Jelka-kitite il ne?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Locked

Da li kitite jelku za Božić/N.godinu???

DA-pravu?
33
14%
Da- plasticnu?
121
52%
NE!
77
33%

Total votes: 231

kamberovica polje

#176 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by kamberovica polje »

Jelkom si im uvrijedio krhke vjerske osjećaje...tugy plaky
canvra888

#177 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by canvra888 »

HelaS wrote: 30/11/2024 23:02
canvra888 wrote: 30/11/2024 22:56 Nemoj globalizovati, nego ostani na svom ličnom iskustvu.

Ni iz mog iskustva nije većina kitila. Štaviše, iz mog kraja, ne znam da li iko osim katolika.
Trebali bi se svi vratiti u svoje prethodne krajeve pa iz takvih pozicija razmatrati kićenje Novogodišnje jelke
Šta bi ovo trebalo značiti? Primitivni oni koji ne žele da kite jelke? Svaki Sarajlija bez izuzetka kiti jelku ili šta?
ZoomZoomKiwi

#178 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

canvra888 wrote: 30/11/2024 22:56 Nemoj globalizovati, nego ostani na svom ličnom iskustvu.

Ni iz mog iskustva nije većina kitila. Štaviše, iz mog kraja, ne znam da li iko osim katolika.
Ne znam iz kojeg si kraja, al' se bogme u Zenici od kako se ja sjećam ičeg, pa sve do nekad 2008. kitilo na svakom koraku. Nije bilo stana, a da ne iz njega nisu svjetlile lampice. Paketići se dijelili, slikalo se sa djeda mrazom u svakom vrtiću, u svakoj osnovnoj školi.

E onda je nekad s početka dvijehiljadedesetih pa na ovamo u Zenici počeo eksponencijalno rasti broj brada i bula, broj kafića bez alkohola, a s tim nekako dođoše i billboardi o tome kako je, pazi sad, jelka i deda mraz - haram. Pa onda malo ilahije pojačane na max tik do Studengrada, al' samo tad ni prije ni poslije. Ma hajte molim vas. :run:

Tako da, vjerovatno me i razumiješ, odrastao sam čitav život uz kićenje, i sad mi govore da to kao ne valja je l'. Ne znam, teško mi je to prihvatiti.
no_sikiriki

#179 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by no_sikiriki »

Fakat pričate gluposti ovdje. Ne znam nikoga iz djetinjstva da je kitio jelku, niti smo je mi kad kitili, a agnostik sam, jedino što "slijedim" iz Islama je da ne jedem svinjetinu.

Jedini ljudi iz okruženja koji su kitili su prijatelji od roditelja, koji su katolici ili pravoslavci.
Nije problem ko kiti, uživajte, ali ne pričajte da su svi kitili ili kite i da je neko ko nije/ne kiti taliban.
Capajebo

#180 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Capajebo »

A brani vam ko tacno? I kako vam neko moze zabraniti?
Hoces da kitis, kiti. Hoces da se krstis, krsti se. Ali govoriti da je to po Islamu dozvoljeno je vec laganje.
Alkohol pije vecina ljudi koji se izjasnjavaju kao muslimani u BiH, ali to i dalje ne znaci da je dozvoljeno.

I ako vec tjeramo mak na konac, to nije cak ni krscanski obicaj, nego paganski, al helem :mrgreen: :run:
sahbazzz

#181 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by sahbazzz »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/11/2024 23:01 Nemojte ni vi postavljat' billboarde i braniti braći Bošnjacima to, nemojte to spominjati na hutbama, jer to nije grijeh per se, i to je jedina istina.
Ne brkaj teze, bilbord je sloboda govora gdje odrdjena grupa ljudi sa odredjenim uvjerenjima kaze nesto kao "ne cinite to, to je grijeh" i slicno.
Ti ovdje govoris da smo svi mi kitili jelku u BiH, sto je notorna laz i jos ti to nista ne smeta nego gonis po svom.

Hutbe se odrzavaju u dzamijama i to je striktno vjerska stvar i ti sad govoris sta je grijeh a sta nije, a na hutbi pricaju ljudi koji se citav zivot skoluju za to. Bukvalno svaki imam i svi clanovi te vjere ce reci da je to na neki nacin grijeh ali jok, ima lik na klix forumu zna bolje.

Nisam neki vjernik, ali ono sto sigurno znam je hadis "Ko oponaša neki narod, on je od njih.". Svako neka odluci za sebe, ali jelka je uvedena kao dio obiljezavanja Bozica, pa samim tim bi to muslimanu trebalo biti zabranjeno. Istina je da jelka nije "utemeljana" u krscanstvo od pocetka ali je svakako dio te vjere posljednje stoljece i to je nesto cime se katolici ponose.

Opet kazem, ti po svom, ali nemoj tumaciti ovdje vjeru kao da si ti neki strucnjak (da se razumijemo nisam ni ja) i nemoj da generalizujes sve nas.
ZoomZoomKiwi

#182 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Capajebo wrote: 30/11/2024 23:11 A brani vam ko tacno? I kako vam neko moze zabraniti?
Hoces da kitis, kiti. Hoces da se krstis, krsti se. Ali govoriti da je to po Islamu dozvoljeno je vec laganje.
Alkohol pije vecina ljudi koji se izjasnjavaju kao muslimani u BiH, ali to i dalje ne znaci da je dozvoljeno.

I ako vec tjeramo mak na konac, to nije cak ni krscanski obicaj, nego paganski, al helem :mrgreen: :run:
Ma srećom još uvijek ne može niko zabraniti. Meni samo uvijek naumpadne ona propaganda sa billboardima i tako tim stvarima, to mi je iskreno malo viška.

A da nije kršćanski običaj, to sam svakako napisao.

Samo su ga Ameri dobro komercijalizovali i to je to. :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#183 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

sahbazzz wrote: 30/11/2024 23:12
ZoomZoomKiwi wrote: 30/11/2024 23:01 Nemojte ni vi postavljat' billboarde i braniti braći Bošnjacima to, nemojte to spominjati na hutbama, jer to nije grijeh per se, i to je jedina istina.
Ne brkaj teze, bilbord je sloboda govora gdje odrdjena grupa ljudi sa odredjenim uvjerenjima kaze nesto kao "ne cinite to, to je grijeh" i slicno.
Ti ovdje govoris da smo svi mi kitili jelku u BiH, sto je notorna laz i jos ti to nista ne smeta nego gonis po svom.

Hutbe se odrzavaju u dzamijama i to je striktno vjerska stvar i ti sad govoris sta je grijeh a sta nije, a na hutbi pricaju ljudi koji se citav zivot skoluju za to. Bukvalno svaki imam i svi clanovi te vjere ce reci da je to na neki nacin grijeh ali jok, ima lik na klix forumu zna bolje.

Nisam neki vjernik, ali ono sto sigurno znam je hadis "Ko oponaša neki narod, on je od njih.". Svako neka odluci za sebe, ali jelka je uvedena kao dio obiljezavanja Bozica, pa samim tim bi to muslimanu trebalo biti zabranjeno. Istina je da jelka nije "utemeljana" u krscanstvo od pocetka ali je svakako dio te vjere posljednje stoljece i to je nesto cime se katolici ponose.

Opet kazem, ti po svom, ali nemoj tumaciti ovdje vjeru kao da si ti neki strucnjak (da se razumijemo nisam ni ja) i nemoj da generalizujes sve nas.
Izvinjavam se :thumbup:

A to za slobodu govora, pa hajd, ima druga tema za to. Tanka je linija između slobode govora i nametanja, ili između slobode govora i vrijeđanja pa čak i napada ili provokacije.

I oni govnari što pale vjerske knjige, poglavito Kur'an-e kažu da im je to sloboda govora. Freedom of speech my ass, to je klasično vrijeđanje i provokacija.
tramvajtrojka

#184 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by tramvajtrojka »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/11/2024 23:14
sahbazzz wrote: 30/11/2024 23:12

Izvinjavam se :thumbup:

A to za slobodu govora, pa hajd, ima druga tema za to. Tanka je linija između slobode govora i nametanja, ili između slobode govora i vrijeđanja pa čak i napada ili provokacije.

I oni govnari što pale vjerske knjige, poglavito Kur'an-e kažu da im je to sloboda govora. Freedom of speech my ass, to je klasično vrijeđanje i provokacija.
Znas kako to ide njima je sloboda govora da sve svoje retrogradne stavive namecu i javno iskazuju, i kad ti prokomentariras to zalijepe ti etiketi islamofoba i mrzitelja :mrgreen: :mrgreen: bukvalno je to borba sa vjetrenjačama

i to što kazes namjerno se zatirao taj duh nove godine posebno u Sarajevu sjecam se pocetak dvije hiljaditih gorilo sve u gradu od lampiona od grada do stanova, i onda dodjose cudne zene iz zna se koje stranke pa protjerase deda mraza iz vrtica, poce se namjerno ne ulagati u novu rasvjetu, 20+ godina su u Sarajevu kaceni jedni te isti ukrasi sa namjerom ukidanja tog duha tek se zadnjih pet godina to ponovno budi, i vraca ma staro
Vjecita_zavrzlama

#185 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Vjecita_zavrzlama »

no_sikiriki wrote: 30/11/2024 23:09 Fakat pričate gluposti ovdje. Ne znam nikoga iz djetinjstva da je kitio jelku, niti smo je mi kad kitili, a agnostik sam, jedino što "slijedim" iz Islama je da ne jedem svinjetinu.

Jedini ljudi iz okruženja koji su kitili su prijatelji od roditelja, koji su katolici ili pravoslavci.
Nije problem ko kiti, uživajte, ali ne pričajte da su svi kitili ili kite i da je neko ko nije/ne kiti taliban.
Odakle si ti kad to ne znas? bogami se kitila jelka cak i u selima, to je bilo radi djece i cisto za novi godinu
Drug Saban

#186 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Drug Saban »

U Jugoslaviji jelka nije imala vjersku konotaciju sto je logicno zbog karaktera drzave, bila je prigodan ukras za novu godinu.

Ali od Jugoslavije je proslo vec 30 godina i vise, danas jelku na taj nacin dozivljavaju generacije od 40ak godina starosti i vise. Ovi mladji, nemaju pojma o toj tradiciji. Njima je neko rekao da je jelka vlaska, i to je dovoljno.

Inace su zanimljive pojave velikih muslimana koji zive u nekom Berlinu ili Stokholmu, reklo bi se da sa gnusanjem odbijaju bozicnice od sefova ali prilicno sam siguran da rado uzmu taj novac.
Capajebo

#187 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Capajebo »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 23:23
no_sikiriki wrote: 30/11/2024 23:09 Fakat pričate gluposti ovdje. Ne znam nikoga iz djetinjstva da je kitio jelku, niti smo je mi kad kitili, a agnostik sam, jedino što "slijedim" iz Islama je da ne jedem svinjetinu.

Odakle si ti kad to ne znas? bogami se kitila jelka cak i u selima, to je bilo radi djece i cisto za novi godinu
Jednostavan odgovor, tamo gdje su ljudi drzali do vjere - nije bilo jelke. Tamo gdje ljudi nisu drzali do vjere - bilo je jelke.
Uz vjerovatno neke statisticke greske, da se ne uhvatis odmah sad kako znas nekoga aman vjernik a jelka kuci. :D
Vjecita_zavrzlama

#188 Re: Jelka-kitite il ne?

Capajebo wrote: 30/11/2024 23:26

Jednostavan odgovor, tamo gdje su ljudi drzali do vjere - nije bilo jelke. Tamo gdje ljudi nisu drzali do vjere - bilo je jelke.
Uz vjerovatno neke statisticke greske, da se ne uhvatis odmah sad kako znas nekoga aman vjernik a jelka kuci. :D
Ja se slazem da prakticari vjernici nisu nikada imali jelke, ali ako pricamo o ”prosjecnin bosnjacima” jelka je bila i ostala cesta i normalna pojava.Ja cak sad vidim da se ide dalje, ljudi pconju da kite prozore i domove
ZoomZoomKiwi

#189 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Da budem iskren, jedva čekam advent 2025.

Image

Kupaće su već spremne :mrgreen:
no_sikiriki

#190 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by no_sikiriki »

Capajebo wrote: 30/11/2024 23:26

Očito nije nikad bio u Starom Gradu. :mrgreen: Ne moraš uopće biti vjernik, eto ja nisam, ali ako si kulturološki iz tog miljea, jelka je kod mnogih bila viđena kao nešto iz druge tradicije i to je to. I jeste u međuvremenu postala zastupljenija i više komercijalna stvar, ali tvrditi da su svi nešto radili oduvijek je suludo.
sahbazzz

#191 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by sahbazzz »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 23:28 Ja se slazem da prakticari vjernici nisu nikada imali jelke, ali ako pricamo o ”prosjecnin bosnjacima” jelka je bila cesta i normalna pojava
Nope, ni blizu istine. Ti samo gledas stvari Sarajevocentricno.
Za 10 dana se provozaj kroz Kiseljak, Busovacu, Vitez, Travnik, Novi Travnik itd i tacno ces raspoznati koji stan/kuca je katolicka a koja muslimanska.
I to je tako oduvijek bilo, i prije rata. Dosta rodbine mi je iz tih krajaeva i uvijek je tako bilo, katolici ukrasavali stanove a muslimani su ih obilazili na Bozic (kao i oni druge za Bajram) - to se naravno dosta izgubilio poslije rata. Javni prostor se uvijek ukrasavao i to je sasvim prirodno, potpuno drugi para opanaka.
Vjecita_zavrzlama

#192 Re: Jelka-kitite il ne?

sahbazzz wrote: 30/11/2024 23:35
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 23:28 Ja se slazem da prakticari vjernici nisu nikada imali jelke, ali ako pricamo o ”prosjecnin bosnjacima” jelka je bila cesta i normalna pojava
Za 10 dana se provozaj kroz Kiseljak, Busovacu, Vitez, Travnik, Novi Travnik itd i tacno ces raspoznati koji stan/kuca je katolicka a koja muslimanska.
I to je tako oduvijek bilo, i prije rata. Dosta rodbine mi je iz tih krajaeva i uvijek je tako bilo, katolici ukrasavali stanove a muslimani su ih obilazili na Bozic (kao i oni druge za Bajram) - to se naravno dosta izgubilio poslije rata. Javni prostor se uvijek ukrasavao i to je sasvim prirodno, potpuno drugi para opanaka.
Ja uopste nisam iz Sarajeva vec iz Podrinja.Mozda tamo gdje katolika i bosnjaka puno tu je napravljena razlika

Kod nas u gradu je bilo 60% bosnjaka i ostalo srbi, i jedni i drugi su imali jelke za novu godinu, ni srbi je nisu vezali za svoj bozic jer je to cisto katolicko
kamberovica polje

#193 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by kamberovica polje »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/11/2024 23:31 Da budem iskren, jedva čekam advent 2025.

Image

Kupaće su već spremne :mrgreen:
Stvarno seliš dole?
ZoomZoomKiwi

#194 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by ZoomZoomKiwi »

Yep
sahbazzz

#195 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by sahbazzz »

Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2024 23:39
sahbazzz wrote: 30/11/2024 23:35
Ja uopste nisam iz Sarajeva vec iz Podrinja.Mozda tamo gdje katolika i bosnjaka puno tu je napravljena razlika

Kod nas u gradu je bilo 60% bosnjaka i ostalo srbi, i jedni i drugi su imali jelke za novu godinu, ni srbi je nisu vezali za svoj bozic jer je to cisto katolicko
Pa to je to, znaci mixed bag. Svaki kraj je imao/ima neke svoje specificnosti i zato ne treba gledati na neku stvar iz svog ugla.
Ocito je da su ljudi negdje stavljali jelke a negdje to nije bio obicaj, zato treba biti oprezan sa zakljuccima.
banjaluka078

#196 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by banjaluka078 »

Kao ni sada, Srbi imaju jelke za Novu godinu, za Božić obavezno badnjak.
Nije to ni samo katoličko, jer nisu svi hrišćani katolici.

U mom djetinjstvu koje je veeeeeeeeelikim dijelom bilo prije rata bio je i paketić i Djed Mraz i jelka i slavljenje Nove godine.
Moji i sada od mene dobiju neku sitnicu za NG, a okitim ako mi se da i ako se sjetim prije 31.12., jer sam došla u fazu da mi je NG bitna samo zbog dva slobodna dana i maslenice koju mater tad tradicionalno pravi.
Zadnjih godina smo imali neke tragedije i gubitke u drugoj polovini godine i uopšte nismo bili u fazonu nekog veselja i šljokica i lampica. Jedva čekam da nam toliko izdobri, da kuća opet sva šljašti.
dale cooper

#197 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dale cooper »

banjaluka078 wrote: 30/11/2024 23:52

U mom djetinjstvu koje je veeeeeeeeelikim dijelom bilo prije rata bio je i paketić i Djed Mraz i jelka i slavljenje Nove godine.
Moji i sada od mene dobiju neku sitnicu za NG, a okitim ako mi se da i ako se sjetim prije 31.12., jer sam došla u fazu da mi je NG bitna samo zbog dva slobodna dana i maslenice koju mater tad tradicionalno pravi.
Zadnjih godina smo imali neke tragedije i gubitke u drugoj polovini godine i uopšte nismo bili u fazonu nekog veselja i šljokica i lampica. Jedva čekam da nam toliko izdobri, da kuća opet sva šljašti.
Da, tada su i državna preduzeća imala organizovanu dodjelu paketića pred novu godinu sve sa djeda brazom i jelkama. Neka su i danas zadržala
tu tradiciju za djecu svojih uposlenika.
tramvajtrojka

#198 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by tramvajtrojka »

dale cooper wrote: 30/11/2024 23:57
banjaluka078 wrote: 30/11/2024 23:52

Da, tada su i državna preduzeća imala organizovanu dodjelu paketića pred novu godinu sve sa djeda brazom i jelkama. Neka su i danas zadržala
Ja bome u srijedu izvlacih secret santu :mrgreen: :mrgreen: nekoliko dana pred Božić i novu godinu imamo okupljanje u firmi, možeš pozvati svoju polovinu il clana porodice, dijele se ti secret santa pokloni, laganica chill atmosfera da se pokupi novogodišnji/bozicni bonus :mrgreen: :mrgreen:
banjaluka078

#199 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by banjaluka078 »

Većina ih ima i sad ili bar sindikati organizuju. Imam masu raje u privatnim firmama, djeca imaju paketiće. I ne samo u BL. Rodica u SA radi za prilično veliku firmu, imaju paketiće, novogodišnje druženje, tako to.
dale cooper

#200 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dale cooper »

banjaluka078 wrote: 01/12/2024 00:01

Većina ih ima i sad ili bar sindikati organizuju. Imam masu raje u privatnim firmama, djeca imaju paketiće. I ne samo u BL. Rodica u SA radi za prilično veliku firmu, imaju paketiće, novogodišnje druženje, tako to.
Pa da, većina ovih firmi koje imaju organizovane sindikate još uvijek drže do te tradicije, što je lijepa stvar posebno što se tiče djece, jer se
oni i najviše raduju tome. :)
Locked