Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
talijan97

#5701 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by talijan97 »

Premjestiti Sarajevo na Bjelasnicu je jedino rjesenje
1Dante1

#5702 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 1Dante1 »

A sto volimo pametovati na trenutno trendig temama to je nevjerovatno. Prije par dana kise, neki dan snijeg i sada zagadjenje. Sta nam ono dodje naredno? Kada padne snijeg kako su ih iznenadile padavine? Poenta je da znamo samo tarhalati i to je to.

Moramo shvatiti da je cijeli ovaj sistem spojena posuda. Nece nikada biti rijeseno dok sve posude ne budu prodrmane.

Evo primjera. Penzionerka zivi u stanu, ima plinsko grijanje, ali pazi sada, kao donaciju od nekog kvaziudruzenja dobije drva. Hej stoka od drzave da podsticaj tom nekom udruzenju koje se rastali sa svojim Hamom i onda "doniraju" drva osobi kojoj to nije potrebno umjesto reicmo da te pare subvencioniraju plin mjesec-dva.

Sta penzionerka uradi? Naravno lozi drva, plin ceka bolje dane....

I onda kazu zagadjeno. Zagadjeno je drustvo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5703 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Ci-Nick wrote: 28/11/2024 11:27
MehmedPasaMoric wrote: 28/11/2024 10:50 Ne znam jel jos neko ovo primijetio, ali kombinacija sirotinja i zima je vrlo unikatna i rijetka, zamalo da kazem bozija kazna :? U vecini zemalja gdje zivi sirotinja tu je ljeto cijele godine, slabo se zivii ali makar ga sunce grije besplatno; a tamo gdje je hladnija klima tamo je i standard zivota bolji, zada se neko ekolosko grijanje u septembru i ne gasi ga do maja... Jedini primjer siromasnog naroda u hladnoj klimi je Bosna i Hercegovina ili eto hajde zapadni Balkan
Po mnogo čemu, Balkan je trebao biti sa donje strane Sredozemnog mora.
Trebao je biti tamo negdje uz Izrael, između Libana i Izraela pa da se roka i ratuje bez prestanka. :lol:
zagađenje je i u makedoni i srbiji i istočnoj europi
ima jedna riječ koja sve to opisuje
koooooomunizam
Test1234

#5704 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Test1234 »

sumirprimus wrote: 28/11/2024 06:41 Sarsjevo najzagadjenije jer se mjeri, a zrak je neuporedivo zagadjeniji u ovakvim danima u manjim sredinama kao recimo srebrnik ili zivinice. Ono je strahota, nozem smog sjeci, tek real feal miris.
I da problem broj jedan je lozenje u kucama, pa sve ostalo. Ne bjezeci od problema sa starim automobilima ali je nama to sekundarna boljka napsram ove glavne da ljudi jos uvijek loze sve i svasta.
Ako nema plina, imaju toplotne pumpe, ima grijalica, ne mos imat kucu od 300 400 kvadrata anemat finansije da rijesis pitanje zagadjenja. Ovo populisticko podilazenje od strane politicara glasackom plebsu nas sve ubija .
Baš tako!
Često sam na relacija Kakanj-Sarajevo, ljudi kukaju u SA na kvalitet zraka, ljudi nemaju pojma kakva je situaciju u Kaknju, kad dođem iz smoga kakanjskog u SA pa to je nebo i zemlja, u Kaknju nikako sunca nema dok je od Ilijaša prema SA milina.
Već sam govorio iako topla voda iz TE Kakanj funkcioniše prema gradu od 1989 jako malo je novih priključaka jer je vremenom poskupila prodaja toplotne energije , lokalno preduzeće grijanje Kakanj oko 1m2/3 KM, tako da je užasna situacija po pitanju kvaliteta zraka, loši se sve i svašta ulje, gume, krpe, ugalj itd itd
Ne pada nikome na pamet da kuću sa 3 sprata prikljućuje na sistem grijanja, prosta računica oko 3x jeftiniji je ugalj ili još bolje smeće vlastito!
Tako da je sistem zakazao ,da je morao obezbijediti subvencije na alternativna grijanja kao i rauzumnu racionalnu cijenu toplotne energije za stanovnistvo, ali jok!
Ovako se palamudi pozicija/opozicija, neke "dobronamjerne" NVO 2-3 mjeseca i mirna Bosna.. :bih:
Truba

#5705 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

pa ilidža skenderija je ko nebo i zemlja ne moraš u kakanj
BadBoy

#5706 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2024 09:51 Ja ljetos sa ženom i malim djetetom bio na moru 10 dana sa Fiatom 500 1.2 i doživih otkrovenje.

Ni u jednom momentu nisam poželio veće auto niti veći gepek, niti mi je bilo šta od stvari, odjeće ili bilo čega drugog zafalilo tokom boravka.

Znači i za ta putovanja koja se dese od nula do maksimalno četiri puta godišnje dovoljan je i Fiat 500 1.2, a parking i provlačenje kroz stare kamene ulice - neprocjenjivo.

Goriva potrošio manje nego ijedan TDI.

Ima klimu, tempomat, i sve što normalnom čovjeku treba.

Kad vidim da uzme SUV-a ili karavana, i još nabaci na njega THULE ne mogu a da se ne zapitam šta to toliko nose ljudi jebote.
Fenomen modernih roditelja. Kad ih vidim da tegljaju ona TRANSPPORTNa kolica od 2-3 milje, sve moguće igračke, balone, šlaufe, dušeke, šatore, bukvalno u bebačoj opremi imaju 15.000 maraka. Al nek se vidi da ima.

Meanwhile mi odrasli uz jednu igračku i goli trčali po plaži.
Sid the sloth

#5707 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sid the sloth »

BadBoy wrote: 28/11/2024 13:17
ZoomZoomKiwi wrote: 28/11/2024 09:51 Ja ljetos sa ženom i malim djetetom bio na moru 10 dana sa Fiatom 500 1.2 i doživih otkrovenje.

Ni u jednom momentu nisam poželio veće auto niti veći gepek, niti mi je bilo šta od stvari, odjeće ili bilo čega drugog zafalilo tokom boravka.

Znači i za ta putovanja koja se dese od nula do maksimalno četiri puta godišnje dovoljan je i Fiat 500 1.2, a parking i provlačenje kroz stare kamene ulice - neprocjenjivo.

Kad vidim da uzme SUV-a ili karavana, i još nabaci na njega THULE ne mogu a da se ne zapitam šta to toliko nose ljudi jebote.
Fenomen modernih roditelja. Kad ih vidim da tegljaju ona TRANSPPORTNa kolica od 2-3 milje, sve moguće igračke, balone, šlaufe, dušeke, šatore, bukvalno u bebačoj opremi imaju 15.000 maraka. Al nek se vidi da ima.

Ne daj Boze kakve nezgode sa tim Fiat 500, da te obicni sedan udari svi ste 80% invalidi najmanje. A da ne pricam kad te udari SUV. Put do mora je dug a brzina je preko 80km/h uglavnom, na autoputu i vise, zato se uzima SUV inace ga ne bi niko placao ni odrzavao.
Ima razlog zasto je Fiat 500 gradsko auto jer se vozi dosta sporije + lakse se provlaciti/parkirati.
Laplace

#5708 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Laplace »

petunija wrote: 28/11/2024 08:24
Laplace wrote: 27/11/2024 16:31 Pošto djeca uglavnom idu u škole blizu mjesta stanovanja, ovakav vid online nastave veoma pomaže smanjenju zagađenja.
Nema potrebe da budeš sarkastičan, mislila sam na nas odrasle koji ne živimo blizu radnih mjesta.
A inače, mnogo je djece koju roditelji dovoze autom u školu, mada moj komentar nije bio usmjeren prema njima.
Moj komentar je u stilu da nastavnici nepotrebno dolaze automobilima i doprinose zagađenju zraka iako online nastavu mogu voditi i od kuće i pri tome ne zagađivati. Razlika je mala, ali postoji.
petunija

#5709 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by petunija »

Laplace wrote: 28/11/2024 13:56 Moj komentar je u stilu da nastavnici nepotrebno dolaze automobilima i doprinose zagađenju zraka iako online nastavu mogu voditi i od kuće i pri tome ne zagađivati. Razlika je mala, ali postoji.
onda se izvinjavam :oops:
MehmedPasaMoric

#5710 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

Kao ponosni vlasnik SUVa iz 2002 godine sa Euro 3 normom koji cak ni nema djecu porucujem vam da vas niko nije pitao za savjet :skoljka: Cuj Fiat 500 sa 1.2 motorom
Ci-Nick

#5711 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Sid the sloth wrote: 28/11/2024 13:32

Ne daj Boze kakve nezgode sa tim Fiat 500, da te obicni sedan udari svi ste 80% invalidi najmanje. A da ne pricam kad te udari SUV. Put do mora je dug a brzina je preko 80km/h uglavnom, na autoputu i vise, zato se uzima SUV inace ga ne bi niko placao ni odrzavao.
Ima razlog zasto je Fiat 500 gradsko auto jer se vozi dosta sporije + lakse se provlaciti/parkirati.
Istina, manje auto, manja sigurnost.
Al ne sjećam se da sam ikad pročitao ili čuo da je poginuo neko u fiatu 500.
Uglavnom se gine u golfu 2 zbog lošeg stanja vozila i audiju, bmw-u i terencima zbog rizične vožnje.
Taj osjećaj sigurnosti navodi ljude na riskantniju vožnju.
Sid the sloth

#5712 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sid the sloth »

Ci-Nick wrote: 28/11/2024 15:12
Sid the sloth wrote: 28/11/2024 13:32

Istina, manje auto, manja sigurnost.
Al ne sjećam se da sam ikad pročitao ili čuo da je poginuo neko u fiatu 500.
Uglavnom se gine u golfu 2 zbog lošeg stanja vozila i audiju, bmw-u i terencima zbog rizične vožnje.
Taj osjećaj sigurnosti navodi ljude na riskantniju vožnju.
Zato sto ih ima 10 ukupno u drzavi. Neces u Fiatu poginuti svojom greskom nego upravo greskom neke budale u SUVu koja zbog osjecaja sigurnosti pretice gdje ne treba.
Ci-Nick

#5713 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Da se vratimo na temu.
https://www.zenicablog.com/infografika- ... nje-zraka/

Ovdje ovaj Podić kaže da se 200.000 domaćinstava grije na ugalj.
Neistina.
U 2023. godini domaćinstva u FBiH potrošila oko 100.000 tona uglja pa ako u prosjeku potroše 5 tona onda je to samo 20.000 domaćinstava u FBiH.
Bio sam u Zagrebu zimi.
Ne loži se ugalj ali ako nema strujanja zraka uvečer je slično Sarajevu.
Još Zagreb nije zatvoren brdima.
Mora se naći načina da se stvori strujanje, spriječi temperaturna inverzija.
Naslovnica

#5714 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ci-Nick wrote: 28/11/2024 16:00 Da se vratimo na temu.

Neistina.
U 2023. godini domaćinstva u FBiH potrošila oko 100.000 tona uglja pa ako u prosjeku potroše 5 tona onda je to samo 20.000 domaćinstava u FBiH.
Bio sam u Zagrebu zimi.
Ovo 100000 tona je legalna prodaja, račun i to, ili je tu uračunato i ono što se ukrade ili nelegalno proda?
sumirprimus

#5715 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

drug moj i ti vjerujes sluzbenim podacima u bih?
pa evo svaki dan prodjem protiv ilegalnih kopaca koji prodaju na crno pod 1.
pd dva, neku nocu zagrebu, i kukaju na visok index zagadjenja, jebte ja iz tuzle sam se moro konektovat na neki dim da dodjem do daha jer na onako ostar i za mene cist zrak moja pluca nisu navikla. :lol: :-)

jednostavno nase zagadjenje je sroz neki drugi nivo.
Last edited by sumirprimus on 28/11/2024 17:31, edited 1 time in total.
Naslovnica

#5716 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

MehmedPasaMoric wrote: 28/11/2024 15:11 Kao ponosni vlasnik SUVa iz 2002 godine sa Euro 3 normom koji cak ni nema djecu porucujem vam da vas niko nije pitao za savjet :skoljka: Cuj Fiat 500 sa 1.2 motorom
Ma taj autić je sasvim OK za onoga kome je namjenjen.
A sigurno nije namjenjen za porodicu.
Ci-Nick

#5717 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ci-Nick »

Naslovnica wrote: 28/11/2024 17:28
Ci-Nick wrote: 28/11/2024 16:00 Da se vratimo na temu.

Neistina.
Bio sam u Zagrebu zimi.
Ovo 100000 tona je legalna prodaja, račun i to, ili je tu uračunato i ono što se ukrade ili nelegalno proda?
To je zvanično, legalno. To ilegalno ne može biti više od par hiljada tona.
Ekolog Podić każe, na čvrsto gorivo se grije 700.000 domaćinstava.
Koliko ima domaćinstava u BiH?
Maksimalno milion.
Sarajevo, Zenica, Tuzla, Banja Luka, i još neki gradovi imaju daljinsko. Koliko domaćinstava se grije na plin i struju.
Tako da je nerealno da se 200.000 donaćinstava grije na ugalj a 500.000 na drva i pelet.
sarajevsko_pivo

#5718 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sarajevsko_pivo »

Zrak danas u Sarajevu je katastrofalan!
dječak sa šibicama

#5719 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Otkud tebi da jedno domacinstvo potrosi 5 tona po sezoni. Ja sam lozio kam eni ugalj u kaminu, i nikada vise od 2 tone sezonski, a kamin je veliki potrosac.

Obicno se kombinuje cumur i drvo, i malo ko trosi 5 tona osim ako nema centralno grijanje na cumur.

A gdje su nelegalni dobavljaci, puni su ih oglasi.

Uostalom cemu pametovanje, valjda svi imamo oci i nos. Zrak je enormno zagadjen, ako nisu automobili nije ugalj, pa koji je kurac onda. Prividja nam se smog?
insaneinthebrain

#5720 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

sarajevsko_pivo wrote: 28/11/2024 19:49 Zrak danas u Sarajevu je katastrofalan!
uzas.
Truba

#5721 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

kad je kiša i snijeg valjda je lakše
sumirprimus

#5722 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

dječak sa šibicama wrote: 28/11/2024 19:54 Otkud tebi da jedno domacinstvo potrosi 5 tona po sezoni. Ja sam lozio kam eni ugalj u kaminu, i nikada vise od 2 tone sezonski, a kamin je veliki potrosac.

Obicno se kombinuje cumur i drvo, i malo ko trosi 5 tona osim ako nema centralno grijanje na cumur.

A gdje su nelegalni dobavljaci, puni su ih oglasi.

Uostalom cemu pametovanje, valjda svi imamo oci i nos. Zrak je enormno zagadjen, ako nisu automobili nije ugalj, pa koji je kurac onda. Prividja nam se smog?
kotlana na ugalj bez problema potrosi za zimu i vise po kuci.
MehmedPasaMoric

#5723 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Image

Samo da se javim i da pozdravim ove ekoloski osvjestene
HelaS

#5724 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

MehmedPasaMoric wrote: 30/11/2024 17:15
Spoiler
Show
Image
Šta predlažeš :?
MehmedPasaMoric

#5725 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

HelaS wrote: 30/11/2024 17:20
MehmedPasaMoric wrote: 30/11/2024 17:15
Spoiler
Show
Image
Šta predlažeš :?
Pa ja mislim da je vec pukla ko halva za sat vremena, kasno je za predlaganje :D
Post Reply