Friteze, cookeri, pekaći...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

banjaluka078

#76 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by banjaluka078 »

Ima li neko iskustva s ovom? Kontam da je cijena OK (je li?), ne znam za ovaj kapacitet 3.5 l, za koliko osoba/koju količinu hrane je to dovoljno.
I koliko traje priprema hrane u ovim fritezama, duže nego za klasičnu pripremi u rerni/na grill tavi?

Diamond Head

#77 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Diamond Head »

Eh... Nakon pročitanih komentara da i ja upitam, da li je neko koristio Rosmarino fritezu na vrući zrak? Imaju u ponudi 3,5
5l i 5,5 l - na stranici Vitapur.
dječak sa šibicama

#78 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by dječak sa šibicama »

banjaluka078 wrote: 10/09/2024 11:48 Ima li neko iskustva s ovom? Kontam da je cijena OK (je li?), ne znam za ovaj kapacitet 3.5 l, za koliko osoba/koju količinu hrane je to dovoljno.
I koliko traje priprema hrane u ovim fritezama, duže nego za klasičnu pripremi u rerni/na grill tavi?

Imam ga vec dva tri mjeseca, bas ovaj Tefalov.

Navodno on moze opsluziti 4 ljudi, ali u praksi sumnjam u to, u "ladici" ima mjeru Max dokle se moze stavljati hrana i ona je negdje pri vrhu ali prakticno ne vjerujem u to jer odmah gore je grijac i ventilator koji rasprsuje topal zrak.

Ali dobro, napraviti rucak za dvoje troje moze, pa cak i cetvero ako peces neke panirane ribe, piletinu, batake solo, bijelo meso ili bilo koje drugo meso. Samo vrtis hranu povremeno jer uglavnom pece odozgo, i super ide.

Prednosti, dosta brze pece nego prosjecna rerna, dosta bolja i ukusnija hrana, recimo piletina je predivna. Ili cufte od mljevenog mesa, potpuno drugi okus nego kad se przi u tavi na ulju, imaju nekako prirodniji okus i ljepse mirisu. Pastrmka odlicna, jeste da je moram prepoloviti za jednu osobu ali dvije stanu unutra u 4 komada. Prekrasno ih ispece, kozica hrskava i ne spada, a meso puno lakse spada sa onih koscica i koscice se ne povlace za mesom. Dosta se lakse cisti.
Kad se radi rucak za tri osobe, na dvije ture recimo jedna tura meso druga prilog, bude dosta brzo i dosta je efikasno.

Mozda i najveci benefit, trosi se puno manje ulja nego inace, kod nas flasa maslinovog sada traje mjesec i duze pa sigurno i do dva mjeseca nisam bas racunao. Ali osjeti se manja potrosnja, sto je za zdravlje dobro. Mnoga jela se niti ne trebaju mastiti, nikako, meso ili riba puste svoju masnocu i dovoljno.
Prezadovoljan.
vjeshalica

#79 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by vjeshalica »

Ima neki Gorenje jeftiniji za one Bingo Kupone 5,4l
Naslovnica

#80 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Naslovnica »

Mi kontamo onog "krčka" kupiti, ali je izbor nikakav.
Pokušali smo naći neki sa tajmerom, ono, da se upali kada želiš, ali nema.
O originalnim Crock-Pot uređajima možemo meščini sanjati.
shandrprcSA

#81 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by shandrprcSA »

dječak sa šibicama wrote: 22/11/2024 22:20
banjaluka078 wrote: 10/09/2024 11:48 Ima li neko iskustva s ovom? Kontam da je cijena OK (je li?), ne znam za ovaj kapacitet 3.5 l, za koliko osoba/koju količinu hrane je to dovoljno.

Navodno on moze opsluziti 4 ljudi, ali u praksi sumnjam u to, u "ladici" ima mjeru Max dokle se moze stavljati hrana i ona je negdje pri vrhu ali prakticno ne vjerujem u to jer odmah gore je grijac i ventilator koji rasprsuje topal zrak.

Ali dobro, napraviti rucak za dvoje troje moze, pa cak i cetvero ako peces neke panirane ribe, piletinu, batake solo, bijelo meso ili bilo koje drugo meso. Samo vrtis hranu povremeno jer uglavnom pece odozgo, i super ide.

Prednosti, dosta brze pece nego prosjecna rerna, dosta bolja i ukusnija hrana, recimo piletina je predivna. Ili cufte od mljevenog mesa, potpuno drugi okus nego kad se przi u tavi na ulju, imaju nekako prirodniji okus i ljepse mirisu. Pastrmka odlicna, jeste da je moram prepoloviti za jednu osobu ali dvije stanu unutra u 4 komada. Prekrasno ih ispece, kozica hrskava i ne spada, a meso puno lakse spada sa onih koscica i koscice se ne povlace za mesom. Dosta se lakse cisti.
Kad se radi rucak za tri osobe, na dvije ture recimo jedna tura meso druga prilog, bude dosta brzo i dosta je efikasno.

Mozda i najveci benefit, trosi se puno manje ulja nego inace, kod nas flasa maslinovog sada traje mjesec i duze pa sigurno i do dva mjeseca nisam bas racunao. Ali osjeti se manja potrosnja, sto je za zdravlje dobro. Mnoga jela se niti ne trebaju mastiti, nikako, meso ili riba puste svoju masnocu i dovoljno.
Prezadovoljan.
dobar samo za pomfrit i kobasice
EliasVeskot

#82 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by EliasVeskot »

Kad su se tek pojavili ovi frajeri, cijena bila stvarno visoka, sad vidim ide dole, ja sam kupila Rosmarino i drugarica je nakon godinu isti i mislim oko 70KM jeftiniji.
Ja bih da naglasim da ove sprave realno nisu za vise od 1-2 ljudi za neke normalne porcije, meni stvarno sluzi jer imam kamen u zuci i biram hranu i ne przim.

- lak za odrzavanje jos ako kupite one papirne korpice
- nema mirisa przenja, nema ulja, ja cesto ukljucim dok se spremam za posao, dorucak gotov a da ne visim nad tavom.
- ako zivite sami, ovaj aparat je isto tako idealan za spremanje manjih obroka.

Jedina mana velicina korpice, moze se iz 2 puta praviti ali bolje bi bilo da mogu iz jedne.

Druga stvar su ocekivanja ljudi koji misle da ce dobiti istu hranu i okusa samo kao fol zdravije.
TO NIJE TO, nema pomfrita kao sto bude iz friteze ALI mozete se potruditi da napravite 10x bolju i ukusniju hranu od tog junk fooda. Ima super recepata, prilagodjavanja, istrazivanja, sve zavisno sta ocekujete da vam aparat radi.
black

#83 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by black »

zato kupite nindzu od 9,5l dual
Image
citavo pile moze stati u posudu, mogu se istovremeno praviti dva razlicita jela na razlicitim temperaturama. bila neki dan na snizenju 300+ KM
Bosanac sa dna kace

#84 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Bosanac sa dna kace »

black wrote: 01/12/2024 20:31 zato kupite nindzu od 9,5l dual
Image
citavo pile moze stati u posudu, mogu se istovremeno praviti dva razlicita jela na razlicitim temperaturama. bila neki dan na snizenju 300+ KM
Ha!
Čeknider sad!
Ja još nisam kupio nijednu džidžu.
Ovo sam vidio meš'čini u Tehnomagu.
De malo detalja kako fercera?
Altsa

#85 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Altsa »

shandrprcSA wrote: 23/11/2024 11:26
dječak sa šibicama wrote: 22/11/2024 22:20

Prezadovoljan.
dobar samo za pomfrit i kobasice
Hamburgeri odlicni budu. Pileca krilca za 5. Pileci file socan i mekan ako se jede kad je topao. Kad se file ohladi bude tvrd ali obicno je tako. Ledo pekarski krompir je super ali moze i obicni krompir. Uglavnom korisna sprava i uvijek dobro dođe. Inace Rosmarino je model.
black

#86 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by black »

Bosanac sa dna kace wrote: 03/12/2024 21:35
Ha!
Čeknider sad!
nisam ja kupio, ovu mi drug preporucio i hvali je na sva zvona, bas ono odusevljen
u pravu si bila u tehnomagu na snizenju za citave 2 joje, ja trazio nakon dan dva i kurko, prodalo se :mrgreen:
Bosanac sa dna kace

#87 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Bosanac sa dna kace »

black wrote: 06/12/2024 17:00
Bosanac sa dna kace wrote: 03/12/2024 21:35
Ha!
Čeknider sad!
nisam ja kupio, ovu mi drug preporucio i hvali je na sva zvona, bas ono odusevljen
u pravu si bila u tehnomagu na snizenju za citave 2 joje, ja trazio nakon dan dva i kurko, prodalo se :mrgreen:
ček sad, jesam ja dobro skont'o more u jednu kutiju da uturiš da se prži/kuha npr. meso, a u jednu da uturiš da se kuha neka čorbica?koji je princip?
black

#88 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by black »

Bosanac sa dna kace wrote: 07/12/2024 02:10
ček sad, jesam ja dobro skont'o more u jednu kutiju da uturiš da se prži/kuha npr. meso, a u jednu da uturiš da se kuha neka čorbica?koji je princip?
https://tehnomag.com/friteza-vruci-zrak ... yWvfjUd6Xa

evo imas u opisu
probook

#89 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by probook »

Naslovnica wrote: 23/11/2024 11:16 Mi kontamo onog "krčka" kupiti, ali je izbor nikakav.
Pokušali smo naći neki sa tajmerom, ono, da se upali kada želiš, ali nema.
O originalnim Crock-Pot uređajima možemo meščini sanjati.
Ima Gorenje neki uredjaj tipa krcko, vidim ima tajmere itd.
vanjki

#90 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by vanjki »

Kakvi au Cosori Air Fryeri?
no_sekirli

#91 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by no_sekirli »

Zena kupila Tefal XXL ovu dzidzu midzu. Stane pile cijelo, ima nekih "predinstaliranih" jela.

Super ispadne pizza na tortilji, razne kajgane i to, ali nema pomfrita dok se kvalitetno ne okupa u ulju :D
Pohano meso takodjer bezze.
Quaresma

#92 Re: Friteze, cookeri, pekaći...

Post by Quaresma »

Ja imam ovaj model
https://www.dstore.ba/friteza-na-vruci- ... -a50-36638

Sad, zavisi od apetita opet. Recimo kad pečem pileci file, popunim dno posude, i pojedem sam sve to :D
Odnedavno sam poceo koristiti onaj papir za pecenje. Iskreno, piletina mi je jos bolja s tim.
Oni krompirici od leda ili drugih proizvodjaca su fakat odlicni. I nekako su mi drazi od pomfrita.
Isprva kad sam uzimao, bio sam nekako skeptik, ali da sad opet uzimam, isao bih na vecu zapreminu.
Pohovana piletina je neobicna, ali uzmete sebi onaj sprej za ulje pa to malo pomogne. No kako god opet se moze jesti.

Evo vam jedan dobar recept za piletinu tj pileci file.
- vegeta marinada za piletinu. ona tekucina u kesici (ja volim bbq najvise)
- cornflakes
- vegeta natur za piletinu ( ima slicno i kotanyi ali je kotanyi skuplji i ja licno nisam primjetio neku razliku)
- dodatni zacini po zelji npr paprika u prahu.

priprema:

Pripremite dvije posude.
- U prvu dodajte cornflakes, i zalomite casom po zelji koliko zelite da usitnite.
- U cornflakes dodajte vegeta natur za piletinu i papriku u prahu a po zelji dodatno posolite.

- U drugoj posudi dodajte ovu vegeta marinadu za piletinu i uvaljajte kriske pileceg filea (ja sam malo pedantan ovde, pa fino na kriske prvo izrezem piletinu i onda je pazljivo fino posolim na obje strane i tek onda uvaljam u marinadu)
- nakon sto ste uvaljali piletinu u marinadu, zatim uvaljajte u cornflakes i onda tako ubacite u air fryer. ne mogu da se sjetim na kojoj sam temperaturi pekao, cini mi se 180 stepeni na 11-12 minuta. Sve zavisi od debljine kriske filea.

I na kraju uzivajte. Ja ovo kad sam probao, jeo pet dana zaredom.
Post Reply