Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Škobo Habu

#1 Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Škobo Habu »

Iskren da budem - ne pamtim da sam na ovome forumu ikada pokrenuo neki topic. Vjerovatno nisam imao ni potrebe. Međutim, u zadnje vrijeme, prateći kojekakve opskurne eko-grupe putem socijalnih mreža - moram priznati - uvidio sam da tamo caruje neznanje i populizam najgoreg mogućeg tipa koji namjanje ima veze sa ekologijom i zaštitom životne sredine, već sa političkim uticajem i interesima lobija iz sjene.

Cijeli slučaj se da okarakterisati kao teror manjine nad većinom. Teror gluposti nad racionalnim mišljenjem.

Nemam problem kada struka drži govor o ekologiji, urbanizmu i arhitektonskim riješenjima, no kada to radi jedna nedefinisana grupacija koja se smatra ekološkim aktivistima, koji lupaju nevjerovatne gluposti i po pitanju urbanizma, kao i ekologije i arhitekture, onda se jasno mora povući crta i reagovati. Navedena grupacija bi da pravi i stvara parkove po svom nahođenju, oni bi da zabranjuju gradnju projekata koji, siguran sam, poštuju ekološke norme i tehnološka riješenja današnjice, iz svog sivog soc-realnog konfora, koji je sigurno daleko veći zagađivač sarajevskog zraka nego li budući WTC na Marijinom Dvoru.

Suština javne kritike, kao i aktivizma, jeste da ukaže na određene anomalije ili nepravdu u društvu, a ne da bude sredstvo kroz koje se kanališu animozitete i lične sujete određene grupice ljudi čiji su ciljevi krajnje sumnjivi. Paradoks je da u tome prednjači jedan Kapidžić, koji je, kao bivši ministar odobrio izgradnju podzemne garaže da bi, kada je postao opozicija, automatski okrenuo protiv njene izgradnje. Paradoks je da neko ko autorski potpisuje onu nedovršenu rugobu od ATT-a, i koji, po sopstevnom priznanju, u doba građenja istog objekta, nije imao ništa protiv izgradnje onako "impozantnih građevina", jer mu se živo fućkalo za vazdušne koridore, danas, zajedno sa pseudo-ljevičarskom malograđanštinom, diže glas protiv svake zgrade koja premašuje visinu tzv. Mome i Uzeira. Treba li spomenuti da je isti i idejni autor propalog i nikada izgrađenog mastodonta pod nazivom Crystalico u Tuzli. Gle čuda, ali obrnuta logika kod hard-core SDA-ovaca, stvar je tradicije, zar ne?, taj mastodon u centru Tuzle je prihvatljiv, ali projekti poput WTC-a u Sarajevu i njima sličnih, sinonim su za kapitalizam najgoreg tipa i prijetnja po običnog hommo cantonikusa (naziv nije originalno moj, već je posuđen).

Hommo cantonicus, po običaju, ne vidi dalje od Ivana ili Nišića. Djeluju po inerciji i refleksu mase. To što se u zadnjih trideset godina Njegovo Veličnstvo kanton gradi bez ikakvih kriterija, što imamo ekspanziju cijelih naselja po padinama sarajevske kotline, u kojima se samo još leševi ne spaljuju za vrijeme grijne sezone, to je najmanje bitno kada je u pitanju ekologija i zaštita životne sredine.

Ne znam za vas, ali ja mislim da razmišljanje kojekakvih aktivista ne vodi nikakvom progresu, već vječitoj '84-oj. Duhu Olimpijade koji zaudara na smog, ali, jebi ga, tad se moglo na klupi spavati. Zajedničko za jedne i druge jeste da potajno sanjaju autoritativnu državu. Ekologija je tu samo izgovor. Njome se samo prekriva seljačka politika jednog Kapidžića i malograđanski odgoj jednog Srđana Mandića.
emmir1

#2 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by emmir1 »

Apsolutno tako, od riječi do riječi.

Stopiraju se hidroelektrane, eto neko staniste mrava.

Aktuelan slucaj je trenutno taj WTC u tom famoznom kvadrantu C.
Tu se nalazi 20tak baraka koji lože čumur, koje siguran sam vise zagadjuju nego sto bi ta zgrada od 12 spratova radila.
To je ruglo grada, dakako da treba modernizovat grad i uredjivat povrsine.

Glavni termin su im nekakvi vjetrokoridori.
Gdje su ti vjetrokoridori po silnim svjetskim gradovima gdje su na stotine zgrada po 50 plus spratova.

Sada ce neka zgrada od 12 spratova da da zaustavi neke vjetrokoridore.
Vrijedjanje inteligencije.

Mandic je posebna priča, populista koji vaga samo koliko bi glasova mogao dobiti ili izgubit.

Umjesto da imamo modernu Arenu umjesto oronule Skenderije, Mandic kaze to treba biti spomenik.

Populizam je postao poguban za ovo drustvo
HelaS

#3 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by HelaS »

Škobo Habu wrote: 30/11/2024 15:26
Cijeli slučaj se da okarakterisati kao teror manjine nad većinom. Teror gluposti nad racionalnim mišljenjem - "podićizam"

Nemam problem kada struka drži govor o ekologiji, urbanizmu i arhitektonskim riješenjima, no kada to radi jedna nedefinisana grupacija koja se smatra ekološkim aktivistima, koji lupaju nevjerovatne gluposti i po pitanju urbanizma, kao i ekologije i arhitekture, onda se jasno mora povući crta i reagovati. Navedena grupacija bi da pravi i stvara parkove po svom nahođenju, oni bi da zabranjuju gradnju projekata koji, siguran sam, poštuju ekološke norme i tehnološka riješenja današnjice, iz svog sivog soc-realnog konfora, koji je sigurno daleko veći zagađivač sarajevskog zraka nego li budući WTC na Marijinom Dvoru.

Iskoristio si termin "podićizam" kojim sam ja nazvao politiku koju vodi i kojom tlači stanovništvo Sarajeva Anes Podić i supruga mu Svjetlana Nedimović, oboje bez ijednog dana rada u privrednim društvima, uvijek su u nekim udruženjima naslonjenim na bjelosvjetske donatore, i raduje me, odobravam, iako nemam to pravo :D :thumbup:

Moram dodati ovdje, jer mu je upravo na ovoj temi mjesto, moju primjedbu sa druge teme, a to je da mi u BiH nemamo građansku odgovornost za javno objavljene lažne informacije, za informacije koje kroz medije donose razni pojedinci u nekim svojim interesima, i koje takve mogu uznemiriti javnost, pojedinci kojima neki mogu povjerovati i njihovim informacija donijeti odluke koje su u konačnici štetne, itd. Anes Podić je javno objavio informaciju o 6.000 umrlih ljudi u Sarajevu godišnje od zagađenja sarajevskog zraka, a da nije ni trepnuo, naravno - bez potvrde relevantnosti te informacije. Ta je informacija otišla u javnost i sada se njom manipulira na razne načine. Anes Podić neće ni prekršajno ni krivično odgovarati za ovakvu neistinu, a imao ih je do sada bezbroj. Neće, jer naši zakoni ne poznaju ovakvu građansku odgovornost. Ali, zato će Anes Podić iskoristiti ovu izjavu u donatorskom projektu za sljedeću godinu i na osnovu nje ponovo dobiti novac, sada još više. A mi ćemo se raspravljati o vjetrokoridorima, jedan drugog poprijeko gledati i svađati o zagađenju, dok Anes Podić smišlja novu laž.
Škobo Habu

#4 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Škobo Habu »

Kovanicu "podićizam" sam pročitao negdje na društvenim mrežama. Svidjela mi se zbog toga što tačno određuje dijagnozu podićevaca. Nemam pojima da ti imaš copyrights na izraz?

Hommo cantonikus je pozajmljen od Leopola, forumaša sa Skyscraper foruma. Pod taj izraz može se svesti ovdašnja sarajevocentičnost, jer po njoj zagađenje je problem samo do granica kantona. Visoko, Kakanj, Zenica i dalje dolinom Bosne - to je famozna terra incognita za hommo cantonikusa.
HelaS

#5 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by HelaS »

Škobo Habu wrote: 30/11/2024 17:39 Kovanicu "podićizam" sam pročitao negdje na društvenim mrežama. Svidjela mi se zbog toga što tačno određuje dijagnozu podićevaca. Nemam pojima da ti imaš copyrights na izraz?
Nemam, naravno, i nebitno je ko je prvi, a nisam čitao nigdje drugo. Fakat sam napisao "Podićizam" prije nekog vremena, ovdje, dajući karakter toj njegovoj ublehaškoj retorici i narativu koji promovira u javnosti. Nebitno potpuno, da ne remetimo temu glupostima
black

#6 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by black »

moze se dodati i 'zbanicizam' :mrgreen:
tramvajtrojka

#7 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by tramvajtrojka »

Škobo Habu wrote: 30/11/2024 17:39 Kovanicu "podićizam" sam pročitao negdje na društvenim mrežama. Svidjela mi se zbog toga što tačno određuje dijagnozu podićevaca. Nemam pojima da ti imaš copyrights na izraz?

Hommo cantonikus je pozajmljen od Leopola, forumaša sa Skyscraper foruma. Pod taj izraz može se svesti ovdašnja sarajevocentičnost, jer po njoj zagađenje je problem samo do granica kantona. Visoko, Kakanj, Zenica i dalje dolinom Bosne - to je famozna terra incognita za hommo cantonikusa.
Image

Pa evo sta je jedan od zahtjeva Anesove žene na svojoj opskurnoj grupi da se privatna zemlja renacionalizira :-) :-)

Ovo je preludo sta zena u državnom dnevniku javno iznese ovo normalna osoba ne moze iznijeti, bukvalno smo taoci ludjaka kao kada je grad bio zatrpao av mjau likovima koji su uzimali pinku od stranaca na šuplju spasimo lutalice dok nisi smio navecer proci nekim naseljima :run:
zigson

#8 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by zigson »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2024 20:49

Image

Pa evo sta je jedan od zahtjeva Anesove žene na svojoj opskurnoj grupi da se privatna zemlja renacionalizira :-) :-)

Ovo je preludo sta zena u državnom dnevniku javno iznese ovo normalna osoba ne moze iznijeti, bukvalno smo taoci ludjaka kao kada je grad bio zatrpao av mjau likovima koji su uzimali pinku od stranaca na šuplju spasimo lutalice dok nisi smio navecer proci nekim naseljima :run:
Rijetki momenti kad se slazem s tobom.
Nadam se da ce se uspjeti rijesiti ovih besposlicarskih spodoba.
Škobo Habu

#9 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Škobo Habu »

Renacionalizira!? :lol: :lol: :lol:

Kont'o sam ići spavati, al' me ova lista zahtjeva totalno razbudi.

Ispod svakog nivo je ovo i komentarisati, jer vrijeđa inteligenciju. Meni je frapantna činjenica da ovakve nebuloze lajkuje i podržava onaj dio društva koji se može podvesti pod tzv. edukovane i obrazovane osobe.

Šta ti ljudi misle? Da je ovo Kuba, pa možeš nekoga, ko je uredno platio zemljište i troškove, otjerati sa posjeda?

"Transverzalni provjetravajući prodor", what a fuck is that? Sam naziv sugeriše da bi na tom potezu imali vjetar umjernog smjera 24 h?

Vjerujm da se Sladić grohotom smije na ovakve nebuloze.
kakavdanakneiskustvu

#10 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by kakavdanakneiskustvu »

uvijek mi je bilpo nejasno od čega žive osobe koje se nazivaju aktivistima, kad ih neko pita gdje radi čime se bavi kako zarađuje za život, odgovor im ja sam aktivista, ajd ok kad si mlad, studiraš, ali kad si u ozbiljnim godinama a i dalje si samo aktivista,čudno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Truba »

gradit se mora i više od 12 katova

napredak niko zaustavio nije

ako su papiri uredni nek bude i 120 katova
zigson

#12 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by zigson »

Truba wrote: 01/12/2024 22:19 gradit se mora i više od 12 katova

Mislim da ce ovdje spratovi biti
tramvajtrojka

#13 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by tramvajtrojka »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/12/2024 22:12 uvijek mi je bilpo nejasno od čega žive osobe koje se nazivaju aktivistima, kad ih neko pita gdje radi čime se bavi kako zarađuje za život, odgovor im ja sam aktivista, ajd ok kad si mlad, studiraš, ali kad si u ozbiljnim godinama a i dalje si samo aktivista,čudno
od donacija, sumnjivih financijskih injekcija itd.itd, i po nasem zakonu sve ove NVO moraju predociti finansijske izvještaje na kraju godine, dok Anesova eko akcija to ne radi vec nekoliko godina, dok istovremeno prijeti ostalim ekoloskim udrugama
Vitezanin

#14 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Vitezanin »

Ukoliko je uzrok zagađenja visoka gradnja, kako objasniti indekse zagađenja u Kaknju, Zenici, Brezi, Travniku, Ilijašu, gradovima širom Srbije, Makedonije itd, gdje nema visoke gradnje? Kako objasniti skoro identične indekse zagađenja zimi u Skopju i Sarajevu, gradovima koji suštinski imaju identične probleme (dugački gradovi u kotlini) zimi, a pritom Skopje nije baš ovoliko okruženo planinama kao Sarajevo?

Problem je širi i veže se s tranzicijski karakter našeg društva (jednim dijelom). Drugi dio je: relativno siromaštvo, ugalj i drva.

U Sarajevu su od sedamdesetih izgrađene desetine stambenih nebodera, u uskom području, s 10+ spratova. Kakvi su indeksi bili 70ih, 80ih, a kakvi su danas? Bilo bi dobro napraviti neku analizu.

Ne treba bez pogovora dati na pladnju investitorima sve što požele (a da se ne uzme u obzir utjecaj na lokalnu zajednicu), ali ovo što sada radi nekolicina osoba (čak ne organizacija) u suštoj je suprotnosti s ekonomskim modelom koji smo, valjda, prihvatili. Kakva renacionalizacija? Moratorij na svu komercijalnu gradnju?! Umjesto privatnom investitoru, koji će kroz svoje ulaganje otvoriti i radna mjesta, dati prioritet javnim institucijama da grade? Zašto?! Blokirati objekte koji će biti protočni kanal između svjetske i naše ekonomije? Zašto to zaustaviti?

Ljudi nisu svjesni da je socijalizam umro. Zapravo, oni se ne zalažu za socijalizam nego za neki autoritativni model, bez prisustva privatne inicijative. Ovo više nema veze s ekologijom.

A da su u pravu za neka druga pitanja: jesu. Svjedoci smo da je grad nagrđen različitim objektima i da nisu uzete u obzir potrebe ljudi. Međutim, to ne opravdava šta sada nekoliko ljudi pokušava uraditi.
Škobo Habu

#15 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Škobo Habu »

Vitezanin wrote: 02/12/2024 15:47 Ukoliko je uzrok zagađenja visoka gradnja, kako objasniti indekse zagađenja u Kaknju, Zenici, Brezi, Travniku, Ilijašu, gradovima širom Srbije, Makedonije itd, gdje nema visoke gradnje? Kako objasniti skoro identične indekse zagađenja zimi u Skopju i Sarajevu, gradovima koji suštinski imaju identične probleme (dugački gradovi u kotlini) zimi, a pritom Skopje nije baš ovoliko okruženo planinama kao Sarajevo?

Problem je širi i veže se s tranzicijski karakter našeg društva (jednim dijelom). Drugi dio je: relativno siromaštvo, ugalj i drva.

U Sarajevu su od sedamdesetih izgrađene desetine stambenih nebodera, u uskom području, s 10+ spratova. Kakvi su indeksi bili 70ih, 80ih, a kakvi su danas? Bilo bi dobro napraviti neku analizu.

Ne treba bez pogovora dati na pladnju investitorima sve što požele (a da se ne uzme u obzir utjecaj na lokalnu zajednicu), ali ovo što sada radi nekolicina osoba (čak ne organizacija) u suštoj je suprotnosti s ekonomskim modelom koji smo, valjda, prihvatili. Kakva renacionalizacija? Moratorij na svu komercijalnu gradnju?! Umjesto privatnom investitoru, koji će kroz svoje ulaganje otvoriti i radna mjesta, dati prioritet javnim institucijama da grade? Zašto?! Blokirati objekte koji će biti protočni kanal između svjetske i naše ekonomije? Zašto to zaustaviti?

Ljudi nisu svjesni da je socijalizam umro. Zapravo, oni se ne zalažu za socijalizam nego za neki autoritativni model, bez prisustva privatne inicijative. Ovo više nema veze s ekologijom.

A da su u pravu za neka druga pitanja: jesu. Svjedoci smo da je grad nagrđen različitim objektima i da nisu uzete u obzir potrebe ljudi. Međutim, to ne opravdava šta sada nekoliko ljudi pokušava uraditi.
Povukao si zanimljivu paralelu za koju gomila yugonostagičara, titoista, sa jedne strane, i gomila ljubitelja lika i djela Alije Izetbegovića, sa druge - nema nekakav smislen odgovor.

Što se tiče boldanog: meni je krajnje sumnjivo da upravo eko-grupacije prizivaju nekakvu glupu renacionalizaciju parcela koje su atraktive i u samom su centru grada!? Van kvadranta na Marijinom dvoru njih malo šta interesuje; ako ih interesuje to je po inerciji političkog momenta.

Mandić je, recimo, stpirao projekat CB, a da javnosti nije dao nikakav smislen odgovor, odnosno da je ponudio nešto više od statusa quo kada je u pitanju Hastahana. I vidi čuda: bajni ekolozi od malograđana nemaju ništa protiv, recimo, jednog rugla od pijace na Ciglanama, ni štandovima polovne robe na ulici, ali je najbitnije da im se ne dira ono malo parka u Hastahani kako bi im reminiscencija uživo ostala unucima?

Realno gledajući, Sarajevo je jedan od rijetkih gradova u svijetu čiji je uži gradski centar tako zapušten, prljav i siv da bi svaka pretvorba tog dijela grada, u nešto sasvim novo i urbanistički prihvatljivo, trebala da bude obaveza načelnika, kao i gradske vlasti.

Trojkaši su skočili sami sebi u stomak.
So What!

#16 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by So What! »

Evo doktora nauka, hoda i po medijima:

Image
Truba

#17 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Truba »

ja stvarno ne pratim ovo ali ne vidim kakav je problem ako su ljudi kupili plac i sve je po zakonu
apsidejzi

#19 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by apsidejzi »

emmir1 wrote: 30/11/2024 16:46 Apsolutno tako, od riječi do riječi.

Stopiraju se hidroelektrane, eto neko staniste mrava.

...
Populizam je postao poguban za ovo drustvo
Ma to je klasicni woke ljevicarski skriveni fasizam. Iza nekih velikih ideja, kriju se mali ljudi koji bi da vladaju. Posto nista konkretno ne znaju napraviti, sebe uzdizu tako sto druge zaustavljaju. Ovo nije samo tipicno za nas nego je prisutno svuda u svijetu. Mozda jedan od najtipicnijih primjera je SpaceX-ov Starship i problematika u vezi dozvola da ga ispale i testiraju. Posto ce pasti u okean natjerali su Elona da napravi studiju kakav ce uticaj na kitove imati. Da li ce im ostetiti sluh. I haj sad smisli kako ces testirati kakav efeket na kitove ce imati pad starthipa na drugom kraju planete. Onda ovi naprave nekakvu studiju i na neki nacin prebroje kitove u Indijskom okenau i podijele sa povrsinom bla bla i izracunaju da je vjerovatnoca veoma mala da raketa padne u blizini kita. Kad su predali tu studiju i dobili prolaznu ocjenu, javlja se druga agencija i kaze: haj sad isto to napravite za ajkule.

Znaci, samo trazi razlog da te blokira, i onda se prave regulacije i regulacije koje postaju apsurd. Nisam ja protiv regulacija i standarda. To je veoma dobra stvar, ali sto je previse, previse je. Ja na to gledam kao na semafore. Odlicna su stvar i neophodna, ali kada nema guzve u raskrsnici treba default da bude zeleno, ili da ima senzor koji prati kad neko dodje i prebaci na zeleno. A ne oni na tajmer pa ti moras cekat bilo saobracaja ili ne. Eh isto tako i za regulacije. Treba ih imati jer generalno moramo imati red, ali kad krenu srat sa nekim detaljima onda vidis da je svrha politicke prirode.
Truba

#20 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Truba »

čini mi se da ekolozi koče samo bogate
nisam nijedan primjer vidio da koče "sirotinju" koja pravi kućerine na klizištima i loži prasu i kelj
Logovan

#21 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Logovan »

So What! wrote: 04/12/2024 08:59 Evo doktora nauka, hoda i po medijima:

Image
Šta znači, grad se posmatra kao plac, a ne kao mjesto gdje žive ljudi? :?

Normalno da će se graditi. Šta bi on, da se ne gradi nikako? :? Gradi se u Londonu, Minhenu, Lisabonu, Beču, itd. Mjesto gdje žive ljudi? Nije valjda da misli na one kućice u kojima živi par ljudi?

Ne razumijem ovog čovjeka.
Vitezanin

#22 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Vitezanin »

TV Sa bi, valjda u duhu promocije objektivnosti, trebao dati prostor i investitoru i onima koji su dali amin na plan, da iz svoje perspektive objasne šta žele tu raditi.

Treća emisija bi trebala biti rezervirana za eksperte da daju svoje mišljenje i onda ćemo imati širu sliku.
VladaFBiH

#23 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by VladaFBiH »

zigson wrote: 01/12/2024 22:22
Truba wrote: 01/12/2024 22:19 gradit se mora i više od 12 katova

Mislim da ce ovdje spratovi biti
mada bi bilo logično da bude "turcizam" i da kažemo kat a ne sprat
VladaFBiH

#24 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by VladaFBiH »

Prije nego što krenete u daljnju raspravu ne zaboravite da studija o urbanim ventilacionim koridorima niti u na jednom mjestu ne zabranjuje gradnju kako se predstavlja od strane trojke i sdfa. Ukoliko neko nije istu pročitao postavljao sam nedavno link pa neka pročita prije nego što počne da piše gluposti o tome kako zgrade ne utiću na vjetrokoridore a ako već želi da ulazi rasprave neka malo pročita i o teoriji fluida da bi barem znao o čemu priča.

A moje mišljenje o Podiću je da je on jedan obićni podkapacitirani kloc koji muze pare na račun ekologije.
Škobo Habu

#25 Re: Podićizam - ekologija u službi politike iliti kako biti dobrovoljno glup

Post by Škobo Habu »

Vitezanin wrote: 04/12/2024 16:18 TV Sa bi, valjda u duhu promocije objektivnosti, trebao dati prostor i investitoru i onima koji su dali amin na plan, da iz svoje perspektive objasne šta žele tu raditi.

Treća emisija bi trebala biti rezervirana za eksperte da daju svoje mišljenje i onda ćemo imati širu sliku.
Da TV SA želi biti objektivna uredništvo bi u emisiju pozvalo obje strane. Ovako su karikatura na nivo Marićeve Happy tv na kojoj svake večeri gostuju, u udarnom terminu, kojekavi pro-putinovski stručnjaci, eksperti i stratezi i najavljuju skori pad Kijeva.

Ovakva medijska promocija ekoloških šamana, tipa Podića, samo ukazuje da je među Trojkom nešto tukne. Poprilično je šizofrena situacija oko Bukvića, kao onomad oko Al Šidija. Najveći vakif u Bošnjaka je na taj projekat bacao drvlje i kamenje, da bi na kraju SCC postao landmark samog Sarajeva.
Mnim da WTC nije ništa ekskluzivniji projekat, pa opet leti balega sa vrha Avazovog tornja prema Kvadrantu C, jer je zavist opšta odlika Radončićevih medija.

No, na stranu sve to, ono što je bitno za samu raspravu, kao i ponašanje ekološkog proleterijata, kako u medijima, tako na socijalnim mrežama, jeste pitanje šta ti "aktivisti" čine konkretno po pitanju ekologije?

Vidio ih neko kako su zasukali rukave da čiste obale Miljacke?

Voze se, primjerice, onako porodično, biciklima na posao?

Samoinicijativno uzeli u ruke grablje i lopate pa očistile neki park ili dječije igralište?

Slikali se pored neke divlje deponije koju su očistili?

Po čemu se oni razlikuju o bilo kog drugog hommo cantonikusa koji dnevno proizvede smeća šta kakva brazilska favela nije u stanju za mjesec?

Ono što sam ja zamjetio na društvenim mrežama jeste da većina ovih podićevaca vikend provede daleko od sarajevskog smoga. Nasmijani mašu iz Mostara, Hercegovine ili sa hrvatskog primorja.

Dok oni mašu, ekološki osvješćene babe preko vikenda rade u tri smjene da nadomjeste njihove tlapnje o vjetro-koridorima kako cijela stvar ne bi otišla tamo gdje joj je i mjesto. U pičku materinu...
Last edited by Škobo Habu on 04/12/2024 20:22, edited 2 times in total.
Post Reply