljeza wrote: ↑03/12/2024 11:43 A niko ne pita i ne priča kada 'raskititi jelku'? A vrlo je bitno.
Vjernici doista raskićuju božićne ukrase u različite dane, rekli bismo ponajprije iz »praktičnih« razloga. No kako božićno vrijeme traje do nedjelje Krštenja Gospodnjega (druga nedjelja po Božiću, a prva po Bogojavljenju), neobična je (a u nekih i neprimjerena) ta potreba za »uklanjanjem« božićnih ukrasa iz naših domova prije te nedjelje, na što neke vjernike potiču i neka njihova – osobna ili pak »skupna« – razmišljanja i navade. Neki se vjernici trude, na svaki način, zadržati božićne ukrase sve dok na blagoslov obitelji ne dođe svećenik iz njihove župe, što je pohvalno, jer ponekad u toplim domovima (nekada se sobe u kojima je bio bor nisu grijale) doista nije jednostavno sačuvati bor a da iglice i ukrasi ne padnu na pod. Zato možemo reći da nećete pogriješiti ako bor i božićne ukrase ne zadržite dulje od nedjelje Krštenja Gospodinova...
https://www.glas-koncila.hr/sveta-tri-k ... navjestaj/
Ocekujem da u narednom postu citiras preporuke CK SKJ
- ZoomZoomKiwi
#344 Re: Jelka-kitite il ne?
pezzar wrote: ↑03/12/2024 12:04 I da dodam, tradicija nije (a sve i da jeste) uklesana u kamen. Promjenjiva je, kao i kod nas konstitutivnost (dobro, možda malo teže). Neke tradicije izumru, neke se modernizuju. Personificirati jelku sa četništvom je po meni veliki nonsens, jednako kao i tvrditi da "izvodi iz vjere".
Iako bi to neki silno htjeli
- Laplace
#345 Re: Jelka-kitite il ne?
Lako za jelku, ali zašto ne vidimo bilborde u kojima se navodi da bacanje petardi nije naša tradicija, nije islamski i da to nije radio niti preporučio Muhammed a.s.?
A bacanje petardi, posebno onih velikih, je ne samo uznemiravajuće i ne samo da smeta nego je i opasno. Da ne spominjem da za svaki praznik zaplati poneka ulična životinja, kojima ionako nije lako preživjeti na cesti.
A bacanje petardi, posebno onih velikih, je ne samo uznemiravajuće i ne samo da smeta nego je i opasno. Da ne spominjem da za svaki praznik zaplati poneka ulična životinja, kojima ionako nije lako preživjeti na cesti.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#346 Re: Jelka-kitite il ne?
pa ima slova i u matematici, nije sve u tablici mnozenja
ismijah se ja tebi, bas ti hvala
-
John Cleese
#347 Re: Jelka-kitite il ne?
Velkoski wrote: ↑03/12/2024 12:01100%John Cleese wrote: ↑03/12/2024 11:37A zamisli samo kakav bi pičvajz mačija ekipa napravila od tog neidentificiranog stojećeg objekta...![]()
![]()
morala bi tu biti i jedna polica da se malo zalegne kad se sve očerupa![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#348 Re: Jelka-kitite il ne?
ne piše štošta, a dosta toga je dvosmisleno i trosmisleno te ostavlja prostor da razni "učenjaci" tumače kako im odgovara
unpopular opinion, ali religije su odavno prevaziđene, pogotovo u zadnjih 100 godina. No, sve i da ih nema, pravili bi se kultovi i plemena oko nečega drugog tako da je svejedno
unpopular opinion, ali religije su odavno prevaziđene, pogotovo u zadnjih 100 godina. No, sve i da ih nema, pravili bi se kultovi i plemena oko nečega drugog tako da je svejedno
- Tvrtko II Kotromanić
#349 Re: Jelka-kitite il ne?
ihhh da ljudi cuju za cargo kultoveVelkoski wrote: ↑03/12/2024 12:08 ne piše štošta, a dosta toga je dvosmisleno i trosmisleno te ostavlja prostor da razni "učenjaci" tumače kako im odgovara
unpopular opinion, ali religije su odavno prevaziđene, pogotovo u zadnjih 100 godina. No, sve i da ih nema, pravili bi se kultovi i plemena oko nečega drugog tako da je svejedno![]()
bas me zanima kite li oni jelku ili sta drugo
- janje_
#350 Re: Jelka-kitite il ne?
Kicenje jelke u nas u kuci nije bila tema. Jednostavno nikad niko nije doso na tu ideju (sve po rodjenju muslimani, ali ne bas religiozni). Iz filmova sam vidio da se ispod jelke za Bozic ostavljaju pokloni.
Onda se ozenio, rodio se podmladak, i cim je uznalo to malo da imaju te neke jelke, morali smo kupiti prvu, okitili i od tad se to podrazumijeva. Kako neko rece, s obzirom da se smrkne oko 16 sati, to nam malo razveseli kucnu atmosferu.
Nema nikakvih drugih rituala oko jele, moljenja, turanja poklona ispod i sta ja znam, jer mi Bozic ne slavimo. Za novu godinu se stekaju pare..
I sad bi me kao trebalo biti stid zbog tog ili da mi neko drzi predavanje kako je to tudje. Ma hajte, molim vas.
Onda se ozenio, rodio se podmladak, i cim je uznalo to malo da imaju te neke jelke, morali smo kupiti prvu, okitili i od tad se to podrazumijeva. Kako neko rece, s obzirom da se smrkne oko 16 sati, to nam malo razveseli kucnu atmosferu.
Nema nikakvih drugih rituala oko jele, moljenja, turanja poklona ispod i sta ja znam, jer mi Bozic ne slavimo. Za novu godinu se stekaju pare..
I sad bi me kao trebalo biti stid zbog tog ili da mi neko drzi predavanje kako je to tudje. Ma hajte, molim vas.